Currently viewing the category: "Bokrecension"

Ett oemotståndligt begär av Birgitta Bergin

Bokrecension

Ett oemotståndligt begär av Birgitta BerginDen här boken MÅSTE du läsa – om du gillar feelgood.

Det är den tredje självständiga boken i en trilogi. Jag har inte läst de andra två men kan säga att jag är helt såld på denna bok. Wow! Vilken upplevelse. TACK!

Birgitta Bergin är en mycket duktig författare som ger mig, som läsare, full valuta för pengarna. Hon skriver med en förfinad gestaltning. Karaktärerna är levande, fulla av blod. Storyn är spännande, med kärlek, dramatik och passion. Jag kunde inte lägga ifrån mig boken och när den väl var slut, saknade jag karaktärerna som hade blivit så levande för mig.

Så här står det på nätbokhandelns sidor:

Anna Holm har äntligen funnit lyckan men i skuggorna lurar det förflutna. Anna har allt hon någonsin önskat sig – ett harmoniskt familjeliv och ett utmanande jobb som företagsledare för Vansbo fastigheter. Men när hennes älskade börjar arbeta med ett nystartat välgörenhetsprojekt drivs de allt längre ifrån varandra. Och vem är egentligen projektets mystiska och hemliga grundare? Inte blir det lättare att hålla relationen vid liv när ett svekfullt ex till Anna dyker upp i Stockholm och gör allt för att få kontakt med henne. Hon står till en början emot hans inviter, men när han råkar ut för en olycka ser hon ingen annan utväg än att hjälpa honom. Orosmolnen hopar sig alltmer över Annas nyfunna lycka, och en ödesdiger konfrontation ställer situationen på sin spets. När stormen bedarrat har Anna fler svar än vad hon önskat sig. Först då vet hon vad som är sant och falskt, vem som är hennes vän och vem som är hennes fiende.”

Det är få böcker som stannar kvar hos mig och mitt minne, varje år. Jag läser massor. Men den här boken kommer jag inte att glömma i första taget. Och jag har blivit ett fan till Birgitta Bergin. Hon har skapat ett behov hos mig. Måste läsa mer av henne.

5 pennorJag ger boken full pott, dvs 5 kraftfulla pennor och ser fram emot att få läsa mer av Birgitta Bergin. Hon vet hur hon ska leverera till mig som läsare. Det är utsökt berättat, fantastiskt fint gestaltat med trovärdiga karaktärer och miljöer. Jag är med i händelsen – hela resan igenom.

Vändpunkterna kommer exakt där de ska och hon laddar och överraskar. Vilken höjdpunkt denna sommar.

Läs den! Den är ett måste för alla feelgood-älskare och slår det mesta inom genren.

Glad sommarläsning!
Monica

Överraska dina läsare av Catrine Tollström

Bokrecension

Överraska dina läsareDen här lilla idébanken är inte fel för oss som skriver. Den gav många goda tankar. Framförallt blev jag själv mer uppmärksam på att göra oväntade vändningar, något som jag kommer att använda i mina kommande romaner.

Det är en liten bok med drygt 100 sidor.

Catrine fokuserar på twistens värde; hur den kan röra om i boken. Att skapa ett saftigt, oväntat slut är viktigare än jag någonsin insett, och att den ska vara synlig men ändå dold för läsaren. Vilken utmaning för författaren.

Catrine ger tips på några oväntade vändningar.

 

Överraska genom:

  • annan identitet
  • annat motiv
  • en paradox
  • med något som värmer läsarens hjärta
  • genom att dirigera om misstankar

Kloka tips som du kan läsa mer om i boken. Hon ger också tips på fem misstag att undvika (något som jag ofta ser i böcker), samt fem frågor som författaren kan ställa sig.

I boken finns – precis som i hennes andra fantastiska bok ”Fängsla dina läsare” – ett antal gästförfattare som ger sina tips, bland annat hur mycket vi faktiskt kan lära av stand up-comedy.

Catrine vill få oss att tänka utanför boxen.

