Currently viewing the category: "Bokrecension"

Här och nu av Eva Ludvigsen

Bokrecension

Här och nu av Eva LudvigsenDet började med att jag läste boken Lova av Eva Ludvigsen. Se mer om den här (länk till recensionen).

Boken gav mersmak och jag valde att läsa Här och nu.

Oj vilken feelgood-roman. Jag håller med Kim Kimselius när hon skriver att Eva Ludvigsen är ”Sveriges Nora Roberts”. Eva har ett härligt språk och boken var absolut en av de bästa i genren Feelgood som jag läst i år. Jag skrattade och grät om vartannat. Den fångade mig till 100 % och jag kunde inte släppa den. Sträckläste den till slut. En riktigt fin bok som jag varmt rekommenderar dig att läsa. Dessutom har Eva Ludvigsen lyckats med att överraska i slutet, vilket jag verkligen uppskattade.

5 pennorBoken får full pott av mig, dvs 5 av 5 pennor.
Tack, Eva, för en läsvärd stund.

Så här står det i nätbokhandeln om boken:

”När trettiofemårsdagen närmar sig och advokaten Ingrid fortfarande inte hittat mannen i sitt liv, bestämmer hon sig för att vidga vyerna och bege sig utomlands. Framför allt ska hon försöka leva ”här och nu” och ”ge sig hän”, inte hålla tillbaka känslorna i rädsla för att än en gång bli sårad. Efter en tids kringresande hamnar hon på en hästgård i Montana. På granngården bor Nate, vars inre frusits till is sedan hans ungdomskärlek tackat nej till hans frieri. Men den sprudlande svenskan, som inte bara är en stjärna på fotbollsplanen utan också mer än gärna gör honom sällskap på ridturerna, får honom snart att tina. Han har bara glömt hur man söker kontakt. Det som börjar som en trevande vänskap utvecklar sig till en riktig kärlekssaga. I alla fall tills det förflutna kommer ikapp och missförstånden läggs på hög. Först när livet ställs på sin spets strider de för sin kärlek mot alla odds.”

Vid pennan
Monica

Att läsa, skriva och måla är livet

Bokrecension varje måndag

Du vet att jag läser mycket. Varje måndag har jag en bokrecension som berättar om den bok som jag läst under veckan. Ibland läser jag flera böcker samtidigt; en tryckt bok och en på iPad. Vissa veckor hinner jag läsa mer än en bok. Ofta läser jag även en fackbok samtidigt.

Det har blivit så många recensioner att de snart är värda en egen blogg, tror jag. Vi får se till sommaren om så blir fallet.

Romaner och fackböcker

Dessutom skriver jag. Även här har jag mycket på gång. Just nu skriver jag på tre romaner i en serie. Genren är feelgood med drama. Första romanen om ”Porten till friheten” slutredigeras och skrivs om – än en gång. Och nu har jag en stor idé på roman nr 4 – som ska bli helt självständig.

Romanerna i serien

Jag redigerar en fackbok för alla som skriver. Den heter ”Handbok för textproduktion – Layout, design och formgivning” och har tidigare getts ut i två omgångar samt även kunnat köpas som kurspärm för de som gått onlineutbildningen i Layout exempelvis. Håller även på med att sätta en e-bok ”Tipsen som ger dig ett rikare liv”.

Fackböcker på G

Till sommaren ska jag påbörja en barnbok tillsammans med ett av mina barnbarn.

Eget måleri och onlinekurs i Måleri

Tulpan i triptykFörutom att läsa och skriva, älskar jag att måla. Det har jag gjort hela mitt liv. Och precis som med allt annat, är jag en person vars nyfikenhet är stor. Jag måste helt enkelt lära mig massor om det jag gör. Därför har jag gått mängder med målarkurser. Numera har jag skapat en egen målarkurs, helt digital, som mina deltagare kan köra på nätet. Och vilka recensioner jag har fått. Några skriver att de är överlyckliga att få en kurs till så ringa pris med så enormt mycket kunskap i. Orden värmer.

Själv håller jag på att måla en triptyk (det är en serie på tre målningar), där den första är klar – en tulpan. En solros och en blåklint ska ingå i serien.

