Currently viewing the category: "Bokrecension"

Skapa webbkurser snabbt, lönsamt och med hög kvalitet av Holger Wästlund

Skapa webbkurser snabbtBokrecension

Format: Häftad

Antal sidor: 125

Utgivningsdatum: 2019-11-22

Förlag: Tipsförlaget

ISBN: 9789151933993

Recensionsexemplar: Ja

 

Tack Holger, för att jag fick ta del av din bok.

Att skapa webbkurser i dagens samhälle där vi blivit tvingade att mötas mer digitalt, är utsökt. Själv har jag jobbat med digital utbildning sedan 80-talet. Jo då, det fanns alldeles utmärkta program och plattformar redan då. Jag är en av de 20 första som blev certifierade distanspedagoger i slutet av 80-talet.

Det är hedrande att ha fått läsa Holgers bok och komma med rekommendationer. Samtidigt har jag själv idag ett utbud på 25 onlinekurser inom flera olika områden och stor scenvana, så jag är givetvis kräsen.

Den här boken har många intressanta tips. Jag gillade den. Möjligen skulle jag önska att det stod lite mer om hur du kan skapa professionella PowerPoint-presentationer och de regler som vi behöver följa för att göra dessa läsbara. Men man kan inte få allt i en bok.

Holger är välinformerad och ger många tips i boken varav en del är enkla och kostar inga stora summor, som exempelvis rekommendationen att spela in ljud och bild direkt via mobiltelefonen. Här finns tips om avancerade redigeringsprogram men jag saknar både Photoshop Element (billigare variant av Photoshop) och framförallt programmet Camtasia.

På sidan 79 tipsar Holger om att putsa till uppenbara misstag. Här hade jag önskat ett litet inlägg om alla de så kallade ”ödemarker” som vi, som arbetar med professionell framförande- och presentationsteknik, rekommenderar. Förr höll jag faktiskt kurser i ”Ödemarker”, dvs lärde ut hur föreläsaren skulle undvika att säga ”ööööööhhhhhh”. Trots detta, lyckas jag själv jämt stöna på filmerna vilket måste klippas bort, ha ha.

Suveränt bra är att Holger refererar till gratis checklistor för att skapa onlinekurser. I en av dem står exempelvis några av följande tips vilket är riktigt bra regelverk.

En komplett kurs ska ha

  1. Minimum 30 minuters video-inspelning
  2. Minimum 5 separata lektioner
  3. Värdefullt utbildningsinnehåll
  4. Rätt kvalitet
  5. Synkat ljud

Holger tipsar om intressanta gratiskurser. Genom att studera hur andra gör, lär vi oss. Tyvärr måste vi själva göra våra misstag. Det går inte att lära från andras. Men vi kan notera hur vi inte vill ha våra kurser.

För alla som skapar onlinekurser behövs även uppdaterad information om webbsidor. I Holgers bok får du tips på sökoptimering.

Det jag saknar är rekommendationen till en av världens bästa onlinekursplattformar, dvs Kajabi. Själv skulle jag aldrig överleva utan den plattformen.

Avslutningsvis tipsas vi om olika sätt att synas genom marknadsföring. Här kan jag konstatera att Holger är driven inom marknadsföring och han talar om allt från Wikipedia till Infographics och sociala plattformar.

4 pennorÄn en gång, tack Holger, och jag rekommenderar den här boken och ger den 4 av 5 möjliga pennor.

Boken inspirerade mig. Kanske skapar jag en ny kurs i att göra onlinekurser men kommer då att inkludera presentations- och framförandeteknik.

Vid pennan

Monica

Mörkläggningen av David Baldacci – Bokrecension

Baldacci_Mörkläggningen_OMSLAG 9789178354030Format: Inbunden
Serie: Amos Decker (del 6)
Antal sidor: 446
Utgivningsdatum: 2020-05-27
Förlag: Bokfabriken
ISBN: 9789178354030

Tack Bokfabriken för recensionsexemplaret.

Jag älskar David Baldaccis böcker. Men … Den här hade några (för mig) svårsmälta ingredienser.

Givetvis fanns det även en del pärlor i och runt den. Omslaget var lyxigt. Jag blev så imponerad av det upphöjda författarnamnet. Det skapade en otrolig känsla.

Kapitel 1 hade en otroligt spännande inledning. Här är första textraderna, som jag måste få dela med mig.

