10 steg till din första roman

Om du, precis som jag, önskar skriva romaner, vill jag dela med mig av följande till dig.

1 – Läs många böcker i den genre du tänker skriva

Läs många böckerDet ger dig ett hum om hur andra gör. Att skriva skönlitteratur är som att bestiga ett isberg. Du ser bara den delen som befinner sig ovan vattenytan.

Som jag säger till mina deltagare som går onlinekursen ”Planera ditt skrivande och din marknadsföring”:

”Planera noggrant både ditt skrivande och din marknadsföring. Att nå ut är ett tungt och iskallt jobb. Du kan aldrig förbereda dig tillräckligt. Jag vet, för jag har gett ut massor med facklitterära böcker men endast en barnbok inom skönlitteraturen. Nu skriver jag fyra romaner i en serie och min förhoppning är att de ska mottas med förtjusning. Men vi kan aldrig veta.”

Back to school2 – Anmäl dig till många kurser i skönlitteraturens konst

Det är stor kunskap som krävs för att du ska klara av hantverket.

3 – Lär dig förstå varför du skriver

FörståHur definierar du succé? Vad är framgång för dig? Om du är osäker, kan jag berätta att det handlar om lycka.

Lycka föder framgång men framgång föder sällan lycka. Vill du lära mer om detta, rekommenderar jag dig att köpa min bok ”FramgångsRIK & Lycklig” som du – just nu – får till extrapris (dvs samma som mitt eget tryckpris). Köp den här genom att klicka på länken.

För att nå din lycka i ditt skrivande måste du ha en brinnande passion. Om detta kan du läsa i ovanstående bok där missionen (drivet) är ett av dina viktigaste verktyg.

Vad är ditt syfte med boken?

Är det att skapa och få hålla en tryckt bok i din hand, eller att påverka andra människor med dina ord, eller att bli förmögen som författare?

Beroende på ditt val, formar du din framtid. Valet bestämmer VAD du skriver, HUR du skriver och om du kommer att uppnå LYCKA med ditt skrivande.

4 – Vem är din målgrupp?

MålgruppVem tror du kommer att välja din bok? Det beror givetvis på vilken genre du skriver i men också på det intresse du skapar bland dina följare och läsare i sociala medier.

Fundera över vilka böcker som har fått mest uppmärksamhet i den genre du skriver nu. Var finns böckerna? Är det i bokhandeln, på nätet eller som ljudböcker eller e-böcker?

På Amazon syns tydligt hur boken rankats (om den finns där). Det kan se ut så här, exempelvis.

5 – Öka din kreativitet

Hur får du dina skrivar-idéer?

Själv bottnar mycket av det jag skriver i självupplevda historier eller någon annan närståendes story. Ibland kommer mina idéer från något som har intresserat mig. Så är det för en kommande bok som jag bestämt mig för att skriva. Redan rubriken eller titeln på boken får igång mig.

Ibland kan det vara att jag iakttar en konversation mellan några personer, eller att jag ser något som triggar igång min fantasi, alternativt läser om något som jag skulle vilja dokumentera.

För mina fackböcker handlar det alltid om att jag vill bjuda mina läsare på en upplevelse, en utveckling.

Vad intresserar dig?

Skriv ner dina idéer

Själv använder jag OneNote (ett fantastiskt gratisprogram) där jag dokumenterar mina idéer. Rätt som det är, hittar jag något som jag kan använda mig av i de anteckningar som jag har gjort.

Lita på dina läsare

Förmodligen har dina läsare ungefär samma typ av upplevelser som du. Det är därför som de följer dig i sociala medier – om du nu är där.

6 – Gestalta – berätta inte!

GestaltaMånga nyblivna författare skriver berättelser. De glömmer gestalta (att måla med ord). Då tappar läsaren intresset ganska snart. Lär dig därför att utnyttja hantverket och gestalta så att läsarens egen fantasi triggas igång.

Fundera över vad det är som tilltalar dig i de böcker du läser

Hur börjar din favoritbok och hur slutar den?

Varför har du svårt att lägga den ifrån dig?

Är det en serie böcker eller endast en?

Varför söker du dig till denna typ av genre?

Om du här på min blogg söker på ”bokrecension” får du upp ett antal böcker som jag recenserat eller enbart läst. Checka sidan och ta reda på vad jag tycker om olika typer av böcker. Kanske håller du med mig, kanske inte.

