Currently viewing the category: "Böcker"

Vilse på kryssningen av Staffan Öberg

Vilse på kryssningen av Staffan ÖbergRecension

I samband med en tävling i FB-gruppen Feelgoodfredag, valde jag att läsa den här boken av Staffan Öberg, en författare som jag tidigare inte läst något av.

Staffan Öberg är, vad jag förstår, mer känd för äventyrsdeckare och spänningsromaner. Jag har inte läst några sådana heller av honom.

Så här står det om boken ”Vilse på kryssningen” på nätet:

Del 1 av feelgood.

Har du lust att följa med Terje och hans gäng på en händelserik Ålandskryssning fylld av spänning, intriger och romantik?

Vill du veta hur det går för det nyförälskade paret Inger och Roger?

I dansens virvlar kan mycket hända när bortglömda känslor vaknar till liv. Gösta dansar så svetten rinner, men virvlar ständigt vidare till nästa utmaning. Kommer han att hitta det han söker?

Terje, Gösta, Inger, Roger och många fler får du lära känna i denna spännande historia om det fria livet som 50+.

Boken var lättläst. Tyvärr innehöll den massor av personer som jag aldrig riktigt blev bekant med och därför inte heller kunde hålla isär. Karaktärsbeskrivningarna var alltför ytliga för mig.

Intentionen till berättelsen var god men jag gillar fördjupningar. Boken passade i genren feelgood men eftersom jag inte kunde hålla isär de olika karaktärerna och inte kunde utkristallisera en tydlig protagonist eller antagonist, kunde jag inte heller ta emot något tydligt budskap. Jag saknade den dramatiska kurvan och den utveckling som är nödvändig för en protagonist eftersom jag inte kunde klarlägga vem av alla dessa personer som egentligen spelade huvudrollen i boken. Där fanns verkligen massor. Terje, Gösta, Inger och Roger drog alla med sig massor med andra bekanta på den här kryssningen. Par löstes upp och nya bildades. Ändå fick jag inget grepp om några av dem. Jag hade verkligen önskat lära känna dem mer. Kanske blir det så i kommande böcker.

2 pennorJag ger boken två av fem möjliga pennor.

Vid pennan

Monica

Det började med barnet av Ethel Hedström

Det började med barnetBokrecension

Ethel som tidigare bloggat hos mig och berättat om sin debutbok, har nu lanserat den. Se länken Ethels blogginlägg här.

Jag fick äran att recensera. Tack för förtroendet, Ethel.

Boken handlar om tre generationer kvinnor; alla mycket intressanta. Så här står det på internet om boken:

”Jag har ett barn i magen. Det är ditt.”

”Hur vet du det?”

”Jag vet”, säger Karolina.

I december 1923 tvingas hon att ensam föda en son. Sviken av fadern till barnet.

Så börjar berättelsen om Karolina, Edith och Karin. Tre kvinnor från tre olika generationer som alla är offer för sin tids syn på kvinnor. Karolina är bara 16 år när hon sätter Per-Olof till världen i en by i det inre av Västmanland. I en tid när barn utanför äktenskap inte accepteras utan kallas oäktingar. Hon törstar efter kärlek och ömsinthet, men tillvaron präglas mest av känslokyla och arbete. Karolinas öde sätter avtryck på generationer framåt. Många år senare möter Edith Per-Olof i Stockholm. De får en sommar full av passion tillsammans och några år senare föds dottern Karin. Som pappa är han auktoritär och en obeveklig och fordrande make till Edith. Han är karriärist, har orubbliga ambitioner, men går en för tidig och våldsam död till mötes. Karin är under uppväxten en vilsen och otrygg själ. En förälskelse i tonåren blir kravfull och hon känner sig feg och obegåvad. Strax före Per-Olofs död får Edith ett brev från en okänd person. I det blottas en hemlighet, ett djupt och smärtsamt svek som förändrar både Ediths och tonårsdottern Karins liv för alltid.

Det är en härlig feelgood-bok full av händelser kring de tre kvinnorna. Jag är en stor fan av Ethels sätt att skriva och tycker att hon delvis har hittat sin egen unika röst. Efter att ha lärt känna Ethel under ett antal år och även deltagit i gemensamma utbildningar, har jag tidigare haft möjlighet att ge feedback på hennes texter. Jag hade därför stora förväntningar på boken när jag började läsa den. Dessa har Ethel till stor del levt upp till. Möjligen saknar jag några av hennes underfundigheter som jag vet hon är kapabel att skriva.