Hal Parker närmade sig beslutsamt bytet och kände att blodtrycket steg för varje bestämt steg han placerade i gruset. Han såg att han närmade sig på hur ofta och hur mycket blod som droppat ner på den mörka marken, där det låg som matta rubiner utspridda över den bördiga myllan. ….”

Vilken spänning, vilken gestaltning. Imponerande!

Boken har initialt många personbeskrivningar. Frågan är om det är bra eller dåligt? Jag, som har läst en del böcker tidigare av författaren, kunde hänga med, men det är inte säkert att en nytillkommen läsare upplever samma sak.

Emellanåt blev jag konfunderad. Det fina och rika språket rasade, nästan som om en del text hade skrivits av en annan person – en mer amatörmässig. Låt mig förklara. Sidan 44 första stycket innehåller massor med meningar som börjar med ”Han”. Detta är något som jag ofta lyfter fram som en negativ del av texten eftersom det distanserar läsaren. Ingen författare är perfekt men detta blev för mycket. Fundera själv. Här kommer några citat.

”… Han traskade in i badrummet, duschade och tog på sig rena kläder. Han tittade ut genom hotellfönstret. Himlen var … Han tittade på väderappen i telefonen. …. Han satte sig på sängkanten i några extra sekunder medan han vaknade helt. En ny stad … Hans liv. …. Han gick ner till frukosten ….”

Puh, dels är texten helt ointressant. Nyböjar-text? Dels blir det för mycket ”han”. Samma sak upprepas på sidan 112 där ett helt stycke har meningar som alla inleds med ”Han”. Låt mig citera:

”Han sa att han hade spårat den de senaste tre kvällarna. Han ritade upp ett antal ställen i huvudet utifrån djurets jaktmönster. Jag jagar …. Han är ett riktigt proffs. Kan spåra …. Han sa att utifrån den analysen … Han hade varit igång …”

Trots detta, var boken svår att lägga ifrån mig. Jag var tvungen att läsa ut den – snabbt. Men den innehöll även en hel del text kring både försvar och luftvärn, för att inte tala om oljebranschen som inte alls tilltalar mig.

Så här står det på nätbokhandeln och baksidan av boken.

”Amos Decker, FBI-agenten med perfekt minne, får i uppdrag att tillsammans med kollegan Alex Jamison lösa ett bestialiskt mord i en liten oljestad i North Dakota. Skifferoljan under marken är värd miljarder, och löftet om snabba pengar har lockat till sig hänsynslösa storföretag, korrupta tjänstemän och brottslingar. I oljeruschens kölvatten följer droger, inbrott, prostitution och nu mord.

När de börjar gräva i mordoffrets förflutna kommer de, efter hjälp från oväntat håll, något stort på spåren. Under marken vilar mörka hemligheter som inte får se dagens ljus, och det finns personer som inte drar sig för att döda en FBI-agent för att sanningen inte ska komma fram.”

Detta är sjätte fristående delen om Amos Decker.

3 pennorTrots min kritik ger jag boken 3 pennor eftersom stora delar av den fångade mig – inte minst de sidor där författarrösten var Baldaccis utsökta – och jag uppskattar hans korta kapitel som får mig att vilja bläddra vidare. Tänker ofta ”bara ett kapitel till” och sedan blir det ytterligare ett och kanske fler. Det gick inte att sluta läsa.

Vid pennan

Monica Ivesköld

Vid skogens slut av Åström & Sandlund – recension

Ã…ström_SandlundVID SKOGENS SLUT_frontFormat: Inbunden

Antal sidor: 382

Utgivningsdatum: 2020-05-13

Förlag: Bokfabriken

ISBN: 9789178354153

 

Tack Bokfabriken för recensionsexemplaret.

Denna spänningsroman av Anette Sandlund och Sara Åström var en härlig överraskning. Svår att släppa. Jag sträckläste. Det är en oerhört viktig roman med anknytning till sekter som finns omkring oss i samhället. Dessutom visar den mycket tydligt hur lätt det är att påverka och manipulera både vuxna och barn.

Duon skriver med en härlig författarröst. Jag vill gärna citera några rader från sidan 39 i boken där själva teamet i boken presenteras. Detta är ett av få ställen med extrem humor, vilket behövs i den svarta historien.

