Currently viewing the category: "Böcker"

Flickorna av Emma Cline

Bokrecension

Flickorna av Emma ClineDen här boken blev jag rekommenderad att läsa. Kanske var mina förväntningar för höga. Den föll mig inte helt ”på läppen” så att säga. Visserligen handlar den om flower-power-tiden och romantiserar knarket och lössläppheten som var vanligt då, men det blev helt enkelt för mycket för mig som själv deltog i ett betydligt mer jordnära sextio- och sjuttiotal.

Emma Clines gestaltning och miljöskildring är mycket subtil och jag gillar hennes beskrivningar samtidigt som de blir lite ytliga, precis som de karaktärer hon skildrar. Jag förstår att hon vill att jag som läsare ska förstå innebörden av ”hjärntvätt” men har svårt att köpa berättelsen, trots att den baserar sig på en sann historia. Det är för mig aldrig lätt att sätta mig in i en slags sagovärld som bygger på brutalitet. Jag mår mest illa av detta. Boken var därför svårsmält och blev stundtals lite långrandig i sitt förskönande perspektiv.

Hennes sätt att skriva är visserligen stundtals poesi-aktigt och blir ibland lite för akademiskt, anser jag.

3 pennorBoken får 3 pennor av mig och jag rekommenderar den till dig som är intresserad av sekter och/eller Charles Manson.

Så här står det på nätbokhandeln:

»Det var skratten som fick mig att titta upp, och flickorna som fick mig att fortsätta titta.«
Så börjar Evie Boyds berättelse om den sommar i Kalifornien 1969 som förändrade allt.
I början av sommaren är hon fjorton år, uttråkad och otålig. Snart måste väl allting börja? Pappan har lämnat hennes mor för en yngre kvinna och en tyst förtvivlan präglar hemmet.

Det är i parken som Evie får syn på flickorna, en grupp med långa trassliga hår och smutsiga klänningar. De rotar i soporna efter mat och har något vilt över sig, men verkar samtidigt fria. När Evie några dagar senare möter en av dem, Suzanne, får hon följa med till en ranch där den karismatiske Russell lever med sin »storfamilj«, unga kvinnor som verkar göra vad som helst för honom. Evie dras in i Russells trollkrets. Först när hon är för långt in för att kunna backa förstår hon att det som håller på att hända är någonting fruktansvärt, något som kommer att sluta med död.

Den 27-åriga Emma Clines romandebut är en av de senaste årens stora litterära händelser. 35 länder köpte på kort tid rättig heterna. Romanen bygger löst på historien om Charles Manson och de mord som han fick sina kvinnliga följare att begå i slutet av 60-talet.

Vid pennan
Monica

 

9 viktiga tips för dig som skriver

Skriva 9 tips om marknadsföringI samma ögonblick som du startar ditt skrivprojekt, bör du också fundera över hur du ska promota din bok. Här är några viktiga tips som du bör planera in. Och behöver du hjälp med planeringen, rekommenderar vi vår onlinekurs ”Planera ditt skrivande” där du tillsammans med mig steg-för-steg får skapa din bok och även bygga upp marknadsföringen kring den.

