Bokens titel – viktig information

Ska titeln beskriva innehållet eller väcka uppmärksamhet?

Bokens titelJa det är en intressant fråga. Själv försöker jag alltid skapa en titel som synliggör mitt budskap i boken – även om det är dolt till slutet. Och för mig är titeln viktig, både när jag skriver och läser.

Får böcker ha samma titel?

Detta är ännu en intressant fråga. Jag tycker inte att två böcker ska få ha samma titel. Det blir förvirring. Men egentligen finns – vad jag vet – ingen riktig lag om detta mer än att du kan bli åtalad för intrång i upphovsrätten.

Lyckliga tider 26 noveller om lycka 0417 slutligt valVad jag gör innan jag sätter titeln på min bok, är alltid att söka på min tänkta titel och har fler liknande, väljer jag någon annan. När vi skulle ge vår utgivna antologi ett namn, hade vi många diskussioner. Jag var ansvarig utgivare för antologin Lyckliga tider så när förslaget kom upp till titeln Lyckliga stunder, vidtog jag åtgärder. Vid sökningen upptäckte jag att det fanns flera böcker med den titeln. Däremot ingen som hette Lyckliga tider. En ljudupptagning av Eldkvarn hette visserligen Lyckliga tider, men det var ingen bok.

Författarna (totalt 20 stycken) hade alla skrivit om lycka. Det vore tänkvärt att ge boken namnet Lycka.  Jag gjorde en sökning och konstaterade att det fanns 3.003 böcker med ordet lycka i titeln. Då slog jag på Lyckliga upplevelser. Det fanns nio böcker med den titeln. Då bestämde vi oss för att döpa den till ”Lyckliga tider”.

Grundläggande

Grundläggande för en titelrubrik är att den ska:

  • vara informativ, och
  • locka till läsning

Kolla Kungliga bibliotekets databas Libris noga så att du inte gör misstaget att döpa din bok till en titel som redan är upptagen. Här är en länk till Libris.

När jag skulle ge en av mina romaner en titel, funderade jag över titeln Porten. Jag slog upp titeln på Libris och konstaterade att det fanns 706 titlar med ordet Porten. Ingen hit, således. Då bestämde jag mig för att den skulle få heta ”Porten till friheten”.  Jag gjorde en ny sökning och det visade sig då att det inte fanns någon bok med den titeln.

Att välja en titel som redan är upptagen ger upphov till förväxling. Och det vill vi ju inte. I vissa fall kan det även bli ett intrång i upphovsrätten, som jag skrev ovan. En titel kan nämligen ha upphovsrättsligt skydd om den är originell. Dessutom finns det i upphovsrättslagen ett särskilt skydd för just titlar. Skyddet innebär att litterära eller konstnärliga verk inte får göras tillgängliga för allmänheten under en titel som gör att verket eller dess upphovsman kan förväxlas med ett tidigare verk.

Titeln ska vara tydlig utifrån marknadsföringsmöjligheterna. Tänk på vad titeln lovar läsaren. Glöm inte bort att vi associerar vissa ord olika. Det är därför lätt att titeln kan missförstås.

Pojkarna BusHär ser du titlarna på mina kommande romaner:

  • Porten till friheten
  • Elvira (som kanske får en längre titel för det finns en tidskrift med detta namn)
  • Förlöst och pånyttfödd (kanske blir ett annat namn)
  • Mardrömmen och Mr P
  • Mamma låt mig leva

Det här är titeln på min barnbok:

  • Pojkarna Bus och de 3 nycklarna

Till våren ska jag skriva en ny barnbok tillsammans med ett av mina svenska barnbarn. Den boken ska handla om ett sjöodjur som bor i sjön på baksidan av deras hus. Om du har något riktigt bra namn på den boken, får du gärna tipsa mig. Bäst förslag vinner ett exemplar av ovanstående barnbok. Dragningen sker på julafton. Tipsa mig genom att skicka ett mail till mig med förslaget. Klicka här för att skicka mailet.

Lycka till med din titel

Monica

 

 

 

 

Tagged with →  
Share →
0 comments
Visit Us On FacebookCheck Our FeedVisit Us On LinkedinVisit Us On YoutubeVisit Us On Pinterest