Currently viewing the category: "Bokrecension"

När skönheten kom till Bro av Anna Jansson – recension

När skönheten kom till bynFormat: Pocket

Antal sidor: 286

Serie: Maria Wern del 13

Utgivningsdatum: 2013-04-12

Förlag: Månpocket

ISBN: 9789175031972

Recensionsex: Nej

 

Lustigt nog har jag fått med mig två pocketböcker till Spanien. Båda handlar om Gotland och är kriminalare. Det gör inget, för jag älskar kriminalare. Jag recenserade den första – Den sista akten av Mari Jungstedt – tidigare.

 

Typ av bok: Kriminalroman

Hur fångade inledningen mig: Jag var fast redan vid inledningen. Så här börjar den:

”Februariskymningen kom tidigt. Blenda Pihlgren cyklade genom dunklet mot en försiktig solnedgång. Regnet som isat hennes kinder hade upphört. En liten strimma eldrött ljus letade sig ner mellan molnen, den blev kraftigare och färgade himlen röd Det såg ut som om Visby brann.
Uppfylld av tankar på hur framtiden skulle bli cyklade hon målmedvetet hem mot staden. Hon måste rädda sitt äktenskap. Det som var kvar av det efter år av svårigheter. Det var ett under att han stannat kvar tills nu. Hennes mun formade orden som måste sägas: Förlåt, Mikael. Vårt liv tillsammans blev inte alls som du ville. Förlåt. Jag gjorde så gott jag kunde. Jag lovar. Hela tiden. Men jag vågade inte. Jag förstod inte varför jag var så rädd. Nu vet jag hur mina demoner ser ut. Det var som psykologen sa: de krymper i dagsljus. Jag mindes dem med ett barns ögon. Men jag är vuxen nu.”

VILKEN är själva handlingen: Kärlek, mord och nattliga vampyrer i en ruin.

Intrigerna: Dramatiska.

Miljöbeskrivningarna: Fina.

Dialogerna: Driver handlingen framåt.

 

Baksidestexten – tagen från nätet

Medeltidsveckan pågår i Visby. I Sankt Clemens ruin har ett hemligt teatersällskap intagit scenen nattetid. En dubbelgrav från 1100-talet där en ung kvinna och en äldre man vilar står i centrum. Paret har blivit brutalt mördade, nedhuggna i sömnen. Historien upprepar sig i teaterföreställningen. För att bli invigd måste Malva, sexton år, tillbringa natten i graven och sedan ta sig ut av egen kraft.

Ledare för teatern är Botel, en osteologistuderande som blivit helt besatt av Malvas skönhet och av dubbelgravens gåta. För att avsluta sin D-uppsats måste han lösa mysteriet med vilka de var. Kvinnan ligger på den förnämsta platsen. De är fattigt klädda, men har båda blivit begravda som furstar. Spåren leder till Roskilde och sedan vidare till ett hemligt militärt arkiv på Gotland.

Maria Wern blir uppsökt av Malvas far Mikael, som är orolig. Han berättar att hans hustru Blenda ligger i koma på ett vårdhem sen hon för ett år sedan blivit påkörd av ett rattfyllo. Ingen har sett Malva sen onsdagen då hon hälsade på sin mor på Katarinagården. Botel blir anklagad för att ha med Malvas försvinnande att göra. Den enda han egentligen känner på Gotland är moster Hedvig, men hon har fullt upp med sin politiska karriär. Tre nornor har spunnit trådarna i hans livsväv: mamma Gullan, moster Jullan och Hedvig.”

 

Andra böcker från denna författare

Jag har läst många tidigare böcker i serien. Här kan du se några recensioner av dem:

https://www.monicaiveskold.se/?s=Anna+jansson

Mest positivt

Författarrösten och dramatiken. Anna Jansson är ett säkert kort.

Minst positivt

Tautologin att det ibland finns både frågetecken och ordet fråga – se under sidan 100 och sidan 200 nedan. Dessutom att dialogen inte alltid är på en egen rad, se texten under sidan 200 nedan.

Att TV-filmatiseringen inte håller sig till böckerna. Det är lite förbryllande emellanåt. Karaktärerna ser annorlunda ut, har en annorlunda bakgrund och en av dem är t o m död.

 

Några valda texter ur boken

Som jag brukar, för att du ska få en uppfattning om författarrösten, delar jag några utvalda texter utan att avslöja något viktigt. Jag har tagit mig friheten att använda talstreck vid dialoger eftersom jag citerar texten.

Sidan 100

”På tekniska avdelningen rådde febril aktivitet. Erika Lund såg upp från sitt arbete vid mikroskopet när Jesper Ek om in Han resumerade sitt samtal med vittnet, Gunnel Persson. Hon ville inte samarbeta med en tecknare för att få fram en fantombild. Det var första gången han träffat ett vittne som nekat att hjälpa till. Hon ville bara vara ifred och han tyckte att hon var helt fucking hopplös.
― Skulle mördaren kunna vara en kvinna? frågade han Erika.”

Sidan 200

”― Är Evert död? frågade Mikael när Gloria hängde upp skylten på dörren till sal 15. ’Tillträde endast efter tillstånd från avdelningssköterskan’, läste han högt och såg på henne med en blick som sa: Nu borde du väl ändå ha tid.
― Ja, han är död, svarade Gloria. Men det fanns inte tid, inte nu. När de andra tvättade Evert och satte på honom bårskjortan och snyggade till på salen var hon ensam ute på avdelningen med 26 patienter. När som helst kunde de söka henne från de andra avdelningarna och be om hjälp.”

