Currently viewing the category: "Böcker"

Brevet av Kathryn Hughes

Bokrecension

Brevet av Kathryn HughesDet här är en av de finaste feelgood-böckerna som jag har läst på länge. En underbar historia som var svår att lägga ifrån mig.

Den pendlade mellan obehag, omsorg och kärlek och vävde ihop då- och nutid till en fantastisk tavla.

Så här står det på baksidan av boken och i nätbokhandeln:

”1973: Tina Craig är gift med en våldsam man. Varje ledig timme hon har försöker hon arbeta för att samla ihop tillräckligt med pengar för att en dag lämna honom. För att helt kunna undvika hemmet arbetar hon också volontärt på en second hand-butik för välgörenhet. En dag när hon söker igenom fickorna på en gammal kavaj hittar hon ett brev. Det är förseglat och frankerat. Tina öppnar och läser brevet ett beslut som kommer att förändra hennes liv för all framtid.

1939: Billy Stirling har insett att han varit en riktig idiot, men nu ska han försöka ställa allt till rätta. Den 4:e december 1939 sätter han sig ner och skriver ett brev som han hoppas kommer att förändra framtiden. Det gör det också på många fler sätt än han kan ana.

Brevet berättas två kvinnors historier. De är födda med flera decennier mellan sig, men ödet för dem samman och en kvinnas olycka blir en annan kvinnas lycka.”

Boken påminde mig om filmen ”Brevet till Juliet” – en underbar film som du kan se trailern på här.

Både boken och filmen, som är helt olika men ändå har vissa igenkänningstecken för en god feelgood, rekommenderas varmt.

5 pennorBoken får fem av fem pennor av mig.

God läsning!
Monica

 

Lång väg till rättvisa av David Baldacci

Bokrecension

Daid Baldacci - Lång väg till rättvisaTack Bokfabriken för recensionsexemplaret.

För mig blev det första gången jag läste en Baldacci-roman men absolut inte den sista. Boken var svår att lägga ifrån sig, välskriven och otroligt spännande. Enda smolken i bägaren är att baksidestexten inte helt lever upp till själva innehållet i boken. Kanske beror det på att det är en serie och jag, som läsare, ska förstå vem Atlee Pine egentligen är och vad som präglar henne men jag hade förväntat mig få upplösningen på storyn om systern. Den här boken handlar om helt andra saker, och Mercys bortförande är endast ett litet sidospår som tangerar inledningen.

Så här står det på nätbokhandeln om den:

”Ole, dole, doff … Det har etsat sig fast för alltid i Atlee Pines minne – kidnapparens fasansfulla ramsa när han valde mellan sexåriga Atlee och hennes tvillingsyster Mercy. Mercy blev bortförd, Atlee skonades. Hon återsåg aldrig sin syster igen. Tre decennier efter den fruktansvärda natten arbetar Atlee Pine för FBI:s Arizona-avdelning där hon ensam ansvarar för Grand Canyon. När en turist försvinner spårlöst djupt inne i Grand Canyon kallas Pine in för att leda utredningen. Det visar sig snart att turisten inte rest till Grand Canyon för att beundra det dramatiska landskapet. Men när Pine börjar få ihop intressanta ledtrådar i fallet blir hon plötsligt bortkopplad från utredningen. Att vägra lyda order kan äventyra hennes karriär vid FBI, men om hon inte fortsätter utreda fallet på egen hand riskerar hon nationens säkerhet. Atlee Pine tvingas till ett ödesdigert beslut. Lång väg till rättvisa är första delen i bästsäljaren David Baldaccis nya serie om den iskalla och intelligenta ensamvargen Atlee Pine. DAVID BALDACCI föddes 1960 i Richmond i Virginia och är en av världens mest populära författare. Hans böcker är översatta till fler än 45 språk och har sålt i mer än 120 miljoner exemplar i över 80 länder. Samtliga av hans böcker har legat på New York Times bästsäljarlista.”

4 pennorJag rekommenderar boken och ger den 4 av 5 pennor.

