Currently viewing the category: "Bokrecension"

Blondie av Birgitta Andersson – bokrecension

BlondieFormat: Häftad (Danskt band)

Antal sidor: 340

Utgivningsdatum: 2018-11-30

Förlag: Whip Media

ISBN: 9789188813596

Recensionsexemplar: Nej

Den här boken har jag varit nyfiken på länge. Eftersom Birgitta är en Facebook-vän, bestämde jag mig för att köpa in boken och läsa den nu i höst.

Boken är baserad på den sanna historien om Birgitta – en skrämmande och imponerande berättelse om misär och elände, skriven på ett lättsamt och nästintill humoristiskt sätt.

Jämfört med min egen nysläppta roman ”Porten till friheten” som också bygger på sanna historier, är detta en oerhört tuff historia, ibland svår att läsa. Jag trodde att jag hade haft en hemsk uppväxt men den är ett intet i förhållande till den här berättelsen som stundtals är så dramatisk att det är ett under att någon kan komma hel ur helvetet. Det är en självbiografisk bok, skriven som en relationsroman. Birgitta debuterade med denna vid 67 års ålder.

Låt mig citera några stycken ur boken, så förstår du kanske vilken författarröst du kommer att möta. Boken är onekligen svårsmält och jag är oerhört imponerad över att en människa som Birgitta kan resa sig upp ur dessa spillror och med ett stort leende vandra vidare. Men kanske är det så att vissa av oss är starkare än andra. Birgittas språk i boken är långt ifrån rumsrent men boken är skriven med perfekt grammatik och en gestaltning som stundtals får mig att må illa. Tack, Birgitta, för upplevelsen! Du har lyckats beröra mig ner i hjärterötterna.

Sid 18:

”Siv, en kvinna som bodde i grannskapet, kom att bli en av mammas väninnor. Jag älskade att sitta i hennes knä med mina spinkiga armar runt hennes frodiga kropp. …… När Sivan var på fyllan ägnade hon alltid lite extra tid åt mig. Hon anande kanske att jag skulle komma att vara hennes gelike om några år.
― Varför säger grannarna att du är en hora och ett fnask? tog jag mod till mig och frågade en dag.”

Sid 118:

”Doktor Åström skrev ut ”medicin” så att det skulle räcka i minst två veckor.
Efter några dagar hade jag pumpat i mig varenda droppe. ….. Jag tvättade och grät, tvättade och grät – allt medan onda demoner plågade mig Alla klasskamrater jag haft genom åren framträdde för mitt inre och skanderade med gälla röster:
― Biggan är ett stinkande kräk. Fy fan vad det aset luktar!”

Sid 218:

”När jag kom till lägenheten i ”Bollis” fick jag en mindre chock. Det var en veritabel svinstia …
Den vita heltäckande mattan var lika skitig som illaluktande och jag fick känslan av att man pissat på den. Överallt låg det porrtidningar och urdruckna spritflaskor. … Sprayade väldoft i lägenheten och sa med en fnissning:
― Nu har jag städat bort en karl ut mitt liv!”

Sid 318:

”― Vad betalar du för att få reda på vad din man har gjort med min syster? frågade en tjej på bruten svenska.
― Inte ett förbannat dugg, svarade jag. Min man får knulla med vem han vill, när han vill och hur han vill. Jag skulle bara önska att han hade bättre smak än att ligga med en slyna som din syrra.”

***

Så här står det på baksidan och i nätbokhandeln om boken:

”Som nyfödd är hon nära att bli lämnad i en snödriva. Som sjuåring blir hon våldtagen av en alkoholist i en trappuppgång. Som nioåring rymmer hon hemifrån och blir än en gång våldtagen av en långtradarchaufför som gett henne lift. Som tolvåring börjar hon sälja sin kropp till fyllgubbarna i Björns trädgård på Söder i Stockholm. Som trettonåring är hon fullfjädrad prostituerad i City och har en hallick som tar ifrån henne merparten av de pengar hon tjänar. Som tonåring blir hon snart grovt kriminell och utnämns av pressen till ’Sveriges gangsterdrottning’.

Hon kommer att tillbringa sexton år av sitt liv på olika institutioner, alltifrån flickhem, ungdomsvårdsskolor och psykiatriska kliniker till slutna avdelningar på såväl mentalsjukhus som kvinnofängelset Hinseberg. Hon heter Birgitta ”Blondie” Andersson och har levt ett liv som de flesta människor inte kan föreställa sig ens i sin vildaste och mörkaste fantasi.