Lättad slår Clara sig ner vid datorn och loggar in. En rörelse får henne att kika ut genom glasrutan in till utredningsrummet där de mer erfarna utredarna gestikulerar yvigt med armarna. Hon suckar, längtar efter ett riktigt fall. Projektet är en väg in, en chans att visa att hon är lämpad för någonting större. Hon smakar på orden – social insats och beredningsteam, SIB. Vet att hon är en skicklig polis men får slita hårdare bara för att hon har bröst och för att det ser ut som en brottsplats i trosorna en gång i månaden.

Boken är mycket läsvärd, språket tydligt och bra. Jag rekommenderar verkligen boken till dig som gillar spänning som inte illustreras blodigt. Mentalt är den gastkramande. Så här står det om boken på baksidan och på nätet.

Sofia ser fram emot sitt nya jobb där hon ingår i en grupp som ska fungera som ett tvärsnitt av polis, socialtjänst och skola, för att bättre fånga upp barn med problem.
Vid fyrtio är Sofia vilse i livet, hennes son ska flytta hemifrån och hennes man verkar ha tankarna på annat håll, något som skapar en klump i magen, hon vet ju vad som hände för några år sedan. Hon förlät, men såret finns kvar. Samtidigt försöker Sofia närma sig sitt förflutna genom att söka sanningen om vad som hände henne i barndomen.
På en av skolorna där hon gör besök finns Alva, en flicka som drar sig undan socialt umgänge och som ofta är borta från skolan utan förklaring. Familjen verkar vara en vanlig familj, om än något isolerad, men fungerar inte i sin kommunikation med skolan. Alvas problem slår an en ton inom Sofia, det är något hos henne som gör att hon inte kan släppa taget. När en flicka i Alvas närhet försvinner och senare hittas brutalt mördad anar Sofia att Alva kan vara i fara. Ju mer Sofia gräver, desto mer akuta blir hennes farhågor.

5 pennorFörfattarna lyckas mycket skickligt koppla ihop slutet med en av huvudkaraktärerna, vilket jag uppskattade. Många böcker faller platt i slutet men i den här har de verkligen hållit mig, som läsare, i ett starkt grepp genom hela boken. Miljöerna är finstämda från Piteå-trakten.

Jag rekommenderar varmt boken och ger den full pott, dvs fem av fem pennor.

Vid pennan

Monica

Älvdansen av Kamilla Oresvärd – Bokrecension

ÄlvdansenFormat:             Pocket

Serie:                 Vargön (del 2)

Antal sidor:      302

Utgivningsdatum: 2020-05-15

Förlag:               Bokfabriken

ISBN:                  9789178353279

 

Åh vilken nagelbitare … TACK, Bokfabriken, för recensionsexemplaret.

Detta var en absolut höjdare, tycker jag. Jag kunde inte lägga den ifrån mig. Det enda negativa (som drar ner betyget en liten aning) är att den på några ställen refererar till något som hänt tidigare och som jag inte kunde hänga med i eftersom jag inte läst första boken i serien – Brudslöjan. Däremot har jag läst Råttfångaren (som också var en bra bok) och du kan se recensionen för den här.

Kamilla Oresvärd har fina karaktärsbeskrivningar i boken. Framförallt vill jag lyfta fram det här stycket:

”Hon tittar på bilden som Hedda har googlat fram. Gråsprängt välvårdat skägg runt en stram mun och bakåtstruket hår som sitter ihop i en knut i nacken. Men det mest framträdande i Martins ansikte är hans ögon. Under välformade ögonbryn och tunga ögonlock lyser de blå och genomträngande som en allseende profet. …”

Passar utmärkt att citera eftersom många av mina deltagare i onlinekursen ”Börja skriva framgångsRIKT” just nu närmar sig avsnittet om karaktärsutveckling.

Älvdansen är således den andra fristående delen i Vargönserien. Vi får möta storslagen natur, gåtfulla mysterier och udda karaktärer i trakterna kring det gamla brukssamhället Vargön. I centrum står femtiosexåriga Mona Schiller, en orädd och stark kvinna som löser andras brott.

Så här står det om boken i nätbokhandeln och på baksidan:

”Frank blir vittne till hur hans elvaåriga styvdotter Elsa blir bortförd av okända kidnappare. Åren går och kidnappningen av Elsa förblir ett olöst fall. Nästan två decennier senare är Frank, som själv blivit misstänkliggjord, psykiskt utsliten och betraktas som en kuf i Vargön. När en ung kvinna anmäls försvunnen blir Frank åter föremål för polisens misstankar. I ett sista desperat försök att ta reda på vad som hänt Elsa och för att rentvå sig kontaktar han Mona Schiller, som börjar gräva i det gamla fallet. I sin utredning upptäcker hon snart att starka krafter sjuder under ytan i det lilla samhället. Sökandet efter sanningen leder henne längs en väg kantad av rädsla, misstro och religiös fanatism.”

