Currently viewing the category: "Bokrecension"

Nästan perfekta brott av Hy Conrad – recension

Nästan perfekta brottFormat: Häftad

Antal sidor: 90

Utgivningsdatum: 1998-09-01

Förlag: Bonnier Carlsen

ISBN: 9789163810503

Recensionsex: Nej

 

 

Typ av bok: Här finns 14 knepiga och ruskiga mordgåtor, med kluriga ledtrådar i texten och listor med bevismaterial. Från 10 år.

Med hjälp av den här boken kan man leka detektiv i timmar!
Här väntar 14 knepiga, och ibland ganska så ruskiga, mordgåtor på att lösas av den uppmärksamme läsaren.
Varje fall presenteras på två sidor.
Läsaren ska försöka svara på de frågor som följer efter varje fall och på så sätt finna lösningen. Det behöver inte bara handla om vem som gjorde det, utan frågorna kan också gälla hur det gick till och varför.
Till sin hjälp får man välja ett antal ledtrådar från en lista med sådant som kan tjäna som bevismaterial (det kan vara vittnesmål, brottsplatsundersökningar, läkarrapporter, obduktionsprotokoll, testamenten etc).
Som god detektiv ska man inte behöva använda fler än tre ledtrådar för att finna lösningen, i några fall endast två ledtrådar. Men då gäller det att man är mycket uppmärksam och kan lägga ihop två och två!
För inte nog med att fallen är svåra, författaren roar sig även med att lägga ut villospår. Om ledtrådarna inte räcker till, får man använda sig av den analys av bevismaterialen som redan är gjord på varje fall.
Och skulle inte heller det räcka så finns ju förstås möjligheten att kika längst bak på lösningarna. Men då får man nog knappast kalla sig detektiv längre.”

Mest positivt

Kul upplägg för den nyfikne och för den som vill bli inspirerad till mordgåtor.

Minst positivt

Ganska svårlösliga mordgåtor för yngre personer.

Summering

Kul liten bok. Köpte den begagnad – egentligen för alltför dyrt. Hade högre förväntningar.

Men jag har använt den som inspirationskälla för min onlinekurs ”Skriva spänning” som är på 35 veckor.

Rekommenderas för den sugne detektiven.

Vid pennan

Monica

Antologin Minnenas MUSIK

I den här antologin som kom våren 2022 har jag en novell.

Fram och bakFormat: Häftad
Antal sidor: 344
Utgivningsdatum: 2022-04-11
Förlag: Whip Media
Många författare: 29 st för att vara exakt. Här ser du några av dem:
MedarbetareEgnell, Elsa (förf.) / Elg, Anette (förf.) / Gren, Sara (förf.) / Isaksson, Alva (förf.) / Ivesköld, Monica (förf.) / Lenart, Hanna (förf.) / Liebera, Josef (förf.) / Lindskog, Per (förf.) / Lovén, Åsa (förf.) / Monell, Cathrin (förf.) / Munthe, Christian (förf.) / Palmstierna, Peder (förf.) / Rönne …

ISBN: 9789189409569

Flertalet noveller är mjuka och känsliga – gripande. Alla har musiken gemensamt.

Jag gillar dem verkligen. För första gången (avseende antologier) är jag helt såld på de allra flesta som finns i antologin. Åh vilken finstämd bok.

Om du inte köpt den, rekommenderar jag den verkligen. Hör med mig ifall du vill ha ett exemplar. Kanske har jag något kvar, kanske inte (men då kan jag berätta hur du hittar den).
I skrivande stund har jag fyra böcker kvar. Ordinarie pris är 170 + frakt men du får den för 150 kronor + frakt. Kontakta mig så fixar jag.

Du kan även läsa om den här på min sida: Antologin Minnenas Musik

Monica

 

Blind vrede av Malin Thunberg Schunke – recension

Blind vredeFormat: Inbunden

Serie: Esther Edh och Fabia Moretti (del 4)

Antal sidor: 368

Utgivningsdatum: 2022-05-06

Förlag: Piratförlaget

ISBN: 9789164207708

Recensionsex: Ja

 

Tusen tack Piratförlaget för recensionsexemplaret!

 

 

Typ av bok: Mjukare thriller

Hur fångade inledningen mig: Den börjar med en prolog. En dramatisk sådan. Gripande. Läs här:

Allting hände på några ynka sekunder.
― Skynda dig, flåsade han. Kallsvetten rann nedför tinningarna. Den dyblöta skjortan klibbade mot ryggen.
När hustrun inte svarade vände han sig om i förarsätet för att se vad som tog en sådan evinnerlig tid. Varje por i kroppen signalerade fara. Varför hade han underskattat den här risken?
Hans fru stod böjd över den skotskrutiga bilbarnstolen, kämpade med att spänna fast bilbältet över deras son. Fingrarna slant gång på gång när det motsträviga barnet vred sig i en hög båge för att komma ur greppet.”