Kvinnornas händelser, som utspelar sig mellan åren 1923-1968, är i stora drag lika aktuella idag som tidigare. Med undantaget att barn utanför äktenskapet inte betraktas som oäktingar och att dagens kvinnor slipper skämmas för födandet.

Ethel har fått med både dramatik, sorg och glädje i boken. Det som händer där, kan fortfarande hända vilken kvinna som helst – och gör nog så också i många fall.

Under alla år som jag känt Ethel, har jag förstått att mycket i den här boken är plockat från hennes eget liv och de undersökningar som lett fram till texten.

Att få följa Karolina, Edith och Karins liv har varit mycket intressant, och jag har stundtals haft svårt att lägga boken ifrån mig. Språket flyter på bra. Dock undrar jag hur en förlags redaktör kan missa de grammatiska fel och besynnerligheter som jag upptäckt när jag läst. Att ett och annat fel kan ramla mellan stolarna, förstår jag, men här är flera saker som en redaktör borde ha sett och ändrat. De flesta förlag använder även språkgranskare och korrekturläsare. Detta för att slipa diamanten och eliminera alla de fel som vi författare bävar för att hitta efter tryckning och publicering. Jag vet att Ethel är noggrann. Ändå har det smugit in några fel. Jag tycker INTE att det är acceptabelt av förlagets redaktör att missa dem. Jag vet att Ethel har redigerat omsorgsfullt, haft fem testläsare och en lektör. Ingen av dessa tar tag i korrekturläsning eller grammatik. Det är något som förväntas av en redaktör. Ethel har även haft en skrivcoach till hjälp under processen.

En annan märklig sak är priset. Första gången jag checkade boken på Akademibokhandeln kostade den över 1.000 kronor. Vem betalar en tusenlapp för en häftad bok – oavsett hur bra den är? Nu är den prissänkt där och kostar 679 kronor. (Se Akademibokhandeln) När jag tittar på Bokus kostar boken 519 kronor. Den är prissänkt även här. Första gången jag kollade upp den kostade den 839 kronor. Horribelt! (Se Bokus) Fortfarande är det dock allt för mycket för en häftad bok, anser jag. Trist för författaren eftersom priset påverkar försäljningskvantiteten. E-boken kostar på Bokus hela 409 kronor och på Adlibris 341 kronor, även det på tok för högt. (Se Adlibris) Varför den inte finns i tryckt form på Adlibris är för mig en gåta.

Detta måste vara en stor besvikelse för Ethel, gissar jag. Själv hade jag blivit förlamad av sorg om mina böcker hade prissatts på liknande sätt. Jag upplever det mindre seriöst av ett förlag att inte göra en marknadsundersökning och jämföra priset med liknande böcker på marknaden. När jag tog mig friheten att göra en sökning på häftade feelgoodböcker på exempelvis Bokus, låg priserna mellan 89 och 255 kronor. Ett mycket stort steg mellan den prissättningen och Langes.

Första gången jag gick in på förlagets – Lange förlag – sida, trodde jag att mina ögon svek mig. Då kostade boken över åttahundra kronor. Fullständigt omöjligt. Märkligt är att ett förlag har en webbsida med foto på böckerna som i dagsläget inte går att klicka på för att få fördjupad info. En stor miss, anser jag, som utbildat i konsten att skapa webbsidor under många år. Dessutom har de en svart bakgrund med gul, tunn text. Hur kan ett förlag, som borde veta det mesta om layout och hur vi uppfattar text, ha en sådan oläslig hemsida? Alla (som jag utbildar) vet att om man – mot förmodan – använder svart bakgrund, måste textens storlek dras upp till det dubbla. Grundläggande faktorer som går att mäta med en liten kamera. Och som Boktugg skriver på sin sida; ”Tyvärr saknas information om förlaget”. Ja det står inte mycket om detta förlag någonstans.

4 pennorEthels bok är en finstämd feelgoodbok med ett innehåll som behöver berättas och jag ger den 3+ till 4- av 5 pennor. Ser verkligen fram emot fortsättningen och kommande böcker skrivna av Ethel, gärna utgivna på ett förlag som tillvaratar författarens intressen för prissättning och marknadsföring.

Vid pennan

Monica

 

Effektiva team 11 – Motivation, Maslows behovstrappa, samt Sluta gnälla

Motivation är drivkraft.

Din motivation/drivkraft styr dig.

Som jag tidigare nämnt handlar motivationen om yttre och inre, till och från. Den starkaste drivkraften har vi när vi har en inre till-motivation. Då anstränger vi oss lite mer än tidigare. Vi vill verkligen uppnå något, skapa ett resultat.

