Currently viewing the category: "Böcker"

Hemma där hjärtat väntar – av Sofia Ymén

Hemma där hjärtat väntarBokrecension

Äntligen blev jag färdig att läsa den här boken. Så många gånger som jag har velat läsa den. Och vilket bra beslut.

Det är en härlig feelgood/romance med några oförutsedda saker som lyfter handlingen ordentligt. Välskriven och bra!

Det är första boken i en serie kallad Österbyserien.

Jag kan lova att jag kommer att läsa övriga böcker i serien, längre fram. Här kan du se samtliga böcker i Österby-serien.

Boken gavs ut 2018 av Förlaget Harlequin.

 

4 pennorJag rekommenderar den varmt och ger den 4 av 5 pennor i genren.

Boken är lättläst och berörande på 287 sidor. Miljöbeskrivningarna är fina och persongalleriet lagom stort för att jag, som läsare, ska hinna lära känna några av huvudkaraktärerna.

Så här står det om den på nätet:

Klaras morbror har gått bort och lämnat sin veterinärpraktik till henne. I sex månader måste hon få det att fungera för att få sitt arv. Ska hon riva upp hela sitt liv i stan för att driva en klinik som knappt går runt – och som dessutom ligger i Österby, byn där hon växte upp? Hon bestämmer sig för att ta chansen. Men uppdraget blir svårare än hon kunnat föreställa sig, inte minst eftersom hennes ungdomskärlek Axel finns där. Klara inser snart att hennes hjärta inte bara klappar för Axel, utan också för byn hon en gång kallade hemma.” 

Vid pennan

Monica

 

 

Det hemliga rummet av Eva Swedenmark och Annica Wennström

Det hemliga rummetBokrecension

Jag hade turen att vinna denna bok i en Facebook-tävling i gruppen Feelgoodfredag. Så tacksam för den, Eva Swedenmark.

Det är en lite annorlunda berättelse om ett antal damer som alla låtsas. Verkligheten är en annan.

Denna bok är en blandning av feelgood och relationsberättelse med inslag av kriminalitet.

Så här står det på nätet om den:

”Magda, Amelie, Simona och Vibeke har fått kontakt via Magdas blogg. Nu träffas de för första gången i ett hus Magda ärvt. Hon vill ha sällskap och bjuder in sina bloggvänner. Men vilka är dessa kvinnor egentligen, bakom den bild de skapat på nätet? Och vad händer när deras hemligheter avslöjas? De söker sig till varandra några varma sommarveckor i Fredrika, en vacker plats i Norrlands inland. Alla bär de på erfarenheter och historier som de valt att dölja. Ska de tillsammans kunna finna en ny trygghet?

Vem kan man lita på om det nu finns någon man kan lita på? Eller finns hoten, osäkerheten och lögnerna alltid kvar?

Dessutom dröjer det inte länge innan kvinnorna får en känsla av att vara betraktade när de lever sitt stilla liv i huset. Vem smyger omkring i skogsbrynet och vid strandkanten? Är det någon som besöker huset om natten?

Snart hotas den sköra vänskap de byggt upp när en inkräktare slår sig in i deras tillvaro. Och de kan inte stillatigande finna sig i detta

Det hemliga rummet är en annorlunda relationskrim, om kvinnor som söker vänskap och trygghet. Men kan vänskap och tillit växa i en tillvaro skuggad av övergrepp, död och en ständigt närvarande rädsla?”

 

Här är ett utdrag som visar på berättarrösten i boken:

”Amelie tittade på dem, två barn som borde skratta mer, leka och stoja. Hon ville ge dem det. Tids nog skulle det vara för sent. Precis som det alltid varit för sent för henne.

 • Titta!

Hon vek ett kuvert av ett papper, det fanns tejp i barnens pysselväska. Allvarligt skrev Vera en hälsning till sin mormor. De stoppade ner kartan och tejpade igen kuvertet. Amelie textade namnen på moror och morfar. Inget av barnen visste adressen. Amelie strök dem över kinderna.

 • Det ordnar sig. Nu tar vi bilen och sticker in till Fredrika och postar det.”