VILKEN är själva handlingen: Romanen handlar om våldsbrott som drabbar Europa. Allt definierat av en märklig symbol. Hur grupptrycket kan få människor till att ställa upp på våldet.

Intrigerna: Funkar.

Miljöbeskrivningarna: Bra miljöbeskrivningar.

Dialogerna: Driver handlingen framåt.

 

Baksidestexten – tagen från nätet

En våg av skrämmande våldsbrott drabbar Europa. Varje gång återfinns samma märkliga symbol. På Eurojust i Haag tillsätts en utredningsgrupp med den svenska åklagaren Esther Edh i spetsen.
Spåren leder snart till södra Sverige och en andlös kamp mot klockan inleds för att förhindra fler våldsdåd. Men jagar man en ensam gärningsman? Eller är det starkare krafter som drar i trådarna?
Samtidigt lever den italienska åklagaren Fabia Moretti under dödshot från maffian. När hennes hemliga förflutna kommer i kapp tvingas hon att en gång för alla konfrontera sina demoner.”

 

Några valda texter ur boken

Som jag brukar, för att du ska få en uppfattning om författarrösten, delar jag några utvalda texter utan att avslöja något viktigt. Jag har tagit mig friheten att använda talstreck vid dialoger eftersom jag citerar texten.

Sidan 101

”Innan han vek in på vägen till ladan slängde Rasmus Björling för säkerhets skull ett öga tillbaka mot slottet. Draperierna var fördragna i fönstren längst upp i den högra tornflygeln.
― Varför lät jag henne bo där? tänkte han.
Efter att Molly Larsen kvällen innan avslöjat att hon varit tillsammans med Carl när han dog i branden hade hon brutit ihop i en hög av elände, hade hulkat och snyftat. ”

Sidan 200

”Molly fnös.
― Var det han eller du som tog livet av dem?
― Va? Nej, jag jagar inte. Men han gjorde det.
― Skulle du vilja bli dödad och uppstoppad i någon hems? vrålade hon så högt att det gjorde ont i hans öron. Du måste bränna upp skiten!
― Det är minnen efter min far, sa han med skrovlig röst medan klumpen i halsen växte.
Samlingen av uppstoppade djur från världens alla hörn hade funnits där så länge han kunde minnas. När Rasmus var liten hade han suttit på sin pappas arm och blivit buren från djur till djur.”

Mest positivt

Mindre blodig thriller.

Minst positivt

Possessiva pronomen – onödiga (exempelvis ”sin far”). Att alla dialoger inte står på en egen rad.

 

Summering

3 pennorEftersom jag inte läst övriga delar i serien (de är självständiga), kanske jag missar igenkänningstecken etc. Stundtals tyckte jag den blev ointressant, trots det viktiga budskapet. Jag ger den 3 av 5 pennor baserat på att den är välskriven.

Vid pennan

Monica

Vattenlandet av Susanne Boll – recension

VattenlandetFormat: E-bok

Antal sidor: 382

Utgivningsdatum: 2022-01-10

Förlag: Bokfabriken

ISBN: 9789178354832

Recensionsex: Ja

 

Tusen tack Bokfabriken för recensionsexemplaret!

 

 

Typ av bok: Deckare

Hur fångade inledningen mig: Boken börjar med en prolog. Det är bra. Då hänger jag lättare med, speciellt som jag läst tidigare böcker av Susanne Boll i serien. Här kan du läsa första meningarna i prologen.

”Vera öppnar långsamt ögonen och inser först inte vad som väckt henne. Hon betraktar kisande Nicos profil i dunklet. Registrerar hans djupa, lugna andetag samtidigt som hon lyfter armen för att lägga den om honom. I nästa ögonblick tappar hon andan av smärtan … ”

VILKEN är själva handlingen: Detta är en fristående del i Susanne Bolls serie om Vera Lilja. Den här gången är det ett kommunalråd som blivit mördad.

Intrigerna: Dramatiska och fångande.

Miljöbeskrivningarna: Bra miljöbeskrivningar.

Dialogerna: Driver handlingen framåt.