Summering

3 pennorJag gillar verkligen böckerna i serien. Den här var dock inte en av de bästa. Jag ger den 3 av 5 pennor men rekommenderar den samtidigt varmt.

Vid pennan

Monica

Den sista akten av Mari Jungstedt – recension

Den sista aktenFormat: Pocket

Antal sidor: 310

Serie: Anders Knutas del 10

Utgivningsdatum: 2019-05-14

Förlag: Bonnier Pocket

ISBN: 9789174297676

Recensionsex: Nej

 

Lustigt nog har jag fått med mig två pocketböcker till Spanien. Båda handlar om Gotland och är kriminalare. Det gör inget, för jag älskar kriminalare.

 

Typ av bok: Kriminalroman

Hur fångade inledningen mig: Fångad direkt, givetvis. Så här börjar den:

”Mörkret hade sänkt sig omkring den medeltida klosterruinen långt ute på den gotländska landsbygden. Sensommarkvällen var varm och stilla. Några kråkor kraxade långt borta. Publiken satt på helspänn i koncentrerad tystnad. Ett lått sken lyste upp de tjocka kalksensvalven, skuggorna dansade mot de skrovliga stenväggarna. Shakespeares tragedi ’Macbeth’ närmade sig sin avslutning. Långsamt lättade tunna pelare av vit rök från scengolvet och svävade bort bland kraftiga almar och det täta buskaget bakom.”

VILKEN är själva handlingen: Kärlek, mord, skådespel.

Intrigerna: Oerhört dramatiska.

Miljöbeskrivningarna: Fina miljöbeskrivningar.

Dialogerna: Driver handlingen framåt.

 

Baksidestexten – tagen från nätet

Under den myllrande Almedalsveckan hittas den omstridda debattredaktören Erika Malm mördad på ett hotellrum i Visby. Undersökningarna leder tillbaka till ett hotbrev från nynazister, ett mystiskt besök på Romateatern och spåren av en hemlig älskare.

Kriminalkommissarie Anders Knutas och kollegan Karin Jacobsson står inför ett av sina mest uppmärksammade fall, samtidigt som de måste välja vad de ska göra åt den kärlek som spirar mellan dem. Tv-reportern Johan Berg är polisen hack i häl. Allt medan en okänd gärningsperson döljer sig i kulisserna. Någon som vill avgöra slutet på den sista akten.”

 

Andra böcker från denna författare

Jag har läst många tidigare böcker i serien men tyvärr inte recenserat dem.

Mest positivt

Den välskrivna texten och hur Mari Jungstedt alltid lyckas vrida historien något varv i slutet.

 

Några valda texter ur boken

Som jag brukar, för att du ska få en uppfattning om författarrösten, delar jag några utvalda texter utan att avslöja något viktigt. Jag har tagit mig friheten att använda talstreck vid dialoger eftersom jag citerar texten.

Sidan 100

― Så då hinner du inte träffa henne innan hon åker?
― Tror inte det, just nu jobbar hon med ett projekt som handlar om unga hemlösa tjejer i Stockholm och det måste hon hinna fixa med innan hon drar iväg.
― Att hon är så engagerad ändå, sa Knutas med beundran i rösten Trots sin uppväxt. Det är väl inte helt vanligt att ungar som är födda med silversked i mun bryr sig så mycket om fattiga och utslagna.
― Nej, säga vad man vill om hennes rikemansföräldrar, men de har inte skämt bort henne.
Det blev tyst i bilen en stund.”

Sidan 200

”Karin fick en känsla av att de som bodde här var minst tjugo år äldre än Sonja Stenström såg ut att vara. Hela inredningen var pensionärsaktig med gammaldags möbler, trasmattor, tavlor med korsstygnsbroderier på väggarna, ett piano i ett hörn, en otymplig chiffonjé med en pendyl och några inramade fotografier ovanpå. ”

Summering

4 pennorLika trevlig som övriga böcker i serien. Svår att lägga ifrån sig. Jag ger den 4 av 5 pennor.

Vid pennan

Monica

Nya författarskolan av Göran Hägg – recension

Nya författarskolanFormat: E-bok

Utgivningsdatum: 2012-09-12

Förlag: Wahlström & Widstrand

ISBN: 9789146222378

Recensionsex: Nej. Lånad på biblioteket.

 

Typ av bok: Fackbok kring skrivandets konst

Jag är alltid intresserad av fackböcker kring skrivandet. Denna hade jag inte läst tidigare. När jag nu reste till Spanien la jag ner den som e-bok.

 

Hur fångade inledningen mig: Den inleddes med ett långt förord som tyvärr inte fick i gång mig. Men längre fram hade jag några skratt vid texter som var alltför träffande för dagens författare och förlag.

Innehåll: Boken har många intressanta kapitel, allt från talang och skrivande till detaljer att ta fasta på för den som vill testa författarskapet. Här finns både perspektiv och uppbyggnad med, tankar om research och arbetsrutiner såväl som verktyg.

 

Baksidestexten – tagen från nätet

”Kan man lära sig att bli en bra författare? Hur vet man att man har talang? Är det viktigt att vara originell? Vilka berättartekniska knep och fallgropar finns det? Hur får man en bok utgiven? Kan man leva på sitt skrivande?
I Nya författarskolan belyser Göran Hägg, författare och docent i litteraturvetenskap, författarens verksamhet på en mängd olika sätt. Det är en tankeväckande och omåttligt underhållande bok, utmärkt som diskussionsunderlag vid skrivarkurser, men också spännande läsning för den vanliga bokläsaren med intresse för berättarteknik.