 

I ovanstående lilla text ligger många hemligheter, många planteringar som sedan får en förklaring på slutet. Jag gillar den typen av böcker som inte är förutsägbara. Det här är en oförutsägbar bok med många hemligheter.

Det som kan tyckas vara en vacker liten gest startar något stort. Men ingen förstår – än.

Bilderna och miljön målas upp galant och för varje hemlighet som spräcks, som när man knackar hål på ett ägg, uppstår nya konflikter, nya intriger.

TACK än en gång för boken. Jag rekommenderar den varmt och ger den 3,5 av 5 möjliga pennor.

Läshälsningar

Monica Ivesköld

 

 

Hur många böcker behöver du skriva för att leva på ditt författarskap?

Den frågan får jag ofta.

Som ung kunde jag leva på mitt författarskap. Men då förstod jag inte och tog inte tillvara på möjligheten. Idag kan jag inte leva på det. Konkurrensen är alltför stor. Kanske om jag börjar skriva på heltid, får jag till fler intäkter. Men då går det inte att få skrivkramp. Försäkringskassan hade aldrig gått med på den diagnosen som sjukskrivning. Å andra sidan går de inte med på sjukskrivning av allvarliga sjukdomar heller, nuförtiden.

Författarskapet

Sedan handlar det givetvis om vad vi menar med ”leva på”. En del lever väldigt enkel. Jag är nog lite mer bortskämd, gammal som jag är. Vill unna mig lyx och leva gott. Dessutom har jag två bostäder, både hus i Sverige och lägenhet i Spanien.

Frågan är också hur mycket vi anser vara en rimlig lön. Trots alla mina utgivna böcker är intäkten per år marginell numera.

Jag tror inte många kan leva på ett existensminimum på ca 5.000 kronor och några större summor, således, ger inte dagens författarskap.

För att kunna leva på ditt skrivande behöver du en inkomst på minst 40.000 kronor före skatt exklusive de löpande utgifterna för ditt skrivande, såsom dator, bredband, telefon och kanske research-resor.

Låt oss anta att du får mellan 10 och 25 kronor per såld bok (förutom de som attraktiva förlag kanske ger ut och då du kan tjäna närmare 100 kronor per bok). Du behöver sälja en herrans massa böcker för att leva på dem. Kanske 10.000 per år – minst. Om du säljer 10.000 böcker med en intäkt av 25 kronor, tjänar du 250.000 kronor. Hälften går till skatt, ca. Du har 125.000 kronor kvar. Då får du ut 10.416 kronor per månad. Frågan är vad du betalar i hyra, vad maten kostar osv.

Intäkterna

Din intäkt fortsätter inte utan att du skriver fler böcker. Så du måste jobba hårt för brödfödan.

Den bistra sanningen är således att du behöver skriva massor och förmodligen på din fritid eftersom du måste behålla det jobb du redan har.

En bekant till mig blev erbjuden ett avtal hos ett förlag. Hon skulle pumpa in 65.000 kronor för att sälja 1.000 böcker. En fullständig utopi, med andra ord. Inte förrän hon kommit över den försäljningssumman började hon tjäna pengar.

Själv väljer jag att skriva för att det är roligt – inte för att tjäna pengar. Och det tänker jag fortsätta med tills jag inte längre kan skriva eller det är dags att spika igen kistelocket.

Vill du vinna min bok ”FramgångsRIK & Lycklig” som hjälper dig nå dina mål och skapa förutsättningar för att lyckas? Tävla här via länken. Motivera varför du ska vinna. Lycka till!

Skrivande hälsningar

Monica Ivesköld

Att skriva en bok

Många frågar mig: Hur börjar jag? Vad ska jag tänka på när jag skriver?

Jag lanserar en helt ny onlineutbildning efter nyår. Den innehåller allt det som jag hade velat ha när jag började skriva skönlitterärt ungefär 2013.

Att skriva en bok

Men här kommer några inledande tips, som jag alltid själv följer.