 

Baksidestexten – tagen från nätet

Vera Lilja försöker återhämta sig från en psykisk kollaps, men som nära vän och kollega till Kenneth Karlsson dras hon ofrånkomligt in arbetet. När Kenneth dessutom kallas in som förstärkning till Motalapolisen blir det nästan omöjligt för henne att hålla sig utanför.
Kommunalrådet Ronnie Liljecrona i Motala hittas mördad, fastsurrad vid fontänen i Motalaviken. Han var en kontroversiell politiker, och snabbt uppdagas strider kring det vattenland som han var med och propagerade starkt för byggandet av. Många tyckte inte om hans planer, och flera var direkt fientligt inställda. När de gräver vidare hittar de dock mer än så, och snart undrar de om motivet är av mer personligt slag?
Vera försöker att inte engagera sig för mycket med tanke på sin psykiska hälsa, men befinner sig snart i stormens öga.”

 

Mest positivt

Igenkänningen av Vera Lilja och Kenneth Karlsson samt deras respektive. Jag gillar även författarrösten.

Minst positivt

Tautologin att skriva både frågetecken och ordet ’frågade’, se nedan i den återgivna texten från sidan 200.

Andra recensioner över denna författare

Här är föregående bok:

Jordanden: Jordanden av Susanne Boll – recension – Monica Iveskölds blogg (monicaiveskold.se) 4,5 av 5 pennor

Några valda texter ur boken

Som jag brukar, för att du ska få en uppfattning om författarrösten, delar jag några utvalda texter utan att avslöja något viktigt. Jag har tagit mig friheten att använda talstreck vid dialoger eftersom jag citerar texten.

Sidan 100

”― Hur länge var ni gifta, du och Ronnie?
― Tjugo år. Vi skulle ha firat tjugoårig bröllopsdag nästa lördag.
Hon talar tyst och entonigt.
― Jag är verkligen ledsen. Hur träffades ni?
― I Lund. Han pluggade och jag jobbade på en restaurang som han brukade gå till med sina vänner. Vi blev blixtförälskade och han var otroligt charmig. Uppvaktade mig som ingen annan tidigare. Såg mig som ingen annan. Han fick mig att känna mig upphöjd, bättre än jag egentligen var.
Hon sänkte blicken och Kenneth lider med henne. Ensam kvar i det stora, ödsliga huset, med sorgen och efter en mördad make. Hon fortsätter inte tala på en lång stund så Kenneth bestämmer sig för att gå rakt på sak.”

Sidan 200

”Vera tittar noga på svadan av ord som formulerats tätt, tätt över hela sidan av A4-pappret. Det ser ut att vara rivet ur ett vanligt kollegieblock och texten sträcker sig långt utanför marginalerna. Vera ser framför sig hur kvinnan suttit lutad över blocket. Hur hon skrivit i en rasande hastighet och tryckt hårt med pennan. På ett ställe har den tryckt igenom pappret. Språket är korrekt. Aggressivt och koncist. Korta, krävande meningar. Fick hon ur sig ilskan genom att få den på pränt? Eller lever den kvar i henne?
Hoten är diffust formulerade. Nico ska ta sitt ansvar för henne och barnet. Ett outtalat ’annars’ hänger i luften, men inget direkt hot. Vera är en stor bluff och ska passa sig. Oklart för vad.
― Ska vi gå till polisen? frågar Nico och sätter ord på Veras tanke.”

Summering

4,5 pennorEn tilltalande deckare utan alltför mycket blod. Jag rekommenderar den verkligen och ger den 4,5 av 5 pennor.

Vid pennan

Monica

Hem till Appleby Farm av Cathy Bramley – recension

Hem till Appleby FarmFormat: Häftad (danskt band)

Antal sidor: 418

Utgivningsdatum: 2022-04-29

Förlag: Piratförlaget

ISBN: 9789164207104

Recensionsex: Ja

 

Tusen tack Piratförlaget för recensionsexemplaret!

 

Typ av bok: Feelgood

Hur fångade inledningen mig: En underbar feelgood. Definitivt en av de bästa jag har läst. Här kan du läsa inledningen.

Dörrklockan pinglad enär dörren öppnades och släppte in lite välkommen frisk luft när gruppen av tonårstjejer lämnade caféet.
― Adios amigos! ropade jag. ― Ciao, bellas!
Det var skärtorsdagen innan påskhelgen, barnen hade ledigt från skolan och vårsolen hade inneburit en jämn ström av kunder hela dagen. Nu klockan fyra var det lite lugnare, vilket var bra eftersom serveringsdisken där jag stod såg ut som en scen ur Titantic.
Jag hade tillbringat den senaste timmen med att lära Amy, vår nyaste anställda, att göra espresso, cappuccino och latte. Hennes försök hade översvämmat arbetsytan, och vi var strandsatta i ett hav av brun vätska, ansamlingar av spilld mjölk och åtskilliga muggar, skedar och kannor. Även vi själva var märkta av försöken. Mitt röda hår hade kursat sig efter ständiga oberäkneliga ångattacker och Amy hade fått ett kaffestreck över pannan som ett tredje ögonbryn.

