Betvingade av Simona Ahrnstedt – recension

BetvingadeFormat: Pocket

Serie: Slottet Wadenstierna (del 2)

Antal sidor: 356

Utgivningsdatum: 2017-01-25

ISBN: 9789176910870

Recensionsex: Nej

 

Typ av bok: Historisk kärleksroman

VAR utspelar sig romanen: I mitt-Sverige

NÄR utspelar sig romanen: 1300-talet

Hur fångade inledningen mig: Det fanns en prolog inledningsvis. Här kan du läsa inledningen.

”Genua april 1349
Brev till Roland Birgersson från Birger Sverkersson.
Min son Jag, Birger Sverkersson, din far, hälsar dig i Herrens namn. Jag ber att detta brev finner dig välbehållen i Genua. Det ryktas att du tillbringade julen där.
Jag skriver dessa ord för att mina dagar här på jorden är räknade och för att jag lever med en lögn som tynger mitt samvete.”

VILKEN är själva handlingen: Kärlek uppstår mellan en riddare i konungens tjänst och en flicka från landet.

Intrigerna: Välskrivna.

Miljöbeskrivningarna: Bra miljöbeskrivningar.

Dialogerna: Rappa och leder handlingen framåt.

 

Baksidestexten – tagen från nätet

En påtvingad relation
mer passionerad än de kunnat ana.

Sverige 1349
En medeltid som du aldrig mött den förut.

En egensinnig kvinna
Illiana Henriksdotter. Hårt hållen och strängt fostrad. En intelligent ung kvinna av hög börd, skicklig på alla de örter som helar och dödar.

En ärrad krigare
Markus Järv. Räddad från död och tortyr som barn, traumatiserad och brutal som vuxen. Riddare och kungens närmaste man.

En passionerad resa
Olika som natt och dag, är Illiana och Markus bara överens om en sak: De vill inte ha med varandra att göra. Men ödet vill annorlunda och tillsammans tvingas de ut på en resa fylld av mod, återhållen åtrå och en livsfarlig fiende ur det förflutna.”

 

Mest positivt

Den historiska tillbakablicken skriven på ett lättfattligt sätt. Kärleken som dallrar i bakgrunden.

Minst positivt

Liten text, speciellt i de kursiverade avsnitten.
Synd också med alla tautologierna, dvs att skriva både skiljetecknet och uttrycket blir nämligen kaka på kaka. Exempelvis ”? frågade” och ”! ropade”, se nedan citat ur texten.
Gillar inte heller otydligheten att dialogerna INTE står på egna rader utan blandas med övrig, löpande text. Redaktören eller möjligen lektören borde ha åtgärdat denna typ av felaktigheter.

Andra recensioner över denna författare

Här är ytterligare en som jag har recenserat:

Allt eller inget, som du kan läsa mer om här: https://www.monicaiveskold.se/allt-eller-inget-av-simona-ahrnstedt/ (4 av 5 pennor)

Några valda texter ur boken

Som jag brukar, för att du ska få en uppfattning om författarrösten, delar jag några utvalda texter utan att avslöja något viktigt. Jag har också tagit mig friheten att använda talstreck vid dialogerna även om denna bok har citationstecken.

Sidan 100

”Han gjorde bäst i att inte underskatta de här två. Roland såg på drottning Blanche som fortfarande betraktade honom med viss vaksamhet. Det här kungaparet omtalades med respekt vid de flesta europeiska hov som Roland besökt. Svenskarnas rike var visserligen inte stort och glamoröst som Frankrike, England eller Tyskland men den svenske kungen ansågs allmänt vra en kraft att räkna med, inte minst tack vare Blanche och hennes klokhet.
Roland anlade en lagom allvarlig min.”

Sidan 200

”― Där är du ju! ropade drottningen glatt till Illiana. När hon reste sig upp hoppade en liten hund som suttit i hennes knä med ett gläfs till golvet. Blanche lyfte upp valpen i famnen och snusade idess vita fluffiga nacke innan hon räckte över den till en av hovdamerna.
― Har du sovit gott? frågade hon.
Illiana nickade. ― Ja tack, ers majestät.
― Det kom en sändning från Venedig igår, sa Blanche och visade med handen över röran. Jag tänkte att du kan hjälpa mig att packa upp det sista, så kan vi umgås lite. En skräddare där har mina mått och jag beställer alla mina kläder från honom. Blanche lyfte en klänning i blå sammet.”

Summering

4 pennorEn härlig historisk kärleksroman. Jag önskar dock att dialogerna hade varit tydligare och att jag sluppit tautologierna som gjorde att jag stoppade upp i läsningen.

Boken rekommenderas varmt och jag ger den 4 av 5 pennor.

Vid pennan

Monica

 

 

Tagged with →  
Share →