Currently viewing the category: "Böcker"

Via Dolorosa : smärtans väg av Dan Kandell

Bokrecension

Via DolorosaDet kom ett meddelande till mig, en förfrågan från Dan Kandell. Han skrev:

”Nu släpps min debutroman. Jag undrar om du har lust att läsa den och skriva om den på din blogg? Eller känner du att du inte vågar vara ärlig för att vi känner varandra? ”

Ja, vi känner varandra, Dan och jag. Dan som var regissör när jag under åtta år stod på scen med Svedala-revyn. Denne duktige Dan Kandell som jag ofta såg uppträda som skådespelare och musikalartist på Helsingborgs teater.

Dan har lärt mig massor om hur man rör sig på scenen, hur man fångar publiken, spottar konsonanter, skapar såväl distans som balans mellan publik och övriga aktörer. Som amatörartist fick jag enormt många kunskaper. Saker som jag sedan som amatör-musikalartist tog med mig när jag under ytterligare åtta år stod på scenen.

Dan hade läst om att jag numera var bloggare och bokrecensent. Jag, som själv är författare och har gått massor med utbildning i konsten att skriva skönlitteratur, älskar att läsa och skriva. Skönlitteratur började jag skriva 2015 efter att ha gett ut närmare 60 fackböcker.

Givetvis svarade jag Dan att jag kommer att vara totalt ärlig – oavsett om vi känner varandra eller inte. Och här kommer min recension. Låt mig börja med att citera baksidestexten och den text som finns i nätbokhandeln.

Staden är farlig.
De hemtrevliga och korrekta tegelfasaderna är bara kulisser. Bakom kulisserna ruvar mörkret.
Staden är ett nät.
Där en människa spårlöst kan försvinna.
Staden är ett skådespel.
Där sanningen och lögnen flyter samman. Där den ständiga kampen står mellan rätt och orätt. Där kommersen styr över liv och död.
Man ska akta sig för Staden.
Man riskerar att hamna i nätet. Och bli tvungen att vandra Smärtans Väg …

Via Dolorosa är en surrealistisk deckare inspirerad av film-noir.

Dan Kandell är förutom författare också skådespelare, regissör och dramatiker.”

Slut citat

Under mina år på revyscenen förundrades jag ofta över Dans texter. De var alltid skrivna så att de fångade både mig som aktör och publiken, ofta med en härlig slutknorr. Det spelade ingen roll om det var revytexter eller sångtexter. Ibland var de sarkastiska och dräpande. Ständigt slog han knock-out med sina texter.
Därför var det med förväntan (som jag hoppades Dan skulle uppfylla) som jag påbörjade läsningen av Dans bok.

Låt mig förtydliga:

Film-noir är egentligen franska och betyder ”svart film”. Det är en subgenre inom thrillerfilmen. Tidigt var filmerna skapade i svart-vitt. Ljussättningen var dyster och handlingen utspelade sig ibland mellan cyniska män och manipulerande kvinnor.

Handlingen i Dans bok är delvis som det brukar i film-noir, en dyster värld av falskspel, svek, girighet, korruption och mord. Osminkade skildringar av våld och brottslighet.

Dan skriver med en tydlig filmgestaltning vilket innebär att han verkligen målar med ord. Det är tydligt att han är van att läsa och skriva manus. Boken är spännande och jag kunde inte lägga den ifrån mig.
Själv fastnade jag – som i ett nät – av berättelsen. Från första till sista sidan var det en målande och förförande ondska. Och precis som i film-noir blev berättelsen emellanåt svart.

5 pennorTack Dan för att jag fick möjlighet att läsa denna fina bok. Jag ger dig fem pennor med ett litet minus eftersom jag inte blev överförtjust i slutet. Ändå måste jag säga att du slutade med en touche som var oväntad. Jag älskar att bli överraskad i slutet av en bok. Du lyckades med detta även om min önskan av slutet hade varit en annan.

Jag rekommenderar varmt Dans bok till alla er som gillar deckare och film-noir. Språket är enastående och bilderna flödar.

