Currently viewing the category: "Bokrecension"

Bortom all genans av Eva Swedenmark – bokrecension

Tredje och sista självständiga delen i De fyras gäng.

Bortom all genansFormat: Inbunden

Serie: Del 3 i ”De fyras gäng”

Antal sidor: 205

Utgivningsdatum 2018-08-14

Förlag: Ordberoende Förlag

ISBN: 9789187595905

Tusen tack Eva för gåvan. Vilken fantastisk serie du har skrivit. Samtliga böcker går att läsa självständigt men skratten ökade givetvis när igenkänningen av damernas upptåg blev tydlig.

Boken ger verkligen hopp åt oss med några år på nacken. Att våga testa, att ge sig hän, att uppleva och leva ut våra drömmar, precis som du, Eva, skriver ”utom all genans”. Det tilltalar verkligen mig. Jag vågar och vill testa gränser. Men dessa härliga tjejer går längre än så. De ger sig hän ordentligt och finner nya saker i livet. Wow, säger jag bara.

Detta är en serie som alla över 55+ borde läsa. Och för oss som uppnått pensionsåldern är den ett ”måste”, tycker jag.

Boken är lättläst och jag läste ut den på en dag – i strålande solsken. Det var svårt att dra ner mungiporna eftersom de fastnade som ett fånigt smile i ansiktet och känslan av glädje satt kvar länge.

Här kan du läsa om första delen. Klicka på länken.

Här kan du läsa om andra delen. Klicka på länken.

4 pennorDen här delen får 4 pennor av 5 möjliga.

Hela serien totalt får 4 pennor.

Så här står det på nätbokhandelns sidor om boken (och i baksidestexten):

”En för alla – alla för en

I den avslutande tredje delen om De fyras gäng reser vännerna Garbo, Pamela, Anita och Ingalill till Vietnam för att fundera över framtiden.

Men långt borta kommer deras tidigare liv nära.

De träffar en polis som inte kan släppa tankarna på vad som hände när deras båt i Vaxholm brann.

Och hur var det med deras pengar som de kom över lite för lättsamt ska allt de vunnit tas ifrån dem?

De fyras gäng är tillbaka.

En kvartett kvinnor som visar sig själva och världen att man ska akta sig för att räkna bort kvinnor 60+.

De besitter kraft och fantasi och efter Garbos uppmaning till dem: Om ni inte börjar leva gör jag slut har de tagit makten över sina egna liv och förverkligat hemliga drömmar de trodde skulle förbli ouppfyllda.

I den tredje boken har de rest långt bort och funderar på att kanske slå sig till ro med vad de uppnått. Men när de inser att det finns män som underskattar kraften hos dem och ser dem som töntiga tanter enas de om att försvara det de vunnit och försåtligt och uppfinningsrikt hämnas på de som underskattar dem.

En för alla, alla för en, säger Garbo, Ingalill, Anita och Pamela i De fyras gäng. De inser att de alltid kommer att fortsätta drömma och att målet för drömmarna ibland är själva drömmen och resan för att uppnå den.”

Missa inte den här serien och än en gång: TACK Eva för att jag hade turen att vinna dessa böcker av dig. De har verkligen fått mig att må bra.

Vid pennan

Monica

 

Sommarmystik antologi

Sommarmystik omslag 1

Detta är ingen bokrecension av mig eftersom jag själv deltar i boken med novellen Midsommarnattens irrbloss. Däremot vill jag gärna berätta om min egen upplevelse av boken.

Som du ser har andra skrivit om den och vi har fått fina recensioner. Här är en länk till en trevlig recension där vi fått 8 av 10 möjliga poäng.

Kolla denna recension genom att klicka på länken!

Format: Häftad

Antal sidor: 222

Utgivningsdatum: 2020-06-15

Förlag: Nohiding Förlag

Författare enligt Adlibris: Emelie Kempe, Linda Andersson, Kristina Suomela, Laura Marken, Annah Oj, Jessika Lilja, Håkan Mattsson, Frida Windelhed, Marie Metso, Fredrik Ax, Thomas Vildström, Monika Chanovian, Cecilia Linder, Isabella Lundberg, Camilla Olsson, Saga Stigsdotter, Monica Ivesköld, Sabine Mickelsson, Lizette Lindskog, Mattias Lönnqvist

