Currently viewing the category: "Bokrecension"

Vilse på kryssningen av Staffan Öberg

Vilse på kryssningen av Staffan ÖbergRecension

I samband med en tävling i FB-gruppen Feelgoodfredag, valde jag att läsa den här boken av Staffan Öberg, en författare som jag tidigare inte läst något av.

Staffan Öberg är, vad jag förstår, mer känd för äventyrsdeckare och spänningsromaner. Jag har inte läst några sådana heller av honom.

Så här står det om boken ”Vilse på kryssningen” på nätet:

Del 1 av feelgood.

Har du lust att följa med Terje och hans gäng på en händelserik Ålandskryssning fylld av spänning, intriger och romantik?

Vill du veta hur det går för det nyförälskade paret Inger och Roger?

I dansens virvlar kan mycket hända när bortglömda känslor vaknar till liv. Gösta dansar så svetten rinner, men virvlar ständigt vidare till nästa utmaning. Kommer han att hitta det han söker?

Terje, Gösta, Inger, Roger och många fler får du lära känna i denna spännande historia om det fria livet som 50+.

Boken var lättläst. Tyvärr innehöll den massor av personer som jag aldrig riktigt blev bekant med och därför inte heller kunde hålla isär. Karaktärsbeskrivningarna var alltför ytliga för mig.

Intentionen till berättelsen var god men jag gillar fördjupningar. Boken passade i genren feelgood men eftersom jag inte kunde hålla isär de olika karaktärerna och inte kunde utkristallisera en tydlig protagonist eller antagonist, kunde jag inte heller ta emot något tydligt budskap. Jag saknade den dramatiska kurvan och den utveckling som är nödvändig för en protagonist eftersom jag inte kunde klarlägga vem av alla dessa personer som egentligen spelade huvudrollen i boken. Där fanns verkligen massor. Terje, Gösta, Inger och Roger drog alla med sig massor med andra bekanta på den här kryssningen. Par löstes upp och nya bildades. Ändå fick jag inget grepp om några av dem. Jag hade verkligen önskat lära känna dem mer. Kanske blir det så i kommande böcker.

2 pennorJag ger boken två av fem möjliga pennor.

Vid pennan

Monica

Det började med barnet av Ethel Hedström

Det började med barnetBokrecension

Ethel som tidigare bloggat hos mig och berättat om sin debutbok, har nu lanserat den. Se länken Ethels blogginlägg här.

Jag fick äran att recensera. Tack för förtroendet, Ethel.

Boken handlar om tre generationer kvinnor; alla mycket intressanta. Så här står det på internet om boken:

”Jag har ett barn i magen. Det är ditt.”

”Hur vet du det?”

”Jag vet”, säger Karolina.

I december 1923 tvingas hon att ensam föda en son. Sviken av fadern till barnet.

Så börjar berättelsen om Karolina, Edith och Karin. Tre kvinnor från tre olika generationer som alla är offer för sin tids syn på kvinnor. Karolina är bara 16 år när hon sätter Per-Olof till världen i en by i det inre av Västmanland. I en tid när barn utanför äktenskap inte accepteras utan kallas oäktingar. Hon törstar efter kärlek och ömsinthet, men tillvaron präglas mest av känslokyla och arbete. Karolinas öde sätter avtryck på generationer framåt. Många år senare möter Edith Per-Olof i Stockholm. De får en sommar full av passion tillsammans och några år senare föds dottern Karin. Som pappa är han auktoritär och en obeveklig och fordrande make till Edith. Han är karriärist, har orubbliga ambitioner, men går en för tidig och våldsam död till mötes. Karin är under uppväxten en vilsen och otrygg själ. En förälskelse i tonåren blir kravfull och hon känner sig feg och obegåvad. Strax före Per-Olofs död får Edith ett brev från en okänd person. I det blottas en hemlighet, ett djupt och smärtsamt svek som förändrar både Ediths och tonårsdottern Karins liv för alltid.

Det är en härlig feelgood-bok full av händelser kring de tre kvinnorna. Jag är en stor fan av Ethels sätt att skriva och tycker att hon delvis har hittat sin egen unika röst. Efter att ha lärt känna Ethel under ett antal år och även deltagit i gemensamma utbildningar, har jag tidigare haft möjlighet att ge feedback på hennes texter. Jag hade därför stora förväntningar på boken när jag började läsa den. Dessa har Ethel till stor del levt upp till. Möjligen saknar jag några av hennes underfundigheter som jag vet hon är kapabel att skriva.

