Currently viewing the category: "Bokrecension"

Gangsterälgarna av Åsa Öhnell

Bokrecension

Gangsterälgarna av Åsa ÖhnellDetta var den absolut bästa barnbok som jag har läst på länge. Helt förtjusande illustrerade Raul Leon och berättade Åsa Öhnell om det svåra ämnet mobbing, om makt, förtryckeri, rädsla och tvång.

Jag läste den flera gånger för två av mina barnbarn, till bådas förtjusning. Axel som ska fylla sju (7) år inledde diskussioner efteråt. Lille Erik två (2) år, hade också synpunkter och eftersom han är mycket duktig på att tala, kommenterade han allt som han upptäckte kring elakheter.

Vilken förtjusande och lärande barnbok. En bok som på ett tydligt sätt visar hur långt en liten parvel är beredd att gå för att slippa undan översittarna. Förtryckarna, dvs älgarna, trodde att de var tuffa. För att vara tuff, krävs mod. Dessa visade sig vara fega uslingar, som de flesta mobbare faktiskt är. Mod hade till slut den lille Ibbe som avslöjade den råa verksamheten som pågick i skymundan.

– Golare har inga polare, säger gangsterälgarna och gömmer sig fegt bakom orden för att sätta skräck i Ibbe.

Och rädd är han. Han mår, som alla utsatta, riktigt dåligt. Trots det vågar han initialt inte göra annat än lyda och går hur långt som helst för att klara sig från älgarna. Hur tar han sig ur knipan och lyckas han göra det? Ja, läs boken och diskutera den tillsammans med ditt barn. Det här är ett mycket viktigt ämne.

Boken påverkade mig starkt. Som litet barn blev jag mobbad och jag kunde med vemod känna den sorg och oro som huvudkaraktären fick uppleva.

Bilderna är fantastiska med sina starka färger och texten är så otroligt bra.

Det här är en bok som borde läsas och diskuteras i varenda skola. Ett garanterat viktigt ämne som kan ligga som tema för skolarbetet och förhindring av mobbning.

Tack Åsa, för att du skapat denna skatt på marknaden. Den får givetvis högsta möjliga betyg av mig – 5 pennor.

5 pennorKöp den eller låna den på biblioteket till barn, barnbarn, vänner etc. Den skapar insikter som är viktiga i dagens samhälle – både för barn och föräldrar. Vill du läsa lite ur början, följ länken här:
Gangsterälgarna

Varma Läs-hälsningar
Monica Ivesköld

Nora Roberts – Doften av regn

Veckans bokrecension:

Nora Roberts - Doften av regnVilken härlig romance-/feelgood-bok! Definitivt en av hennes bästa. Den gick bara inte att lägga ifrån sig. Och Nora Roberts är oftast en ljuvlig blandning av spänning, romantik, erotik och många tydliga karaktärer. Detta är en lättläst ”soff- eller strandtryckare”. Det sista ifall du är utomlands, för nu är det höst i Sverige. Själv har jag tills förra torsdagen befunnit mig i 33 graders värme och den här boken platsade utmärkt på stranden och vid poolen.

Så här står det på nätbokhandeln och på bokens baksida:

”Den kände racerföraren Chuck Rockwell dör i en krasch och hans fru Abby lämnas ensam med två små söner och med hemligheter som absolut inte får avslöjas. Journalisten Dylan Crosby ska skriva en biografi över Abbys bortgångne make och blir minst sagt förvånad när han möter Abby ansikte mot ansikte för första gången. Bilden han haft av en bortskämd kvinna som är van vid lyx och överflöd stämmer inte alls överens med verkligheten. Framför honom står en jordnära kvinna med en lätt air av mystik. Och i takt med att hans behov av att komma henne inpå livet växer sig starkare ökar också hans misstankar: Vad döljer hon egentligen för honom?”

5 pennorLäs den!

Den får 5 av 5 pennor av mig.

Läs-hälsningar
Monica

Kajsa Ingemarsson – Lyckans hjul

Kajsa Ingemarsson - Lyckans hjulBokrecension:

Boken handlar om tre kvinnor, tre öden.