Vad kan du göra för att få fler i gruppen motiverade?

Vad kan du, som individ, göra för att få alla motiverade? Drivs ni av samma saker? Förmodligen inte! Det som en person älskar, kan en annan hata. Individens personlighet styr motivationen till stor del.

Behoven varierar.

Låt oss utgå från Maslows behovstrappa.

Maslows behovstrappa

De grundläggande behoven måste först tillfredsställas. Det kan handla om allt från mat till sömn, lön, arbete och allt som har med detta att göra.

Sedan kommer tryggheten in i bilden. Vi vill känna oss trygga och säkra annars uppkommer stress.

Kontakter och gemenskap är knutna till våra rädslor. Vi vill bli inkluderade i gruppen, kunna påverka, samt känna oss omtyckta. Gemenskapen är viktig. Vi är alla flockdjur även om vi är olika som individer och har olika behov av gemenskap. Är du introvert vill du gärna få egentid medan du – om du är extrovert – får energin i gruppen.

Att berömma är viktigt, få erkännande för att vi gör rätt och bra saker. Då får vi kvittens på att vi kan påverka gruppen. Vi har olika behov av ansvar och befogenheter men alla vill känna sig behövda och med det följer ansvar. Jag minns en specifik händelse i min närhet, nämligen Svedala-rocken som årligen infinner sig. Det finns personer där som gör allt för att vakta ett förråd. Alla jobbar ideellt. Att få utvecklas genom att få ett ansvar för något, gör att varje individ stärks.

Det är på så sätt vi kan självförverkligas.

Fundera över vad ditt driv är. Var i Maslows pyramid finns dina behov? Nedan ser du mitt driv. Det är det som ligger till grund för den här serien blogginlägg, exempelvis.

Min mission

Har du under åren haft samma behov eller har de förändrats baserat på din ålder?

Hur kan du skapa motivation i gruppen?

Det är viktigt att tänka på att vi har olika behov av premiering. Jag uppskattar inte att få något inköpt från en loppis men tycker om att bli offentligt applåderad. Hur är det för dig? Detta ligger i vår personlighet. I min yrkesroll har jag styrkor som gör att jag både kan stödja och instruera, vilket underlättar. Hur ser dina styrkor ut? Har du reflekterat över det?

Iaktta din omgivning, individerna i gruppen

Hur fungerar dina kollegor i gruppen? Vad motiverar dem? Ta reda på detta. Vad driver dem? Kanske har de inte ens själva funderat över frågan. Ge dem tid att grunna.

Vad händer i gruppen om någon börjar kritisera eller klaga?

En klagofri världDen här boken är mycket användbar. Under en predikan sommaren 2006 talade pastor Will Bowen om för sin församling att han ville göra världen till en klagofri zon, och för att bevisa att han menade allvar delade han ut lila armband till alla församlingsmedlemmarna och gav dem en utmaning.

”Varje gång du kommer på dig själv med att klaga, ta av dig armbandet och flytta det till andra handleden.”

Det tar månader att lära sig sluta gnälla.

Vill du veta mer?

Titta på den här lilla filmen och lär:

 

Att ge feedback till någon för att de ska lösa ett problem, är INTE att klaga! Klaga är när du talar illa om något eller någon utan att åtgärda eller ge information till den det berör. Kom ihåg att feedback handlar om växtkraft, dvs konstruktiv kritik på något någon GÖR (inte hur någon ÄR).

Att gnälla handlar om att förstora problem utan att leta efter en lösning. Som Will Bowen säger på filmen: ”Hur många möten har du haft i livet där ni har klagat utan att komma till en lösning?”

Du formar själv ditt liv men orden du uttalar signalerar hur du uppfattar livet. Att säga:

”Vi lever bara en gång”

kan vara helt fel.

”Vi lever VARJE dag och dör en gång!”

Våra tankar påverkar vårt liv. Jag tänker prata mer om detta längre fram eftersom jag numera arbetar med ett verktyg för beteende-kreativitet.

Mycket av vad Will Bowen säger på filmen, är tänkvärt. Kropp och själ synkar med vartannat. Det vi tänker blir verklighet. Bowen säger att gnäll förstör relationer, gruppkonstellationer, möjligheter i livet och vår karriär.

Diskutera problemlösningar och sluta gnälla.

Varför gnäller vi?

