Currently viewing the category: "Böcker"

Skrivartips: Att skriva när idéerna sinar

Idag har jag fått ihop totalt 31.944 ord. Halva månaden har gått. Jag ska klara 50.000 ord för att få certifikat och grunden till ett råmanus.

Dagarna är inte lika varandra. Ibland är det lättare att skriva, ibland svårare. Några dagar flödar idéerna, andra dagar har de sinat. Ibland måste jag bryta och tänka om.

Tidsramarna förändras
Idag har jag skrivit en scen som var tänkt att vara helt annorlunda. Men när jag tog min dagliga promenad kom jag på hur jag skulle ändra den. Framförallt för att skapa än mer spänning i min roman.

Jag har nu nått fram till kapitel 15. Tanken var att skriva om något som hänt. I stället blev det att byta ut minnena mot en händelse som skulle få katastrofala följder för en av mina huvudkaraktärer. Det var med ett stort leende jag färdigställde scenen.

En annan utmaning för mig nu är också att jag, till skillnad mot de första scenerna och kapitlen i romanen, måste tänja på tidsramarna. Det som tidigare förmedlades som dagar, måste nu bytas ut mot år. Inte helt enkelt.

 

Det kreativa arbetet

Något av det mest positiva med kreativt arbete (oavsett om det är målande eller skrivande) är att det ofta inte krävs någon formell utbildning. Du kan skriva de första sidorna, till och med de första kapitlen, i en bok utan att någonsin ha tagit en examen i språk eller litteraturhistoria. Du behöver inte heller spendera år på att träna tillsammans med erkända författare.

Detta till trots rekommenderar jag dig att plugga, läsa och lära dig hantverket. Själv erbjuder jag onlinekurser i både måleri och skrivande. I januari lanserar jag dessutom en helt ny onlinekurs som jag döpt till ”Börja skriva framgångsRIKT”. Till den kommer även en bok i ämnet för dig som nöjer dig med att läsa in kunskapen – utan träning och återkoppling.

Sedan 2013 har jag lagt ner mycket tid på studier i det skönlitterära hantverket. Jag har en litteraturhistorisk examen bakom mig och har skrivit 62 fackböcker sedan 80-talet. 2014 kom jag med i min första antologi. Idag deltar jag i ett 15-tal varav jag själv har varit redaktör och ansvarig utgivare för en av dem – ”Lyckliga tider”. 2017 kom min första barnbok ”Pojkarna Bus och de 3 nycklarna” som jag skrev tillsammans med mina norska barnbarn.

Nu är mina romaner på väg ut på marknaden. Jag har i dagsläget skrivit fem romaner.

Under åren har jag gått hundratals kurser i konsten att skriva skönlitteratur samt även filmmanusskapande. På så sätt är det lättare att hantera bristande kreativitet. När idéerna sinar, har jag strategier för åtgärder. Du är således aldrig okvalificerad för uppgiften.

Hur skapar du bra text när du inte vet vad du ska skriva? Finns det knep? Vad kan du göra när du fastnar? Vad innebär uttrycket ”berättelsen skriver sig själv”?

Vad skriver du just nu? Är det något spännande eller tråkigt?

Ta ett beslut till framgång

Jag har sagt det tidigare och jag säger det igen – Vilken är din dröm? Vad vill du skriva?

Besluta dig för en enda sak du kan ta tag i under kommande femton minuterna för att vidta åtgärder för att nå den drömmen. Det kan vara litet, men det kommer att ta dig ett steg närmare din dröm.

Skapa din skrivardröm

Under året har jag pluggat online avseende Romanskrivande (många kurser), Att sälja din roman, Att skriva filmmanus (tekniskt med format etc) och slutligen Att skapa världens bästa filmmanus eller roman. Detta är fantastisk information för dig som vill köpa min kurs eller min kommande bok – Börja Skriv FramgångsRIKT – som lanseras i början av 2020.

