Currently viewing the category: "Bokrecension"

Skrivtips för hur du kan skapa en trovärdig protagonist

Här på min blogg händer det spännande saker under 2019. Det lovar jag.

Varje måndag kommer jag – som tidigare – att berätta om någon bok som jag läst. Ibland blir det en recension. Onsdagar och fredagar ger jag andra tips. Det kan vara effektivitetstips, skrivartips eller må bra-tips. Jag kommer att varva dessa. Allt för att alla ska kunna få ut något spännande av min blogg.

Idag bjuder jag på ett skrivartips, nämligen hur du kan skapa en trovärdig protagonist.

Trovärdig protagonist

Pro betyder för = Protagonist

Anti betyder mot = Antagonist

I alla böcker bör det endast finnas EN protagonist, dvs huvudkaraktär som romanen handlar om. Undantaget är ibland vissa kärleksromaner som kan påvisa att båda inblandade i kärleksaffären är protagonister. Då blir den ene antagonist till den andre mellan varven. Det är inte en lösning att rekommendera men den finns.

Din protagonist måste vara mänsklig, gärna med en stor konflikt inombords. Du bör introducera protagonisten direkt på sidan 1 i din roman. Här är tekniken för att skapa en trovärdig protagonist. Skriv upp 1-3 sidor med underlag baserat på följande. Använd dessa lite då och då i din roman.

 • Låt karaktären utsättas för fara. Det kan vara både fysisk och psykisk fara.
 • Tillåt karaktären att offra något. Karaktären måste utvecklas. Ibland kan det ske på bekostnad av insikter, andra gånger på bekostnad av materiella ting.
 • Gör karaktären dygdig men överdriv inte.
 • Gör karaktären generös. Alla uppskattar generösa personer. Fundera ut i vilket sammanhang din karaktär är generös.
 • Visa upp karaktärens skicklighet och klokhet.
 • Gör karaktären attraktiv men balansera upp detta. För att skapa karaktärens personlighet, kan du behöva göra tester på denne person. Om du inte själv har underlag för tester, rekommenderar jag att du anmäler dig till min onlinekurs ”Utveckla dig själv eller din karaktär”. Genom 30 olika tester kommer både din karaktär och du att utvecklas. Klicka och läs vidare.

Lycka till med ditt skapande!
Monica

 

Boktips – Novellix noveller

Agatha Christie - Diamedes hästarIdag tänkte jag tipsa om Novellix noveller. Det är små härliga inbundna noveller. Jag hade turen att vinna en sådan liten bok i Facebookgruppen om Feelgood. Det var Agatha Christies ”Diomedes hästar”. Tusen tack till Sofia Ymén för boken.

Agatha Christie är alltid en läsframgång. Detta var kanske inte en av hennes bästa böcker, men den var en sann Christie-bok.

Så här står det på nätet om boken.

Beskrivning av boken

”Kriminalförfattaren Agatha Christie är världsberömd för sina böcker, vilka har sålts i mer än tre miljarder exemplar. Den femtonde september 2015 skulle hon ha fyllt 125 år, vilket firas stort i hela världen. Diomedes hästar är hämtad från novellsamlingen Herkules storverk (1947). Berättelsen handlar om en av Christies mest kända karaktärer, detektiven Hercule Poirot, som får lösa ett fall som både går ut på att avslöja en knarklangare och att skydda en ung kvinna från att dras med i dekadensen. Novellen är nyöversatt av Helen Ljungmark.

”Vem är ni egentligen?” sa hon. ”Ni var inte med på festen.” ”Nej, jag var inte med på festen. Jag är en vän till doktor Stoddart.” ”Är ni också läkare? Ni ser inte ut som en läkare.” ”Mitt namn”, sa Poirot och lyckades som vanligt få det enkla meddelandet att låta som första aktens slutreplik, ”mitt namn är Hercule Poirot …” Effekten uteblev inte. Ibland hade Poirot haft den smärtsamma erfarenheten att en okänslig yngre generation aldrig hade hört talas om honom. Men det var tydligt att Sheila Grant hade gjort det. Hon var handfallen – mållös. Hon bara stirrade och stirrade.”