Mest positivt

Att vissa kapitel är skrivna på ett lättsamt och ärligt sätt som gav mig några skratt på vägen.

 

Några valda texter ur boken

Som jag brukar, för att du ska få en uppfattning om författarrösten, delar jag några utvalda texter utan att avslöja något viktigt.

Sidan 98

”Tvärtemot vad man tror är amatörskribenten vanligen mer tuktad och konventionell än den professionelle. Dåliga debutantmanus utmärks av sin överdrivna försikthet. Språket är nästan alltid ’vackert’, liknelserna ’fyndiga’ och naturbilderna ’finstämda’ Känslorna är ädla – eller omoraliska å det för ögonblicket mest godkända sättet. Och alltihop är stendött.
Varför? Antagligen just för att det är så lagom.
Låt oss se på följande historia: Två ungdomar vars familjer hatar varande blir förälskade. Familjerna lyckas till sist förstöra alltihop. Eller kanske lyckas de unga älskande rymma. Historien är inte rimlig här och nu i vårt land, men i de flesta andra tider och på de flesta andra platser. Ändå saknar den varje chans att fungera – annat än som komedi med en massa upprepningar och slapstick.
Men låt hatet bli till vansinne, kärleken gå till överdrift. Låt de unga älskande genom en serie vansinniga missförstånd drivas till självmord!
Plötsligt har vi (i bästa fall) Romeo och Julia.”

Sidan 123 om Arbetsrutiner

”Eftersom det är ett ’fritt’ yrke kan författande givetvis utföras på mer varierande sätt än snabbköpskassörens eller busschaufförens. Detta gäller även i de fall där skrivandet är en bisyssla vid sidan om ett mer borgerligt yrke.
Det finns morgonskrivare likaväl som nattskrivare.
Morgonskrivarna har ofta grundlagt vanan med de ännu hade ett annat yrke och således klev upp i svinottan innan det blev dags att gå till jobbet. Nattmänniskorna har istället utnyttjat de tysta timmarna då familj och sambor gått till vila och telefonen tystnat.”

Summering

3 pennorEn intressant handbok som innehåller en del viktig information för en blivande författare samt många raljeringar och skratt för den mer erfarne skribenten. Jag ger den 3 av 5 möjliga pennor. Språket är väldigt bra, vilket jag uppskattar.

Vid pennan

Monica

 

En hamn i stormen av Birgitta Bergin – recension

En hamn i stormenFormat: Inbunden

Antal sidor: 371

Utgivningsdatum: 2022-09-30

Förlag: Piratförlaget

ISBN: 9789164207371

Recensionsex: Ja

 

Tusen tack Birgitta och Piratförlaget för recensionsexemplaret!

 

 

Typ av bok: Relationsroman med spänning

Hur fångade inledningen mig: Boken börjar med en prolog.
Som alltid med Birgittas böcker, grep den tag i mig direkt. Så här börjar den:

”Det är min uppgift att hand om gästerna. Jag ska se till att de har det bra, att de trivs och att de får den upplevelse som de har betalat för Jag ska värna om deras trygghet och säkerhet, därför är jag alltid uppmärksam på dåligt väder och väl förberedd om ett oväder är på ingång. Som chef på hotellet Pater Noster på ön Hamneskär är det mitt ansvar, och ingen som besöker oss ska behöva be en bön för sin överlevnad.”

VILKEN är själva handlingen: En roman där vi får följa handlingen utifrån ett utvalt antal karaktärer. Några skrivna i tredje person, andra i första. Det gör det hela lite mer dramatiskt, tycker jag.

Intrigerna: Oerhört dramatiska.

Miljöbeskrivningarna: Fin miljöbeskrivning.

Dialogerna: Driver handlingen framåt.

 

Baksidestexten – tagen från nätet

Sju gäster anländer till Pater Noster-öarna en helg i oktober. På den lilla ön finns bara karga klippor, ett hotell samt fyren från 1800-talet och hav så långt ögat kan nå. Kenneth och Marina som driver hotellet känner direkt att något ligger i luften. Detta är inga sorglösa weekendgäster, utan människor som av olika skäl kommit för att lösa knutar i sina liv. Nya förbindelser uppstår, gamla löses upp och när orkanen slår till med full kraft finns inte längre någon återvändo. Kommer alla ens att lämna ön levande?”

 

Andra böcker från denna författare

Jag har tidigare läst många av Birgitta Bergins böcker. Här kan du se några av de recensioner som jag skapat efter att ha läst dem.

https://www.monicaiveskold.se/?s=Birgitta+Bergin

Mest positivt

Författarrösten och att Birgitta byter perspektiv beroende på vilken karaktär vi får följa. Välskrivet och utan stavfel eller grammatiska fel.

 

Några valda texter ur boken

Som jag brukar, för att du ska få en uppfattning om författarrösten, delar jag några utvalda texter utan att avslöja något viktigt. Jag har tagit mig friheten att använda talstreck vid dialoger eftersom jag citerar texten.

Sidan 100

”För tredje gången tar Elvis fram en cigarett. Rastlösheten håller på att ta kål på honom. Han vill gå därifrån, men hittar ingen ursäkt. Emanuel står som fastklistrad och att hitta ett samtalsämne tycks inte intressera honom. Inte Elvis heller den delen. Men att tiga ihop med en okänd person stressar honom. Han fumlar i en innerficka och hittar till slut en tändare.
― Det där är nog rätt lönlöst, konstaterar Emanuel. Inte en chans att du får tänt den i den här blåsten.”