Kvinnornas händelser, som utspelar sig mellan åren 1923-1968, är i stora drag lika aktuella idag som tidigare. Med undantaget att barn utanför äktenskapet inte betraktas som oäktingar och att dagens kvinnor slipper skämmas för födandet.

Ethel har fått med både dramatik, sorg och glädje i boken. Det som händer där, kan fortfarande hända vilken kvinna som helst – och gör nog så också i många fall.

Under alla år som jag känt Ethel, har jag förstått att mycket i den här boken är plockat från hennes eget liv och de undersökningar som lett fram till texten.

Att få följa Karolina, Edith och Karins liv har varit mycket intressant, och jag har stundtals haft svårt att lägga boken ifrån mig. Språket flyter på bra. Dock undrar jag hur en förlags redaktör kan missa de grammatiska fel och besynnerligheter som jag upptäckt när jag läst. Att ett och annat fel kan ramla mellan stolarna, förstår jag, men här är flera saker som en redaktör borde ha sett och ändrat. De flesta förlag använder även språkgranskare och korrekturläsare. Detta för att slipa diamanten och eliminera alla de fel som vi författare bävar för att hitta efter tryckning och publicering. Jag vet att Ethel är noggrann. Ändå har det smugit in några fel. Jag tycker INTE att det är acceptabelt av förlagets redaktör att missa dem. Jag vet att Ethel har redigerat omsorgsfullt, haft fem testläsare och en lektör. Ingen av dessa tar tag i korrekturläsning eller grammatik. Det är något som förväntas av en redaktör. Ethel har även haft en skrivcoach till hjälp under processen.

En annan märklig sak är priset. Första gången jag checkade boken på Akademibokhandeln kostade den över 1.000 kronor. Vem betalar en tusenlapp för en häftad bok – oavsett hur bra den är? Nu är den prissänkt där och kostar 679 kronor. (Se Akademibokhandeln) När jag tittar på Bokus kostar boken 519 kronor. Den är prissänkt även här. Första gången jag kollade upp den kostade den 839 kronor. Horribelt! (Se Bokus) Fortfarande är det dock allt för mycket för en häftad bok, anser jag. Trist för författaren eftersom priset påverkar försäljningskvantiteten. E-boken kostar på Bokus hela 409 kronor och på Adlibris 341 kronor, även det på tok för högt. (Se Adlibris) Varför den inte finns i tryckt form på Adlibris är för mig en gåta.

Detta måste vara en stor besvikelse för Ethel, gissar jag. Själv hade jag blivit förlamad av sorg om mina böcker hade prissatts på liknande sätt. Jag upplever det mindre seriöst av ett förlag att inte göra en marknadsundersökning och jämföra priset med liknande böcker på marknaden. När jag tog mig friheten att göra en sökning på häftade feelgoodböcker på exempelvis Bokus, låg priserna mellan 89 och 255 kronor. Ett mycket stort steg mellan den prissättningen och Langes.

Första gången jag gick in på förlagets – Lange förlag – sida, trodde jag att mina ögon svek mig. Då kostade boken över åttahundra kronor. Fullständigt omöjligt. Märkligt är att ett förlag har en webbsida med foto på böckerna som i dagsläget inte går att klicka på för att få fördjupad info. En stor miss, anser jag, som utbildat i konsten att skapa webbsidor under många år. Dessutom har de en svart bakgrund med gul, tunn text. Hur kan ett förlag, som borde veta det mesta om layout och hur vi uppfattar text, ha en sådan oläslig hemsida? Alla (som jag utbildar) vet att om man – mot förmodan – använder svart bakgrund, måste textens storlek dras upp till det dubbla. Grundläggande faktorer som går att mäta med en liten kamera. Och som Boktugg skriver på sin sida; ”Tyvärr saknas information om förlaget”. Ja det står inte mycket om detta förlag någonstans.

4 pennorEthels bok är en finstämd feelgoodbok med ett innehåll som behöver berättas och jag ger den 3+ till 4- av 5 pennor. Ser verkligen fram emot fortsättningen och kommande böcker skrivna av Ethel, gärna utgivna på ett förlag som tillvaratar författarens intressen för prissättning och marknadsföring.