 1. Kom på en idé. Vad vill du skriva om? Jag brukar tänka till och skriva ner mina idéer allteftersom de poppar upp. Ofta blir jag fylld av en massa olika idéer samtidigt. Jag har en egen mapp på datorn för dessa idéer.
 2. Planera! Du behöver inte göra en synopsis men om du vill säkra ditt skrivande, rekommenderar jag verkligen att du gör en mycket enkel dito – kanske på endast tre rader; början, mitten och slutet. Att skissa upp händelser, scener och karaktärer är en bra idé.
 3. Bestäm deadline! Utan deadline blir det kanske ogjort. När ska råmanus vara färdigt? Själv skriver jag alltid råmanus i november, sedan många år tillbaka. Men ibland händer det att jag skriver under andra månader också. Just nu har jag två nya manus på gång, dels en barnbok, dels en roman.
 4. Skriv ditt råmanus! Bara skriv. Redigera inte! Skriv och lyssna inte på din inre kritiker. Kritikern kommer att anropa dig i alla fall, med jämna mellanrum. Strunta i hen. Skriv, skriv och skriv. Utan att gå tillbaka och läsa. Kanske behöver du skumma igenom senaste scenen eller kapitlet för att komma i stämning, men läs då utan ”redigerings-ögonen”.
 5. Lägg undan texten och låt den mogna som ett gott vin eller en lagrad ost. Låt den ligga, gärna länge. Minst en månad. Själv låter jag mina manus oftast vila ett helt år innan jag tar itu med redigeringen. Då får jag distans till dem, har glömt en del och ser på mitt manus med nya ögon.
 6. Ta fram ditt manus efter 1-12 månader och börja bearbeta det. Läs igenom! Gör redigeringen strukturerat. Vet du inte hur, rekommenderar jag min bok ”Redigera framgångsRIKT”. Du kan få köpa den till reducerat pris direkt av mig. Fyll i länken här för att beställa den lilla nätta boken som hjälper dig gör redigeringen lustfylld. Funkar storyn? Saknas något? Gör läsbarhetsindex på din text och ta bort upprepningar. Hitta synonymer. Fokusera på helheten – inte på korrekturläsning. Byt teckensnitt för att läsa med ”nya” ögon eller skriv ut på papper.
 7. Döda dina älsklingar! Radera bort allt som inte tillför storyn något, allt som inte driver storyn framåt och framförallt ta bort alla onödiga ord som ”ju” osv.
 8. Skicka texten till testläsare! Be dem fokusera på vissa saker som du känner dig osäker på. Invänta deras kommentarer. Det finns bra grupper för Testläsare på Facebook, exempelvis.
 9. Skicka texten till lektör! Efter att du gjort en ny redigeringsrunda utifrån synpunkter från testläsarna är det dags att skicka till lektör.
 10. Skicka ditt manus till utvalda förlag. Detta efter att ha avslutat alla redigeringsrundor med en djupanalys. Du får tips om hur du gör den i min bok ovan, samt även en mall för att kunna fixa till.

Idag kan du tävla om att vinna första delen i onlinekursen ”Börja skriv framgångsRIKT” som kommer efter årsskiftet. Tävla här via länken genom att BOKA dig för tävlingen (endast tävlingen). Tävla genom att skriva något humoristiskt. Vinnaren presenteras vid årsskiftet.

Lycka till med skrivandet, redigeringen och utgivningen!

Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

7 tips på hur du skapar en bra boktitel

För någon vecka sedan skrev jag om vikten av bokens titel.

Att göra en riktigt bra boktitel kan vara svårt. Själv brukar jag ha en arbetstitel fram tills boken är klar. Då har titeln oftast utkristalliserats.

TitelHär är några tips på hur du kan skapa en bra titel.