ISBN: 9789198485622

Själv betygsatte jag alla novellerna utifrån dels själva storyn och dels skrivarrösten (sättet att skriva). Tilläggas ska att jag – personligen – inte är intresserad av alltför blodiga eller svårtolkade fantasy-berättelser. Men här är några riktigt bra noveller, måste jag säga. Allra bäst är de med knorr på slutet, dvs en överraskning som jag som läsare inte förväntade mig. De som innehöll överraskningar var novellerna:

  • Bara ondska (av Linda Andersson)
  • Älvringen (av Håkan Mattsson)
  • Sorgstena (av Frida Windelhed)

De som fick högsta betyg av mig (5 av 5 möjliga) avseende skrivarrösten var:

  • Älvringen (av Håkan Mattsson)
  • Flickan på vinden (av Håkan Mattsson)
  • Sista sommardagen (av Mattias Lönnqvist)

De som fick högsta betyg avseende själva storyn (5 av 5 möjliga) var:

  • Kan jag älska dig? (av Isabella Lundberg). Den fick dessutom 5+ och var, enligt mig, den absolut bästa historien
  • Älvringen (av Håkan Mattsson)
  • Flickan på vinden (av Håkan Mattsson)
  • Grodprinsen (av Monika Chanovian)
  • Kejsarskölden (av Cecilia Linder)
  • Sista sommardagen (av Mattias Lönnqvist)

Överlag många härliga noveller. Älvringen av Håkan Mattsson är den som utmärker sig mest. Inte konstigt med tanke på en så produktiv författare som Håkan.

Snittsiffran för samtliga avseende själva storyn (utom min egen inräknad) blev 3,6 av 5 möjliga och det fanns endast en novell som jag inte gillade. Ett strålande resultat med andra ord för en antologi.

Snittsiffran för berättandet (skrivarrösten) exkl min egen blev också 3,7 av 5. Det fanns dessutom många fullpoängare.

Om du vill lyssna lite på min novell så kommer den här.

Kul att få delta i en antologi med så höga siffror avseende både innehåll och berättarteknik.

Fortsatt lycka till kära kollegor

Monica

 

 

 

 

Se upp med vad du önskar av Eva Swedenmark – bokrecension

Se upp med vad du önskarFormat: Inbunden

Serie: De fyras gäng (del 2)

Antal sidor: 222

Utgivningsdatum: 2017-03-16

Förlag: Ordberoende Förlag

ISBN: 9789187595509

 

Tusen tack, Ewa, för att jag fick denna härliga bokserie (som jag vann i en tävling).

Jag har redan recenserat del 1 –  Om ni inte börjar leva gör jag slut. Du kan klicka på länken om du vill läsa recensionen för Om ni inte börjar leva gör jag slut.

De här böckerna är fulla av upptåg och jag skrattade gott när jag läste dem. Del 2 här har en undertext som är otroligt sann, dvs Se verkligen upp med vad du önskar dig! Dessa ljuvliga 60-åriga tanter har så mycket igenkänning för mig som befinner mig åldersmässigt exakt där. Böckerna är lättlästa och jag gillar språket i dem. Vilken som är bäst? Del 1 eller del 2? Det går inte att definiera, tycker jag. De hänger samman, även om de går att läsa fristående. Båda är roliga och har gett mig många skratt. Del 2 är lite djupare med mer eftertänksamhet.

Så här står det på baksidan av boken och i nätbokhandeln.

”Nu kommer de fyras gäng tillbaka i en ny roman Se upp med vad du önskar. Hur gick det när drömmarna förverkligades? Fortsätter de utmana livet och varandra? Eller visade sig drömmen vara annorlunda i verkligheten? De fyras gäng fortsätter att tillsammans i nära vänskap skapa en livsbejakande tillvaro där allt är möjligt. En roman om vänskap som utmanar, inspirerar och ger mod.

Fyra kvinnor 60+ som vägrar se livet sippra bort i tristess. De utmanar varandra att ta fatt i sina drömmar och leva livet. Det leder till omvälvande äventyr i denna skröna med allvarlig underton om rätt och möjlighet att ta för sig av livet och fortsätta förverkliga sina drömmar oavsett ålder. Om betydelsen av nära vänner.

”Jag vill inspirera alla, oavsett ålder, att ta tag i sina drömmar och leva de liv de vill, strunta i fördomar 4 pennorom hur man ska vara i olika åldrar. Ta för sig av livet,” säger Eva.

Jag ger boken 4 av 5 möjliga pennor framförallt för sitt underhållsvärde och alla de skratt och igenkänningspoänger som jag fann.