Vid pennan

Monica

 

Boken Ledarskap och organisation av Maria Bergengren

Ledarskap och organisationRecension

 

Så här står det på nätet:

”I boken möter vi människorna som enskilda individer, i grupper, som ledare och i organisationer.

Frågeställningen om hur man skapar ett arbetsklimat som uppmuntrar kommunikation, samarbete, engagemang och utveckling för att skapa bra resultat går som en röd tråd genom boken.

Ledarskap och organisation betonar människans roll i organisationen och ger dina elever möjlighet att förstå begrepp, teorier och modeller inom detta tvärvetenskapliga ämne. Den tydliga strukturen gör ämnet överskådligt.

Boken är indelad i fyra block som kan studeras i valfri ordning:

• Individen

• Gruppen

• Ledaren

• Organisationen

Blockens olika kapitel presenterar viktiga frågor inom kunskapsfältet på ett pedagogiskt sätt – i text, bild och infografik. Dessutom finns reflektionsfrågor parallellt med läsningen och fördjupningsavsnitt för den som vill lära sig mer. Varje kapitel avslutas med sammanfattning, studieuppgifter, diskussionsfrågor och verklighetsbaserade case. Allt för att göra innehållet användbart för egen förståelse, analys och kritisk granskning.

På Sanoma Utbildnings hemsida finns dessutom PowerPoint-presentationer till boken att ladda ned.”

Jag kan konstatera att ovan INTE stämmer. Några gratis presentationer för boken kunde åtminstone inte jag hitta på nätet.

Bokens målgrupp sägs vara gymnasiet. Ändå är den ett obligatorium i vissa utbildningar på yrkeshögskolan.

Den är OK men saknar en del mycket viktig information. Exempelvis tar den upp Lean men inte BPMS (Business Process Management System) som är betydligt kraftfullare än Lean. BPMS innehåller Lean men så otroligt mycket mer. Boken tar upp UGL-utbildningar under rubriken Ledarskap men har glömt bort den betydligt mer inriktade Utvecklande Ledarskapsutbildningen som faktiskt handlar om just ledarskapet. Klara brister i boken, således, anser jag.

Att dessutom kräva att studenterna på yrkeshögskolan ska betala ca 450 kronor för en HÄFTAD lärobok eftersom den inte går att låna på biblioteket, tycker jag är fullständigt orimligt. Det borde finnas någon form av rabatt. Och boken är tunn – endast ca 200 sidor exklusive innehållsförteckning.

Boken innehåller delar som finns i Susan Wheelands böcker i samma ämne samt teorier från densamma såväl som från Eric Porter och Will Schultz. I boken berättas om många äldre teorier men en del nyare har missats, se ovan om Utvecklande Ledarskap och BPMS.

3 pennorJag ger den 3 av 5 möjliga pennor baserat på att den är aningen ostrukturerad och (tycker jag) ganska tråkig i upplägget. Exempelvis talar den om Mål och liknande på sidan 202 av totalt 215 sidor. Det drar ner kvaliteten avsevärt. Ingenstans står det tydligt om vikten av att strukturera och planera på ett effektivt sätt. Ändå innehåller boken en del om projekt. Den har även missat de 18 skallkrav som alltid bör finnas när vi talar om projekt.

Vid pennan

Monica

Beteende-design och boken Hypnotisörens hemligheter av Fredrik Praesto

Behaviour CompassEfter att ha lyssnat på Fredrik Praesto och Ulf Sandström via webinar avseende projektet Behaviour Design/Compass som de har arbetar med en längre period, blev jag extremt nyfiken på metoden och verktyget.

Jag har valt att testa detta verktyg och kommer att erbjuda några av er möjlighet att få vara med och prova genom att jag ger gratis coachning. Verktyget som består av en färdig digital blankett med användbara frågor för coachningssessionen, har jag testat lite smått. Det finns även ett fysiskt verktyg med för detta men det har jag ännu inte fått ta del av.

Insamling av avskalade data avseende verktyget kommer att ske successivt. Det kommer att bli uppbyggnaden av en världsomspännande bank med intressanta svar, om jag tolkat det hela rätt. Jag är mycket stolt över att få ingå i denna grupp av blivande beteende-kreatörer.