Mitt beslut att studera vidare blev följande. Jag kommer att jobba vidare med studier (onlinekurser) för att skriva ”fantasy”, något som jag ibland har svårt för. Det är egentligen inte min genre, trots att jag deltagit i fyra antologier som bygger på ”fantasy”. Därefter ska jag gå utbildning i att skriva resehandböcker, beslutade jag och köpte på mig kurser i ämnet.

Vad ska du göra? Berätta gärna i en kommentar.

Stort lycka till med ditt skapande!

Monica

13 november – Att skriva är att gå från klarhet till klarhet

Igår nådde jag 30.223 ord. En ny milstolpe när jag passerade 30.000 ord av 50.000 som är slutmålet. Härligt med tanke på att jag håller mig på banan.

I boken Hjärnstark av Anders Hansen, läste jag att en promenad skapar en timmes kreativitet. Inser att jag ska ut och gå lite mer. Behöver det för kreativitetens skull, tror jag. Idag är en vacker höstdag och jag ska verkligen ta mig tid att promenera, kanske kan jag få sällskap på vägen.

Att skriva är att gå från klarhet till klarhet. Det är som om murarna rämnar och jag själv blir nyfiken på vad som finns på andra sidan.

13 nov - murarna

Fantasins värld öppnar för en koloristisk bild:

13 nov - brodera med ord

Karaktärerna måste utvecklas. Att skapa personligheter av dessa hjälper skrivandet. Alla är inte enbart goda eller onda. I min kommande roman är antagonisten ingen karaktär mer än på avstånd och det är en karaktär som läsaren definitivt inte gillar. Huvudkaraktärerna är två kvinnor med olika personlighet. Givetvis har jag gjort stora tester på båda, så jag vet på ett ungefär hur de reagerar. Ändå överraskar de mig emellanåt. Vi människor är komplexa och inte alltigenom goda eller onda.

13 nov - personlighetstesta karaktärerna

Nu ska jag fortsätta skriva. Om du också deltar i Nanowrimo, önskar jag dig lycka till!

Monica

 

 

12 november – Med kärlek och omtanke blir livet lättare

Idag har jag nått 29.308 ord.

 

Via astrologin får du och jag idag följande budskap. Själv uppskattar jag detta innerligt och hoppas att det verkligen stämmer. Hur funkar det på dig?

Det tunga blir lättare

Nu känns det som bördan äntligen lättar. Befinner du dig mitt i det jobbiga, så är ljusningen inte långt borta. Äntligen släpper blockeringarna. Det som har stått i din väg flyttas. Pengar du väntat på en längre tid kommer till slut, beslut som fattas är till din fördel och du får uppskattning för allt hårt arbete du lagt ner. Nu är det extra viktigt att fortsätta vara optimistisk och hålla kvar tilliten om att allt ordnar sig. Ju mer tacksamhet du känner desto mer att glädjas åt kommer i din väg.

Bördan lyfter

Jag lovar känna tacksamhet. Efter fyra dagars träning för att släppa blockeringar i kroppen, känns det bättre. Och om jag skulle få uppskattning för allt tungt arbete jag lagt ner, är jag ännu mer tacksam. Att kanske till och med få betalt … Kan det vara så att mina romaner äntligen är på väg ut? Hoppet finns. Men allra mest hoppas och önskar jag att hela min livssituation förändras. Jag har länge nog levt i en mardröm som jag önskar nu får ett slut, en mardröm med sjukdomar runt omkring mig.

Love - tacksamhetSom min fantastiske mentor, Li Hongshi, som jag tränat för i helgen, säger:

LOVE – Ge och få kärlek! Låt all kärlek vara energifylld. Låt ditt hjärta styra vägen!

Ett tips är att vara medveten om när du inombords genomsyras av mindre goda tankar. På samma sätt som när du blir uppmärksam på din kropp och de spänningar som finns där. Slappna av, meditera, tillåt energierna läka dig, både kroppsligen och mentalt. Försök stanna i ett tillstånd av kärlek till dig själv och din omgivning. Använd känslorna – inte tankarna!