Vid pennan

Monica

 

Flickebarnet Signe av Ragnar A Söderling – bokrecension

Flickebarnet SigneFormat: E-bok

Utgivningsdatum: 2020-03-05

Förlag: Videpro

ISBN: 9789198532333

 

Tack Ragnar för recensionsexemplaret som jag fick möjlighet att läsa.

Det var många intressanta historiska delar, framförallt om kvinnors kamp gällande utbildning, Signes engagemang i kvinnorörelsen och kunskap kring de ekonomiska problemen, vid seklets början (1900-talet). Mina egna morföräldrar var födda runt 1905 då en del handlingar utspelade sig. Jag kände igen mycket från deras berättelser om hur det var att växa upp just då.

Jag tycker däremot inte att den är en klassisk roman. Den är delvis skriven i ett allvetande perspektiv, många gånger (tyvärr) som ett tidningsreportage, vilket gör den onödigt tråkig på sina ställen. Möjligen skulle jag kunna klassa den som en slags biografi men absolut inte en roman. Det saknas tillräcklig gestaltning för det. Boken är i berättande form, inte gestaltande mer än vid några tillfällen. Detta är synd tycker jag, för om den hade varit i gestaltande form och helt uppbyggd som en roman, hade jag aldrig kunnat släppa den. Nu blev den aningen långrandig emellanåt. Jag hoppas att de kommande böckerna i serien byggs upp mer gestaltande. Då blir serien en succé, tror jag.

Några exempel på text ur boken (som påvisar blandningen av perspektiv):

Sid 161: ”Signe frågade hur dags …”

Sid 162: ”Det blev ett kärt möte för dem båda …” (Här framgår det allvetande perspektivet tydligt – hur kan annars författaren veta att det blev så för dem båda?)

Så här står det på nätbokhandelns sidor om boken.

En historisk roman som inspirerats av ett verkligt liv. Boken är den första i Trilogin om Signe som utspelar sig från 1881 till 1945. I trilogins första del följer vi Signes tjugofyra första levnadsår. Från det hon vid två månaders ålder blir fosterbarn hos ett kyrkoherdepar i Lillhärdal och får en strikt religiös uppfostran till dess att hon 1905 hoppas ha funnit sin plats i livet. Boken är resultat av flera års forskning i ett digert källmaterial eller som författaren uttrycker det: ”Jag har under flera år tillbringat stor del av min vakna tid tillsammans med en död kvinna”.”

Om du är intresserad av den historiska utvecklingen för kvinnor under slutet av 1800- och början av 1900-talet, tycker jag att du absolut inte får missa den här boken.

3 pennorJag ger den 3 av 5 pennor.

Vid pennan

Monica

 

 

 

Ta ingen skit, Ann-Britt av Christina Larsson – bokrecension

Ta ingen skitFormat: Inbunden

Antal sidor: 313

Utgivningsdatum: 2020-06-10

Förlag: Bokfabriken

ISBN: 9789178354092

 

Tack Bokfabriken för recensionsexemplaret!

 

Det var ett lättsamt kapitel som startade boken.

Initialt hade jag begränsning med att gilla den eftersom jag har svårt för ilskna tanter som befinner sig i övergångsåldern och har svårt för att säga ”nej”. Dessutom tillåter sig att ätas upp av tidstjuvar. Som effektivitetskonsult i 30 år får jag nästan utslag när jag hör talas om detta.

Irritationen ökade i de inledande kapitlen baserad på den ”veliga kärringen” och handlingen som luktade lite för mycket av ”sur offerkofta”. Protagonisten var en orolig själ utan självkänsla. Här konstaterade jag snabbt att hon hade behövt lite mer Margret Thatcher och kanske ”Fake it until you make it”, som Amy Cuddy föreläser om. Se gärna filmen och inslaget här:

Bilden till vänster nedan är lånad från Amys föreläsning (se mer i filmen)

Margret Thatcher och kraft

Men sen – äntligen – svängde handlingen i boken. Den blev rolig, full med upptåg, och påminde faktiskt lite om Eva Swedenmarks härliga trilogi om 60-åriga kraftfulla kvinnor. Dessa tanter som jag bara älskar.

Så här står det på baksidan och i nätbokhandeln om boken.

”Ann-Britt Roos vet inte var hon ska göra av sig själv. De eskalerande klimakteriebesvären, barnens tjat, omorganisationen på jobbet och äldreboendet som hotar slänga ut hennes far om han rymmer igen utgör ständiga källor till kaos.