Vid pennan
Monica

 

Veckans skrivartips – rutin utifrån ord

Skapa rutinBörja med att få in en rutin där du skriver varje dag. Det är bättre att skriva 15 minuter per dag än att förhala och hoppa över skrivarstunden. Rutiner skapar kreativitet. Hjärnan lär sig.

Ett av mina egna tips är att skriva en lista över ord. Här får du mitt värdefulla tips.

 

Skriv en egen ordlista att använda varje dag för att skapa rutin

Egen ordlistaGör så här:

Välj tio substantiv. Skriv dem i en lista. Du kan snabbt hitta ord om du tittar dig omkring. Exempelvis har jag just nu följande framför mig:

  1. Flaska
  2. Glas
  3. Ljusstakar
  4. Flugsmällare
  5. Kork
  6. Medicinförpackning
  7. Dator ´
  8. Duk
  9. Stolar
  10. Krukväxt

Välj sedan ut tio verb och skriv dem på samma lista. Om jag tänker på vad jag gjort under dagen får jag fram följande:

 1. Stavgå
 2. Äta
 3. Dricka
 4. Städa
 5. Putsa
 6. Laga mat
 7. Sola
 8. Bada
 9. Läsa bok
 10. Skriva

Sist väljer du tio adjektiv. Dessa blir lite knepigare för de ska du INTE skriva i din text. Skriv dem på listan och sedan GESTALTAR du dem i själva texten. Idag har jag stött på följande adjektiv:

 1. Svettig
 2. Varm
 3. Trött
 4. Sliten
 5. Våt
 6. Sömnig
 7. Glad
 8. Mätt
 9. Hungrig
 10. Törstig

Böcker

Ta sedan listan och sätt framför dig. Använd ETT ord varje dag i en liten text på 100-300 ord. Längre fram kan du kanske använda delar av det du skrivit i en novell eller roman.

Lycka till!
Monica

Kroppen och knoppen behöver tänjas

Kropp-knoppJag inser det nu. Det räcker inte att jag tränar min intelligens och skriver varje dag. Nej, jag måste träna min kropp också. Reumatismen tar överhanden. Inflammationerna bråkar med mig. Hälsenan vägrar töjas ut. Nu får det vara slut.

Från och med i måndags började det. En stavgångspromenad fick inleda dagen. Därefter blev det frukost. Sedan några timmar framför datorn då orden fick poppa fritt. De bankade för att komma ut. Gick inte att hålla inne. Som du kanske vet, håller jag på att slutredigera första romanen i min serie. Men samtidigt skriver jag på roman nummer fyra. Lite varje dag och utan större ansträngning fladdrar sidorna förbi.

Jag är inte ensam om att tänka kombination kropp och knopp. Stephen King såväl som Haruki Murakami skriver varje morgon och de ägnar sig även åt kroppen. De verkar faktiskt ha lyckats. Om jag vill nå ut till läsare, behöver jag förmodligen också träna både knopp och kropp. Varför chansa?

Rutiner är viktiga. Det propagerar jag för deltagarna i kursen ”Planera ditt skrivande och din marknadsföring”. Därför gäller det att initialt planera för att lyckas och att hålla sig till planeringen – inte förhala. Din kropp och knopp förbereder sig. Det måste du också göra. Låt själen vara med såväl som hjärtat. Det är bättre att skriva femton minuter om dagen än att låta bli att skriva på grund av stress eller oförutsedda händelser. Att skapa en bok är som att skapa film. I slutänden sitter någon och tar emot, någon som vill låta sig förfasas eller roas.

Skapa bok som film

Julia Cameron föreslår att vi ska inleda dagen med att skriva morgonsidor. Se min recension till hennes bok här.

Som Julia skriver:

Hoppa – och nätet kommer att vara där”.

