Currently viewing the category: "Bokrecension"

Via Dolorosa : smärtans väg av Dan Kandell

Bokrecension

Via DolorosaDet kom ett meddelande till mig, en förfrågan från Dan Kandell. Han skrev:

”Nu släpps min debutroman. Jag undrar om du har lust att läsa den och skriva om den på din blogg? Eller känner du att du inte vågar vara ärlig för att vi känner varandra? ”

Ja, vi känner varandra, Dan och jag. Dan som var regissör när jag under åtta år stod på scen med Svedala-revyn. Denne duktige Dan Kandell som jag ofta såg uppträda som skådespelare och musikalartist på Helsingborgs teater.

Dan har lärt mig massor om hur man rör sig på scenen, hur man fångar publiken, spottar konsonanter, skapar såväl distans som balans mellan publik och övriga aktörer. Som amatörartist fick jag enormt många kunskaper. Saker som jag sedan som amatör-musikalartist tog med mig när jag under ytterligare åtta år stod på scenen.

Dan hade läst om att jag numera var bloggare och bokrecensent. Jag, som själv är författare och har gått massor med utbildning i konsten att skriva skönlitteratur, älskar att läsa och skriva. Skönlitteratur började jag skriva 2015 efter att ha gett ut närmare 60 fackböcker.

Givetvis svarade jag Dan att jag kommer att vara totalt ärlig – oavsett om vi känner varandra eller inte. Och här kommer min recension. Låt mig börja med att citera baksidestexten och den text som finns i nätbokhandeln.

Staden är farlig.
De hemtrevliga och korrekta tegelfasaderna är bara kulisser. Bakom kulisserna ruvar mörkret.
Staden är ett nät.
Där en människa spårlöst kan försvinna.
Staden är ett skådespel.
Där sanningen och lögnen flyter samman. Där den ständiga kampen står mellan rätt och orätt. Där kommersen styr över liv och död.
Man ska akta sig för Staden.
Man riskerar att hamna i nätet. Och bli tvungen att vandra Smärtans Väg …

Via Dolorosa är en surrealistisk deckare inspirerad av film-noir.

Dan Kandell är förutom författare också skådespelare, regissör och dramatiker.”

Slut citat

Under mina år på revyscenen förundrades jag ofta över Dans texter. De var alltid skrivna så att de fångade både mig som aktör och publiken, ofta med en härlig slutknorr. Det spelade ingen roll om det var revytexter eller sångtexter. Ibland var de sarkastiska och dräpande. Ständigt slog han knock-out med sina texter.
Därför var det med förväntan (som jag hoppades Dan skulle uppfylla) som jag påbörjade läsningen av Dans bok.

Låt mig förtydliga:

Film-noir är egentligen franska och betyder ”svart film”. Det är en subgenre inom thrillerfilmen. Tidigt var filmerna skapade i svart-vitt. Ljussättningen var dyster och handlingen utspelade sig ibland mellan cyniska män och manipulerande kvinnor.

Handlingen i Dans bok är delvis som det brukar i film-noir, en dyster värld av falskspel, svek, girighet, korruption och mord. Osminkade skildringar av våld och brottslighet.

Dan skriver med en tydlig filmgestaltning vilket innebär att han verkligen målar med ord. Det är tydligt att han är van att läsa och skriva manus. Boken är spännande och jag kunde inte lägga den ifrån mig.
Själv fastnade jag – som i ett nät – av berättelsen. Från första till sista sidan var det en målande och förförande ondska. Och precis som i film-noir blev berättelsen emellanåt svart.

5 pennorTack Dan för att jag fick möjlighet att läsa denna fina bok. Jag ger dig fem pennor med ett litet minus eftersom jag inte blev överförtjust i slutet. Ändå måste jag säga att du slutade med en touche som var oväntad. Jag älskar att bli överraskad i slutet av en bok. Du lyckades med detta även om min önskan av slutet hade varit en annan.