Och vilka härliga personer dessa kvinnor är! Jag blev under mitt läsande nära vän med dem alla och det kändes lite vemodigt och tomt när boken slutade. Den var mycket underhållande och svår att lägga ifrån mig. Kajsa Ingemarsson skriver om det dagliga livet, det som vi alla drabbas av – hela tiden – och hon broderar med orden. Allt blir så tydligt som om en del av det hon skriver var riktat till mig personligen. Så här skriver hon exempelvis på sidan 163:

Nina masserade höger axel med sin vänstra hand. Sedan bytte hon och gjorde tvärtom. Snabbt drog hon igenom några av rörelserna hon fått av sjukgymnasten ….. Hon borde vara flitigare med träningsprogrammet …. Hon behövde det.” osv

Igenkänningsfaktorn är hög. Tack för en underbar bok. Det är första gången jag läser något av Ingemarsson men absolut inte den sista. En härlig feelgood-bok som jag varmt rekommenderar er alla att läsa.

Så här står det på nätbokhandlarnas sidor:

I ett idylliskt villaområde utanför Sävesta, en mindre stad i Mellansverige, bor Miriam, Nina och Ellinor – tre kvinnor i olika åldrar och skeden i livet. Miriam är hemmafru med två utflugna barn. Nina är frisör och frånskild ensamstående mamma till en tonårsson. Ellinor är en ung mammaledig jurist som just flyttat till Sävesta när hennes man fått ett attraktivt jobb där. Tillvaron är lugn och till synes händelselös. Så flyttar en mystisk kvinna med märkliga vanor in i ett av grannhusen, vilket får de tre kvinnorna att sluta sig samman. Ellinor – som mest drar barnvagn om dagarna – märker plötsligt att det har blivit ovanligt tyst och stilla i Miriams hus. När hon knackar på får hon veta att Miriams man Frank oväntat har lämnat henne för en annan kvinna. Ellinor och Nina försöker tillsammans rycka in och stötta Miriam som har tappat fotfästet helt och hållet. På ett oväntat sätt får nu den nya grannkvinnan, som kallar sig Janina, en avgörande roll, inte bara för Miriam, utan även för Nina och Ellinor. Och en resa till Stockholm blir en viktig vändpunkt för var och en av dem, den ger dem tillfälle att reflektera över ödets krafter och vad de egentligen vill med sina liv. Lyckans hjul är en berättelse om vändpunkter och om de vägar som på ibland helt oväntade sätt, leder oss vidare.

Kajsa Ingemarsson, född 1965, debuterade som författare 2002 och har sedan dess gett ut sju böcker som också översatts till många språk. Hon har även arbetat som manusförfattare, skådespelare och programledare inom radio/tv.

5 pennorMina varmaste rekommendationer. Den här boken ger jag 5 av 5 möjliga pennor. Läs den, avnjut den. Du kommer att längta efter mer.

Skrivar- och läshälsningar

Monica

Den lilla bokhandeln i Paris av Nina George – Bokrecension

Den lilla bokhandeln i ParisDen här feelgood-boken slog mig med häpnad. En fantastisk historia som inte påminner om någon annan bok. Språket var en utbrodering som den finaste Clara Väver korsstygnstavla med massor av nyanser.

På vissa ställen blev den nästan för mycket, men det kan bero på översättningen – eller på min uppfattningsförmåga. Stundtals blev den övermäktig och jag tappade läslusten under några få sidor. Sedan kom den tillbaka och tog mig med storm. Den var totalt oförutsägbar. En bok som absolut inte påminner om något jag tidigare läst.

Den är fylld med värme, kärlek och fick mig rejält berörd på slutet. 303 sidor fyllda med beskrivningar utmålade som av den skickligaste franska impressionist. På slutet hade hon även lagt in några sidor recept. Verkligen lustigt.

Jag fastnade för den när jag beställde pocketböcker till min semesterresa. Så här står det på nätbokhandeln:

”Jean Perdu vet precis vilka böcker de olika kunderna bör läsa för att orka med sina livsproblem. I sin flytande bokhandel, en pråm som även kallas Det litterära apoteket, säljer Perdu romaner som medicin för att kurera livets plågor. Det enda hjärta han inte kan laga är sitt eget, som har plågat honom under 21 år, sedan den ljuvliga Manon från Provence lämnade honom medan han sov. Bakom sig lämnade hon ett brev – som Perdu aldrig kunde förmå sig att läsa. Förrän en sommar, sommaren som ändrar allt och förmår Monsieur Perdu att lätta ankar. I sällskap av en ung, geniförklarad författare med skrivkramp och en kärlekskrank italiensk kock ger han sig ut på en resa längs Frankrikes floder som tar honom långt in i hjärtat av Provence. Den lilla bokhandeln i Paris är en internationell bästsäljare, fylld med värme och äventyr, och tillägnad alla dem som tror att sagornas kraft kan förändra människors liv.”