Jag håller med henne om att självkritiken inte ska spela in under tiden vi skriver. Skriv utan reflektion och låt redigeringen komma senare. Bry dig inte om ifall det blir bra eller mindre bra. Bara skriv! Lägg sedan undan det du har skrivit och när tiden känns gynnsam, redigera ditt manus.

En filmregissör filmar. Klippningen av filmen sker i efterhand – inte under tiden. Samma sak borde gälla för oss som skriver.

Skriv-redigera

Så fatta pennan eller tangenterna och sätt igång. Sätt dig i regissörsstolen och låt kreativiteten blomstra.

Sätt dig i regissörsstolenLycka till!

Monica

Vila i frid av Sofie Sarenbrant

Recension

Vila i fridJag gillar verkligen Sofie Sarenbrants böcker. Det är andra boken jag läser av henne och även denna gång hade jag svårt att lägga den ifrån mig. Spänningen steg. Igenkänningen var stor eftersom jag själv har varit på Yasuragi på Hasseludden.

Så här står det på internetbokhandeln om handlingen:

”En känd skådespelerska hittas medvetslös i kvinnornas tvagningsrum på Yasuragi Hasseludden och kort därefter upptäcks ett äldre par döda i rum 327. Ingen av incidenterna verkar vara annat än olyckor, men hotellchefen Peter Berg och vd:n Nils Wedén får ändå onda aningar. När ytterligare en person avlider på spa-anläggningen, den här gången i de varma källorna utomhus, går det inte att förneka att … ”

Jag ger boken mina varmaste rekommendationer. Fem av fem möjliga pennor utdelas.

Jämför min recension av boken Tiggaren:

http://www.monicaiveskold.se/tiggaren-av-sofie-sarenbrant/

Har du inte läst någon bok av Sofie Sarenbrant, har du härlig spänning framför dig.

Vid pennan
Monica

 

Gulnäsa av Mia Mellström

Bokrecension

GulnäsaMia frågade mig om jag ville recensera barnboken Gulnäsa – Äventyr i Spännings-spannen. Det var ett bra beslut att säga ”ja” till denna. Mina norska barnbarn Oliver och Tristna (10 och 8 år) var på besök hos oss i 2,5 veckor och varje kväll läste vi ett avsnitt ur boken. Både pojkarna och jag såg med glad förväntan fram emot läsningen och vi skrattade gemensamt högt åt tokigheterna som Gulnäsa fick uppleva. Vilken underbar bok! Den varvar små berättelser med dikter och fina teckningar skapade av Anna Lindblom.

Jag tycker att den är årets barnbok och kan bara rekommendera den varmt. Missa inte en ljuvlig lässtund med denna bok och gemenskapen av ett eller flera små barn. Boken leder till diskussioner av dråpligheterna.

Den blev ett glatt minne för mig och jag kan fortfarande höra barnens klingande skratt, trots att de åkt tillbaka till Norge. Saknaden efter dem såväl som läsestunderna är enorm.

Så här står det i nätbokhandeln om boken:

”Arga Siv Jansson är jämt sur. Om jag är högljudd, överröstar hon mig för att få mig tyst och när jag blåser på de fina maskrosbollarna på gräsmattan, skäller hon. Hon kallar mig Gulnäsa, för att jag gillar maskrosor. Om man gnuggar näsan mot dem, innan de blir blås-blommor, blir den alldeles gul. Fast Gulnäsa …? Egentligen inte så dumt. Faktiskt inte dumt alls. Jag tänker heta Gulnäsa på riktigt från och med nu. Tack Siv Jansson!” Följ med Gulnäsa och kaninen Jakob på äventyr i Spännings-Spannen. De fiskar, hoppar längdhopp, leker pirater och utmanar en läskig drake. Och mitt i alltihop finns papegoj-ugglan Åskar och en trollkarl som söker efter en nyponros. Eller, vad det nu är han söker? Han är osäker själv. Kanske fattar du, när du dyker in i boken?

5 pennorBoken får full pott (5 av 5 möjliga pennor) av mig.

Tack för att jag fick den här upplevelsen, Mia.

