Currently viewing the category: "Böcker"

Skapa webbkurser snabbt, lönsamt och med hög kvalitet av Holger Wästlund

Skapa webbkurser snabbtBokrecension

Format: Häftad

Antal sidor: 125

Utgivningsdatum: 2019-11-22

Förlag: Tipsförlaget

ISBN: 9789151933993

Recensionsexemplar: Ja

 

Tack Holger, för att jag fick ta del av din bok.

Att skapa webbkurser i dagens samhälle där vi blivit tvingade att mötas mer digitalt, är utsökt. Själv har jag jobbat med digital utbildning sedan 80-talet. Jo då, det fanns alldeles utmärkta program och plattformar redan då. Jag är en av de 20 första som blev certifierade distanspedagoger i slutet av 80-talet.

Det är hedrande att ha fått läsa Holgers bok och komma med rekommendationer. Samtidigt har jag själv idag ett utbud på 25 onlinekurser inom flera olika områden och stor scenvana, så jag är givetvis kräsen.

Den här boken har många intressanta tips. Jag gillade den. Möjligen skulle jag önska att det stod lite mer om hur du kan skapa professionella PowerPoint-presentationer och de regler som vi behöver följa för att göra dessa läsbara. Men man kan inte få allt i en bok.

Holger är välinformerad och ger många tips i boken varav en del är enkla och kostar inga stora summor, som exempelvis rekommendationen att spela in ljud och bild direkt via mobiltelefonen. Här finns tips om avancerade redigeringsprogram men jag saknar både Photoshop Element (billigare variant av Photoshop) och framförallt programmet Camtasia.

På sidan 79 tipsar Holger om att putsa till uppenbara misstag. Här hade jag önskat ett litet inlägg om alla de så kallade ”ödemarker” som vi, som arbetar med professionell framförande- och presentationsteknik, rekommenderar. Förr höll jag faktiskt kurser i ”Ödemarker”, dvs lärde ut hur föreläsaren skulle undvika att säga ”ööööööhhhhhh”. Trots detta, lyckas jag själv jämt stöna på filmerna vilket måste klippas bort, ha ha.

Suveränt bra är att Holger refererar till gratis checklistor för att skapa onlinekurser. I en av dem står exempelvis några av följande tips vilket är riktigt bra regelverk.

En komplett kurs ska ha

 1. Minimum 30 minuters video-inspelning
 2. Minimum 5 separata lektioner
 3. Värdefullt utbildningsinnehåll
 4. Rätt kvalitet
 5. Synkat ljud

Holger tipsar om intressanta gratiskurser. Genom att studera hur andra gör, lär vi oss. Tyvärr måste vi själva göra våra misstag. Det går inte att lära från andras. Men vi kan notera hur vi inte vill ha våra kurser.

För alla som skapar onlinekurser behövs även uppdaterad information om webbsidor. I Holgers bok får du tips på sökoptimering.

Det jag saknar är rekommendationen till en av världens bästa onlinekursplattformar, dvs Kajabi. Själv skulle jag aldrig överleva utan den plattformen.

Avslutningsvis tipsas vi om olika sätt att synas genom marknadsföring. Här kan jag konstatera att Holger är driven inom marknadsföring och han talar om allt från Wikipedia till Infographics och sociala plattformar.

4 pennorÄn en gång, tack Holger, och jag rekommenderar den här boken och ger den 4 av 5 möjliga pennor.

Boken inspirerade mig. Kanske skapar jag en ny kurs i att göra onlinekurser men kommer då att inkludera presentations- och framförandeteknik.

Vid pennan

Monica

Goda spare ribs att rekommendera

Spare ribs

En överraskning som jag inte tidigare hade provat, var dessa spare ribs. Enkla att tillaga och väldigt goda. Rekommenderas verkligen! Som viktväktare får jag betala 7 blå sp. Helt ok!

Jag serverade dem med en tomatsallad och ett halvt mini-painriche. Gott som fredagsrätt.

11 juliIdag fortsätter jag ägna mig åt mitt skrivande. Först ut är revideringen av kommande fackbok ”Börja skriva framgångsRIKT”. Den ska få mitt fulla fokus idag.