Med omtänksamhet och tacksamhet

Monica

 

10-11 nov – Några skrivtips och anledningar till att skriva noveller

10 novIgår den 10 november passerade jag 23.947 ord.

Och den 11 november blev det 25.495 ord.

11 novAtt skriva en roman är en höjdpunkt liknande den som konstnärer upplever när de målar i olja. Är vi författare i grunden, har vi inget annat val än att skriva.

Själv skriver jag och målar. 1996-2006 ställde jag ut mina målningar (i olika tekniker) och sålde oftast alla bilderna. Några få har jag kvar hemma. På samma sätt hoppas jag kunna måla med ord och få läsare intresserade av vad jag skriver.

Du kan lugnt varva noveller och romaner. Låt dem inte stanna i byrålådan utan fram med dem.

Här är några skrivtips om varför du kan testa att skriva noveller.

Många författare börjar med att skriva noveller

Stephen King, Ernest Hemingway och Mark Twain blev berömda av att skriva romaner, men innan de skrev romaner publicerade de noveller. Ernest Hemingway skrev tjugofyra berättelser om en enda karaktär, Nick Adams, och skrev de flesta av dem innan genombrottsromanen, The Sun Also Rises, eller som den heter på svenska: Och solen har sin gång.

Hemingway och Mark Twain

Tjugofem år innan boken om Tom Sawyers äventyr, publicerade Mark Twain sina första noveller i en lokal tidning.

Stephen King började skicka in noveller i så ung ålder att när han var fjorton hade han en bunt avvisningsbrev så tjocka att han inte längre kunde spika dem på väggen.

Öva, öva, öva – men på rätt sätt

Det räcker inte att enbart öva. Du måste öva på ”rätt” sätt. För att öva på att skriva medvetet måste du skriva färdiga delar, om och om igen. Det som gör noveller extra bra för dig som författare är att de ger dig chansen att skriva en historia i full längd från början till slut. Du kan öva på alla delarna av skrivprocessen och du kan göra det inom några dagar eller veckor. En roman, å andra sidan, kan ta år att skriva och kräver mer övning för att få in hela processen. Om det är din första roman, kommer den trots hårt arbete kanske inte att publiceras. Men en novell kan du få med i en antologi. Dessutom krävs regelbundna tester av vårt skrivande för att vi ska utvecklas. Redan på 1890-talet fann forskare att när vi människor blir betydligt förbättrade och snabbare om vi testar, även jämfört med personer med många års erfarenhet av en uppgift.

Variera ditt skrivande – testa nya saker

Jämför detta med HUR och VAD du skriver. Skriver du enbart sådant som du känner för blir du inte bättre. Du måste variera dig. Att skriva ska vara kul, men om du inte gör det hårda hantverket och ständigt skickar in ditt alster för publicering kommer du inte att bli bättre så fort som du önskar.

Att skriva noveller fungerar som träning. Här kan du göra alla misstag innan du hoppar in i den mycket svårare processen att skriva en fullständig roman.

Med en novell kan du bli publicerad

Det finns ca dubbelt så många litterära tidskrifter som det finns förlag, vilket är en bra anledning till att testa att skriva noveller. Kombinerat med det faktum att noveller tar mindre tid att skriva. Fokusera på att skriva noveller och få möjligheten att publicera snabbare. Med novellerna kan du skapa PR för en kommande roman.

Berätta i novellform

 • Skriv novell för att snabbare få uppleva ögonblicken att bli publicerad.
 • Skriv novell för att överlämna till dina barn. Låt dem få uppleva stoltheten att deras nära är författare.
 • Skriv novell – du konsumerar själv berättelser varje dag i böcker och på TV, i filmer och tidningar.
 • Skriv novell för att upptäcka mer om ditt liv.