På grund av någon av följande anledningar:

  1. Få uppmärksamhet (människor är sociala djur och vill få uppmärksamhet men vet inte hur)
  2. Minska eller ta bort ansvaret från sig själv
  3. Skapa avundsjuka/skryta men egentligen handlar det om påvisa hur bra de själva är
  4. Makt för att få dig på sin sida
  5. Be om ursäkt för dåligt uppförande (rationella lögner om varför de inte lyckades)

 

Hur får du någon att sluta gnälla?

Ställ följande fråga till dem eller gör så här:

  • OK, vad funkar bra?
  • Om det skulle gå att göra, vad skulle du göra då?
  • Komplettera motsatsen! Beröm dem!
  • Se till att inte bli involverad – Det låter som om du har viktiga saker att tala med X om
  • Hur planerar du för att få succé nästan gång?

Gnäll är en sport för att få överdriva, den ene kan värre än den andre.

21 dagar formar en ny vana. Gnäll är en ovana.

Skaffa armbandet eller ta ett vanligt gummiband. Sätt det på armen. Varje gång du gnäller, flyttar du det till den andra armen.

Oftast tar det 4-8 månader innan du är gnällfri. Vänta inte! Förhala inte! GÖR DET NU – eller som vi säger: NAVIGERA DIREKT!

Lycka till!

Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

 

 

Effektiva team 9 – Främja idégenerering

Om ni i teamet vill utveckla effektiviteten rekommenderas följande.

IdégenereringJag minns när jag, för många år sedan, arbetade som konsult på dåvarande AmuGruppen Delta Verksamhetsutveckling. Vi hade en av de bästa chefer jag någonsin upplevt. I gruppen hade vi en del idéer och även problem som behövde förbättras/förändras. Chefen var alltid tillgänglig. Jag knackade på hos henne och blev insläppt. Omgående presenterade jag min idé och hon lyssnade aktivt. När jag var klar sade hon:

– Så intressant! Och vad hade du tänkt göra åt situationen? Hur skulle du vilja lösa problemet?

Jag berättade om min lösning. Återigen lyssnade hon och sedan frågade hon om hon fick komplettera och komma med ytterligare förbättringsförslag. Gissa om jag var tacksam?

På så sätt kom vi fram till en helt ny teknik kring hur vi i gruppen skulle arbeta. En effektiv lösning implementerades baserat på mina och gruppens idéer.

Låt oss nu anta att chefen inte hade varit där. Vad hade då hänt med vår idé? Förmodligen hade den glömts bort, förpassats till någon dunkel vrå i hjärnan. Ögonblickets magi hade försvunnit. Problemen hade bestått och irriterat oss. Kanske hade vi rent av tappat intäkter baserat på detta.

Det är således inte ovanligt att det är så det går till ute på företagen. Vi missar chansen när den väl kommer. Hur hanterar ni idégenereringen? Tänk noga igenom. Hur skulle ni kunna hantera den?

Poängen är att alltid ha frågan/svaret:

Vad hade du tänkt ...

Varje gruppmedlem bör tänka i dessa banor. Och sedan bör ni ha någonstans där ni kan dokumentera idén omgående och följa upp den gemensamt.

Som NLP-coach och hypnosterapeuth rekommenderar jag varmt att alltid tänka denna tanke. Även individuellt. Så snart du har ett problem kan du enkelt påbörja lösningen med denna simpla fråga. Inom NLP:n har vi en metod som heter NÖHR. Den står för:

NÖHR

Metoden är oslagbar.

Hur skulle du vilja lösa problemetFöreställ dig att du har ett problem. Här ser du ett fiktivt personligt problem som jag nyligen tampats med. Jag älskar nämligen att spela golf men konstaterade att det inte alls gick som jag ville. Mina puttar funkade inte. Jag brände flera onödiga puttar och förlorade golftävlingarna som jag ställde upp i.

Med hjälp av ovanstående metod och en självhypnos som jag har skapat, kan jag – när jag använder den – både vinna och spela golf så att jag är stolt över mig själv.

För att exemplifiera med ovan metod blir det förenklat så här:

N: Nuläge – puttar dåligt
Ö: Önskat läge – vill putta som ett proffs
H: Hinder – tankar som stör
R: Resurser (Resultat) – Måste lära mig stänga tankarna och därmed få ett resultat som jag är stolt över

Boken FramgångsRIK o Lycklig

Exakt hur metoden går till finns med i min bok ”FramgångsRIK & Lycklig” som du just nu kan få köpa av mig till mitt inköpspris. Den kostar då 66 kronor + frakt (59 kronor). Totalt 125 kronor mot ordinarie pris 229 kronor + frakt.