Lista på hundratals böcker att gratis ladda ner

Om du följer min blogg och anmäler dig till mitt nyhetsbrev, så lovar jag att du ska få en lista på hundratals böcker som du kan ladda ner – helt gratis.

Anmäl dig till nyhetsbrevet här i rutan vid sidan om så får du listan på böckerna att ladda ner i nästa nyhetsbrev.

Gör som jag – Lev din dröm nu!

Levande hälsningar
Monica

 

 

 

In i mista detalj av Kristin Emilsson

Bokrecension

In i minsta detalj av Kristin EmilssonVilken feelgood-roman! Jag läste ut boken på två kvällar. Den skildrar, med en målande gestaltning, vad som händer i både storstad och på landet. Igenkänningen är stor, för Stockholm såväl som för den småländska landsbygden. Jag kunde inte lägga ifrån mig boken. Språket är så vackert och målande att jag blev lyrisk. Intrigerna vävs ihop som den finaste brodyr. Karaktärerna är välgjorda och det finns ett djup i dem som jag gillar. Jag som för stunden, är totalt fokuserad på att utveckla karaktärer, eftersom jag precis lanserat min onlinekurs i ämnet. Den här boken har karaktärer som utvecklas – hela tiden. Den har också ett budskap som jag gillar, nämligen att ta vara på lyckan och värna om den, leva i nu:et.

När jag såg omslaget, förstod jag inte bilden – trots att jag arbetat med bildanalys i 30 år. Men efter att ha läst boken, klarnade bilden och blev tydlig. En fin illustration till bokens innehåll.

Ser fram emot fler böcker av Kristin, tack.

Så här står det på nätbokhandelns sidor:

”Freja och Anton har all anledning att vara nöjda med tillvaron. Deras största problem är om väggarna i den nyrenoverade vindsvåningen i Sofo ska målas tofuvita eller äggskalsvita. Livet är utstakat och planerat in i minsta detalj – ingenting har lämnats åt slumpen. Ända tills den dag ett oväntat dödsfall skakar om tillvaron och tvingar dem att bege sig långt utanför tullarna till Antons barndomsstad, den lilla småländska utflyttningsorten Idemåla. Snart står det klart för Freja att det är mycket hon inte vet om Antons familj. När hon börjar nysta i trådarna förstår hon att det finns saker i hennes mans förflutna som kommer att påverka deras liv mer än hon någonsin kunnat drömma om. In i minsta detalj är en feelgood-roman om storstad och landsbygd, om kärlek och vänskap, om gamla hemligheter och nya – och om en katt som inte heter Leif.”

5 pennorBoken får mina allra bästa rekommendationer och jag ger den 5 av 5 möjliga pennor.

Vid pennan
Monica

Skärvor av LiseLotte Divelli

Bokrecension

SkärvorÅh vilken upplevelse! En 500-sidig bok som jag sträckläste. Den gick helt enkelt inte att lägga åt sidan. Jag älskade de korta kapitlen som tydligt visade perspektivpersonen. Att få följa händelsen från flera håll, skapade dimensioner utöver det vanliga.

Som det står på webben: LiseLotte har haft en unik inblick i den slutna mc-världen, ett umgänge dit få människor har tillträde. Skärvor beskriver mc-världens utanförskap, polisens utsatthet och konsekvenserna av beslut som fattas i stundens hetta. Skärvor är en fiktiv spänningsroman med en ständigt närvarande realism. Den utspelar sig i genuina miljöer där du bjuds in till en upplevelse utöver det förväntade.

Jag tackar av djupet från mitt hjärta, LiseLotte, för att jag fick läsa din fina roman och ser verkligen fram emot kommande böcker av dig. Att hålla läsarens engagemang uppe i 500 sidor är en prestation som du verkligen lyckas med, långt över förväntan. Från första till sista sidan sker det något.

Så här står det på nätbokhandelns sidor. Lägg märke till det blommande språket. LiseLotte är mycket duktig på att gestalta.

”Närpoliserna Micke Ståhl och Fredrik Flink skickas på ett larm gällande en misshandlad tonårsflicka. Det som istället möter dem är så fruktansvärt att livet tillfälligt stannar upp.