Om detta liv i fattigdom, förnedring och fullständig utsatthet berättar hon osentimentalt och med kärv humor. Det här är på samma gång ett skakande tidsdokument, ett gripande kvinnoöde och en paradoxalt upplyftande skridring av närmast ofattbar mänsklig styrka.”

***

Den här boken borde flertalet läsa. Framförallt för att få ett perspektiv på tillvaron och bli mer tacksam över livet. Jag tror dessvärre inte att de flesta, ens i fantasin, kan föreställa sig dessa prövningar. Men som jag brukar säga, de människor som varit djupt nere i det svarta hålet, kommer upp styrkta till tänderna. Åtminstone har det varit så för mig under dramatiska livsperioder.

4 pennorJag ger boken fyra av fem pennor.

Vid pennan

Monica

Döden som vakar av Anne-Marie Schjetlein – bokrecension

Den femte boken i serien med sjukhusmiljö. Karaktärerna är numera ’gamla bekanta’ och jag gillar dem verkligen.

Döden som vakarFormat: Inbunden

Serie: Andreas Nylund (del 5)

Antal sidor: 366

Utgivningsdatum: 2020-10-14

Förlag: Bokfabriken

ISBN: 9789178353781

Recensionsex: Ja

 

Tusen tack Bokfabriken för möjligheten att få läsa och recensera den här fristående delen i serien.

Den här spänningsromanen var svår att lägga åt sidan. Jag nästan sträckläste den. Så bra! Och ändå var det inte förrän i slutet något speciellt hände.

Jag älskar de korta kapitlen som dessutom tydligt talar om för mig, som läsare, ur vems perspektiv berättelsen sker.

Vi får följa Andreas (A) Stina (S), Mannen (?) som vi inte vem det är förrän i slutet, Uno (U) och Marianne (M). Däremellan blir vi bekanta med ett antal karaktärer som inte har egna kapitel utan som vi lär känna genom övrigas ögon.

Ett härligt grepp som kan se ut så här inledningsvis (bokstaven synliggör utifrån vems perspektiv):

  • Kap 1 – A
  • Kap 2 – S
  • Kap 3 – ?
  • Kap 4 – A
  • Kap 5 – S
  • Kap 6 – U
  • Kap 7 – A
  • Kap 8 – S osv

Vid kapitel 27 dyker således även Marianne upp.

Totalt 138 kapitel, lättlästa och spännande som fångar mig direkt.

Det blir mycket tydligt både vad gäller handling, tankar och dialoger. Fungerar klockrent utom i kapitel 136 som härrör från Stina men där vi helt plötsligt går in i huvudet och tanken hos Andreas. Kanske en liten miss?

Slutet är överraskande, även om säkert fler än jag kunde räkna ut lite av det. Jag älskar överraskningar i böcker.

Så här står det på nätbokhandelns sidor:

”ANDREAS, STINA OCH BARNEN är lyckliga i sin stora bonus-familj och njuter av tillvaron med bebisen Julia. Men för Andreas tar arbetet på sjukhuset ut sin rätt. Personalen är slutkörd och stressen hotar kvaliteten på vården. Andreas oroar sig även för en av sina svårt sjuka patienter som har sin pappa vid sin sida dag som natt. När hon äntligen vaknar upp ur koman är pappan som bortblåst och patienten hävdar att hennes föräldrar är omkomna sedan länge.

Hemma börjar Stina känna sig rastlös. Hon vill vara mer än fembarnsmamma och bestämmer sig för att ta tag i sina gamla frisördrömmar. Nu behöver hon och Andreas anpassa sig till en ny vardag om inte familjelyckan ska hotas. Samtidigt oroar sig vännen Lena för sin frånvarande man. Andreas kan inte släppa mysteriet med den försvunne pappan, och upptäcker snart liknande fall runt om i Sverige. Vem är han och varför utgav han sig för att vara patientens närmaste anhörig? När Andreas börjar lägga ett pussel framträder en bild av det mest förbjudna.”

4 pennorGillar du mindre blodig spänning är den här boken definitivt för dig. Lite blod förekommer dock. Schjetleins berättarröst är härlig och hon vet vad hon talar om. Det märks att hon har insikt i sjukhus och vård.

Jag ger den här romanen 4 av 5 pennor.

Vid pennan

Monica Ivesköld

 

Bara vanlig – bokrecension

Författare: Niclas Wennerlund & Peter Westberg

Bara vanligFormat: Häftad

Antal sidor: 172

Utgivningsdatum: 2020-08-24

Förlag: Joeslgården förlag

ISBN: 9789189009516

 

Recensionsex: Ja – tack Peter och Niclas!