VILKEN är själva handlingen: Romanen handlar om Freya, hennes pojkvän Charlie och barndomshemmet Appleby Farm. Det är en romantisk, charmig story om livet på landet, om släkt och vänner, lojalitet och kärlek.

Intrigerna: Dramatiska, ibland roliga.

Miljöbeskrivningarna: Mycket fina miljöbeskrivningar.

Dialogerna: Driver handlingen framåt.

 

Baksidestexten – tagen från nätet

Freya har alltid varit rastlös hon har flyttat från plats till plats och från jobb till jobb, men nu känns det som om hon äntligen hittat rätt ställe att slå sig ner på. Kingsfield är en trevlig liten stad, och här finns också pojkvännen Charlie. Men Freya tänker ofta på de böljande kullarna kring sitt barndomshem Appleby Farm. Det är dock bara drömmar Hon har ju ett liv att leva nu.

Ett telefonsamtal får Freyas nya liv att skaka till. Tragedi hotar Appleby Farm Freya måste återvända hem, och lämna sin pojkvän och sitt trygga jobb bakom sig. Med stor energi kastar hon sig in i arbetet med att försöka rädda sitt älskade Appleby. Men det är mer än gården som står på spel, och Freya måste bestämma sig: vågar hon öppna sitt hjärta på riktigt och faktiskt stanna den här gången?”

 

Mest positivt

Hur kreativitet och lojalitet, kärlek och samhörighet kan få ett stort antal personer att växa. Påminner lite om engagemanget kring tv-serien James Herriot, som jag är svår att motstå. Bramley skapar intriger som fångar. Svårt lägga boken ifrån mig.

Minst positivt

Önskar att dialogerna hade kommit på egna rader utan inskjuten text.

 

Några valda texter ur boken

Som jag brukar, för att du ska få en uppfattning om författarrösten, delar jag några utvalda texter utan att avslöja något viktigt. Jag har tagit mig friheten att använda talstreck vid dialoger eftersom jag citerar texten.

Sidan 100

”Charlies blick hårdnade. ― Jaha, det var ju fantastiskt.
Va? Jag tittade upp på honom, förbluffad. Alla par grälade. Jag hade bara inte väntat mig ett gräl om en sådan här sak. Jag tog ett steg tillbaka för att kunna blänga ordentligt på honom.
― Har jag uppfattat det korrekt? Farbror Arthur är på sjukhus och du surar eftersom jag inte kan följa med dig och bada?
Han skakade föraktfullt å huvudet. ― Freya, det var precis det här jag försökte undvika. Vill du veta vad det första som Ollie frågade mig var, när vi pratades i telefon i går kväll? ’När ska vi träffa Freya igen?’ Vad ska jag säga till honom nu? Va? ’Jag vet inte, lille gubben, kanske aldrig.
Mina ögon tårades. Först nyheten om min farbrors hjärtattack, och nu grälade vi. Mitt hjärta skulle snart vara söndertrasat. Jag tog hans händer och kramade dem.”

Sidan 250

”― De är perfekta, pep jag, lyfte upp ett förkläde från högen och höll det mot bröstet.
Om någon hade sagt till mig att jag skulle bli så glad över att få förkläden på min tjugoåttonde födelsedag skulle jag inte ha trott dem. Men de här var ljusblå, vaxade och har vår nya Appleby Farm Vintage Tea Rooms-logga på sig (min födelsedagspresent från Anna). De var ofattbart vackra.
― Då är du nöjd. Hon strålade av stolthet.
― Förkläden och matchande caféhanddukar, sa jag och pussade min faster och farbror innerligt. ― Vi kommer se fantastiska ut allihop. Jag hade valt ut några detaljer i ladan och målat dem i en ljust turkos färg, och kontrasten med ekbjälkarna, de synliga tegelstenarna och de vita stolarna och borden var makalös.”

Summering

4,5 pennorEn fantastiskt välskriven feelgoodroman. Jag har nog aldrig tidigare läst någon feelgood som gripit tag i mig lika hårt och fått mig att svårsläppt lägga boken ifrån mig. Cathy Bramley har skrivit tolv romaner men detta var första gången jag kom i kontakt med hennes ljuvliga författarröst. Definitivt en av de bästa i år. Jag ger den 4,5 av 5 pennor.