Stefan Andreason, president för Rubicon Mc Stockholm, har skrapat ihop ett par timmar av ledig tid. Med sin fru Carina njuter han av en romantisk åktur på motorcykeln. Strax innan de är hemma ser de hur det varma solskenet skiftar till ett iskallt hav av flammande blått ljus. Polisbilar och andra räddningsfordon har invaderat deras egendom. De stannar till för att försöka förstå vad det är som pågår. Trots Stefans svärande åsikter om snutar och olagliga razzior börjar deras fasader att rämna när de kör den sista biten hem.

Stefan, kvider Carina. Ungarna?

Förintad i ett dovt vakuum försöker Stefan Andreason desperat att hantera sin nya verklighet. Förmågan till rationella tankar har försvunnit. Sakta men säkert börjar han inse vidden av sveket som har drabbat honom. Tragedin sveper med sig allt i sin väg och triggar igång det som borde vara begravt. De inblandade poliserna ställs inför beslut som aldrig skulle behöva fattas och som i slutändan får förödande konsekvenser.”

5 pennorJag ger boken högsta betyg (5 av 5 pennor) och längtar efter nästa bok av LiseLotte. Mina allra varmaste rekommendationer. Har du inte läst boken, så gör det!

Vid pennan
Monica

 

Glad, Fri, Stark av Malin Lundskog

BokrecensionGlad, fri, stark av Malin Lundskog

Den här lilla boken gillade jag. Många tänkvärdheter och inspiration för att komma igång med både träning och mat.

En liten reservation dock, när Malin skriver på sidan 11:

Kortvarig stress är inget att oroa sig för …

Jag anser att ALL stress är oroande.

Sedan skriver Malin:

”….. stressen, som är nedbrytande, är mer kortvarig hos dig som svettas och flåsar regelbundet än hos den som inte gör det.

Jag som konstant tränar Chi Neng Qigong håller inte helt med. Med hjälp av Qigong kan vi lära oss stänga tankar, vilket har en stor effekt på stress. Så nödvändigtvis behöver vi inte svettas för att mota bort stressen, anser jag. Även om jag håller med om att det är bra att träna.

Jag gillar att Malin, inspirerar till att fira. Det tycker jag vi alla gör alltför lite. Vi borde verkligen fira mer än vad vi gör idag – även om jag idag firar mer än tidigare.

Malin skriver om vikten av en ”high-five” precis som att segergesten är universal, vilket jag har skrivit mycket om tidigare och även föreläser om när det gäller kroppsspråk. Blinda personer använder dessa gester, så det ligger i generna hos oss och stärker vårt självförtroende.

Avslutningsvis älskar jag hur Malin tar upp alla dåliga ursäkter som självsabotörer. Precis så är det. Gissa om vi ofta och mycket, skadar oss själva. Tro skapar attityd som skapar handling som skapar resultat. En förtydligad form av tanke-känsla-handling. Bra! Här är hennes självsabotörer som du kan läsa mer om i boken:

 • Hopplösan
 • Allt eller inget
 • JAG sist
 • Ska bara …
 • Strutsen
 • Splittraren
 • Vagheten
 • Jämförelsen
 • Analysera-paralysera
 • Glömskan

När vi vet svaret på frågan VARFÖR kring följande fråga: ”Vill du vara glad, fri och stark?”, kan du svara på frågan VAD, frågan VILKA vanor osv. Malin använder en för mig välkänd modell för detta och den är genialisk.

3 pennorJag rekommenderar dig som funderar på att ändra livsstil, börja träna, ändra kostvanorna osv, att läsa Malin Lundskogs bok och ger den 3 pennor.

Så här står det på nätbokhandeln:

GLAD FRI STARK – en bok om hälsa för både soffpotatisar och prestationsprinsessor. Det här är boken för dig som vill leva livet nu, skaffa dig goda vanor och lämna ditt dåliga samvete bakom dig. Författaren redogör på ett lättsamt sätt för vad hälsa är och visar hur du med hjälp av The Magic Five (fem formler för hälsosam framgång) finner ett liv fyllt av glädje, frihet och styrka såväl fysiskt som mentalt. Hon ger dig mod att våga se dina självsabotörer i vitögat och förvandla dem till självhjälpare. Boken är som ett träningspass, innehållande både reflektion och aktion för att vara glad, fri och stark i livet som ditt livs största superhjälte: du! Malin Lundskog är hälsokreatören som skriver, springer och pratar med en passion för att alla ska hitta sitt sätt att leva hälsosamt. Utan press och prestation.

