Currently viewing the category: "Bokrecension"

Brevet av Kathryn Hughes

Bokrecension

Brevet av Kathryn HughesDet här är en av de finaste feelgood-böckerna som jag har läst på länge. En underbar historia som var svår att lägga ifrån mig.

Den pendlade mellan obehag, omsorg och kärlek och vävde ihop då- och nutid till en fantastisk tavla.

Så här står det på baksidan av boken och i nätbokhandeln:

”1973: Tina Craig är gift med en våldsam man. Varje ledig timme hon har försöker hon arbeta för att samla ihop tillräckligt med pengar för att en dag lämna honom. För att helt kunna undvika hemmet arbetar hon också volontärt på en second hand-butik för välgörenhet. En dag när hon söker igenom fickorna på en gammal kavaj hittar hon ett brev. Det är förseglat och frankerat. Tina öppnar och läser brevet ett beslut som kommer att förändra hennes liv för all framtid.

1939: Billy Stirling har insett att han varit en riktig idiot, men nu ska han försöka ställa allt till rätta. Den 4:e december 1939 sätter han sig ner och skriver ett brev som han hoppas kommer att förändra framtiden. Det gör det också på många fler sätt än han kan ana.

Brevet berättas två kvinnors historier. De är födda med flera decennier mellan sig, men ödet för dem samman och en kvinnas olycka blir en annan kvinnas lycka.”

Boken påminde mig om filmen ”Brevet till Juliet” – en underbar film som du kan se trailern på här.

Både boken och filmen, som är helt olika men ändå har vissa igenkänningstecken för en god feelgood, rekommenderas varmt.

5 pennorBoken får fem av fem pennor av mig.

God läsning!
Monica

 

Lång väg till rättvisa av David Baldacci

Bokrecension

Daid Baldacci - Lång väg till rättvisaTack Bokfabriken för recensionsexemplaret.

För mig blev det första gången jag läste en Baldacci-roman men absolut inte den sista. Boken var svår att lägga ifrån sig, välskriven och otroligt spännande. Enda smolken i bägaren är att baksidestexten inte helt lever upp till själva innehållet i boken. Kanske beror det på att det är en serie och jag, som läsare, ska förstå vem Atlee Pine egentligen är och vad som präglar henne men jag hade förväntat mig få upplösningen på storyn om systern. Den här boken handlar om helt andra saker, och Mercys bortförande är endast ett litet sidospår som tangerar inledningen.

Så här står det på nätbokhandeln om den:

”Ole, dole, doff … Det har etsat sig fast för alltid i Atlee Pines minne – kidnapparens fasansfulla ramsa när han valde mellan sexåriga Atlee och hennes tvillingsyster Mercy. Mercy blev bortförd, Atlee skonades. Hon återsåg aldrig sin syster igen. Tre decennier efter den fruktansvärda natten arbetar Atlee Pine för FBI:s Arizona-avdelning där hon ensam ansvarar för Grand Canyon. När en turist försvinner spårlöst djupt inne i Grand Canyon kallas Pine in för att leda utredningen. Det visar sig snart att turisten inte rest till Grand Canyon för att beundra det dramatiska landskapet. Men när Pine börjar få ihop intressanta ledtrådar i fallet blir hon plötsligt bortkopplad från utredningen. Att vägra lyda order kan äventyra hennes karriär vid FBI, men om hon inte fortsätter utreda fallet på egen hand riskerar hon nationens säkerhet. Atlee Pine tvingas till ett ödesdigert beslut. Lång väg till rättvisa är första delen i bästsäljaren David Baldaccis nya serie om den iskalla och intelligenta ensamvargen Atlee Pine. DAVID BALDACCI föddes 1960 i Richmond i Virginia och är en av världens mest populära författare. Hans böcker är översatta till fler än 45 språk och har sålt i mer än 120 miljoner exemplar i över 80 länder. Samtliga av hans böcker har legat på New York Times bästsäljarlista.”

4 pennorJag rekommenderar boken och ger den 4 av 5 pennor.