Vänta inte – skriv nu

Att skriva noveller är ett av de bästa sätten att öva på att skriva, få feedback och få ut dina berättelser till läsaren. Om du vill växa som författare är detta ett av de bästa sätten.

Vet du inte var du ska börja? Överväg att delta i en skrivtävling för feedback, uppmuntran, gemenskap och tidsfrist för att hjälpa dig få inspiration och förvandla den till en fantastisk historia.

Vi vill alla bli bättre författare. Varför inte skriva din nästa novell idag?

Låt orden komma

Försök inte skriva någon speciell berättelse. Koppla av. Låt din berättelse ta form på egen hand.

Skriv i femton minuter. Pausa! Fortsätt skriv i 15 minuter till. Du hinner långt på kort tid.

Några av mina böcker och antologier

Här kan du se några av de antologier och även andra böcker som jag publicerat de senaste åren:

Några av mina böcker/antologier

Dock finns inte antologin Tabu med här. Där har jag testat att ”gå utanför ramarna” genom att skriva en erotisk novell. Mycket lärande.

Lycka till med ditt skrivande!
Monica

 

Storydagen i Malmö den 18 maj

Jag är medlem i Författarcentrum. De bjöd på en fantastiskt trevlig skrivardag i Malmö i våras. Här kommer några riktigt bra tips från denna.

Storydagen var ett inspirations- och fortbildningsarrangemang med fokus på skrivande och manusutveckling. Syftet med Storydagen var att skapa en arena där både yrkesverksamma och aspirerande berättare och storytellers kunde mötas, inspireras och lära av varandra.

Här ser du föredragshållarna:

Storydagens föredragshållare 18 maj 2019

Så här såg programmet ut:

 • Soni Jörgensen höll en masterklass om Want/Need. Soni är manusförfattare och manuskonsult. Hon skriver och utvecklar manus för film/tv och dataspel. Dessutom arbetar hon som dramaturg. Hon är utbildad inom filmmanus-skrivandet i Los Angeles på USC, University of Southern California. Det var en av de bättre föreläsningarna som jag deltagit i.
 • Christofer Emgård föreläste om World-building. Christofer är story designer som utvecklat världarna till flera internationella dataspelsframgångar.
 • Klas Östergren berättade om sitt skrivande i ett samtal med journalisten Thérèse Ahlbeck. Författaren, manusförfattaren och översättaren Klas berättade bland annat om vad som händer när han kommer i flow och hur många gånger han skriver om inledningen till en bok. Han har nu, äntligen, börjat skriva på dator. Tidigare var allt med manuell skrivmaskin.
 • Mats Strandberg berättade sedan om sitt, också i samtal med Thérèse. Mats är författaren som översatts till 27 språk. Han har även skrivit barnböcker och filmmanus.
 • Vi hade gruppövningar i Manus-jam. Flera olika och i olika konstellationer.

Som åhörare fick jag lyssna på etablerade manusförfattare som delade med sig av sina erfarenheter och processer, jag fick ta del av föreläsningar där jag både fick verktyg för att organiskt utveckla samspelet mellan den yttre storyn (ploten) och den inre storyn (huvudkaraktärens inre resa) samt lära mig mer om World-building och konsten att skapa ett unikt universum till min historia.  Förutom att lyssna och ställa frågor fick jag som åhörare också aktivt ta del i ett så kallat Manus-Jam. Ett manus-jam är en gruppövning där deltagarna i mindre grupper spånar fram idéer och utvecklar karaktärer efter några givna förutsättningar och frågeställningar. Tanken var att övningen på ett lustfyllt sätt skulle inspirera oss som kreatörer att ta fram ett enklare koncept med arena, karaktärer och premiss färdigt att presenteras.

Några av de frågor som vi jobbade med under manus-jam var följande:

 1. VEM är din karaktär/din hjälte i novellen?
 2. VAD handlar din novell om?
 3. Vilken ”krok” lägger du ut som fångar läsaren?
 4. VILKEN konflikt finns i novellen?
 5. VAD står i vägen för karaktären/hjälten?

