Currently viewing the category: "Bokrecension"

Hemma där hjärtat väntar – av Sofia Ymén

Hemma där hjärtat väntarBokrecension

Äntligen blev jag färdig att läsa den här boken. Så många gånger som jag har velat läsa den. Och vilket bra beslut.

Det är en härlig feelgood/romance med några oförutsedda saker som lyfter handlingen ordentligt. Välskriven och bra!

Det är första boken i en serie kallad Österbyserien.

Jag kan lova att jag kommer att läsa övriga böcker i serien, längre fram. Här kan du se samtliga böcker i Österby-serien.

Boken gavs ut 2018 av Förlaget Harlequin.

 

4 pennorJag rekommenderar den varmt och ger den 4 av 5 pennor i genren.

Boken är lättläst och berörande på 287 sidor. Miljöbeskrivningarna är fina och persongalleriet lagom stort för att jag, som läsare, ska hinna lära känna några av huvudkaraktärerna.

Så här står det om den på nätet:

Klaras morbror har gått bort och lämnat sin veterinärpraktik till henne. I sex månader måste hon få det att fungera för att få sitt arv. Ska hon riva upp hela sitt liv i stan för att driva en klinik som knappt går runt – och som dessutom ligger i Österby, byn där hon växte upp? Hon bestämmer sig för att ta chansen. Men uppdraget blir svårare än hon kunnat föreställa sig, inte minst eftersom hennes ungdomskärlek Axel finns där. Klara inser snart att hennes hjärta inte bara klappar för Axel, utan också för byn hon en gång kallade hemma.” 

Vid pennan

Monica

 

 

Det hemliga rummet av Eva Swedenmark och Annica Wennström

Det hemliga rummetBokrecension

Jag hade turen att vinna denna bok i en Facebook-tävling i gruppen Feelgoodfredag. Så tacksam för den, Eva Swedenmark.

Det är en lite annorlunda berättelse om ett antal damer som alla låtsas. Verkligheten är en annan.

Denna bok är en blandning av feelgood och relationsberättelse med inslag av kriminalitet.

Så här står det på nätet om den:

”Magda, Amelie, Simona och Vibeke har fått kontakt via Magdas blogg. Nu träffas de för första gången i ett hus Magda ärvt. Hon vill ha sällskap och bjuder in sina bloggvänner. Men vilka är dessa kvinnor egentligen, bakom den bild de skapat på nätet? Och vad händer när deras hemligheter avslöjas? De söker sig till varandra några varma sommarveckor i Fredrika, en vacker plats i Norrlands inland. Alla bär de på erfarenheter och historier som de valt att dölja. Ska de tillsammans kunna finna en ny trygghet?

Vem kan man lita på om det nu finns någon man kan lita på? Eller finns hoten, osäkerheten och lögnerna alltid kvar?

Dessutom dröjer det inte länge innan kvinnorna får en känsla av att vara betraktade när de lever sitt stilla liv i huset. Vem smyger omkring i skogsbrynet och vid strandkanten? Är det någon som besöker huset om natten?

Snart hotas den sköra vänskap de byggt upp när en inkräktare slår sig in i deras tillvaro. Och de kan inte stillatigande finna sig i detta

Det hemliga rummet är en annorlunda relationskrim, om kvinnor som söker vänskap och trygghet. Men kan vänskap och tillit växa i en tillvaro skuggad av övergrepp, död och en ständigt närvarande rädsla?”

 

Här är ett utdrag som visar på berättarrösten i boken:

”Amelie tittade på dem, två barn som borde skratta mer, leka och stoja. Hon ville ge dem det. Tids nog skulle det vara för sent. Precis som det alltid varit för sent för henne.

  • Titta!

Hon vek ett kuvert av ett papper, det fanns tejp i barnens pysselväska. Allvarligt skrev Vera en hälsning till sin mormor. De stoppade ner kartan och tejpade igen kuvertet. Amelie textade namnen på moror och morfar. Inget av barnen visste adressen. Amelie strök dem över kinderna.

