Currently viewing the category: "Böcker"

Påfågelns skugga – en iransk verklighet; av David M Perser

Påfågelns skuggaDenna bok rekommenderas varmt. Livet ser inte likadant ut numera, efter att jag läst den. Boken öppnade verkligen mina ögon för kulturella skillnader.

Denna självbiografiska berättelse tar sin utgångspunkt i Irans huvudstad Teheran på 1960-talet. Författaren David M Perser växer upp i en välbärgad miljö med en mor som är muslim och en far som är kristen. Han engagerar sig i kampen mot shahen, som störtas 1979, och är en av den hemvändande Ayatollah Khomeinis närmaste livvakter. Missnöjet med det muslimska maktmissbruket gör att han hamnar i Evin-fängelset där han utsätts för upprepad tortyr. Med hjälp av människosmugglare lyckas han ta sig till Turkiet och hamnar så småningom i Sverige där han hotas till livet och bevakas av säkerhetspolisen. Förutom den politiska utvecklingen skildrar författaren vardagslivet i Iran och sin egen utveckling från tidig barndom. Det är en engagerande, lättläst och välskriven berättelse och en ögonvittnesskildring av hur utvecklingen i Iran drabbar en enskild person. Miljöerna känns levande, liksom personporträtten. Styrkan i berättelsen är skildringen av författarens egen utveckling under den turbulenta tiden i Iran på 1970-80-talen.

Den iranska påfågelstronen med rötter i tidigt 1600-tal störtades i januari 1979. Shahen Riza Pahlavi och hans drottning Farah Diba tvingades hastigt fly landet. I kampen för ett rättvisare och mindre auktoritärt samhälle deltog en ung man i de revolutionära aktionerna.

Påfågelns skugga är hans skildring från tidig barndom i Teherans finare kvarter och i en familjs komplexa brytpunkt mellan kristendom och islam.  Han tilltalas av mullornas vilja till förändring och får allt större uppdrag inom den revolutionära rörelsen och utses till närmsta livvakt åt den från exilen hemvändande Ayatollah Khomeini. En flicka med familj från den absoluta överklassen blir hans käresta och tillsammans planerar de en framtid. Men den revolutionära utvecklingen leder till att de ungas kärlek slutar i våldsam tragedi.  Besvikelsen över det muslimska maktmissbruket leder honom till kontakter med den nya oppositionen. På Khomeinis initiativ hamnar han i det beryktade Evinfängelset och blir under ett par år utsatt för ständig och brutal tortyr.  Efter frigivning lyckas han med hjälp av människosmugglare fly till Turkiet. I Istanbul sover han i skydd av parkbänkar, livnär sig på bakgårdarnas sopor och i djupaste misär. Med hjälp av en prostituerad lyckas han överleva och hamnar slutligen i Sverige.

Påfågelns skugga är en ögonvittnesbild och samtidigt en kärleksskildring av en folklig resning som havererade och där historiska vingslag ständigt är närvarande i den fortsatta kampen.

Boken är skrämmande men insiktsfull och den ger, trots alla vedervärdigheter ett stort hopp framförallt till frihet och möjligheter för människor i nöd.

Jag har personligen träffat David, då han föreläste på Stilettlunchen i Staffanstorp. En lunch för framförallt kvinnor i regionen, som vill mötas, äta gott och få nya insikter kring livet i stort. På Stilettlunchen träffas vi första onsdagen i månaden och det krävs inget medlemskap. Vi betalar vår lunch, som serveras på Staffanstorps Gästis, och ofta är en kulinarisk upplevelse i sig.

David gjorde stort intryck på mig under föreläsningen. Redan vid starten, utsatte han mina och övrigas värderingar. Idag jobbar han just med värderingar och kulturkrockar. David berättade om hur han, när han kom till Sverige, träffade på två motorcyklister (troligen från ett beryktat band) och hur de gjorde gesten ”långfingret” åt honom. Detta är något som betyder ”bra” i vissa länder, så han uppskattade verkligen gesten.  Han berättade också att omvänt, när vi gör ”tummen upp”-gesten, betyder den något helt annat exempelvis i Iran.

David bad en av initiativtagarna till Stilettlunchen att sitta hela lunchen igenom iklädd en abaya, dvs en dräkt där endast ögonen är synliga.  David betonade att denna klädsel ofta har att göra med osäkerheten hos kvinnan samt kunskap i ämnet. De vågar inte ta av sig abayan, även om de får, eftersom den gör kvinnorna osynliga, vilket de ofta föredrar. Därför lägger han ner mycket tid på att informera dem om rättigheter, möjligheter och försöker skapa självrespekt för de som kommer hit. Både män och kvinnor behöver lära om och förstå svenska regler, menade David.