Önskar er en härlig läsvecka

Monica

 

Vad händer med novellantologin om Lycka?

Alla författarna (vi är totalt 20 stycken) har nu inkommit med redigerade noveller och det är dags för redaktörsläsning och korrigering. De har fått ett digert redigeringsschema av mig, som förhoppningsvis hjälpt dem gå igenom sitt manus på ett kvalitativt sätt. Utifrån en färdig mall – som jag skapat – för sättningen i boken, har de fått arbeta med både mall och format.

Det har varit många roliga diskussioner kring hur dialoger och annat ska skrivas. Personligen gillar jag typen med talstreck som innebär att läsbarhetsindex höjs när läsaren får boken i sin hand. Många tycker däremot om att skriva dialog med citationstecken. Det är lika rätt, vilket som, men jag har således gått på läsbarheten.

En skiss för bokens omslag har tagits fram av en av författarna i diskussion med mig. Den jobbar vi vidare på.

Titel på boken ska beslutas.

Författarpresentation - fotonNästa steg är att samtliga författare ska skriva en presentation och skicka in foton på sig själva. Instruktioner för detta kommer att lämnas ut inom kort.

Så här ser min egen presentation ut i några av de senaste antologier som jag medverkat i, boken ”Över mållinjen” som handlar om hur du lyckas nå målen i livet och i vilken jag beskriver min egen metod MMM (DröM-Mission-Mål). Här kan du läsa en av recensionerna om den boken.

Nominering till projektledarbokBoken ”Mer än bara ord” handlar om kommunikation. Den har nominerats till årets projektledarbok, se nedan.

Läs mer här om nomineringen.

Vill du lyssna på mitt lilla radioprogram i samband med att boken ”Mer än bara ord” kom ut? Här är länken till detta.
I den här inspelningen sjunger dessutom både min ena dotter och min svärson (som på den tiden spelade musikal).
Inspelningen av programmet är en kärleksförklaring.

Det är en spännande tid och jag hoppas vår antologi om Lycka kommer att tilltala läsaren.

Vid pennan
Monica

 

 

Patriark av LiseLotte Divelli

Bokrecension.

PatriarkJag bara älskar LiseLottes böcker. Hennes första bok – Skärvor – sträckläste jag. Du kan läsa min recension här. Recension av boken Skärvor.

Boken Skärvor kommer som tv-serie. Den började spelades in i november 2018, om jag är rätt underrättad. Vill du följa inspelningen så finns en del information här på Facebook-sidan Tv-Skärvor.

Boken Patriark gick inte heller att släppa. När jag väl börjat läsa den, var jag tvungen att få veta slutet. OBS att böckerna är självständiga (inte fristående). Patriark är således inte Skärvor del 2 utan en helt egen bok.

Så här står det om Patriark på nätbokhandelns sidor och på baksidan av boken:

”Vem äger rätten till ett barn?

Dagen som ingen trodde skulle komma drabbar Fredrik och Jessica Flink med full kraft. Deras trygghet hotas. Milo, deras fyraåriga son, är i fara. Mc-presidenten Stefan Andreason, som säger sig vara Milos biologiska far, har krävt ett dna-test. Efter avtjänat fängelsestraff vill han ha juridisk rätt till framtida umgänge.

Ett möte med en åklagare bekräftar deras värsta farhågor, Andreason har lagen på sin sida.

I maktlös förtvivlan bestämmer sig Fredrik och Jessica för att göra allt de kan för att rädda sitt barn. Det otänkbara måste hanteras på de kriminellas sätt; med våld. Beslutet utlöser en lavin av händelser och konsekvenserna blir förödande för alla inblandade.

PATRIARK är andra delen i serien om maktkampen mellan Rubicon MC och polisen.”

Gå hit och köp båda böckerna. Om du gillar spänningsromaner ska du definitivt läsa dessa.

Författaren, bloggaren och amatörfotografen LiseLotte har även inslag i lokalradion.