 

Detta är en bok som framförallt de som arbetar med barn, dvs lärare och förskollärare men också personal inom sjukvården MÅSTE läsa. Kanske skulle även alla barnfamiljer läsa boken. Om inte annat så för att öka förståelsen för funktionsnedsättning.

Så här tycker jag om boken

En mycket bra inledning som fångar. Synd att första meningen/stycket upprepas.

Boken är mycket personlig inledningsvis och jag fick direkt igenkänning från min egen uppväxt med en mormor som älskade mig och där mor och far är upptagna av sina nya familjer. Känslan var så kraftig. Samma sak i nästa kapitel. Även jag blev mobbad i skolan.

Sedan får vi en ärlig beskrivning av hur stökig Niclas var i ungdomstiden samt mötet med mamman till barnen. Jag kan tycka att kapitlet om hur Niclas flyttar ihop med kärleken var lite kort.

Kapitlen som redovisar den dåliga kontakten med föräldrarna är modigt skrivna, speciellt när första dottern Emilia kommer. Texten är väldigt utlämnande vilket är bra. Fångade mig direkt.

När dottern Melina föds med avsaknad av Corpus Callosum, ställs livet på sin spets genom negativa läkarbesök och ointresserade neurologer. Även här får jag stark igenkänning. Neurologer kan vara antingen väldigt bra eller totalt ointresserade. Jag har stött på båda typerna.

Vad var mindre bra med boken?

Ja jag blev lite förvirrad eftersom det ibland står att sambon heter Linda och ibland Lena. Detta borde inte ha fått passera redaktörens blick, anser jag. Fick stanna upp och fundera, flera gånger. Mycket irriterande!

I kapitel 9 exempelvis är det stor upprepning av ordet ”jag”. Detta borde också ha granskats av redaktören och redigerats innan tryckningen.

Men det handlar således om skrivtekniska missöden som kan korrigeras vid nytryck – om än ledsamma sådana.

Jag blev också lite besviken över att dottern Emilia fick så liten plats i boken. Frågorna inom mig haglade. Hur har hon känt sig när Melina får all fokusering av föräldrarna? Detta kan vara något att fundera på för författarna vid nytryck.

Summering

Jag blev djupt fångad av inledningen till boken. Men i slutet blev det lite mycket facktermer och beskrivningar. Hade önskat att den var mer gestaltande även här.

Som sagt, jag tycker boken ska läsas av alla de som kommer i kontakt med barn och deras utveckling. Det är definitivt en fackbok.

Här är länken till den ideella förening som startats – Bara vanlig – inklusive video som berättar mer om verksamheten.

2 pennorJag ger boken 2 pennor, framförallt baserat på missar vid redigeringen (se ovan) men också eftersom jag upplevde kvaliteten ojämn i slutet när jag jämför med början som är otroligt fängslande.

Så här står det i nätbokhandeln

”Bara vanlig: Om en pappas kamp för sin dotters rätt till ett värdigt liv.
Melina föddes med särskilda behov. Trots dagliga kramper visar hon att allt är möjligt.
Läkarna trodde aldrig att hon skulle lära sig gå, men hon överbevisade dem vid fem års ålder.
I dag är hon vuxen och hennes far, Niclas Wennerlund, berättar här om kampen mot funkofobin, den fördom som satt så många käppar i hjulet under dotterns uppväxt.
Följ med Melina och hennes pappa på en resa mellan glädje, hopp och sorg.
Niclas har skapat ”Bara Vanlig”, en mötesplats för alla med funktionsvariationer, för var och en som önskar att få vara just det, bara vanlig.

Niclas Wennerlund är en social entreprenör och föreläsare som bor i Stockholm.
Han driver den ideella organisationen Bara vanlig som anordnar löparträffar för människor med funktionsvariationer av alla slag. De träffas för att träna tillsammans, alla utifrån sina egna förmågor, och avslutar alltid med en fika. Den första löpargruppen startade 2016 på Hellasgården i Stockholm. Idag är Bara vanlig en nationell rörelse som finns på ett tiotal platser i landet och har uppmärksammats av bland annat Kronprinsessan Viktoria och Peter Forsberg.
De har utvecklat en egen metod som ska spridas för implementering hos föreningar, företag, skolor, gruppboenden, korttidsboenden och daglig verksamhet.
Niclas jobbar aktivt för att belysa och motverka såväl funkofobi som den utbredda psykiska och fysiska ohälsa som överrepresenteras bland människor med funktionsvariationer.

