Att skriva dialog – skrivartips

DialogDialogen kan alltid förbättras. Här är några användbara tips.

En bra dialog behöver innehålla handling, kroppsspråk, undertext, tankar, åsikter och känslor. Lyckas du, drar du per automatik in läsaren i kommunikationen.

Karaktärisera

Låt dina karaktärer avslöja sig genom kommentarerna. Använd unika mönster för hur varje karaktär talar och lägg gärna in deras specifika yrken och bakgrund.

När din POV-karaktär talar bör dennes tankar, känslor och åsikter vara homogena. Dina karaktärer avslöjas genom HUR de talar.

Här ser du tre olika exempel på samma dialog. Låt oss säga att det är en chef som talar. Beroende på chefens personlighet uttrycker hen samma sak på olika sätt, exempelvis:

  1. ChefenFixa uppgiften och leverera den till mig i morgon bitti.
  2. Lyft nu på rumpan och gå in på din arbetsplats och fixa det här. Jag vill ha det i morgon klockan åtta. Det är för det här, du är anställd.
  3. Jag är verkligen i behov av att du löser uppgiften. Ingen kan klara det bättre än du. Har du något emot att ta itu med den och återkomma i morgon bitti?

Ser du skillnaden?

Intensifiera konflikten genom dialogen

Din konflikt kan vara mellan två karaktärer eller mellan en karaktär och miljön exempelvis. Dialogen kan återspegla karaktärens interna konflikt i ämnet. Låt den eskalera genom att utveckla dialogen med följande känslor:

  • Oenighet
  • Hot
  • Lögner
  • Krav
  • Hånfullhet och sarkasm
  • Rädsla

Slå upp några olika dialoger i böcker och se vad som händer där rörande konflikterna. Titta på filmer och TV-serier och se om du kan utlösa konflikter i dialoger som framgår där.

Dialog med spänning

IsbergÖka spänningen genom att avslöja lite vad som komma skall i den dialog som utspelar sig. Titta på filmer och se hur filmskaparna har gjort för att hålla oss andlösa.

Skapa dynamiska dialoger som gör att läsaren misstänker att något lurar under ytan. Tänk dig ett isberg. Du ser vad som sker ovan ytan, men vad händer under?

 

Låt plotten (intrigen) avancera framåt

Dialogen ska skapa en framåtdrivande rörelse. Speciellt vid vändpunkterna brukar något avslöjas som gör att manuset ändrar riktning.

Fundera över hur du kan öka din intrig och få karaktären att nästan trampa utanför kanten.

Förstärk atmosfären i scenen

Tänk på tonen i ditt manus. Låt karaktärerna lägga in upplevelser i dialogen som gör att läsaren också noterar deras omgivning och applicerar deras känslor.

Uppdatera med bakgrundsinformation

Låt karaktärerna berätta något som läsaren inte vet om deras eller övriga karaktärers bakgrund. Väv in informationen. Den får inte vara förklarande, för då förstår läsaren att du manipulerar denne, utan det ska vara subtilt och mjukt.

Författaren Elizabeth George kallar detta för THADTalking Heads Avoidance Device – dvs att de talande karaktärer medvetet undviker att ge råd (fritt översatt).

Låt karaktärerna samtidigt som de talar, även göra något. Undvik statiska dialoger!

Tänk känslomässigt! Påverkar känslorna dig, påverkar du läsaren.

Ge information som läsaren annars inte får

Om något har skett ”bakom kulisserna” så att säga, kan läsaren få den informationen genom en dialog mellan två karaktärer. Ett sådant exempel är att två karaktärer blir förälskade i varandra. Ingen annan i teamet vet detta och de väljer att hålla allt hemligt. Men genom deras inbördes dialog förstår läsaren att något har hänt.

Lycka till med ditt skrivande!

Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

 

 

 

 

Tagged with →  
Share →
0 comments
Visit Us On FacebookCheck Our FeedVisit Us On LinkedinVisit Us On YoutubeVisit Us On Pinterest