Till dig som ska besöka bokmässan i Göteborg:

Mia finns i Litterära konsulters monter vid skrivartorget, våning 2. Lanseringen blir på lördagen den 29e kl 15.00.
Mia hälsar er alla välkomna!

Vid pennan
Monica

 

Veckans gästföreläsare – Håkan Mattsson

Stay Metal-bokenDet kom ett meddelande till mig. Håkan ville gärna få vara gästskribent på min blogg. Ett trevligt initiativ. Jag har den senaste tiden låtit en del av mina kursdeltagare få gästblogga. Håkan är visserligen inte någon kursdeltagare, däremot skribent och författare.

Spännande att höra Håkans berättelse som ledde till boken Stay Metal. Jag har inte läst boken men blev lite nyfiken på den. Detta är således inte en bokrecension utan gästblogg.

På nätet står det följande om boken: «Stay Metal är en cynisk berättelse om inskränkthet, missbruk, våld och mobbning. Men det är också en dråplig och sanslöst underhållande historia om ideal, envishet och… kärlek.»

Enligt Håkan handlar boken om följande.

”Stay Metal är en skönlitterär nutidsroman som handlar om envishet, övertygelse och allt fantastiskt som kan hända när slumpen blandar sig i. Det är en skrattframkallande historia om en misslyckad gammal trummis som i sina egna ögon är en av de bästa i branschen. Dock är omvärlden av en annan åsikt… Genom en serie av dråpliga händelser blir han till slut ändå rikskändis. Mot all förmodan finner han dessutom kärleken mitt i allt kaos…”

Välkommen Håkan till min blogg! Och lycka till fortsättningsvis med ditt författarskap.
Monica

 

Eventmakaren som drog i nödbromsen och klev av
…och dök upp ett år senare – som författare

Håkan Mattsson - gästbloggarAv Håkan Mattsson

Vad är det viktigaste här i livet? Det är en fråga som jag brukar attackera mina medmänniskor med. Jag har fått många svar genom åren. Det vanligaste och kanske mest naturliga svaret är ”kärlek” eller ”familj” eller kanske ”att må bra”. Det är så de flesta svarar på den frågan. Förutom nån lustigkurre som sa ”shopping”. Men nittionio procent av de tillfrågade svarar med något av dessa mjuka värden. Hälsa och välmående. Och jag tänker inte säga emot. Jag håller med fullständigt.

Men det är här problemen börjar. För även om de flesta av oss faktiskt har facit mitt framför näsan, så är det väldigt få som lever efter det. Jag känner inte många som utgår från de här självklara sanningarna när de kommer till ett vägval i livet.

Jag har i hela mitt liv varit en av alla dessa vanliga människor som lever sina liv dag efter dag, går upp på morgonen, sköter sina sysslor, går till jobbet, kanske utövar nån hobby, sover och sen börjar cykeln om igen. Och när saker varit jobbiga, tråkiga eller när man tappar sugen litegrann så drömmer man. Dagdrömmer, alltså. Om vad man egentligen skulle vilja göra. Vart man egentligen skulle vilja vara. Vilket jobb man egentligen skulle vilja ha.

Och så sätter man upp mål, kanske inte perfekt formulerade eller genomarbetade, men ändå någon slags diffus plan om allt man ska uppnå i framtiden. Senare. Efteråt. Inte just nu. För just nu har man ju sitt jobb att sköta och alla andra måsten. Men någon gång i framtiden, då ska man ta tag i sina drömmar. Söka det där jobbet. Åka på den där resan. Lära sig spela det där instrumentet. Eller som i mitt fall, skriva den där boken.

Jag var bara runt tio år när jag bestämde mig för att jag skulle skriva en bok. Och jag började. Jag började många gånger. Jag var bestämd och passionerad. Men kanske för ung. Som barn har man höga förhoppningar och ambitiösa mål, men jag nådde aldrig ända fram. Istället hittade min kreativitet andra vägar. Jag började spela musik. Jag skrev låtar på rullande band. Jag lärde mig spela gitarr och blev trubadur. Men längst inne visste jag ändå att min passion var att skriva.