  • Det ordnar sig. Nu tar vi bilen och sticker in till Fredrika och postar det.”

 

I ovanstående lilla text ligger många hemligheter, många planteringar som sedan får en förklaring på slutet. Jag gillar den typen av böcker som inte är förutsägbara. Det här är en oförutsägbar bok med många hemligheter.

Det som kan tyckas vara en vacker liten gest startar något stort. Men ingen förstår – än.

Bilderna och miljön målas upp galant och för varje hemlighet som spräcks, som när man knackar hål på ett ägg, uppstår nya konflikter, nya intriger.

TACK än en gång för boken. Jag rekommenderar den varmt och ger den 3,5 av 5 möjliga pennor.

Läshälsningar

Monica Ivesköld

 

 

Alla älskar Bianca av Birgitta Bergin

Alla älskar Bianca av Birgitta BerginBokrecension

Jag träffade Birgitta på Bokfabrikens julfest. Så roligt att få träffa dig, Birgitta.

Tack Birgitta och Bokfabriken för att jag fick äran att läsa denna fantastiska bok. Den var definitivt en av årets höjdare.

Den här boken gick inte att lägga ifrån sig. Jag till och med satt och läste den i bilen innan jag klev ur för att gå på julfesten. Totalt uppslukad, blev jag.

Här har Birgitta verkligen lyckats knyta ihop alla trådarna på ett otroligt spännande sätt genom att tre par anländer till Thorskogs slott för en lyxig helg. Men det blir som ett getingbo, laddat med sting och där många försöker göra sig osynliga i hopp om att inte bli stungna. Texten är laddad från första till sista sidan. Läs det här, så förstår du kanske vad jag menar.

”….. Beslutsamt reser han sig upp.
– Jag måste gå nu, tyvärr. Min fru undrar nog var jag är, hon sov när jag stack ut.

– Din fru?

– Ja …

Plötsligt blir han osäker. Frida är inte has fru. Vet Astrid något? Tveksamt biter han sig i läppen och ångrar vad han precis sa. Han måste verkligen gå härifrån.

– Ja, hejdå. Det var trevligt att prata med dig. Om månen och så …

Han lämnar henne på bänken, det smakar surt i munnen, det är något konstigt som pågår. Ha hör hennes barnsliga röst bakom sig innan han går in genom dörren.

– Hejdå. Hälsa din fru.”

Jag älskar korta kapitel och här får jag dem serverade som på ett läckert smörgåsbord. Alla kapitel är skrivna utifrån en specifik perspektivperson där kapiteltiteln aviserar vem som står på scenen. Det är mumma i mina ögon.

352 inbundna sidor försvann i ett ögonblick. Detta är definitivt en av årets höjdare, anser jag. Om du, som jag, älskar feelgood, får du inte missa den här sagolika storyn.

Så här står det på baksidan:

”Bianca är en person som alla älskar. Hon är oemotståndlig, hemlighetsfull och vacker. Men vad är det hon döljer? Och vem älskar Bianca mest?

Tre par anländer till Thorskogs slott för en lyxig helg i slottets magnifika salar. Under ett intensivt dygn tvingas någon konfrontera sitt dolda förflutna, en hustru gör något hon för evigt ångrar, en ung kvinna tvingas se sin älskares sanna väsen och en dagbok avslöjar precis det ingen vill veta – allt medan Bianca gör upp med sitt liv.

Alla älskar Bianca är en roman med länkade intriger, som likt ett pussel förs samman och där varje bit tar dig ett steg närmare sanningen.”

Och vilket pussel sedan. Överraskningarna (en del går att räkna ut på förhand), haglar. Det är som en adventskalender där varje sida är en ny lucka, fylld med intriger som sakta vävs samman till en färdig bild.

Den här boken har Birgitta verkligen lyckats med! Än en gång tack för en utmärkt och fängslande historia.

5 pennorGod jul till er alla och har du inte köpt någon julklapp än, så ge dig den här boken och unna dig lyxen av att bli totalt fångad av Bianca – precis som alla andra karaktärer i boken.