Det var en mycket givande dag. En hel del spännande insikter tog jag med mig och de kommer att finnas i min kommande, nya bok om skrivandet – ”Börja skriva framgångsRIKT” som ska släppas nästa år. Samtidigt med boken kommer jag också att släppa en helt ny onlinekurs i ämnet.

Jag är så tacksam för möjligheten att få vara med om detta!
Monica Ivesköld

 

7-8-9 november – Chi Neng Qigong- och healing-träning

7 novAntal ord den 7 november blev 13.231. Hade inte tid att skriva så mycket så jag testade en ny variant och talade in texten som jag sedan skickade till mig i ett mail. På kvällen kopierade jag in texten. Många ord hade blivit fel så jag måste göra ett undantag, nämligen läsa igenom min text och redigera den nu, eftersom jag vet ungefär hur jag tänkte.

 

 

8 novDen 8 november blev det nästan 2.000 ord trots att jag tillbringade hela dagen på Qigong-kurs. I fyra dagar tränar jag, trots att jag utövat Qigong i ca 20 år. Jag kan momenten men lär mig hela tiden nya saker, framförallt mentalt.

Jag har uppnått 16.492 ord totalt. Hur lyckades jag skriva när jag samtidigt är 8 timmar på kurs, undrar du kanske. Jag bestämde mig för att testa att tala in via inspelning. Det funkade. Blev ett antal hundra på morgonen och ännu mer på lunchen när jag samtidigt passade på att ta en stor promenad nere i Västra Hamnen i Malmö, i det fina vädret. Detta gav mig uppslag till hur jag kan fortsätta om dagarna att få till mina ord och ändå promenera.

Walk and talk

Sedan blev det några ord på kvällen när jag körde hem. Jag la mobilen på sätet bredvid mig och med hjälp av handsfree talade jag in delar av min roman.

Mobilen på sätet

Den 9 november fokuserade vi på qigong- och healing-träningen. En mycket givande dag. Det regnade rejält ute, så det blev ingen walk-and-talk för mig. Ändå hann jag få till ett antal ord. Genom att tala in orden i bilen, i hemmet, på lunchrestaurangen – varje gång jag var i ensamhet – blev ett långt kapitel klart.

9 nov18.406 ord är klara. Otroligt så lätt det går att tala in närmare 2.000 ord på kort stund. Fastnade lite i aningen för mycket elände, men det kanske ska vara så ….?

Kom på att jag kanske ska ge qi till mina ord också. Speciellt eftersom jag fick en refusering på en av mina romaner i fredags. Men det finns många förlag kvar som kan vara intresserade och jag skickar kärlek och värme till både bok och förlag så att mitt hopp därmed består.

Jag har lärt mig lägga större qi-fält, både i huset och runt personer. Detta gör mig själv så otroligt avslappnad att jag inser att jag måste fortsätta att lägga mer tid på min qigong, min meditation och min healing – än tidigare.

Igår stod vi i en stående meditation (kallade 3-centersförening) i 50 minuter. Jag kunde ha svurit på att det bara var 15 minuter. Totalt fokuserad och djupt nere i självhypnosen stärkte jag kropp och själ.

Vilka fantastiska dagar! Min tacksamhet är enorm.

Monica

 

 

 

Att våga falla av Nora Roberts

Semestern är slut. Detta är sista feelgood-romanen som jag tipsar om på ett tag. Hemma väntar en hög med böcker som ska recenseras. Spännande!

Att våga falla - Nora RobertsDetta är en av hennes mer erotiska berättelser. Boken är het och laddad. Och precis som en Nora Roberts-bok ska vara, är den full med kärlek, dramatik och mord. Men i den här boken tar kärleken så stor plats att morden blir till en liten sidostory och mister sin spänning.