Vill du provläsa boken – klicka på länken här.

Vid pennan
Monica

Skräckresan med Titanic – Kim M Kimselius

Bokrecension

Skräckresan med TitanicDen här boken riktar sig till 9-12 åringar. Språket är välformulerat och handlingen griper tag.

Jag har länge velat läsa en av Kims böcker. Nu fick jag chansen. Jag deltog i en av Kims tävlingar och valde den här boken, framförallt eftersom jag är nästintill magiskt fascinerad av berättelsen om Titanic. Det var ett bra val. Även om boken riktar sig till barn/ungdomar, kunde en ”tant” som jag, sträckläsa den med bra behållning.

Nu förstår jag varför Kim är så populär både som föreläsare och författare. Hon lyckas verkligen fånga, både utifrån innehållet, och orden.

Har du inte läst något av henne, gör det. Det är en upplevelse. Och har du barn eller barnbarn i åldern 9-12 år, tycker jag att du ska köpa/låna boken till dem.

Den här boken har själva sanningen som bakgrundsmaterial och Kim har gestaltat händelsen på ett spännande sätt med vinklingar till verkligheten. Boken blir – för de ungdomar som läser den – både en spänningsroman och en historisk upplevelse, baserad på verkligheten. Kim får oss att delta i resan genom Theo och Ramona.

Så här står det på nätbokhandelns sida:

”Titanic går på ett isberg 23.40 söndagen den 14 april 1912, endast fyra dagar och sjutton timmar efter jungfruresans början. Två timmar och fyrtio minuter senare försvinner fartyget från havets yta. Det finns endast livbåtar till en bråkdel av passagerarna, resten hamnar i det iskalla, nollgradiga vattnet i Nordatlanten. Theo och Ramona stirrade fascinerat på det gigantiska isberget som gled förbi. Det var så nära att de kunde sträcka ut handen och vidröra det. Plötsligt skälvde däcket till under deras fötter, ett svagt skärande gnissel hördes. Flera personer dök upp på däck, väckta av stöten och det ovanliga ljudet. ”Vi gick på ett isberg, där försvinner det bort i mörkret!” Theo pekade ut över havet, där endast den mörkare ytan gav en antydan om isberget. ”Det här fartyget är osänkbart. Ni kan lugnt krypa till kojs”, sa en besättningsman. De flesta trodde på mannen, även Theo och Ramona, som gick tillbaka till sin hytt, medan klockan tickade vidare mot det ödesdigra klockslaget.”

Jag ger mina bästa rekommendationer till den här boken. Tusen tack, Kim, för upplevelsen. Jag är glad att jag blev vinnare till boken och fick uppleva både den och ditt fascinerande sätt att skriva.

Vid pennan

Monica

 

Loppet av Catrine Tollström

Bokrecension

LoppetJag har tidigare talat mig varm om Catrine Tollströms bok ”Fängsla dina läsare”, som jag tyckte var en av de bästa handböckerna för oss som skriver.

Nu har jag läst hennes kriminalroman ”Loppet”. Det var en riktig bladvändare. Jag älskar de korta kapitlen där hon lyckades höja stämningen inför nästa scen. Boken var svår att lägga ifrån sig och hon lyckades dessutom överraska mig i slutet, vilket jag vet var ett av målen för henne.

Personligen har jag alltid varit tveksam till svenska kriminalromaner men den här hade allt det som jag letar efter i den genren. Boken håller ångan uppe hela vägen. Den är välskriven och utifrån mitt sätt att mäta får den full pott avseende följande:

 • Varje scen/kapitel har ett eget spännande liv
 • Flödet flyter på med en röd tråd
 • Gestaltningen är mycket fin
 • Miljöskildringarna är bra
 • Dialogen flyter på
 • Perspektiven sitter
 • Vändningarna kommer och in i det sista händer det något

Finns det då inget ”mindre bra” att säga om boken? Nej tyvärr, jag hittade några få felstavningar och annat smått, men den var exemplariskt skriven. Grattis Catrine och tack för att jag fick möjligheten att läsa den. Jag ser fram emot din nästa bok.