Full pott – fem av fem möjliga pennor. En höjdare!

Vid pennan

Monica Ivesköld

 

Vajlett och Rut av Karin Alfredsson

Vajlett och RutBokrecension

Tack Bokfabriken för ännu en upplevelse.

Jag gillade boken även om den inte var i samma anda om hennes Sista färjan från Ystad som du kan läsa min recension om här.

Vajlett och Rut är en annorlunda berättelse om förbjuden kärlek mellan två kvinnor. Karin Alfredssons karaktärer är tydliga och lever verkligen sitt eget liv. Dessutom älskar jag berättelsen från tiden då jag själv föddes. Den är ömsint skildrad från mitten av förra seklet och det finns många igenkänningstecken för mig från min egen barndom.

Så här står det på nätbokhandelns sidor om Vajlett och Rut:

”En relationsroman om två kvinnor i Västerbottens inland, i mitten på förra seklet. Om hur det var och är att tvingas bryta mot normen för att vara sann mot sig själv.

Vi har försökt med fri uppfostran. Försökt med sådant som jag har hört att fröken tror på.

Det är sant. Vajlett tror inte på aga. Hon tror inte heller på att följa bibelorden lika slaviskt som barnen i Granträskåsen är vana vid. Hon vet att det finns föräldrar som tycker att ungarnas nya skolfröken är alltför slapphänt och inte gudfruktig nog. Men hon står på sig, vänjer sig nog vid hur sladdret går. Hon är inte den enda det pratas om.

Nej, bytelegrafen går även om andra. Till exempel om den nya postfröken och hennes hår. Rut är den enda kvinnan i byn som är kortklippt, kanske för att hon inte är rädd för Guds straff. När Vajlett hör vad barnens mödrar sagt om postfröken är hon tacksam att hon stått emot frestelsen att själv ta fram saxen.

Ändå har de inte hört allt. Ingen mer än Vajlett och Rut har en aning om känslorna som växer så starkt mellan dem, Gud förbjude … ”

Det märks att Karin Alfredsson är van skribent. Hon har varit verksam som journalist i 40 år.

Språket är vackert. Hör här:

”Plötsligt vänder alla kvinnor ansiktena mot fönstret och vägen. Bussen dånar förbi för att bromsa in vid posthuset. Strax därefter hörs ett dämpat sschwooosh och hela huset skakar till. Vibrationerna från bussen har fått den hängande snödrivan att släppa taget.
När kvinnorna kommer ut ser de att snön begravt sparkarna vid väggen. Vajlett bryr sig inte om att gräva fram sin utan skyndar så fort hon kan – det har blivit lönnhalkigt – bort till bussen.”

4 pennor3 pennorJag gillade som sagt boken, framförallt för de fina människoskildringarna i den typiska tidsepoken då jag själv föddes. Nu ser jag fram emot fortsättningen boken Roger och Rebecka. Jag ger Vajlett och Rut 3,5 pennor av 5 möjliga.

Vid pennan

Monica Ivesköld

Brända broar av Val McDermid

Brända broar av Val McDermidBoktips

Så här står det på nätbokhandelns sida:

”Brända broar är den åttonde fristående delen i serien om psykologen Tony Hill och kriminalinspektören Carol Jordan, kända från TV-serien Mord i sinnet.

En seriemördare gäckar polisen, en mördare som är ute efter både Tony Hill och Carol Jordan, men på olika sätt. Förra boken, Hämndens skugga, slutade i en katastrof. Hämnaren Jacko Vance lyckades förstöra livet för såväl Carol som Tony och Carols utredningsgrupp är numera upplöst.”

Om du känner för att provläsa lite i boken, får du länken till smakprovet här.

Jag älskar Val McDermids böcker och har läst och recenserat många av dem. Hon skriver inte bara spännande utan får mig att bli fiktiv vän med hennes huvudkaraktärer. Att skildra relationer är en av hennes absolut främsta styrkor. Hon lyckas skriva om relationer oavsett om det handlar om mördaren, offret, partnern, kollegorna och cheferna eller någon annan karaktär.