Jag rekommenderar varmt Dans bok till alla er som gillar deckare och film-noir. Språket är enastående och bilderna flödar.

Vid pennan
Monica

 

Vila i frid av Sofie Sarenbrant

Recension

Vila i fridJag gillar verkligen Sofie Sarenbrants böcker. Det är andra boken jag läser av henne och även denna gång hade jag svårt att lägga den ifrån mig. Spänningen steg. Igenkänningen var stor eftersom jag själv har varit på Yasuragi på Hasseludden.

Så här står det på internetbokhandeln om handlingen:

”En känd skådespelerska hittas medvetslös i kvinnornas tvagningsrum på Yasuragi Hasseludden och kort därefter upptäcks ett äldre par döda i rum 327. Ingen av incidenterna verkar vara annat än olyckor, men hotellchefen Peter Berg och vd:n Nils Wedén får ändå onda aningar. När ytterligare en person avlider på spa-anläggningen, den här gången i de varma källorna utomhus, går det inte att förneka att … ”

Jag ger boken mina varmaste rekommendationer. Fem av fem möjliga pennor utdelas.

Jämför min recension av boken Tiggaren:

http://www.monicaiveskold.se/tiggaren-av-sofie-sarenbrant/

Har du inte läst någon bok av Sofie Sarenbrant, har du härlig spänning framför dig.

Vid pennan
Monica

 

Gulnäsa av Mia Mellström

Bokrecension

GulnäsaMia frågade mig om jag ville recensera barnboken Gulnäsa – Äventyr i Spännings-spannen. Det var ett bra beslut att säga ”ja” till denna. Mina norska barnbarn Oliver och Tristna (10 och 8 år) var på besök hos oss i 2,5 veckor och varje kväll läste vi ett avsnitt ur boken. Både pojkarna och jag såg med glad förväntan fram emot läsningen och vi skrattade gemensamt högt åt tokigheterna som Gulnäsa fick uppleva. Vilken underbar bok! Den varvar små berättelser med dikter och fina teckningar skapade av Anna Lindblom.

Jag tycker att den är årets barnbok och kan bara rekommendera den varmt. Missa inte en ljuvlig lässtund med denna bok och gemenskapen av ett eller flera små barn. Boken leder till diskussioner av dråpligheterna.

Den blev ett glatt minne för mig och jag kan fortfarande höra barnens klingande skratt, trots att de åkt tillbaka till Norge. Saknaden efter dem såväl som läsestunderna är enorm.

Så här står det i nätbokhandeln om boken:

”Arga Siv Jansson är jämt sur. Om jag är högljudd, överröstar hon mig för att få mig tyst och när jag blåser på de fina maskrosbollarna på gräsmattan, skäller hon. Hon kallar mig Gulnäsa, för att jag gillar maskrosor. Om man gnuggar näsan mot dem, innan de blir blås-blommor, blir den alldeles gul. Fast Gulnäsa …? Egentligen inte så dumt. Faktiskt inte dumt alls. Jag tänker heta Gulnäsa på riktigt från och med nu. Tack Siv Jansson!” Följ med Gulnäsa och kaninen Jakob på äventyr i Spännings-Spannen. De fiskar, hoppar längdhopp, leker pirater och utmanar en läskig drake. Och mitt i alltihop finns papegoj-ugglan Åskar och en trollkarl som söker efter en nyponros. Eller, vad det nu är han söker? Han är osäker själv. Kanske fattar du, när du dyker in i boken?

5 pennorBoken får full pott (5 av 5 möjliga pennor) av mig.

Tack för att jag fick den här upplevelsen, Mia.

Till dig som ska besöka bokmässan i Göteborg:

Mia finns i Litterära konsulters monter vid skrivartorget, våning 2. Lanseringen blir på lördagen den 29e kl 15.00.
Mia hälsar er alla välkomna!