Gårdagen var som de flesta fredagar, en dag fylld med information till alla mina deltagare som går onlinekurser. Många olika kurser är igång just nu – och fler blir det. Jag förberedde även en del nya starter av kurser. Här kan du se några av dem:

 • Börja skriva framgångsRIKT – flera olika grupper på olika nivåer
 • Planera ditt skrivande och din marknadsföring – flera olika grupper på olika nivåer
 • Mentala vitaminkickar med Chi Neng Qigong
 • Minikurs i Struktur
 • Målarkurs i många olika tekniker
 • PowerPoint-kurs
 • Layout-kurs

Dessutom har jag några uppdrag inom textkorrigering och sättning. Två av dem är riktigt spännande. Det ena är en sagobok och det andra är en bok om att tappa håret för de som drabbats av bröstcancer.

Själv håller jag på med fler redigeringar av mina böcker. Barnboken ”Axel och sjöodjuret” är den ene och den andre är ”Elvira” (andra delen i den självstående Henrietta-serien).

Den här helgen ska jag även godkänna e-boken av ”Porten till friheten”. Ljudboken släpptes förra veckan och alla kan lyssna fr o m 15 juli. Nu är det e-bokens tur att släppas.

Önskar alla en skön helg! Monica

Mörkläggningen av David Baldacci – Bokrecension

Baldacci_Mörkläggningen_OMSLAG 9789178354030Format: Inbunden
Serie: Amos Decker (del 6)
Antal sidor: 446
Utgivningsdatum: 2020-05-27
Förlag: Bokfabriken
ISBN: 9789178354030

Tack Bokfabriken för recensionsexemplaret.

Jag älskar David Baldaccis böcker. Men … Den här hade några (för mig) svårsmälta ingredienser.

Givetvis fanns det även en del pärlor i och runt den. Omslaget var lyxigt. Jag blev så imponerad av det upphöjda författarnamnet. Det skapade en otrolig känsla.

Kapitel 1 hade en otroligt spännande inledning. Här är första textraderna, som jag måste få dela med mig.

Hal Parker närmade sig beslutsamt bytet och kände att blodtrycket steg för varje bestämt steg han placerade i gruset. Han såg att han närmade sig på hur ofta och hur mycket blod som droppat ner på den mörka marken, där det låg som matta rubiner utspridda över den bördiga myllan. ….”

Vilken spänning, vilken gestaltning. Imponerande!

Boken har initialt många personbeskrivningar. Frågan är om det är bra eller dåligt? Jag, som har läst en del böcker tidigare av författaren, kunde hänga med, men det är inte säkert att en nytillkommen läsare upplever samma sak.

Emellanåt blev jag konfunderad. Det fina och rika språket rasade, nästan som om en del text hade skrivits av en annan person – en mer amatörmässig. Låt mig förklara. Sidan 44 första stycket innehåller massor med meningar som börjar med ”Han”. Detta är något som jag ofta lyfter fram som en negativ del av texten eftersom det distanserar läsaren. Ingen författare är perfekt men detta blev för mycket. Fundera själv. Här kommer några citat.

”… Han traskade in i badrummet, duschade och tog på sig rena kläder. Han tittade ut genom hotellfönstret. Himlen var … Han tittade på väderappen i telefonen. …. Han satte sig på sängkanten i några extra sekunder medan han vaknade helt. En ny stad … Hans liv. …. Han gick ner till frukosten ….”

Puh, dels är texten helt ointressant. Nyböjar-text? Dels blir det för mycket ”han”. Samma sak upprepas på sidan 112 där ett helt stycke har meningar som alla inleds med ”Han”. Låt mig citera:

”Han sa att han hade spårat den de senaste tre kvällarna. Han ritade upp ett antal ställen i huvudet utifrån djurets jaktmönster. Jag jagar …. Han är ett riktigt proffs. Kan spåra …. Han sa att utifrån den analysen … Han hade varit igång …”

Trots detta, var boken svår att lägga ifrån mig. Jag var tvungen att läsa ut den – snabbt. Men den innehöll även en hel del text kring både försvar och luftvärn, för att inte tala om oljebranschen som inte alls tilltalar mig.