Boken är uppdelad i tre delar; Teknik- och idéverkstad, Idébanken samt Inspirationshörnan. Den har mängder med hänvisningar till böcker och filmer som ger dig mer tips.

En kul liten idébok, helt enkelt. Den når inte upp till kraften i hennes tidigare bok ”Fängsla dina läsare”, men är verkligen värd att läsa. Du får garanterat många värdefulla tips. Tack Catrine för ännu en liten guldgruva.

3 pennorJag ger den 3 pennor.

Så här står det på baksidan av boken:

”Överraska dina läsare handlar om att luras. En av de klurigaste grejerna med att bygga dramaturgi brukar vara att väva in överraskningar. Det gäller att skapa illusioner, föra bakom ljuset och hitta idéer till de där oväntade vändningarna och intelligenta slutscenerna.”

Vid pennan

Monica

På ett villkor av Nora Roberts

Recension

På ett villkor av Nora RobertsNora Roberts är alltid Nora Roberts. Men ibland bättre än bra. Denna Roberts-bok var definitivt en av de bättre. Jag gillade den skarpt. En riktigt härlig feelgood som var svår att släppa.

Så här står det i nätbokhandeln om boken:

Hon har ärvt etthundrafemtio miljoner dollar! Men allt Pandora McVie vill är att få sin farbror tillbaka. Och att bli av med sin medarvtagare, den enerverande Michael Donahue. Men det ingår inte i planen, enligt testamentet måste de bo under samma tak i sex månader för att få ut arvet. Och även om Pandora inte går med på det för pengarnas skull så vet hon att det är vad hennes farbror hade velat. Inom bara en vecka är de därför isolerade tillsammans uppe i Catskillsbergen, och snart börjar märkliga saker att hända …

Boken är mycket underhållande. Som en feelgood är den också förutsägbar, givetvis. Men hon är fenomenal, denna författare. Får med dramatik, spänning, erotik och kärlek i en precis lagom blandning. Hon gör mig sällan besviken. Denna duktiga stilist som är så begåvad i skrivandets konst.

5 pennorJag hade svårt att släppa boken och ger den 5 pennor. En svag 5:a dock, för den kommer inte att stanna i minnet under resten av livet. Den passade mig perfekt vid poolen och stranden. Precis som sig bör på semestern.

Läs den!

Sommarhälsningar
Monica

 

 

När havet steg av Yvonne Waern

Bokrecension

När havet stegYvonne bad mig läsa boken När havet steg. Jag fick den i PDF-format och med ganska litet mellanrum mellan raderna, vilket jag omgående påpekade och jag vet att Yvonne ändrade detta innan tryck.

Det här är en intressant science fiction-berättelse och alla som gillar denna typ av genre, bör definitivt läsa Yvonnes bok, tycker jag.

Så här står det på nätbokhandelns sida:

Året är 2117. Inlandsisen smälter allt fortare och landmassorna krymper medan luftföroreningarna ökar. Världen styrs av datorer med en egen agenda. När Yasmines mormor råkar ut för en olycka tvingas Yasmine lämna sin trygga tillvaro för att slåss för både sin egen och mormoderns överlevnad. Det blir en kapplöpning mot dels datorutvecklingen, dels naturens krafter. Spänning och situationskomik blandas i en framtidsvision där artificiell intelligens och robotar står både för lösningar och hot.”

Jag lägger in en kopia av första stycket här, så ser du, som läsare, hur boken börjar.

När havet steg - inledning

Om du gillar science fiction, tilltalas du säkert även av AI – artificiell intelligens. Boken handlar om detta. Vi får följa Yasmine och hennes mormor samt mormoderns robotar. Jag fick en flash till den svenska TV-serien ”Äkta människor” som jag gillade. Många av Yvonnes robotar påminde om de robotar som fanns i dramathrillern. Yvonnes robot-karaktärer var tydliga.

