Currently viewing the category: "Bokrecension"

Livet blir aldrig som man tänkt av Anethe Bergendahl

Bokrecension

Livet blir aldrig som man tänkt av Anethe BergendahlAnethes bok tog tid på sig att fånga mig.
De första 100 sidorna upplevde jag som distanserade med upprepningar av orden hon och han. Mina förväntningar var stora. Jag hängde upp mig på några felstavningar och grammatiska fel.
Boken fick mina tankar att gå till boken Bitterfittan i vilken frasen ”Livet blir aldrig som man tänkt sig” återkommer. Namnet på boken lät även tankarna gå till den svenska filmen med nästan samma namn ”Det blir aldrig som man tänkt sig”. Ingen av dessa har någon som helst koppling till Anethes bok med det fantastiskt fina omslaget.

Exempel på distanseringen på sidan 22, innebar att meningarna startade med:
Han höjde …. / Fast han verkar … / Och hon i sin tur … / Jessica svarar … / De utväxlar …. / Men Jessica märker … / Hela hans ansiktsuttryck … / Jessica undrar … / Hon vill så gärna fråga … / Han kanske …. / Jessica kan inte … / Han har kanske … / Hon sitter tyst …

Jag är övertygad om att boken hade mått bra av att kortas ner i transportsträckorna men som författare är det svårt att stryka. Ändå är det så viktigt med ”kill your darlings”.

Hundra sidor in i boken, var jag såld. Då kom planteringarna. Anethes ord fångade mig:
”Men hon själv däremot, ängslas över de diffusa smärtorna i magen som kommer och går hela tiden.”

DÅ stegrades min nyfikenhet. Boken grep tag i mig. Sedan sträckläste jag den och uppskattade vad jag läste. Det var som om en osynlig mur hade raserats. Oväntade händelser inträffade och jag ville veta hur den skulle sluta.

Ett extra plus var den fina dedikeringen i boken från Anethe. Tack!

Så här står det på nätbokhandeln om boken:

Jessica Schöön har nyss fyllt fyrtio och arbetar som sekreterare i Malmö. Äktenskapet med Niklas rullar på och deras femtonårs bröllopsdag närmar sig. Plötsligt över en kväll förändras allting. Det som absolut inte får hända – händer. Niklas lämnar henne. Jessicas tillvaro krossas. Förbjudna känslor pyser fram och det blir allt svårare för Jessica att behålla hemligheten utan att bli avslöjad. Livet blir aldrig som man tänkt är första delen i en trilogi.

Feelgoodroman om hur livet obarmhärtigt och drastiskt kan förändras på några få sekunder. Men vad händer när mattan bokstavligen rycks undan fötterna? När hela ens liv krackelerar och bara känns som en enda stor bluff. Romanen handlar också om hur man samlar nya krafter och mod för att gå vidare. Långsamt förändras Jessicas prioriteringar om vad som är viktigt i livet.

Slutet blev lite obekvämt för mig. Jag förstår att det är Anethes sätt att få mig att läsa nästa bok. Ändå blev jag besviken. En bok bör alltid avslöja och lösa upp alla planteringar, ge svar och helst inte avslutas med en cliff hanger som känns mer frustrerande än lockande.

2 pennorJag rekommenderar boken för dig som gillar att läsa Feelgood, ger den två pennor och önskar Anethe stort lycka till med nästa bok i trilogin.

Tack för att jag fick ta del av din första roman, Anethe.

Vid pennan
Monica

 

Lucka 9 – Bygg din egen julbock samt recension av novell nr 2 i Jul igen

Recension av novell nr 2 i boken Jul igen

Endast tomten är vaken av Kristina Suomela Björklund

Baserat på Viktor Rydbergs dikt ”Tomten”, har Kristina gjort en kuslig novell i boken Jul igen, den 2 december.

Midvinternattens köld är hård,
stjärnorna gnistra och glimma.
Alla sova i enslig gård
djupt under midnattstimma.
Månen vandrar sin tysta ban,
snön lyser vit på fur och gran,
snön lyser vit på taken.
Endast tomten är vaken.

Kristina har ett underbart språk, gestaltar lyriskt och skriver så det är svårt att släppa boken, ens för en sekund.

