Att skriva en riktigt bra roman/novell

Idag har jag skapat 38.205 antal ord. Jag är framme vid kapitel 16.

17 nov

En fråga som jag ofta får på mina kurser är ”Vad skapar en riktigt god historia?

1. Visa en livstid på några ögonblick

Din utmaning som författare är att ”visa en livstid på några ögonblick”. Detta är extremt viktigt om du skriver en novell. Du har nämligen endast några få ögonblick på dig att berätta. Det gäller att välja vad du ska dela med dig.

En stor fallgrop är att vi börjar berätta i stället för att visa vad som händer. Tänk därför i scener, tid, dialog och handling. Var sparsam med informationen. Använd termen ”Show – do not tell”.

Själv har jag en utmaning i min nya roman. Från att ha börjat med scener som uppvisade en dag, har jag nu övergått till en annan tidsram där varje scen ska visa ett år i förfluten handling. En rejäl utmaning, tycker jag.

Trampa på gasen och öka tidsramen

2. Skapa en karaktär som förändras

Förändras huvudkaraktären (protagonisten) i din berättelse? Är hen annorlunda i slutet av den, jämfört med i början? Din protagonist måste lära sig något under resan. Om inte, är det slöseri med läsarens (och din egen) tid. Visar du tydligt förändringen? Om inte, hur kan du introducera en ökande konflikt som hjälper din protagonist att förändras?

Öka konflikten mot klimax

3. Var realistisk

Möjligtvis om du skriver ”fantasy” kan du överdriva möjligheter till realism. Men tänk i alla fall: ”Skulle karaktären verkligen kunna göra detta? Är det realistiskt?

För att skapa realistiska historier, behöver du göra grundläggande research. Men om du ska skriva ”fantasy” kan detta vara svårt. Då får du först skapa din fiktiva värld.

Oavsett, kan du alltid tänka på detta när du redigerar. Gör en revision där du tittar på realismen i din story. Här är några tips:

    • Läs igenom dialogerna högt. Efter varje, fråga dig själv: ”Skulle karaktären verkligen säga så? Är det sant för den han eller hon är?”
    • Titta på varje handling som utförs av en karaktär och fråga: ”Skulle karaktären verkligen göra så? Stämmer det baserat på vem han eller hon är?
    • Titta på de mer spektakulära händelserna i din berättelse. Går du för långt i fantasin för att skapa dramat? John Steinback sa: ”Jag överdriver aldrig. Jag minns bara stort.”

Redigera framgångsRIKTVar skeptisk när du redigerar. Någon ska läsa din roman/novell.

Vill du ha hjälp med redigeringen? Inom kort lanserar jag boken ”Redigera framgångsRIKT”. Den kommer att vara häftad med ca 68 sidor. Priset kommer att ligga på ca 59 kronor + frakt (om du köper den direkt från mig).

Lycka till med skrivandet!
Monica

Tagged with →  
Share →