Tillsammans med Peter Westberg har han skrivit boken som handlar om hur det är att leva med en dotter som har kognitiva funktionsvariationer och bland annat saknar tal.

Boken skrevs för att ge ökad förståelse och för att visa att alla kan bidra i samhället.”

Vid pennan

Monica Ivesköld

 

Helgonet av Carin Gerhardsen – bokrecension

HelgonetFormat: Pocket

Serie: Hammarbyserien del 4 av 8

Antal sidor: 294

Utgivningsdatum: 2018-09-14

Förlag: Bookmark Förlag

ISBN: 9789188745880

Recensionsex: NEJ

 

Den här boken kan du låna på biblioteket eller köpa billigt på Bokbörsen.

 

Jag gillar verkligen Carin Gerhardsens skrivarröst såväl som hennes sätt att skapa korta kapitel med tydliga datumintervall. Hon har i stället för kapitelnamn förtydligat exempelvis ”Söndag morgon” eller Måndag förmiddag”. På så sätt kan vi se hur tiden påverkar händelseförloppet.

Dessutom följer Gerhardsen den outtalade tydliga mallen för en spänningsroman. Åtminstone så som jag lär ut den i min onlinekurs ”Skriva spänning” (som du kan läsa mer om här om du klickar på länken). Lite info om onlinekursen ”Skriva spänning”.

Kapitel 1 innehåller mordet. Kapitel 2 får vi lära känna några av de poliser som arbetar med fallet, osv.

När en fjärdedel av boken återstod, hade poliserna löst mordet. Detta var ett härligt författar-grepp. Först blev jag nästan lite ställd. Förstod inte riktigt hur jag som läsare skulle tackla upplevelsen och kände mig nästintill lite lurad. Men sen insåg jag hur genialiskt detta var. Det fanns så många olösta delar som behövde rättas till. Då fångade Gerhardsen mig på nytt i ett grepp som gjorde att jag knappt kunde släppa boken. Var tvungen att sträckläsa den till slutet.

Möjligen tycker jag lite illa om att sluta en bok med en cliffhanger, vilket sker här för att därmed få oss läsare att vilja fortsätta läsa. Även om det är en serie, tycker jag det är lite tokigt för läsaren. Detta drar ner mitt betyg en aning.

Så här står det om boken i nätbokhandeln.

När den högt älskade och respekterade familjefadern Sven-Gunnar Erlandsson skjuts till döds med ett skott i nacken efter en krogkväll i glada vänners lag lamslås omgivningen. Vem kunde önska livet ur Erlandsson? Enligt alla källor en varm och generös människa, med religiöst patos och ett brinnande intresse för barn- och ungdomsfotboll. Dessutom med ett stort engagemang för samhällets utstötta.

Det är semestertider, men kriminalkommissarie Conny Sjöberg kallar samman arbetslaget från Hammarbypolisen för att ta itu med fallet. Det enda man har att gå på är en uppblött papperslapp med utfluten text och en uppsättning spelkort man funnit i offrets ficka. Kan mordet ha med poker att göra? Var Erlandsson en fuskare som gått för långt och därför avrättats med en kula i huvudet? Eller var han ett offer för någon av de människospillror han brukade besöka i husvagnsgettot i Huddingeskogen, och så generöst dela med sig av sitt överflöd till?

Utredningen leder poliserna ut på en resa till skräckinjagande platser i mörkaste skogen, till ett hillbilly-Sverige de aldrig tidigare stött på, till andra sidan jordklotet och till de svartaste delarna av människans själ.”

4 pennorJag rekommenderar verkligen den här boken och ger den 4 av 5 möjliga pennor.

Vid pennan

Monica

 

Rädda mig från farliga män av Saul A Lelchuk

Rädda mig från farliga mänFormat: Pocket

Serie: Nikki Griffin (del 1)

Antal sidor: 384

Utgivningsdatum: 2020-05-28

Förlag: Bokfabriken

ISBN: 9789178351060

 

Recensionsexemplar: Ja

 

Tusen tack Bokfabriken för recensionsexemplaret och för att jag fick möjligheten att bekanta mig med den här duktiga författaren. Jag är djupt imponerad och kommer gärna att läsa fler böcker av honom.

En mycket välskriven kriminalroman och dessutom utsedd till årets bästa översatta kriminalroman 2019 av Svenska deckarakademien. Inte underligt alls. Boken var mycket intressant och spännande.