Vill du veta vad som händer på den ärvda gården efter moster Ylva och i den skrämmande ladan? En riktig rysare. Läs novellantologin Jul igen, där min novell också finns med (som jag skrev om igår).

Boken består av många olika noveller – som en adventskalender för vuxna. Definitivt en bok att läsa om och om igen, varje december, med så olika författare; allt från unga duktiga skribenter till erfarna.

Tack, Kristina, för din stämningsfångare, som jag uppskattade.

Julbock

 

Julbock

Förra veckan tipsade jag om en fantastisk julgran som du kan tillverka själv. Den här veckan tipsar jag om en julbock som jag har fallit pladask för.

Varje år när jag och min man var nygifta, brukade han köpa mig ett smycke när vi var utomlands. Numera blir det i stället något julpynt som jag får. I år har jag fått en fantastisk snögubbe som lyfter på hatten och med en speldosa som spelar en engelsk härlig julsång. Som du förstår, har jag gott om både smycken och julpynt, ha ha.

Trots den fina snögubben önskar jag mig även en julbock.

Kolla in den här julbocken!

Länken till ovan julbock visar en underbar bock som jag ska få någon till att bygga åt mig till jul.

Jag bara älskar den. Vad tycker du? Vill du också ha en?

Ska vi göra den här dagen till JULBOCKS-dagen?

Varma hälsningar
Monica

 

Bedragen av Katerina Janouch

Bokrecension

Bedragen av Katerina JanouchJag har läst böcker av Katerina Janouch tidigare och aldrig blivit ”biten”. Den här har hon lyckats betydligt bättre med, enligt mig. Det är första boken i serien om barnmorskan Cecilia Lund.

Så här står det på boknäthandeln:

”Cecilia Lund älskar sitt jobb på sjukhuset där hon befinner sig mitt i livets mest dramatiska ögonblick, födelse och död. Privat tuffar det på, med fyra barn och äkta maken John som är fotograf samt hus i en trevlig förort. Varje dag är fylld till brädden men hon är ganska nöjd. Och så som det alltid varit, ska det alltid förbli – eller?

En oväntad händelse slår plötsligt sönder deras tillvaro. Det ringer på familjens dörr och där ute i vinterkylan står en främmande ung man, Simon. Han hävdar att John är hans far och han själv frukten av en passionerad tonårsförbindelse. Just då förbereder John en längre utlandsresa. Cecilia står med ens ensam och konfronteras med den hemlighetsfulle Simon, samtidigt som sprickorna i hennes och Johns relation blir allt djupare. Runt familjen vävs ett nät av oförklarliga händelser och svek. Det är inte helt lätt att avgöra vem som är bedragen – och vem som bedrar.”

Boken är lättläst och har en del spännande inslag. Lite besviken blev jag allt på att inte få veta hur det gick med Simon. Jag förstår att det kommer mera kring honom i nästa bok, men själv har jag lärt mig på alla de skrivarkurser som jag gått de senaste två åren, att det aldrig får finnas några olösta trådar hängande kvar när boken är slut. Det är lite som att lura läsaren. Så kände jag mig – lurad. Självfallet ska jag läsa nästa del i boken. Måste få reda på mer, men jag tycker att det gäller att göra böcker självständiga och inte beroende av varandra. Så lite besviken är jag allt.

Ändå rekommenderar jag boken. Den är utmärkt i soffan en kulen vinterdag eller i hängmattan en varm sommardag.

Här får du ett litet avsnitt som jag gillade:

Bedragen av Katerina Janouch - utdrag

2 pennorJag ger den 2 av 5 pennor.

Skrivarhälsningar

Monica

PS! Glöm inte julkalendern i morgon. DS

 

Konsten att skriva en bästsäljare bokrecension

Konsten att skriva en bästsäljareDelar av detta inlägg har jag haft med tidigare men i samband med att bloggen ändrades försvann det. Därför skriver jag om den här boken igen och med några tillägg för dig som själv är intresserad av att skriva.

För dig som skriver, rekommenderar jag den mycket lättlästa boken ”Konsten att skriva en Bästsäljare”.

Det är inte självklart att ge ut en bästsäljare och endast några få författare lyckas.

Redan i inledningen citerar boken författaren Håkan Nesser som skriver:

”Vem som helst kan inte bli författare – man måste ha viljan att först lära sig ett hantverk.”