Så här står det på nätbokhandeln och baksidan av boken.

”Amos Decker, FBI-agenten med perfekt minne, får i uppdrag att tillsammans med kollegan Alex Jamison lösa ett bestialiskt mord i en liten oljestad i North Dakota. Skifferoljan under marken är värd miljarder, och löftet om snabba pengar har lockat till sig hänsynslösa storföretag, korrupta tjänstemän och brottslingar. I oljeruschens kölvatten följer droger, inbrott, prostitution och nu mord.

När de börjar gräva i mordoffrets förflutna kommer de, efter hjälp från oväntat håll, något stort på spåren. Under marken vilar mörka hemligheter som inte får se dagens ljus, och det finns personer som inte drar sig för att döda en FBI-agent för att sanningen inte ska komma fram.”

Detta är sjätte fristående delen om Amos Decker.

3 pennorTrots min kritik ger jag boken 3 pennor eftersom stora delar av den fångade mig – inte minst de sidor där författarrösten var Baldaccis utsökta – och jag uppskattar hans korta kapitel som får mig att vilja bläddra vidare. Tänker ofta ”bara ett kapitel till” och sedan blir det ytterligare ett och kanske fler. Det gick inte att sluta läsa.

Vid pennan

Monica Ivesköld

Vill du lyssna på inledningen till ”Porten till friheten”?

Det är dags nu … Äntligen!

I mängder med år har jag jobbat med min roman. Den är omskriven minst fem gånger sedan 40 år tillbaka. Den här versionen började jag skriva 2013. Även den är omskriven flera gånger. Sedan har jag tagit tid på mig att redigera, djupanalysera och finslipa på den. Och nu har jag äran att få skörda mitt verk – min baby.

Romanen är första fristående bok i Henrietta-serien. Nästa roman redigeras nu och jag hoppas den kommer ganska snart.

Min roman finns nu som ljudbok finns nu på Storytel. Hur det är med övriga ljudboksbolag, vet jag inte – i skrivande stund.

Låt mig presentera ljudboken lite kort med nedanstående film.

Är du sugen på att få höra första kapitlet?

Förlaget gav mig godkännande att lägga ut kapitlet. Så här kommer det.

Jag hoppas verkligen du blir sugen på att läsa/höra boken.

Den är således den första i en fristående serie. Jag jobbar på slutredigeringen av bok nr 2 – Elvira.

Ha en ljuvlig lässommar!

Monica

Effektivitetstips: Kerning och knipning i Word

Många har frågat mig hur de kan göra texten snyggare. Detta gäller för alla som skriver i Word.

Kerning och knipningOm du vill minska det som kallas för ”vita maskar”, måste du knipa eller kerna. I Word finns denna inställning under Teckensnitt – Avancerat. Se bild.

För att ställa in knipning, väljer du Avstånd = Kondenserat och sedan punkterna, se exempel nedan.

Skillnaden mellan kerning och knipning är följande.

Kerna

Kerna betyder att minska eller öka mellanrummet mellan enskilda tecken i ett ord för att få en jämnare ordbild. Fungerar ofta automatiskt, men rubriker bör du kerna.

Dessutom rekommenderar jag dig att ALDRIG använda versaler i en rubrik. Det blir inte snyggt och läsbarheten minskar. Jämför med nedan:

Vatten 1

 

 

 

 

Skulle du kerna ovan (med versaler) kan det givetvis bli aningen bättre, se nedan:

Vatten 2

Ser du att jag har minskat på den vita ytan i rubriken ovan? Då behöver du markera bokstäverna VA och göra en kerning på dem och sedan markera EN och göra en annan kerning.

Knipa

Knipa betyder att minska mellanrummet mellan i längre text. Det blir stor skillnad på om du har vanlig text utan knipning, om du kondenserar med 1 pt eller 0,5 pt. Se nedan exempel.

Knipning

Första exemplet är utan knipning och en viss del vita maskar dyker upp. Andra exemplet är knipet med 0,5 pt och blir därmed väldigt bra. Sista exemplet är däremot grötigt och knipet med 1 pt.