LiseLotte gick från att vara småbarnsmamma och gift med en blivande polis, till att bli en gangsterflickvän i slutet av 90-talet och dömd till fängelse för ett rån. I dag skriver hon böcker och vill hjälpa unga tjejer att ta sig ur destruktiva grupper. Hennes böcker är mycket trovärdiga och det märks att hon vet vad hon skriver om.

4 pennorTack LiseLotte för att jag fick läsa din bok. Jag ger den 4 av 5 pennor, vilket är i jämförelse med den första boken Skärvor som jag tycker har ett ännu bättre språk och tydlighet.

Missa den inte! Köp båda böckerna och njut.

Vid pennan
Monica

Skrivtips för hur du kan skapa en trovärdig protagonist

Här på min blogg händer det spännande saker under 2019. Det lovar jag.

Varje måndag kommer jag – som tidigare – att berätta om någon bok som jag läst. Ibland blir det en recension. Onsdagar och fredagar ger jag andra tips. Det kan vara effektivitetstips, skrivartips eller må bra-tips. Jag kommer att varva dessa. Allt för att alla ska kunna få ut något spännande av min blogg.

Idag bjuder jag på ett skrivartips, nämligen hur du kan skapa en trovärdig protagonist.

Trovärdig protagonist

Pro betyder för = Protagonist

Anti betyder mot = Antagonist

I alla böcker bör det endast finnas EN protagonist, dvs huvudkaraktär som romanen handlar om. Undantaget är ibland vissa kärleksromaner som kan påvisa att båda inblandade i kärleksaffären är protagonister. Då blir den ene antagonist till den andre mellan varven. Det är inte en lösning att rekommendera men den finns.

Din protagonist måste vara mänsklig, gärna med en stor konflikt inombords. Du bör introducera protagonisten direkt på sidan 1 i din roman. Här är tekniken för att skapa en trovärdig protagonist. Skriv upp 1-3 sidor med underlag baserat på följande. Använd dessa lite då och då i din roman.

 • Låt karaktären utsättas för fara. Det kan vara både fysisk och psykisk fara.
 • Tillåt karaktären att offra något. Karaktären måste utvecklas. Ibland kan det ske på bekostnad av insikter, andra gånger på bekostnad av materiella ting.
 • Gör karaktären dygdig men överdriv inte.
 • Gör karaktären generös. Alla uppskattar generösa personer. Fundera ut i vilket sammanhang din karaktär är generös.
 • Visa upp karaktärens skicklighet och klokhet.
 • Gör karaktären attraktiv men balansera upp detta. För att skapa karaktärens personlighet, kan du behöva göra tester på denne person. Om du inte själv har underlag för tester, rekommenderar jag att du anmäler dig till min onlinekurs ”Utveckla dig själv eller din karaktär”. Genom 30 olika tester kommer både din karaktär och du att utvecklas. Klicka och läs vidare.

Lycka till med ditt skapande!
Monica

 

Boktips – Novellix noveller

Agatha Christie - Diamedes hästarIdag tänkte jag tipsa om Novellix noveller. Det är små härliga inbundna noveller. Jag hade turen att vinna en sådan liten bok i Facebookgruppen om Feelgood. Det var Agatha Christies ”Diomedes hästar”. Tusen tack till Sofia Ymén för boken.

Agatha Christie är alltid en läsframgång. Detta var kanske inte en av hennes bästa böcker, men den var en sann Christie-bok.

Så här står det på nätet om boken.

Beskrivning av boken

”Kriminalförfattaren Agatha Christie är världsberömd för sina böcker, vilka har sålts i mer än tre miljarder exemplar. Den femtonde september 2015 skulle hon ha fyllt 125 år, vilket firas stort i hela världen. Diomedes hästar är hämtad från novellsamlingen Herkules storverk (1947). Berättelsen handlar om en av Christies mest kända karaktärer, detektiven Hercule Poirot, som får lösa ett fall som både går ut på att avslöja en knarklangare och att skydda en ung kvinna från att dras med i dekadensen. Novellen är nyöversatt av Helen Ljungmark.