Sidan 200

”― Jag fattar vilket hus du menar, avbryter jag för att komma framåt i historien.
― Okej. Alltså, vi gick in i huset. Det var olåst, jag hoppas det var okej …
― Fortsätt, uppmanar jag, plötsligt orolig för vad som kan ha hänt.
― Utan någon förvarning så km det en jäkla våg och ’sköljde’ över hela huset! Alltså, vi trodde att rutan skulle tryckas in och att vi skulle åka med och …
― Nä, det trodde inte jag. Att vi skulle sköljas ut i havet, alltså, flikar Elvis in som om han plötsligt blir generad över deras panik.
― Gick rutan söner?”

 

Summering

5 pennorEn gripande relations- och spänningsroman som var svår att lägga ifrån mig. Jag ger den full pott, dvs 5 av 5 pennor. Läs den!

Vid pennan

Monica

Tukta av Helén Wigh – recension

TuktaFormat: Inbunden

Serie: Elin Roth (del 1)

Antal sidor: 368

Utgivningsdatum: 2022-09-19

Förlag: Historiska Media

ISBN: 9789180500234

Recensionsex: Ja

 

Tusen tack Helén och Historiska Media för recensionsexemplaret!

 

 

Typ av bok: Noir från två olika tidsepoker

Hur fångade inledningen mig: Den startar med historien för 1950 och griper tag ganska omgående. Så här börjar den:

”Oljefärgsdoften låg tung över det damiga rummet med gamla tavelramar, boklådor och färgburkar. Elin svepte lätt med penseln över duken. Med tunna linjer försökte hon fånga flickans ansikte ur minnet. På målningen skulle flickan leva .En låga av liv trädde långsamt fram i den späda kroppen och håret vajade följsamt i vinden. Varje detalj var tvungen att se levande ut. Hon skulle utplåna döden som etsat si fast i stunden.”

VILKEN är själva handlingen: En roman som utspelar sig i ett historiskt Värmland. Det är första delen i en serie om Elin Roth, dottern till ortens polis.

Intrigerna: Dramatiska.

Miljöbeskrivningarna: Fina miljöbeskrivningar.

Dialogerna: Driver handlingen framåt.

 

Baksidestexten – tagen från nätet

År 1950. Elin Roth arbetar i sin farfars antikvariat men vill utbilda sig till polis. Så länge hon kan minnas har hon hjälpt sin far, poliskonstapeln i Filipstad, med brottsutredningar. En dag begår Elin ett ödesdigert misstag och fadern utesluter henne från framtida samarbeten.
Elin försöker acceptera sitt öde och glömma polisdrömmarna. Men när en tonårsflicka blir misshandlad och allt pekar på att gärningsmannen finns i Elins egen familj börjar hon i hemlighet pussla samman ledtrådarna.

År 1890. Systrarna Ingrid och Sara lever med sin svårt sjuka far i ett ensligt beläget torp djupt inne i granskogarna. Innan fadern dör får han den sexåriga Ingrid att avge ett löfte: hon ska till varje pris skydda sin yngre syster genom livet. Men systrarna skickas från barnhus till fosterhem, och deras uppväxt präglas av våld och vuxna som sviker. Ingrid finner sin enda tröst i naturen, en värld som är mer förutsägbar och lättare att kontrollera än människornas.”

 

Andra böcker från denna författare

Jag har tidigare läst både Järnmärkt och Jordoffer av samma författare. Här kan du se recensionen för dem:

Järnmärkt av Helén Wigh – bokrecension – Monica Iveskölds blogg (monicaiveskold.se) 4,5 av 5 möjliga pennor.

Jordoffer av Helén Wigh – recension – Monica Iveskölds blogg (monicaiveskold.se) 5 av 5 möjliga pennor.

 

Mest positivt

Författarrösten och att allt är välskrivet såväl som de gripande människoskildringarna. Upp­skattar också hur de olika årtalen knyts ihop på slutet och ger mig som läsare en överraskning.

 

Några valda texter ur boken

Som jag brukar, för att du ska få en uppfattning om författarrösten, delar jag några utvalda texter utan att avslöja något viktigt. Jag har tagit mig friheten att använda talstreck vid dialoger eftersom jag citerar texten.

Sidan 100

Ljuset nalkades utanför. Golvplankorna knarrade och Ingrid slog upp ögonen. Hon hörde hr fosterföräldrarna pratade lågmält om dagens sysslor.
Ingrid och Sara fick se till att sköta sig bäst de kunde. Hon ville inte ens tänka tanken på vad som kunde hända ifall fosterfar inte såg någon nytta med dem. Men även om fosterfar skrämde, fanns värmen hos fostermor och för Ingrid räckte det mer än väl just nu.
Fostermor kom ut ur kammaren. Hon höll sig för magen som om den smärtade.
― Bra att ni är vakna. Skynda er upp nu. Ni får följa med mig ut till korna.”

Sidan 200

”Rut gick fram till henne, lade handen på Elins axel och tryckte till.
― Det är så, eller hur? sa Elin. Att min bror är någon som slår kvinnor?
Rut vek undan med blicken. Ögonen fylldes av tårar.
― Det är svårt. Jag kan inte …
― Vad är svårt? Vad är det fröken inte kan?”

 

Summering

4,5 pennorEn gripande roman som knyter samman två olika tidsperioder. Fantastisk författarröst. Jag ger den 4,5 av 5 pennor. Läs den!

Vid pennan

Monica

Barnsköterskan av Stacey Halls – recension

BarnsköterskanFormat: Inbunden

Antal sidor: 319

Utgivningsdatum: 2022-08-22

Förlag: Bokfabriken

ISBN: 9789178359578

Recensionsex: Ja

 

Tusen tack Bokfabriken för recensionsexemplaret!