Handbok för textproduktionSkulle du vilja lära dig mer om layout och tips för textproduktion, rekommenderar jag min bok (som du kan beställa om du klickar på länken):

Handbok i textproduktion – Layout, design och formgivning

Testa gärna på dina egna texter. Lycka till!

Monica Ivesköld

Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

 

 

Vid skogens slut av Åström & Sandlund – recension

Ã…ström_SandlundVID SKOGENS SLUT_frontFormat: Inbunden

Antal sidor: 382

Utgivningsdatum: 2020-05-13

Förlag: Bokfabriken

ISBN: 9789178354153

 

Tack Bokfabriken för recensionsexemplaret.

Denna spänningsroman av Anette Sandlund och Sara Åström var en härlig överraskning. Svår att släppa. Jag sträckläste. Det är en oerhört viktig roman med anknytning till sekter som finns omkring oss i samhället. Dessutom visar den mycket tydligt hur lätt det är att påverka och manipulera både vuxna och barn.

Duon skriver med en härlig författarröst. Jag vill gärna citera några rader från sidan 39 i boken där själva teamet i boken presenteras. Detta är ett av få ställen med extrem humor, vilket behövs i den svarta historien.

Lättad slår Clara sig ner vid datorn och loggar in. En rörelse får henne att kika ut genom glasrutan in till utredningsrummet där de mer erfarna utredarna gestikulerar yvigt med armarna. Hon suckar, längtar efter ett riktigt fall. Projektet är en väg in, en chans att visa att hon är lämpad för någonting större. Hon smakar på orden – social insats och beredningsteam, SIB. Vet att hon är en skicklig polis men får slita hårdare bara för att hon har bröst och för att det ser ut som en brottsplats i trosorna en gång i månaden.

Boken är mycket läsvärd, språket tydligt och bra. Jag rekommenderar verkligen boken till dig som gillar spänning som inte illustreras blodigt. Mentalt är den gastkramande. Så här står det om boken på baksidan och på nätet.

Sofia ser fram emot sitt nya jobb där hon ingår i en grupp som ska fungera som ett tvärsnitt av polis, socialtjänst och skola, för att bättre fånga upp barn med problem.
Vid fyrtio är Sofia vilse i livet, hennes son ska flytta hemifrån och hennes man verkar ha tankarna på annat håll, något som skapar en klump i magen, hon vet ju vad som hände för några år sedan. Hon förlät, men såret finns kvar. Samtidigt försöker Sofia närma sig sitt förflutna genom att söka sanningen om vad som hände henne i barndomen.
På en av skolorna där hon gör besök finns Alva, en flicka som drar sig undan socialt umgänge och som ofta är borta från skolan utan förklaring. Familjen verkar vara en vanlig familj, om än något isolerad, men fungerar inte i sin kommunikation med skolan. Alvas problem slår an en ton inom Sofia, det är något hos henne som gör att hon inte kan släppa taget. När en flicka i Alvas närhet försvinner och senare hittas brutalt mördad anar Sofia att Alva kan vara i fara. Ju mer Sofia gräver, desto mer akuta blir hennes farhågor.

5 pennorFörfattarna lyckas mycket skickligt koppla ihop slutet med en av huvudkaraktärerna, vilket jag uppskattade. Många böcker faller platt i slutet men i den här har de verkligen hållit mig, som läsare, i ett starkt grepp genom hela boken. Miljöerna är finstämda från Piteå-trakten.

Jag rekommenderar varmt boken och ger den full pott, dvs fem av fem pennor.

Vid pennan

Monica

7 viktiga punkter för att öka effektiviteten med 10 %

Du kan aldrig äta en hel elefantJag skriver nu en ny fackbok. Arbetstiteln är Du kan aldrig äta en hel elefant.

I boken beskriver jag steg för steg hur du ska göra för att verkligen nå dina resultat. Efter 30 år som effektivitetskonsult har jag nämligen receptet som jag delar med mig. Här får du några tips som finns i första kapitlet.