Efter femton år som trubadur fann jag mig själv som delägare i ett eventbolag med flera anställda och med en hög press på mig själv att utveckla företaget, sälja och genomföra lyckade uppdrag. Samtidigt hade jag också bildat familj. Min fru såg inte så mycket av sin upptagna man och mina två barn jublade högt när pappa ibland hade en ledig kväll och för en gångs skull kom hem innan läggdags.

Så plötsligt insåg jag vad som höll på att hända, eller rättare sagt, vad som redan hade hänt och som faktiskt pågått en längre tid. Jag var fast i ekorrhjulet. Jag gick upp på morgonen, gjorde mina sysslor, gick till jobbet, hade inte ens tid med en hobby och sov knappt om nätterna. Och så hade det alltså snurrat på ett tag. Vart var passionen? Jag hade förnekat min dröm i drygt trettio år.

Dessutom började jag uppleva att min hälsa blev allt sämre. Jag sov dåligt om nätterna. Jag var ofta orolig inför kommande uppdrag och kände mig allt mer stressad. En höstkväll satt jag och frun och pratade över ett glas vin efter att barnen somnat. Då uttryckte jag min önskan att hitta lugnet i tillvaron. Att få mer tid över till henne och barnen, men att jag inte visste hur det skulle gå till. Hennes svar var lika enkelt som självklart:

”Byt jobb, då.”

Jag skrattade åt det naiva i hennes ord. Hur skulle jag kunna bryta upp från mina invanda rutiner? Vad skulle jag göra istället? Jag hade ju ingen akademisk utbildning att luta mig mot. Inte heller någon yrkesutbildning som skulle göra mig attraktiv på arbetsmarknaden.

Men ändå så hade hon med sitt enkla svar väckt en tanke hos mig. Var det möjligt att vid fyrtiofem års ålder stanna tåget, helt enkelt dra i nödbromsen, och kliva av för att ta ut en ny riktning?

Så mindes jag med ens min passion från barndomen. Ett mål som med åren degraderats till en diffus dröm. En dröm som hela tiden legat och bubblat under ytan och som ploppat upp då och då. Ett mantra som följt mig genom livet.

”Nån gång ska jag skriva en bok.”

Jag och min fru diskuterade halva natten och skissade på möjliga scenarion och morgonen efter vaknade jag med ett nytt hopp i bröstet. Var det möjligt?

En kort tid därefter gjorde jag slag i saken. Jag bestämde mig för att dra i den där nödbromsen. Och samma vecka, nej, samma dag som beslutet var taget satte jag mig ner framför datorn och började skriva på min första bok.

Ett år senare finns min bok ute till försäljning och jag planerar för flera böcker.

Jag hittade ett deltidsjobb som jag trivs fantastiskt bra med och som ger mig tid till allt annat. Jag är hemma nästan alla kvällar i veckan, jag lämnar och hämtar barnen på förskola och skola. Jag handlar och lagar mat. Jag ger frun massage på kvällarna. Och jag skriver lite nästan varje dag. Jag försöker ta hand om mig själv och mina närmaste så mycket jag bara kan. Känner ett inre lugn som jag inte känt på många år.

Jag gjorde förändringen som jag vet många bara drömmer om. Det har inte varit lätt. Det är klart att det är osäkert att kasta sig ut utan vare sig skyddsnät eller fallskärm. Men det går. Om man verkligen vill. Och om man har människor omkring sig som stöttar och hejar på.

När jag nu ställer frågan till mig själv och andra om vad som är viktigast i livet kan jag med gott samvete svara ”att må bra och ta hand om min familj” och känna att det är precis det jag gör. Så du som läser detta, ställ frågan till dig själv så tror jag du får ungefär samma svar.

Men det viktigaste är nog följdfrågan: – Lever du ditt liv i enlighet med din övertygelse? Eller styrs du av andras krav och förväntningar? De där orden som man inte nämner, men som ändå verkar styra de flesta av oss. Karriär, pengar och prestige.