 1. Planera för lanseringen och publiceringen samtidigt som du börjar skriva din bok
  Lägg ut informationen om att du skriver i alla sociala medier och på din blogg. Du har väl skapat sidor i sociala medier? Har du nyhetsbrevsprogram? Bra, då skickar du information om vad du skriver till alla kontakter på din lista.
 2. Skapa en intresse-grupp kring din bok
  Involvera en liten grupp, redan från början. Personer som är involverade kommer kanske att investera. DE kan hjälpa dig skriva en recension eller baksidestext den dagen din bok lanseras. De kommer att dela dina inlägg om boken. Detta kan ge dig en boost inför publiceringen.
 3. Bygg strategiskt upp din marknadsföring
  Låt gruppen som du aktiverat, göra en del saker knutna till din bok. Delge dem vad som händer kring boken och om det är en fackbok med instruktioner, be dem testa hur detta påverkar dem. Be dem filma och lägga ut på sociala medier. Var noga med att återkoppla till dem och beröm dem hela tiden. Be dem ta ett foto när de läser boken. Säg: Jag skulle vilja se i vilken miljö du befinner dig när du läser min bok. Be dem sedan lägga ut fotot i dina kanaler.
 4. Skapa en virtuell road-map kring din bok och ge dig ut på en tour
  Du kan göra en podcast eller få tillgång till andras sidor och videokanaler. Kontakta andra och fråga om du får göra detta. Du har väl ett YouTube-konto? Lägg in filmer där varje vecka och uppdatera dina läsare.
  Du kan också använda detta vid lansering.
  Jämför med mitt radioprogram kring boken ”Dolt under ytan”. Här är länken!
 5. Skapa en bokklubb eller en sluten grupp på Facebook
  Deltagarna i denna klubb kommer förmodligen att köpa din bok. Alternativet är att skapa en grupp på FB eller liknande i vilken du diskuterar din bok såväl som andra böcker. Eller kanske en skrivarcirkel där ni gemensamt kan hjälpa varandra testläsa era texter.
 6. Skapa en podcast eller egen sida för boken
  Det är viktigt att synas. En egen sida kan vara idealiskt, men tänk på att du då måste uppdatera den med jämna tidsintervall. Ett annat alternativ är en podcast. Jämför med min ovanstående länk.
 7. Prisdiskussion
  Sätt ett pris för boken. Sedan kan du höja priset några dagar efter publicering.
  Meddela omgivningen detta. De vill inte missa möjligheten att köpa boken till det bästa priset. Du behöver inte göra en stor prishöjning.
 8. Erbjud boken gratis
  Du kan exempelvis erbjuda böckerna gratis på en konferens. Om du skapar boken på Amazon, finns möjlighet att lämna ut en e-bok gratis under några dagar i samband med lanseringen. Du tjänar inte mer pengar på detta, men din bok kommer ut på marknaden med bättre rankning och det kan ge den en extra skjuts.
 9. Skapa ett event, en lanseringsfest
  Definitivt när du gör din lansering. Ge besökarna extra rabatt om de köper mer än en bok. Välj en speciell dag då du vill celebrera dina böcker och din utgivning. Gör alltid ett event i samband med den dagen. Tala på eventet om var för boken kom till. Tala om syftet och meningen med boken. Läs kanske något ur den!

Lycka till!
Monica

 

Ödestal för mina kommande romaner

Böcker och nummerologiEn av mina deltagare i en av mina kurser, kom på idén att det kunde vara bra om jag gjorde en nummerlogisk analys på titlarna för mina kommande romaner. Vilket underbart påhitt! Klart jag ville testa detta.

Du som skriver, har du någon gång gjort något liknande? Så spännande att se vad jag får fram och kanske kan det stärka självkänslan och modet att våga släppa böckerna.

Jag har sedan 2015 skrivit tre romaner i en serie. Arbetsnamnen nedan analyserades. Jag gjorde tre olika analyser på varje bok; en för ödestal, en för själstal och slutligen en för personlighetstal. Detta var vad jag fick fram.

Ödestal böckerna

Som du ser har några av dem fått lika värden. Porten till friheten och Förlöst har båda själstalet 3, och Porten till friheten och Elvira har båda personlighetstalen 7. Intressant!

Vad betyder nu detta? Här får du en förklaring.

Porten till friheten

Ödestalet: Boken har grundläggande syften. Att utveckla mig själv och bli en kunnig och kompetent författare, utveckla min djärvhet och mitt oberoende samt förstärka min originalitet, innovativa fallenhet och beslutskraft.
Häftigt, eller hur? För det är precis så med den första boken.

Själstalet: Boken har en stark längtan att ge liv åt naturlig glädje. Det finns en uttalad attraktion att hjälpa människor till välbefinnande. Den har starka drag av entusiasm, lättsamhet och sprudlande kreativ skapandelust (för mig). Min själ känner mindre lockelse att verka i miljöer där tungsinthet och allvarsamhet är frekventa inslag.
Precis så är det!