Jag passade på att slå upp i tidningen Saudi Gazette, där det stod om klädkod för svenskar som reser dit, exempelvis. Det var till och med otillåtet att bära färgglada scarfs. Så här stod det:

”We promote STRICTLY a western lifestyle and the dress code. Local traditional dress is not acceptable in any of the public areas and this applies to ALL resident and their guests, at all times.”

En av Davids uppdrag handlar även om att informera oss svenskar om alla de skillnader som finns i kulturerna. Det är så många fler krockar än vad jag i min vildaste fantasi föreställt mig.

4 pennorDavid talar perfekt svenska, han har en gedigen utbildning och ett enormt arbete framför sig. Jag rekommenderar varmt hans bok. Den får 4 av 5 pennor av mig. Anledningen är att det finns några partier i boken som berättar utifrån ett politiskt perspektiv, vilket inte går att undvika i den här typen av bok, och de delarna bör vi inte hoppa över, även om vi inte är politiskt intresserade. Boken öppnade mina ögon på många sätt. Det är otroligt att en person som David kan överleva och gå vidare med en sådan drivkraft. Jag önskar honom stort lycka till i missionen!

Monica

 

 

 

Författarboken – Av Kristina Svensson – recension

FörfattarbokenDen här boken, Författarboken av Kristina Svensson, är verkligen en gedigen handbok.

Jag har under de senaste 2 åren läst massor med böcker i skrivandets konst. Detta är en av de mest värdefulla.

5 pennorDen får definitivt 5 av 5 pennor av mig. Alla blivande författare borde läsa den, oavsett hur mycket kunskap du egentligen redan har. Kristina delar frikostigt med sig av alla tips från manus till utgivning.

Några värdefulla tips från boken

Skapa en websida med lämpliga menyer såsom:

  1. Nyheter
  2. Om mig
  3. Om böckerna/boken
  4. För media
  5. Kontakt

Lägg in författarbiografi, foto på dig själv samt publicera intervjuer, bokrecensioner och filmer från bokrelease på Youtube. Besluta om antalet inlägg per vecka på din blogg och glöm inte följa upp statistiken. Marknadsför boken på Facebook, LinkedIn, Pinterest, Google+, Twitter och Instagram.

Skicka ut första halva kapitlet, nyhetsbrev och länk till websidan för mer information, vilket är något som jag definitivt kommer att göra nu i höst. Håll utkik efter detta och ge mig gärna feedback.

Lägg upp noveller och delar av boken på Wattpad. Du kan läsa några av mina noveller där exempelvis, se länkarna nedan.

Kristina skriver vidare några användbara råd kring redigering av boken. Dessa råd har jag med i min lathund, som jag tidigare delat ut helt gratis till en stor del av mina skrivande kunder med flera. Detta är viktiga råd. Exempelvis bör du givetvis checka:

  1. Rättstavningsprogram
  2. Avstavning
  3. Tvätta bort kelgrisar

Hon betonar vikten av följebrevet till förlagen och hur en baksidestext bör göras. Sedan går hon igenom budget och projektplan, tryckning, sättningsprogram, sajter för provläsning, ISBN-nr, USP, Pitch, produktblad, PR och releasefest.

Boken är smockfull av goda råd och tips på hur du gör i praktiken. Den är verkligen värd att läsas av ALLA författare och skribenter.

Varma bokhälsningar
Monica

 

 

Recension Förförelsen av Knut Faldbakken

Förförelsen av Knut FaldbakkenEn roman om den sinnesförvirring som kallas FÖRÄLSKELSE …

Så här står det om boken:

”En tonårsflicka och en mogen man – är det sant att kärleken övervinner allt? När han vill ha henne vågar hon inte, och när hon väl vågar et han inte vad han vill.

Med förälskelsen föds svartsjukan, har det sagts. Men hur går det när svartsjukan är starkast? Kan kärleken överleva i en häxkittel av motstridiga känslor? Hur mycket orkar en människa ge sig hän?

Knut Faldbakkens nya stora kärleksroman är en modern omdiktning a Knut Hamsuns klassiska roman Pan från 1894. Här fortsätter Faldbakken sitt utforskande av mansrollen, mannens sexualitet och hans plågsamma sökande efter kärlek.”