Önskar er en härlig läsvecka

Monica

 

Skriva en roman – om hantverket

Just nu går jag en kurs igen i konsten och hantverket att skriva en roman. Ja jag har gått mängder med kurser i detta hantverk sedan hösten 2013 då jag bestämde mig för att börja skriva skönlitteratur. Både fysiska och digitala kurser har jag investerat i. En del strålande medan andra hade haft mer att önska.

Du som känner mig, vet att jag är en person som går till botten med allt jag gör. Inga halvmesyrer här inte!

Alltså pluggar jag denna ädla konst och tänker fortsätta studera i flera år till. (Undrar vad jag ska bli när jag blir stor?) ha ha ha

I julas gav jag mig sex nya onlinekurser. En av dem handlade om hur jag med hjälp av programvaror för animering kan skapa film. Den har jag lärt mig och redan gjort en hel del små filmer för detta. Här kan du se en av dem.

Onlinekurs nr 2 handlar om hantverket att skriva en roman. En otroligt bra kurs, måste jag säga. Den är uppbyggd som en workshop där jag har lärt mig grunduppbyggnaden av romanen och de viktiga tre akterna som ska vara i en läsvärd bok. Övningarna har varit tilltalande och jag har precis insett att jag faktiskt kan använda en del av dem i min slutanalys för eget skrivande. Jag lovar att berätta mer om detta längre fram – ifall du är intresserad.

Nu har jag kommit till scenuppbyggnaden och jag ser fram emot detta digra avsnitt i kursen. Enligt min duktige lärare kommer jag att få tipsen som gör att romanen skriver sig själv. Gissa om jag är nyfiken och sugen på att lära?

Vad kan jag då summera så här långt och dela med mig av till dig som skriver?

Jag har fått en del att tänka på avseende jämförelsen mellan film och böcker. Det blev så intressant att en av kurserna som jag köpt handlar om att skriva filmmanus. Detta ska jag lära mig. Inte för att skriva manus för film utan för att bli ännu bättre på att gestalta i mina romaner.

En bok ska vara uppbyggd utifrån:

 1. Passion
 2. Tema
 3. Fel och brister hos protagonisten/huvudkaraktären
 4. Premissen

Bland det viktigaste jag har lärt mig är att intrigen ska vara fysisk och storyn i boken emotionell. Med tanke på alla mina blogginlägg om Emotionell Intelligens, inser jag att det ligger mycket i detta – något som jag inte hade tänkt på tidigare.

Vad utgör då premissen?

Premissen är antaganden, som utgör förutsättningar i en roman. Om handlingen i romanen genomförs med giltiga slutledningar och om premisserna är sanna, så sägs slutsatsen vara sann.

Karaktärerna i boken

Jag har också fått lära mig finesser som skapar trovärdiga karaktärer. Men som du kanske redan vet är det något som jag ägnat stora delar av min tid under mina 30 år som utbildare. Att utveckla människors styrkor och svagheter ligger mig varmt om hjärtat och jag har själv onlinekurser i ämnet. Här kan du läsa mer om detta i ett av mina tidigare inlägg.

En viktig påminnelse är att som författare tänka på temat när jag skapar min protagonist, dvs huvudkaraktär. De fel och svagheter som karaktären har ska understryka själva temat.

Protagonisten

Det är viktigt att försöka hålla sig till EN protagonist i boken, även om duktiga författare under åren ibland har laborerat med mer än en huvudkaraktär.

Akterna i boken är alltid tre

Jag har lärt mig att uppbyggnaden av en bok sker i tre akter och att boken egentligen slutar i akt 2. Efter det är det endast planer, klimax och avslutet som redovisas för läsaren.

Akt 1 och 3 är oftast korta akter medan hela bokens handling utgörs i akt 2. I akt 2 stöter vi på krisen i handlingen, kampen för att låta det goda segra och sedan upplösningen som kan vara som en uppenbarelse.

Summering

Allt ovan kunde jag givetvis redan men det som var så bra med just den här kursen – så här långt – är detaljerna och tipsen kring uppbyggnaden.

Jag lovar återkomma och berätta mer. Kanske blir jag så laddad av detta att jag till och med skapar en skrivarkurs när jag är klar. Vem vet?

Lycka till med ditt skrivande!

Vid pennan
Monica

 

 

Vad händer med novellantologin om Lycka?