Äkta människor

Om jag ska vara kritisk mot Yvonne, så saknade jag hennes miljöbeskrivningar som jag tidigare har uppfattat som mer subtila, även om de var tydliga i den här boken. Lanzarote såväl som Stockholm beskrivs, men jag hade önskat att bilderna hade fått hjärtat att klappa tydligare. Kanske hade jag för stora förväntningar – just kring detta. Nu har jag endast varit på Lanzarote en gång i mitt liv, vilket kanske begränsade.

Under de senaste tre åren har jag studerat skönlitteraturens konst och givetvis blivit arbetsskadad. Jag delar upp böcker i fyra delar, numera, och vill gärna uppleva kraftfulla vändpunkter vid varje delbrytning. Här fanns vändpunkter och jag önskar att de hade varit än mer dramatiska – några nagelbitare som brukar hänga ihop med science fiction. Hade även uppskattat ett mer dramatiskt slut, även om Yvonne lyckades överraska, vilket jag tycker är positivt.

Lite många (och onödiga) personer fanns inblandade i själva projektdelen. Svårt att hänga med.

I övrigt var det en historia som triggade igång min fantasi, framförallt kring robotarna, som jag är barnsligt förtjust i. Yvonne har hittat några intressanta och kanske signifikanta verktyg för att synliggöra år 2117. De gillade jag.

3 pennorJag rekommenderar boken till dig som gillar science fiction och framtidsspekulationer och ger Yvonne 3 pennor.

Tack för att jag fick läsa, Yvonne, och jag önskar dig lycka till med boken.

Monica

Bokhandeln på Riverside Drive av Frida Skybäck

Bokrecension

Bokhandeln på Riverside Drive av Frida SkybäckMina förväntningar var skyhöga baserat på allt jag hade hört om boken. I flera bokcirklar dök den upp. Jag kastade mig glatt över den men märkte omgående att jag inte fick några tydliga bilder av de olika karaktärerna. Efter diskussion med andra som läst boken, insåg jag att jag inte var ensam om besvikelsen.

Sam, en av karaktärerna, verkade stereotyp men kunde ha blivit så intressant. Nästan lite fjantig. En ung homosexuell konstnärstyp, ungefär som en överlevare från 60-talet. Synd att karaktärerna inte fördjupades mer. Konflikten mellan Martinique och hennes dotter kändes påklistrad och lite ogripbar. Det fanns många andra lämpliga möjligheter till konflikter. Den här kändes inte som om den hörde till berättelsen överhuvudtaget. Charlotte fick jag inte riktigt grepp om.

Bokens slut kändes förutsägbart och jag väntade förgäves på att få veta mer om exempelvis makens hastiga bortgång. Men inga större känslor speglades och jag fick endast veta att han förolyckats. Synd.

Hela boken igenom hoppades jag mer på slutet än vad det gav. Visst det var en feelgood-bok, men jag tyckte att det fanns många möjligheter som liksom tappades bort på vägen. Undrar om det var på grund av tidsbrist eller något annat?

Den förväntade karaktärsutvecklingen uteblev, bortsett från att huvudkaraktären till slut fattade det beslut som jag hoppades på.

Det var mycket berättande på sina ställen och mindre gestaltande. Att skriva ”hon känner ….” får inte igång mig, att däremot gestalta känslorna hade varit spännande. Nu blev det lite platt. Det var som om det saknades känslor hos huvudkaraktären. Då blev Sam och Martinique mer personliga med mig. På nätbokhandeln står det tydligt ”Bokhandeln på Riverside Drive är en varm, charmig och hoppingivande feelgoodroman …” men tyvärr hittade jag aldrig den riktigt varma tonen som jag hade förväntat mig. Snarare en slags likgiltighet från Charlottes sida.

Initialt var där många namn, hela tio stycken, på de första sidorna, vilket förvirrade.

Dåtidshistorien var okej men nutiden blev tråkig. På sidorna om dåtid var det mer gestaltat.

Trots min besvikelse, var boken var mycket lättläst och språket flöt på, trots avsaknaden av gestaltningen i nutiden. Jag irriterade mig på ordet ”bokhandlare” i pluralis. Men jag är kanske lite gammaldags. Har lärt mig att det heter ”boklådor” – en bokhandlare, flera boklådor.