SVDs Synnöve Clason skrev:

”I ’Förförelsen’ finns krut så det räcker för den som delar hans oro över falska ideal. Det skjuts både från pistoler och andra mynningar och det är inga vanliga Rambo-situationer som utlöser skotten …”

Själv vill jag påstå att detta är en bok som är motsatsen till all kvinnlig kärleksporr, kiosklitteratur, eller kanske böcker för hängmattan en solig dag. Det här är inte tantporr utan gubbsjuka i sin mest utpräglade art. Ändå tyckte jag boken var värd att läsas. Men som sagt, den är svårgripbar och handlar uteslutande om en manlig svartsjuka, förvrängda tankar och sexfokusering.

2 pennorJag avskydde huvudkaraktären, vilket säkert var meningen. Och fångades däremot av själva skrivandet.

Boken får två av fem pennor av mig.

Monica

Mamman och den lilla drakenMamman och den lilla draken av Sofi Poulsen – Bokrecension

Detta var en bedårande sagobok.  Läste den för mina minsta barnbarn som älskade den. T o m den minste, endast 2,5 år, kom med boken i handen, nästa gång de kom på besök. Han talar mycket, flera meningar i stöten och är snusförnuftig.

– Mormor läsa boken om draken för mig. Spännande. Vill se vad flickan gör. Kan du, mormor? Nu?

Och med de orden kröp han upp i soffan med boken i handen och la den i mitt knä. Sedan läste vi boken på ett annorlunda sätt. Vi tittade på bilderna, jag frågade vad han trodde hände och han svarade.

5 pennorDetta är en av de finaste barnböcker jag har läst. Under åren som gått, har jag läst massor. Därför kan jag verkligen varmt rekommendera denna bok. Den får 5 av 5 möjliga pennor av mig.

Så här står det om den på nätbokhandeln:

”En fartfylld historia om en mamma och en liten drake, en helt vanlig morgon innan dagis – eller kanske inte så där alldeles vanlig. Små drakar kan bli riktigt arga och spruta både eld och rök, men de kan också göra lyckliga piruetter och äta stora skålar med gröt. Mamman som just väckt sin lilla drake har ingen aning om vad hon ska få vara med om just den här morgonen. Följ med så får du se!”

Sofi Poulsen är född och uppvuxen i Älmhult men bor numera i Växjö med sina barn. Hon är även Fantasy-författare. Så här berättar hon på sin sida om boken:

”I mamman och den lilla draken kan man som förälder känna igen sig hur det kan vara när man väcker sitt lilla söta och sovande barn. Genom alla vardagsbestyr innan man till slut lämnar sin gullunge på dagis.”

Jag rekommenderar dig som har små barn att köpa boken. Texterna är härliga och väldigt typiska för vad som händer när vi är tillsammans med barn.

Ett extra plus är också de otroligt vackra och färgglada bilderna , illustrerade av Nicolas Križan.

Monica

Boken Skriv om och om igen av Ylva Karlsson och Katarina Kuick

Skriv om och om igen

Den här boken är full av inspiration och tips ifall du får idétorka. Den är anpassad för 12-15-åriga sugna skribenter, men passar lika bra för oss vuxna att slå i.

Det är ingen bok, tycker jag, som ska läsas från pärm till pärm. Då blir det lätt att du tröttnar. Däremot är den utmärkt för att hjälpa dig vidare när du inte riktigt vet hur du ska göra.

Här kan du provläsa boken ”Skriv om och om igen”!

Sara Lundberg och Lilian Bäckman har fyllt boken med bilder.

Det är en bok för inspiration, inte för att lära dig skriva.

3 pennorLäs gärna mitt tidigare inlägg om den här boken som du finner här via denna länk.

Boken får 3 av 5 pennor av mig, helt baserat på den inspiration som den ger.

Monica Ivesköld

 

Pojkarna Bus och de 3 nycklarna

Till dig som bor i Skåne, Malmö-/Svedala-området

Välkommen på bokrelease!

Alla barn tillsammans med föräldrar är välkomna till Svedala Bibliotek tisdag den 25 Juli kl. 14.00-15.30!

Pojkarna Bus och de 3 nycklarna

Nu är det dags. Bokrelease för barnboken ”Pojkarna Bus och de 3 nycklarna”. Boken har jag skrivit tillsammans med två av mina barnbarn. Den handlar om dessa pojkar och deras enormt stora sten som finns på riktigt på deras tomt i Norge. Stenen är stor som en lekstuga.

Resten av sagan är påhittad, givetvis. Läs om hur det går för pojkarna när de möter en häxa som försöker förvandla dem, hur de blir attackerade av spindlar och gräshoppor och till slut ber om hjälp.

BullarJag kommer att läsa lite ur boken för dig och du blir bjuden på bullar och saft.