Vid pennan
Monica

 

Veckans boktips: Kvinnan i rummet av Jussi Adler-Olsen

Kvinnan i rummetOm du gillar kriminalromaner är Adler-Olsens böcker otroligt bra, tycker jag. Jag är helt biten av dem. Du kan se min tidigare recension här. Fasanjägarna.

Författaren har blivit belönad med Glasnyckeln 2010, dvs årets bästa skandinaviska kriminalroman.

Detta är en mycket bra bok om än med en fasansfull upplösning som gjorde mig illa berörd. Boken är svår att släppa. Jag nästintill sträckläste den.

Så här står det på nätet om den.

Den första boken i Jussi Adler-Olsens hyllade serie om Avdelning Q

Kriminalinspektör Carl Mørck är tillbaka på jobbet efter en traumatisk händelse där han och två kollegor blivit nedskjutna. Ena kollegan dog och den andre är förlamad. Carl är oskadd men plågas av skuldkänslor gentemot sina kollegor.

Den unga och lovande politikern Merete Lynggaard försvinner spårlöst en vårdag 2002. Medierna kastar sig över fallet och börjar spekulera om allt ifrån självmord och mord till kidnappning och frivilligt försvinnande. Polisen inleder snart en stor utredning lyckas inte hitta de skyldiga.

Carl Mørck och hans assistent Hafez el-Assad får ansvaret för utredningen av Merete Lynggaards försvinnande och snart börjar det hända saker. De är en hänsynslös förbrytare på spåren. Kommer de att hitta galningen innan det är för sent?

Jag rekommenderar den varmt.

Vid pennan
Monica

 

Stjärnor över Broadway av Nora Roberts

Veckans boktips

Stjärnor över Broadway - Nora RobertsEn Nora Roberts är oftast en härlig bok i genren feelgood. Så var även den här boken som jag tipsar om, den här veckan. Det är en fortsättning på boken Doften av regn. Se min recension över den här.

Stjärnor över Broadway är inget undantag. Kärlek och spänning, precis så som Nora Roberts ofta bjuder på.

Så här står det på nätbokhandeln om romanen.

”Att sluta drömma är att sluta leva

Fastän Maddy OHurley är en av nöjesbranschens starkast lysande stjärnor är hon inte särskilt medveten om sitt kändisskap.

Allt hon bryr sig om är dansen och hur levade hon känner sig varje gång hon kliver ut på scen.

Allt Reed Valentine bryr som om däremot är pengar och makt. Till Reeds stora förvåning slår det gistor mellan dem, gnistor som kan få ett fyrverkeri att verka färglöst. Problemet är att Maddy är en drömmare – medan Reed slutade drömma för länge, länge sedan. Enligt honom finns det ingen framtid för dem. Men Maddy är också en O’Hurley, och en O’Hurley ger aldrig upp.”

Passa på att läsa den nu innan sommaren övergår i höst. Lättläst och njutbar. Rekommenderas varmt till dig som gillar Nora Roberts.

Vid pennan

Monica

Boken Lärjungen av Hjorth och Rosenfeldt

Lärjungen av Michael Hjort och Hans Rosenfeldt rekommenderas varmt.

LärjungenÅh vad jag gillar deras böcker. De håller spänningen vid liv hela boken igenom, ofta med ett oförutsägbart slut. Det är andra gången jag läser den här boken med några års mellanrum. Jag läser sällan en bok två gånger. Mitt kraftfulla bildminne hindrar mig. Men den här kunde jag inte motstå.

Gillar du deckare, rekommenderar jag den varmt. Här kan du provläsa lite ur den.