”Vem är ni egentligen?” sa hon. ”Ni var inte med på festen.” ”Nej, jag var inte med på festen. Jag är en vän till doktor Stoddart.” ”Är ni också läkare? Ni ser inte ut som en läkare.” ”Mitt namn”, sa Poirot och lyckades som vanligt få det enkla meddelandet att låta som första aktens slutreplik, ”mitt namn är Hercule Poirot …” Effekten uteblev inte. Ibland hade Poirot haft den smärtsamma erfarenheten att en okänslig yngre generation aldrig hade hört talas om honom. Men det var tydligt att Sheila Grant hade gjort det. Hon var handfallen – mållös. Hon bara stirrade och stirrade.”

Vem var Diomedes?

Det fanns flera som hette Diomedes i den grekiska mytologin men den mest kände var en hjälte i det trojanska kriget. Han var kung i Argos och en berömd krigare. Kanske var han även en av de som gömde sig i den trojanska hästen. När han kom tillbaka från kriget upptäckte han att hustrun varit otrogen och att han blivit undanträngd som kung.  Historien om Diomedes varierar.

Jag tror att Agatha Christe anspelar på den Diomedes med sin novell. Den handlar mycket riktigt om en militär. Men sedan skiljer sig berättelsen åt.

Om du är en upptagen person rekommenderar jag dig att satsa på Novellix noveller. De är korta och du hinner läsa dem utan att det tär på tidskapitalet.

Lycka till med läsningen

Monica

 

Lucka 22 – Layout-tips

Du behöver veta hur du ska ställa upp din text. Någon gång i livet skriver du. Det kan vara ett brev, en text på en bloggsida, en presentation, ett CV när du söker jobb, en broschyr, en personaltidning eller något helt annat.

Layout handlar om att ställa upp texten, att skapa en skiss som gör det lätt för mottagaren att läsa och förstå. Skriver du i Word, kan du behöva skapa mallar för ditt skrivande. Då måste du känna till normer och regler för hur du ska skriva. Hur bred ska marginalen vara? Vilket teckensnitt och vilken storlek ska du använda? Hur ska du göra rubriker? Ja frågorna är många.

Jag har utbildat i layout och Office-program som Word i över trettio år. Första gången jag skulle köra en kurs i Layout, insåg jag hur lite jag egentligen visste. En research som varade i flera år, startades. Jag gick massor med utbildningar för att lära mig. Syftet var att skriva så att andra finner det enkelt att läsa. Biblioteket gav mig böcker att låna. När jag hade läst ca 30 stycken, valde jag att köpa alla Hallbergs böcker. De finns fortfarande kvar i min bokhylla. Hallberg och några andra stora gurus blev mina layout-gudar.

En av de viktigaste sakerna som jag lärde mig var att en rad aldrig bör överstiga 13 cm i bredd. Längre rader orkar inte ögat med.

När jag hade pluggat färdigt skapade jag min första bok i Layout. Den har sedan getts ut efter omarbetning fler än tre gånger. Nu i somras gav jag ut en ny bok i ämnet. Den innehåller visserligen en del äldre information också. Layout hade upprinnelse i Guthenbergs 1500-tal.

På 80-talet satt jag själv med i SIS (Standardiseringskommissionen i Sverige) som representant för bland annat regler om tabulatorlägen. Det visste du kanske inte?

Idag avslutar jag med de viktigaste skrivreglerna nedan att användas vid dokumentskrivning:

 • Marginalerna bör vara minst 2 cm
 • Radlängden bör aldrig överstiga 13 cm (ca 63 nerslag)
 • Rubriker bör skrivas i teckensnitt utan fötter – typ Arial – för att synas
 • Rubriker bör vara i storleksordning som är delbart med siffran 6, dvs 18, 24, 36 punkter
 • Rubriken kan lämpligen stå i vänstermarginalen MEN texten bör placeras i tabulatorlägena
 • Brödtext, dvs löpande text, bör skrivas med teckensnitt med fötter. Times New Roman är ett lämpligt snit

Exempelvis:

Rubrik och brödtext - ex

För dig som vill lära mer, erbjuder vi dels en onlinekurs i 20 veckor i Layout, Design och Formgivning. Dels kan du få köpa min ”Handbok i textproduktion” som ger dig exempel på allt du behöver veta om layout och skrivregler.