Alla författarna (vi är totalt 20 stycken) har nu inkommit med redigerade noveller och det är dags för redaktörsläsning och korrigering. De har fått ett digert redigeringsschema av mig, som förhoppningsvis hjälpt dem gå igenom sitt manus på ett kvalitativt sätt. Utifrån en färdig mall – som jag skapat – för sättningen i boken, har de fått arbeta med både mall och format.

Det har varit många roliga diskussioner kring hur dialoger och annat ska skrivas. Personligen gillar jag typen med talstreck som innebär att läsbarhetsindex höjs när läsaren får boken i sin hand. Många tycker däremot om att skriva dialog med citationstecken. Det är lika rätt, vilket som, men jag har således gått på läsbarheten.

En skiss för bokens omslag har tagits fram av en av författarna i diskussion med mig. Den jobbar vi vidare på.

Titel på boken ska beslutas.

Författarpresentation - fotonNästa steg är att samtliga författare ska skriva en presentation och skicka in foton på sig själva. Instruktioner för detta kommer att lämnas ut inom kort.

Så här ser min egen presentation ut i några av de senaste antologier som jag medverkat i, boken ”Över mållinjen” som handlar om hur du lyckas nå målen i livet och i vilken jag beskriver min egen metod MMM (DröM-Mission-Mål). Här kan du läsa en av recensionerna om den boken.

Nominering till projektledarbokBoken ”Mer än bara ord” handlar om kommunikation. Den har nominerats till årets projektledarbok, se nedan.

Läs mer här om nomineringen.

Vill du lyssna på mitt lilla radioprogram i samband med att boken ”Mer än bara ord” kom ut? Här är länken till detta.
I den här inspelningen sjunger dessutom både min ena dotter och min svärson (som på den tiden spelade musikal).
Inspelningen av programmet är en kärleksförklaring.

Det är en spännande tid och jag hoppas vår antologi om Lycka kommer att tilltala läsaren.

Vid pennan
Monica

 

 

Novelltävlingen Lycka avgjord

Novelltävlingen Lycka avgjordPå Alla Hjärtans Dag blev äntligen novelltävlingen klar. Vi fick in många bidrag och det var inte lätt att sålla. Många var väldigt fina. Målet var att 20 noveller skulle finnas med i den kommande antologin. Resultatet blev 26 noveller av totalt 20 författare.

Det har varit ett omfattande jobb att läsa alla novellerna och välja ut.

Idén till antologin fick jag i samband med att ett gäng gick pilotkursen ”Planera ditt skrivande och din marknadsföring” för mig under hösten. Några av deltagarna hoppade på detta och kommer att finnas representerade i boken.Samtliga deltagare fick då möjlighet att få följa hur en bok kommer till genom att skriva en novell. Några av deltagarna hoppade på detta och kommer att finnas representerade i boken.

Alla novellerna har lästs av en utsedd grupp som har fått bedöma och välja ut med motiveringar.

Vad händer nu?

Nästa steg är att redigera novellerna. Varje deltagare har fått ett tydligt redigeringsschema med instruktioner över hur de ska göra. Sedan kommer novellerna åter att läsas och eventuella korrigerar görs ännu en gång.

Omslaget ska skapas. En av deltagarna och jag spånar bilder för omslaget.

Boken kommer att tryckas som inbunden bok via print-on-demand vilket är ett beslut med tanke på att ingen ska behöva investera onödiga pengar i förväg. Alla måste köpa tio böcker var. Givetvis får författarna gärna köpa fler.

När allt slutligen är tryckfärdigt, kommer det att lämnas till PoD-förlaget.

En sluten grupp kommer att realiseras på Facebook, i vilken kommentarer och frågor kan ställas. Jag hoppas att samtliga författare vill lära känna varandra mer.

Varje författare ska skriva en egen kort presentation om sig själv och för de som vill, kommer det även att finnas möjlighet att göra ett blogginlägg, ett kåseri eller en artikel som lanseras på min webbsida och i de sociala medier som jag är knuten till.

Filmer och animeringar ska spelas in. Givetvis kommer vi längre fram att ha en virtuell release av boken. Den hoppas jag att du vill delta i.