Så vill hennes man Krister plötsligt sälja villan där de bott i trettio år och fort ska det gå. Innan hon vet ordet av står Ann-Britt i en ny lägenhet, förvirrad, ensam och fullkomligt otillräcklig. Hon som alltid ställt upp för allt och alla. Vad har hon gjort för att förtjäna detta?

När nya grannen Carmen hittar Ann-Britt gråtande i trapphuset öppnas en ny värld för Ann-Britt, där ingen låter en vän stå ensam. Carmen och hennes vänner peppar Ann-Britt med coachning, galna upptåg och makeovers, men framför allt ger de henne kärlek och omtanke.

Sakta men säkert växer en ny kraft fram hos Ann-Britt och snart bestämmer hon sig för att det är nog. Hon tänker inte ta mer skit!”

3 pennorJag ger boken 3 av 5 pennor och rekommenderar den till dig som vill ha något lättläst och lite lagom tokigt.

Vid pennan

Monica

 

Upprättelsen av Mats Ahlstedt – bokrecension

Upprättelsen av Mats AhlstedtFormat: Pocket

Serie: Fatima Wallinder (del 3) – men jag har inte läst de första två

Antal sidor: 286

Utgivningsdatum: 2020-06-12

Förlag: Bokfabriken

ISBN: 9789178352562

 

Tusen tack Bokfabriken för recensionsexemplaret!

Detta var en bok i min smak. Jag kunde inte släppa den. Läste som besatt. Passade bra som sommarbok även om jag inte låg i hängmattan.

Jag har således inte läst de första två böckerna i den här serien, men det spelade ingen roll.

Inledningskapitlet hade en mjuk start och sedan ”pang” sätter Mats Ahlstedt scenariot. Andlöst bra! Dessutom gillar jag hans karaktärspresentation som kommer (som den bör) redan i kapitel 2.

4 pennorJag rekommenderar verkligen den här boken till dig som gillar deckare och ger den fyra av fem pennor.

Som i många deckare får du följa mördaren i vissa scener. Du lär känna honom redan inledningsvis och förstår motivet och vad som triggar igång honom. Ändå är spänningen där till slutet. Jag gillar Mats Ahlstedts skrivarröst. Han har klass.

Så här står det i nätbokhandeln om boken och på baksidestexten:

”Kriminalkommissarie Fatima Wallinders man Dragan förverkligar sin livsdröm och öppnar en serbisk restaurang i ett gammalt kulturhus i Kungälv. Redan första kvällen utsätts restaurangen för beskjutning. Kort därpå hittar Fatima Wallinder en man mördad vid Bohus fästning i närheten av restaurangen. När ytterligare en person hittas död i en fängelsehåla i den gamla borgruinen misstänker utredarna att det finns en koppling mellan offren. Kan det ha med det gamla kulturhuset att göra? Eller härjar en seriemördare med en helt annan agenda?

Fatima Wallinder, som är föräldraledig, börjar göra egna efterforskningar. Steg för steg närmar hon sig en fruktansvärd familjehemlighet.

Upprättelsen är en fristående uppföljare till Den sista vilan (2017) och Fruktans hus (2018).”

Vid pennan

Monica

Mig äger ingen av Åsa Linderborg

Mig äger ingenBokrecension

Format: E-bok

Antal sidor: 275

Utgivningsdatum: 2012-05-14

Förlag: Atlas

ISBN: 9789173892384

Recensionsex: Nej

Genre: Biografi

 

En pappa dör. Dottern, Åsa Linderborg, ser tillbaka på deras liv tillsammans. Fadern hade varit den lokala fotbollsstjärnan som gifte sig ung, tog jobb på fabriken eftersom hans pappa och bröder jobbade där, en typisk manlig arbetare och kommunist.

Han är stolt över arbetet som härdare vid Metallverken i Västerås. Ett jobb som han samtidigt hatar. Han sköter inte hygienen men är pedant i hemmet, har fastnat i dåtiden och drömmer om socialismen men föraktar alla som går med i facket. En både utlevande samt drastisk man, och hämmad såväl som blyg. Alkoholen är ständigt närvarande, som hos alla alkoholister, tillsammans med värken i kroppen.