Jag är inte rik och jag kommer nog aldrig bli det heller. Men jag mår bra. Jag sover gott om nätterna. Och jag skriver på en ny bok.

Håkan Mattsson
Författare

 

Veckans boktips: Kvinnan i rummet av Jussi Adler-Olsen

Kvinnan i rummetOm du gillar kriminalromaner är Adler-Olsens böcker otroligt bra, tycker jag. Jag är helt biten av dem. Du kan se min tidigare recension här. Fasanjägarna.

Författaren har blivit belönad med Glasnyckeln 2010, dvs årets bästa skandinaviska kriminalroman.

Detta är en mycket bra bok om än med en fasansfull upplösning som gjorde mig illa berörd. Boken är svår att släppa. Jag nästintill sträckläste den.

Så här står det på nätet om den.

Den första boken i Jussi Adler-Olsens hyllade serie om Avdelning Q

Kriminalinspektör Carl Mørck är tillbaka på jobbet efter en traumatisk händelse där han och två kollegor blivit nedskjutna. Ena kollegan dog och den andre är förlamad. Carl är oskadd men plågas av skuldkänslor gentemot sina kollegor.

Den unga och lovande politikern Merete Lynggaard försvinner spårlöst en vårdag 2002. Medierna kastar sig över fallet och börjar spekulera om allt ifrån självmord och mord till kidnappning och frivilligt försvinnande. Polisen inleder snart en stor utredning lyckas inte hitta de skyldiga.

Carl Mørck och hans assistent Hafez el-Assad får ansvaret för utredningen av Merete Lynggaards försvinnande och snart börjar det hända saker. De är en hänsynslös förbrytare på spåren. Kommer de att hitta galningen innan det är för sent?

Jag rekommenderar den varmt.

Vid pennan
Monica

 

Om egenutgivning – om teamet finns

Böcker egenutgivningAllt började med den förbättrade utskriftstekniken. Den startade en revolution i egenutgivning. Författare behövde inte längre ta en finansiell risk eller vänta på att bokförlag skulle godkänna dem. Tusentals entreprenörer hoppade på tåget att snabbt få ut sina böcker på marknaden. Med Amazons program Kindle kunde de skapa e-böcker och marknaden exploderade. En del författare har haft framgång, andra inte.

Bloggarna ökade. Miljoner kopierade e-böcker skapade en genrefiction för e-boksplattformar.

Trots detta är de flesta böcker fortfarande tryckta, och ofta via traditionell offsettryckning. Det gäller att skapa vackra egentryckta böcker.

 

1500-tals utgivningFör att veta hur du gör professionella uppställningar, rekommenderar jag min Handbok för textproduktion. Du undrar kanske varför du behöver skaffa kunskaper som har sitt ursprung från 1500-talet? Många nöjer sig idag med sociala medier. Jo, om du vet hur reglerna fungera, kan du bryta mot dem, och ändå uppnå läsbarheten som är viktig för din målgrupp.

En önskan är att sätta samman en grupp människor med olika kompetenser. Tänk så suveränt. Om en person var en duktig korrekturläsare, en annan testläsare, en tredje illustratör, en fjärde fotograf, en femte marknadsförare, en sjätte layoutare, en sjunde rubriksättare, en åttonde lektör, en nionde redaktör och en tionde tryckare. Vilket team vi då hade fått. Frågan är om dessa proffs skulle vilja jobba tillsammans och skriva böcker, kanske enskilt eller i grupp. Du kan orimligt leva upp till alla dessa yrkesgrupper på egen hand.

När boken är skriven, redigerad och tryckt börjar det egentliga arbetet; att sälja den och distribuera den.

Jag önskar dig stort lycka till med egenutgivningen!