Beställd den via denna länk:

Ja tack jag vill köpa boken FramgångsRIK & Lycklig

 

Lycka till med förändringen av idégenereringen och framgången som väntar runt hörnet

Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

 

 

 

Lycka behöver inte vara så himla stort

Lyckliga tider 26 noveller om lycka 0417 slutligt val Idag blir det ingen bokrecension. Däremot får du en härlig gästblogg av Sarah Larsson, en av författarna i boken ”Lyckliga tider” som lanserades i juli.

Precis som Sarah skriver ”Lycka behöver inte vara så himla stort”, stämmer väl överens. Ofta handlar det om en värme från magen som sprider sig i kroppen.

I den här antologin har 20 författare skrivit 26 underbara noveller om lycka. Vill du köpa boken till rabatterat pris, har jag några exemplar kvar. Hör gärna av dig.

Monica

Sarahs fina gästblogg

Sarah LarssonJag kommer fortfarande ihåg känslan. Jag var arton år gammal första gången jag fick en novell publicerad och skrivandet, som fram tills då hade varit mitt största intresse och den dröm jag allra helst ville jaga, övergick till att bli någonting mer. Ett steg i rätt riktning. En väg att fortsätta gå på. En bekräftelse på att jag kanske faktiskt kunde. Den där första novellen var en vinst på en hemsida och som kort därefter kom att hamna i en tidning. En novell som jag, när jag laddade upp den på hemsidan, inte för en sekund trodde skulle uppmärksammas, och ännu mindre vinna den månadens tävling. Kort därefter följde novell nummer två i min första antologi, en bok med noveller och dikter skrivna av unga personer och som två av mina klasskompisar gav ut på ett eget förlag i kursen ”Ung företagsamhet”.

Sedan har det, otroligt nog, bara fortsatt. Med krönikor, flera noveller i tidningar och ytterligare 14 antologier och så här elva år senare inser jag att känslan fortfarande är densamma. Visst kanske det kändes lite extra speciellt den där första gången, då när det faktiskt gick från att bara vara en dröm till att plötsligt vara en dröm på väg att förverkligas, men glädjen och lyckan finns där varje gång beskedet kommer, varje gång en text hamnar i tryck och varje gång jag får chansen att nå ut med mitt skrivande.

När jag upptäckte novelltävlingen på just temat ”lycka” visste jag därför att jag ville vara med, även om jag då inte hade en aning om vad jag skulle skriva. Faktum är att jag i slutänden inte skrev någonting alls. Novellen fanns redan på datorn, hade legat bortglömd i en mapp på skrivbordet i flera år, ända sedan jag fick i uppgift att skriva den när jag läste skrivarlinjen på distans på Österlens folkhögskola. Då hade den ingenting med lycka att göra. Det var en uppgift som gick ut på att skriva för barn och det var där mitt fokus hamnade. Det där med lycka hade jag inte en tanke på. Inte då.

Lycka kan vara så mycket. Någonting stort. Någonting litet. Något som andra inte skulle hålla med om överhuvudtaget. För mig som har varit sjuk, som har brottats med både utmattning, depression och ångest, är lycka någonting helt annat idag än vad det var tidigare. Oftast är det de små sakerna. Sådant som kanske inte är så märkvärdigt för vissa, som många måhända kan ta för givet, men som jag har lärt mig att uppskatta lite extra eftersom jag vet hur det är att gå utan den där känslan under långa perioder. Så när jag grävde fram den där novellen i mappen på skrivbordet såg jag någonting annat än jag såg när jag först skrev den. Som lyckan i att gunga. Som att känna att magen gör en kullerbytta innanför jackan, som att känna att man flyger. Det där lilla som ibland är alldeles tillräckligt och det enda som egentligen behövs. Det var också därför jag valde att skicka in den. För att kärleken till att gunga kan resultera i lycka, även om novellen i sig handlar om mycket mer än så. I själva verket handlar den om att våga gå mot strömmen. Om att stå upp för andra och motverka utanförskap, oavsett vad människor kommer att tycka. Det kan finnas en lycka i det också. I just den här antologin finns 26 olika definitioner av lycka. Hur lyder din?

Sarah Larsson
En av författarna i antologin ”Lyckliga tider

 

 

Nattrodd av John Ajvide Lindqvist

Recension

Nattrodd av John Ajvide LindqvistTack Sofia Ymén som, i samband med en tävling, lät mig få vinna denna lilla novell från Novellix. Den var en härlig upplevelse.

Bokformatet är tilltalande och perfekt när jag är på resande fot, vilket sker ganska ofta. Den får plats i min handväska.