Som det stod på nätet: ”Om du gillar Lisbeth Salander, kommer du att älska Nikki Griffin.” Och jag gillar verkligen båda.

Så här står det på nätbokhandelns sidor:

”Privatutredaren Nikki Griffin är bokhandlare på dagtid. På natten söker hon upp män som misshandlar kvinnor.

Nikki Griffin får i uppdrag att utreda Karen Li, som är anställd vid ett stort techbolag i Silicon Valley. Hon är misstänkt för att ha sålt affärshemligheter. Nikki konfronterar Karen som berättar att det finns män som förföljer henne – farliga män. Innan hon hinner berätta för Nikki vad hon vet går allt fel, dödligt fel, och nu är det Nikki som är i farozonen.

Rädda mig från farliga män är den första boken i en ny actionspäckad serie av S. A. Lelchuk om privatutredaren och bokhandlaren Nikki Griffin, som efter stängningstid skyddar kvinnor från farliga män. Griffin nöjer sig inte med att hjälpa kvinnorna, hon vill även straffa männen – de ska själva förstå hur det är att känna sig sårbar och maktlös.”

 

Boken var en bladvändare. Jag kunde inte lägga den ifrån mig. Speciellt som jag – just nu – är i analysfas av kriminalromaner och deckare i samband med lanseringen av min nya onlinekurs ”Skriva spänning”.

Redan i första kapitlet krokades jag fast av denna tuffing.

Var allt kanon? Nej, det fanns lite mycket upprepningar av orden ”jag” och ”hon” på första sidan. Sju stycken ”jag”, vilket gjorde mig konfunderad. Men sen var jag fast.

Kapitel två inleds med ett spännande slagsmål. Efter fyra kapitel var protagonisten på plats och en ’gammal bekant’ till mig. Jag fick leta ett tag efter att hitta de traditionella arketyperna i romanen.  Och som det bör, fanns det även en kärlekshistoria med i periferin. Den dök upp i kapitel 12. Precis lagom. Sakta får vi lära känna Nikki, denna speciella kvinna.

Korta intensiva kapitel. Sådana älskar jag. Då blir det automatiskt – om det är en välskriven text – mer en bladvändare, anser jag. Totalt 48 livfulla kapitel som det inte gick att sluta läsa.

I bokens tredje del ökar dramatiken för att slutligen nå klimax.

4 pennorEn otroligt bra deckare som jag ger fyra av fem möjliga pennor. Jag ser verkligen fram till att få läsa del 2 i serien.

Vid pennan

Monica

Chemo Queens – Fantastisk prestation – modiga kvinnor

Angelica Weijland är en av mina deltagare i onlinekursen ”Planera ditt skrivande”. Under dessa 20 veckor (som kursen varade) fick jag uppleva hur det är att arbeta med en riktigt modig amazon. Vilket mod, vilken prestation, vilken förmåga, dessa fantastiska kvinnor har. Jag är djupt imponerad.

Boken med titeln ”Chemo Queens – Styrkan sitter inte i håret” är nu ute. Den kostar 199 kronor på nätet men du kan klicka in dig på Angelicas länk (se nedan) och beställa den direkt från henne.

Chemo QueensFormat Pocket

Antal sidor: 106

Utgivningsdatum: 2020-10-01

Förlag: Vulkan

ISBN: 9789189219632

 

Så här skriver Angelica på boksidan som du kan läsa mer om här.

Chemo Queens

”Hur skulle du reagera om du plötsligt fick beskedet att du inom kort skulle förlora allt ditt hår?”

Den här boken får du inte missa. Här kan du se sajten som presenterar mer om projektet.
Läs mer här: Chemo Queens projektet

Jag har haft äran att få korrekturläsa och vara delaktig i sättningen av boken. En gripande bok som du bara måste läsa. Kanske har du, liksom jag, bekanta och vänner som drabbats. Varför inte köpa och ge dem boken i present. Den är verkligen värd att läsa.

Här är en liten film som presenterar dessa modiga kvinnor.

Video av Angelica

Så här står det om boken på nätbokhandlarnas sajter:

”Välkommen under flinten på oss
Hur skulle du reagera om du plötsligt fick beskedet att du inom kort skulle förlora allt ditt hår?

