Bilder – vad är viktigt när det gäller bilden?

När du skriver fackböcker är bilden extremt viktig. I en skönlitterär bok, däremot, ser vi sällan bilder. Men omslaget på en skönlitterär bok kan avgöra försäljningen.

Hur vet du att bilden är kvalitativ och håller tryckkvaliteten?

Vad skiljer tryckta bilder jämfört med de som du har satt på din blogg eller webbsida?

Känner du till de vanligaste begreppen såsom dpi, pixlar och tiff-format?

Dpi betyder Dots per inch och anger således bildens upplösning i punkter per tum.

Pixlar är också punkter men i en digital bild. En lågupplöst bild har få pixlar, dvs dålig kvalitet. Du kan se detta genom att bildens konturer blir kantiga. För att trycka en bild behöver den vara minst 120 pixlar per centimeter. Ofta väljer vi en upplösning av 300 dpi per tum vilket blir 120 pixlar per centimeter.

Bilden mät punkterna i den gm att högerklicka

Du kan mäta bilden genom att spara den och sedan högerklicka. Välj Egenskaper och klicka på fliken Information. Då ser du antalet pixlar. Se ovan! Du ser ovanstående bilds upplösning exempelvis. Du ser att den består av 96 dpi, vilket alltså inte är tillräckligt för tryck.

Bildstorlek

TIFF är ett format för bilder. Det är lämpligt om du ska spara ett fotografi och sedan trycka det. Annars är JPG-formatet ett av de vanligaste formaten för bilder på webben. Det finns många olika bildformat.

En annan gigantisk fråga är upphovsrätten. Du kan få betala mycket i böter om du knycker en bild. En del bildleverantörer märker sina bilder med vattenstämplar, exempelvis Stockfoto. Därför ska du ALDRIG använda en bild med vattenstämpel såvida du inte köper den. Vid köpet försvinner vattenstämpeln.

Ofta ser jag att personer har lagt upp skyddade bilder på exempelvis Facebook. Det kan bli oerhört dyrt. Hjälp dem slippa böterna genom att informera dem om att bilden är skyddad.

Hur vet du att en bild är fri att använda?

En bild skyddas av upphovsrätten. Den behöver ha originalitet och självständighet, vilket kallas för verkshöjd. Bilder på internet omfattas av upphovsrätten, och kan inte användas utan tillstånd. Upphovsrätten för bilder gäller i sjuttio år efter det år då upphovsmannen dör.

Fotografier har ett eget skydd, och det gäller även om fotot är helt banalt. Skyddet gäller i femtio år efter att det togs. Det är fotografen som äger bilden. Så om någon ber dig fotografera med annan persons kamera är det egentligen du som äger bilden.

En bra omslagsbild för en bok ska vara spännande, väcka intresse och fånga betraktarens uppmärksamhet. Begreppet ”less is more” gäller.

Jag skriver massor om detta i min ”Handbok för textproduktion” som du kan köpa här genom att klicka på länken.

Beställ handboken här!

Lycka till med bilderna!

Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

Share →
0 comments
Visit Us On FacebookCheck Our FeedVisit Us On LinkedinVisit Us On YoutubeVisit Us On Pinterest