Personlighetstalet: Den kan upplevas som mystisk. Som författare betraktas jag som intelligent med stor observationsförmåga. Boken kan upplevas som kontemplativ.
Häftigt! Hoppas verkligen att det är så mina läsare tar emot mig 😉

Förlöst

Ödestalet: Den kommer att förmedla energi, livsglädje, passion och lust och vara inspirerande för andra.
Ja det var ungefär så jag tänkte när jag skrev den.

Själstalet är samma som för Porten till frihet ovan.

Personlighetstalet: Vänlig, öppen och karismatisk bok med smittande lekfullhet. Som författare anses jag rolig, underhållande och snabbtänkt med optimistisk livssyn. Betraktas som verbalt skicklig.
Oj, jag önskar verkligen att det är så läsaren kommer att uppfatta mig.

Elvira

Ödestalet: Boken har ett grundläggande syfte. Vill bygga något varaktigt för läsaren genom flit och idogt arbete. Står i harmoni med ödet.
Intressant eftersom boken bygger på en sann historia berättad av en nu 96-årig dam.

Själstalet: Här undrar jag om det avser författaren eller boken?
Har en stark längtan efter stillhet med en filosofisk ådra, sprudlande kreativitet och skapandelust.
Att det kan stämma in på mig, vet jag. Däremot kanske det även kan stämma på boken.

Personlighetstalet är samma som för Porten till friheten.

Sammanfattning

Oavsett om du tror på detta, måste du hålla med mig om att det är intressant. Om du är en person som skriver, rekommenderar jag dig att låta göra en analys på din boktitel. Det skadar inte och själv har jag blivit enormt sporrad av att få veta det här. En god tanke!

Vid pennan
Monica

 

 

 

5 tips för skrivande personer

Skriva 5 tipsHär får du fem värdefulla tips av mig:

 1. Undersök noga idén
  Börja med att undersöka vilka andra böcker som skrivits i ämnet. Kolla upp vad som finns på marknaden. Detta gäller även om du skriver skönlitteratur.
 2. Validera din idé
  Undersök i ditt nätverk om boken kommer att tas emot på ett positivt sätt. Du har väl byggt upp sidor i sociala medier, där du kan ställa frågan? Skicka nyhetsbrev och mail till alla du känner och fråga dem.
 3. Skapa en disposition
  Med hjälp av post-it-lappar eller via programvaror kan du skapa dispositionen. Själv använder jag PowerPoint, Word och Scrivener när jag kommit så långt att jag vet var jag ska börja. Innan dess har jag använt OneNote för all research. Skapa ett råmanus och en form av synopsis / storyline.
 4. Skapa mål och delmål
  Du har väl planerat ditt skrivande ordentligt? Behöver du stöd och hjälp, rekommenderar vi vår kurs ”Planera ditt skrivande” där du tillsammans med mig får skapa en plan som håller.
  När du skrivit texten: Läs varje kapitel – om det är en fackbok – som om det var en bloggpost. Gå igenom varje scen och analysera den om du skriver en skönlitterär bok. Använd gärna en Story Grid när du analyserar.
 5. Använd olika yrkeskategorier för att stödja dig i ditt projekt, typ testläsare, lektörer, redaktörer, illustratörer, fotografer osv
  Kom ihåg att vi omöjligt kan vara duktiga på allt och även om du är det, så är det inte alltid vi själva uppfattar våra fel. Vi blir ”blinda” eftersom vi vet vad där ska stå.
  När jag skrivit min text, använder jag testläsare. Ett utmärkt sätt att få gjort en första bedömning av texten. Sedan skickar jag till lektör som granskar helheten av min text. Förlagen har ofta redaktörer som går på djupet.

Dessa tips tycker jag är värdefulla och jag hoppas du håller med mig. Lycka till!
Monica

Systerskap av Katerina Janouch

Bokrecension

Systerskap av Katerina JanouchJag har aldrig varit uppslukad av Katerina Janouchs böcker. Har läst några av dem. Hon har ett fint språk, härlig gestaltning och bra innehåll. Ändå har där ständigt varit något som gnagt och gjort att jag inte läst med odelad förtjusning. Så läste jag boken Bedragen, den första i serien om barnmorskan Cecilia Lund. Här kan du läsa min recension om Bedragen.