Berättelserna i boken är skrivna av drabbade kvinnor som med svärta, värme och humor beskriver hur de, efter just ett sådant besked och under efterföljande tuff behandlingstid, funnit en väg och tagit sig igenom denna livsomvälvande och identitetsprövande process.
En bok i synnerhet för dig, tillsammans med anhöriga, som står inför, är i eller genomgått olika former av behandlingar. Genom att ta del av kvinnornas unika erfarenheter får ni inspiration och olika verktyg till att bli bättre rustad att klara en liknande resa.
Det finns mycket klokt för alla att hämta, inspireras av och lära genom de starka och utlämnande berättelserna. En om bok skönheten och styrkan inifrån. Välkommen att bläddra vidare och lära känna oss och kanske en ny del av dig själv. Ni kanske till och med finner er själva småle lite med oss i dessa berättelser.

Våren 2019 fick Angelica som så många andra kvinnor diagnosen bröstcancer. Behandlingen skulle ske med strålning, operation samt cellgifter där håravfall var en av tydliga yttre biverkningarna. Genom sin vilja och engagemang att att stötta medmänniskor tog hon kontakt med många andra drabbade på olika forum. I dessa forum delades starka och stöttande berättelser mellan medlemmarna. Där och då blev det uppenbart för henne att det saknades lättåtkomlig information och litteratur i det viktiga ämnet håravfall, identitet och krishantering.
Angelica engagerade därför drabbade kvinnor att ge sina berättelser om deras erfarenheter och upplevelser i detta för att publicera dem i denna bok.
Med berättelserna kommer insikt, förståelse och kunskap som hjälper att stötta andra i liknande situation.

En viktig del av budskapet i boken är även att avdramatisera tabun och fördomar som finns i samhället kring håravfall, sjukdom och utseende.”

Jag rekommenderar alla att läsa den här boken som både ger insikter och skapar mod och önskar samtidigt allt gott till alla dessa modiga kvinnor.

Vid pennan

Monica Ivesköld

 

Ett mord annonseras av Agatha Christie – Bokrecension

Ett mord annonserasFormat: E-bok

Utgivningsdatum: 2014-10-24

Förlag: Bookmark Förlag

ISBN: 9789175471501

 

Recensionsexemplar: NEJ

Jag brukar läsa en fysisk roman, en fysisk fackbok och en e-bok samtidigt. Den här boken läste jag för att bättre kunna analysera uppläggningen av en pusseldeckare med anledning av min nya onlinekurs ”Skriva spänning” som nyligen lanserats.

Min onlinekurs bygger på unika pedagogiska metoder och hjälper mina deltagare att steg-för-steg skriva en spänningsroman. Det behöver nödvändigtvis inte vara en deckare men vi använder deckar-genren som underlag.

Som alltid i Agatha Christies romaner är det en herrans massa människor att hålla reda på. Redan i kapitel 1 välde de in.

Allt utspelar sig på Miss Blacklocks pensionat där Dora, en gammal skolkamrat till Miss Blacklock bor. Mitzi, hushållerskan, är ofta upprörd och aggressiv. I en annons ser de att ett mord ska utspela sig klockan halv sju på kvällen på pensionatet.  Ingen är inbjuden men många kommer. Detta är inledningen till romanen. Och givetvis slocknar ljuset och en person dör. Där har ni intrigen som utspelar sig redan i kapitel 3.

Sedan blir det, som vanligt, den traditionella polisjakten på mördaren. Men lösningen infinner sig inte förrän i slutet när Miss Marple dyker upp – allt enligt gammal Christie-tradition.

Så här står det på nätbokhandelns sidor:

”Härmed tillkännages att ett mord kommer att äga rum på Little Paddocks fredagen den 29 oktober klockan 6.30 e.m.

Annonsen i den lilla lokaltidningen väcker förvåning och förskräckelse hos många i staden. Det måste väl ändå vara en lek eller ett skämt? Besegrade av sin nyfikenhet avlägger miss Blacklocks grannar och vänner visit på Little Paddocks på fredagskvällen. Precis klockan halv sju slocknar ljuset och tre skott går av och Miss Marple är en av gästerna.”

Personligen tyckte jag inte att det var en av Agatha Christies bättre böcker men den duger bra till registrering för mig för att analysera hennes typ av deckare.

3 pennorJag ger boken 3 av 5 möjliga pennor.

Vid pennan
Monica Ivesköld

Skriv bara skriv av  Louise Alvarsson – bokrecension

Skriv bara skrivFormat: Inbunden

Antal sidor: 153

Utgivningsdatum: 2019-09-19

Förlag: Votum & Gullers Förlag

ISBN: 9789188435941

Jag deltog i en digital skrivarkonferens i början av året och fick tips om den här boken.

