7 tips på hur du skapar en bra boktitel

För någon vecka sedan skrev jag om vikten av bokens titel.

Att göra en riktigt bra boktitel kan vara svårt. Själv brukar jag ha en arbetstitel fram tills boken är klar. Då har titeln oftast utkristalliserats.

TitelHär är några tips på hur du kan skapa en bra titel.

  1. Gör en lista över alla häftiga händelser och intriger i din bok. Kanske har du detta redan i en synopsis eller genom att ha skapat en djupanalys som sista redigeringspunkt (vilket du har gjort om du följer instruktionerna i min nylanserade bok ”Redigera framgångsRIKT”). Skapa en lista på ca 50 titlar att välja ur.
  2. Gå ut i någon FB-grupp och fråga vad andra tycker. Det brukar löna sig.
  3. Kika på andra favoritböcker och klura ut hur de har gjort.
  4. Använd personnamn i titeln. Ibland kan detta vara bra. Själv har jag gjort en serie böcker om Henrietta men valt att inte ta med namnet i boktitlarna. Däremot heter en av böckerna i serien ”Elvira” eftersom det handlar om en kvinna med detta namn.
  5. Gör en gåta över vad läsaren kan förvänta sig i boken. Var tydlig i texten i manuset så att titeln dyker upp på flera ställen. Exempelvis har jag i romanen ”Porten till friheten” valt att ha detta uttryck på några ställen.
  6. Skapa titeln utifrån en liknelse eller en metafor. I en av mina romaner har jag arbetstiteln ”Förlöst”. Den måste jag ändra eftersom det är många böcker med detta namn och jag vill att mina böcker ska ha unika titlar.
  7. Var försiktig så att titeln inte blir för lång. Några har lyckats med detta som exempelvis ”Hundraåringen som klev ut genom ett fönster och försvann”, men det är få författare som kan få en lång titel att verka spännande och intressant.

Boken FramgångsRIK o LyckligPå tal om boktitel, idag kan du tävla om att vinna min bok FramgångsRIK & Lycklig (kostar 229 kr på nätet + frakt). I den får du tipsen som gör att du kan spara tid genom att strukturera på ett annorlunda sätt, planera och besluta utifrån vår metod NAVIGERA DIREKT.

Skriv en motivation till varför just du ska vinna den här via länken.

Lycka till med titeln på din bok!

Monica

 

Tagged with →  
Share →
0 comments
Visit Us On FacebookCheck Our FeedVisit Us On LinkedinVisit Us On YoutubeVisit Us On Pinterest