Det fanns en stor mysfaktor i miljön som jag tyckte om. Dessutom älskar jag London som stad. Bokhandeln verkade intressant men jag fick inte en tydlig bild av den. Personerna kom mig aldrig riktigt nära, varken i kärleksscenerna eller i vardagen. Och det fanns många frågetecken som aldrig blev besvarade.

Värst var att jag fick veta hur fadern hade dött – utifrån hans ögon, strax innan döden. DET var riktigt svårsmält, en sanning (?) som han tog med sig i döden . Flera huvudpersoner var döda, vilket gjorde att boken blev slätstruken. Om författaren hade borrat mer i de döda personerna, hade jag – som läsare – fått ut så mycket mer. Jag hade velat vara närvarande i sorgen som nu drog förbi som en stilla vind i en sommarberså.

Så här står det på nätbokhandeln om boken:

Charlotte är för ung för att vara änka, för ung för att förlora den hon älskar. I sitt vilsna tillstånd tar hon en paus från sitt framgångsrika företag och söker ro på den skånska landsbygden. Men så får hon får ett oväntat besked, hon har ärvt ett hus i London av en moster hon knappt visste att hon hade. Och huset inrymmer en bokhandel. Inställd på att sälja huset flyger Charlotte till England, där den konkursfärdiga Riverside Bookshop och den excentriska personalen verkar bortom all räddning. Men trots att Charlotte inte vet något om hur man driver en bokhandel växer snart en gemenskap med den motsträviga personalen fram. Samtidigt som Charlotte kämpar för att rädda bokhandeln inser hon att det är något som inte riktigt stämmer. Varför har Charlotte aldrig fått träffa sin moster och vad är det för mörk hemlighet som döljer sig i huset? Bokhandeln på Riverside Drive är en varm, charmig och hoppingivande feelgoodroman om hur ett hus fyllt med böcker, en handfull främlingar och en butter gammal hankatt kan hjälpa någon att börja om på nytt. FRIDA SKYBÄCK flyttade själv från Skåne till London på vinst och förlust och kom hem med ett nyfunnet intresse för engelsk litteratur och den stora kärleken. Numera bor hon i Lund med sin man och deras två barn. Bokhandeln på Riverside Drive är hennes femte roman.”

Trots min besvikelse rekommenderar jag boken. Alla läser inte med mina numera lite arbetsskadade ögon. Efter att ha studerat skönlitteraturens konst i tre intensiva år, får jag leva med min ”kräsenhet”. Boken är verkligen lättläst. Definitivt något för lata sommardagar.

3 pennorBoken får en stark 3:a av mig, framförallt för att den var lättläst.

Vid pennan
Monica Ivesköld

Änglabarnet av Gustafson & Kant

Recension

ÄnglabarnetDen här bokens format överraskade. Det var en liten behändig bok, en kortroman, oerhört lättläst. Endast 152 sidor. Egentligen del 4 i Singö-serien, men självständig. En annan överraskning var att det var en blodfri kriminalroman, vilket är ganska ovanligt.

Så här står det på nätbokhandeln om boken:

I Tranvik på Singö beslutar sig en husägare för att renovera ett torp på sin stora gård. Stugan, som byggts på 1700-talet, har stått obebodd i flera decennier. När teglet i den slitna murstocken rivs upptäcks en dold nisch och i den hittas ett skelett. Den rutinerade 65-åriga kriminalinspektören Solbritt Andersson och hennes kollegor kommer snabbt till brottsplatsen. Snart konstaterar poliserna att de funnit kvarlevorna av en mycket ung människa. Hur länge har kroppen legat där och vem kan ha begått ett sådant brott? Inom kort väcker fallet Solbritts egna såriga barndomsminnen, som hon gjort allt för att glömma.”

Som sagt, boken läste jag ut på mycket kort tid och jag var imponerad av det lilla behändiga formatet.
Dimensionen på boken var endast 158 x 125 x 15 mm. Suveränt format.