Vid pennan

Monica

Flickan på perrongen av Gill Thompson – recension

Flickan på perrongenFormat: Inbunden

Antal sidor: 416

Utgivningsdatum: 2022-01-31

Förlag: Historiska media

ISBN: 9789177895510

Recensionsex: Ja

 

Tusen tack Historiska media för recensionsexemplaret!

 

Typ av bok: Feelgood / Relationsroman

Hur fångade inledningen mig: Åh vilken fantastisk bok.  Den börjar med en prolog som avser Prag 1930. Här kan du läsa inledningen.

Eva hade redan skjutit tillbaka pianopallen och skulle just stoppa ner noterna i väskan när professor Novotny lyfte på handen för att hejda henne.
― Ett ögonblick, kära du. Han höjde ett smalt finger att understryka siffran. ― Jag har ett stycke som jag skulle vilja att du tar med dig hem.
Medan professorn rotade igenom den vajande pappershögen kastade Eva en blick på klockan på väggen. Halv fem. Hon hoppades att det här inte skulle ta lång tid. Det hade under lektionens gång blivit mörkare i konservatoriets övningsrum, skuggorna sträckte sig över golvet.

VILKEN är själva handlingen: Romanen handlar om andra världskriget och en familj i Tjeckien samt en i England.

Intrigerna: Dramatiska, andlösa.

Miljöbeskrivningarna: Otroliga miljöbeskrivningar.

Dialogerna: Driver handlingen framåt.

 

Baksidestexten – tagen från nätet

Året är 1939 och nazisterna har ockuperat stora delar av Tjeckoslovakien. För att rädda livet på sin dotter Miriam ställs den unga mamman Eva inför ett omöjligt val. Det enda sättet att föra Miriam i säkerhet är att skicka iväg henne från Prag, även om det betyder att hon aldrig kommer att få se sin dotter igen. I London kämpar frivilligarbetaren Pamela med att hitta nya hem till de judiska barn som anländer. När vänskap uppstår mellan Pamela och en av de räddade flickorna bestämmer hon sig för att själv ta hand om henne. Men när Pamelas egen son tar värvning inser hon hur lätt även hennes värld kan rasa samman.

Flickan på perrongen är en hjärtskärande bladvändare om livsöden, flykt och mörka hemligheter.”

Mest positivt

En fångande historia, hopplös att lägga ifrån sig. Gripande människoöden. Baserad på troliga historier som verkligen utspelade sig. Gastkramande. Lycka-förtvivlan, glädje-sorg, varvas.
En eloge till översättaren Annika Sundberg som gjort ett fantastiskt arbete med boken.

Minst positivt

Önskar att dialogerna hade kommit på egna rader utan inskjuten text.

Några valda texter ur boken

Som jag brukar, för att du ska få en uppfattning om författarrösten, delar jag några utvalda texter utan att avslöja något viktigt. Jag har tagit mig friheten att använda talstreck vid dialoger eftersom jag citerar texten.

Sidan 100

”Eva gav honom en kopp med varmt kaffe. Hans log sina vita fingrar runt den.
― Tack, liebling. Jag röde vid mezuzan några gånger när jag gick in.
Eva svalde. ― Kommer vi att klara oss?
Josef ställde ner koppen. ― Det tror jag. Doktor Svoboda och jag har arbetat med de nya antiserumen i flera månader. Vi står på gränsen till ett genombrott. Nazisterna stöttar vårt arbete. De kommer att skydda oss.
― Men tänk på hur judarna behandlas i Tyskland. De fruktar för sina liv. Borde vi inte flytta härifrån? Ta med oss mina föräldrar? Eva såg plötsligt framför sig hur hennes mor tog på si alla kläderna igen och hur Abba skaffade ännu fler väskor.
Josef drack lite mer kaffe.  ― Jag kan inte lämna mitt arbete å institutet. Jag tycker att vi rider ut stormen och ser vad som händer. Det uppstår alltid panik i sådana här situationer Det kommer säkert att lugna sig.”

Sidan 250

”Det ryckte i Kates mun. ― Jag har tre bröder i RAF, sa hon. ― Jag hade ingen lust att sitta hemma och sy medan de hade kul.
― Kul? Pamela vände på huvudet och stirrade på henne.
― Förlåt. Det var tanklöst av mig. Ni måste vara förfärligt orolig för en sons skull.
Pamela grep tag om handtagen på den bruna handväskan som låg i hennes knä. ― Det är ingen fara. Jag tror faktiskt att Will hade kul. Hon svalde. ― Han var alltid så full av liv när han kom hem på permission.
Kate nickade. ― Så är det. Jag har arbetat med radarkontroll, provskjutit luftvärnskanoner, till och med manövrerat spärrballonger. Vi ligger förstås inte i frontlinjen, men vårt arbete är livsviktigt. Hon gjorde en paus när hon körde om en gammal man på cykel. ― Jag är dödstrött för det mesta, men livet är mer spännande än någonsin.
Pamela log. Så hade Will också tyckt. Hon knäppte upp handväskan, tog upp ett paket med mintkarameller och höll fram dem till Kate.”