 

 

Typ av bok: Feelgood – en roman av det klassiska slaget

Hur fångade inledningen mig: Helt underbar bok som fick mig fast redan i inledningen. Så här börjar den:

”Skogen var långt ifrån tyst på natten. Nattskärror och ugglor ropade ut sina märkliga solon och stenarna som låg utströdda över stigen knastrade under mina känger. Överallt hördes ljudet av vatten. Livliga små bäckar och åar företag sin oupphörliga färd ned mot floden, porlande, bubblande, skummande. Regnet hade upphört och månen kikade fram bakom sin disiga slöja. Jag drog ihop kappan vid halsen och lindade sjalen tätare runt ansiktet.”

VILKEN är själva handlingen: En roman som utspelar sig England. Den handlar om den nyutexaminerade sköterskan Ruby May.

Intrigerna: Dramatiska.

Miljöbeskrivningarna: Fina miljöbeskrivningar.

Dialogerna: Driver handlingen framåt.

 

Baksidestexten – tagen från nätet

Nyutexaminerade barnsköterskan Ruby May tar en tjänst hos Charles och Lilian England, ett välbärgat par med rötter i en dynasti av kvarnägare. Hon hoppas att det ska vara nystarten hon behöver. Hon försöker göra sig hemmastadd i det isolerade huset Hardcastle, men märker ganska snart att någonting inte är riktigt som det ska med den vackra, mystiska Mrs England.

Utfryst av husets övriga tjänare tvingas Ruby konfrontera sina egna demoner för att hindra att historien upprepar sig. Hon, om någon, vet att något sådant som den perfekta familjen inte existerar.”

 

Andra böcker från denna författare

Jag har tidigare läst Hittebarnet av samma författare. Här kan du se recensionen för den:

Hittebarnet av Stacey Halls – bokrecension – Monica Iveskölds blogg (monicaiveskold.se)

Hittebarnet fick 4 av 5 pennor.

Mest positivt

Den välskrivna texten. Stacey Halls författarröst. De gripande människoskildringarna.

Minst positivt

Att alla dialoger inte kommer på egna rader. Se sista meningen under sidan 100 nedan.
Dessutom tautologin, dvs att skriva både frågetecken (?) och ordet frågade. Se under sidan 200 nedan.

 

Några valda texter ur boken

Som jag brukar, för att du ska få en uppfattning om författarrösten, delar jag några utvalda texter utan att avslöja något viktigt. Jag har tagit mig friheten att använda talstreck vid dialoger eftersom jag citerar texten.

Sidan 100

”― Nej, men mina bröder brukade gömma sig i grannens kolskjul och hoppa fram och skrämmas. Man kunde höra de skrek långt ut å gatan. De tog alltid med sig saker hem som de hittat i skräphögar eller som trillat ned från vagnar. Jag kan svära att de knyckte dem när föraren inte såg. De tog till och med död katt hem en gång. Min mor fick ett utbrott. Hon sa att de var som terrierhundrar. Min äldre bror, Robbie, ha brukade laga sakerna som de hade md sig: metall och plåtburkar och söndringar saker, allt möjligt. Lampor, klockor, sådana saker. Han tog isär dem och satte ihop dem igen.
― Ska ni åka och hälsa på dem? Mrs Mannion besöker sin bror i Scarborough en gång om året och då måste vi äta kall mat i tre dagar.
Jag stoppade nyckeln i fickan och lyfte upp Charley ur babysängen. ― Kanske. Nu går vi och letar reda på Millie innan hon drunknar i sina egna tårar.

Sidan 200

”Mina tankar rusade i förväg till vad som skulle hända om hon fick ett femte barn. Man skulle behöva anlita en månadssköterska, men var skulle hon sova? Det fanns inte plats till ytterligare en säng i barnkammaren. Fast hon hade ju sagt att hennes månatliga besvär var smärtsamma, så hon kunde inte vara havande.
― Ville ni något? frågade hon.
― Jag undrade om ni mår tillräckligt bra för att besöka lekrummet idag, frun.
― Varför?
― Jag tänkte att ni kanske ville ha lite ombyte.
Hon lät blicken vandra över rummet och såg ut att fundera på saken. ― Jag antar att det inte skulle skada.
― Bara om ni mår tillräckligt bra.
― Jag kommer senare. Skulle ni vilja be Tilda att ordna ett bad åt mig?
― Naturligtvis, frun.”

Summering

4 pennorEn fantastisk fin roman som synliggör livet strax efter millenniumskiftet 1900. En gripande handling. Jag ger den 4 av 5 pennor. Läs den om du gillar feelgood-romaner!

Vid pennan

Monica

Den sista marionetten av Andreas Ek – recension

Den sista marionettenFormat: Inbunden

Serie: Joel Adler (del 1)

Antal sidor: 337

Utgivningsdatum: 2022-09-13

Förlag: Stellar förlag

ISBN: 9789188981202

Recensionsex: Ja

 

Tusen tack Andreas för recensionsexemplaret!

 

 

Typ av bok: Intensiv spänningsroman

Hur fångade inledningen mig: Som alltid i Andreas böcker, fångades jag direkt. Den startar mjukt och med Andreas härliga författarröst. Här kan du läsa den.