Men storyn kändes aningen tunn och även om förväntningarna ökade inför slutet som var förutsägbart, så föll de platt. Det var som om luften gick ur. Kändes nästan lite snopet.

Miljöbeskrivningarna och karaktärerna var fint gestaltade men blev ibland onödigt övertydliga, som på sidan 69 där det stod:

Juristen drev Glenning & partner på Strandvägen 19 i Stockholm. Fastigheten på Singö hade han förvärvat 1985 och då genast satt igång att renovera huvudbyggnaden. Familjen använde huset till rekreation och bjöd ofta ut vänner för att de skulle få uppleva skärgården på riktigt.

Det blev på sina håll ganska tråkigt och jag som läsare kände mig underskattad.

Till saken hör att jag förmodligen själv blivit lite skadad av allt mitt studerande kring skönlitteratur. Jag förväntade mig att några spännande vändningar skulle inträffa, men det hände aldrig något. Boken tuggade på men någon större spänning etablerades aldrig. Det blev snarare som ett glas vatten, rakt igenom.

Ändå tycker jag om boken. Jag tackar bokförlaget Bokfabriken som generöst bad mig recensera.
Det är en behaglig liten sak för hängmattan så här i sommartider. Inga djupare funderingar krävs, men således lite småtråkig, tycker jag. Och det fanns några planteringar som aldrig blev besvarade. Som att det fanns andra barn som hade kommit bort. Var blev de av? Jag väntade ivrigt på att få några svar men förgäves.

3 pennorJag ger boken 3 av 5 pennor, framförallt på grund av det härliga lilla formatet och gestaltningen.

Varma sommarhälsningar
Monica Ivesköld

 

 

 

Semester, sol och bad

Nu har jag några dagars semester. Njuter av barn och barnbarn. Solen skiner och det blir strand för hela slanten.

Strand

Jag har därför tagit fritt även från mitt bloggande. Barnen med familjer åker hem i morgon, onsdag, och då kommer jag att lägga ut lite bloggar. För det har blivit en del läsande så här i semestertider.

Du utlovas några bokrecensioner givetvis, och en del nya tips både för effektiviteten och för skrivandet (till dig som skriver).

Idag hittade barnbarnen en manet på stranden. Som tur är, var det ingen av de farliga Portugisiska Örlogsmännen (blåsmaneter som är livsfarliga). Vi har drabbats nere i Spanien av ett antal sådana och tidigare i sommar var stränderna stängda.

Manet

Till dess vi hörs igen, säger jag: Ha en riktigt skön sommardag!

Semesterkramar

Monica

 

Story Engineering – en verklig toppenmetod

Recension

Story EngineeringNu har jag pluggat mig igenom boken Story Engineering av Larry Brooks. Det var värt varenda timme. Vilken otroligt bra metod och modell. Boken är på engelska.

Tillsammans med modeller som Story Grid och Hjältens resa är den här klart en succé. Jag har till mina kommande deltagare i kursen ”Planera ditt skrivande” som startade den 28 maj, skapat en mall för att använda för analys av text. Den mallen använder jag själv för varje skönlitterär berättelse som sista analys innan min text går iväg. Mallen och modellen blir klockren.

Jag lovar tipsa lite mer om vad Story Engineering innehåller, längre fram. Så här står det på nätbokhandelns sida:

What makes a good story or a screenplay great? The vast majority of writers begin the storytelling process with only a partial understanding where to begin. Some labor their entire lives without ever learning that successful stories are as dependent upon good engineering as they are artistry. But the truth is, unless you are master of the form, function and criteria of successful storytelling, sitting down and pounding out a first draft without planning is an ineffective way to begin. Story Engineering starts with the criteria and the architecture of storytelling, the engineering and design of a story–and uses it as the basis for narrative. The greatest potential of any story is found in the way six specific aspects of storytelling combine and empower each other on the page. When rendered artfully, they become a sum in excess of their parts. You’ll learn to wrap your head around the big pictures of storytelling at a professional level through a new approach that shows how to combine these six core competencies which include:* Four elemental competencies of concept, character, theme, and story structure (plot) * Two executional competencies of scene construction and writing voice The true magic of storytelling happens when these six core competencies work together in perfect harmony. And the best part? Anyone can do it!”