Följ oss här i bloggen och i sociala medier. Jag lovar berätta om framskridandet.

Jag önskar alla författarna stort lycka till med novellerna!

Monica Ivesköld

 

Patriark av LiseLotte Divelli

Bokrecension.

PatriarkJag bara älskar LiseLottes böcker. Hennes första bok – Skärvor – sträckläste jag. Du kan läsa min recension här. Recension av boken Skärvor.

Boken Skärvor kommer som tv-serie. Den började spelades in i november 2018, om jag är rätt underrättad. Vill du följa inspelningen så finns en del information här på Facebook-sidan Tv-Skärvor.

Boken Patriark gick inte heller att släppa. När jag väl börjat läsa den, var jag tvungen att få veta slutet. OBS att böckerna är självständiga (inte fristående). Patriark är således inte Skärvor del 2 utan en helt egen bok.

Så här står det om Patriark på nätbokhandelns sidor och på baksidan av boken:

”Vem äger rätten till ett barn?

Dagen som ingen trodde skulle komma drabbar Fredrik och Jessica Flink med full kraft. Deras trygghet hotas. Milo, deras fyraåriga son, är i fara. Mc-presidenten Stefan Andreason, som säger sig vara Milos biologiska far, har krävt ett dna-test. Efter avtjänat fängelsestraff vill han ha juridisk rätt till framtida umgänge.

Ett möte med en åklagare bekräftar deras värsta farhågor, Andreason har lagen på sin sida.

I maktlös förtvivlan bestämmer sig Fredrik och Jessica för att göra allt de kan för att rädda sitt barn. Det otänkbara måste hanteras på de kriminellas sätt; med våld. Beslutet utlöser en lavin av händelser och konsekvenserna blir förödande för alla inblandade.

PATRIARK är andra delen i serien om maktkampen mellan Rubicon MC och polisen.”

Gå hit och köp båda böckerna. Om du gillar spänningsromaner ska du definitivt läsa dessa.

Författaren, bloggaren och amatörfotografen LiseLotte har även inslag i lokalradion.

LiseLotte gick från att vara småbarnsmamma och gift med en blivande polis, till att bli en gangsterflickvän i slutet av 90-talet och dömd till fängelse för ett rån. I dag skriver hon böcker och vill hjälpa unga tjejer att ta sig ur destruktiva grupper. Hennes böcker är mycket trovärdiga och det märks att hon vet vad hon skriver om.

4 pennorTack LiseLotte för att jag fick läsa din bok. Jag ger den 4 av 5 pennor, vilket är i jämförelse med den första boken Skärvor som jag tycker har ett ännu bättre språk och tydlighet.

Missa den inte! Köp båda böckerna och njut.

Vid pennan
Monica

Karaktärer i böcker

Till dig som skriver!

Hur skapar du karaktärer som berör?

Kanske vet du att jag har en onlinekurs där du själv eller din karaktär kan göra 30 personlighetstester. Om du är intresserad, kan du läsa mer om den här – Personlig utveckling.

Karaktär som berörEn bra karaktär skapar en person som läsaren kan relatera till. Karaktärens agerande, motivation och beteenden är modellerade på hur vi tänker och agerar. Vet du att du kan använda psykoterapi för att utveckla dina karaktärer?

Här får du några tips om vad det är som motiverar människor att göra det de gör. Vi är alla olika. Ingen av oss gillar samma filmer, böcker, konst, eller har samma intressen.

En terapeut uppmanar oss att berätta vår historia, att undersöka den och komplettera med de saknade bitarna. Att utmana och sträva efter att lära hur olika bitar skapar aspekter för vår upplevelse.

Jag ville aldrig bli terapeut, för jag anser att historien inte går att återställa. Däremot ville jag hjälpa människor förändra framtiden, skapa lycka och framgång. Därför blev jag NLP-coach. NLP står för Neuro Lingvistisk (språklig) Programmering. Du kan programmera dig själv till ett behagligt liv. Samma sak för våra karaktärer. Det är DET som utgör utvecklingen.

De som skriver fiktion använder redan psykologi till viss del. Psykologi handlar om att analysera och förstå varför människor tänker, känner och beter sig så som de gör. Med hjälp av psykologin kan vi komma till insikt och få nya erfarenheter.

