Bokrecension – Barnboken Tusen små bubblor av Petra Dessmark

 

Den här recensionen skrev jag redan i december, men eftersom jag fick datorproblem, försvann den. Boken är så bra och värd att nämnas ännu en gång.

tusen-sma-bubblorDet kom ett brev till mig från Petra som undrade om hon fick skicka ett recensionsexemplar av sin barnbok till mig. Kanske jag ville recensera den?

Eftersom jag utbildar i feedback-konsten sedan 30 år tillbaka, ställde jag gärna upp. Dessutom skriver jag själv numera, både romaner och barnböcker. Som jag sa till Petra, jag ger endast rak feedback. Jag sågar sällan någon. All feedback är växtkraft och som sådan handlar det om att ge konstruktiv kritik.

Här kommer min recension.

Boken riktar sig till barn 3-6 år men jag läste den för mina barnbarn 7-9 år. Vi läste ett kapitel om dagen och de var väldigt nyfikna på vad som skulle hända sen.

För dig som vill provläsa första delen, så har du den här – klicka på länken!

Så här står det på baksidan av boken:

”Agnes är fem år och hon bär på en hemlighet, eller två egentligen om man ska vara riktigt noga.

Tusen små bubblor är en kapitelbok riktad till barn 3-6 år. En bok om nyfikenhet, att våga vara sig själv, mod, rädsla, och att vara beredd på det oväntade.”

Det är en underbar bok som jag varmt rekommenderar. Den är fint skriven med ett svårt tema – barns rädslor. Bilderna är skira blyertsteckningar men jag önskar att omslaget och bilderna vore i färg. Barn älskar färg. Boken hade vuxit hästlängder om bilderna hade varit färglagda och betydligt större, framförallt för barn i åldern 3-6 år. Denna fina bok är ganska oansenlig, tyvärr. Det är synd för den har ett enormt budskap.

fugl-av-lisa-aisatoJämför med boken Fugl av Lisa Aisato, dvs en bok som är en ytterlighet på andra hållet vad gäller färgsättning och bilder. Här är länkarna till de fantastiska bilder som finns i Fugl (som tyvärr inte finns på svenska). Bilderna är klart imponerande och talar för sig själv. Texten är dubbelbottnad. Se länk för bilderna här. Den här boken är som en konstbok med illustrationer som konstverk och blev nominerad till Bokbloggarprisen 2013. Här kan du läsa mer om författaren och illustratören (som är en och samma person).

Vilken dröm boken Tusen små bubblor hade kunnat bli om de fina illustrationerna för boken hade varit lika kraftfulla och färgrika som för boken Fugl. Något att tänka på inför nästa bok?

Tack Petra för att du gav mig möjlighet att läsa din underbara bok! Den borde alla föräldrar läsa för sina småttingar. Vi styrs alla av rädslor – både barn och vuxna. Kanske borde du även skriva en liknande bok till alla vuxna för att de ska kunna lära sig hantera sina rädslor?

Jag älskade boken, precis som jag älskar boken Fugl. Båda är värda att läsas.

Tack för upplevelserna
Monica Ivesköld

Tagged with →  
Share →
0 comments
Visit Us On FacebookCheck Our FeedVisit Us On LinkedinVisit Us On YoutubeVisit Us On Pinterest