Jag gillar både feelgood, romance, deckare, spänningsromaner och thrillers. Tar jag de böcker som innehåller spänning handlar det ofta om en enda protagonist (huvudkaraktär) som räddar någon eller något och gör världen till en bättre plats. Oavsett genre, är det viktigt för mig att tydligt uppleva en framåtrörelse i boken. Det måste hända saker, gärna oväntade. I kärleksromanerna krävs – som i sagan – ett lyckligt slut.

Använd den dramatiska kurvan

Dramatiska kurvan
Använd kurvan för att expandera dina idéer.

Jämför boken ”Hungerspelen” eller ”Da Vinci-koden”. De flesta böcker har ungefär samma upplägg – åtminstone om de ska bli en bästsäljare.

 

 

7 – Låt din huvudkaraktär bli en person som läsaren gillar

I loveDu kan antingen låta huvudkaraktären vara en person som läsaren älskar eller en som läsaren kan liera sig med, kanske rent av drömma sig in i.

Karaktären måste engagera läsaren hela tiden och ha egenskaper som stämmer in på oss alla. Han/hon får inte vara för perfekt.

Använd helst endast EN huvudkaraktär

I ”Hungerspelen” finns många karaktärer men framförallt EN – Katniss Everdeen. Det är inte lätt att skriva om du har flera personer som vill ha fokus, men det går. Välj EN karaktär och ge järnet. Tänk på att du ändå kan byta perspektiv till någon annan som inte är huvudkaraktären.

Jämför succéer såsom ”50 nyanser av grått” eller ”Harry Potter”.

Fokusera på följande frågor

  • Vad vill din karaktär och varför?
  • Vad eller vem kan stoppa din karaktär?
  • Hur forcerar karaktären hindren på vägen?
  • Hur förändras och utvecklas din karaktär baserat på resan?

Gå nu tillbaka och titta på de böcker som du valt ut som dina favoriter och notera att ovanstående frågor förmodligen är de centrala i böckerna.

8 – Vad händer, varför och var?

Vad händerNär du valt karaktär och beslutat vad hen vill och varför, kan du börja fylla din text med detaljer av hinder som stoppar framfarten.

Besluta VAR dessa hinder ska komma. Låt det bli rejäl action kring dessa hinder.

 

Använd konflikter för att höja stämningen i boken

Det finns både små och stora konflikter. Allt behöver inte vara död och förintelse.

Kom ihåg att ju mer du går in i karaktärens hjärna, desto mer kommer läsaren att resonera kring och analysera. På så sätt fångar du läsaren.

9 – Skriv flera olika manus

Flera olika manusTänk på att en bra bok ofta har föregåtts av många olika manus, en enorm massa redigeringsarbete och förändringar, tillägg och raderingar.

Ernest Hemingway sa (fritt översatt):

”Första utgåvan av allt är skräp”

Det innebär att även du måste skriva om – flera gånger.

Min första roman har jag skrivit minst fem gånger, egentligen fler eftersom jag skrev första utkastet i ungdomsåren.

Planera in rutinen att skriva

Om du normalt planerar när du ska träna, barnens event i skolan, möten på jobb, är det lika självklart att du ska planera in NÄR du ska skriva.

Jag planerar normalt in två timmar per dag för mitt skrivande. Observera att det är bättre att du skriver tio minuter per dag än två gånger per vecka. Rutinen föder sig själv och drar automatiskt igång dig, triggar din fantasi.

Fokusera under den tid ditt skrivande pågår. Då gäller det att inte falla för frestelsen att kika på e-posten, läsa inlägg i sociala medier osv.

Skriv!

10 – Skrivandet och redigerandet

Writing is rewritingMichael Crichton, författaren till ”Jurassic Park” sa:

“Writing is rewriting”

 

Skriv först

Skriv ditt manus först – utan att redigera.

Lägg undan det någon tid.

Sedan påbörjar du redigeringsarbetet.

Blanda aldrig dessa båda processer.

Beställ yrkesmän

Tänk på att du själv inte kan hantera alla roller för ditt skrivande. Du måste kanske ha någon testläsare, en korrekturläsare, en lektör eller redaktör, en som gör omslag, en fotograf eller illustratör osv.

Lycka till! Du är nu igång med ditt manus och har påbörjat vägen till din första roman.

Vid pennan
Monica

 

 

 

 

Share →