Berätta om

Skillnaden

Terapeuten hjälper sina klienter att lösa problem, författaren kan använda samma teknik för att skapa problem för karaktären.

Författarens jobb är att reta och plåga karaktären för att hen ska intensifiera sina brister till en outhärdlig nivå innan hen kan lösa dem.

Här får du några användbara tips

Använd dig av nedanstående om det kan hjälpa ditt skrivande.

Skyll på föräldrarna

Påverkan av våra småbarnsår har en enorm inverkan på hur vi – som vuxna – beter oss. Det kan fungera på samma sätt för våra karaktärer. I min kommande roman ”Porten till friheten” är detta en av ingredienserna för att skapa problem hos karaktären.

Med hjälp av transaktionsanalys kan karaktärerna få inflytelserika meddelanden under sin barndom. Det finns två typer som påverkar oss som barn:

 • Injunktioner
 • Pådrivare

Injunktioner (befallningar/tillsägelser/förbud)

Negativa saker som påverkar. Saker som gör att karaktären tror att det är något fel på hen, att hen inte får göra och vara som andra människor, eller något speciellt. Denna typ av meddelanden från föräldrarna är sällan avsiktliga. De levereras på ett subtilt sätt genom beteendemässiga signaler och absorberas i det undermedvetna. Ord förmedlar budskap. Ofta långt bortom vad vi avser. Kroppsspråk är en viktig parameter när det gäller att förmedla budskap. Narcissister och psykopater är formidabla på detta. Men till skillnad från andra, brukar de mena vad de säger och gör. Nedan finns några förbud uppradade som en del barn får uppleva. Barn behandlar nedanstående meddelanden på en undermedveten nivå och accepterar antingen budskapet eller reser sig mot det. Om barnet accepterar budskapet blir det övertygat om att något är fel med hen. Om det blir rebell mot budskapet kan barnet utveckla olämpliga beteenden som gör livet svårare. Vill du lära mer finns det en känd psykolog som bloggar om detta – Claire Newton.

  • Skrik eller gråt inte! Det är skamliga känslor. Behåll dem för dig själv.
  • Tänk inte! Dina åsikter är intet värda. Eller ’pojkar gillar inte smarta tjejer’.
  • Varför kan du inte vara mer ……?
  • Finns inte: ’Jag gav upp mina egna drömmar och förhoppningar för att ta hand om dig’.
  • Tillhörigheten: ’Försök inte passa in. Det kommer bara att skada dig.’
  • Var inte barnslig: ’Väx upp så att du kan ta hand om mig.’
  • Väx inte upp: ’Barn är söta. Tonåringar besvärliga’.
  • Könet: ’Män är äckliga. Kvinnor är svaga.’
  • Var inte viktig: ’Du förtjänar inte uppskattningar eller uppmärksamhet.’
  • Älska inte: ’Om du blir knuten till andra människor kommer de att skada dig.’

Pådrivare

Pådrivarna kan skada psyket på ett barn. Dessa föräldrar ger mer medvetna budskap åt sina barn men har även ett undre meddelande vilket driver barnet att uppnå saker för att därigenom bli mer älskat. Budskapet är ’Lev upp till mina förväntningar och jag kommer att älska dig mer’. Karaktären känner sig inte tillfreds om hen inte lever upp till detta.

 • Var perfekt
 • Försök mer
 • Var vänlig mot andra
 • Skynda dig
 • Var stark

Använd dessa och bygg upp karaktären

Bygg en stor intern konflikt med hjälp av ovanstående. Skapa ett psykologiskt inre krig. Låt din hjälte kämpa för att komma överens med sina inre motstridiga styrkor. Låt hen kämpa för att uppfylla kraven och må bra. Här är några exempel:

 • Jag borde inte göra mig viktig men det är ok så länge jag är perfekt
 • Folk kommer bara att bry sig om mig om jag gör allt för att tillfredsställa dem
 • Jag borde inte känna så som jag gör. Därför måste jag gömma mina känslor och vara stark för att bli accepterad

Som sagt, mycket av detta har jag använt i en av mina romaner.

