Att skriva en tanka-dikt
Jag älskar att skriva dikter men tar mig sällan tid för detta. I fjol gick jag en digital skrivarkurs som Malmö Stadsbibliotek arrangerade. Härliga övningar som jag verkligen uppskattade. Första delkursen (av totalt tre) handlade en del om poesi.
Vi fick en rolig övning som handlade om att skapa en dikt baserad på vårt namn. Så här blev min.
Månadernas omfång nekades intensivt (och) cirkulärt allvetandes.
Innovativ verksamhetsutveckling erbjuds själslivet,
Kronologiskt över lägereldens dån
— Monica Ivesköld —
Därefter fick vi plocka ut ett av orden. Jag valde lägerelden. Och skriva en mening utifrån detta ord. Så här skrev jag.
Lägerelden är symbolen för ett av de 5 elementen, dvs eld, jord, metall, vatten och trä. För mig symboliserar elden egentligen hela atmosfären i de 5 elementen. Elden som byggs upp på jordytan, kanske en ställning med någon gryta i metall, vatten som kokar där och träden runtomkring. Vid lägerelden byts tankar och känslorna får makt av den stämning som förmedlas. Det är här vi kan njuta men också utvecklas. Här kan vi skapa kommunikation i ett avslappnat rus tillsammans med likasinnade.
Ordet likasinnade sticker ut. Då skulle vi definiera vad vi menade med det. Här är min förklaring.
För mig innebär likasinnade inte att vi har samma åsikt utan att vi har en gemensam värdegrund i vilken vi kan utbyta tankar och känslor. Vi kan agera som ett även om vi är en grupp. Ibland behöver vi inte ens uttrycka högt, vad vi vill. Det finns där under ytan. Vi har syskonsjälar, förstår varandra utan ord och gester. Kanske tycker vi olika men grundvärderingen är självklar. Den ligger som en bro mellan oss, ett osynligt band som drar oss mot varandra utan att binda oss fast vid kropparna.
Avslutningsvis skulle vi välja en mening som påvisar stämningen. Jag valde den här.
Vi har syskonsjälar, förstår varandra utan ord och gester.
***
Detta var en mycket nyttig poesi-övning där vi fick analysera och tolka samt utforska olika lager. En bra övning som vi kan nyttja i vårt författarskap. Att hitta ordens betydelse på samma sätt som de giganter vi ibland läser.
Skillnaden mellan poesi och prosa
Poesi är ofta systematiskt medan prosa är utifrån vanligt talspråk. Ibland är skillnaden hårfin men det är framförallt rytmen som skapar skillnaden.
Här är några användbara tips för dig som vill testa konsten att skriva en dikt.
Vad bör en dikt innehålla?
Metaforer, bilder och symboler är vanligt att associera till en dikt. Dessutom behöver den vara rytmisk på olika sätt och definitivt väcka känslor. Det innebär att du behöver få läsaren till att uppleva känslor vilket kan ske om de får bilder och därmed blir berörda. Men tänk på att undvika klichéer.
Metaforer är, till skillnad mot liknelser, något som skapar bilden direkt i läsarens huvud. Exempelvis på kända (och kliché-artade metaforer):
- Dina ögon är svarta, djupa brunnar (metafor)
- Dina ögon är som svarta, djupa brunnar (liknelse)
Ser du att det ibland bara skiljs åt med ordet ”som”?
Versmått
Själv har jag testat olika versmått. Här kan du se några av dem.
Haiku
Jag älskar att skriva haiku som är gammalt japanskt versmått. Något som jag lärde mig på 80-talet då jag läste litteraturhistoria.
En haiku kan innehålla en årstid eller bild av naturen, en plats. Den rimmar aldrig utan består av tre rader text innehållande stavelserna 5, 7, 5. I den kan du undvika metaforer men ge läsaren en tydlig bild.
Senryu
En liknande dikt som haiku men behöver inte innehålla plats, natur, årstid utan kan vara mer humoristisk.
Stavelserna 5, 7, 5 (som ovan)
Här är exempel på haiku-/senryu-dikter som jag skrivit.
Varsel
Allt är öde, trist
gatorna signalerar
flyg genast hemåt
Resan bort
Resan från hemmet
Ensamheten känns svårast
Saknaden blir stor
Avundsjuk
Jag glor sjukt på dig
som håller en hand i din
och längtar tillbaks
Tanka
En tanka-dikt bör uttrycka en känsla. Och i de sista raderna bör en reflektion ingå.
Den bör ha 31 stavelser fördelade på fem rader enligt 5, 7, 5, 7, 7.
Höstdikt
Hatar kylan som väter
Längtar efter golf
Kompenserar med ljusen,
de goda måltiderna
Limerick
Ett mycket humoristiskt diktmått som jag njuter av att skriva. Fem rader bestående av måttet och rimflätning A, A, B, B, A. Första raden bör sluta med en geografisk plats och dikten kan gärna vara ekivok.
Här är en av mina limerickar.
Svedala
I Svedala det fanns en miljö-tant
Som många tyckte var omsorgsfull fjant
När hon Storgatan upp
Skuttade som en tupp
För att på ICA lämna in sin pant
Testa gärna att skriva någon dikt utifrån ovan. Jag har en idé om att vi kanske i den slutna Facebook-gruppen Skrivar-sporren ska göra några dikter tillsammans under 2021. Om du inte sökt dig dit, så gör det nu. Klicka och sök. Välkommen!
Lycka till!
Monica