Att skriva en bok

Många frågar mig: Hur börjar jag? Vad ska jag tänka på när jag skriver?

Jag lanserar en helt ny onlineutbildning efter nyår. Den innehåller allt det som jag hade velat ha när jag började skriva skönlitterärt ungefär 2013.

Att skriva en bok

Men här kommer några inledande tips, som jag alltid själv följer.

  1. Kom på en idé. Vad vill du skriva om? Jag brukar tänka till och skriva ner mina idéer allteftersom de poppar upp. Ofta blir jag fylld av en massa olika idéer samtidigt. Jag har en egen mapp på datorn för dessa idéer.
  2. Planera! Du behöver inte göra en synopsis men om du vill säkra ditt skrivande, rekommenderar jag verkligen att du gör en mycket enkel dito – kanske på endast tre rader; början, mitten och slutet. Att skissa upp händelser, scener och karaktärer är en bra idé.
  3. Bestäm deadline! Utan deadline blir det kanske ogjort. När ska råmanus vara färdigt? Själv skriver jag alltid råmanus i november, sedan många år tillbaka. Men ibland händer det att jag skriver under andra månader också. Just nu har jag två nya manus på gång, dels en barnbok, dels en roman.
  4. Skriv ditt råmanus! Bara skriv. Redigera inte! Skriv och lyssna inte på din inre kritiker. Kritikern kommer att anropa dig i alla fall, med jämna mellanrum. Strunta i hen. Skriv, skriv och skriv. Utan att gå tillbaka och läsa. Kanske behöver du skumma igenom senaste scenen eller kapitlet för att komma i stämning, men läs då utan ”redigerings-ögonen”.
  5. Lägg undan texten och låt den mogna som ett gott vin eller en lagrad ost. Låt den ligga, gärna länge. Minst en månad. Själv låter jag mina manus oftast vila ett helt år innan jag tar itu med redigeringen. Då får jag distans till dem, har glömt en del och ser på mitt manus med nya ögon.
  6. Ta fram ditt manus efter 1-12 månader och börja bearbeta det. Läs igenom! Gör redigeringen strukturerat. Vet du inte hur, rekommenderar jag min bok ”Redigera framgångsRIKT”. Du kan få köpa den till reducerat pris direkt av mig. Fyll i länken här för att beställa den lilla nätta boken som hjälper dig gör redigeringen lustfylld. Funkar storyn? Saknas något? Gör läsbarhetsindex på din text och ta bort upprepningar. Hitta synonymer. Fokusera på helheten – inte på korrekturläsning. Byt teckensnitt för att läsa med ”nya” ögon eller skriv ut på papper.
  7. Döda dina älsklingar! Radera bort allt som inte tillför storyn något, allt som inte driver storyn framåt och framförallt ta bort alla onödiga ord som ”ju” osv.
  8. Skicka texten till testläsare! Be dem fokusera på vissa saker som du känner dig osäker på. Invänta deras kommentarer. Det finns bra grupper för Testläsare på Facebook, exempelvis.
  9. Skicka texten till lektör! Efter att du gjort en ny redigeringsrunda utifrån synpunkter från testläsarna är det dags att skicka till lektör.
  10. Skicka ditt manus till utvalda förlag. Detta efter att ha avslutat alla redigeringsrundor med en djupanalys. Du får tips om hur du gör den i min bok ovan, samt även en mall för att kunna fixa till.

Idag kan du tävla om att vinna första delen i onlinekursen ”Börja skriv framgångsRIKT” som kommer efter årsskiftet. Tävla här via länken genom att BOKA dig för tävlingen (endast tävlingen). Tävla genom att skriva något humoristiskt. Vinnaren presenteras vid årsskiftet.

Lycka till med skrivandet, redigeringen och utgivningen!

Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

Tagged with →  
Share →
0 comments
Visit Us On FacebookCheck Our FeedVisit Us On LinkedinVisit Us On YoutubeVisit Us On Pinterest