Om du abonnerar på mitt nyhetsbrev, kommer du inom kort att få erbjudandet om gratis coachning. Gör du inte detta, har du redan nu möjlighet att direkt här via bloggen anmäla dig. Klicka i rutan till höger och ange din mail, så får du vara med i utlottningen av några coachningsessioner.

Recension

Fredrik Preaestos Hypnotisörens hemligheterSamtidigt började jag läsa Fredriks bok som jag nu recenserar. Jag är sedan många år tillbaka utbildad inom hypnos och NLP och använder dessa metoder dagligen för att exempelvis minska smärtan för min reumatism samt även för att förbättra/förfina vissa saker.

Exempelvis har jag skapat en hypnos för att bli bättre på att putta inom golfen. Denna hypnos testade jag torsdagen den 18 juli då jag spelade tävling. Första nio hålen puttade jag uruselt och gjorde endast 12 poäng. Sedan triggade jag igång den. Jag puttade stundtals som ett proffs och satte totalt sex långputtar. Resultatet blev 20 poäng på de sista nio hålen. Även tisdagen den 30 juli testade jag detta och gjorde 35 poäng. Var mycket nöjd med mitt golfspel.

I boken berättar Fredrik om självhypnos och ger tydliga skriftliga exempel på hur du kan utföra övningarna. Jag tycker boken är mycket bra och väldigt användbar, kanske framförallt för oss som redan är familjära med hypnos. Rekommenderar den även för dig som inte tidigare testat självhypnos. OBS! Att den inte innehåller några ljudfiler eller inspelningar, endast text.

Så här står det på nätet om e-boken, som var den jag läste:

Utmana dina begränsningar! Ulf Dextegen tävlar i den något udda sporten ”statisk apnea” som går ut på att hålla andan under vattnet så länge som möjligt. De flesta människor kan hålla andan i ungefär en minut innan hjärnan och kroppen säger ifrån och med lite övning kanske förlänga tiden till två minuter. Mycket längre än så är normalt inte möjligt. Ulf är egentligen lite för gammal för denna sport och har definitivt för små lungor. Han borde inte vara särskilt framgångsrik, men genom att arbeta med självhypnos har han lyckats tänja på gränserna för vad som är möjligt att prestera. År 2009 satte han nytt svenskt rekord och lyckades hålla andan under vattnet i åtta minuter och fyrtiotre sekunder. Var går gränsen för vad vi kan prestera? Finns det möjlighet att bli mer kreativ, prestera bättre och ändra invanda beteendemönster? Fredrik Praesto, en av Sveriges mest erfarna hypnotisörer, har hjälpt tusentals människor till framgång och i Hypnotisörens hemligheter får du del av redskapen som hjälper dig att nyttja dina resurser maximalt. Kanske vill du bli kvitt en fobi, förbättra dina idrottsprestationer eller helt enkelt förverkliga dina livsmål? Eller kanske vill du komma till rätta med mer vardagliga angelägenheter som att bli kvitt en jobbig låt som du fått på huvudet eller få en nytändning i ett avsomnat förhållande.”

4 pennorBoken är lättläst och tydlig med både induktionsövningar och tips. Jag ger den 4 av 5 pennor.

Vid pennan

Monica

 

Nattrodd av John Ajvide Lindqvist

Recension

Nattrodd av John Ajvide LindqvistTack Sofia Ymén som, i samband med en tävling, lät mig få vinna denna lilla novell från Novellix. Den var en härlig upplevelse.

Bokformatet är tilltalande och perfekt när jag är på resande fot, vilket sker ganska ofta. Den får plats i min handväska.

Berättelsen är en svart och skrämmande historia, mycket välskriven. När jag läst den förstår jag att det finns recensenter som jämför Lindqvist med Edgar Allan Poe. Något litet korn av gemenskap har de förmodligen. Lindqvist anses vara en av Sveriges främsta skräckförfattare. Själv har jag tidigare aldrig läst något av honom, förmodligen för att genren skräck sällan tilltalar mig.

Detta är hans andra novell på Novellix.  Jag gillar Lindqvists sätt att skriva. Orden är målande. Låt mig få citera en mening för att tydliggöra vad jag menar.