Vem var Diomedes?

Det fanns flera som hette Diomedes i den grekiska mytologin men den mest kände var en hjälte i det trojanska kriget. Han var kung i Argos och en berömd krigare. Kanske var han även en av de som gömde sig i den trojanska hästen. När han kom tillbaka från kriget upptäckte han att hustrun varit otrogen och att han blivit undanträngd som kung.  Historien om Diomedes varierar.

Jag tror att Agatha Christe anspelar på den Diomedes med sin novell. Den handlar mycket riktigt om en militär. Men sedan skiljer sig berättelsen åt.

Om du är en upptagen person rekommenderar jag dig att satsa på Novellix noveller. De är korta och du hinner läsa dem utan att det tär på tidskapitalet.

Lycka till med läsningen

Monica

 

Lucka 22 – Layout-tips

Du behöver veta hur du ska ställa upp din text. Någon gång i livet skriver du. Det kan vara ett brev, en text på en bloggsida, en presentation, ett CV när du söker jobb, en broschyr, en personaltidning eller något helt annat.

Layout handlar om att ställa upp texten, att skapa en skiss som gör det lätt för mottagaren att läsa och förstå. Skriver du i Word, kan du behöva skapa mallar för ditt skrivande. Då måste du känna till normer och regler för hur du ska skriva. Hur bred ska marginalen vara? Vilket teckensnitt och vilken storlek ska du använda? Hur ska du göra rubriker? Ja frågorna är många.

Jag har utbildat i layout och Office-program som Word i över trettio år. Första gången jag skulle köra en kurs i Layout, insåg jag hur lite jag egentligen visste. En research som varade i flera år, startades. Jag gick massor med utbildningar för att lära mig. Syftet var att skriva så att andra finner det enkelt att läsa. Biblioteket gav mig böcker att låna. När jag hade läst ca 30 stycken, valde jag att köpa alla Hallbergs böcker. De finns fortfarande kvar i min bokhylla. Hallberg och några andra stora gurus blev mina layout-gudar.

En av de viktigaste sakerna som jag lärde mig var att en rad aldrig bör överstiga 13 cm i bredd. Längre rader orkar inte ögat med.

När jag hade pluggat färdigt skapade jag min första bok i Layout. Den har sedan getts ut efter omarbetning fler än tre gånger. Nu i somras gav jag ut en ny bok i ämnet. Den innehåller visserligen en del äldre information också. Layout hade upprinnelse i Guthenbergs 1500-tal.

På 80-talet satt jag själv med i SIS (Standardiseringskommissionen i Sverige) som representant för bland annat regler om tabulatorlägen. Det visste du kanske inte?

Idag avslutar jag med de viktigaste skrivreglerna nedan att användas vid dokumentskrivning:

 • Marginalerna bör vara minst 2 cm
 • Radlängden bör aldrig överstiga 13 cm (ca 63 nerslag)
 • Rubriker bör skrivas i teckensnitt utan fötter – typ Arial – för att synas
 • Rubriker bör vara i storleksordning som är delbart med siffran 6, dvs 18, 24, 36 punkter
 • Rubriken kan lämpligen stå i vänstermarginalen MEN texten bör placeras i tabulatorlägena
 • Brödtext, dvs löpande text, bör skrivas med teckensnitt med fötter. Times New Roman är ett lämpligt snit

Exempelvis:

Rubrik och brödtext - ex

För dig som vill lära mer, erbjuder vi dels en onlinekurs i 20 veckor i Layout, Design och Formgivning. Dels kan du få köpa min ”Handbok i textproduktion” som ger dig exempel på allt du behöver veta om layout och skrivregler.

Här kan du läsa Iréne S Räisänens fina recension för handboken. Klicka på länken!

Recension handboken

Iréne skriver bland annat:

Referens handbok i textproduktion

Idag får du julrabatt på både onlinekurs och bok. Klicka på länkarna nedan för att beställa.