Boken kan jag varmt rekommendera till dig som har tankar på att skriva eller kanske redan skriver. Den innehåller många spännande tips. Du får lära dig allt från genrer till ekonomi. Exempelvis står det i boken att det är ett misstag att spela ut korten för tidigt och att det kan stjälpa hela romanbygget – något som jag odelat håller med. Jag föredrar att få en knorr på slutet, när jag läser (eller en twister, som det heter på fackspråk). Ändå har jag precis fått en recension för en av mina noveller, där förlaget tyckte att min twister kom för sent. De ville ha den mer i mitten. Det vill inte jag. Då miste novellen hela sin tjusning, anser jag.

Ett annat tips som finns i boken är att frågorna måste vara fler än svaren och att det gäller att portionera ut avslöjandena i ett varierande tempo. En utmaning för oss som skriver, således.

I boken nämns också bristen på tid, något som vi som skriver ofta tampas med. Ja egentligen gör alla människor det. Alla saknar tid. Boken citerar Henning Mankell som sa:

”Hur man än vrider och vänder på det så är tiden väldigt knapp.
Man kan aldrig hitta en väska med bortglömd tid någonstans.
Det enda man kan göra är att bestämma sig väldigt grundligt för vad man INTE ska göra”

Enligt mina beräkningar tar det i snitt 1-4 månader att skriva en bok. Sedan tar redigeringsarbetet ca 12 månader. Åtminstone tar det den tiden för mig. Jag brukar skriva råmanus på ca 1-2 månader. Första redigeringsrundan och komplettering av råmanus tar ytterligare 1-2 månader. Det är sedan det börjar – själva arbetet med manuset. Mina böcker redigeras noggrant utifrån ett schema som jag har skapat. Här rekommenderar jag även Sissel Myrups lilla bok ”Steg för steg till ett perfekt manus”. Den är mycket bra att använda för att checka av att du fått med allt i redigeringen. Ofta avslutar jag med att skapa en Story Grid. Vill du veta mer om vad det är, rekommenderar jag den engelska boken ”The Story Grid” av Shawn Coyne.

När min bok är klara, skickas den till testläsare – ibland innan. Därefter går den iväg till lektör för omdöme.

När en bok är klar, börjar det stora arbetet. Det är då kontakterna med förlagen tar vid. Om författaren har tur och är tillräckligt skicklig, skapas ett avtal mellan författaren och förlaget. Sen tar det ibland drygt ett år att färdigställa utgivningen. Varje manus ska korrekturläsas och rättas, redaktör ser över att allt hänger samman och är faktaenligt osv.

Min erfarenhet är stor när det gäller facklitterära böcker. Jag har (som du säkert vet) skrivit mer än 60 st sedan 80-talet (samtliga är dokumenterade hos Läromedelsförfattarnas förening). Att skapa digitala utbildningar är också att skriva. Sedan 2013 har jag lanserat 25 digitala utbildningar med 50-100 filmer i varje. Detta behärskar jag, påstår mina kunder och deltagare.

Däremot har jag varit osäker på att skriva skönlitterära romaner. Därför investerade jag i massor med utbildningar, både fysiska och digitala. En del pågår fortfarande, andra har jag avslutat.

Nu fortskrider således författandet av min romanserie. Samtidigt blandar jag facklitterära böcker som är på gång med skönlitterära noveller. Planeringen är klar. Den här månaden är det NaNoWriMo (National Novel Writing Month) och då är fokus att skriva minst 1770 ord per dag, totalt 50.000 ord under hela månaden.

Skrivande varma hälsningar
Monica Ivesköld

 

Döden ingen ser av Anne-Marie Schjetlein

Bokrecension

Döden ingen serDen här boken påverkade mig både positivt och negativt. Jag är helt såld på Anne-Marie Schjetleins korta kapitel. Så enormt bra och lätt att ta till sig. Hon skriver lättläst om ett svårt ämne; Döden ingen ser. Det är en psykologisk spänningsroman. Och spänning var det framförallt i den sista halvan av boken. Svår att lägga ifrån sig på slutet.

Döden ingen ser är första boken som jag läst av Anne-Marie Schjetleins men definitivt inte den sista.