”Kvinnan sa namnet som om hon rullade runt en harlort i munnen för att sedan spotta ut den.”

Jag älskar den här typen av gestaltning som får bilderna att trängas på hornhinnan.

Så här står det på nätbokhandelns sidor om boken:

”Vid klipphällen där hon och Alice hade badat fötterna på eftermiddagen låg en eka. En tjärad eka som trots månljuset var så kolsvart att den framträdde som en silhuett mot stenen och vattnet. Ingen satt i den. Det var dunsen när den slog emot klippan som hade väckt henne. Monika blinkade igen, riktigt knep ihop ögonen för att tvinga bort bilden från sin näthinna. När hon öppnade dem igen låg ekan fortfarande där, orörlig i den vindstilla natten.

Ekan. Den fördömda ekan. Den har hittat mig.

I över sjuttio år har de två vännerna känt varandra. I över femtio år har de varje sommar campat på samma ö. I över sextio år har de delat en mörk hemlighet, som mitt i skärgårdsidyllen plötsligt gör sig påmind och hotar att ta livet av dem båda.”

4 pennorDet blir inte sista gången som jag läser något av Lindqvist. Nu är jag fångad. Novellen rekommenderas varmt och får 4 av 5 pennor av mig.

Tack för upplevelsen!

Vid pennan
Monica

Döden under ytan av Anne-Marie Schjetlein

Bokrecension

Döden under ytan av Anne-Marie SchjetleinDetta är fjärde boken i serie nom kirurgen Andreas på sjukhuset i Halmstad. Själv läste jag förra boken. Min recension för den kan du se här.

Förra boken var bra. Den fick 3 av 5 pennor av mig.

Den här boken – Döden under ytan – är så mycket bättre.  Tack Anne-Marie och Bokfabriken för att jag fick möjlighet att läsa den.

Precis som tidigare skriver Anne-Marie korta kapitel, något som jag älskar. Det får mig att skynda vidare i läsningen. Kapitel på 2-3 sidor är inte ovanligt. Strålande!

Den här boken kunde jag inte lägga ifrån mig. Den sträcklästes. Språket var mer målande än i tidigare bok. Jag börjar med att citera några rader i slutet på prologen som inleder boken. Dessa rader fick igång mig direkt. Spänningen steg och jag, som redan hade lärt känna huvudkaraktärerna i förra boken, skapade sympatier och frågor som måste besvaras. Att Anne-Marie har utvecklat sitt skrivande är, för mig, mycket tydligt. Så här står det i slutet av prologen:

”I samma sekund såg han vad som orsakat hennes reaktion. En fet daggmask ringlade ut ur likets ögonhåla, ut ur den svarta stela pupillen.
All mänsklighet som funnits i kroppen var förvandlad till biologi. …..”

Vid ett enda tillfälle blev jag förvirrad. Antingen har jag inte varit totalt närvarande under några sidor eller så var det inte tydligt att, i den ene av de invävda historierna, fanns en yngre bror. Det är stort plus att boken har två parallella historier vilket lyfter den som spänningsroman. På sidan 115 står det:

”….. När Kim kom hem hejade han på sin lillebror och hans kompis som satt och åt glass i köket. ….”

Det tog en stund för mig att landa och verkligen förstå att Kim hade ett yngre syskon. Nu kan det vara jag som inte greppat detta men om det inte framgår tidigare, är det en liten miss i flödet. Detta är en av de saker som jag reagerade på. En annan är att det inte fanns sidnummer på alla sidor. Kanske var det medvetet. Speciellt sidorna som avslutade kapitlen saknade sidnummer. Eftersom jag själv utbildar i layout och design, reagerade jag. Jo, jag vet … Vi specialister blir ibland lite störda eftersom vi ser ’allt för mycket’. 😉

5 pennorAllt annat är mycket bra i denna bok som jag med glädje ger full pott, dvs 5 av 5 möjliga pennor. Det är en av de bästa böcker jag läst den här sommaren.

Så här står det om boken på nätbokhandelns sidor:

”Andreas och Stina väntar barn och allt borde vara frid och fröjd, men det är något som skaver. Andreas får inte den kontakt med Stina han förväntar sig och när hon plötsligt blir inlagd på sjukhus står han ensam med ansvaret för de fyra barnen. Vad är det Stina döljer och vad har Petra med det att göra?