Stort lycka till med ditt skrivande!

Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

En kvinnas smak av Nora Roberts

Idag är det måndag – boktipsardag – och den 17 december i vår adventskalender. Som du vet använder jag varje måndag på min blogg till att tipsa om en bok som jag har läst. Sedan brukar jag ha ett inlägg på onsdagar och ett på fredagar, då med skrivartips eller effektivitetstips som hjälper dig frigöra tid. Ibland kan det även bli ett matrecept eller något annat användbart.

Idag har jag tänkt tipsa om att blogga, förutom bokrecensionen nedan.

För att skapa en blogg eller websida krävs att du vet hur du bygger upp sidorna, gör blogginlägg, lägger in plug-in (dvs små program som hjälper dig i hanteringen, i automatiseringen och i att skydda din sida). Vill du på kort tid lära dig detta och få klart din websida? Idag jag bjuder jag dig på rabatt på vår onlinekurs ”Skapa en professionell websida”.

Ordinarie pris är 1.500 kronor

Ditt pris t o m julafton är endast 1.000 kronor – ett kanonerbjudande. Boka dig nu genom att klicka på länken ovan. Du väljer själv när du vill starta.

Bokrecension

En kvinnas smak av Nora RobertÄnnu en Nora Roberts har jag läst. Den här gången En kvinnas smak. Nora Roberts är alltid Nora Roberts och det innebär feelgood. Tyvärr tyckte jag att den här boken var både tråkig och motsägelsefull – inte samma sting som i många andra av hennes böcker.

Så här står det om boken på nätbokhandeln:

Summer Lyndon har en gyllene regel: att aldrig blanda affärer med nöjen! Tack vare den regeln, tillsammans med ambition och envishet, har hon nått toppen. Hennes kokkonst i allmänhet och desserterna i synnerhet är kända och uppskattade över hela världen. När Blake Cocharan ger henne fria händer att förvandla hans hotellrestaurang till världens bästa, kastar sig Summer över uppgiften – efter en viss tvekan. Jobbet kan hon klara av inom ett halvår, hon är ju trots allt expert. Utmaningen ligger snarare i hur hon ska klara av att stå emot uppdragsgivaren …

Som du ser ovan, startar motsägelserna redan i baksidestexten. Det står ”kastar sig Summer över uppgiften – efter viss tvekan”. Hon tillverkar lyxiga desserter och kakor men i boken älskar hon själv skräpmat. Det blir mycket hamburgare och pizza, exempelvis.

Boken är lättläst och innehåller en hel del passion och erotik, som brukligt i Nora Roberts böcker. Jag ger den 3 av 5 pennor. En bra bok när du inte vill tänka utan bara ligga på sofflocket och låta dig förföras.

3 pennorVid pennan

Monica

 

Råttfångaren av Kamilla Oresvärd

Bokrecension

RåttfångarenDen här boken rekommenderas varmt till dig som gillar mindre blodiga kriminalromaner. Jag tycker den har en viss del feelgood inom sig med anledning till själva handlingen. Märkligt nog påminde genren mig om förra veckans kriminalroman av Jan Mårtensson – Mord i blått.

Boken Råttfångaren var mycket lättläst och på slutet svår att släppa. Läste ut den på en dagsresa till Lübeck. Jag tyckte den var riktigt fin bortsett från att den på de första sidorna distanserade mig som läsare eftersom författaren har startat många meningar med ordet ”Hon”.

På sidan 12 står det exempelvis:

”Hon vill inte lämna detta. Hon vill stanna kvar i lugnet och värmen och känna hur solen smeker hennes ansikte varje morgon. Hon rundar hörnet och kliver in i frukostmatsalens uteservering.”

Tre gånger står ordet ”Hon” i tre meningar efter varandra. Det gjorde att jag hängde upp mig i läsningen initialt. Men sedan flöt texten på.

Maken som älskar hårdkokta deckare och kriminalare var inte lika förtjust i boken som jag. Men han höll med om att den var i samma genre som Jan Mårtenssons böcker.