I den här boken handlar det mycket om relationen mellan Alex (chefen) och Paula (kriminalassistenten). Chefen är mycket osympatisk och saknar empati för andra. Det handlar också om den trasiga relationen mellan Tony och Carol, en relation som helt havererat.

Genren är deckare, kriminalroman och spänningsroman.

Den här boken var en bladvändare av stort format även om jag läste den som e-bok.

5 pennorJag ger den full pott baserat på relationsbeskrivningarna, gestaltningen och den spänning som hela tiden triggar mig att läsa vidare, dvs 5 av 5 pennor.

Har du inte läst något av Val McDermid tidigare, rekommenderar jag dig att börja med någon av hennes första böcker. På så sätt skapar du en relation med karaktärerna och får därmed nya fiktiva vänner.

Vid pennan

Monica

Mördande foto av Kim M Kimselius

Mördande fotoVeckans boktips

Den här fina lilla boken, läste jag ut på några timmer. Kim är fantastisk med sitt skrivande. Jag rekommenderar den verkligen. Och bäst av allt är att du kan läsa den helt gratis på Wattpad. Klicka här för att läsa boken gratis!

Med 57 lättlästa kapitel för Kim oss in i en tänkvärd historia. Den passar verkligen i dagens samhälle med alla sociala medier och människor som inte alltid vill synas och höras.

En enorm mängd läsare har redan varit där inne och läst boken. Över 1.700 röster har tyckt till.

Så här skriver Kim om innehållet i den:

”Klassen får besök av en författare. Hon vill gärna fotografera eleverna i klassen. Marina vet att hennes mamma har förbjudet henne att någonsin bli fotograferad för att lägga ut bilden på nätet. Marina har glömt varför. När dem den här dagen har en vikarie som inte känner till fotoförbudet, tar Marina chansen att få vara precis som alla andra. Hon går med på att bli fotograferad och få bilden utlagd på författarens blogg, utan att ha en aning om de skrämmande konsekvenserna.”

Den greppade tag i mig direkt. Jag kunde inte sluta läsa. Ville verkligen veta vad som händer i boken, även om jag förstod och kunde lista ut lite av handlingen på egen hand.

Du kan givetvis även köpa boken på nätet. Här är Adlibris-länken till Mördande foto. Boken riktar sig främst till ungdomar 9-12 år.

Själv har jag också några noveller som du kan läsa gratis på Wattpad. Här är länkarna till dem.

Trevlig läsning!

Monica

Att våga falla av Nora Roberts

Semestern är slut. Detta är sista feelgood-romanen som jag tipsar om på ett tag. Hemma väntar en hög med böcker som ska recenseras. Spännande!

Att våga falla - Nora RobertsDetta är en av hennes mer erotiska berättelser. Boken är het och laddad. Och precis som en Nora Roberts-bok ska vara, är den full med kärlek, dramatik och mord. Men i den här boken tar kärleken så stor plats att morden blir till en liten sidostory och mister sin spänning.

Den börjar lite annorlunda än hennes andra. Så här står det på första sidorna.

”Den kurviga blondinen i knallrosa lycra stapplade fram på stilettklackar där hon gnodde i sitt hörn. Kraftigt målad i starka färger höll hon ett vakande öga på sina medarbetare, dessa glittrande skuggor i natten. Det hördes en del skratt på gatan. Det var trots allt vår i New York. Men under skrattet vilade en tristess som inget glitter eller sex i världen kunde dölja.

För de här damerna var det bara jobb.

Hon stoppade in ett nytt tuggummi och rättade till den stora kanvasväskan på sin bara axel. Tack och lov att det var varmt, tänkte hon. Det hade varit ett helvete att strutta runt halvnaken om vädret varit dåligt.”