I bokhyllan stod även bok nr 2 i serien; Systerskap. Då klickade det mellan mig och boken, kan jag säga. Kanske var det för att jag redan kände Cecilia Lund och hade mina sympatier hos henne, kanske var det att innehållet i boken tilltalade mig mer. Jag sträckläste. Kunde inte släppa den. Ville veta hur det skulle gå för dem alla i deras personliga kris.

Boken kändes äkta, på ett sätt som jag inte upplevt Janouchs böcker tidigare.

4 pennorDen här serien rekommenderar jag varmt och ger Systerskap 4 av 5 pennor.

Så här står det på förlagets hemsida:

”Läs Katerina Janouch serie om barnmorskan Cecilia Lund och hennes stora familj! Här möter vi Cecilia, maken John och deras fyra barn men även Cecilias två systrar och den framgångsrika modern som mera tänker på sitt yrke än på sin familj. Serien kretsar kring familjeliv på 2000-talet där lyckan blandas med smärtsam svartsjuka och där kvinnligt systerskap skänker tröst och gemenskap.

Familjen Lunds hus på Lindängstorget är till salu. Efter Johns otrohet har Cecilia och John separerat och plötsligt är Cecilia varannan vecka-mamma. Hon saknar familjelivet och kastar sig in i arbetet som barnmorska och låter sig uppslukas av dramatiken på förlossningen. Samtidigt bär hon på en ilska och tycker att singellivet är ovant och svårt. Kanske kan mötena med John hos terapeuten hjälpa henne att få ordning på tillvaron? Ett telefonsamtal visar sig avgörande på flera sätt. Plötsligt förstår Cecilia var hennes känslor finns. Med ens är hon redo att slåss för det som är viktigt.

Samtidigt som Cecilias familj håller på att söndras hamnar hon mitt i en annan kris. Det börjar med en rad brutala övergrepp i city. Därefter försvinner Cecilias systerdotter plötsligt oförklarligt, rykten och skvaller sprids på nätet och begreppet systerskap får en ny innebörd – vad händer när offret själv blir förövare? Och kan hämnd verkligen vara den rätta vägen till jämlikhet?”

Vid pennan
Monica

Du hänger väl med på onlinekursen Planera ditt skrivande?

Du hänger väl med …?

På onlinekursen som startar 28 majPlanera ditt skrivande.

Du får mallar, redigeringsschema, gratisprogram, instruktioner för hur du planerar ditt skrivande så att du verkligen når målet, samt tips på hur du marknadsför det du skrivit.

Här är länken till bokningen (fantastiskt pris för 20 veckor och allt innehåll – endast 1.995 kr). Titta nedan så ser du allt som ingår.

Anmäl dig här, betala handpenningen, sedan faktureras resterande belopp.

Onlinekursen Planera ditt skrivande – upplägg

 • Träffar / Webinar – Max en (1) timme per vecka
 • Råmanus-skrivande och redigering – Max två (2) gånger 1 tim per vecka Gratis Redigeringsschema
 • Handbok i textproduktion – Layout, design och formgivning: Bokning FÖRE den 7 maj, ingår den kostnadsfritt i kursen. Värdet är 300 kronor
 • Vecka 1 – OneNote för research + upplägg marknadsföring
 • Vecka 2 – Struktur för textproduktion
 • Vecka 3 – Projektplan och upplägg i digital kalender
 • Vecka 4 – Underlag för marknadsföring + budget
 • Vecka 5 – Uppstart av marknadsföring
 • Vecka 6 – Handlingsplan för hela projektet
 • Vecka 7 – Storyboard och visualiseringstavla
 • Vecka 8 – Mindmap för ditt skrivande och berättelsen
 • Vecka 9 – Synopsis
 • Vecka 10 – Karaktärsanalys
 • Vecka 11-14 – Råmanus och dokumentdisposition
 • Vecka 15 – Tidslinjer
 • Vecka 16 – Redigering utifrån redigeringsschema och Story Grid mm
 • Vecka 17 – Testläsning
 • Vecka 18 – Pitch för bok/novell med film på YouTube
 • Vecka 19 – Omslag
 • Vecka 20 – Lansering

Varmt välkommen!
Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

 

Skrivartips: Läs!

