Attraktiva oförglömliga karaktärer

Vad gör en karaktär oförglömlig?

Nyligen läste jag en bokrecension skriven av en kollega till mig. Det var för en bok som jag själv inte läst. Intressant var när hon skrev om de oförglömliga karaktärerna som fanns i boken.

Häromkvällen på TV var det även en bokrecensent som talade om spänningsböcker och rekommenderade tre olika. Framförallt för att de hade så kraftfulla, attraktiva och oförglömliga karaktärer.

Så hur behöver du göra för att få dem så att de inte lämnar läsarens minne?

Jag har även skrivit ett inlägg om detta här. Klicka för att läsa: Skapa levande karaktärer

DrömJa, förutom alla fysiska (kroppsliga) beskrivningar, bör du få läsaren till att hänga med i personens innersta. Detta kan göras genom att du ger bakgrundsfakta och framförallt berättar om karaktärens behov och önskningar. En utvecklingsbåge bygger på att huvudkaraktären finner sin önskan och därmed utvecklas under resan.

 

Årsabonnemang med en digital skrivarträff varje månad

Jag har beslutat att starta ett årsabonnemang för dig som är skrivarintresserad. Mer om detta i ett nytt inlägg, längre fram. Men kort kan jag berätta att min tanke är att vi ska träffas en gång i månaden under ett år. Då kommer jag att dela med mig av olika saker som du kan behöva lära och utveckla för just ditt skrivande.

Som du vet har jag oerhört många års kunskap när det gäller det här. Jag började skriva och ge ut fackböcker i slutet av 80-talet. Fram till idag har jag personligen gett ut 65 fackböcker på olika förlag.

Förutom det, har jag även gett ut novellantologier, barnböcker och en roman.

Det är mer än 30 års kunskap som jag gärna delar med dig så här i slutet av min yrkesbana. Det börjar dra ihop sig för pensionen – onekligen.

Vilka frågor skulle du vilja arbeta vidare med om jag bygger upp ett årsabonnemang?
Skriv gärna i kommentarerna!

Vad kan då förbättras i ett skönlitterärt skrivande?

Varje karaktär har ett driv. Ofta är det karaktärens styrka. Men om du bara skriver om detta, tappar läsaren intresse. Det blir nämligen ingen tilltalande person. Alla människor har drivkrafter, dvs styrkor, men också överdrivna styrkor. Det är dessa som behöver utvecklas hos oss för att vi ska lära av livets resa.

De flesta har önskningar, både externa och interna. När du som läsare, följer en karaktär i en roman, kan du notera dennes externa önskningar genom de handlingar som utspelar sig framför ögonen på dig. Resan fram skapar den dramaturgiska bågen. Så fort din huvudkaraktär (protagonist) har uppnått drömmen och önskan är uppfylld, är romanen slut.

Livets cocktailMen om du samtidigt ger läsaren inblick i protagonistens huvud, blir bekantskapen så mycket djupare. Vad önskar din protagonist innerst inne? Det kan vara kärlek, omtanke, respekt exempelvis. Detta bör också följa med på resan. Som en inre cocktail.

Vad hindrar protagonisten att uppnå drömmen? Oftast är det de överdrivna styrkorna som sätter käppar i hjulet. Låt mig ta ett exempel.

EnvisOm din huvudkaraktär är en uthållig person, kan omgivningen tycka det är bra. Karaktären kommer dessutom att lyckas med det som styr hens önskningar. Men låt oss säga att den här uthålligheten går till överdrift. Då blir personen envis. Vem vill diskutera och kommunicera med en ’envis åsna’? Således kan en styrka plötsligt övergå till en svaghet som hindrar protagonisten att nå drömmen. Detta måste du jobba med i din roman. Bristen utvecklas och kanske blir till en lögn för karaktären.

Det här kan även ta sig andra former. En kvinna som skilt sig från en alkoholiserad make, fastnar kanske för nästa man som också har problem med spriten. Hon tror att hon kan rädda mannen. Vilken självlögn. Risken är i stället att hon blir medberoende. Och det märkliga är att hon inte har lärt sig något på den första resan. Svaret har i stället utvecklats till en livslögn. Det finns många lögner och vi kan även knyta in våra sju dödssynder i detta.

I min roman ”Porten till friheten” fanns en del livslögner med. Här kan du se några av dem; mobbning, misshandel (både fysisk och psykisk), mörka hemligheter, obesvarad kärlek, missbruk i familjen och andra traumatiska händelser.

Alla dessa dramatiska händelser och konflikter skapar sår inom din protagonist. Men mer om detta i ett senare inlägg.

Vid pennan

Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

 

Tagged with →  
Share →