Så här står det i nätbokhandeln om boken:

”Deckarduon Hjorth/Rosenfeldt fick en flygande start med Det fördolda, den första boken om kriminalpsykologen Sebastian Bergman, som låg länge på topplistorna i Sverige och dessutom såldes till runt femton länder. I Lärjungen får vi åter möta Sebastian, liksom teamet med Torkel, Ursula, Vanja och Billy. Sebastian Bergman gör allt han kan för att få ordning på sin tillvaro och komma till rätta med sitt sexmissbruk. Efter att ha fått veta att han har en vuxen dotter har han hittat en mening med livet. Nu brottas han med om han ska avslöja att det är han som är hennes biologiska pappa. Han längtar efter att få berätta, men han förstår samtidigt att det kan förstöra hennes liv. Hon har redan någon hon kallar pappa, som hon älskar. Samtidigt utreder hans gamla team på Riksmord en serie brutala kvinnomord som på ett obehagligt sätt leder tankarna till Edward Hinde – en dömd seriemördare som Sebastian satte bakom lås och bom för många år sedan. Men Hinde sitter fortfarande inne, under stark bevakning, vilket gör att polisen tror sig ha att göra med en copycat. Till sist lyckas Sebastian övertala Torkel, hans gamla chef som leder teamet, att låta honom ta del av utredningen. Det han får reda på är mycket obehagligt. Sebastian inser att morden riktar sig mot honom – och vem skulle mördaren i så fall kunna vara om inte Edward Hinde? Inspärrad eller inte. Sebastian Bergman blev en läsarfavorit från starten. Nu är han tillbaka i en uppföljare, minst lika stilsäker, spännande och intelligent som Det fördolda.”

Läshälsningar
Monica

 

Fasanjägarna av Jussi Adler-Olsen

Fasanjägarna av Jussi AdlerDen blev utnämnd till årets bästa skandinaviska kriminalroman år 2010. Jag hittade den på bokrean i år. Vilket kap! Fångades från första sekunden. Boken gick inte att släppa. Sträckläste.

Dagens Nyheter hade skrivit ”Bland det absolut bästa som skrivs idag” och jag är böjd att hålla med. Wow, vilken härlig författare. Gillar språket som översatts till svenska.

Så här står det på nätbokhandeln:

Carl Mørck på Avelning Q, polisens cold case-avdelning, får en ny mapp på sitt bord: år 1987 hittas ett syskonpar brutalt mördade i en sommarstuga. Polisens utredning pekar på att mördaren finns bland en grupp unga internatskolelever, som kommer från några av de rikaste familjerna i Danmark. Men bevisen är inte starka nog och utredningen läggs på is. Flera år senare erkänner en av de misstänkta att han låg bakom morden. Därmed anses brottet vara uppklarat. Men när Carl börjar gräva i materialet upptäcker han att något är galet. Tillsammans med sin assistent Assad börjar Carl utreda kopplingen mellan den hemlösa Kimmie och tre av landets mäktigaste män. De letar desperat efter Kimmie eftersom hon har information som kan krossa dem. Kommer de att hitta henne? Och vill de verkligen det?

Och precis så som jag vill ha det, överraskar slutet. Det mesta i boken går att räkna ut i förväg men det gör den inte mindre spännande.

Rekommenderas varmt. Själv blev jag så biten att jag letade upp ytterligare en bok av samma författare. Har nu satt tänderna (?) eller rättare sagt – ögonen – i den. Så på sikt kommer det fler recensioner för denne författares böcker.

Vid pennan
Monica

 

Marknadsföring och skrivande går hand i hand

I onlinekursen ”Planera ditt skrivande (och din marknadsföring)” betonar jag vikten av att starta marknadsföringen samtidigt med skrivandet. Det är viktigt. Att skriva är njutning, att sälja kan vara ångest. Och boken säljer sig inte självt. Alla har inte turen att ha ett kraftfullt förlag bakom ryggen. Det är krävande att vara författare.

SkrivandetJag skriver ofta mina romaners råmanus i en följd under en intensiv månad. Sedan får boken ligga till sig. Då blir den bäst. Det är som att tillaga en gryta. Den är oftast godare värmd, dagen efter.