Den börjar lite annorlunda än hennes andra. Så här står det på första sidorna.

”Den kurviga blondinen i knallrosa lycra stapplade fram på stilettklackar där hon gnodde i sitt hörn. Kraftigt målad i starka färger höll hon ett vakande öga på sina medarbetare, dessa glittrande skuggor i natten. Det hördes en del skratt på gatan. Det var trots allt vår i New York. Men under skrattet vilade en tristess som inget glitter eller sex i världen kunde dölja.

För de här damerna var det bara jobb.

Hon stoppade in ett nytt tuggummi och rättade till den stora kanvasväskan på sin bara axel. Tack och lov att det var varmt, tänkte hon. Det hade varit ett helvete att strutta runt halvnaken om vädret varit dåligt.”

På nätbokhandel står det:

”Bess McNee är en färgstark och provocerande såpoperaförfattare i New York. När hon en kväll gör research ute på gatan blir hon av misstag gripen av Alex Stanislaski. Genast bestämmer sig Bess för att han är perfekt. Perfekt för att få intern information om polisens arbete och perfekt för henne själv på ett mer privat plan. Att Alex tycker tvärtom i båda fallen spelar ingen roll. Bess har en speciell förmåga att få folk att samarbeta med henne och nu sätter hon in det tyngsta artilleriet, med självaste borgmästaren och polischefen i spetsen. Frågan är bara om det biter på Alex? Hittills är det ingen, och inget, som fått inspektör Stanislaski på fall …”

4 pennorEn snabbläst häftig Nora Roberts som jag varmt rekommenderar. Boken får 4 av 5 pennor av mig. Just nu verkar boken vara slut i handeln, åtminstone på Bokus.

Ha en härlig läsestund

Monica

6 november – Att använda beteendekompassen för att förbättra gestaltningen

Idag har jag skrivit 11.899 ord totalt. Det innebär att jag fått min tredje ”badge”:

10000-ordsbadge

Gårdagskvällen hade jag återigen egen utbildning i Beteende-kompassen

Jag fanns med via webinar tillsammans med tre andra när övriga träffades LIVE i Stockholm.

Vi har alla fått det fysiska verktyget nu och det ger så mycket mer.

Beteendekompassen

Idag fick vi lära oss att det även kan se annorlunda ut. De senaste dagarna har 207 coachningar skett. Alla är överens om att det är ett fantastiskt verktyg som uppmuntrar till storytelling för klienterna och som främjar funktionsmedicinen.

Mina erfarenheter med verktyget hittills är i samband med coachning för nedan.

 • Skrivcoachning (författare)
 • Självförtroende (eget ledarskap)
 • Effektivitet
 • Kroppsliga behov (qigong)
 • Viktcoachning
 • Målinriktning

Det är fantastiskt bra vid enskild coachning. Men jag gillar inte att använda detta vid digital gruppcoachning eftersom kunskapsnivån då är spridd och vi får många tekniska problem. Nu är jag beredd att testa gruppcoachning fysiskt vid nästa tillfälle då jag kör större utbildningar.

Jag har alltid coachat utifrån helheten men med formuläret som stöd blir det så påtagligt i strukturen för frågeflödet. Dessutom uppskattar mina klienter att de får allt nedskrivet när jag skickar tillbaka dokumentationen.

Beteendekompassen för ökad gestaltning

Det här verktyget kommer jag att använda mig av i kommande undervisning när vi talar om gestaltning. Ett fullständigt unikt sätt att nå ut till läsaren. Ska verkligen bli spännande.

KBTVerktyget baserar sig på många kända modeller där KBT (kognitiv beteendeterapi) är en av de största. Du kan se i min bild nedan hur KBT påverkar oss alla. Och inte bara oss själva utan vi använder metoden även när vi kommunicerar med andra.

Det finns olika läror och forskningar bakom hur det fungerar. Några anser att tanken kommer först, andra att känslan är först.

