Bokrecension: Bodil Malmstens ”Så gör jag – Konsten att skriva”

Bodil Malmstens Så gör jagDen här boken både gillade och ogillade jag. Jag tycker om Bodil Malmstens sätt att skriva om hur hon gör när hon skriver. Däremot är jag inte förtjust i böcker som inte tydligt förklarar VAD jag ska göra. Denna bok är för mig en slags fackbok. Därför vill jag att den ska vara instruerande. Och det var den. Men ytterst lite.

Precis som titeln antyder handlar det mest om hur Bodil Malmsten gör. Inte om hur du ska göra, även om det finns några övningar i boken. Övningar som är avsedda för dig.

Bodils bok innehåller däremot mängder av lästips, vilket är bra för den oerfarne. För mig som är över 60 år och har läst nästan samtliga klassiker på Bodils lista, blir det bara en upprepning av sådant som jag redan vet.

Ändå finns det en stor charm i boken, givetvis. Ett eget uttryck, som bara Bodil Malmsten har. Det är bra. Jag rekommenderar boken för dig som gillar Bodil Malmsten och för dig som är ung eller grön i ditt skrivande och behöver tips över vilka klassiker du bör läsa och hur du bör läsa och fokusera på vissa saker.

Att hitta glädje i skrivandetBästsäljareOm jag skulle välja ut någon bra, instruktiv bok för dig som vill skriva, blir det däremot inte Bodil Malmstens bok. Vilka det blir och varför, återkommer jag till. Jag har läst massor. Några av dem ser du här. De böcker som finns här till höger, vinklar informationen olika.

Bodils bok fokuserar mycket på att vi ska läsa annan litteratur och analysera, vilket är bra. Vi lär mycket av att analysera. De andra böckerna fokuserar däremot på uppbyggnaden av texten, dramaturgiskt, hur vi ska gestalta, tips för hur vi söker förlag eller skapar en bok som blir en bästsäljare. Jag återkommer med recensioner om dessa böcker.

2 pennorJag ger Bodil Malmstens bok 2 av 5 pennor.

Skrivande och läsande hälsningar
Monica Ivesköld

 

Tagged with →  
Share →
0 comments
Visit Us On FacebookCheck Our FeedVisit Us On LinkedinVisit Us On YoutubeVisit Us On Pinterest