Samtidigt kommer en svårt skadad yngling in till akuten i Halmstad efter en motorcykelolycka. Andreas känner igen den medvetslöse pojken och ringer de chockade föräldrarna. När pojken en tid senare, uttorkad och svårt medtagen, återkommer till akuten, anar Andreas att det är någonting som inte stämmer. Varför dyker han upp igen? Ett mörkt familjedrama rullas upp, där skuld och hemligheter länge dolts.

Anne-Marie Schjetlein flätar skickligt samman vardagens livspussel och nära familjerelationer med ond bråd död och mörka hemligheter …. Det är en spänningsroman att både känna igen sig i och förfäras av.”

Jag rekommenderar varmt den här boken till dig som gillar spänning. Den är lättläst och omöjlig att lägga ifrån sig. Tror även att den passar till dig som gillar kärlek och feelgood.
Nu längtar jag till nästa bok i serien.

Tusen tack Anne-Marie och Bokfabriken för en härlig lässtund.

Vid pennan
Monica

Sjöbodsblues av Sara H Olsson

Recension

Sjöbodsblues av Sara H OlssonTack Bokfabriken för att jag fick möjlighet att recensera denna småmysiga feelgood-roman.

Boken är första delen i en serie om kustsamhället Tradviken.

Så här står det om den på nätbokhandeln:

”Ellen Westman drömmer om att bo vid havet och får låna sin exmans sommarhus i Tradviken. Hon tänker sig ett semesterparadis fullt av liv och rörelse, men verkligheten är något helt annat ett sömnigare kustsamhälle får man leta efter.

Fröken Sverige 1983, Birgitta Lundin, lever numera ett tillbakadraget liv i Tradviken. Dagarna spenderar hon i ensamhet framför datorskärmen i jakt på nya yogafilmer på Youtube.

Unga Tess älskar sin hemort trots allas uppmaningar om att hon borde ta sig ut i världen. Tess parhäst är åttiofemåriga Signe, en tuff tant som gör sitt bästa för att stoppa all exploatering av idyllen. Men när det börjar hända märkliga saker nere vid sjöbodarna i hamnen står duon inför sin största utmaning någonsin. Sjöbodsblues är en lättsam berättelse om fyra kvinnoöden som vävs samman när den stora världen knackar på i det lilla men charmigt tråkiga Tradviken.”

Sara H Olsson, född 1979, bor i Tångaberg utanför Varberg i Halland med sin familj. Hon har en bakgrund som bokförläggare och debuterade 2017 med ”Du glädjerika sköna”. Sjöbodsblues är Sara H Olssons fjärde roman.

3 pennorJag rekommenderar boken till alla Feelgood-älskare. Den var aningen seg i inledningen men sedan svår att lägga ifrån sig. De fyra kvinnornas liv speglar olikheter och skapade nyfikenhet hos mig.

Jag gillar omslaget, skapat av Nils Olsson.

Boken får tre (3) pennor av mig och jag läser gärna fortsättningen.

En mysbok för hängmattan, helt klart.

Vid pennan

Monica

 

Europa Pandemus av Peter Westberg

Recension

Europa PandemusDen här boken, som enligt författaren själv är en ”actionrökare till dystopi”, är spännande och skriven på ett behagligt sätt – om man nu kan kalla själva innehållet ”behagligt”. Nej, något mer otäckt får vi leta länge efter. Denna skräckroman bjuder spänning från första till sista sidan.

En dystopi är en negativ samhällsvision och den här boken innehåller mycket elände men också intressanta människor. Dystopi kommer från grekiskan och betyder egentligen ”dålig plats” vilket är nästintill ett ”understatement” vid läsningen av denna kusliga roman.

Peter Westberg är intresserad av skräckfilm och skräcklitteratur. Det märks i boken. Bortsett från några stavfel, var den välskriven. Peter har fokus på själva samhällsbilden, vilket var intressant vid läsningen. Eftersom jag själv rör mig mellan Sverige och Spanien, fanns där en direkt koppling för mig.