Ibland ligger romanen ett år och väntar. Sedan tar jag itu med det digra redigeringsarbetet. Det kan ta flera år.

Och ändå kommer vi inte undan kritiken. Allt rosas inte! Om tio personer ger mig full pott, finns det alltid någon som vill såga. Det gäller att ha järnmage för att orka.

SågandetDärför kan det vara bra att från början marknadsföra boken samtidigt med skrivandet eller åtminstone redigerandet.

Alla gillar inte marknadsföring trots att den är viktig. En del känner sig obekväma med att ”sälja”. Men försäljning innebär att hjälpa andra. I detta fall ska du hjälpa andra få vetskap om din bok, så att de vet om den kan vara intressant för dem.

Börja således alltid i tid att berätta om din bok och det du skriver. Det kan du göra via din blogg eller i sociala medier. Har du ingen blogg, kan du gästblogga hos någon annan. Några av mina deltagare i kursen kommer att gästblogga här på min sida. Det är roligt att låta någon annan få uttrycka sig, att vara ett lag som hjälper varandra.

Skriv om hur arbetet fortskrider, dina tankar kring skrivandet, ge tips för andra i liknande situationer, och få följare som gillar det du gör.

Jag skriver på min blogg, på fem olika sidor i Facebook och i många olika grupper där, på LinkedIn, Instagram, Pinterest, Google+ och lägger ut filmer på YouTube. Vill du leta bokbloggare inför din kommande utgivning, sök på hashtaggar (#).

Själv är jag bokrecensent varje måndag. Då berättar jag om en bok som någon bett mig läsa eller en som jag själv valt. Genom att skriva om vad jag läser, ger jag andra lästips. Det brukar vara uppskattat.

Hitta likasinnade. Leta efter grupper där de som läser din typ av genre, finns. Delta i så många diskussioner du hinner. Du kan inte enbart lägga ut inlägg i sociala medier, du måste också gilla och kommentera andras. Lär dig synas!

Glöm inte vikten av att gå kurs. Du kan ständigt förkovra dig i ämnet, lära mer. Själv har jag gått kurser i skönlitterärt skrivande sedan 2015. Det har blivit många kurser, konstant inmatning som har lärt mig massor. Att skriva facklitterärt har jag gjort sedan 80-talet och jag kan det mesta om detta, vilket jag också delar med mig i mina fackböcker såsom böckerna ”FramgångsRIK & Lycklig” eller ”Handbok för textproduktion”.

Om du är sugen på någon av dem, finns länkarna för inköp här.

FramgångsRIK & Lycklig (specialerbjudande)

Handbok för textproduktion (med lite rabatt)

Lycka till med din marknadsföring och ditt skrivande
Monica

 

 

 

Tvångsskämtaren av Håkan Wikell

Recension

Tvångsskämtaren av Håkan WikellHåkan skrev till mig och bad mig läsa hans bok. Det har jag gjort. En enkel bok, snabbläst och rolig, måste jag erkänna. Det beror givetvis på vilken typ av humor du har. Själv gillar jag exempelvis P G Woodhouse och den engelska humorn. Delar av den kan jag uppfatta här i denna lilla bok. Skämten påminner om Göteborgs-vitsar.

Så här skriver Håkan om sin bok:

Huvudpersonen Jonas Lundström sitter ensam inlåst på ett mentalsjukhus. Humorn och skämtandet är hela hans värld. Då och då minns han tillbaka på tråkigheter och oförrätter i sitt liv. Trauman han försökt hålla på avstånd genom att ständigt försöka tänka ut kvicka kommentarer och ordvitsar. Boken speglar hans tankar och funderingar. Det är ett försök för Jonas att berätta om sin tillvaro med hjälp av att stapla vitsar på varandra. Men ibland tränger sig de tråkiga minnesbilderna igenom fasaden.