Summering

5 pennorEn fantastisk roman. Definitivt en av de bästa i år. Jag ger den full pott, dvs 5 av 5 pennor.

Vid pennan

Monica

Patient 43 av Kia Hedman – recension

Patient 43Format: Häftad (Danskt band)

Antal sidor: 439

Utgivningsdatum: 2021-12-07

Förlag: Lava förlag

ISBN: 9789189269439

Recensionsex: Ja

 

Tusen tack Kia Hedman för recensionsexemplar och choklad!

 

Typ av bok: Spänningsroman

Hur fångade inledningen mig: Jag fastnade omgående i prologen. Läs själv här:

”Stenväggarna var fuktiga, luften unken och rå. Hon satt mitt på det svala jordgolvet, urskilde knappt benen framför sig i mörkret. Efter att dörren slagits igen hade den sista ljusglimten från dörrspringan försvunnit. Låset hade reglats från utsidan och gestalten med den barska rösten avlägsnat sig till ljudet av tunga fotsteg.”

VILKEN är själva handlingen: En kvinna blir anklagad av maken för att ha tagit livet av sina barn. Hon blir inspärrad på en psykiatrisk avdelning. Därifrån börjar kampen om frihet, att bli trodd.

Intrigerna: Bra och kraftfull.

Miljöbeskrivningarna: Tydliga.

Dialogerna: Bra.

 

Baksidestexten – tagen från nätet

Hon hade inte trott det om Edvin. Att han efter dåden på sönerna även skulle röja henne ur vägen. Anklaga henne för att under psykos ha dödat deras barn. Se till att hon blev felaktigt inspärrad för tvångsvård på en psykiatrisk inrättning där hennes ord betvivlades mer än hans. Samtidigt förstod hon. Är man tillräckligt trängd har man inget att förlora.

Inifrån sjukhusets slutna avdelning börjar kampen för att bli trodd och få återvända till livet utanför de låsta portarna. I den dramatiska jakten på upprättelse får hon hjälp från oväntat håll.”

 

Mest positivt

Välskriven roman. Gripande. Andlös. Författaren vet vad hon talar om; kunskapsbaserad. Älskar också det överraskande slutet.

Minst positivt

Längden på romanen. Den hade utan tvekan tjänat på att kortas ner med många sidor, kanske rentav 100 sidor. Mittdelen var onödigt utdragen. Vissa saker tuggades om.

Några valda texter ur boken

Som jag brukar, för att du ska få en uppfattning om författarrösten, delar jag några utvalda texter utan att avslöja något viktigt. Jag har tagit mig friheten att använda talstreck vid dialoger eftersom jag citerar texten.

Sidan 150

”― Ni är utsatta för manipulation. Edvin är inte den ni tror. Han är en kvinnomisshandlare och psykopat som skrattar åt hur enkelt det är att lura er. När jag har överbevisat att ni har fel kommer jag att anmäla er allihop. Så här får det inte gå till!
Hon hade ställt sig upp i ilskan, sjönk åter ned på stolen. Tårkanalerna fylldes, svämmade över, lade sig som en beläggning över hornhinnan. Synen grumlades, hon blinkade för att återfå skärpan. Tårarna var mer av frustration än något annat.”

Sidan 301

”Ingen sa något vid lunchen om rättegången. Men personalens miner var inte glädjefyllda, istället återhållsamma med strama läppar och rynkade pannor. De slängde förbryllade blickar på henne, viskade sinsemellan. Hon log, förstod att rättegången utvecklats åt rätt håll. Att advokaten lagt fram fakta och bevis på att hon var felaktigt tvångsintagen Att Edvin var skyldig.
Skyldig till att sätta sin oskyldiga hustru på psyket. Check.
Skyldig till att fortsätta spä på om osanna rykten om sina söner och sinnessjuka hustru. Check.”

Summering

4 pennorEn läsvärd spänningsdeckare som berörde mig djupt med ett oväntat slut. Romanen får 3,75 (nästan 4) av 5 pennor baserat på att den kunde ha kortats ner. Missa den inte! Välskriven.

Vid pennan

Monica

Råkopian av Elvira är klar – ett exemplar är tryckt

Min manus för romanen ELVIRA är hos förlaget. Men eftersom karaktären Elvira i verkligheten fyller 100 år på söndag den 1 maj, har jag låtit trycka upp en råkopia till henne. Den ska hon få som födelsepresent.