Peter WestbergPeter, som vad jag förstår, älskar att skriva på fritiden har kommit med i några antologier med sina noveller. Första gången var 2017 då han kom med i en lokaltidning. Sedan har han deltagit i några av Aritons antologier och är även med i antologin Lyckliga tider som jag ger ut och som har release om några veckor. När Peter bad mig recensera boken Europa Pandemus, gjorde jag detta utifrån att jag var imponerad av hans novell i antologin ”Lyckliga tider” och sättet som Peter skriver på. Det tilltalar mig och går rakt in i hjärtat.

Tack Peter för att jag fick möjligheten att läsa din roman.

Jag är ingen älskare av skräckromaner men gillar dystopier såsom ”Gullivers resor” av Jonathan Swift, ”1984” av George Orwell, ”Fahrenheit 451” av en av mina favoritförfattare Ray Bradbury samt ”Hungerspelen” av Suzanne Collins. Trots avsaknaden av intresse för skräck, blev jag fångad av Peters språk och händelserna som han målar upp i ett smitthärjat Europa. Hans människoskildringar är väldigt ömsinta mitt i eländet.

Den här boken handlar inte så mycket om teknik i samhället utan mer om det mellanmänskliga beteendet som i många fall, helt kantrar.

Så här står det i nätbokhandeln:

”En fredagsnatt i maj slocknar plötsligt all kommunikation mellan Spanien och omvärlden efter rapporter om en serie attacker som verkar kopplade till varandra.

I Spanien vaknar folket upp till en levande mardröm när det visar sig att en livsfarlig smitta, som gör folk aggressiva och okontrollerbara, börjat spridas som en löpeld.

När nyheter om katastrofen når ut gör grannländerna vad de kan för att försöka hindra smittan från att spridas över gränserna, men hur kontrollerar man horder av flyende människor?

Vad händer när samhället kollapsar? Vad är människor villiga att göra för att rädda sig själva?

I Europa Pandemus får vi följa en kamp för överlevnad i en värld som plötsligt kastats in i ofattbart kaos. En värld där det står klart att hotet inte enbart utgörs av de smittade …”

4 pennorÄr du en älskare av skräck eller dystopier, bör du definitivt läsa boken. Jag ger den 4 av 5 pennor på grund av att den är välskriven och lyckades fånga mig med det stora, dystra eländet i Europa.

Vid pennan

Monica

En annan Alice – av Liane Moriarty

Bokrecension

En annan AliceWow, vilken underbar bok. Här fanns många igenkänningsfaktorer för mig.

I början på 80-talet var jag tillsammans med familjen och åkte skridskor i Pildammarna i Malmö. Jag halkade på isen, slog huvudet hårt och fick minnesförlust och hjärnskakning. Tappade två år av mitt liv.

Bokens huvudperson tappar tio år. Det måste ha varit fruktansvärt. Jag känner verkligen med Alice.

En annan igenkänningsfaktor var Alices syster som inte kunde bli med barn. Jag har flera i min närhet som dels fått missfall efter missfall, dels kämpat med provrörsbefruktningar och liknande i massor med år. Så även där kände jag med Alice och hennes syster.

Den här ljuvliga feelgood-boken var svår att släppa för mig.

Jag rekommenderar den verkligen – varmt.

På nätbokhandeln står det:

”I En annan Alice bjuder Liane Moriarty på samma vinnande blandning av igenkänning, humor och allvar som i succéerna Öppnas i händelse av min död och Stora små lögner (boken bakom HBO-serien Big little lies).

Alice Love vaknar upp på golvet på gymmet och förstår inte vad hon gör där. Hon avskyr ju att träna! Hon får veta att hon slagit i huvudet och tuppat av, och blir hjälpt till sjukhuset. Alice som nyligen fått veta att hon är gravid med sitt första barn ber oroligt läkaren se efter att allt är som det ska. Hon möts av förvåning. Alice är inte alls gravid, påstår läkaren. Däremot måste hon ha fått barn tidigare – hon har tydliga ärr efter ett kejsarsnitt på magen. Långsamt inser Alice att något är fel. Långsamt inser hon att smällen mot huvudet har fått henne att glömma ett helt årtionde.