När du använder detta när du skriver, var försiktig så du inte skriver läsaren på näsan. Använd det i små portioner. Låt det komma fram i din text på ett subtilt sätt.

Låt din karaktär göra en resa och komma underfund med detta själv. Skapa en inre kamp. Låt läsaren få ta del av den inre konflikten som driver handlingen framåt. Karaktären kommer garanterat att förändras. Inom terapin är detta ett sätt att hjälpa klienten att släppa smärta, skuld, eller vad som håller tillbaka dem från lycka. Din karaktär kan lära sig hantera sitt förflutna på liknande sätt. Eller kanske inte … beroende på vad du vill skapa med din text.

Är du intresserad av att lära dig mer? Anmäl dig till den 12 veckor långa onlinekursen i Personlig utveckling.

Öva på detta

Du kan skapa en övning baserat på ovanstående och får två val av mig.

 1. Vilka meddelanden fick din karaktär som barn? Vilka händelser skedde i samband med att karaktären fick dessa meddelanden?
 2. Skapa en ny karaktär för övningen! Sixten vaknar en morgon på en kall parkbänd och undrar varför hans liv har gått så fel.

Eller så kan du skapa något utifrån dessa påståenden:

 • Du förtjänar inte min uppmärksamhet
 • Du är dum
 • Jag som förälder vet bäst
 • Du betyder inget
 • Jag önskar att du aldrig hade blivit född

Eller dessa mer positiva meddelanden. De kan få enorm verkan på din karaktär:

 • Du är viktig för mig
 • Var glad
 • Det är ok att vara som du
 • Du är smart och begåvad
 • Jag älskar dig

Skriv i 15 minuter om meddelandena och vad de har skapat för resultat hos din karaktär.

Lycka till!

Monica Ivesköld

Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

Skrivtips: Hur skapar du en trovärdig antagonist?

Som jag tidigare nämnt:

Pro betyder för = Protagonist

Anti betyder mot = Antagonist

Ge antagonisten massor med fel, saker som läsaren kan reta sig på. Gör antagonisten tragisk. Fundera över vilka fel du kan ge hen. Fel som hen inte kan styra och besegra förrän i slutet.

Antagonisten är ofta en skum person. I spänningsromaner och deckare kan vi kanske inte räkna ut vem som är antagonisten förrän i slutet. Tillåt antagonisten att synas redan i början av romanen, även om vi inte vet att det är den personen som är skurken.

Antagonisten

Verktyg för att skapa en trovärdig antagonist

Du kan använda dessa verktyg för att skapa en trovärdig antagonist:

 • Översittare – Vem vill ha att göra med en som sätter sig på andra?
 • Självupptagen – Vem orkar med en sådan person i längden?
 • Lögnare – Vem vill tillbringa tid med en som ljuger?
 • Utseende – Ge hen ett otäckt utseende (om du inte vill lura läsaren)

Skapa en skiss på 3 sidor om hur din protagonist är. Skissen kan du sedan använda för att bygga upp personen så att hen blir trovärdig i läsarens ögon.

Hur kommer antagonisten att uppträda? Ta reda på detta, innan du börjar skriva.

Lycka till med ditt skrivande!
Monica

 

 

 

Skrivtips för hur du kan skapa en trovärdig protagonist

Här på min blogg händer det spännande saker under 2019. Det lovar jag.

Varje måndag kommer jag – som tidigare – att berätta om någon bok som jag läst. Ibland blir det en recension. Onsdagar och fredagar ger jag andra tips. Det kan vara effektivitetstips, skrivartips eller må bra-tips. Jag kommer att varva dessa. Allt för att alla ska kunna få ut något spännande av min blogg.

Idag bjuder jag på ett skrivartips, nämligen hur du kan skapa en trovärdig protagonist.

Trovärdig protagonist

Pro betyder för = Protagonist

Anti betyder mot = Antagonist

I alla böcker bör det endast finnas EN protagonist, dvs huvudkaraktär som romanen handlar om. Undantaget är ibland vissa kärleksromaner som kan påvisa att båda inblandade i kärleksaffären är protagonister. Då blir den ene antagonist till den andre mellan varven. Det är inte en lösning att rekommendera men den finns.