 1. Gör en lista över alla häftiga händelser och intriger i din bok. Kanske har du detta redan i en synopsis eller genom att ha skapat en djupanalys som sista redigeringspunkt (vilket du har gjort om du följer instruktionerna i min nylanserade bok ”Redigera framgångsRIKT”). Skapa en lista på ca 50 titlar att välja ur.
 2. Gå ut i någon FB-grupp och fråga vad andra tycker. Det brukar löna sig.
 3. Kika på andra favoritböcker och klura ut hur de har gjort.
 4. Använd personnamn i titeln. Ibland kan detta vara bra. Själv har jag gjort en serie böcker om Henrietta men valt att inte ta med namnet i boktitlarna. Däremot heter en av böckerna i serien ”Elvira” eftersom det handlar om en kvinna med detta namn.
 5. Gör en gåta över vad läsaren kan förvänta sig i boken. Var tydlig i texten i manuset så att titeln dyker upp på flera ställen. Exempelvis har jag i romanen ”Porten till friheten” valt att ha detta uttryck på några ställen.
 6. Skapa titeln utifrån en liknelse eller en metafor. I en av mina romaner har jag arbetstiteln ”Förlöst”. Den måste jag ändra eftersom det är många böcker med detta namn och jag vill att mina böcker ska ha unika titlar.
 7. Var försiktig så att titeln inte blir för lång. Några har lyckats med detta som exempelvis ”Hundraåringen som klev ut genom ett fönster och försvann”, men det är få författare som kan få en lång titel att verka spännande och intressant.

Boken FramgångsRIK o LyckligPå tal om boktitel, idag kan du tävla om att vinna min bok FramgångsRIK & Lycklig (kostar 229 kr på nätet + frakt). I den får du tipsen som gör att du kan spara tid genom att strukturera på ett annorlunda sätt, planera och besluta utifrån vår metod NAVIGERA DIREKT.

Skriv en motivation till varför just du ska vinna den här via länken.

Lycka till med titeln på din bok!

Monica

 

Alla älskar Bianca av Birgitta Bergin

Alla älskar Bianca av Birgitta BerginBokrecension

Jag träffade Birgitta på Bokfabrikens julfest. Så roligt att få träffa dig, Birgitta.

Tack Birgitta och Bokfabriken för att jag fick äran att läsa denna fantastiska bok. Den var definitivt en av årets höjdare.

Den här boken gick inte att lägga ifrån sig. Jag till och med satt och läste den i bilen innan jag klev ur för att gå på julfesten. Totalt uppslukad, blev jag.

Här har Birgitta verkligen lyckats knyta ihop alla trådarna på ett otroligt spännande sätt genom att tre par anländer till Thorskogs slott för en lyxig helg. Men det blir som ett getingbo, laddat med sting och där många försöker göra sig osynliga i hopp om att inte bli stungna. Texten är laddad från första till sista sidan. Läs det här, så förstår du kanske vad jag menar.

”….. Beslutsamt reser han sig upp.
– Jag måste gå nu, tyvärr. Min fru undrar nog var jag är, hon sov när jag stack ut.

– Din fru?

– Ja …

Plötsligt blir han osäker. Frida är inte has fru. Vet Astrid något? Tveksamt biter han sig i läppen och ångrar vad han precis sa. Han måste verkligen gå härifrån.

– Ja, hejdå. Det var trevligt att prata med dig. Om månen och så …

Han lämnar henne på bänken, det smakar surt i munnen, det är något konstigt som pågår. Ha hör hennes barnsliga röst bakom sig innan han går in genom dörren.

– Hejdå. Hälsa din fru.”

Jag älskar korta kapitel och här får jag dem serverade som på ett läckert smörgåsbord. Alla kapitel är skrivna utifrån en specifik perspektivperson där kapiteltiteln aviserar vem som står på scenen. Det är mumma i mina ögon.

352 inbundna sidor försvann i ett ögonblick. Detta är definitivt en av årets höjdare, anser jag. Om du, som jag, älskar feelgood, får du inte missa den här sagolika storyn.

Så här står det på baksidan:

”Bianca är en person som alla älskar. Hon är oemotståndlig, hemlighetsfull och vacker. Men vad är det hon döljer? Och vem älskar Bianca mest?

Tre par anländer till Thorskogs slott för en lyxig helg i slottets magnifika salar. Under ett intensivt dygn tvingas någon konfrontera sitt dolda förflutna, en hustru gör något hon för evigt ångrar, en ung kvinna tvingas se sin älskares sanna väsen och en dagbok avslöjar precis det ingen vill veta – allt medan Bianca gör upp med sitt liv.

Alla älskar Bianca är en roman med länkade intriger, som likt ett pussel förs samman och där varje bit tar dig ett steg närmare sanningen.”