”Hon suckade när hon stoppade in mjölken i kylskåpet. Som vanlig hade Alexander kommit ner till köket och druckit ett par klunkar kaffe på stående fot. Sedan hade han pussat henne på kinden innan han sekunden senare stängt ytterdörren bakom sig. Lämnat henne med nybakat bröd och färskpressad apelsinjuice. Hon saknade de stressfria morgnarna när de bra njöt av varandras sällskap. Vardagen hade smugit sig på som en oinbjuden gäst alldeles för snabbt, trots att de inte ens hade några barn, även om de hade talat om att försöka snart.”

VILKEN är själva handlingen: En spänningsroman som utspelar sig i hjärtat av Stockholm. Joel tar lagen i egna händer och försöker stoppa en katastrof.

Intrigerna: Dramatiska, andlösa.

Miljöbeskrivningarna: Fina miljöbeskrivningar.

Dialogerna: Driver handlingen framåt.

 

Baksidestexten – tagen från nätet

Joel Adler är en före detta operatör vid Sveriges hemligaste specialförband som efter en förödande insats i Somalia nu lever ett ensamt och kringflackande liv. Krig har varit hans arbetsplats och åren som elitsoldat har format både hans starka psyke och imponerande fysik.

Efter ett slumpmässigt möte på ett hotellrum vaknar han upp med den vackra Tess mördad bredvid sig i sängen. Innan Joel hinner göra något åt situationen ringer telefonen samtidigt som polisen bankar på dörren. Rösten i andra änden ger honom ett ultimatum, antingen straffas för mordet eller följa instruktionerna och bli en marionett. Joel fattar ett snabbt beslut. Ett beslut han för evigt kommer att ångra.”

 

Mest positivt

Andreas författarröst och sätt att skriva samt hans kunskap inom det polisiära. Alltid lika spännande. Glimrande!

Minst positivt

Egentligen inget bortsett från några stavfel som jag upptäckte. Du kan se ett stavfel på sidan 100 nedan (markerat med fetstil).
Tautologin att skriva både frågetecken och använda sig av fråga i dialogen. Se nedan under sidan 100.

 

Några valda texter ur boken

Som jag brukar, för att du ska få en uppfattning om författarrösten, delar jag några utvalda texter utan att avslöja något viktigt. Jag har tagit mig friheten att använda talstreck vid dialoger eftersom jag citerar texten.

Sidan 100

”Männens plan hade varit att hugga så många som möjligt med knivar och sedan bli martyrer genom att själva skjutas av polisen. Tillsammans med MUST hade Jonas och hans team haft övervakning på terroristerna och på morgonen när de tänkte utföra dådet hade Nationella insatsstyrkan stormat lägenheten och gripit dem.
Tack vare möjligheten att övervaka Internet genom en hemlig algoritm, där mail och konversationer som innehöll specificerade ord som kunde kopplas samman till terrorplaner, var operation som den med de båda männen möjlig. En stor mängd data sållades och filtrerades ner till det som var mest intressant. Jonas och hans team djupdök sedan ner i datan och analyserade den för att se om det var något att gå vidare med.
― Har vi fåt något nytt att arbeta med? frågade Jonas.
Jenny snurrade ett havt varv på stolen.”

Sidan 250

”Han pressade samman käken när han drog åt och stönade till av smärta.
Sedan lämnade Joel stugan, tog upp Seths telefon och ringde Emma Steen. Numret hade han memorerat i Gamla stan när han tittade i hennes telefon.
Hon lät andfådd när hon svarade med sitt namn.
― Lyssna noga och avbryt inte, sa han. Jag är Joel Adler, före detta operatör inom SOG. Det är jag som ströp ut dig i Gamla stan. Jag ber om ursäkt för det, men det var nödvändigt.”

Summering

5 pennorEn fantastisk roman. En av de bästa i år. Jag ger den full pott, dvs 5 av 5 pennor. Läs den om du gillar spänningsromaner!

Vid pennan

Monica

Den blinde mördaren av Margaret Atwood – recension

Den blinde mördarenFormat: Inbunden

Antal sidor: En tegelsten på 544 sidor

Utgivningsdatum: 2000

Förlag: Prisma

ISBN: 915183754-4

Recensionsex: Nej

 

Den finns numera som pocket och e-bok, utgiven av Norstedts förlag.

 

Typ av bok: En roman med humor och mörk dramatik.

Hur fångade inledningen mig: Den fångade mig. Men sen tappade jag stundtals bort mig, så jag fick tvinga mig igenom läsningen.

Tio dagar efter krigsslutet körde min syster Laura av vägen på en bro. Man hade hållit på att reparera bron: hon fortsatte rakt genom varningsskylten. Bilen störtade nästan trettio meter ner i en ravin, fortsatte genom de nyss utslagna trädkronorna, fattade sedan eld och rullade ut i den grunda bäcken där nere. Stora stycken av bron föll ner ovanpå den. Det fanns inte mycket mer än förbrända stumpar kvar av henne.”

VILKEN är själva handlingen: Rörig. Handlar dels om en utgiven bok, dels om kärleksstunder och även om vardagen utifrån en gammal dams perspektiv.

Intrigerna: Överdrivet dramatiska.

Miljöbeskrivningarna: Bra.

Dialogerna: De driver visserligen handlingen framåt men de är definitivt inte självklara. En av de första böcker som jag läser som inte har varken citationstecken eller talstreck i dialogerna, så de kan emellanåt vara svåra att uppfatta som dialoger.

 

Baksidestexten – tagen från nätet

”Laura Chases äldre syster, Iris, blev vid 18 års ålder bortgift med en framgångsrik företagsledare. Nu är hon fattig, 82 år gammal och bor i Port Ticonderoga, en liten stad som före första världskriget mer eller mindre styrdes av deras då mycket förmögna familj. Samtidigt som Iris klagar över sin numera opålitliga kropp tänker hon tillbaka på sitt långt ifrån exemplariska liv och de risker hon har tagit. I fokus står de händelser som inträffade i samband med systerns tragiska och alltför tidiga död.

