Att få respons på texten i manus

SkrivaNormalt brukar jag ha en bokrecension på måndagar men idag bjuder jag på ett skrivartips.

Det är så roligt att få respons på texten. Jag tror att alla som skriver upplever samma euforiska känsla när de inser att deras berättelse är omtyckt. Har jag rätt? I min stora onlinekurs ”Skriva spänning” har hälften av pilotgruppens deltagare nu sats samman för att testläsa varandras manus.

Som jag tidigare berättat, går jag själv massor med utbildningar, trots att jag har en stor kunskap och faktiskt erbjuder fyra (4) olika onlinekurser i konsten att skriva. Jag är övertygad om att vi alla kan växa ytterligare om vi bara ger oss chansen. Därför går jag ofta nya kurser.

I höstas gick jag en skrivarkurs som avslutades med att vi fick skicka in text för respons. Nedan kan du läsa vad jag fick till ”livs”.

Just nu går jag många olika kurser. Här kan du se några av dem:

  • spanska (som jag snart är klar med),
  • mental träning (där jag har halva kursen kvar inklusive alla meditationer mm),
  • en kurs i att skriva reseskildringar (som jag precis påbörjat),
  • en minikurs i att utveckla en manus-idé,
  • en Feldenkrais-lektion för att få mjukare rygg/nacke,
  • fördjupning i dramaturgi (som jag egentligen redan kan) med analyser mot kända romaner,
  • minikurs/fördjupning knuten till hypnos osv.

Varje kurs har något som lyfter mig. Ibland är de bra, ibland mindre bra.

Nils Kalv första sidaSå här såg responsen ut på den text som jag lämnade in i höstas. Det var inledningen på min nya roman med arbetsnamnet ”Nils Kalv”. Gissa om jag blev glad för nedanstående respons.

***

”Här kommer responsen på din text.

Vi läser en text som vi upplever är en del av en längre berättelse. Berättelsen utspelar sig på någon form av arbetsplats med flera olika karaktärer som deltar i förloppen vilket direkt bäddar för intriger, rollfördelning och hierarkier som hör arbetsplatsen till. Vi blir spontant nyfikna på vilken roll de olika karaktärerna kommer få i det långa loppet, framför allt Rune som är den som ska komma och lösa situationen efter inbrottet i slutet av texten men också Linnea som upplevs som en huvudgestalt. Guldtändaren sticker särskilt ut som intressant detalj som gör henne till en färgstark karaktär. 

Berättelsen börjar spännande med en scen som vi snart förstår är en mordplats. Mordplatsen gestaltas i kontrast till hur kontoret såg ut före mordet men blickar även framåt mot vad som kommer hända när kollegorna kommer till jobbet nästa morgon. Den välkända arbetsplatsen (kontoret) kastas här i ett nytt dager som även kontrasteras mot läsarens bild av hur ett kontor brukar se ut. 

Första scenen läser vi som slutet på den längre berättelsen, som sedan fungerar som ett underliggande hot texten igenom – en dramaturgisk motor som gör att vi som läsare vill fortsätta att läsa och komma fram till HUR mordet skedde och VARFÖR. I resterande delar sker två olika brott i anslutning till arbetsplatsen och som läsare undrar man direkt hur detta kopplas till inledningsscenen vilket skapar en rörelse framåt. Fint! Det första brottet verkar ske mer av en slump då tjuven inte riktigt vet vad han letar efter, medan det andra brottet snarare verkar vara planerat och tänkt som en varning eller ett hatbrott mot arbetsplatsen. Är det samma gärningsman? är en fråga vi ställer oss under läsningen. 

Perspektivet är allvetande då vi kan följa flera olika karaktärers tankar under berättelsen, till och med tjuvens! Det gör att vi kan vara på flera olika platser samtidigt, t.ex. när Rune slänger sig i bilen på väg till arbetsplatsen efter inbrottet. 

Vi läser en mycket spännande text med flera olika dramatiska skeenden men som samtidigt innehåller komiska inslag, som t.ex. när Linnea springer ut från toan med byxorna halvt neddragna.

Tack för ditt deltagande i kursen och lycka till med skrivandet!”

Det är inte utan att ovanstående fina respons värmer mitt hjärta. En mycket positiv start på år 2021, tycker jag.

Lycka till med din text!

Vid pennan

Monica

 

Tagged with →  
Share →
0 comments
Visit Us On FacebookCheck Our FeedVisit Us On LinkedinVisit Us On YoutubeVisit Us On Pinterest