 1. Besluta exakt VAD du ska uppnå.
 2. Skriv målet och resultatet. Kan du ”ta på det”, dvs mäta det?
 3. För att förhindra förhalning, besluta NÄR det ska:
  • Påbörjas
  • Avslutas
 4. SkissBryt ner elefanten i delmål och skapa en handlingsplan för projektet (den stora uppgiften). Kom ihåg att planen är ett levande dokument. Gör en skiss! Därefter skapar du handlingsplan utifrån skissen.
  Handlingsplan utifrån skiss
 5. Prioritera listan. Vilka delar av elefanten ska du ”äta” först?
 6. Skapa en återkommande uppgift i kalendern för projektet.
 7. Bocka av varje del som du avslutar. Uppföljning skapar endorfiner som ger dig ökad självkänsla.

Lycka till!

Monica Ivesköld

Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

 

 

Älvdansen av Kamilla Oresvärd – Bokrecension

ÄlvdansenFormat:             Pocket

Serie:                 Vargön (del 2)

Antal sidor:      302

Utgivningsdatum: 2020-05-15

Förlag:               Bokfabriken

ISBN:                  9789178353279

 

Åh vilken nagelbitare … TACK, Bokfabriken, för recensionsexemplaret.

Detta var en absolut höjdare, tycker jag. Jag kunde inte lägga den ifrån mig. Det enda negativa (som drar ner betyget en liten aning) är att den på några ställen refererar till något som hänt tidigare och som jag inte kunde hänga med i eftersom jag inte läst första boken i serien – Brudslöjan. Däremot har jag läst Råttfångaren (som också var en bra bok) och du kan se recensionen för den här.

Kamilla Oresvärd har fina karaktärsbeskrivningar i boken. Framförallt vill jag lyfta fram det här stycket:

”Hon tittar på bilden som Hedda har googlat fram. Gråsprängt välvårdat skägg runt en stram mun och bakåtstruket hår som sitter ihop i en knut i nacken. Men det mest framträdande i Martins ansikte är hans ögon. Under välformade ögonbryn och tunga ögonlock lyser de blå och genomträngande som en allseende profet. …”

Passar utmärkt att citera eftersom många av mina deltagare i onlinekursen ”Börja skriva framgångsRIKT” just nu närmar sig avsnittet om karaktärsutveckling.

Älvdansen är således den andra fristående delen i Vargönserien. Vi får möta storslagen natur, gåtfulla mysterier och udda karaktärer i trakterna kring det gamla brukssamhället Vargön. I centrum står femtiosexåriga Mona Schiller, en orädd och stark kvinna som löser andras brott.

Så här står det om boken i nätbokhandeln och på baksidan:

”Frank blir vittne till hur hans elvaåriga styvdotter Elsa blir bortförd av okända kidnappare. Åren går och kidnappningen av Elsa förblir ett olöst fall. Nästan två decennier senare är Frank, som själv blivit misstänkliggjord, psykiskt utsliten och betraktas som en kuf i Vargön. När en ung kvinna anmäls försvunnen blir Frank åter föremål för polisens misstankar. I ett sista desperat försök att ta reda på vad som hänt Elsa och för att rentvå sig kontaktar han Mona Schiller, som börjar gräva i det gamla fallet. I sin utredning upptäcker hon snart att starka krafter sjuder under ytan i det lilla samhället. Sökandet efter sanningen leder henne längs en väg kantad av rädsla, misstro och religiös fanatism.”

5 pennorJag älskade boken och ger den full pott, men med reservation för ovan lilla kommentar, dvs 5 av 5 pennor. Dessutom vill jag läsa mer av denna författare som lyckas fånga mig helt.

Köp pocketboken och njut i sommar!

Vid pennan

Monica

 

 

 

Damen med bysten av Karin Brunk Holmqvist – Bokrecension

Damen med bysten av Karin Brunk HolmqvistFormat: Pocket

Antal sidor: 192

Utgivningsdatum: 2020-05-08

Förlag: Bokfabriken

ISBN:  9789178352500

Recensionsex: Tack Bokfabriken för möjligheten

Jag har tidigare läst några böcker av Karin Brunk Holmqvist och alltid haft roligt åt dem. De är lättsamma och underfundiga med mycket humor.