Jag valde ett totalt felaktigt tillfälle att läsa den här boken. Satt nämligen på lasarettets akutintag i Lund och väntade i sex timmar på att en anhörig skulle bli inlagd för gallstensoperation. Varje kväll blev det operationsdusch och fasta, varje eftermiddag plockades alla slangar bort igen. Så höll det på. Och själv besökte jag lasarettet varje dag med min medhavda bok. Den gav rysningar på många sätt – inte bara i själva handlingen utan också eftersom jag idiotiskt nog hade valt just den att ha med mig under alla timmars väntan på sjukhuset. Från fredag till onsdag väntade vi; jag, min anhörige och boken, på en så kallad akut operation. Gissa om det tyngde.

Och som den effektivitetskonsult jag är, blev jag illa till mods av både ineffektiviteten och boken – med ETT stort undantag. Vilken fantastisk uppvakningsavdelning. På grund av vissa komplikationer blev jag nämligen inbjuden att sitta även där (med min bok). Denna eftervårdsavdelning var den mest otroliga jag upplevt inom sjukvården. De var inte bara effektiva utan enormt uppmärksamma och omtänksamma med hjärtat. Brydde sig verkligen om patienterna.

Men, som sagt, tillfället för läsning av boken, var illa valt. Rysningarna fortplantade sig och med tanke på bokens innehåll, blev jag riktigt skärrad. Jag uppskattade boken men således inte stunden.

Måste få lov att citera några rader ur boken som var så motsatta det som jag själv upplevde.

”Hon var förvånad över hur lätt det varit att få en tid på Andreas Nylunds mottagning. Hon hade hört att det var svårt att få en läkartid. Tillgänglighetsproblem pratade de om på nyheterna, långa köer och väntetider. Hon förstod inte vad de pratade om.”

Jag gillar boken men hade önskat att gestaltningen var djupare. Som du kan se ovan, börjar många meningar med ordet ”Hon”. Så är det i texten, även om den är lättläst. Det gör att jag känner mig distanserad som läsare. Önskar få läsa mer av Anne-Marie och hoppas då på en djupare gestaltning.

3 pennorRekommenderar boken, speciellt för de som kanske inte är vana vid spänningsromaner eller deckare. En obehagligt behaglig bok att starta med, således. Jag ger boken tre av fem möjliga pennor.
Tack Anne-Marie för att du gav mig möjligheten att få bekanta mig med en av dina böcker.

Här är lite mer information om boken

På baksidan står det:

”Precis när du tror att allt kommer att ordna sig och livet är på din sida, det är då det händer.
En sjuksköterska hittas död på rälsen efter att ha sagt upp sig från sjukhuset. Många tvivlar på att Lotta skulle ha begått självmord. Hon verkade alltid så glad, älskade sitt jobb och var omtyckt av kollegorna.
Sjukhuskorridorerna sjuder av rykten och snart är Lottas död inte det enda märkliga dödsfallet. Kirurgen Andreas Nylund känner sig alltmer otrygg och pressad i sin arbetssituation och med det ökar risken för att allvarliga vårdmisstag begås.
När olyckan väl händer får den ödesdigra konsekvenser.”

Och så här står det på nätbokhandeln:

”Anne-Marie Schjetlein väver samman ett nät av relationer och livsöden i en dagsaktuell sjukhusproblematik. Döden ingen ser är den tredje fristående boken i serien om kirurgen Andreas Nylund och den kantstötta villaidyllen i Tylösand.”

Varma läsarhälsningar
Monica Ivesköld

 

Böcker som har stöttat mig under mitt skrivande

Jag har läst massor med intressanta böcker för oss författare. Jo, jag kallar mig författare. Trots att jag skrivit 60 facklitterära böcker, har jag aldrig förrän i år använt denna titel. Sedan jag gick med i Författarcentrum Syd och beviljades medlemskap, känns det rätt. Nu satsar jag på mitt författarskap.

En barnbok, Pojkarna Bus och de 3 nycklarna, har jag lanserat 2017 (här kan du läsa Lokaltidningens fina artikel om mig) och en av mina noveller är med i antologin Jul igen, som lanserades 1 november.