Så här står det på nätbokhandelns sidor om boken:

En av segerfavoriterna kommer att dö under Vasaloppet …

Skidåkarna står beredda och när som helst går startskottet för årets största skidevenemang. Vad de inte vet är att det har framförts dödshot mot en av dem. Den grävande journalisten Åse Nordenskiöld känner till hoten och ger sig ut i spåret för att bevaka vad som sker. Åses sambo, kameramannen Tim, blir en av det första som förstår att något har hänt — den segertippade vitryssen Bogdan Matvejich Ivanov syns inte längre i bild. Ett intensivt sökande inleds och inom kort gör polisen fynd som tyder på att han har blivit kallblodigt avrättad.

Mitt i kaoset upptäcker Tim att också Åse är försvunnen. Inte långt därifrån tvingas Åse fly för sitt liv. Någon vill till varje pris hindra henne från att berätta vad hon vet. Samtidigt pekar polisens spår allt tydligare mot en misstänkt — Åse Nordenskiöld.

5 pennorBoken får full pott av mig, dvs 5 av 5 möjliga pennor.

En svensk kriminalroman som jag verkligen rekommenderar.

Vid pennan

Monica

Till dig som författare – digitala kurser

Som du kanske vet, har jag lanserat en specifik ”författar”-version av några av våra digitala kurser, dvs anpassad till dig som är författare eller skriver.

Följande kurser finns:

Personlighetsutv onlinekurs första veckan
Personlig utveckling behöver vi alla. Om vi inte utvecklas, avvecklas vi. Jag kallar det ”lilla döden”. Pilotgruppen för den kursen har börjat första avsnittet med att kartlägga sig själv och sina karaktärer.

 

 

FörfattarateljénBehöver du gå en hel kurs för att lära dig skriva eller fördjupa ditt skrivande, rekommenderar jag:

 • Författarateljén som du kan boka här
  OBS! Erbjudandet gäller endast till i morgon kväll.
  Det är Ann Ljungbergs härliga årskurs. Själv har jag gått hennes Skrivarkontakt de senaste åren vilket har gett mig både ny kunskap och nya vänner.

Välkommen till ett utvecklande skrivarår

Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

Att hitta glädje i skrivandet av Kim M Kimselius

Bokrecension

Kim Kimselius Att hitta gäldje i skrivandetKim M Kimselius fina bok var en av de första, i en lång rad, av handböcker för oss som skriver. Den var länge min stora favorit. Nu har jag läst mängder, och erkänner att det finns några fler som är mycket bra. Ändå ligger denna mig varmt om hjärtat.

Så här står det i nätbokhandeln om boken:

”Det här är en bok för dig som drömmer om att bli författare, eller bara vill förbättra ditt skrivande. Sedan debuten 1997 har Kim M Kimselius gett ut närmare 40 böcker och vet hur glädjefyllt det är att skriva. Här ger Kim tips om hur du skriver en bra berättelse, råd vad du ska göra vid skrivkramp och information som gör att du hittar glädje i skrivandet. En bok som gör det möjligt för alla att skriva, på ett roligt och inspirerande sätt!”

Kim tar med alla de viktiga ingredienserna i sin underbara bok, som att skapa karaktärer, gestalta, miljöskildringar, dialoger, inspiration, komma ur skrivkramp, redigering och tips för detta, skicka till förlag eller ge ut på eget, teknik för att skriva, bokomslag och mycket mer. Boken, som är på 416 sidor är en riktig bakelse i den här världen. Om jag ska skriva något negativt, så var det att innehållsförteckningen refererade till fel sidor, men den lilla bagatellen har vi säkert alla (som skriver facklitteratur) upplevt någon gång.

