Att skriva en roman eller fackbok

Nästan 70.000 ord har jag skrivit den här månaden. 69.940 för att vara exakt.

Böcker många utvaldaSom du kanske vet har jag skrivit 62 fackböcker sedan 80-talet. 2014 kom jag en av mina noveller med i en första antologi. Sedan dess har det blivit ca 15 antologier. 2017 kom min första barnbok ut. Nu håller jag på att lansera mina romaner. Jag har skrivit fem stycken. Och i dagarna kommer även en ny fackbok – Redigera framgångsRIKT – som trycks på förlaget.

Här ser du några av de senaste böckerna.

Förr i tiden kunde jag leva på att skriva. Det går inte numera, kan jag avslöja. Jag skriver inte för att tjäna pengar utan för att jag har en mission. Jag vill – innan jag dör – dela med mig av så mycket kunskap som jag kan till alla som är intresserade. Dessutom vill jag roa och ge hopp åt mänskligheten, i form av mina romaner.

Att skriva är fullständigt nödvändigt. Lika viktigt som att andas.

Många frågar mig var jag får min energi ifrån. Genom att dela med mig till andra, är ett svar. Ett annat är att jag älskar att göra det jag gör. Redan där har jag skapat energi.

Hur skriver du en bok?

Idag och i morgon får du några användbara tips för att skriva.

Behövs din bok?

Vad är det du vill skriva? Är det fackböcker, noveller eller romaner? Oavsett vilket, ta reda på om din bok behövs. Ibland har jag inte varit tillräckligt lyhörd för vad som behövs utan trott att många känner som jag. Så är inte fallet. Exempelvis trodde jag – under många år – att alla verkligen ville bli effektiva. Så är det inte! Men många vill. Därför har jag kurser i ämnet och även boken ”FramgångsRIK & Lycklig” (som fortfarande är en värdefull och användbar bok med tipsen som skapar framgång och effektivitet).

I 30 år har jag utbildat i beteendeförändring, personlig utveckling och effektivitet. Nästan alla jag träffar säger att de vill ha ett annat liv, en annorlunda framtid. Men ingen är beredd att tänka, känna och agera annorlunda. Hur kan de tro att livet ska förändras om de upprepar samma saker dag ut och in?

Tankar, känslor, handling skapar framtid

När jag i dagarna släpper boken ”Redigera framgångsRIKT” och har berättat om den, vill de allra flesta köpa den direkt. Alla som skriver, vill säga. Jag gläder mig åt att kunna hjälpa och inspirera.

I början av nästa år släpper jag nästa bok – ”Börja skriv framgångsRIKT”. Den kommer att innehålla steg-för-steg-beskrivning av hur du bör skriva – från A till Ö – vad du ska tänka på och hur du ska gå tillväga. Detta är en bok som jag själv letat efter med ljus och lykta sedan 2013 då jag började skriva skönlitterärt. Någon sådan finns inte tidigare. Dessutom släpper jag en online-utbildning samtidigt med samma namn.

Gör noggrann research

Innan du börjar skriva, gör en noggrann research. Ta reda på om boken behövs såväl som research om innehållet i den. Du behöver veta allt (och lite till) om vad du skriver. Förmodligen kommer du ändå att få kritik. Det får jag. Räkna med det. När jag började arbeta med layout, design och formgivning för snart 30 år sedan, läste jag in mig och gick mängder med kurser för kända gurus i Sverige. Jag har ett tiotal av alla böcker jag köpte då, kvar i bokhyllan. Lånade mängder och studerade intensivt i två år. Sedan visste jag att jag kunde massor – om det mesta kring layout. Jag körde fyraveckorskurser i ämnet och gav ut böcker. Trots detta fick jag kritik 2018 då jag kom ut med boken ”Handbok i textproduktion – Layout, design och formgivning”. Speciellt av några få ”förstå-sig-påare”. Men tack och lov fick jag så mycket mer positiv kritik. Det värsta är dock att vi är mer fokuserade på den negativa kritiken än den positiva. Fel, så klart, men det är så vi fungerar.

Om du ska skriva en fackbok, ringa in problemet och fokusera på det. Ska du skriva en roman, skriv för att det ger dig glädje men skriv enligt konstens regler för hantverket. Lär dig hantverket först!

Det spelar ingen roll hur mycket du kan eller hur länge du skrivit, du behöver ständigt inspiration. Ofta, gärna dagligen, och i mängder. Ta reda på hur andra skriver. Kopiera ingen utan hitta din röst, men ta lärdom av vad som finns och hur andra gör.

I morgon skriver jag fler tips, om utkast, synopsis, instruktioner, rutiner och redigering.

Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

 

Tagged with →  
Share →