Tidigare böcker är FramgångsRIK & Lycklig en bok som ger dig instruktionerna och facit för hur du steg för steg når dina drömmars mål, förbättrar strukturen och planeringen samt ändrar beteenden för att bli lycklig och därmed framgångsrik. Alla kan läsa den. Boken ger dig instruktionerna för hur du frigör minst 6 timmar per vecka. Den utkom 2013.

2014 kom en av mina noveller med i antologin Kvinnan och Eken. Det är novellen En alldeles ovanlig dag.

Under 2015-2016 då jag utbildade mig i konsten att skriva skönlitteratur, la jag upp några noveller på Wattpad. Dessa är helt gratis och du kan läsa dem när du vill.

Utbildning i skönlitteratur och böcker att lära av

Jag har gått många spännande utbildningar sedan 2015 i konsten att skriva skönlitteratur. Dessutom har jag läst massor med böcker i ämnet. Här är några av de som jag gärna rekommenderar. På nattduksbordet ligger en hel hög med fler spännande böcker för skrivandet. Recensioner utlovas.

BästsäljareMånga fina böcker finns på marknaden. En av dem har jag tidigare recenserat (men recensionen föll bort och jag la åter upp den häromdagen). Det är boken Konsten att skriva en Bästsäljare. En mycket bra bok med härligt upplägg. Den kan jag varmt rekommendera. Boken gör väldigt bra jämförelser till de stora författarna.

Att hitta glädje i skrivandetEn annan bok som jag ännu varmare rekommenderar är Kim M Kimselius Att hitta glädje i skrivandet. En recension för boken kommer. Vad jag redan nu kan lägga till är att jag är imponerad av Kims generösa information. Hon utelämnar inget, hon stöttar och ger – hela boken igenom. Ännu en ljusglimt för kunskapen kring mitt skönlitterära skrivande.

Håll utkik! Jag lovar att berätta mer om respektive bok i kommande inlägg.

Skrivarhälsningar
Monica

 

Lova av Eva Ludvigsen

Recension.

Lova av Eva LudvigsenDet var första gången jag läste något av Eva Ludvigsen och en trevlig bekantskap. Feelgood-romanen Lova var lättläst. Jag gillade den. Tyckte att den påminde om en del andra kärleksromaner som jag läst de senaste åren, vilket är både bra och dåligt. Bra för att jag gillar den typen av text, mindre bra för att det då är lätt att blanda ihop romanerna. Boken Lova stack således inte ut jämfört med andra kärleksromaner, vilket var det enda som drog ner själva upplevelsen för mig.

Så här står det om boken på nätet:

”Att något gått snett i Lovas liv står klart när hon hoppar av en buss mitt ute i Australiens ödemark. Hon vet inte var hon är eller vad hon ska ta sig till. För att skingra tankarna tar hon jobb på en fårfarm. Medan hon gör allt hon kan för att dölja sin rädsla för både kossor, spindlar och prat om Sverige blir traktens veterinär, Chris, förälskad i den mystiska svenskan från Uppsala. Tillsammans med vännerna på Undurraga Farm hittar Lova tillbaka till sig själv och den hon vill vara. Men finns det även plats för kärlek i hennes liv? Och kan den stora kärleken verkligen övervinna allt?”3 pennor

Jag rekommenderar varmt den lättlästa boken som får 3 av 5 pennor av mig.

Trevlig läsning!
Monica

 

Bokrecension: Bodil Malmstens ”Så gör jag – Konsten att skriva”

Bodil Malmstens Så gör jagDen här boken både gillade och ogillade jag. Jag tycker om Bodil Malmstens sätt att skriva om hur hon gör när hon skriver. Däremot är jag inte förtjust i böcker som inte tydligt förklarar VAD jag ska göra. Denna bok är för mig en slags fackbok. Därför vill jag att den ska vara instruerande. Och det var den. Men ytterst lite.

Precis som titeln antyder handlar det mest om hur Bodil Malmsten gör. Inte om hur du ska göra, även om det finns några övningar i boken. Övningar som är avsedda för dig.

Bodils bok innehåller däremot mängder av lästips, vilket är bra för den oerfarne. För mig som är över 60 år och har läst nästan samtliga klassiker på Bodils lista, blir det bara en upprepning av sådant som jag redan vet.