Boken har verkligen lyckats fånga de delar som behövs för att strukturera upp en god berättelse. Larry Brooks betonar vikten av olika delar och låter oss få insikt i de ”6 core competencies” som behövs för att alla berättelser ska bli professionella. Han tipsar om hur du gör spännande intriger i din roman och får den att hålla hela boken igenom. Strukturen och exakt tidpunkt är viktig, anser han.

För mig blev det solklart hur mina romaner ska disponeras i framtiden. Håller jag mig till konceptet, blir det både enklare för mig att skriva och mer intressant för läsaren.

Lite kort kan man säga att det finns en viktig del som ingår i researchen och den andra viktiga delen är själva berättarrösten. Här bör du inse att du kan stryka mycket text och inte vara övertydlig. Sedan har han delat upp strukturen i fyra delar, ungefär så här:

  1. Visa vad som står på spel, låt läsaren få empati för huvudkaraktären och plantera första stora intrigen i vändpunkt 1.
  2. Låt huvudkaraktären svara på vad som hänt, lära sig följa en ny väg och fatta nya viktiga beslut. När vi och huvudkaraktären tror sig veta, då kommer mittpunkter in och förändrar allt.
  3. Nu händer något kritiskt. Huvudkaraktären överrumplas och måste hitta nya lösningar. När vi tror att så är fallet, då kommer vändpunkt 2. Efter den blir huvudkaraktären en annan person eller har utvecklats så att han/hon själv kan bli en hjälte i slutdelen.
  4. Upplösningen innebär att huvudkaraktären hittar verktygen, förstår hur han/hon måste agera och fatta beslut och reda ut problemen med personlig utveckling som följd.

Det kan tyckas enkelt att förstå modellen och metoden, vilket det också är när du verkligen förstår hur du ska bygga upp din roman, men jag läser minst en bok i veckan och kan lugnt påstå att den sällan stämmer med modellen. De romaner som direkt faller mig ”på läppen” så att säga, inser jag nu har följt metod och upplägg till punkt och pricka. Samma sak gäller filmer som bygger på modellen.

I fortsättningen ska jag använda denna modell även när jag recenserar. Då blir det så mycket enklare att sakligt ge återkoppling till författarna.

Vid pennan – en glad och lycklig

Monica

 

 

Flickorna av Emma Cline

Bokrecension

Flickorna av Emma ClineDen här boken blev jag rekommenderad att läsa. Kanske var mina förväntningar för höga. Den föll mig inte helt ”på läppen” så att säga. Visserligen handlar den om flower-power-tiden och romantiserar knarket och lössläppheten som var vanligt då, men det blev helt enkelt för mycket för mig som själv deltog i ett betydligt mer jordnära sextio- och sjuttiotal.

Emma Clines gestaltning och miljöskildring är mycket subtil och jag gillar hennes beskrivningar samtidigt som de blir lite ytliga, precis som de karaktärer hon skildrar. Jag förstår att hon vill att jag som läsare ska förstå innebörden av ”hjärntvätt” men har svårt att köpa berättelsen, trots att den baserar sig på en sann historia. Det är för mig aldrig lätt att sätta mig in i en slags sagovärld som bygger på brutalitet. Jag mår mest illa av detta. Boken var därför svårsmält och blev stundtals lite långrandig i sitt förskönande perspektiv.

Hennes sätt att skriva är visserligen stundtals poesi-aktigt och blir ibland lite för akademiskt, anser jag.

3 pennorBoken får 3 pennor av mig och jag rekommenderar den till dig som är intresserad av sekter och/eller Charles Manson.