Jag som själv haft många alkoholister i släkten, mår illa av att läsa denna roman. Av att återigen se hur vissa alkoholister tar på sig offerkappan, anser att det är synd om dem och att det är därför de dricker. Äcklad över insikten om skiten omkring dem, skulle jag egentligen vilja sluta läsa, men fortsätter. Måste få veta om det – trots allt – finns något hopp. Att växa upp utan att en enda gång förstå att tandborstning är en proaktiv händelse för hygien, är mer än jag kan köpa.

Boken är ett gigantiskt exempel på medberoende, om alkoholens inverkan och våld.

Så här står det på nätbokhandelns sidor:

”Pappas plånbok är stor som en handflata, svart och lätt böjd efter ett liv i bakfickan. Den har börjat ge efter lite i sömmarna och är tung, trots att den nästan är tom. I sedelfacket ligger ingenting, i myntfickan arton kronor och femtio öre.  

Bakom patientbrickan trängs ett checkhäfte från Nordbanken och ett medlemskort för Metall avdelning 20. Ett skrynkligt tidningsurklipp med statistik över Västerås Sportklubbs bandyframgångar, ett ensamt frimärke med kungen på. I ett av facken gömmer sig ett splitter nytt bankomatkort, inlindad i en lapp med ordet lall och en sifferkod. Det är 99 kronor på kontot. När pappa dog hade han elva dagar kvar till nästa a-kassa.  

Där ligger också ett litet noteringshäfte för bankärenden som pappa antecknat telefonnummer i. På den första raden står det Åsa och mitt hemnummer. Under med lite kraftigare filtpenna har han skrivit ”Sprit” och ett telefonnummer han fyllt i flera gånger. Därefter följer hans storasyster Majken och de andra syskonen, även dem han aldrig skulle fått för sig att ringa. Bästa vännerna Börje och Berit. Sedan en lång rad nummer till Smolken, Skallen, Buster, Ormen, Hoffa, Babben, Blomma, Bella, Britta med rattarna… Lika prydligt antecknad står mammas syster Nina han inte träffat på många år. På ID-kortet står det Leif Boris Andersson, född den 15 februari 1941. Fotot är bra, jag ser att det är han.”

2 pennorJag ger boken två pennor och rekommenderar den till dig som är intresserade av biografier.

Vid pennan

Monica

 

Skapa webbkurser snabbt, lönsamt och med hög kvalitet av Holger Wästlund

Skapa webbkurser snabbtBokrecension

Format: Häftad

Antal sidor: 125

Utgivningsdatum: 2019-11-22

Förlag: Tipsförlaget

ISBN: 9789151933993

Recensionsexemplar: Ja

 

Tack Holger, för att jag fick ta del av din bok.

Att skapa webbkurser i dagens samhälle där vi blivit tvingade att mötas mer digitalt, är utsökt. Själv har jag jobbat med digital utbildning sedan 80-talet. Jo då, det fanns alldeles utmärkta program och plattformar redan då. Jag är en av de 20 första som blev certifierade distanspedagoger i slutet av 80-talet.

Det är hedrande att ha fått läsa Holgers bok och komma med rekommendationer. Samtidigt har jag själv idag ett utbud på 25 onlinekurser inom flera olika områden och stor scenvana, så jag är givetvis kräsen.

Den här boken har många intressanta tips. Jag gillade den. Möjligen skulle jag önska att det stod lite mer om hur du kan skapa professionella PowerPoint-presentationer och de regler som vi behöver följa för att göra dessa läsbara. Men man kan inte få allt i en bok.

Holger är välinformerad och ger många tips i boken varav en del är enkla och kostar inga stora summor, som exempelvis rekommendationen att spela in ljud och bild direkt via mobiltelefonen. Här finns tips om avancerade redigeringsprogram men jag saknar både Photoshop Element (billigare variant av Photoshop) och framförallt programmet Camtasia.

På sidan 79 tipsar Holger om att putsa till uppenbara misstag. Här hade jag önskat ett litet inlägg om alla de så kallade ”ödemarker” som vi, som arbetar med professionell framförande- och presentationsteknik, rekommenderar. Förr höll jag faktiskt kurser i ”Ödemarker”, dvs lärde ut hur föreläsaren skulle undvika att säga ”ööööööhhhhhh”. Trots detta, lyckas jag själv jämt stöna på filmerna vilket måste klippas bort, ha ha.

Suveränt bra är att Holger refererar till gratis checklistor för att skapa onlinekurser. I en av dem står exempelvis några av följande tips vilket är riktigt bra regelverk.