Eftersom jag själv har skrivit många fackböcker för skrivandets konst, blev jag nyfiken. Boken presenteras på konferensen.

Det var en bok med vackra sidor. Tyvärr är det ytterst lite instruktioner i boken. Syftet med den är förmodligen att inspirera, att skapa skrivövningar – inte att förklara skrivtekniska detaljer. Tyckte det var synd att det inte fanns instruktioner. Efter några sidor blev den övermäktig för mig och fungerade dåligt. Sidor i olika färgsättningar, exempelvis, för att skriva texter baserat på färg som utgångsmaterial.

Boken tar upp symboler och metaforer, men väldigt ytligt. Inga förklaringar här heller.

Dialog i SkrivDe få tipsen kring att skriva dialoger är också – i mina ögon – märkliga. Att tala om ”prat-minus” i stället för tankstreck (―) upplever inte jag som tillräckligt seriöst men det finns kanske ett syfte med detta? Dialogen är ganska meningslös. Du kan se inledningen här.  Ordet ”jag” upprepas flera gånger i dialogen, vilket definitivt distanserar läsaren. Det blir inte rätt.

Blogg i SkrivSynopsis och plott tas upp men utan några förklaringar vilket känns lite tunt. Samma sak med reportage. Inga förtydliganden. Sedan finns där ett antal övningar kopplade till ord men då finns inga bilder – inget som associerar till ordet. Kanske är det medvetet? Ett avsnitt handlar även att måla med färg. Detta avsnitt tycker jag hör hemma i en bok om måleri.

Många övningar ger tips men utan någon som helst förklaring. Se här.

Jag gillar att boken tar upp ordet homonymer, dvs ett ord som kan ha flera betydelser. En övning är riktad kring detta. Bra! Dessutom gillar jag att boken förklarar ordet kliché. Bilderna i boken är suveräna. Vackra och färgerna strålar.

Tycker även om inspirationen att slå upp i en bok och fortsätta skriva eller att titta på TV (en film eller serie) och sedan fortsätta skriva utifrån den.

I det stora hela var det en vacker bok. Den har säkert inspirationsmöjligheter men tyvärr blev jag  besviken eftersom det saknades förklaringar. Titeln blev då missvisande för mig liksom baksidestexten att boken hjälper författare att komma igång med skrivandet.

2 pennorJag ger boken 2 av möjliga 5 pennor baserat på avsaknaden av instruktioner.

Så här står det om boken i nätbokhandeln.

Om du vill skriva så kan du skriva, det gäller bara att komma på vad du vill skriva om. En del kan komma i gång och börja skriva utan ramar och riktlinjer, andra behöver tydligare strukturer att utgå ifrån, som ett tema, en inledningsmening, en bild eller bara ett ord. I den här boken har vi samlat tips och övningar som ska inspirera till kreativitet och skrivande.

Boken är till för dig som drömmer om att bli författare eller som bara vill komma i gång med att skriva. Den kan även användas tillsammans med andra i till exempel kurser och studiecirklar.”

Vid pennan

Monica

Allt eller inget av Simona Ahrnstedt

Bokrecension

Allt eller ingetFormat: Storpocket

Antal sidor: 317

Utgivningsdatum: 2018-03-07

Förlag: Bokförlaget Forum

ISBN: 9789137152547

Recensionsex: NEJ

Jag gillar verkligen Simona Ahrnstedts böcker och hennes skrivarröst. Hon är onekligen romance-drottningen och kryddar med fantastiska scener med erotik. Karaktärerna är trovärdiga och svåra att inte gilla – oavsett vilka baksidor som dyker upp hos dem.

Det är het passion, stor kärlek, avundsjuka och småaktighet i en enda hopkokt röra. Precis så som en bra bok ska vara. Detaljerna är många och hon lyckas fånga mig från första sidan. Jag hade svårt att släppa boken.