Först och främst handlar det om publiceringen av Den blinde mördaren, en roman som gjorde den döda Laura Chase ökänd men också gav upphov till en sannskyldig kult. Iris lever nu ”i skuggan av Laura”. Lauras roman som var sexuellt mycket frispråkig för sin tid – det oroliga 1930-talet – handlar om en vågad kärlekshistoria mellan en rik ung kvinna och en man på flykt. Under sina hemliga möten i hyresrum och på sjaskiga kaféer underhåller de två älskande varandra genom att hitta på en otäck berättelse i bästa kiosklitteraturstil.

Samtidigt som den påhittade historien slingrar sig fram genom kärlek och svartsjuka, självuppoffring och svek, gör också den verkliga historien det, och båda närmar sig med förfärande hastighet krig och katastrof.”

Mest positivt

Atwoods lek med ord.

Minst positivt

Att romanen är rörig, svårläst, stundtals icke greppbar och att dialogerna saknar citationstecken eller talstreck. Långtråkig stundtals.

Några valda texter ur boken

Som jag brukar, för att du ska få en uppfattning om författarrösten, delar jag några utvalda texter utan att avslöja något viktigt. Jag har dessutom valt att skriva dialogerna på egna rader med talstreck.

Sidan 100

”Hon var inte någon friskt kvinna, sa Rennie till mrs Hillcoate, som kom för att hjälpa till med tvätten. Det var som om den kvinna som en gång varit min mor hade rövats bort av trollen och denna andra mor – denna äldre, gråare, slappare och modlösare – hade lämnats här i hennes ställe. Jag var bara fyra år då och skrämdes av hennes förändring och jag ville bli kramad och tröstad, men mor hade inte längre kraft att göra det. (Varför säger jag ’inte längre’? Hennes uppfostran hade alltid snarare syftat till att lära mig saker än till att älska mig. Innerst inne var och förblev hon skollärarinna.”

Sidan 200

”Han nämndes sällan och sågs aldrig, men sades ha mycket penar och ständigt vara ’på resande fot’. Senare, när Winifred och jag inte längre talade med varandra, brukade jag för mig själv koka ihop historier om denna mr Prior: Winifred hade låtit stoppa upp honom och försvarade honom bland en massa malkulor i en papplåda, eller kanske hade hon och chauffören murat in honom i källaren för att kunna hänge sig åt vällustiga orgier. Det där med orgierna var kanske inte så galet gissat, fast jag måste erkänna att vad Winifred än hittade på i den riktningen skötte hon det mycket diskret. Hon kunde konsten att sopa igen spåren efter sig – jag skulle tro att det också är ett slags dygd.”

Sidan 301

”Man kan bara skriva sanningen om man förutsätter att det man skriver aldrig kommer att bli läst. Inte av någon annan, inte ens av en själv vid någon senare tidpunkt. Annars börjar men ursäkta sig. Man måste betrakta det man skriver som en lång bläckslinga som utgår från pekfingret på höger hand, och man måste se hur vänster hand suddar ut den.
Det är naturligtvis omöjligt.
Jag drar ut linjen, denna svarta tråd som jag spinner tvärs över sidan.”

Sidan 400

”I går kväll tog jag ett av de där pillren som doktorn (stavfel i boken ’dokton’) skrev ut åt mig. Detfick mig att somna med en gång, men sedan drömde jag, och den drömmen var inte ett dugg bättre än de jag haft utan att ta någon medicin.”

Summering

3 pennorEn tung roman som jag rekommenderar dig att läsa som vill njuta av Atwoods skrivarröst. Jag ger den 3 av 5 pennor baserat på det språkliga. Men betonar att jag verkligen tyckte den var tråkig och intetsägande.

Vid pennan

Monica

Alkemins eviga eld av Anna Jansson – recension

Alkemins eviga eld av Anna JanssonFormat: Pocket

Antal sidor: 311

Utgivningsdatum: 2012-04-13

Förlag: Månpocket

ISBN: 9789175030661

Recensionsex: Nej

Typ av bok: Spänningsroman/Kriminalare

Hur fångade inledningen mig: Precis som alla Anna Janssons böcker, fångar denna mig så snart jag öppnar första sidan. Jag har dessutom (vilket är mycket ovanligt) läst den två gånger och även sett filmen som bygger på boken.

Själv har jag även provat på glasblåsning vilket gjorde berättelsen än mer spännande i mina ögon.

”Den kvällen hade konstnärerna samlats hos Justus Hartman i Mästerby. De hade druckit äpplevin och ätit saffranspannkaka med salmbärssylt och vispad grädde. Detta för att fira att konstutställningen ’Is av eld’ hade blivit en succé som lät tala om sig på kultursidorna. Klotet av eld på glasblåsarens pipa, andetagen som genom exakt avvägning skapar liv och formar glaset är magi för den oinvigde. Snurra, blås, snurra … För mästaren och ans fyra unga konstnärsvänner hade utmaningen varit att fånga vinterns själ i opalglas, silverblått och kristall.”

VILKEN är själva handlingen: Justus Hartman försvinner. Maria Wern, den kände kriminalaren, gör många makabra fynd och Visbypolisen får fullt upp med att jaga en mördare.

Intrigerna: Dramatiska.

Miljöbeskrivningarna: Bra och välskrivna.