Ändå finns det en stor charm i boken, givetvis. Ett eget uttryck, som bara Bodil Malmsten har. Det är bra. Jag rekommenderar boken för dig som gillar Bodil Malmsten och för dig som är ung eller grön i ditt skrivande och behöver tips över vilka klassiker du bör läsa och hur du bör läsa och fokusera på vissa saker.

Att hitta glädje i skrivandetBästsäljareOm jag skulle välja ut någon bra, instruktiv bok för dig som vill skriva, blir det däremot inte Bodil Malmstens bok. Vilka det blir och varför, återkommer jag till. Jag har läst massor. Några av dem ser du här. De böcker som finns här till höger, vinklar informationen olika.

Bodils bok fokuserar mycket på att vi ska läsa annan litteratur och analysera, vilket är bra. Vi lär mycket av att analysera. De andra böckerna fokuserar däremot på uppbyggnaden av texten, dramaturgiskt, hur vi ska gestalta, tips för hur vi söker förlag eller skapar en bok som blir en bästsäljare. Jag återkommer med recensioner om dessa böcker.

2 pennorJag ger Bodil Malmstens bok 2 av 5 pennor.

Skrivande och läsande hälsningar
Monica Ivesköld

 

Petter Stordalens Min hemlighetMin hemlighet – Petter Stordalen

Recension

En fascinerande bok om en kraftfull person, ett livsöde.
Boken är intressant, tycker jag, även om den är skriven i en mer berättande än gestaltande form.
Här finns några tips för företagaren som vill lyckas. Att skapa ett imperium som Stordalens kräver mod.

Intressanta citat ur boken och mina kommentarer

Han har några härliga berättelser i boken. Jag tar mig friheten att citera några utvalda rader här.

 • ”Det är sex år sedan Kalanick insåg att en tai inte är något annat än en bil med chaufför. ………. Om jag sätter ihop det till en app, tänkte Kalanick…….. Hans företag – Uber – är idag värt över 400 miljarder kronor. ……”
  – OM jag ändå hade börjat för tjugo år sedan när det fanns större möjligheter, skriver Petter att han hört folk säga.
  Sanningen är att det aldrig i historien funnits större möjligheter än nu.”

OJ så sant! Precis det som jag själv hävdar i min bok ”FramgångsRIK & Lycklig”, där jag ger läsaren verktygen för att få tid över att skapa sin lycka. Ändå är det märkligt så få människor som faktiskt kämpar för sitt inre välbefinnande, anser jag.

 • ”Flera norska bloggare når idag ut till hundratusen människor för varje inlägg. Jämförelsevis lockar en större artikel på nätet i någon av Norges största tidningar omkring tiotusen läsare. ….
  Men om man möter förändringar med öppenhet istället för med rädsla kan man börja se möjligheter. …… Bloggarna har skapat ett arbete i en bransch som för bara några år sedan inte existerande. Det är entreprenörskap.”

Det är därför det är så viktigt, anser jag, att synas i sociala medier. Som du, som följer mig, redan vet, lägger jag ner tid och kraft på att synas. Jag lär ut hur detta går till i online-kursen ”Nå ut i sociala medier”. Det är viktigt att korsbefrukta sina inlägg.

 • ”Rasiah R Leon kom till Norge som asylsökande 1998, med hundra dollar på fickan. Första jobbet blev på McDonald’s där han städade toaletterna. Han ringde hem en del till Sri Lanka och familjen. Telefonräkningen blev en chock – på 50.000 kronor. Då såg han en marknad. Han startade ett företag där ha sålde kontantkort till invandrare. …. Idag är han god för 2,7 miljarder kronor.”

Det handlar om att vända ont till gott. Att våga. Skapa mod att se möjligheter i stället för problem. Detta talar jag mycket om i min kurs ”Nålsögat – Stäng tankarna, eliminera stressen”. Så klokt, så intressant.

 • ”Det kommer aldrig att gå. Det är så vi säger. Det var det de sa till mig när jag bestämde mig för att ge mig in i hotellbranschen. ……
  …..
  Jordgubbsfilosofin blev viktig. …….
  – Du måste sälja de jordgubbar du har, sa Petters pappa till honom.
  Pappans svar förändrade Petters liv.”

Jordgubbsfilosofin har varit ett mantra för Petter och Nordic Choice hotell. Intressant. Kloka ord från en ytterst vis man, anser jag. Att ta det man har och göra det bästa av det, är ett av hans viktigaste råd.