Monica

Stjärnor över Broadway av Nora Roberts

Veckans boktips

Stjärnor över Broadway - Nora RobertsEn Nora Roberts är oftast en härlig bok i genren feelgood. Så var även den här boken som jag tipsar om, den här veckan. Det är en fortsättning på boken Doften av regn. Se min recension över den här.

Stjärnor över Broadway är inget undantag. Kärlek och spänning, precis så som Nora Roberts ofta bjuder på.

Så här står det på nätbokhandeln om romanen.

”Att sluta drömma är att sluta leva

Fastän Maddy OHurley är en av nöjesbranschens starkast lysande stjärnor är hon inte särskilt medveten om sitt kändisskap.

Allt hon bryr sig om är dansen och hur levade hon känner sig varje gång hon kliver ut på scen.

Allt Reed Valentine bryr som om däremot är pengar och makt. Till Reeds stora förvåning slår det gistor mellan dem, gnistor som kan få ett fyrverkeri att verka färglöst. Problemet är att Maddy är en drömmare – medan Reed slutade drömma för länge, länge sedan. Enligt honom finns det ingen framtid för dem. Men Maddy är också en O’Hurley, och en O’Hurley ger aldrig upp.”

Passa på att läsa den nu innan sommaren övergår i höst. Lättläst och njutbar. Rekommenderas varmt till dig som gillar Nora Roberts.

Vid pennan

Monica

Linda Broberg gästbloggar

Flera av deltagarna i onlinekursen kommer att presentera sig här på min blogg. Syftet är dels att de behöver synas i sociala medier, dels att de med hjälp av min blogg får följa automatiseringen i övriga sociala medier.

Här presenteras Linda Broberg. Tack Linda, för dina fina vitsord.

*******

Författarporträtt Linda Broberg

Om:

Linda BrobergJag, Linda Broberg föddes 1977, ca 4 mil från Stockholm. Jag bor fortfarande kvar på min barndomsort och arbetar som banktjänsteman i en närliggande kommun. Vid sidan av arbetet skriver jag dikter, noveller och romaner sedan ett antal år tillbaka och blev utgiven i tête-bêche-antologin ’Fuck mobbning’ under 2017. Ämnet är viktigt och boken har sålts till skolor över hela landet.

Favoritgenren har sedan barnsben varit skräck. Favoritförfattaren är Dean R. Koontz.

Jag brinner för texter om relationer och fasa, både inom traditionell skönlitteratur och science fiction. I facebookgruppen ’Författare söker testläsare’ har jag läst ett antal texter och tycker det är givande och lärorikt att ta del av andras texter och ge input till skribenterna.

Aktuellt:

Via instagramkontot @lindabroberg77 skriver jag kortare texter och dikter.

Linda Brobergs instagramdikter
Jag har flera idéer på gång parallellt och är i redigeringsstadiet på min första roman. Det är ett skönlitterärt relationsdrama som handlar om ett kvinnligt tvillingpars med- och motgångar genom livet.

Romanen skrevs till största delen i mobilen på tåget på väg till och från jobbet. Inspirationen kommer när man minst anar det och det gäller att vara beredd!

I år är jag kursmedlem i Ann Ljungbergs Författarateljen och har gått ett par webkurser för Monica Ivesköld.

Jag funderar på att ta tjänstledigt och gå en heltidskurs i skrivande framöver, med målet att utvecklas i skrivandets konst. Just nu går jag kursen ”Planera ditt skrivande och din marknadsföring” i Monica Iveskölds regi. Under 20 veckor kommer jag tillsammans med gruppen att göra uppgifter som gynnar projektplanering och marknadsföring.

Det är inte lätt att sälja sina texter och böcker och det gäller att informera läsarna parallellt med att man skriver via exempelvis sociala medier. Kursen är lärorik med många tips för effektivisering av planeringen. Precis vad jag behöver för att få struktur på mina projekt och komma vidare i mitt skrivande, tack Monica!

Vid pennan
Linda Broberg

 

Visit Us On FacebookVisit Us On LinkedinVisit Us On YoutubeVisit Us On PinterestVisit Us On Google PlusCheck Our Feed