På nätbokhandel står det:

”Bess McNee är en färgstark och provocerande såpoperaförfattare i New York. När hon en kväll gör research ute på gatan blir hon av misstag gripen av Alex Stanislaski. Genast bestämmer sig Bess för att han är perfekt. Perfekt för att få intern information om polisens arbete och perfekt för henne själv på ett mer privat plan. Att Alex tycker tvärtom i båda fallen spelar ingen roll. Bess har en speciell förmåga att få folk att samarbeta med henne och nu sätter hon in det tyngsta artilleriet, med självaste borgmästaren och polischefen i spetsen. Frågan är bara om det biter på Alex? Hittills är det ingen, och inget, som fått inspektör Stanislaski på fall …”

4 pennorEn snabbläst häftig Nora Roberts som jag varmt rekommenderar. Boken får 4 av 5 pennor av mig. Just nu verkar boken vara slut i handeln, åtminstone på Bokus.

Ha en härlig läsestund

Monica

På öppet hav av Nora Roberts

Boktips

På öppet hav av Nora RobertDen här boken ingår i en serie, nämligen om familjen i Chesapeake bay. Detta är del 1. Böckerna är fristående.

En Nora Roberts när den är som bäst. Kärlek och romantik, heta nätter och relationer som övergår i djup kärlek. Feelgood såsledes.

Så här står det om boken på nätbokhandeln:

”Anna Spinelli känner sig genast dragen till bröderna Quinns fridfulla gamla hus när hon ser det för första gången. Och hon känner sig än mer dragen till den äldste av de tre adopterade bröderna, den äventyrslystne racerföraren Cam, som återvänt hem efter faderns död i en bilolycka. Men socialarbetaren Anna måste lägga band på sina känslor. Cam och hans bröder Phillip och Ethan har begärt att få vårdnaden om tioårige Seth, deras fars siste skyddsling, och det är Annas jobb att bedöma om de är mogna för uppgiften.

Cameron Quinn hade precis som sina bröder en tuff uppväxt, innan Raymond och Stella Quinn adopterade honom. Motvilligt har han nu lämnat sitt jetset-liv i Europa för att uppfylla sin adoptivfars sista önskan – att ge samma trygghet till den tilltufsade Seth. Cam måste lära sig hur man tar hand om en tioårig pojke, och han måste lära sig att samarbeta med sina båda bröder. Samtidigt bubblar den lilla kuststaden vid Chesapeake Bay av rykten. Illvilliga tungor försöker svärta ner Raymond Quinns minne. Och inte blir det lättare när den bestämda och livfulla Anna Spinelli kliver in på gården – och rakt in i Camerons hjärta.

På öppet hav är den första delen av fyra i Nora Roberts serie Familjen i Chesapeake Bay. I de tre följande romanerna Under fallande stjärnor, En trygg hamn och Vid horisonten har Ethan, Phillip och Seth huvudrollerna.”

I den här boken är det mycket humor. Två tredjedelar in i boken är personbeskrivningen av en försäkringsagent så humoristisk att jag måste citera ett litet stycke för dig.

”Det var därför han vid femtiofem års ålder vägde tio kilo för mycket – tolv om han inte satte utgångsvikten på några kilo under noll innan han klev på vågen – led av kroniska matsmältningsesvär och var skild två gånger.

Han var även tunnhårig, hade liktornar samt en tand som gjorde ont som satan. ….”

Underbar karaktärsskildring och jag skrattade högt när jag läste den.

4 pennorJag ger den 4 pennor. En ljuvligt härlig feelgood.

Vid pennan

Monica

Höstskimmer av ReaAnne Thayne

Boktips

Höstskimmer av ReaAnne ThayneEn för mig helt ny författare i feelgood-genren. Det är inte sista gången jag läser något av henne, kan jag lova.

Underbar story, hjärtevärmande, med miljöbeskrivningar till ett samhälle där alla mer eller mindre tar and om varandra och givetvis kärleken mellan två personer.

Så här skriver nätbokhandeln:

”Den ensamstående pappan Brodie Thorne och hans dotter Taryn är i behov av en smula hopp i tillvaron. Taryn har blivit allvarligt skadad i en bilolycka och hennes chanser att återhämta sig verkar små. Men Brodie är beredd att göra vad som helst för sin dotter även om det innebär att han måste be Evie Blanchard om hjälp.