Adressen är Storgatan i Svedala, mitt i byn. Här kan du skriva ut inbjudan (Releaseparty 1 rev 170713 B), ifall du vill. Klicka på länken.

Oliver och Tristan från Norge, mina barnbarn (9 och 7 år), som varit med och skrivit boken, deltar också. Nu har du chansen att träffa dem och ställa frågor direkt till dem.

Oliver-Tristan-MormorAlla som köper boken får en liten överraskning. Boken kan läsas av alla men är riktad till dig som ska eller har börjat skolan. Texten är lättläst.

 

 

 

Varmt välkommen! Vi ser fram emot en rolig stund!

Monica Ivesköld tillsammans med Oliver & Tristan

 

Norman Doidge’s bok: Brain’s Healing Energies

Norman DoidgeDet här är en mycket intressant film som handlar om neuroplastik och hur du kan minimera smärta. Länge har vetenskapen sagt att hjärnan var något vi inte kunde bota hur som helst. Nu vet man att så inte är fallet. Det finns revolutionerande teknik som leder till radikala förbättringar för exempelvis kronisk smärta, stroke, hjärnskador, Parkinson, MS, autism, inlärningsproblem, Downs syndrom och även viss form av blindhet.

Titta gärna på länken genom att klicka här.

Doidge diskuterar hur han kommit fram till vissa påståenden i sin bok. Han talar bland annat om att psykologen Moskowitz insåg att kroppens ryggrad har en förmåga att dämpa smärta – om vi tillåter det. En annan intressant aspekt är att kronisk smärta är en skada på hjärnan, inte bara på kroppen. Enligt Doidge bok och Moskowitz upptäckt kan vi således påverka smärta utifrån övningar.

Detta stämmer väl in på det som jag själv har lärt mig. Jag har med hjälp av hypnos dämpat smärtan för min reumatism.

På filmen diskuteras även Moshe Feldenkrais metoder, något som jag personligen också har många erfarenheter utifrån, framförallt arbetar jag dagligen med Feldenkrais avslappningsövningar (andningsövningar).

Hjärnans och kroppens motorik/rörelseschema hänger ihop. Du kan, enligt Feldenkrais, ändra ditt rörelseschema för att förändra smärta.

Lite om Feldenkrais

Vetenskapsmannen och fysikern Moshe Feldenkrais (1904-1984) inspirerades av judo och andra österländska kampsporter. Hans metod baserar sig på omfattande kunskaper i anatomi, neurologi och ingående studier av människans utvecklingsfaser. Syftet är att höja individens medvetenhet både kroppsligt och mentalt.

Genom att fokusera på känslan och upplevelsen av rörelsen kan nervsystemet utveckla funktioner och samband med individens rörelsesystem.

Uppmärksamheten riktas framförallt mot HUR rörelsen sker. Denna medfödda förmåga att lära genom att känna och uppleva, påverkar ett litet barn i dess rörelseutveckling, exempelvis att lära sig att gå utan att någon förklarar hur detta skall ske. Detta kallas för sensomotorisk träning.

Citat av Feldenkrais:

”Att göra det omöjliga möjligt, det möjliga enkelt, och det enkla behagligt”

Slut citat

Doidge berättar också om en granne som var dyslektiker. Genom att använda ljud, kan vi tala till hjärnan och översätta informationen till elektriska vågor. Genom att använda denna teknik, berättar Doidge, kunde de hjälpa personer med dyslexi. Efter 1,5 år kunde grannen ta en högre studieexamen exempelvis. Detta kan även användas vid autism.

Några fler tankar kring neruroplasticitet

The Brain’s Way of Healing: Remarkable Discoveries and Recoveries from the Frontiers, är psykiater Norman Doidge’s andra bok. Den är en uppföljare till hans bok The Brain That Changes Itself 

I boken ägnar han ett kapitel åt Moshe Feldenkrais. Först ur ett bibliografiskt perspektiv men även hans tidiga förståelse av neuroplasticiteten.

Språkets begränsningar

“The world is not just black and white, but rather it has all possible shades of grey.”

Så sant. Världen är verkligen inte bara vit och svart.

Det är lättare att förstå varandra när vi är vänner och har etablerat en gemensam upplevelse för orden än att tala exakt för att hoppas bli förstådd.

Smärta går att lindra således och jag är verkligen för alternativa metoder även om jag inte negligerar läkare eller mediciner.

Monica Ivesköld

Under två års tid har jag lärt massor

Jag gillar verkligen Kjell Enhagers föreläsningar. Har deltagit live i några stycken under åren. Här är ett av hans härliga klipp på YouTube, där han säger ”Vad skulle hända om du visste att du inte kunde misslyckas?”. Här kan du titta på länken där han berättar mer.