Din protagonist måste vara mänsklig, gärna med en stor konflikt inombords. Du bör introducera protagonisten direkt på sidan 1 i din roman. Här är tekniken för att skapa en trovärdig protagonist. Skriv upp 1-3 sidor med underlag baserat på följande. Använd dessa lite då och då i din roman.

 • Låt karaktären utsättas för fara. Det kan vara både fysisk och psykisk fara.
 • Tillåt karaktären att offra något. Karaktären måste utvecklas. Ibland kan det ske på bekostnad av insikter, andra gånger på bekostnad av materiella ting.
 • Gör karaktären dygdig men överdriv inte.
 • Gör karaktären generös. Alla uppskattar generösa personer. Fundera ut i vilket sammanhang din karaktär är generös.
 • Visa upp karaktärens skicklighet och klokhet.
 • Gör karaktären attraktiv men balansera upp detta. För att skapa karaktärens personlighet, kan du behöva göra tester på denne person. Om du inte själv har underlag för tester, rekommenderar jag att du anmäler dig till min onlinekurs ”Utveckla dig själv eller din karaktär”. Genom 30 olika tester kommer både din karaktär och du att utvecklas. Klicka och läs vidare.

Lycka till med ditt skapande!
Monica

 

Vinnaren av boken ”FramgångsRIK & Lycklig”

Boken FramgångsRIK o LyckligNormalt har jag en bokblogg varje måndag. Idag väljer jag att skriva om en av mina böcker, boken som var vinsten i jultävlingen. Som ni kanske alla vet, hade jag en tävling i adventskalendern lucka 24. Jag lottade ut boken ”FramgångsRIK & Lycklig” till den som motiverade bäst. Här kan du läsa om utlottningen.

Vinnaren i tävlingen

Vinnaren är:

Linda Broberg

Med motiveringen:

Jag har haft ett jobbigt år och skulle behöva en nystart med just facit på hur jag kan gå vidare på bästa sätt.
Struktur, planering och framgång låter som ett fint recept på ett lyckat 2019! 

GRATTIS Linda!

Vinsten skickas nästa helg!

Lite om innehållet i boken

Den här boken innehåller facit på hur du kan skapa och nå dina mål samt eliminera hinder.

Du får också värdefulla tips om hur du ska strukturera fysiskt, i datorn och i e-posten.

Planering är viktigt för att nå målen. I boken berättar jag om hur gör när du planerar. Att planera är en sak, att följa upp är en annan. För att bli framgångsrik MÅSTE du följa upp din planering. Om inte är det som att tro att det går att bli rik genom att skapa en budget. Det är givetvis första steget. Men följer vi inte upp budgeten, vet vi inte vad som är framgång och vad som behöver förändras. Samma sak med planeringen. Det är när vi följer upp vår planering som vi ser hur verkligheten blev.

Jämför med nedan bild.

Till vänster ser du min planering. Till höger ser du det faktiska resultatet. Detta resultat ligger sedan till grund för framtida planering. Jag vet exakt hur lång tid saker och ting tar att göra. Vet du?

Hur kan det bli så olika, undrar du kanske? Jag skriver in allt i min kalender. Då finns ingen risk att glömma bort något. Vissa saker har högre prioritering än andra. Bland annat ser jag detta på färgen i min kalender.

Överst i min kalender finns i planeringsstadiet en massa små, korta uppgifter. När jag sedan gör dessa, sjokar jag dem i kalendern. På så sätt ser jag tidssjoket för utförda arbetsuppgifter.

Planering kontra uppföljning

Till dig som vill köpa boken eftersom du inte vann. Hör av dig till mig via denna länk, så får du ett riktigt bra erbjudande.

Ja tack, jag vill gärna få erbjudandet om rabatt på boken. Skriv ”Boken FramgångsRIK & Lycklig” i ämnesraden. Jag svarar och ger dig ett erbjudande. Frågan är inte bindande.

Än en gång Grattis Linda!

Grattiskramar

Monica Ivesköld

 

 

 

 

Visit Us On FacebookVisit Us On LinkedinVisit Us On YoutubeVisit Us On PinterestVisit Us On Google PlusCheck Our Feed