En komplett kurs ska ha

  1. Minimum 30 minuters video-inspelning
  2. Minimum 5 separata lektioner
  3. Värdefullt utbildningsinnehåll
  4. Rätt kvalitet
  5. Synkat ljud

Holger tipsar om intressanta gratiskurser. Genom att studera hur andra gör, lär vi oss. Tyvärr måste vi själva göra våra misstag. Det går inte att lära från andras. Men vi kan notera hur vi inte vill ha våra kurser.

För alla som skapar onlinekurser behövs även uppdaterad information om webbsidor. I Holgers bok får du tips på sökoptimering.

Det jag saknar är rekommendationen till en av världens bästa onlinekursplattformar, dvs Kajabi. Själv skulle jag aldrig överleva utan den plattformen.

Avslutningsvis tipsas vi om olika sätt att synas genom marknadsföring. Här kan jag konstatera att Holger är driven inom marknadsföring och han talar om allt från Wikipedia till Infographics och sociala plattformar.

4 pennorÄn en gång, tack Holger, och jag rekommenderar den här boken och ger den 4 av 5 möjliga pennor.

Boken inspirerade mig. Kanske skapar jag en ny kurs i att göra onlinekurser men kommer då att inkludera presentations- och framförandeteknik.

Vid pennan

Monica

Mörkläggningen av David Baldacci – Bokrecension

Baldacci_Mörkläggningen_OMSLAG 9789178354030Format: Inbunden
Serie: Amos Decker (del 6)
Antal sidor: 446
Utgivningsdatum: 2020-05-27
Förlag: Bokfabriken
ISBN: 9789178354030

Tack Bokfabriken för recensionsexemplaret.

Jag älskar David Baldaccis böcker. Men … Den här hade några (för mig) svårsmälta ingredienser.

Givetvis fanns det även en del pärlor i och runt den. Omslaget var lyxigt. Jag blev så imponerad av det upphöjda författarnamnet. Det skapade en otrolig känsla.

Kapitel 1 hade en otroligt spännande inledning. Här är första textraderna, som jag måste få dela med mig.

Hal Parker närmade sig beslutsamt bytet och kände att blodtrycket steg för varje bestämt steg han placerade i gruset. Han såg att han närmade sig på hur ofta och hur mycket blod som droppat ner på den mörka marken, där det låg som matta rubiner utspridda över den bördiga myllan. ….”

Vilken spänning, vilken gestaltning. Imponerande!

Boken har initialt många personbeskrivningar. Frågan är om det är bra eller dåligt? Jag, som har läst en del böcker tidigare av författaren, kunde hänga med, men det är inte säkert att en nytillkommen läsare upplever samma sak.

Emellanåt blev jag konfunderad. Det fina och rika språket rasade, nästan som om en del text hade skrivits av en annan person – en mer amatörmässig. Låt mig förklara. Sidan 44 första stycket innehåller massor med meningar som börjar med ”Han”. Detta är något som jag ofta lyfter fram som en negativ del av texten eftersom det distanserar läsaren. Ingen författare är perfekt men detta blev för mycket. Fundera själv. Här kommer några citat.

”… Han traskade in i badrummet, duschade och tog på sig rena kläder. Han tittade ut genom hotellfönstret. Himlen var … Han tittade på väderappen i telefonen. …. Han satte sig på sängkanten i några extra sekunder medan han vaknade helt. En ny stad … Hans liv. …. Han gick ner till frukosten ….”

Puh, dels är texten helt ointressant. Nyböjar-text? Dels blir det för mycket ”han”. Samma sak upprepas på sidan 112 där ett helt stycke har meningar som alla inleds med ”Han”. Låt mig citera:

”Han sa att han hade spårat den de senaste tre kvällarna. Han ritade upp ett antal ställen i huvudet utifrån djurets jaktmönster. Jag jagar …. Han är ett riktigt proffs. Kan spåra …. Han sa att utifrån den analysen … Han hade varit igång …”

Trots detta, var boken svår att lägga ifrån mig. Jag var tvungen att läsa ut den – snabbt. Men den innehöll även en hel del text kring både försvar och luftvärn, för att inte tala om oljebranschen som inte alls tilltalar mig.

Så här står det på nätbokhandeln och baksidan av boken.