Tycker du också det. Läs boken! Den har så oerhört många vinklingar och spännande återkopplingar. Jag håller inte med om allt, men är djupt imponerad av vad han skriver och vad han har åstadkommit.

4 pennorBoken får 4 av 5 pennor av mig. Den är suverän och värd att läsas.

Så här skriver Petter själv på bokhandlarnas internetsidor:

”Jag heter Petter Anker Stordalen. Jag gick från att vara Norges bästa jordgubbsförsäljare till att bygga upp en av Skandinaviens största hotellkoncerner. Idag har vi 180 hotell och 13 000 anställda. Hela mitt liv har jag jagat framgången. Hela mitt liv har jag haft siktet inställt på framtiden. Mot nästa mål. Mot nästa affär. Mot nästa möjlighet. Jag har aldrig haft tid eller lust att skriva en bok. Men under våren 2014 förändrades allt. Våren 2014 fick vi beskedet vi hade befarat. Att min fru, Gunhild, var dödligt sjuk. Där och då rasade min värld.

***

I Min hemlighet delar Petter Stordalen med sig av alla sina hemligheter, alla de tips och tricks som tagit honom dit han är idag både som make, far och företagsledare. En historia om att våga när andra tvekar, om att få ut det bästa av de omkring dig. En historia att både lära av och leva efter. Stordalen delar med sig av sin kunskap om företagande, investeringar, förhandling och hur man inspirerar sina anställda. Men det handlar lika mycket om resan hit, om hur blev Petter Stordalen en av Nordens största entreprenörer. Vad är nyckeln till att nå framgång? Och var det värt det?”

Läsvärda hälsningar
Monica

 

 

 

 

 

Björnstad av Fredrik Backman

Bokrecension.

BjörnstadDet här är en av de bästa böcker jag har läst i år. Jag som inte är ett dugg intresserad av ishockey eller de flesta sporter, föll fullständigt pladask för den här boken. Den gick inte att släppa. Under ett par dagar kunde jag inte lägga den ifrån mig. Den kröp under huden på mig.

Backman är fenomenal med sina karaktärer. Se bara på ”En man som heter Ove”, där han skapar empati för en fullständigt hopplös, obehaglig karl, en petimäter som borde hållas inlåst.

I Björnstad har han lyckats skapa många otroligt intressanta karaktärer. Det känns som om jag personligen lärt känna dem.

Så här står det om boken i näthandeln:

Vad betyder ett lag för en stad? Vad betyder en sport för en familj?
Allt. Den betyder bara allt.
Invånarna flyttar från Björnstad och jobben blir allt färre, men ändå lever drömmen om forna glansdagar – och det är hockeyn som är räddningen. Allt hopp sätts till det lovande juniorlaget och den kommande semifinalen förväntas sätta staden på kartan igen.
Mitt i detta finns Peter, som flyttar hem efter livet som hockeyproffs för att bygga upp sin gamla klubb, och Mira, som slits mellan advokatkarriären och ett tyst liv i skogen som fru och mamma. Där finns också 15-åriga flickor och deras odödliga vänskap och 17-åriga pojkar som spelar hockey med en hel stad på sina axlar. Men när ett allvarligt brott sker visar det sig hur villigt ett samhälle förfört av framgång är att se mellan fingrarna och hur långt vi är redo att gå för att skydda våra barn.
Björnstad är Fredrik Backmans allvarligaste roman hittills. Det är en berättelse om kärleken till en folkrörelse, men även om manlighet, identitet och längtan efter att få visa vem man verkligen är.”

Jag rekommenderar dig verkligen att läsa boken. Lär känna dessa människor, på gott och ont. Boken säger så mycket. Den lämnar kraftfulla spår efter sig. Funderingarna haglar inombords. Igenkänningen är stor. Jag slets mellan skratt och tårar. Den slog ut mig som om det vore jag som var hockeypucken.

5 pennorBoken får 5 pennor av 5 möjliga av mig.

Läsvärda hälsningar
Monica Ivesköld

Visit Us On FacebookVisit Us On LinkedinVisit Us On YoutubeVisit Us On PinterestVisit Us On Google PlusCheck Our Feed