5 pennorJag älskade boken och ger den full pott, men med reservation för ovan lilla kommentar, dvs 5 av 5 pennor. Dessutom vill jag läsa mer av denna författare som lyckas fånga mig helt.

Köp pocketboken och njut i sommar!

Vid pennan

Monica

 

 

 

Damen med bysten av Karin Brunk Holmqvist – Bokrecension

Damen med bysten av Karin Brunk HolmqvistFormat: Pocket

Antal sidor: 192

Utgivningsdatum: 2020-05-08

Förlag: Bokfabriken

ISBN:  9789178352500

Recensionsex: Tack Bokfabriken för möjligheten

Jag har tidigare läst några böcker av Karin Brunk Holmqvist och alltid haft roligt åt dem. De är lättsamma och underfundiga med mycket humor.

I den här boken, som handlar om Hammenhög och Simrishamn, fanns det några riktiga godbitar för mig. Skrattet porlade.

På sidan 39 står följande:

”Jens tittade mot det vackra tingshuset. Det hade varit byns stolthet, men som så mycket annat i samhället hade verksamheten lagts ner i Hammenhög och flyttats.”

Jo då, det här tingshuset har sedan många år tillbaka haft konstutställningar, framförallt i samband med påskrundan som jag och vännerna har besökt de senaste 30 åren. Alltid lika lustfyllt.

Det står vidare:

”Men när tingshuset varit i bruk vandrade lagmannen, nämndemännen och de andra ofta över gårdsplanen till gästgiveriet när det var lunchdags. Det var likadant som när Rotarys gubbar var där för att äta lunch. De såg ut som ett liktåg eller begravningsfölje när de kom, stela och välklädda med blanka skor.”

Som jag skrattade. Dels för att jag själv många gånger besökt gästgiveriet och även övernattat där, dels för att jag sedan ca 20 år tillbaka faktiskt tillhör Rotary. Det är inte längre enbart gubbar i Rotary men när jag blev invald var jag den 3e kvinnan. En unicitet på den tiden.

Så här står det på internethandelns sida om boken:

”I Hammenhög på Österlen bor Lovisa och Elvy. De är bästa vänner och träffas så gott som varje dag, då deras hus ligger mitt emot varandra i den lilla byn.
En av Lovisas käraste ägodelar är en staty som hon fått ärva. Bysten, som Lovisa kallar Helga Müller, är en stilig kvinna och Lovisa brukar prata med henne när hon sköter sysslorna därhemma.
När Antikrundan kommer till Simrishamn beger sig Lovisa och Elvy dit, kånkande på Helga Müller. Enligt tv-programmets expert är bysten värd sjuttiofemtusen kronor, och Lovisa blir närapå stum av förundran.
I tv-myllret smyger sol-och-våraren Edmund omkring. Han ställer sig in hos Lovisa och lovar henne ännu mer pengar om hon låter honom sälja bysten. Lovisa är frestad medan den mer klarsynta Elvy anar oråd.
Det stilla livet i Hammenhög hotas och inte bara av Edmunds upptåg. Ungkarlen Jens samlar mod för att våga närma sig den väna Lovisa och skvallret går om hemska upptäckter i Ljungs gamla hus.”

3 pennorJag gillar den här lättlästa boken, rekommenderar den som sommarläsning och ger den tre pennor.

Vid pennan

Monica

Drömmarnas dans av Nora Robert

Recension

Drömmarnas dans av Nora RobertFormat: Häftad

Antal sidor: 314

Utgivningsdatum: 2018-11-01

Förlag: Förlaget Harlequin

ISBN: 9789150930412

 

Nora Roberts är oftast bra, om du gillar feelgood. Den här är med spänning och dramatik. På nätbokhandeln kan du läsa följande (står också på baksidan av boken):

Hon hade glömt varför hon sprang. Det enda hon visste var att hon inte kunde stanna. Om hon stannade skulle hon vara förlorad. Alla instinkter sa åt henne att hon måste fortsätta springa, öka avståndet mellan sig själv och platsen där hon varit.