Jag rekommenderar boken som julklapp till någon som gillar mindre blodiga romaner, således. Ser fram emot mer av Kamilla Oresvärd. Detta var den tredje boken som hon har skrivit.

Tack Bokfabriken för att jag fick möjlighet att recensera och läsa boken.

Så här står det om boken i nätbokhandeln:

”STINA SEGER har tagit en välbehövlig semester och är i Marbella med sina två bästa vänner Amelie och Carolina. När hon kommer hem till Sverige blir inget som hon tänkt sig. Hon blir omplacerad från sin tjänst vid Göteborgspolisen och vad värre är, Amelie försvinner spårlöst.

Stina får inte arbeta med fallet. Trots det blir hon inblandad och befinner sig snart mitt i en katt och råtta-lek där inget är vad det ser ut att vara. Ju mer hon nystar i fallet, desto mer inser hon att sanningen finns henne skrämmande nära. Samtidigt börjar tiden rinna ut. Kanske är det redan för sent? Råttfångaren är en klaustrofobisk spänningsroman om hur lögner och fasansfulla hemligheter från det förflutna hemsöker både de skyldiga och de oskyldiga. Ingen går säker och ingen går att lita på.

Råttfångaren är en fristående uppföljare till Minnesbäraren (2015) och Jägaren (2017).

KAMILLA ORESVÄRD har bland annat läst språk och litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet och arbetar sedan många år tillbaka som ansvarig för kommunikationsfrågor i ett internationellt bolag. Hon bor i Göteborg och har man och två döttrar. Kamilla debuterade 2015.”

5 pennorJag ger boken full pott, dvs fem av fem pennor och rekommenderar den varmt som julklapp.

Adventskalender-erbjudande

Pojkarna Bus och de 3 nycklarnaSkulle du vilja ha ett tips för en barnbok, passar jag på att rekommendera den som jag skrivit för barn 5-11 år. Det är en kapitelbok som du kan läsa för barnen eller låta dem läsa själv. Just nu får du den till julklappspris av mig. Ordinarie pris är 138 kronor plus frakt. Du får köpa den för 100 kronor + frakt.

Beställ barnboken Pojkarna Bus och de 3 nycklarna här via länken.

Vid pennan
Monica

 

Rivalerna av Lorayne Ashton

Rivalerna av Lorayne AshtonBoktips

Andra gången jag läser den här boken och jag är lika imponerad av storyn som första gången. Den är som perfekt feelgood-bok ska vara. Innehåller kärlek, dramatik, spänning, kriminalitet, lite erotik osv.

Jag rekommenderar den varmt.

Så här står det om den på nätet och baksidan:

”Trots den starka bevakningen angrips invånarna i det legendariska 777 Park Avenue. En del av invånarna på Park Avenue 777 drabbas av stölder och intrång som inte borde kunna inträffa med det säkerhetssystem de betalar för. Samtidigt utkämpas en strid om posten som styrelsens ordförande mellan två rivaler med miljontals dollar som vapen – en kamp som bir dubbelt intressant genom  att den ene är man och den andra kvinna. Invånarna i det legendariska huset fortsätter att förse societetsspalterna med material, men sällan skrivs det om att även de får sin beskärda del av problem, tvivel, rädsla och sorg i sin guldkantade värld.”

Boken kan vara svår att hitta. Testa att låna den på bibliotek eller köp via antikvariat. Du ångrar dig inte om du gillar Nora Roberts eller Cartlands romaner.

Vid pennan
Monica

Ett enda steg – av Heather Mills McCartney

Heather Mills - Ett enda stegBoken är intressant ända till slutet. Svår att lägga ifrån sig. Jag var nyfiken och ville verkligen veta. Samtidigt var den skriven på ett nästan amerikanskt sätt. I boken får du uppleva hennes 34 år och all den positivitet som hon åstadkommer. Den är nästintill svår att tro på. Trots alla motgångar vandrar hon lugnt vidare, vilket får mig att tro att kanske några av alla de saker som hon berättar är aningen överdrivna. En av hennes före detta män säger i en intervju:

She told me so many fibs that if she’d said it was raining, I would have checked.”