Berättelsen är en svart och skrämmande historia, mycket välskriven. När jag läst den förstår jag att det finns recensenter som jämför Lindqvist med Edgar Allan Poe. Något litet korn av gemenskap har de förmodligen. Lindqvist anses vara en av Sveriges främsta skräckförfattare. Själv har jag tidigare aldrig läst något av honom, förmodligen för att genren skräck sällan tilltalar mig.

Detta är hans andra novell på Novellix.  Jag gillar Lindqvists sätt att skriva. Orden är målande. Låt mig få citera en mening för att tydliggöra vad jag menar.

”Kvinnan sa namnet som om hon rullade runt en harlort i munnen för att sedan spotta ut den.”

Jag älskar den här typen av gestaltning som får bilderna att trängas på hornhinnan.

Så här står det på nätbokhandelns sidor om boken:

”Vid klipphällen där hon och Alice hade badat fötterna på eftermiddagen låg en eka. En tjärad eka som trots månljuset var så kolsvart att den framträdde som en silhuett mot stenen och vattnet. Ingen satt i den. Det var dunsen när den slog emot klippan som hade väckt henne. Monika blinkade igen, riktigt knep ihop ögonen för att tvinga bort bilden från sin näthinna. När hon öppnade dem igen låg ekan fortfarande där, orörlig i den vindstilla natten.

Ekan. Den fördömda ekan. Den har hittat mig.

I över sjuttio år har de två vännerna känt varandra. I över femtio år har de varje sommar campat på samma ö. I över sextio år har de delat en mörk hemlighet, som mitt i skärgårdsidyllen plötsligt gör sig påmind och hotar att ta livet av dem båda.”

4 pennorDet blir inte sista gången som jag läser något av Lindqvist. Nu är jag fångad. Novellen rekommenderas varmt och får 4 av 5 pennor av mig.

Tack för upplevelsen!

Vid pennan
Monica

Döden under ytan av Anne-Marie Schjetlein

Bokrecension

Döden under ytan av Anne-Marie SchjetleinDetta är fjärde boken i serie nom kirurgen Andreas på sjukhuset i Halmstad. Själv läste jag förra boken. Min recension för den kan du se här.

Förra boken var bra. Den fick 3 av 5 pennor av mig.

Den här boken – Döden under ytan – är så mycket bättre.  Tack Anne-Marie och Bokfabriken för att jag fick möjlighet att läsa den.

Precis som tidigare skriver Anne-Marie korta kapitel, något som jag älskar. Det får mig att skynda vidare i läsningen. Kapitel på 2-3 sidor är inte ovanligt. Strålande!

Den här boken kunde jag inte lägga ifrån mig. Den sträcklästes. Språket var mer målande än i tidigare bok. Jag börjar med att citera några rader i slutet på prologen som inleder boken. Dessa rader fick igång mig direkt. Spänningen steg och jag, som redan hade lärt känna huvudkaraktärerna i förra boken, skapade sympatier och frågor som måste besvaras. Att Anne-Marie har utvecklat sitt skrivande är, för mig, mycket tydligt. Så här står det i slutet av prologen:

”I samma sekund såg han vad som orsakat hennes reaktion. En fet daggmask ringlade ut ur likets ögonhåla, ut ur den svarta stela pupillen.
All mänsklighet som funnits i kroppen var förvandlad till biologi. …..”

Vid ett enda tillfälle blev jag förvirrad. Antingen har jag inte varit totalt närvarande under några sidor eller så var det inte tydligt att, i den ene av de invävda historierna, fanns en yngre bror. Det är stort plus att boken har två parallella historier vilket lyfter den som spänningsroman. På sidan 115 står det:

”….. När Kim kom hem hejade han på sin lillebror och hans kompis som satt och åt glass i köket. ….”

Det tog en stund för mig att landa och verkligen förstå att Kim hade ett yngre syskon. Nu kan det vara jag som inte greppat detta men om det inte framgår tidigare, är det en liten miss i flödet. Detta är en av de saker som jag reagerade på. En annan är att det inte fanns sidnummer på alla sidor. Kanske var det medvetet. Speciellt sidorna som avslutade kapitlen saknade sidnummer. Eftersom jag själv utbildar i layout och design, reagerade jag. Jo, jag vet … Vi specialister blir ibland lite störda eftersom vi ser ’allt för mycket’. 😉

5 pennorAllt annat är mycket bra i denna bok som jag med glädje ger full pott, dvs 5 av 5 möjliga pennor. Det är en av de bästa böcker jag läst den här sommaren.