”Tvångsskämtaren” handlar om en människa i periferin. En person som lever så långt man kan komma från föreställningen om hur ett liv ska levas enligt normerna. Det är ett liv utan ”omgivning” fyllt av tankar och funderingar. Men så länge han kan komma på nya lustigheter finns det inget skäl att lämna in.

Jag skrattade gott i början av boken. Sedan blev jag bortskämd. Med ordvitsar. Då blir de inte lika roliga längre. Men jag gillade boken.

Håkan har beslutat att inte sälja den, står det på nätet. Han delar frikostigt med sig av den – helt gratis. Du kan läsa mer på hans FB-sida.

Jag avslutar med ett citat ur boken. Detta stycket gillar jag väldigt mycket:

Tvångsskämtaren citat

3 pennorOm jag ska säga något negativt, så är det att det blev lite jobbigt för ögonen att läsa den kursiverade texten. Boken hade vunnit på normaltext.

Jag ger Håkan tre pennor och tackar för skrattet och möjligheten att få läsa boken.

Vid pennan
Monica

Ett oemotståndligt begär av Birgitta Bergin

Bokrecension

Ett oemotståndligt begär av Birgitta BerginDen här boken MÅSTE du läsa – om du gillar feelgood.

Det är den tredje självständiga boken i en trilogi. Jag har inte läst de andra två men kan säga att jag är helt såld på denna bok. Wow! Vilken upplevelse. TACK!

Birgitta Bergin är en mycket duktig författare som ger mig, som läsare, full valuta för pengarna. Hon skriver med en förfinad gestaltning. Karaktärerna är levande, fulla av blod. Storyn är spännande, med kärlek, dramatik och passion. Jag kunde inte lägga ifrån mig boken och när den väl var slut, saknade jag karaktärerna som hade blivit så levande för mig.

Så här står det på nätbokhandelns sidor:

Anna Holm har äntligen funnit lyckan men i skuggorna lurar det förflutna. Anna har allt hon någonsin önskat sig – ett harmoniskt familjeliv och ett utmanande jobb som företagsledare för Vansbo fastigheter. Men när hennes älskade börjar arbeta med ett nystartat välgörenhetsprojekt drivs de allt längre ifrån varandra. Och vem är egentligen projektets mystiska och hemliga grundare? Inte blir det lättare att hålla relationen vid liv när ett svekfullt ex till Anna dyker upp i Stockholm och gör allt för att få kontakt med henne. Hon står till en början emot hans inviter, men när han råkar ut för en olycka ser hon ingen annan utväg än att hjälpa honom. Orosmolnen hopar sig alltmer över Annas nyfunna lycka, och en ödesdiger konfrontation ställer situationen på sin spets. När stormen bedarrat har Anna fler svar än vad hon önskat sig. Först då vet hon vad som är sant och falskt, vem som är hennes vän och vem som är hennes fiende.”

Det är få böcker som stannar kvar hos mig och mitt minne, varje år. Jag läser massor. Men den här boken kommer jag inte att glömma i första taget. Och jag har blivit ett fan till Birgitta Bergin. Hon har skapat ett behov hos mig. Måste läsa mer av henne.

5 pennorJag ger boken full pott, dvs 5 kraftfulla pennor och ser fram emot att få läsa mer av Birgitta Bergin. Hon vet hur hon ska leverera till mig som läsare. Det är utsökt berättat, fantastiskt fint gestaltat med trovärdiga karaktärer och miljöer. Jag är med i händelsen – hela resan igenom.

Vändpunkterna kommer exakt där de ska och hon laddar och överraskar. Vilken höjdpunkt denna sommar.

Läs den! Den är ett måste för alla feelgood-älskare och slår det mesta inom genren.

Glad sommarläsning!
Monica

Visit Us On FacebookVisit Us On LinkedinVisit Us On YoutubeVisit Us On PinterestVisit Us On Google PlusCheck Our Feed