En annan Alice är en roman om chansen att få göra om och göra rätt. När Alice vaknar upp på gymmet är hon 39 år, inte 29. Hon tror att hon är nygift, störtförälskad i sin man och gravid med sitt första barn, men egentligen är hon trebarnsmamma och mitt i en uppslitande skilsmässa. Tio år har fullkomligt raderats från hennes minne – ett årtionde då hon uppenbarligen fått för sig att bli träningsfanatiker, då hon glidit ifrån sin älskade man Nick, då hon förlorat närheten till sin syster och på något sätt tappat bort sig själv. Alice måste hitta tillbaka till sina minnen, och till den hustru, dotter, vän och syster hon en gång var.”

5 pennorJag ger den här boken full pott, nämligen 5 av 5 pennor.

Gillar du Feelgood, läs den.

Vid pennan
Monica

När tusen tankar far av Jessica Olsson

När tusen tankar far av Jessica OlssonRecension

Tack Jessica för möjligheten att få läsa dina fina dikter och recensera dem. Jag fångas inte alltid av all poesi men Jessicas dikter berör på djupet. Jag gråter och skrattar om vartannat.

Att ha en dotter bosatt i Norge skapar avstånd, saknad och längtan. En del av Jessicas dikter slår an precis den sträng hos mig som gör att hjärtat knyts eller öppnas. Norge har sitt 17e maj då alla går man ur huse. Jessicas dikt ”Sverige” är som en odé till oss svenskar. Vi borde vara lika stolta över vårt land som norrmännen är. När jag läste den dikten tänkte jag på när min älskade dotter sjöng Hemma ur Kristina från Duvemåla på scenen i parken i Trelleborg. Den gången visste jag inte hur sann sången skulle bli.

”Hemma, var ligger det nånstans?
Kan nån ge svar?
Nu är det midsommar och dans, hos mor och far”

Här är länken till sången som ständigt får mig att gråta av längtan efter min ena dotter och två av mina barnbarn. https://www.youtube.com/watch?v=BZmuzpyVzbs

När jag läser Jessicas dikt ”Sverige” blir minnet så starkt. Här är en av verserna. Jessica har godkänt att jag citerar.

”Sverige, Svea rike, din själ den finns hos mig
de vackraste av minnen, de skapades hos dig
ibland en vy så vacker, att hjärtat tar ett språng
ibland en syn så ljuvlig, jag häpnar varje gång”

Och dikten slutar med följande vers:

”Varthelst mitt liv ska leda, vart än min resa bär
jag kommer alltid åter, min själv finns hemma här
Mitt hjärtas land och hemvist, din framtid vill jag se
här vill jag bo och leva och aldrig överge”

Här är inspelningen som är tonsatt. Den är så otroligt vacker.

https://www.youtube.com/watch?v=jZRXPTLlBSU

Den dikten leder mig också till tankarna som gör att jag har två boenden; ett i Sverige och ett i Spanien. Aldrig kan jag överge mitt Sverige. Och jag önskar att jag, liksom norrmännen, hade fått en dag då jag fick fira lika stort som de som går man ur huse i grannlandet.

I dikten ”Det ljuva är så kort” skriver Jessica i mellanversen:

”Jag vill fånga tiden
förlänga vackra dar och
låta vissa stunder att
längre finnas kvar”

Ack så sant. Jag önskar – av hela mitt hjärta – att jag hade magiken att få fånga tiden. Någon som verkligen besitter magi, är definitivt Jessica.

Här är en av Jessicas dikter tonsatt och inspelad. Det är ”Älskade barn”:

https://www.youtube.com/watch?v=WliD8YoX0GU

Nätbokhandeln skriver:

”Poesi med förhoppning om att beröra och röra om i känslolivet hos läsaren. Dikter som beskriver livets och års- tidernas skeenden, i stort och smått. Enkel och melodiös poesi, som önskar vara både skör och djupsinnig.

Jessica Olssons poesi är uppskattad och nu ger hon ut sin första diktsamling. Många av hennes dikter har blivit tonsatta och i denna samling finns flera tidigare opublicerade verk.”

5 pennorOm du gillar dikter, är denna bok ett måste. Boken får full pott, dvs 5 av 5 möjliga pennor. Tack igen, fina Jessica, för en otrolig upplevelse.

Varma hälsningar och stort tack för upplevelsen

Monica

Visit Us On FacebookCheck Our FeedVisit Us On LinkedinVisit Us On YoutubeVisit Us On Pinterest