Så här står det om boken på nätbokhandelns sidor:

”Andreas och Stina väntar barn och allt borde vara frid och fröjd, men det är något som skaver. Andreas får inte den kontakt med Stina han förväntar sig och när hon plötsligt blir inlagd på sjukhus står han ensam med ansvaret för de fyra barnen. Vad är det Stina döljer och vad har Petra med det att göra?

Samtidigt kommer en svårt skadad yngling in till akuten i Halmstad efter en motorcykelolycka. Andreas känner igen den medvetslöse pojken och ringer de chockade föräldrarna. När pojken en tid senare, uttorkad och svårt medtagen, återkommer till akuten, anar Andreas att det är någonting som inte stämmer. Varför dyker han upp igen? Ett mörkt familjedrama rullas upp, där skuld och hemligheter länge dolts.

Anne-Marie Schjetlein flätar skickligt samman vardagens livspussel och nära familjerelationer med ond bråd död och mörka hemligheter …. Det är en spänningsroman att både känna igen sig i och förfäras av.”

Jag rekommenderar varmt den här boken till dig som gillar spänning. Den är lättläst och omöjlig att lägga ifrån sig. Tror även att den passar till dig som gillar kärlek och feelgood.
Nu längtar jag till nästa bok i serien.

Tusen tack Anne-Marie och Bokfabriken för en härlig lässtund.

Vid pennan
Monica

Antologin ”Lyckliga tider” är nu officiellt släppt

Under högtidliga former släpptes antologin ”Lyckliga tider” igår via virtuell release. 20 författare har skrivit 26 underbara noveller.

Vi skålade för boken och författarna som gjort ett fantastiskt jobb samt även för Snezana Lindskog som skapat det vackra omslaget och dessutom gjort ett stort antal filmtrailers för novellerna. Tusen tack, Snezana. Du är ovärderlig.

Vid släppet berättade jag om hur boken kommit till. Några författare läste början på sina noveller, jag läste ur ytterligare noveller. De som jag valt ut, hade jag kastat tärning om. Samtliga är nämligen så oerhört bra och berörande. Alla innehåller olika saker avseende lycka. Boken är mycket omväxlande, en utmärkt present till nära och kära. Själv har jag, som ansvarig utgivare, läst alla novellerna om och om igen – utan att tröttna på dem. Jag har skrattat, gråtit och låtit mig ryckas med. Alla novellerna handlar om olika saker. För att ta några exempel kan de handla om ålderdomen, kärlek, sex, sjukdom, djur, kommunikation och dialog, kulturella problem som omvandlas till lycka, begravningar och ovärderlig vänskap, handikapp, barn och lek, provrörsbefruktning och mycket annat. Vi – författarna – kan lova en varierande och underhållande bok för dig som läser.

Vill du köpa boken, finns några få exemplar kvar till rabatterat pris, dvs 150 kronor (mot ordinarie ca 200 kronor) + frakt. De har gått åt som smör, trots att jag gjort tre extrabeställningar.

Texten är stor för den som har svårt att se, vilket har varit ett medvetet val vid sättningen.

Här kan du lyssna på inspelningen av lanseringen, ifall du inte kunde vara med live igår.

Jag önskar dig en riktigt skön sommar, lycka till i livet och tillåt dig njuta – oavsett hur livet ser ut runtomkring dig.

Nu fortsätter jag slutanalysera manus för en kommande roman. Det är mycket jobb och den ska vara färdig i juli för att gå till förlag.

Många varma bokkramar

Monica

Sjöbodsblues av Sara H Olsson

Recension

Sjöbodsblues av Sara H OlssonTack Bokfabriken för att jag fick möjlighet att recensera denna småmysiga feelgood-roman.

Boken är första delen i en serie om kustsamhället Tradviken.

Så här står det om den på nätbokhandeln:

”Ellen Westman drömmer om att bo vid havet och får låna sin exmans sommarhus i Tradviken. Hon tänker sig ett semesterparadis fullt av liv och rörelse, men verkligheten är något helt annat ett sömnigare kustsamhälle får man leta efter.

Fröken Sverige 1983, Birgitta Lundin, lever numera ett tillbakadraget liv i Tradviken. Dagarna spenderar hon i ensamhet framför datorskärmen i jakt på nya yogafilmer på Youtube.