Här kan du läsa Iréne S Räisänens fina recension för handboken. Klicka på länken!

Recension handboken

Iréne skriver bland annat:

Referens handbok i textproduktion

Idag får du julrabatt på både onlinekurs och bok. Klicka på länkarna nedan för att beställa.

Stort lycka till med ditt skrivande!

Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

En kvinnas smak av Nora Roberts

Idag är det måndag – boktipsardag – och den 17 december i vår adventskalender. Som du vet använder jag varje måndag på min blogg till att tipsa om en bok som jag har läst. Sedan brukar jag ha ett inlägg på onsdagar och ett på fredagar, då med skrivartips eller effektivitetstips som hjälper dig frigöra tid. Ibland kan det även bli ett matrecept eller något annat användbart.

Idag har jag tänkt tipsa om att blogga, förutom bokrecensionen nedan.

För att skapa en blogg eller websida krävs att du vet hur du bygger upp sidorna, gör blogginlägg, lägger in plug-in (dvs små program som hjälper dig i hanteringen, i automatiseringen och i att skydda din sida). Vill du på kort tid lära dig detta och få klart din websida? Idag jag bjuder jag dig på rabatt på vår onlinekurs ”Skapa en professionell websida”.

Ordinarie pris är 1.500 kronor

Ditt pris t o m julafton är endast 1.000 kronor – ett kanonerbjudande. Boka dig nu genom att klicka på länken ovan. Du väljer själv när du vill starta.

Bokrecension

En kvinnas smak av Nora RobertÄnnu en Nora Roberts har jag läst. Den här gången En kvinnas smak. Nora Roberts är alltid Nora Roberts och det innebär feelgood. Tyvärr tyckte jag att den här boken var både tråkig och motsägelsefull – inte samma sting som i många andra av hennes böcker.

Så här står det om boken på nätbokhandeln:

Summer Lyndon har en gyllene regel: att aldrig blanda affärer med nöjen! Tack vare den regeln, tillsammans med ambition och envishet, har hon nått toppen. Hennes kokkonst i allmänhet och desserterna i synnerhet är kända och uppskattade över hela världen. När Blake Cocharan ger henne fria händer att förvandla hans hotellrestaurang till världens bästa, kastar sig Summer över uppgiften – efter en viss tvekan. Jobbet kan hon klara av inom ett halvår, hon är ju trots allt expert. Utmaningen ligger snarare i hur hon ska klara av att stå emot uppdragsgivaren …

Som du ser ovan, startar motsägelserna redan i baksidestexten. Det står ”kastar sig Summer över uppgiften – efter viss tvekan”. Hon tillverkar lyxiga desserter och kakor men i boken älskar hon själv skräpmat. Det blir mycket hamburgare och pizza, exempelvis.

Boken är lättläst och innehåller en hel del passion och erotik, som brukligt i Nora Roberts böcker. Jag ger den 3 av 5 pennor. En bra bok när du inte vill tänka utan bara ligga på sofflocket och låta dig förföras.

3 pennorVid pennan

Monica

 

Råttfångaren av Kamilla Oresvärd

Bokrecension

RåttfångarenDen här boken rekommenderas varmt till dig som gillar mindre blodiga kriminalromaner. Jag tycker den har en viss del feelgood inom sig med anledning till själva handlingen. Märkligt nog påminde genren mig om förra veckans kriminalroman av Jan Mårtensson – Mord i blått.

Boken Råttfångaren var mycket lättläst och på slutet svår att släppa. Läste ut den på en dagsresa till Lübeck. Jag tyckte den var riktigt fin bortsett från att den på de första sidorna distanserade mig som läsare eftersom författaren har startat många meningar med ordet ”Hon”.

På sidan 12 står det exempelvis:

”Hon vill inte lämna detta. Hon vill stanna kvar i lugnet och värmen och känna hur solen smeker hennes ansikte varje morgon. Hon rundar hörnet och kliver in i frukostmatsalens uteservering.”