I den här boken, som handlar om Hammenhög och Simrishamn, fanns det några riktiga godbitar för mig. Skrattet porlade.

På sidan 39 står följande:

”Jens tittade mot det vackra tingshuset. Det hade varit byns stolthet, men som så mycket annat i samhället hade verksamheten lagts ner i Hammenhög och flyttats.”

Jo då, det här tingshuset har sedan många år tillbaka haft konstutställningar, framförallt i samband med påskrundan som jag och vännerna har besökt de senaste 30 åren. Alltid lika lustfyllt.

Det står vidare:

”Men när tingshuset varit i bruk vandrade lagmannen, nämndemännen och de andra ofta över gårdsplanen till gästgiveriet när det var lunchdags. Det var likadant som när Rotarys gubbar var där för att äta lunch. De såg ut som ett liktåg eller begravningsfölje när de kom, stela och välklädda med blanka skor.”

Som jag skrattade. Dels för att jag själv många gånger besökt gästgiveriet och även övernattat där, dels för att jag sedan ca 20 år tillbaka faktiskt tillhör Rotary. Det är inte längre enbart gubbar i Rotary men när jag blev invald var jag den 3e kvinnan. En unicitet på den tiden.

Så här står det på internethandelns sida om boken:

”I Hammenhög på Österlen bor Lovisa och Elvy. De är bästa vänner och träffas så gott som varje dag, då deras hus ligger mitt emot varandra i den lilla byn.
En av Lovisas käraste ägodelar är en staty som hon fått ärva. Bysten, som Lovisa kallar Helga Müller, är en stilig kvinna och Lovisa brukar prata med henne när hon sköter sysslorna därhemma.
När Antikrundan kommer till Simrishamn beger sig Lovisa och Elvy dit, kånkande på Helga Müller. Enligt tv-programmets expert är bysten värd sjuttiofemtusen kronor, och Lovisa blir närapå stum av förundran.
I tv-myllret smyger sol-och-våraren Edmund omkring. Han ställer sig in hos Lovisa och lovar henne ännu mer pengar om hon låter honom sälja bysten. Lovisa är frestad medan den mer klarsynta Elvy anar oråd.
Det stilla livet i Hammenhög hotas och inte bara av Edmunds upptåg. Ungkarlen Jens samlar mod för att våga närma sig den väna Lovisa och skvallret går om hemska upptäckter i Ljungs gamla hus.”

3 pennorJag gillar den här lättlästa boken, rekommenderar den som sommarläsning och ger den tre pennor.

Vid pennan

Monica

Drömmarnas dans av Nora Robert

Recension

Drömmarnas dans av Nora RobertFormat: Häftad

Antal sidor: 314

Utgivningsdatum: 2018-11-01

Förlag: Förlaget Harlequin

ISBN: 9789150930412

 

Nora Roberts är oftast bra, om du gillar feelgood. Den här är med spänning och dramatik. På nätbokhandeln kan du läsa följande (står också på baksidan av boken):

Hon hade glömt varför hon sprang. Det enda hon visste var att hon inte kunde stanna. Om hon stannade skulle hon vara förlorad. Alla instinkter sa åt henne att hon måste fortsätta springa, öka avståndet mellan sig själv och platsen där hon varit.

När hon vaknar på sjukhuset vet hon inte vem hon är eller var hon befinner sig. De påstår att hon heter Gabriella, men namnet väcker inget minne till liv. I spegeln ser hon en ung kvinna med guldbruna ögon och ett trött ansiktsuttryck. Tid och tålamod är det enda som kan ge henne minnesbilderna tillbaka, men samtidigt som hon känner sig otålig kan hon inte låta bli att tänka att det kanske vore bäst att inte veta.

4 pennorAlltid lika lättsamma att läsa. Rekommenderar dem till hängmattan som förhoppningsvis kan brukas inom kort nu när sommaren närmare sig.

Jag ger boken utifrån feelgood-bedömning 4 pennor, framförallt för att den är kryddad med spänning, kärlek, dramatik och prinsar. 😉

Vid pennan

Monica

 

Visit Us On FacebookCheck Our FeedVisit Us On LinkedinVisit Us On YoutubeVisit Us On Pinterest