Boken är som en skrivarkurs och jag som har gått mängder med kurser sedan hösten 2013, i konsten att skriva skönlitteratur, slukade varje omsorgsfullt och genomtänkt ord från Kim. Hon gav mig mod i början när jag startade mitt skönlitterära skrivande. Nu tre romaner senare (som är på väg ut), en barnbok som publicerades 2017 och många publicerade noveller, kan jag återigen konstatera att detta är en av mina stora biblar inom skrivkonsten. Själv har jag skrivit mer än 60 facklitterära böcker och kan kalla mig expert inom det området. Kim som skrivit en uppsjö med romaner kan verkligen kalla sig expert inom sitt område.

För att ta ett exempel så finns det härlig beskrivning av hur du skickar till förlag, där Kim går igenom hur man letar upp förlaget, utformar sitt manus, skriver följebrev, när bästa tiden är att skicka in manus och att skicka till flera förlag. Det finns även ett antal länkar i boken och en är till alla förlag.

Kim tipsar också om att ge ut på eget förlag såväl som Books on Demand, vilket fick mig till att testa BoD för utgivningen av min barnbok.

I slutet går hon även in på perspektiv och tipsar om hur vi kan kolla att det är rätt.

Tack, Kim, för att du med din otroligt fina bok, fick igång mitt skrivande. Din bok blev den förlösande proppen till mitt skönlitterära skrivande.

Skrivarkramar

Monica

Återstoden av dagen av nobelpristagaren 2017 – Kazuo Ishiguro

Bokrecension

Återstoden av dagen

Kazuo Ishiguro, är född 1954 i Nagasaki i Japan. Han är en brittisk författare med japanskt ursprung. Ishiguro har skrivit romaner, noveller samt film- och TV-manuskript.

Handlingen i boken och filmen utspelar sig i krigstid på dels ett slott, dels i naturen (en bilfärd) genom Englands landsbygd 1956. Den handlar om butlern Stevens som tjänstgör på lord Darlingtons slott, där lorden tar emot politiker från hela Europa. Lorden är övertygad om att Tyskland vill ha fred och gör sitt bästa för att få alla att inse detta. På slottet finns också miss Kenton. I bilresan som illustrerar naturen på ett iakttagande sätt, är Stevens på väg till miss Kenton som gift sig och flyttat.

Den här boken klassas som en klassiker. Så här står det på nätbokhandeln om den:

”Återstoden av dagen är en sorglig och humoristisk betraktelse över den vanliga människans demokratiska ansvar och en skarpsinnig och ironisk berättelse om missriktad idealism.”

Jag brukar älska böcker/filmer knutna till herrskap/tjänstefolk. Sättet att skriva tilltalar mig, men tyvärr har inte Ishiguro lyckats fånga mig. Boken blev tråkig om än miljöbeskrivningarna var vackert målade. Inledningsvis påminde skrivsättet i boken om P G Wodehouse ’s böcker men efter bara några meningar insåg jag att de är mil ifrån varandra. Jag älskar Wodehouse’s böcker, fulla med humor och glimten i ögat. Igenkänningen är hög i dem. Så upplevde jag inte Ishiguros bok, tyvärr. Visst fanns här lite humor men det var i torraste laget för mig.

Efter några sidor var jag uttråkad. Det hjälper inte att författaren är nobelpristagare. Hans sätt att skriva är prunkande. Orden växer fram i en vacker utformning. Ändå fångar de inte mig, tyvärr. Nej, jag kan inte rekommendera den här boken annat än som allmänbildning. Det är bra att känna till nobelpristagare i litteratur.

Jag minns när jag läste litteraturhistoria i slutet av 80-talet. Då gick vi metodiskt igenom de pristagare som handledaren valt ut. En del böcker var, för mig, lika tråkiga som den här, andra spännande i sin utformning. Partier i boken är utmärkta att analysera, men jag läste för underhållningens skull och blev aningen besviken. Fick kämpa med att ta mig igenom boken.

Tänker inte sätta något betyg på den här eftersom det trots allt är en nobelpristagares alster. Men jag kan lugnt säga att jag INTE rekommenderar den om du vill ha underhållning.

Även filmen har jag sett och eftersom jag uppskattar skådespelarprestationerna i den, får den högre betyg än boken. Titta själv på en liten snutt. Här har du länk till trailern av filmen.

Vid pennan
Monica

Visit Us On FacebookVisit Us On LinkedinVisit Us On YoutubeVisit Us On PinterestVisit Us On Google PlusCheck Our Feed