Så här står det på nätbokhandlarnas sidor och baksidan av boken:

”Lexia Vikander är copywriter på en reklambyrå och älskar sitt arbete. Ändå känns det som om hon inte riktigt passar in. Som om alla andra kvinnor i reklamvärlden är självsäkra och perfekta. Alla utom hon. Dessutom är det stökigt på jobbet. En ny ägare har tagit över, och ryktet säger att många ska få sparken. Lexia saknar både formell utbildning och vassa armbågar och är inte den självklara stjärnan.För att trösta sig själv sitter hon i en bar och dricker alldeles för många rosa drinkar. Ingen flirtar med henne, och hon tänker än en gång att hon verkligen inte förstår sig på män. Men plötsligt sitter han bredvid henne, den snyggaste man hon kan tänka sig. Och han ser henne, verkligen ser henne.Adam Nylund är en hård man. Han är värstingen från förorten som blev vd och är känd för sin hänsynslösa stil. Nu är han i Stockholm för att rensa upp på reklambyrån hans vän har impulsköpt; för att sålla agnarna från vetet. Egentligen vill han bara fokusera på arbetet.Men kvinnan på barstolen intill väcker hans intresse. Kanske är hon precis den avkoppling han behöver innan han startar sitt nya jobb. Han ser henne. Och han gillar det han ser. I alla fall tills hon fyllekysser honom och sedan kräks på hans skor. På måndag morgon möts de igen. Lexia och hennes nya chef: Adam.”

Miljön är reklambranschen och väl igenkänd. Business och pengar är ledorden och flertalet inblandade jagar makt och erkännande – precis som i verkligheten i vissa branscher.

Här kan du läsa lite ur inledningen. Klicka på länken!

4 pennor

Jag ger boken fyra av fem möjliga pennor och ser fram emot att få läsa mer av Simona.

Vid pennan

Monica

 

 

Bortom all genans av Eva Swedenmark – bokrecension

Tredje och sista självständiga delen i De fyras gäng.

Bortom all genansFormat: Inbunden

Serie: Del 3 i ”De fyras gäng”

Antal sidor: 205

Utgivningsdatum 2018-08-14

Förlag: Ordberoende Förlag

ISBN: 9789187595905

Tusen tack Eva för gåvan. Vilken fantastisk serie du har skrivit. Samtliga böcker går att läsa självständigt men skratten ökade givetvis när igenkänningen av damernas upptåg blev tydlig.

Boken ger verkligen hopp åt oss med några år på nacken. Att våga testa, att ge sig hän, att uppleva och leva ut våra drömmar, precis som du, Eva, skriver ”utom all genans”. Det tilltalar verkligen mig. Jag vågar och vill testa gränser. Men dessa härliga tjejer går längre än så. De ger sig hän ordentligt och finner nya saker i livet. Wow, säger jag bara.

Detta är en serie som alla över 55+ borde läsa. Och för oss som uppnått pensionsåldern är den ett ”måste”, tycker jag.

Boken är lättläst och jag läste ut den på en dag – i strålande solsken. Det var svårt att dra ner mungiporna eftersom de fastnade som ett fånigt smile i ansiktet och känslan av glädje satt kvar länge.

Här kan du läsa om första delen. Klicka på länken.

Här kan du läsa om andra delen. Klicka på länken.

4 pennorDen här delen får 4 pennor av 5 möjliga.

Hela serien totalt får 4 pennor.

Så här står det på nätbokhandelns sidor om boken (och i baksidestexten):

”En för alla – alla för en

I den avslutande tredje delen om De fyras gäng reser vännerna Garbo, Pamela, Anita och Ingalill till Vietnam för att fundera över framtiden.

Men långt borta kommer deras tidigare liv nära.

De träffar en polis som inte kan släppa tankarna på vad som hände när deras båt i Vaxholm brann.

Och hur var det med deras pengar som de kom över lite för lättsamt ska allt de vunnit tas ifrån dem?

De fyras gäng är tillbaka.

En kvartett kvinnor som visar sig själva och världen att man ska akta sig för att räkna bort kvinnor 60+.

De besitter kraft och fantasi och efter Garbos uppmaning till dem: Om ni inte börjar leva gör jag slut har de tagit makten över sina egna liv och förverkligat hemliga drömmar de trodde skulle förbli ouppfyllda.

I den tredje boken har de rest långt bort och funderar på att kanske slå sig till ro med vad de uppnått. Men när de inser att det finns män som underskattar kraften hos dem och ser dem som töntiga tanter enas de om att försvara det de vunnit och försåtligt och uppfinningsrikt hämnas på de som underskattar dem.

En för alla, alla för en, säger Garbo, Ingalill, Anita och Pamela i De fyras gäng. De inser att de alltid kommer att fortsätta drömma och att målet för drömmarna ibland är själva drömmen och resan för att uppnå den.”

Missa inte den här serien och än en gång: TACK Eva för att jag hade turen att vinna dessa böcker av dig. De har verkligen fått mig att må bra.

Vid pennan

Monica

 

Visit Us On FacebookCheck Our FeedVisit Us On LinkedinVisit Us On YoutubeVisit Us On Pinterest