Och vilket pussel sedan. Överraskningarna (en del går att räkna ut på förhand), haglar. Det är som en adventskalender där varje sida är en ny lucka, fylld med intriger som sakta vävs samman till en färdig bild.

Den här boken har Birgitta verkligen lyckats med! Än en gång tack för en utmärkt och fängslande historia.

5 pennorGod jul till er alla och har du inte köpt någon julklapp än, så ge dig den här boken och unna dig lyxen av att bli totalt fångad av Bianca – precis som alla andra karaktärer i boken.

Full pott – fem av fem möjliga pennor. En höjdare!

Vid pennan

Monica Ivesköld

 

Lansering av boken ”Redigera framgångsRIKT”

Boken Redigera FramgångsRIKTDå har den anlänt från tryckeriet och lanserats – min nya lilla häftade redigeringsbok med alla de tips du behöver för en effektiv redigering.

Du har möjlighet att provläsa några sidor här.

Det är en steg-för-steg-instruktion som gör redigeringen mer lustfylld.

Jag har – under många år – haft ett eget litet redigeringsschema (ett dokument) som hjälpt mig redigera både fackböcker, romaner och noveller. I några av mina kurser har detta ingått.

Nu har jag tagit ytterligare ett kliv och skrivit boken som alla kan behöva som stöd vid redigering.

Den innehåller ALLT du behöver tänka på. Följ den och hämta samtidigt hem dokumenten här som hjälper dig analysera och redigera. Du får dokument som hjälper dig ta bort onödiga ord, mall för handlingsplan som stöttar ditt redigeringsarbete och en checklista för den sista stora redigeringen – djupanalysen).

Boken är tunn och behändig. Lätt att ha tillgänglig vid all redigering. Den är uppdelad med symboler så att du om du ska redigera en novell, exempelvis, endast tar de avsnitt som avser noveller. Redigerar du skönlitteratur i övrigt, letar du efter den symbolen och samma sak för facklitteratur.

Som du vet har jag skrivit många fackböcker genom åren. Totalt 62 stycken nu i eget namn. Dessutom är mina romaner på väg ut. 5 stycken står på tur. Många noveller har det blivit i antologier och en barnbok.

Vill du köpa den med rabatt och ge dig själv som present, använd den här länken. Boka ditt exemplar nu till rabatterat pris. (Ordinarie pris 69 kronor + frakt. Ditt pris endast 59 kronor + frakt.)

Lycka till med din redigering!
Monica

Vajlett och Rut av Karin Alfredsson

Vajlett och RutBokrecension

Tack Bokfabriken för ännu en upplevelse.

Jag gillade boken även om den inte var i samma anda om hennes Sista färjan från Ystad som du kan läsa min recension om här.

Vajlett och Rut är en annorlunda berättelse om förbjuden kärlek mellan två kvinnor. Karin Alfredssons karaktärer är tydliga och lever verkligen sitt eget liv. Dessutom älskar jag berättelsen från tiden då jag själv föddes. Den är ömsint skildrad från mitten av förra seklet och det finns många igenkänningstecken för mig från min egen barndom.

Så här står det på nätbokhandelns sidor om Vajlett och Rut:

”En relationsroman om två kvinnor i Västerbottens inland, i mitten på förra seklet. Om hur det var och är att tvingas bryta mot normen för att vara sann mot sig själv.

Vi har försökt med fri uppfostran. Försökt med sådant som jag har hört att fröken tror på.

Det är sant. Vajlett tror inte på aga. Hon tror inte heller på att följa bibelorden lika slaviskt som barnen i Granträskåsen är vana vid. Hon vet att det finns föräldrar som tycker att ungarnas nya skolfröken är alltför slapphänt och inte gudfruktig nog. Men hon står på sig, vänjer sig nog vid hur sladdret går. Hon är inte den enda det pratas om.

Nej, bytelegrafen går även om andra. Till exempel om den nya postfröken och hennes hår. Rut är den enda kvinnan i byn som är kortklippt, kanske för att hon inte är rädd för Guds straff. När Vajlett hör vad barnens mödrar sagt om postfröken är hon tacksam att hon stått emot frestelsen att själv ta fram saxen.