Unga Tess älskar sin hemort trots allas uppmaningar om att hon borde ta sig ut i världen. Tess parhäst är åttiofemåriga Signe, en tuff tant som gör sitt bästa för att stoppa all exploatering av idyllen. Men när det börjar hända märkliga saker nere vid sjöbodarna i hamnen står duon inför sin största utmaning någonsin. Sjöbodsblues är en lättsam berättelse om fyra kvinnoöden som vävs samman när den stora världen knackar på i det lilla men charmigt tråkiga Tradviken.”

Sara H Olsson, född 1979, bor i Tångaberg utanför Varberg i Halland med sin familj. Hon har en bakgrund som bokförläggare och debuterade 2017 med ”Du glädjerika sköna”. Sjöbodsblues är Sara H Olssons fjärde roman.

3 pennorJag rekommenderar boken till alla Feelgood-älskare. Den var aningen seg i inledningen men sedan svår att lägga ifrån sig. De fyra kvinnornas liv speglar olikheter och skapade nyfikenhet hos mig.

Jag gillar omslaget, skapat av Nils Olsson.

Boken får tre (3) pennor av mig och jag läser gärna fortsättningen.

En mysbok för hängmattan, helt klart.

Vid pennan

Monica

 

Europa Pandemus av Peter Westberg

Recension

Europa PandemusDen här boken, som enligt författaren själv är en ”actionrökare till dystopi”, är spännande och skriven på ett behagligt sätt – om man nu kan kalla själva innehållet ”behagligt”. Nej, något mer otäckt får vi leta länge efter. Denna skräckroman bjuder spänning från första till sista sidan.

En dystopi är en negativ samhällsvision och den här boken innehåller mycket elände men också intressanta människor. Dystopi kommer från grekiskan och betyder egentligen ”dålig plats” vilket är nästintill ett ”understatement” vid läsningen av denna kusliga roman.

Peter Westberg är intresserad av skräckfilm och skräcklitteratur. Det märks i boken. Bortsett från några stavfel, var den välskriven. Peter har fokus på själva samhällsbilden, vilket var intressant vid läsningen. Eftersom jag själv rör mig mellan Sverige och Spanien, fanns där en direkt koppling för mig.

Peter WestbergPeter, som vad jag förstår, älskar att skriva på fritiden har kommit med i några antologier med sina noveller. Första gången var 2017 då han kom med i en lokaltidning. Sedan har han deltagit i några av Aritons antologier och är även med i antologin Lyckliga tider som jag ger ut och som har release om några veckor. När Peter bad mig recensera boken Europa Pandemus, gjorde jag detta utifrån att jag var imponerad av hans novell i antologin ”Lyckliga tider” och sättet som Peter skriver på. Det tilltalar mig och går rakt in i hjärtat.

Tack Peter för att jag fick möjligheten att läsa din roman.

Jag är ingen älskare av skräckromaner men gillar dystopier såsom ”Gullivers resor” av Jonathan Swift, ”1984” av George Orwell, ”Fahrenheit 451” av en av mina favoritförfattare Ray Bradbury samt ”Hungerspelen” av Suzanne Collins. Trots avsaknaden av intresse för skräck, blev jag fångad av Peters språk och händelserna som han målar upp i ett smitthärjat Europa. Hans människoskildringar är väldigt ömsinta mitt i eländet.

Den här boken handlar inte så mycket om teknik i samhället utan mer om det mellanmänskliga beteendet som i många fall, helt kantrar.

Så här står det i nätbokhandeln:

”En fredagsnatt i maj slocknar plötsligt all kommunikation mellan Spanien och omvärlden efter rapporter om en serie attacker som verkar kopplade till varandra.

I Spanien vaknar folket upp till en levande mardröm när det visar sig att en livsfarlig smitta, som gör folk aggressiva och okontrollerbara, börjat spridas som en löpeld.

När nyheter om katastrofen når ut gör grannländerna vad de kan för att försöka hindra smittan från att spridas över gränserna, men hur kontrollerar man horder av flyende människor?

Vad händer när samhället kollapsar? Vad är människor villiga att göra för att rädda sig själva?

I Europa Pandemus får vi följa en kamp för överlevnad i en värld som plötsligt kastats in i ofattbart kaos. En värld där det står klart att hotet inte enbart utgörs av de smittade …”

4 pennorÄr du en älskare av skräck eller dystopier, bör du definitivt läsa boken. Jag ger den 4 av 5 pennor på grund av att den är välskriven och lyckades fånga mig med det stora, dystra eländet i Europa.

Vid pennan

Monica

Visit Us On FacebookCheck Our FeedVisit Us On LinkedinVisit Us On YoutubeVisit Us On Pinterest