Kanske är det så, kanske inte. Boken är lättläst och skriven med ett för mig tilltalande språk. Vi får följa henne från den tragiska barndomen till hennes förälskelse i Paul McCartney. Boken slutar strax innan deras bröllop 2002. Hon är en känd modell, trots amputation av ett ben, och engagerade sig helhjärtat åt att hjälpa andra i samma situation samt i sin kampanj mot landminor.

Det är en biografi, skriven  tillsammans med författaren Pamela Cockerill, men i skönlitterär form och blir därför aldrig tråkig. Tvärtom!

Själv blev jag lite nyfiken på vad som hände sen. Enligt Wikipedia fick hon en dotter med Paul McCartney. Paret separerade under våren 2006 och är numera skilda. Liksom Paul är hon engagerad vegetarian och hennes hälsoföretag är flerfaldigt prisbelönade.

På nätbokhandeln står det:

Heather Mills McCartney har upplevt mycket under sitt liv. Med en brutal far och en mor som övergav familjen då Heather var nio år gammal fick hon tidigt ta ett stort ansvar. Hon rymde hemifrån vid fjorton års ålder och levde ett kringflackande liv. Men hon fick kraft att börja om och blev så småningom en framgångsrik modell. Då inträffar olyckan som kunde ha varit slutet för hennes drömmar – hon förlorar sitt ena ben i en olycka. Men hon ger inte upp, utan fortsätter att arbeta som modell och börjar även engagera sig i kampen mot landminor. Det är under välgörenhetsarbetet som hon träffar ex-Beatlen Paul McCartney som hon numera är gift med.

4 pennorOm du är intresserad av Beatles, rekommenderar jag dig att läsa boken. Vill du bara ha en lite annorlunda feelgood-bok, rekommenderar jag dig att läsa boken.

Jag ger den 4 pennor helt baserad på underhållningsvärdet – inte sanningen – i boken.

Vid pennan
Monica

Den lilla bokhandeln runt hörnet – av Jenny Colgan

den-lilla-bokhandeln-runt-hornet_pocketBokrecension

Detta var en överraskning. Jag hade hört både positiva och negativa kommentarer, innan jag startade min läsning. Kanske var det därför som jag älskade boken. Den levde verkligen upp till mer än mina förväntningar.

Någon hade sagt att den var lite trög att komma in i. Det tyckte inte jag. Jag hade på några timmar plöjt igenom nästan 100 sidor och hade svårt att lägga den ifrån mig. Njöt verkligen av både läsningen och att få vara där i Skottland med Nina och hennes böcker, hennes vardag och längtan efter kärlek.

5 pennorDen här boken får full pott av mig, dvs 5 av 5 möjliga pennor.

Min rekommendation – om du gillar feelgood – läs den!

Låt mig få citera ett litet stycke ur den, så förstår du hur färgat hennes språk är.

”Till en början kunde Nina inte följa någon. Det var lite som att åka Virvelvinden på ett nöjesfält där man måste skrika om man ville åka fortare. Det var mycket skrik och rop och männen fick armbåga sig fram, och först verkade allt bara vara ett enda kaos: en rugbymatch på ett dansgolv.”

Visst har hon ett ljuvligt språk och helt förtjusande liknelser och metaforer?

Så här står det i nätbokhandeln:

”Nina Redmond älskar böcker och som bibliotekarie får hon göra det hon gillar allra mest matcha rätt bok med rätt person. Men när hennes älskade bibliotek tvingas stänga står hon plötsligt utan jobb och har ingen aning om vad hon ska ta sig till. Men så hittar hon en annons om en charmig liten skåpbil och får en idé: hon ska starta en egen bokhandel, på hjul! Med all styrka, mod och optimism som hon kan uppbåda och därtill sitt livs samlade besparingar gör Nina sig redo för en nystart i de vackra skotska högländerna. Men verkligheten visar sig vara något helt annat än den verklighet hon gärna drömmer sig bort i. Hon möter en mängd människor som både förgyller och förpestar hennes tillvaro, till exempel en charmig tågkonduktör och en barsk och fåordig bonde på granngården.”