Min kinesiske mentor anser att tankar är enbart fantasier och kallar dem för ”skällande hundar” eftersom de ofta startar oro och stress. Han menar att känslor är mer goda, åtminstone om vi går djupt in i dessa kopplat till kroppen. Något ligger det i det, givetvis, men det är inte så många som kan känna sina inre delar av kroppen. Kan du exempelvis känna dina ligament i underarmen? Jag kan, men jag är tränad.

Enligt beteende-kompassen (verktyget) har vi BODY (kropp) och MIND (som rymmer tankar). STATE drar ihop kroppsuppfattningen (VAR) och tanken kopplad till målfokus. Detta skapar ett sinnestillstånd (STATE). Ofta använder vi ordet ”emotion” som ett begrepp på tillstånd.

Således kan vi tala om:

 • Sinnestillstånd
 • Tanketillstånd (ord och bild) => Mind
 • Känslotillstånd

AmygdalaVi tar in information via sinnena (utan att du hinner tänka). Informationen kring vad du ser, hör, känner, luktar och smakar går direkt till Amygdala.

Amygdala är en bilateral struktur i hjärnan som utgör en del av limbiska systemet, belägen djupt i hjärnan, nära mediala tinningloben. Amygdala tros ha en viktig funktion i hjärnans emotionella nätverk och spelar stor roll vid uppkomsten av såväl negativa som positiva känslor.

Tankarna tillsammans med känslorna och andningen reglerar vårt välbefinnande. Beroende på vad du tänker påverkar du andningen, och din energinivå höjs eller sänks. Därför kan du med tankar och andning styra ditt välbefinnande. Tankarna är inte statiska och du kan medvetet förändra dem för att må bättre.

Visste du att du genom att tänka slår på gener som gör att det bildas nya nervbanor och nervkontakter (synapser) i din hjärna?

Nobelprisbelönade neuroforskaren Eric Kandel visar att vi enbart med våra tankar kan förändra hjärnans struktur. Hjärnan har över hundra miljarder nervceller, och den kan skapa nya banor genom att blockera befintliga nervbanor, lyfta fram alternativa banor och utveckla nya. Allt detta styrs av dina tankar. Vad han egentligen säger är att du kan – trots att ditt inlärda sitter hårt och skapar den du är – ändra dina tankar, dra om och ändra dina nervbanor i hjärnan och därmed programmera om dig själv till en ny person med nya reaktioner. Det krävs medvetenhet för att skapa detta samt bryta de inlärda mönstren mot nya.

Släpp således ditt gamla tänk och skapa dig en ny framtid!

Monica

 

 

 

 

 

 

4-5 november – Idag satte jag bokens viktigaste moment på pränt …

7769 ord

Den 4 november nådde jag 7.769 ord …

 

 

10020
… och den 5 november var jag uppe i 10.020 ord.

Med den här takten, säger statistiken, kommer jag att vara klar den 26 november. Så bra men då har statistiken inte kalkylerat med allt som kan hända. Exempelvis har jag just nu en fyradagarskurs framför mig. Då kommer det inte att bli skrivet speciellt mycket.

Bokens viktigaste moment

I alla böcker ska det som vi kallar ”viktigaste momentet” komma i början av boken. En författare som skriver filmmanus måste ha detta någonstans runt sidan 17 (om vi talar om A4-sidor). I mitt fall valde jag att lägga det i kapitel 4 där jag talar om fängelseceller.

Tänkte att du kanske ville smaka lite på min bok. Här kommer inledningen av kapitel 4 och slutet. Du kan säkert räkna ut att jag nu sätter ”spänningsmomentet”.

Firmafesten hade startat med ”fångarna på fortet” och nu var de mätta och belåtna efter det medeltida gästabudet. Henrietta hade blivit rejält förtjust i stället. Hade varit där några gånger tidigare på utflykt men aldrig inne i borgen eller upplevt detta som skett ikväll.