Så här står det på nätbokhandeln:

»Det var skratten som fick mig att titta upp, och flickorna som fick mig att fortsätta titta.«
Så börjar Evie Boyds berättelse om den sommar i Kalifornien 1969 som förändrade allt.
I början av sommaren är hon fjorton år, uttråkad och otålig. Snart måste väl allting börja? Pappan har lämnat hennes mor för en yngre kvinna och en tyst förtvivlan präglar hemmet.

Det är i parken som Evie får syn på flickorna, en grupp med långa trassliga hår och smutsiga klänningar. De rotar i soporna efter mat och har något vilt över sig, men verkar samtidigt fria. När Evie några dagar senare möter en av dem, Suzanne, får hon följa med till en ranch där den karismatiske Russell lever med sin »storfamilj«, unga kvinnor som verkar göra vad som helst för honom. Evie dras in i Russells trollkrets. Först när hon är för långt in för att kunna backa förstår hon att det som håller på att hända är någonting fruktansvärt, något som kommer att sluta med död.

Den 27-åriga Emma Clines romandebut är en av de senaste årens stora litterära händelser. 35 länder köpte på kort tid rättig heterna. Romanen bygger löst på historien om Charles Manson och de mord som han fick sina kvinnliga följare att begå i slutet av 60-talet.

Vid pennan
Monica

 

Systerskap av Katerina Janouch

Bokrecension

Systerskap av Katerina JanouchJag har aldrig varit uppslukad av Katerina Janouchs böcker. Har läst några av dem. Hon har ett fint språk, härlig gestaltning och bra innehåll. Ändå har där ständigt varit något som gnagt och gjort att jag inte läst med odelad förtjusning. Så läste jag boken Bedragen, den första i serien om barnmorskan Cecilia Lund. Här kan du läsa min recension om Bedragen.

I bokhyllan stod även bok nr 2 i serien; Systerskap. Då klickade det mellan mig och boken, kan jag säga. Kanske var det för att jag redan kände Cecilia Lund och hade mina sympatier hos henne, kanske var det att innehållet i boken tilltalade mig mer. Jag sträckläste. Kunde inte släppa den. Ville veta hur det skulle gå för dem alla i deras personliga kris.

Boken kändes äkta, på ett sätt som jag inte upplevt Janouchs böcker tidigare.

4 pennorDen här serien rekommenderar jag varmt och ger Systerskap 4 av 5 pennor.

Så här står det på förlagets hemsida:

”Läs Katerina Janouch serie om barnmorskan Cecilia Lund och hennes stora familj! Här möter vi Cecilia, maken John och deras fyra barn men även Cecilias två systrar och den framgångsrika modern som mera tänker på sitt yrke än på sin familj. Serien kretsar kring familjeliv på 2000-talet där lyckan blandas med smärtsam svartsjuka och där kvinnligt systerskap skänker tröst och gemenskap.

Familjen Lunds hus på Lindängstorget är till salu. Efter Johns otrohet har Cecilia och John separerat och plötsligt är Cecilia varannan vecka-mamma. Hon saknar familjelivet och kastar sig in i arbetet som barnmorska och låter sig uppslukas av dramatiken på förlossningen. Samtidigt bär hon på en ilska och tycker att singellivet är ovant och svårt. Kanske kan mötena med John hos terapeuten hjälpa henne att få ordning på tillvaron? Ett telefonsamtal visar sig avgörande på flera sätt. Plötsligt förstår Cecilia var hennes känslor finns. Med ens är hon redo att slåss för det som är viktigt.

Samtidigt som Cecilias familj håller på att söndras hamnar hon mitt i en annan kris. Det börjar med en rad brutala övergrepp i city. Därefter försvinner Cecilias systerdotter plötsligt oförklarligt, rykten och skvaller sprids på nätet och begreppet systerskap får en ny innebörd – vad händer när offret själv blir förövare? Och kan hämnd verkligen vara den rätta vägen till jämlikhet?”

Vid pennan
Monica

Visit Us On FacebookVisit Us On LinkedinVisit Us On YoutubeVisit Us On PinterestVisit Us On Google PlusCheck Our Feed