När hon vaknar på sjukhuset vet hon inte vem hon är eller var hon befinner sig. De påstår att hon heter Gabriella, men namnet väcker inget minne till liv. I spegeln ser hon en ung kvinna med guldbruna ögon och ett trött ansiktsuttryck. Tid och tålamod är det enda som kan ge henne minnesbilderna tillbaka, men samtidigt som hon känner sig otålig kan hon inte låta bli att tänka att det kanske vore bäst att inte veta.

4 pennorAlltid lika lättsamma att läsa. Rekommenderar dem till hängmattan som förhoppningsvis kan brukas inom kort nu när sommaren närmare sig.

Jag ger boken utifrån feelgood-bedömning 4 pennor, framförallt för att den är kryddad med spänning, kärlek, dramatik och prinsar. 😉

Vid pennan

Monica

 

Frälsaren i Burlington av David Baldacci – bokrecension

Frälsaren i Burlington av BaldacciFormat: Pocket

Serie: Amos Decker del 5

Antal sidor: 443

Utgivningsdatum: 2020-04-15

Förlag: Bokfabriken

ISBN: 9789178352098

 

Tack Bokfabriken för recensionsexemplaret.

Jag har läst några andra böcker av David Baldacci men aldrig tidigare någon om FBI-agenten Amos Decker. Han var en helt ny intressant bekantskap.

De böcker jag har läst har handlat om FBI-agenten Atlee Pine. I boken Lång väg till rättvisa startar historien om Pine och den fortsätter sedan i Minuten före midnatt. Båda böckerna rekommenderas om du gillar spänningsromaner. Dessutom har jag läst En sommar som är i en helt annan genre, nämligen feelgood. Det är roligt att se en författare våga ge sig in på olika genrer. Vill du läsa mina recensioner om David Baldaccis böcker, klicka på länken:

Recension David Baldaccis böcker

Det var en oerhört spännande bok och jag kunde absolut inte sluta läsa den. Så trots alla sidorna hade jag läst ut den ganska snabbt.

Så här står det om den i nätbokhandeln:

”FBI-agenten Amos Decker minns allt. Det betyder inte att han vet allt, inte ens allt om sitt eget förflutna.

När Amos Decker besöker hemstaden Burlington i Ohio tillsammans med FBI-kollegan Alex Jamison konfronteras han av en till synes okänd man. Namnet däremot känner Decker genast igen: Meryl Hawkins. Hawkins var den förste som Decker satte dit för mord. Åren i fängelse har fått Hawkins att åldras till oigenkännlighet. Trots att han nu är döende hävdar han fortfarande att han blev oskyldigt dömd för mord. Kan Decker ha gjort ett misstag för alla dessa år sedan? När han börjar gräva i det gamla fallet hittar Decker en koppling till ett nytt brott ett brott som han kanske fortfarande kan stoppa.

Frälsaren i Burlington är den femte delen i David Baldaccis spännande thrillerserie om FBI:s utredare Amos Decker.”

Även i den här boken fanns ett överraskande slut. Jag älskar när författaren lyckas överraska mig. Baldacci är verkligen en sanslöst bra författare – åtminstone i mina ögon. Intrigen i den här boken, eller ska jag kanske säga intrigerna för det är flera, är skapade av ett författarproffs.

David Baldacci, född 1960 i Richmond i Virginia, är en av världens stora och populära författare. Böckerna är översatta till fler än 45 språk och har sålt i mer än 130 miljoner exemplar i över 80 länder.

5 pennorJag ger med glädje den här boken full pott, dvs 5 av 5 pennor.

Vid pennan

Monica

 

 

Digital skriv-konferens helgen 16-17 maj 2020 – #dskriv2020

Åh vilken härlig helg! Massor av skrivnyttiga tips, föreläsningar och workshops. Det enda som var riktigt synd var att jag inte kunde klona mig och få delta i flera workshops samtidigt.

Här följer ett riktigt långt inlägg med alla häftiga delar för dig som är nyfiken på hur en sådan här konferens kan gå till.

Skrivkonferensen 17 maj

 

Ann LEtt stort tack till Ann Ljungberg och Git Söderholm som gjorde detta möjligt. Fashinerande med digitala konferenser i den här storleksordningen.

Alla föreläsningar/workshops spelades in. Själv har jag precis skickat iväg filmen från min workshop via den fantastiska plattformen wetransfer, som jag aldrig tidigare testat.

Först ut var Ann som gav oss verktygen för helgen och talade kring Modet att skriva.