Dialogerna: Driver handlingen framåt.

 

Baksidestexten – tagen från nätet

”I sökandet efter den världsberömde glaskonstnären Justus Hartman lämnar Maria Wern Gotland och beger sig till Kosta Boda Art Hotel. Där gör hon ett makabert fynd – ett lik ligger nedsänkt under vatten i en utsökt glaskista. Hon inser att det finns en koppling mellan mordet och Justus försvinnande. Han var en av de sista alkemisterna, och nu vill någon ta del av den gamle mannens hemlighet innan han går i graven. Maria Wern och Visbypolisen för en kamp mot klockan i jakten på en mördare som fanatiskt följer alkemins principer.

Alkemins eviga eld är den tolfte fristående boken om Maria Wern.”

Jag har personligen läst flertalet av Anna Janssons böcker. Alla bygger på Maria Wern och polisen i Visby. Dessutom har jag sett de flesta inspelade tv-serierna. Tyvärr följer inte tv-serien böckerna. Det är helt andra personer och karaktärerna stämmer inte.

Mest positivt

Anna Janssons författarröst som jag verkligen uppskattar. Hon kan det här med dramaturgi och skrivande.

Minst positivt

Lite krystat slut men oförutsägbart, vilket jag dock gillar. Några stavfel som korrekturläsaren har missat, exempelvis ordet ”framför” som är tryckt ”ramför” på sidan 200 (vilket jag inte citerat).  Dessutom gillar jag inte att dialogerna blandas med övrig text. Jag anser att varje dialog ska komma på en egen rad. Något som jag alltid lär ut till mina deltagare i mina onlinekurser.

Några valda texter ur boken

Som jag brukar, för att du ska få en uppfattning om författarrösten, delar jag några utvalda texter utan att avslöja något viktigt. Dialogerna är skrivna med talstreck här i min recension men med citationstecken i boken.

Sidan 100

”När de körde väg 149 norrut sprack molntäcket upp och snart lyste solen som genom ett brännglas in genom vindrutan. Maria stannade bilen för att ta av sig jacka och tröja. Jesper Ek gick också ut en stund och sträckte på benen.
Havet skymdes av skog på ömse sidor. De hade just passerat skylten till Lummelundagrottorna. Första delen av resan hade Ek funderat över vilka förändringar som skulle följa med det nya chefskapet. Det var för tidigt att ha en åsikt om Patrik Hedlund ännu, men han ville gärna diskutera saken med Maria. Av naturliga skäl valde Maria att inte heller ha någon åsikt. Det förflutna var hennes ensak.”

Sidan 200

”― Och mordet idag har färgen gul.
Patrik gjorde en anteckning på blocket framför sig.
― Det kan mycket väl vara ett sånt mönster en psykopat följer. Det kan handla om färgerna p åett klädesplagg eller et annat föremål med starkt symbolvärde.
― Gult står för svekfullhet, gula rosor för vänskap.
Maria såg smått uppgiven ut.
― Har vi fått någon lista från Hemse på kunder som varit på systemet?
Patrik iakttog henne lätt förbryllad, som om han anade att hon höll inne med något han borde veta.
― Ja, och jag har bett om förstärkning från fastlandet för att klara mängden information. Växjö-polisen är informerad.”

Summering

3 pennorDetta är kanske inte den bästa av Anna Janssons romaner men jag ger den 3 av 5 pennor och rekommenderar den verkligen.

Vid pennan

Monica

Ett liv i lust av August och Lotta A – recension av novellen Biltvätten

Ett liv i lustFormat: E-bok (finns även som ljudbok)

Antal sidor: Endast några få

Utgivningsdatum: 2020

Förlag: August och Lotta

ISBN: Flera olika

Recensionsex: Nej men fick tips och lovade läsa/recensera

 

Baksidestexten – tagen från nätet

E-boken innehåller bådas perspektiv.

Genom hans ögon: Han lutar sig över henne, tar ett stadigt tag med ena handen om hennes midja, den andra om hennes hals och borrar in näsan i hennes nacke. Känner hennes doft, låter den fylla hans näsborrar och berusa honom. Biltvättens borstar har just börjat rulla över bilen.

Genom hennes ögon: Med sina fingrar särar hon lite på de släta läpparna och kan inte hålla tillbaka ett stön. Samtidigt försöker hon att se så oberörd ut som möjligt, om någon skulle gå förbi utanför. Vetskapen om att någon annan skulle kunna se henne, samtidigt som hon vet att han betraktar henne i ögonvrån eggar henne något så fruktansvärt mycket.

Allmänt

Om du gillar erotiska noveller, kanske denna tilltalar dig. Den finns både som e-bok och ljudbok. Jag har läst e-boken och det är den jag recenserar.

Idén att skriva ur både hans och hennes ögon, är tilltalande. Tyvärr är språket och grammatiken urusel, anser jag. Så ska du läsa, kan du bortse från en välskriven text.

Ingen text ur boken

Jag brukar, som du vet, alltid citera några sidor ur varje roman. Det tänker jag inte göra avseende denna. Dels vill jag inte skriva ut dessa texter, dels är de mycket dåligt skrivna rent grammatiskt.

Författarna byter tempus och innehållet går endast ut på erotik. Inget annat.

Summering

1 pennaJag har svårt att rekommendera den här novellen och har inte läst någon av de övriga. Tycker att det finns bättre noveller och romaner om du tilltalas av erotik. Jag ger den endast 1 av 5 pennor på grund av den dåliga grammatiken och avsaknaden av regelrätt tempus.

Vid pennan

Monica