Ett av de viktigaste tipsen för att kunna skriva är att läsa. Läs massor med böcker. Speciellt inom den genre som du vill skriva i.

Läs böckerDet är som att lära hantverket. Bevaka och se vad andra gör. Ta efter! Kopiera inte texten utan sättet de använder när de skriver.

Själv läser jag minst en bok i veckan, ofta mer. Dessutom, som du redan vet, är jag bokrecensent och varje måndag lägger jag ut en recension över senaste boken jag har läst. Många ber mig läsa och recensera. Ibland tar jag en äldre bok ur bokhyllan eller lånar på biblioteket. Då recenserar jag även den. När jag reser, laddar jag ner e-böcker på min padda och köper på mig pocketböcker som är lätta att bära med.

För varje bok jag läser, har jag en liten lathund som ligger till grund för mitt sätt att recensera. Jag skriver ärligt vad jag tycker om varje bok. Ibland gör jag en djupare analys, andra gånger räcker det med en rekommendation.

Fundera gärna varför vissa böcker tilltalar dig. Jag har försökt komma underfund med detta. Tycker det är svårt att plocka ut vad det är som gör att jag faller för dem. Det är lättare att kritisera och berätta om varför jag inte tycker om en bok. Där går det snabbt att sätta tummen i ögat, så att säga.

Men vad är det som gör att vi gillar en bok? Vad är det som gör att du fastnar för det du läser?

Jag tror att det framförallt handlar om att skapa odödliga karaktärer. De behöver inte vara perfekta, snarare oförglömliga. Vad tror du?

Vid pennan
Monica

 

Tiamo – Match vid första klicket av Mats Ingelborn

Bokrecension

TiamoDet är onekligen en annorlunda bok om vardaglig nätdejting. Boken är mycket välskriven sånär som en hopblandning på sidan 23 i e-boken. Det är Martin som berättar för sin fru om dejtingsajten och mitt i texten står det ”Jonas ler”, trots att det är Martin som avses. Mina falkögon noterar felaktigheten men i övrigt finns det inte något anmärkningsvärt. Texten flyter på och jag blir nyfiken medan jag läser. Hur ska det gå för det dejtande paret Robert och Kicki?

Början slår knockout med en personlig sexscen. Tyvärr tycker jag att boken fixerar lite för mycket på sex. Det är en viktig ingrediens i ett förhållande men definitivt inte allt. Jag saknade de viktiga ömhetsbetygelserna, skildringarna i vardagen och skratten, som är framgången i ett förhållande, även om det finns lite av den ingrediensen i boken. För mig kunde det vara mer vardag och mindre detaljer av sexet, även om jag inte är pryd. Det blir helt enkelt för detaljerade orgasmer. Mats Ingelborn gestaltar fint och byter perspektiv i de olika scenerna mellan de inblandade huvudkaraktärerna. Jag gillar verkligen hans sätt att skriva.

Boken, upplever jag, är i genren feelgood och jag fick lära känna personerna väl. Personporträtten är trovärdiga.

För dig som gillar sexscener, rekommenderar jag verkligen boken, även om slutet kändes förutsägbart vilket kanske var meningen.

Mats själv har erfarenhet av dejting genom att han 2016-2017 levde med SVT och deras program ”Gift vid första ögonkastet”. Mycket av det som finns i boken, är baserat på egna erfarenheter från tv-serien.

3 pennorJag ger boken 3 pennor.

Så här står det på internetbokhandeln:

”Åh, jag är så spänd”, erkänner Kicki. ”Jag bara längtar efter att få träffa honom. Träffa Robert. Han kanske blir min nästa man?” Det sista viskar hon bara fram, vågar nästan inte sätta ord på det som hon tänkt i flera dagar. Hennes perfekta match, hennes perfekta man.

Robert är mycket ovan med dejting men kastas in i dejtingvärlden när hans kompis Jonas anmäler honom till den nya tjänsten Tiamo. Den har lyckats makalöst bra i USA genom att matcha par med hjälp av artificiell intelligens. Nu ska Tiamo lanseras i Sverige genom ett teveprogram och Robert blir matchad med Kicki.