Tre gånger står ordet ”Hon” i tre meningar efter varandra. Det gjorde att jag hängde upp mig i läsningen initialt. Men sedan flöt texten på.

Maken som älskar hårdkokta deckare och kriminalare var inte lika förtjust i boken som jag. Men han höll med om att den var i samma genre som Jan Mårtenssons böcker.

Jag rekommenderar boken som julklapp till någon som gillar mindre blodiga romaner, således. Ser fram emot mer av Kamilla Oresvärd. Detta var den tredje boken som hon har skrivit.

Tack Bokfabriken för att jag fick möjlighet att recensera och läsa boken.

Så här står det om boken i nätbokhandeln:

”STINA SEGER har tagit en välbehövlig semester och är i Marbella med sina två bästa vänner Amelie och Carolina. När hon kommer hem till Sverige blir inget som hon tänkt sig. Hon blir omplacerad från sin tjänst vid Göteborgspolisen och vad värre är, Amelie försvinner spårlöst.

Stina får inte arbeta med fallet. Trots det blir hon inblandad och befinner sig snart mitt i en katt och råtta-lek där inget är vad det ser ut att vara. Ju mer hon nystar i fallet, desto mer inser hon att sanningen finns henne skrämmande nära. Samtidigt börjar tiden rinna ut. Kanske är det redan för sent? Råttfångaren är en klaustrofobisk spänningsroman om hur lögner och fasansfulla hemligheter från det förflutna hemsöker både de skyldiga och de oskyldiga. Ingen går säker och ingen går att lita på.

Råttfångaren är en fristående uppföljare till Minnesbäraren (2015) och Jägaren (2017).

KAMILLA ORESVÄRD har bland annat läst språk och litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet och arbetar sedan många år tillbaka som ansvarig för kommunikationsfrågor i ett internationellt bolag. Hon bor i Göteborg och har man och två döttrar. Kamilla debuterade 2015.”

5 pennorJag ger boken full pott, dvs fem av fem pennor och rekommenderar den varmt som julklapp.

Adventskalender-erbjudande

Pojkarna Bus och de 3 nycklarnaSkulle du vilja ha ett tips för en barnbok, passar jag på att rekommendera den som jag skrivit för barn 5-11 år. Det är en kapitelbok som du kan läsa för barnen eller låta dem läsa själv. Just nu får du den till julklappspris av mig. Ordinarie pris är 138 kronor plus frakt. Du får köpa den för 100 kronor + frakt.

Beställ barnboken Pojkarna Bus och de 3 nycklarna här via länken.

Vid pennan
Monica

 

Rivalerna av Lorayne Ashton

Rivalerna av Lorayne AshtonBoktips

Andra gången jag läser den här boken och jag är lika imponerad av storyn som första gången. Den är som perfekt feelgood-bok ska vara. Innehåller kärlek, dramatik, spänning, kriminalitet, lite erotik osv.

Jag rekommenderar den varmt.

Så här står det om den på nätet och baksidan:

”Trots den starka bevakningen angrips invånarna i det legendariska 777 Park Avenue. En del av invånarna på Park Avenue 777 drabbas av stölder och intrång som inte borde kunna inträffa med det säkerhetssystem de betalar för. Samtidigt utkämpas en strid om posten som styrelsens ordförande mellan två rivaler med miljontals dollar som vapen – en kamp som bir dubbelt intressant genom  att den ene är man och den andra kvinna. Invånarna i det legendariska huset fortsätter att förse societetsspalterna med material, men sällan skrivs det om att även de får sin beskärda del av problem, tvivel, rädsla och sorg i sin guldkantade värld.”

Boken kan vara svår att hitta. Testa att låna den på bibliotek eller köp via antikvariat. Du ångrar dig inte om du gillar Nora Roberts eller Cartlands romaner.

Vid pennan
Monica

Visit Us On FacebookVisit Us On LinkedinVisit Us On YoutubeVisit Us On PinterestVisit Us On Google PlusCheck Our Feed