Nu var det dags för prisutlämningen. De som hade fått flest guldmynt skulle få gå till fängelsehålorna och frita en fånge.

Några sa att det varje år, på natten till dramat, rann blod ur den bibel som låg uppslagen på vedkubben i cellen. Kanske var det en skröna men spökberättelserna var alltför många för att inte tas på allvar.

Henrietta hade svårt att koncentrera sig och spela med i ”fångarna på fortet”. Det var som om hon hade en osynlig följeslagare. Den här historien skulle bli större än hon kunde ana.”

Hantera mail och sociala medier EN gång per dag

Jag – som effektivitetskonsult – vill gärna att allt ska gå smidigt och givetvis effektivt.

Gör mail en gång om dagen

Därför rekommenderar jag att du fokuserar på VAD du ska göra och inte faller i gropen att ”titta” på mailen eller vandra ut i sociala medier.

Mitt tips är att ”göra” mailen vid bestämda tider.

Själv börjar jag dagen i sängen med min padda. Då ”gör” jag mailen och fixar vad som behövs i sociala medier, framförallt på facebook. Därefter sätter jag mig framför datorn och innan jag börjar skriva, rensar jag bort allt i mailen. Den behöver vara tom eller kategoriserad för att inte pocka på uppmärksamhet. Jag flyttar in allt som ska göras under en viss tid i kalendern. På så sätt glömmer jag inte bort något.

Här kan du se hur jag kategoriserar små uppgifter (som inte planerats in i detalj i kalendern). Tiden för uppgifterna, däremot, finns i kalendern.

Kategorisera små uppgifter

För att ta ett exempel så har jag tid varje fredag att hantera icke akuta frågor från mina deltagare i onlinekurserna och uppdragen. Du kan se att de är markerade med grönt. På fredag tar jag således tag i dessa frågor och besvarar dem samtidigt som jag skickar information till ALLA deltagare om vad som komma skall i respektive kurs.

Jag har tid inplanerad för egen utbildning och då hanterar jag dessa mail. Samma sak med administrationstid och tid för skrivandet.

På så sätt får du tid över för det som du verkligen vill göra. I mitt fall handlar det om skrivandet nu i november månad.

Få tid till skrivandet

Lycka till med den värdefulla tiden!

Monica

 

 

 

3 november – Romanens första kapitel till testläsare

3 novemberNanowrimo

Även denna dag har jag lyckats.

Snittet ser bra ut och det behövs för i slutet av veckan kommer jag att få tidsbegränsningar.

3 november antal ord

Inlämning av texter till Skrivcirkeln i Malmö

Idag är det deadline för inlämning av texter till Skrivcirkeln i Malmö. Vi är ett gäng som brukar träffas varannan månad och diskutera samt ge varandra feedback på inlämnade texter. Den här gången har jag tänkt låta dem läsa början av min nya roman. Det kan vara lämpligt även om jag själv inte ens läst igenom texten än.

Så jag bestämde mig för att slå ihop de första tre kapitlen och skicka in. Spännande att se vad de tycker. Minst tre personer brukar läsa varje text.

Om någon vecka ska vi träffas och stämma av.

3 nov de första kapitlen

Fackboken ”Börja skriv framgångsRIKT”

Som jag tidigare berättat har jag påbörjat en ny fackbok. Den är tänkt att hjälpa alla som skriver på ett fullständigt komplett sätt. Jag har letat sedan 2013 efter en sådan bok men inte hittat en enda på marknaden. Nu tar jag saken i egna händer och skapar en dito.

Ikväll la jag några timmar på att komplettera vissa delar av den påbörjade boken.

Jag lovar berätta mer längre fram.

Nu – äntligen – ska jag koppla av en stund framför TV:n. Axlarna är stela efter dagens skrivande.

Ha en skön kväll

Monica

 

Visit Us On FacebookCheck Our FeedVisit Us On LinkedinVisit Us On YoutubeVisit Us On Pinterest