Tiamo – Match vid första klicket är en berättelse om den moderna jakten på kärlek via dejtingtjänster och teveprogram där relationer sätts på prov av hopp och förtvivlan – och sex.

Vid pennan
Monica

 

Veckans skrivartips nr 1 – skippa adjektiv och adverb

Ett av de bästa tipsen jag någonsin fått, vad gäller att gestalta, är att skippa alla adjektiv och adverb. Puh! Inte helt enkelt, kan jag säga.

Ännu har jag inte lyckats skriva något som saknar adjektiv.

När jag sedan lyssnade på en föreläsning med Ursula Le Guin på Portland Community College, blev jag varm i själen av att höra henne säga att den tuffaste övningen någonsin är den där du måste lära dig skriva en text, helt utan adjektiv och adverb. Precis det som jag själv ständigt anstränger mig att göra.

Numera har jag en liten affisch framför skrivbordet. Den synliggör vad jag ska tänka på när jag målar med ord, dvs gestaltar. För mig räcker det – när jag redigerar och fördjupar gestaltningen – att jag tittar på min bild. Längst ner i bilden står det skrivet med stora bokstäver:

Adjektiv

Just nu pågår en utmaning på instagram. Vi ska gestalta ett antal ord (ett om dagen). Själv ingår jag i gruppen ”Författarateljén 2018″ och får lära mig massor av nya saker, varje vecka. Utmanande och roligt. Vill du följa utmaningen på instagram, finns här en länk:  #skrivarutmaningapril

Vill du följa mig på Instagram, klicka här på min länk: https://www.instagram.com/monicaiveskold/

Lycka till!

Monica

 

Innan snön faller av Helena Kubicek Boye

Bokrecension

Innan snön fallerBokfabriken lanserade ”Innan snön faller”. Jag fick den i min hand, hemkommen från Spanien, och upplevde att boken var en av årets höjdare. Jag kunde inte lägga den ifrån mig. En mycket välskriven bok med fin gestaltning. Tack för att jag fick läsa den. Den får mina allra bästa rekommendationer och jag ser fram emot nästa bok av Helena Kubicek Boye.

Fanns det då inget att klaga på? Jo en liten detalj irriterade mig och det var att jag inte fick någon förklaring till varför Anna Vargas föregångare råkade illa ut. Att hon hade lagt näsan i blöt, framkom, men jag hoppades få veta mer. Det slutet skulle jag vilja ha förtydligande kring. I övrigt vävdes händelserna in på ett utsökt sätt och precis så överraskande som jag uppskattar.

Så här står det på nätbokhandelns sidor:

Innan snön faller är en spänningsroman som utforskar gränsen mellan det normala och vansinnet. Det är Helena Kubicek Boyes skönlitterära debut. Höstens mörker sänker sig över den mytomspunna rättspsykiatriska kliniken i Säter. Bakom byggnadernas vackra fasader sitter de brottslingar som bedöms vara för sjuka för att kunna avtjäna sitt straff i vanligt fängelse. Den nyutexaminerade psykologen Anna Varga har fått en tjänst vid kliniken i Säter, och lämnar med glädje Stockholmslivet bakom sig. Annas glädje försvinner snabbt då hon nås av hotfulla meddelanden. Kort därefter hittas en patient död, och driven av sin nyfikenhet ger sig Anna ut på en jakt som leder henne bakåt i tiden, då gränsen för sjukt och friskt styrdes av kön och social tillhörighet. Hoten mot Anna blir allt allvarligare och det är tydligt att någon inte vill att hon ska gräva djupare. Vem kan Anna egentligen lita på? Och kommer hon någonsin att få reda på sanningen om vad som försiggår på Säter?

Vill du provläsa? Då har du en länk här.

5 pennorGillar du spänning? Missa då inte denna bok. Jag ger den 5 pennor av 5 möjliga.

Ett stort tack till Bokfabriken.

Vid pennan
Monica

 

 

Visit Us On FacebookVisit Us On LinkedinVisit Us On YoutubeVisit Us On PinterestVisit Us On Google PlusCheck Our Feed