Här ser du hur den ser ut:

Elvira tryckt

Många tycker att den blev fin i all sin enkelhet.

Jag har även fått respons på inlagan. De som bläddrat i boken tycker att den är lättläst. Detta var meningen när jag satte den. På så sätt är den lättare för Elvira att läsa, tänkte jag.

Elvira inlagaHär kan du se inlagan:

Romanen är som råkopia på 260 sidor i storpocketformat. Men det ordinarie trycket blir troligen lite mindre.

Jag hoppas du är sugen på ett exemplar så snart boken är publicerad offentligt.

Skrivarhälsningar

Monica Ivesköld

En sak i taget av Lilly Emme – recension

En sak i tagetFormat: Inbunden

Antal sidor: 304

Utgivningsdatum: 2021-09-07

Förlag: Historiska media

ISBN: 9789177892113

Recensionsex: Ja

 

Tusen tack Historiska media för recensionsexemplaret!

Typ av bok: Feelgood

Hur fångade inledningen mig: Det var inte den allra mest spännande inledningen, anser jag. Ändå blev jag lite fångad eftersom jag själv håller på med ”dödstädning”. Ska städa ut huset efter 40 år för en kommande flytt nästa år. Här kan du läsa inledningen.

”― Men, Grace Appleton, städar du nu igen? sa Kelly från andra sidan blomsterrabatten.
Med en suck rätade jag på ryggen och tittade å min granne och tillika bästa vän. Hon stod på trappan utanför sitt hus.
― Det tar aldrig slut, sa jag och skakade dörrmattan.”

VILKEN är själva handlingen: Romanen handlar om överkonsumtion, om att städa och rensa samt att kommunicera med familjen.

Intrigerna: Funkar.

Miljöbeskrivningarna: Bra miljöbeskrivningar.

Dialogerna: Driver handlingen framåt.

Baksidestexten – tagen från nätet

Mycket kan man säga om fyrabarnsmamman Grace Appleton på Station Road i Hampton, men städa gillar hon inte. Hon drömmer i hemlighet om att ta upp sin tidigare karriär. Fast med en prylfixerad man känns ett annat liv långt borta. Utan Grace skulle ju huset se ut som en soptipp.

Snart är hon trots allt en lösning på spåren. Strategin är att inte släppa in nya saker i hemmet och att varje dag lägga några gamla i soptunnan. Tillsammans med barnen kasserar hon grej efter grej. I takt med att sakerna blir färre känner Grace hur det blir lättare att andas. Frågan är när maken Andrew ska komma på henne och vilka följderna blir …”

Mest positivt

Bra flyt i texten.

Minst positivt

Lite övertydligt och förutsägbart fram till sista tredjedelen. Då äntligen, sker lite överraskningsmoment. Dessutom – vilket beror på mig själv – är temat lite uttjatat, då jag själv håller på med en stor slutstädning inför en flytt nästa år.

Några valda texter ur boken

Som jag brukar, för att du ska få en uppfattning om författarrösten, delar jag några utvalda texter utan att avslöja något viktigt. Jag har tagit mig friheten att använda talstreck vid dialoger eftersom jag citerar texten.

Sidan 100

”― Jävla fruntimmer, sa Bernie.
― Jag körde nästan på henne.
― Nu talar vi inte mer om det. Det kallas för krigstukt och har sin givna plats ibland.
Vet inte vad som hade förvånat mig mest. Att Bernie försvarat mig eller att ms Keegan uppvisade ett onormalt intresse för min man. Vilket hon inte ens försökte dölja. Ingen i bilen sa något förrän vi var framme vid Dylans skola.
― Vi är lite tidiga, sa jag och vände mig mot Bernie. Det finns en cafeteria inne på skolan om du är sugen på något?”

Sidan 200

”― Jag blev också lite kissnödig, sa hon och tog täten. Det var så spännande med poliserna innan.
Vi hann knappt komma ut på lagret innan en ung kvinna med rött hår stod beredd med mina sopsäckar framför sig.
― Här är de, sa hon och öppnade upp den första åt oss. Ni hade en jäkla tur. Vi skickade nyss iväg saker till våra systerbutiker runtom i landet.
― Tack snälla, sa jag och rusade fram till den öppna påsen.
Problemet var at den första säcken inte innehöll några böcker. Jag höll istället upp ett berg med avlagda kläder.”

Summering

3 pennorEn småmysig feelgood. Lite tjatig under den första tredjedelen innan den tog fart. Jag ger den 3 av 5 pennor baserat på att den är välskriven.