Petronella SimonsbackaSedan blev det Petronella Simonsbackas tur. Hon föreläste om att Skriva för ljud.

Därefter blev det ett författarsamtal mellan författaren Annika Andebark och lektören Helena Hansen.

Med tanke på att vi alla satt på olika ställen i världen, blev det än mer spännande med konferensen. För att ta några exempel så var Git (vår klippa som organiserade och ledde oss rätt) stationerade på Kreta. Helena Hansen satt i Paris.

TabuEfter lunchen blev det dags för två workshops och en tredje som vi ska få i efterhand. Det var inte lätt att välja men eftersom jag är nyfiken på att kunna skriva än bättre sexscener, föll valet på Catrine Tollströms Hur du skriver heta OCH trovärdiga sexscener, oavsett genre. Övningarna vi fick här var härligt utmanade och jag hade önskat att jag kunde dela dem med dig men som sagt, det är riktigt häftiga sexscener och kanske inte helt passande för detta inlägg. Stort tack till Catrine för hennes engagemang. Jag har tidigare recenserat flertalet av hennes böcker i skrivandets konst. Du kan läsa mer om dessa här via länken.
Klicka här för att läsa recensionerna.

Själv är jag inte ovan vid att skriva sexscener. Jag har med detta i mina romaner och kom även med i antologin TABU som lanserades på förra årets bokmässa i september.

Lina Ingemarsdotters workshop Skapa personlighetstyper för dina karaktärer med hjälp av Enneagrammet, ska jag lyssna på i efterhand. Men jag kan redan en hel del kring Enneagram eftersom det ingår som ett avsnitt i min onlinekurs Utveckla dig själv och dina karaktärer (en kurs på 12 veckor med 33 olika personlighetstester för både författaren och karaktärerna). Vill du veta mer om den, klicka på länken.
Onlinekursen ”Utveckla dig själv och dina karaktärer”.

Effektivitet och produktivitetSedan blev det dags för min workshop med analyser i framförallt effektivitet. Många intressanta frågor kom upp och jag spelade in workshopen som, om deltagarna gör några av övningarna, kommer att leda dem till möjligheten att bli tidsmiljonärer.

FramgångsRIK o LyckligJag erbjöd också alla på konferensen att få köpa min bok FramgångsRIK & Lycklig till inköpspris. Ordinarie pris är 229 kr + frakt. Mitt pris till alla, även till dig, är just nu endast 50 kr + frakt.

Under tiden som jag höll min workshop, talade även Eva Bergengren om Scrivener 3.0 som tyvärr inte finns för PC än. Jag har gått kurs i detta verktyg redan men har således PC-versionen. Längtan efter nya versionen är hög, speciellt som den har finesser för att gå igenom adjektiv och adverb i texten – något som jag verkligen ser fram emot.

Samtidigt med min workshop föreläste även Gunilla Nyström om Snöflingemetoden. Jag ska lyssna på detta i efterhand även om jag redan idag har med ett avsnitt om metoden i min nya onlinekurs och kommande bok Börja skriva framgångsRIKT. Onlinekursen som är på 20 veckor lanserades i april. Boken kommer efter sommaren, hoppas jag. Är du nyfiken på kursen, klicka på länken för mer information.
Länk till onlinekursen ”Börja skriva framgångsRIKT”.

Den här kursen har jag ett rejält rabatterbjudande på just nu fram till och med siste maj. Du får den nämligen till priset 2.995 kr inkl moms. Fullständigt sanslöst. Den innehåller kunskapsvärden för närmare 20.000 kr.

Lennart GuldbrandssonAvslutningsvis på lördagen höll Lennart Guldbrandsson en föreläsning i 7 oumbärliga intrigverktyg. Det är alltid utvecklande att läsa Lennarts blogginlägg och i den här föreläsningen levde han upp till sitt goda rykte. Tack Lennart för tipsen!

Jag kan säga att dagen var välfylld och tog på krafterna. Idéerna poppade i huvudet och när jag stängde ner konferensen var kropp och själ välfyllda som ett dignande smörgåsbord.

Lördagen den 17 maj – Norges nationaldag – inleddes med en intervju och föreläsning med Catrine Tollström i konsten att skriva spännande oavsett genre. Tack igen, Catrine, för dina kloka tips som är så fantastiska. Bland annat talade Catrine om vikten av att skriva med undertexter och hänvisade till en provsida för dem som inte läst hennes bok Fängsla dina läsare. Klicka på länken här ifall du vill veta mer om undertexter.