Ändå har de inte hört allt. Ingen mer än Vajlett och Rut har en aning om känslorna som växer så starkt mellan dem, Gud förbjude … ”

Det märks att Karin Alfredsson är van skribent. Hon har varit verksam som journalist i 40 år.

Språket är vackert. Hör här:

”Plötsligt vänder alla kvinnor ansiktena mot fönstret och vägen. Bussen dånar förbi för att bromsa in vid posthuset. Strax därefter hörs ett dämpat sschwooosh och hela huset skakar till. Vibrationerna från bussen har fått den hängande snödrivan att släppa taget.
När kvinnorna kommer ut ser de att snön begravt sparkarna vid väggen. Vajlett bryr sig inte om att gräva fram sin utan skyndar så fort hon kan – det har blivit lönnhalkigt – bort till bussen.”

4 pennor3 pennorJag gillade som sagt boken, framförallt för de fina människoskildringarna i den typiska tidsepoken då jag själv föddes. Nu ser jag fram emot fortsättningen boken Roger och Rebecka. Jag ger Vajlett och Rut 3,5 pennor av 5 möjliga.

Vid pennan

Monica Ivesköld

Skrivartips: Skriv i bilder – Gestalta

Som jag säger i många av mina kurser:

En bild säger mer än 1000 ord.

Titta på nedanstående bild. Skriv en story om den. Följ mina instruktioner och gestalta.

Bild mer än 1000 ord

Skriv i scener där du låter läsaren själv tolka känslor och egenskaper, dvs gestalta. ”Show do not tell” säger de på engelska.

En feg person lägger benen på ryggen och smiter i tysthet för att slippa konfronteras med elefanten ovan. Feghet ska inte förväxlas med rädsla, vilket egentligen kan ha liknande uttryck.

Om någon i din text är rädd – visa det i handling istället för att skriva känsloorden. Och använd ALDRIG ord som ”kände”, ”tänkte” etc i din text.

Se framför dig hur någon rädd person agerar. I stället för att skriva:

”Han är rädd”

… kan du skriva:

”Han blir förstenad. Det går inte att flytta kroppen. Den är stel och ovillig. Obrukbar. Han håller andan. Hjärtat bankar. Magknip. Tankarna slutar fungera. Vad ska han göra?”

Plånbok med sedlarOm någon är generös – låt det framgå av hur relationerna till andra i texten ser ut. Skriv exempelvis om hur personen tar fram plånboken, plockar upp sedlarna, sticker dem i handen på henne samtidigt som hon får en bamsekram. Det kan innebära att personen hjälper men beroende på vad du lägger i texten kan den även få annan innebörd. Om du skriver att personen demonstrativt och med ett hånleende tar fram en sedel och viftar framför ögonen samtidigt som han ställer någon form av ultimatum, fattar läsaren att det inte är en generös person.

Skönhet kommer ofta inifrån. Beskriv hur huden lyser, ögonen glittrar och munnen ler. Se framför dig en vacker person. Använd gärna metaforer eller liknelser. Hyn var som skalet på en persika. Hennes grace var som en drottnings. Armar och torso var utmejslade som hos en grekisk staty eller en ängel. Använd dialog, gester, reflektioner och handling för att gestalta.

Under senaste halvåret har jag läst en utbildning som handlar om att skapa filmmanus. Ett tips för att lära dig mer om gestaltning är att iaktta filmer. Fundera på hur känslan skulle ha gestaltats på film. Välj några filmer och titta noga vad som händer. Där står ingen med en skylt med texten ”Hon är rädd” bredvid huvudpersonen. Vi fattar ändå. Ju mer läsaren får tänka själv desto mer intelligent och spännande uppfattas texten.

Du kan använda miljön för att gestalta eller dialogen.

Titta nu noga på översta bilden. Gestalta vad du ser. Dela gärna med dig av detta. Den bästa gestaltningen vinner ett utdrag avseende gestaltning ur min kommande bok ”Börja skriv framgångsRIKT” som släpps i början av nästa år.  Här kan du tävla! Vinnaren meddelas i slutet av året.

Lycka till!

Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

 

 

 

Bokens titel – viktig information

Ska titeln beskriva innehållet eller väcka uppmärksamhet?

Bokens titelJa det är en intressant fråga. Själv försöker jag alltid skapa en titel som synliggör mitt budskap i boken – även om det är dolt till slutet. Och för mig är titeln viktig, både när jag skriver och läser.

Får böcker ha samma titel?

Detta är ännu en intressant fråga. Jag tycker inte att två böcker ska få ha samma titel. Det blir förvirring. Men egentligen finns – vad jag vet – ingen riktig lag om detta mer än att du kan bli åtalad för intrång i upphovsrätten.

Lyckliga tider 26 noveller om lycka 0417 slutligt valVad jag gör innan jag sätter titeln på min bok, är alltid att söka på min tänkta titel och har fler liknande, väljer jag någon annan. När vi skulle ge vår utgivna antologi ett namn, hade vi många diskussioner. Jag var ansvarig utgivare för antologin Lyckliga tider så när förslaget kom upp till titeln Lyckliga stunder, vidtog jag åtgärder. Vid sökningen upptäckte jag att det fanns flera böcker med den titeln. Däremot ingen som hette Lyckliga tider. En ljudupptagning av Eldkvarn hette visserligen Lyckliga tider, men det var ingen bok.

Författarna (totalt 20 stycken) hade alla skrivit om lycka. Det vore tänkvärt att ge boken namnet Lycka.  Jag gjorde en sökning och konstaterade att det fanns 3.003 böcker med ordet lycka i titeln. Då slog jag på Lyckliga upplevelser. Det fanns nio böcker med den titeln. Då bestämde vi oss för att döpa den till ”Lyckliga tider”.

Grundläggande

Grundläggande för en titelrubrik är att den ska:

 • vara informativ, och
 • locka till läsning

Kolla Kungliga bibliotekets databas Libris noga så att du inte gör misstaget att döpa din bok till en titel som redan är upptagen. Här är en länk till Libris.

När jag skulle ge en av mina romaner en titel, funderade jag över titeln Porten. Jag slog upp titeln på Libris och konstaterade att det fanns 706 titlar med ordet Porten. Ingen hit, således. Då bestämde jag mig för att den skulle få heta ”Porten till friheten”.  Jag gjorde en ny sökning och det visade sig då att det inte fanns någon bok med den titeln.

Att välja en titel som redan är upptagen ger upphov till förväxling. Och det vill vi ju inte. I vissa fall kan det även bli ett intrång i upphovsrätten, som jag skrev ovan. En titel kan nämligen ha upphovsrättsligt skydd om den är originell. Dessutom finns det i upphovsrättslagen ett särskilt skydd för just titlar. Skyddet innebär att litterära eller konstnärliga verk inte får göras tillgängliga för allmänheten under en titel som gör att verket eller dess upphovsman kan förväxlas med ett tidigare verk.

Titeln ska vara tydlig utifrån marknadsföringsmöjligheterna. Tänk på vad titeln lovar läsaren. Glöm inte bort att vi associerar vissa ord olika. Det är därför lätt att titeln kan missförstås.

Pojkarna BusHär ser du titlarna på mina kommande romaner:

 • Porten till friheten
 • Elvira (som kanske får en längre titel för det finns en tidskrift med detta namn)
 • Förlöst och pånyttfödd (kanske blir ett annat namn)
 • Mardrömmen och Mr P
 • Mamma låt mig leva

Det här är titeln på min barnbok:

 • Pojkarna Bus och de 3 nycklarna

Till våren ska jag skriva en ny barnbok tillsammans med ett av mina svenska barnbarn. Den boken ska handla om ett sjöodjur som bor i sjön på baksidan av deras hus. Om du har något riktigt bra namn på den boken, får du gärna tipsa mig. Bäst förslag vinner ett exemplar av ovanstående barnbok. Dragningen sker på julafton. Tipsa mig genom att skicka ett mail till mig med förslaget. Klicka här för att skicka mailet.

Lycka till med din titel

Monica

 

 

 

 

Visit Us On FacebookCheck Our FeedVisit Us On LinkedinVisit Us On YoutubeVisit Us On Pinterest