Artros respektive Artrit – folksjukdom eller …?

Smärta

Det verkar som om väldigt många som jag träffar och talar med har problem med artros. En hel del har även bytt knäleder eller liknande på grund av sjukdomen.

Vissa förespråkar att den som har värk i knän och höfter ska röra på sig och motionera även om det gör ont. Lätt att säga. Jag känner personer som inte ens kan gå. Hur ska det då gå till att motionera?

Det går att träna i liten skala, givetvis. En pall kan förändra livet. Det finns även andra möjligheter.

Som reumatiker kan jag verkligen betona att det går att göra något åt både värken och orörligheten. Jag lider av PSA (Psoriasis Artrit), dvs inflammatorisk artrit. Det innebär att mina leder är inflammerade, varma och svullna. Jag har ibland en otrolig smärta och konstant stelhet i kroppen. Sjukdomen påverkar fingrar, naglar och hud. Både fingrar och tår svullnar upp och liknar tjocka korvar. Nedre delen av ryggen (ovanför svanskotan), i Sacro Eliasis-leden, är ofta öm och smärtar.  Sjukdomen sätter sig gärna även i axlar, armbågar, höfter och knän.

PSA är en autoimmun sjukdom. Det betyder att den uppstår när kroppens immunförsvar felaktigt angriper frisk vävnad. Sjukdomen kan ligga vilande i kroppen och kan sedan utlösas av exempelvis en halsinfektion. PSA och Reumatoid artrit är väldigt likartad. Reumatoid artrit och en viss PSA påverkar lederna på båda sidor om kroppen, samtidigt.

När jag fick min sjukdom hade jag så ont att jag började med medicin. Jag gick på cellgifter i 4 år. Biverkningarna angrep gallblåsan. Jag fick en gallblåseinflammation som sedan spred sig till Bukspottskörteln. Läkarna sa att jag inte skulle överleva. Det gjorde jag, även om det var kritiskt under några dagar. Min feber steg till 42 grader och äggvitan slutade produceras. Efter 9 dagar med morfin, gav läkarna upp. Jag kontaktade då mina mentorer i alternativmedicin.

Bevisligen lyckades jag överleva. Sedan dess har jag ägnat en stor del av mitt liv åt att studera och lära in alternativa metoder. Det är anledningen till att jag idag är certifierad handledare för Chi Neng Qigong, utbildad Reiki Master, utbildad medicins Hypnoterapeuth mm.

QigongJag tränar själv digitalt tillsammans med mina kinesiska mästare och träffar dem också fysiskt någon gång per år.
När jag klagar över att det gör ont, brukar de säga med ett stort leende:
– Enjoy the pain, Monica!

Chi Neng Qigong var det som räddade livet på mig. Jag är rörlig med hjälp av denna metodik i vilken ingår hypnos, healing, mindfulness, kroppsscanning och mycket mer.

Därför vet jag också att inflammationer brukar försvinna efter 2-4 dagars intensiv träning. Sedan 5 år tillbaka använder jag ingen medicin mer än i yttersta nödfall – och då endast lite smärtlindring.

Artros är den vanligaste formen av reumatisk ledsjukdom i Sverige. Vid belastning och rörelser uppstår smärta. Då är det vanligt att personen slutar med fysiska aktiviteter vilket i sig påskyndar nedslitningsprocessen och tillståndet förvärras.

Kost

Vitlök, lök och purjolök kan minska risken för artros, visar en studie från King’s College i London. D-vitamin har en skyddande effekt på knäartros.

Nyponpulver och glukosamin kan hjälpa och lindra för vissa. Personligen funkade det inte på mig men jag känner många som det fungerar på.

På tal om vitlök, kommer jag att tänka på en av mina utställningar för många år sedan.  Den var på Garvaregården i Trelleborg. En av mina oljemålningar var en riktig liten klenod på vilken jag hade målat en utsökt vitlök. När jag kom till utställningslokalen en morgon, var målningen borta. Det visade sig att den hade blivit stulen dagen innan. Tjuven gick aldrig att nå men jag hoppas att den som tog målningen har haft glädje av den.

Gemensam träning – Digitala kurser

I förra veckan bjöd jag på ett gratis webinar där jag berättade mer om den träning jag kör. Kursen heter ”Mentala vitaminkickar” och hjälper de som har ont. Numera har jag även upptäckt att den är strålande för de som exempelvis vill lära sig fokusera mer – som exempelvis golfare.

Kursen påminner om ett smörgåsbord med över 50 övningar i 10 veckor.

Det viktiga är att du tar hand om dig, vårdar dina två hjärtan, för som du hör på inspelningen har du ett hjärta nere vid ryggradens 4-5 kota.

Här ser du alla övningar som finns i plattformen, med filmer, instruktioner mm.

För dig som är golfare, finns det EN separat övning i varje avsnitt – som bara du ser. Den innehåller en summering över veckans övningar, vad du ska fokusera på.

Om du vill ha mer information eller tips, anmäl dig till våra nyhetsbrev genom att fylla i rutan här bredvid.

Du kan även boka dig för kursen här via denna länk. Klicka här för att boka. Just nu-pris (som gäller t o m 17 april) är ENDAST 1200 kronor (ordinarie pris är 1495 kronor). Vill du gå kursen utan webinar (handledning) är priset endast 995 kronor.

Rörliga, fokuserade, må bra-hälsningar
Monica Ivesköld

 

Tagged with →  
Share →