Skriv bara skrivSedan blev det frågor och svar i en lektörspanel och därefter blev det ett nytt författarsamtal. Denna gång med skrivpedagogen Louise Alvarsson som just släppt boken Skriv bara skriv, som jag direkt plockade ner som e-bok från biblioteket. Jag lovade Louise en bokrecension så snart jag är klar med den. Louise intervjuades av lektören Maria M Berglund.

På eftermiddagen var det dags igen för två nya workshops. Den tredje kommer vi att få i efterhand. Det var Petronella Simonsbacka som talade om att Skriva kortroman. Jag ser fram emot att få lyssna på hennes workshop i efterhand.

Själv valde jag att få fortsätta jobba med intrigerna under ledning av Lennart Guldbrandsson i hans Intrigworkshop. Tack Lennart för ännu ett givande pass.

Denna eftermiddag började det återigen bli fullt i huvudet. Då hade vi turen att få lyssna på Louise Buenafe Mistén som guidade oss Andning och yoga för författare. Jag använder själv andningsövningar dagligen, speciellt i Chi Neng Qigong som jag även har onlinekurser i. Redan år 2000 började jag med denna typ av Qigong och efter att jag höll på att stryka med år 2009, beslutade jag mig för att fördjupa min kunskap och certifierade mig som handledare inom ämnet samt även som hypnoterapeut. Är du nyfiken på att få veta mer om min kurs – Mentala vitaminkickar med Chi Neng Qigong – kan du klicka på länken och läsa vidare.

Det är alltid intressant att förkovra sig – även i sådant som vi kan en del om. Tack Louise för att du guidade oss i dessa andningsövningar.

Dessutom blev det utlottningar innan vi avslutade konferensen och jag hade turen och förmånen att få vinna Louises kurs. Ser verkligen fram emot att få lära mig mer. Tusen tack Louise!

Konferensen avslutades med ytterligare spännande workshops. Det var Jenny Owenius som höll i Språk och Rytm. Ser fram i att få lyssna på den i efterhand. Anna-Carin Svanå höll i en workshop som handlade om att Skriva för barn. Jag har hört Anna-Carin tala om detta tidigare och vet att du är oerhört pedagogisk så jag ser verkligen fram emot att få lyssna på din workshop i efterhand.

Marita BrännvallSjälv valde jag Marita Brännvalls workshop Att bygga en scen. Marita är en duktig lektör som jag haft förmånen att få jobba med tidigare i samband med att jag vunnit olika lektörsläsningar. Jag gillade verkligen ditt sätt att på ett enkelt sätt förmedla scenbyggandet. Tack Marita för din föreläsning och för din mall som vi fick ta del av.

Avslutningsvis tog Ann över stafettpinnen och knöt ihop säcken genom ett antal utlottningar. Som jag redan nämnt hade jag turen att få vinna en Andningskurs hos Louise.

Jag skänkte också två priser till denna utlottning. Dels 3 veckors inledande delar av min nya onlinekurs ”Börja skriva framgångsRIKT”, som delvis testats under hösten via ett 40-tal deltagare, dels skänkte jag bort en egen andningsövning – en Feldenkrais-övning – som jag alltid använder när jag hypnotiserar mina klienter. Den ligger som en inspelning på en sluten sida och vinnaren kan lyssna på den om och om igen. Grattis till vinnarna:

  • Madeleine Blomberg – 3 veckor av kursen ”Börja skriva framgångsRIKT”
  • Margareta Ericsson – Andningsövningen

Än en gång: Tusen tack för oerhört givande dagar, Ann, och för ditt stöd och din hjälp, Git, med allt det administrativa och organisationsövergripande. Ni är fantastiska!

Tack till alla engagerade deltagare också.

Detta hoppas jag få uppleva fler gånger.

Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

 

 

 

 

 

 

Den ljusaste natten av Helena Kubicek Boye – bokrecension

Den ljusaste nattenFormat: Pocket

Serie: Del 2 om Anna Varga men helt fristående

Antal sidor: 358

Utgivningsdatum: 2020-04-15

Förlag: Bokfabriken

ISBN: 9789178352951

 

Tack Bokfabriken för recensionsexemplaret.

Jag har läst några andra böcker av Helena Kubicek Boye och gillar verkligen hennes böcker. Både första och sista delen om Anna Varga har jag läst tidigare. De går utmärkt att läsa var för sig. Författaren har lyckats med att skapa fristående böcker, vilket inte alla klarar av. Du kan således läsa dem i vilken ordning som helst. Ett extra plus för det.