Som entreprenör, har jag alltid tyckt att det är så det är, dvs det går inte att misslyckas. Allt är lärotid och läropengar. Här slår Kjell huvudet på spiken och betonar hur vi kan styra tanken genom att verkligen tänka ”Jag har inte lärt mig än”. Att en sådan liten fras kan förändra så mycket.

Kvinnan och EkenDen inställningen tog jag med mig när jag hösten 2015 gick min första utbildning i att skriva skönlitteratur. Sedan dess har jag gått massor med utbildningar, både fysiska och digitala. Jag har läst mängder med kurslitteratur och böcker i ämnet och nu börjar jag bli lika vass på att skriva skönlitterärt som jag är på att skriva facklitteratur. För DET kan jag. Jag har skrivit mer än 60 böcker sedan 80-talet, skapat över 25 digitala kurser till mina deltagare sedan 2013 och sedan 2014 har jag skrivit skönlitteratur. Ett hundratal noveller har jag skrivit och några har jag också publicerat. Kanske minns du antologin ”Kvinnan och Eken” som kom redan 2014. Den innehåller en av mina noveller.

Min romanNu är jag inne på slutredigeringsvarvet för min roman. Jag berättar mer om detta i kommande inlägg.

Frågan är VAD har du lärt dig under senaste året?

Stanna upp, reflektera och njut av all din nyvunna kunskap, för jag är säker på att du har lärt dig massor.

Lycka till med inlärning och framgång
Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

 

Lästips Vattnets dolda budskap av Masaru Emoto

Vattnets dolda budskapOm du inte läst den här boken Vattnets dolda budskap, rekommenderar jag den varmt, likväl som andra i serien, skrivna av Masaru Emoto.

Vi består av 60% vatten. Inte så konstigt då om vi mår dåligt, menar Emoto, eftersom det via specialkamera går att se hur vattenkristallerna förändrar sig baserat på om vi får möta kärlek eller ilska.

Själv har jag gjort en del experiment kring detta. Jag blir lika förstummad varje gång när jag ser resultatet. Fascinerande!

Testa!

Monica

Tre enkla regler finns inte – En romanskola av Elisabet Norin

Som du kanske förstår, håller jag på att plöja mig igenom högarna av skrivarböcker och romanskolor. Jag som själv har utbildat andra i 30 år, är noga med att skaffa mig den kunskap som behövs  för det jag utför, i det här fallet att skriva skönlitteratur. Detta trots att jag skrivit facklitteratur i snart 40 år. Allt om facklitteratur kan jag och håller själv kurser i ämnet. Snart börjar jag förstå det mesta om att skriva skönlitteratur också.

Tre enkla regler finns inte - en Romanskola av Elisabet NorinDen här boken – Tre enkla regler finns inte – En romanskola – borde alla som skriver läsa, tycker jag. Den är mycket tänkvärd. Elisabet Norin ger tydliga exempel och går igenom allt från idé till att boken ska till tryck eller förlag. Här är många användbara tips. Varje kapitel avslutas med Regel-rutor där hon tar med ca 3 regler per gång.

Boken startar med idéskissen, rutiner för skrivandet, arbetsmiljön mm. Hon kopplar till favoritböcker och filmer. Tipsen om kronologiskt utkast fick mig att tänka till och faktiskt besluta att ändra hela mitt eget manus som just nu är på 13e revideringsrundan. Jag bestämde mig för att ändra vissa kapitel till förmån för den kronologiska ordningen som förhoppningsvis inspirerar läsaren lite mer.

Elisabet betonar också sammanfattning av varje kapitel. Hon går inte lika långt som till en Story Grid, men tangerar detta verktyg. Boken är fylld av olika lästips som kan underlätta förståelsen och här finns en checklista för strukturen. Sedan tipsar hon om research-arbetet såväl som litteraturförteckning.

Vidare går hon igenom ramberättelse kontra parallell, cliffhangers, planteringar, karaktärerna (med checklista för dito), gestaltning, negationer, något litet kring sex, erotik och våld, perspektiven, miljön, dialogen, tempus och språk, synonymer, adjektiv och adverb, samt liknelser och metaforer. Med andra ord en total genomgång av vad du som författare/skribent behöver.

5 pennorBoken är lättläst och värdefull, anser jag, och ger den därför full pott, dvs 5 av 5 möjliga pennor.

Glada läsupplevelser
Monica Ivesköld

 

Visit Us On FacebookVisit Us On LinkedinVisit Us On YoutubeVisit Us On PinterestVisit Us On Google PlusCheck Our Feed