Evie var på toppen av sin karriär som sjukgymnast när hon valde att dra sig tillbaka, och hon tvekar in i det sista när hon får frågan av Brodie. Hon vet vad det kan kosta att bry sig för mycket om en patient och vill inte förstöra den lugna tillvaro hon skapat i Hope s Crossing. Men hon går med på att hjälpa dem, tills de hittar någon annan som passar för uppdraget. Två veckor kan hon stå ut med. Två veckor av omtumlande känslor och en oväntad attraktion till den snygga men ack så arroganta Brodie Thorne.”

Utgivaren är förlaget Harlequin. Thayne skriver berättelser om hopp, healande och hjärtsaker. Hon har läst till journalist och har jobbat som reporter på lokaltidningen vilket märks på hennes sätt att skriva. Första boken utkom 1995 och hon är mycket produktiv med mer än 60 böcker.

Här kan du läsa ett stycke ur mitten av boken för att få en uppfattning om hur hon skriver.

”Till Evies irritation kunde hon inte sluta tänka på den kyssen. Medan de gick mot kontoret mindes hon hur Brodies läppar känts mot hennes egna och hur stark och muskulös hans kropp varit när hon klängt sig fast vid honom som en idiot.”

5 pennorJag rekommenderar varmt boken och ger den 5 pennor. En ny upplevelse inom feelgood-genren för mig.

Vid pennan

Monica

 

I syrenernas tid av Nora Roberts

Boktips

I syrenernas tid av Nora RobertsSå här nere på Spanska kusten med sol och bad är det lättsamt att ta några häftade pocketböcker i genren Feelgood och njuta av. Den här veckan tipsar jag om en Nora Roberts bok.

Som alltid är den full av kärlek och erotik. Just den här var en söt liten historia och jag rekommenderar den varmt för dig som vill ha något extra lättläst.

Så här står det på nätbokhandelns sidor:

”När affärsmannen Trenton St James gör entré i systrarna Calhouns liv är det mycket som står på spel. Om de inte snabbt hittar en lösning på sina ekonomiska problem kommer systrarna tvingas sälja sitt älskade släkthem, The Towers, till Trent. Yngsta systern CC riskerar dessutom att förlora sitt hjärta. Hon är beredd att göra mycket för kärleken, men att ge upp familjens hem nej, inte i första taget!

Trent i sin tur blandar aldrig affärer med nöjen, och är det något han vill ha ser han alltid till att skaffa det. Därför har han inga planer på att kompromissa, trots CC:s förtrollande kyssar. Ärligt talat tror han inte ens på kärleken. Men i The Towers lever förnimmelser från det förflutna kvar och påverkar dem som vistas där på de mest oväntade sätt …”

Nora Roberts är verkligen feelgood-mästare. Jag förstår varför. Hon låter oss få alla sinnena tillgodosedda. Hörsel, syn, känsel, lukt och även smak. Vi hör brasan och regnet. Vi får en förnimmelse av smaken av kryddor och även doften från potpurrin. Dessutom känner vi styrkan i armarna och läpparna. Läs här ett kort stycke från mitten av boken så förstår du vad jag menar.

”Brasan sprakade i spisen. Regner slog mot rutan. Den lätta, kryddiga doften av potpurri som Lilah ställde fram här och där i huset, omgav dem. Hans armar var så starka och säkra, men hade ändå en mildhet hon inte hade väntat sig av honom.

Hon skulle minas allt, varenda liten detalj, tillsammans med den mörka spänningen i hans läppar och ljudet av hennes namn när han viskade till henne.

Trent drog sig undan, långsamt den här gången, mer omskakad än han ville medge.”

4 pennorJag ger boken fyra pennor för sin lätthet och den behagliga upplevelsen.

Vid pennan

Monica

Visit Us On FacebookCheck Our FeedVisit Us On LinkedinVisit Us On YoutubeVisit Us On Pinterest