Vid pennan

Monica

Mörkret inom honom av Andreas Ek – recension

Mörkret inom honomFormat: Pocket

Antal sidor: 385

Utgivningsdatum: 2009

Serie: Jannica Brandt del 1

Förlag: Eken förlag

ISBN: 9789151928098

Recensionsex: Ja

 

Tusen tack Andreas Ek för recensionsexemplaret!

 

 

Typ av bok: Polisroman / deckare

Hur fångade inledningen mig: Här kan du läsa inledningen. Precis som i romanen Det hon slåss för, fastnade jag direkt.

”Vagnen skakade till och äntligen öppnade hon ögonen. De var fulla av liv. Hopp. Glädje. Omedveten om den ondska som präglade livet satt den unga kvinnan i sin naiva värld och såg inte världen så som han såg den.
Ond.
Hon befann sig några meter från honom och snart skulle hennes ögon öppnas för verkligheten.
Snart skulle hon komma till insikt.”

VILKEN är själva handlingen: Detta är första delen i serien där jag redan läst del 2. Men denna var lika fascinerande. Det är en jakt på en kallblodig mördare Jannica Brandt jagar tillsammans med kriminalinspektör Niklas Fridh vid Stockholms Syds enhet för grova brott.

Intrigerna: Bra och dramatiska.

Miljöbeskrivningarna: Bra miljöbeskrivningar.

Dialogerna: Driver handlingen framåt.

Baksidestexten – tagen från nätet

Kriminalinspektör Niklas Fridh vid Stockholm syds enhet för grova brott förväntar si gen lugn återgång till arbetet, efter några månaders sjukskrivning. Men när en ung kvinna hittas brutalt mördad i ett friluftsområde, blir jakten på en kallblodig gärningsman högst personlig.
Tillsammans med sin ambitiösa kollega Jannica Brandt tar Niklas helt nya vägar för att hitta fram till sanningen. När det visar sig att mördaren har fler liv på sitt samvete, avslöjas kopplingar till ett av Niklas tidigare fall – ett ärende som han aldrig kunnat glömma …”

Mest positivt

Välskriven och med en extra knorr på slutet. Jag bara älskar denna oförutsedda handling. Det märks verkligen att Andreas Ek som själv arbetat som kriminaltekniker, vet vad han talar om.
Jag är även förtjust i de korta kapitlen. Funkar suveränt för att få romanen att bli en bladvändare.

Andra recensioner över denna författare

Här är recensionen för Det hon slåss för:
https://www.monicaiveskold.se/det-hon-slass-for-av-andreas-ek-bokrecension/

Några valda texter ur boken

Som jag brukar, för att du ska få en uppfattning om författarrösten, delar jag några utvalda texter utan att avslöja något viktigt. Jag har tagit mig friheten att använda talstreck vid dialoger eftersom jag citerar texten.

Sidan 102

”Frukosten bestod av en torr smörgås och film ed ett bäst före-datum som skulle få de flesta att rynka på näsan. Lukten var acceptabel och Niklas struntade fullständigt i om han skulle bli sjuk, det var kanske lika bra för han kände sig långt från redo att komma tillbaka. Han ställde tillbaka filen i kylen utan att ha rört den, svepte et glas vatten släpade sig till badrummet där han utförde morgonens bestyr. Tidigare ingick tandtråd och munskölj i ritualen men den senaste tiden hade han inte orkat med det. Med tom blick stirrade han ner i handfatet och lät vattnet rinna över tandborsten.”

Sidan 201

”― Varför har man inte hållit något förhör med henne? frågade Niklas och spände ögonen i Jannica.
― Ingen aning. Titta inte på mig. Det var ju bra av Patrick att nämna det i promemorian i alla fall.
― Verkligen, sa Niklas och läste hela stycket högt. ’Polisassistent Björk fick i uppdrag att ta sig ner till Ågesta Friluftsgård för att se om något av intresse fanns där.’
Niklas höjde tonläget när han kom till meningen som fångat hans uppmärksamhet.
― ’Han mötte en kvinna till höst som dock inte hade sett eller hört något av vikt.’
Jannica förstod vart Niklas ville komma.
― Sett eller hört något av vikt, upprepade hon. Vem är hon då? Och vad är det hon inte har sett som inte är av vikt?”

Summering

4 pennorEn bra polisdeckare som griper tag. Jag kunde inte lägga den ifrån mig. Sträckläste. Den får, precis som del 2 som jag redan läst 4 av 5 pennor. Mycket, mycket bra och jag rekommenderar den verkligen.

Vid pennan

Monica