”Amos Decker, FBI-agenten med perfekt minne, får i uppdrag att tillsammans med kollegan Alex Jamison lösa ett bestialiskt mord i en liten oljestad i North Dakota. Skifferoljan under marken är värd miljarder, och löftet om snabba pengar har lockat till sig hänsynslösa storföretag, korrupta tjänstemän och brottslingar. I oljeruschens kölvatten följer droger, inbrott, prostitution och nu mord.

När de börjar gräva i mordoffrets förflutna kommer de, efter hjälp från oväntat håll, något stort på spåren. Under marken vilar mörka hemligheter som inte får se dagens ljus, och det finns personer som inte drar sig för att döda en FBI-agent för att sanningen inte ska komma fram.”

Detta är sjätte fristående delen om Amos Decker.

3 pennorTrots min kritik ger jag boken 3 pennor eftersom stora delar av den fångade mig – inte minst de sidor där författarrösten var Baldaccis utsökta – och jag uppskattar hans korta kapitel som får mig att vilja bläddra vidare. Tänker ofta ”bara ett kapitel till” och sedan blir det ytterligare ett och kanske fler. Det gick inte att sluta läsa.

Vid pennan

Monica Ivesköld

Vid skogens slut av Åström & Sandlund – recension

Ã…ström_SandlundVID SKOGENS SLUT_frontFormat: Inbunden

Antal sidor: 382

Utgivningsdatum: 2020-05-13

Förlag: Bokfabriken

ISBN: 9789178354153

 

Tack Bokfabriken för recensionsexemplaret.

Denna spänningsroman av Anette Sandlund och Sara Åström var en härlig överraskning. Svår att släppa. Jag sträckläste. Det är en oerhört viktig roman med anknytning till sekter som finns omkring oss i samhället. Dessutom visar den mycket tydligt hur lätt det är att påverka och manipulera både vuxna och barn.

Duon skriver med en härlig författarröst. Jag vill gärna citera några rader från sidan 39 i boken där själva teamet i boken presenteras. Detta är ett av få ställen med extrem humor, vilket behövs i den svarta historien.

Lättad slår Clara sig ner vid datorn och loggar in. En rörelse får henne att kika ut genom glasrutan in till utredningsrummet där de mer erfarna utredarna gestikulerar yvigt med armarna. Hon suckar, längtar efter ett riktigt fall. Projektet är en väg in, en chans att visa att hon är lämpad för någonting större. Hon smakar på orden – social insats och beredningsteam, SIB. Vet att hon är en skicklig polis men får slita hårdare bara för att hon har bröst och för att det ser ut som en brottsplats i trosorna en gång i månaden.

Boken är mycket läsvärd, språket tydligt och bra. Jag rekommenderar verkligen boken till dig som gillar spänning som inte illustreras blodigt. Mentalt är den gastkramande. Så här står det om boken på baksidan och på nätet.

Sofia ser fram emot sitt nya jobb där hon ingår i en grupp som ska fungera som ett tvärsnitt av polis, socialtjänst och skola, för att bättre fånga upp barn med problem.
Vid fyrtio är Sofia vilse i livet, hennes son ska flytta hemifrån och hennes man verkar ha tankarna på annat håll, något som skapar en klump i magen, hon vet ju vad som hände för några år sedan. Hon förlät, men såret finns kvar. Samtidigt försöker Sofia närma sig sitt förflutna genom att söka sanningen om vad som hände henne i barndomen.
På en av skolorna där hon gör besök finns Alva, en flicka som drar sig undan socialt umgänge och som ofta är borta från skolan utan förklaring. Familjen verkar vara en vanlig familj, om än något isolerad, men fungerar inte i sin kommunikation med skolan. Alvas problem slår an en ton inom Sofia, det är något hos henne som gör att hon inte kan släppa taget. När en flicka i Alvas närhet försvinner och senare hittas brutalt mördad anar Sofia att Alva kan vara i fara. Ju mer Sofia gräver, desto mer akuta blir hennes farhågor.

5 pennorFörfattarna lyckas mycket skickligt koppla ihop slutet med en av huvudkaraktärerna, vilket jag uppskattade. Många böcker faller platt i slutet men i den här har de verkligen hållit mig, som läsare, i ett starkt grepp genom hela boken. Miljöerna är finstämda från Piteå-trakten.

Jag rekommenderar varmt boken och ger den full pott, dvs fem av fem pennor.

Vid pennan

Monica

Visit Us On FacebookCheck Our FeedVisit Us On LinkedinVisit Us On YoutubeVisit Us On Pinterest