 

Vid pennan
Monica

 

 

Vägen till altaret – av Nora Roberts

Nora Roberts_vagen-till-altaret_haftadBokrecension

Nora Roberts är alltid Nora Roberts, brukar jag säga. Den här gången är jag inte lika säker. Visst, boken är en feelgood med kärlek, sex och lite dramatik. Men den är definitivt inte en av hennes bästa.

Jag har läst flera av hennes böcker om klanen MacGregor. En del, och framförallt den första, var förtjusande. Här kan du se min recension av den första boken i serien.

Denna bok, däremot, handlar om hur Daniel MacGregor (klanens huvudman) vill få sina kvinnliga barnbarn gifta och därmed smider planer för detta.

Boken är således indelad i tre delar, en för varje barnbarn.

Del 1 är förutsägbar (liksom alla delarna, givetvis). Del 2 är närmast tråkig i sin upprepning, och del 3 bjuder på en del motstånd men slutar precis så som jag visste på sidan 1.

2 pennorNej tack, den här boken kommer jag inte att läsa om. Däremot är det en feelgood för dig som gillar den genren och jag ger den 2 pennor av 5 möjliga.

Så här står det i nätbokhandeln:

”Daniel MacGregor smider nya planer. När han ser tillbaka på ett långt och lyckligt liv tillsammans med sin hustru Anna, finns det inget han önskar så mycket som att hans tre äldsta barnbarn också ska få uppleva äktenskaplig lycka. Och han har redan handplockat tre intet ont anande kandidater som han tycker skulle vara perfekta män åt Laura, Gwendolyn och Julia. Men det kan mycket väl visa sig bli hans svåraste matchmaking någonsin, för de tre kvinnorna är helt fokuserade på att göra karriär att gifta sig är det sista de har i tankarna. Som tur är har gamle Daniel fortfarande ett eller två ess kvar i rockärmen …”

Vid pennan
Monica

 

Det du inte vet av Anna Jansson

Anna Janssons det-du-inte-vet_pocketBokrecension

Jag älskar Maria Wern, både i böckerna och på filmerna. Den här boken var värd varenda minut. Sträckläste den.

Jag har läst nästan alla hennes böcker och tycker verkligen att den här är en av de bästa som hon har skrivit. Boken får full pott, dvs 5 av 5 möjliga pennor och jag rekommenderar varmt att du läser den om du gillar spänning.

5 pennor

Så här står det på nätbokhandeln om boken:

Sensommarvärmen dröjer sig kvar på Gotland. Maria Wern är på fest hos sina nya grannar i Åminne när en explosionsartad brand utbryter i ett hus i närheten. Dådet sätts i samband med en serie inbrott i sommarstugeområdet. Morgonen därpå försvinner Tomas Hartmans dotter Sofi spårlöst från stranden i Åminne. På uppdrag av Region Gotland utredde hon konsekvenserna av oljeborrning på ön. Försvinnandet sker dagen innan resultatet ska presenteras. Både miljöaktivister och riskkapitalister i oljebranschen väntar ivrigt på hennes svar. Demonstrationerna mot oljeborrning drivs av Rasmus Flöjel, Sofis pojkvän under gymnasietiden. Allt fler ansluter sig till protesten. Tomas Hartman för en förtvivlad kamp mot tiden för att finna sin dotter. Han vet hur ängslig och sårbar hon egentligen är och hur hårt hon får kämpa mot sina egna demoner. Anna Jansson bjuder på både aktualitet, stegrande spänning och lite romantik i Det du inte vet – den nya kriminalromanen om Maria Wern.”

Läs och njut!
Vid pennan
Monica

Visit Us On FacebookVisit Us On LinkedinVisit Us On YoutubeVisit Us On PinterestVisit Us On Google PlusCheck Our Feed