Att hitta glädje i skrivandet av Kim M Kimselius

Bokrecension

Kim Kimselius Att hitta gäldje i skrivandetKim M Kimselius fina bok var en av de första, i en lång rad, av handböcker för oss som skriver. Den var länge min stora favorit. Nu har jag läst mängder, och erkänner att det finns några fler som är mycket bra. Ändå ligger denna mig varmt om hjärtat.

Så här står det i nätbokhandeln om boken:

”Det här är en bok för dig som drömmer om att bli författare, eller bara vill förbättra ditt skrivande. Sedan debuten 1997 har Kim M Kimselius gett ut närmare 40 böcker och vet hur glädjefyllt det är att skriva. Här ger Kim tips om hur du skriver en bra berättelse, råd vad du ska göra vid skrivkramp och information som gör att du hittar glädje i skrivandet. En bok som gör det möjligt för alla att skriva, på ett roligt och inspirerande sätt!”

Kim tar med alla de viktiga ingredienserna i sin underbara bok, som att skapa karaktärer, gestalta, miljöskildringar, dialoger, inspiration, komma ur skrivkramp, redigering och tips för detta, skicka till förlag eller ge ut på eget, teknik för att skriva, bokomslag och mycket mer. Boken, som är på 416 sidor är en riktig bakelse i den här världen. Om jag ska skriva något negativt, så var det att innehållsförteckningen refererade till fel sidor, men den lilla bagatellen har vi säkert alla (som skriver facklitteratur) upplevt någon gång.

Boken är som en skrivarkurs och jag som har gått mängder med kurser sedan hösten 2013, i konsten att skriva skönlitteratur, slukade varje omsorgsfullt och genomtänkt ord från Kim. Hon gav mig mod i början när jag startade mitt skönlitterära skrivande. Nu tre romaner senare (som är på väg ut), en barnbok som publicerades 2017 och många publicerade noveller, kan jag återigen konstatera att detta är en av mina stora biblar inom skrivkonsten. Själv har jag skrivit mer än 60 facklitterära böcker och kan kalla mig expert inom det området. Kim som skrivit en uppsjö med romaner kan verkligen kalla sig expert inom sitt område.

För att ta ett exempel så finns det härlig beskrivning av hur du skickar till förlag, där Kim går igenom hur man letar upp förlaget, utformar sitt manus, skriver följebrev, när bästa tiden är att skicka in manus och att skicka till flera förlag. Det finns även ett antal länkar i boken och en är till alla förlag.

Kim tipsar också om att ge ut på eget förlag såväl som Books on Demand, vilket fick mig till att testa BoD för utgivningen av min barnbok.

I slutet går hon även in på perspektiv och tipsar om hur vi kan kolla att det är rätt.

Tack, Kim, för att du med din otroligt fina bok, fick igång mitt skrivande. Din bok blev den förlösande proppen till mitt skönlitterära skrivande.

Skrivarkramar

Monica

Tagged with →  
Share →