Vill du läsa recensionerna för de övriga böckerna, klicka här:

Recension av tidigare böcker av Helena Kubicek Boye

Kallare än is, var första delen och Innan snön faller, var den sista. Båda var mycket bra.

Den ljusaste natten, som egentligen är boken mellan de båda andra, handlar om en pedofil i Säter och givetvis den rättspsykiatriska kliniken där Anna Varga arbetar. Den här boken fick ett överraskande slut, tyckte jag, även om det alltid finns planteringar som ger tips under läsandets gång. Jag tycker mycket om Helena Kubicek Boyes sätt att skriva, hennes berättarröst. Hon bygger upp spänningen successivt så det är svårt att släppa boken. Den här läste jag ut ganska snabbt och var mycket nöjd med upplösningen.

Så här står det om boken i nätbokhandeln:

”Det är midsommar i Säter i Dalarna. En dömd pedofil avviker från sin permission från Säters rättspsykiatriska klinik. När en femårig flicka samtidigt försvinner spårlöst från en närliggande campingplats sprider sig skräcken och paniken. Snart försvinner ännu ett barn, en sjuårig pojke. Anna Varga, psykolog vid kliniken, är ansvarig för permissionen och måste hjälpa polisen att hitta barnen innan det är för sent.”

Det märks att Helena Kubicek Boye själv är psykolog och väl insatt i problematiken kring en psykiatrisk avdelning.

5 pennorDetta är en mycket läsvärd spänningsroman med suggestiv miljö och skräck och jag ger den full pott, nämligen 5 av 5 pennor.

Vid pennan

Monica

Rättskiparen av Lotta Luxenburg  – Bokrecension

Rättskiparen full.inddFormat: Inbunden

Serie: Fristående del i Stockholmsgruppen (del 2)

Antal sidor: 286

Utgivningsdatum: 2020-04-15

Förlag: Bokfabriken 

ISBN: 9789178352432

 

Tack Bokfabriken för att jag fick möjligheten att recensera den här boken.

Boken tillhör inte någon av mina favoriter. Jag läste den efter Guldmakaren av Mats Ahlstedt vilket kanske förtog känslan. Den lyckades tyvärr inte imponera på mig. Blev framförallt besviken på att den hänvisade till första delen i Stockholmsserien som jag inte hade läst. Jag förstod att jag missade en del information vilket gjorde att också vissa upplevelser uteblev.

Det jag gillade är de korta kapitlen. Böcker med korta kapitel uppskattar jag, speciellt om de ökar spänningen.

Tyvärr kändes spänningen i den här boken konstruerad och blev därför mindre trovärdig. De olika scenerna och situationerna blev amatörsmässigt beskrivna, platta och fångade inte mig – som läsare. Det fanns mycket som var motsägelsefullt i boken. Två poliser som borde hålla sig gömda, spatserar omkring i handlingen på ett – för mig – omöjligt sätt. Det händer en del men på ett – tycker jag – lite märkligt och osannolikt sätt. Boken sticker inte ut, varken i författarröst eller handling. Den blir därför ganska platt, tyvärr, och lämnar inte några djupare spår.

Så här står det på nätet om boken:

”När Isabella Knyckare, vid specialenheten Stockholmsgruppen, kommer över uppgifter om ett hemligt polisnätverk hamnar hon åter i utsatt läge. Nätverket är misstänkt för att ha ställt sig över lagen i jakten på Stockholms värsta brottslingar. Vilka av kollegorna i Polishuset kan Isabella lita på? Hur långt är de skyldiga beredda att gå för att sanningen inte ska komma fram? När Isabellas internutredning dessutom visar att hennes fästman, som blivit ihjälskjuten i tjänsten, var ett oskyldigt offer i nätverkets kamp mot den organiserade brottsligheten, blir Isabellas utredning djupt personlig.

Rättskiparen är den andra fristående delen i en ny spänningsserie om poliserna Isabella Knyckare och Nikolaj Malmsten och deras kollegor i Stockholmsgruppen, en specialenhet inom NOA, Polisens nationella operativa avdelning.”

2 pennorJag ger boken 2 av 5 pennor.

Vid pennan

Monica Ivesköld

Visit Us On FacebookCheck Our FeedVisit Us On LinkedinVisit Us On YoutubeVisit Us On Pinterest