Nina George började sin karriär som frilandsjournalist, som så många andra författare. Hon har lanserat 26 böcker, både fakta- och skönlitterära och skriver ibland under tre olika alias. Hennes första bok Das Lavendelzimmer har översatts till 27 språk och har sålt i mer än 500.000 exemplar.

4 pennorJag ger boken 4 av 5 möjliga pennor och rekommenderar dig varmt att läsa denna ovanliga bok med ett koleriskt språk.

Läs-hälsningar
Monica

 

 

Mistelbarn av Cecilie Östby – Bokrecension

MistelbarnEn fin skildring av både demens, obeslutsamhet, sökande av ärftliga rötter och av att komma till insikt. Huvudkaraktären – Erike – letar och letar, framförallt i sitt inre. Karaktärerna i boken är väl gestaltade. Boken handlar också om ”den andra kvinnan” i en relation, att bli satt på undantag både från sin käresta och från sin mamma. Om varför hennes mor adopterades bort.

Cecilie Östby har lyckats få ihop boken på endast 162 sidor, lättläst och tydlig. Den hade kunnat bli ytterligare några sidor mindre om Cecilie hade kortat ner avsnittet om älskaren något. Jag förstår inte heller kopplingen till titeln – Mistelbarn – som jag tycker verkar konstruerad. Men en bok får gärna heta vad som helst för mig, så länge den ger mig något. Och det gör den här boken!

Jag rekommenderar dig verkligen att läsa den.

Precis som jag, debuterade Cecilie Östby med en skönlitterär novell i boken Kvinnan och Eken (Ariton Förlag). Cecilie är verksam journalist och har skrivit sedan hon var 9 år gammal. Vi har något gemensamt i detta. Själv skrev jag min första dikt som 7-åring. Men där slutar förmodligen våra likheter ;-).

Så här står det på webben – Aritons Förlag:

”Erikes mamma Molly flyttar till ett demensboende och börjar plötsligt minnas saker hon aldrig tidigare pratat om; minnen från den familj hon separerades ifrån när den nazistiska ockupationsmakten brände och skövlade i Nordnorge. När Erike överlever en dramatisk ambulansfärd då hon är övertygad om att dö – bestämmer hon sig för att själv göra en 630 mil lång resa i Mollys fotspår, upp till nordligaste Norge för att ta reda på vad som egentligen hände när Molly adopterades bort. Under resan börjar Erike ana att hennes egna trassliga relationer kan ha sin grund i upptrampade mönster som ärvts från generation till generation. Genom att följa spåren av mistlar får hon ledtrådar till hur hon ska kunna bryta med det destruktiva och äntligen börja leva.”

4 pennorJag ger boken 4 av 5 möjliga pennor. Den är inbunden och ändå lätthanterlig. Perfekt för hängmattan eller stranden, eller varför inte en regnig lördag i TV-soffan.

Läs-hälsningar
Monica

 

 

 

Tiggaren av Sofie Sarenbrant

Tiggaren av Sofie SarenbrantDet var länge sedan jag blev så absorberad av en bok. Denna spänningsroman var den första jag läste av Sofie Sarenbrants böcker och den blir absolut inte den sista.

Som det står på nätbokhandelns sida:

”Det är en skrämmande aktuell och spännande roman om maktövergrepp på samhällets mest utsatta.  Flera tiggare dödas i Stockholm. Men det som vid första anblicken verkar vara en psykopatisk seriemördare, visar sig snart vara del av en kallt beräknad plan på strukturell nivå. Oavsett om Tiggaren läses som en fristående deckare … kommer läsaren att få ta del av Emma Skölds starka och rättmätiga hämnd.”

Sofie har ett härligt språk, tycker jag. Hon skriver korta och lockande kapitel där perspektivet utgår från olika personer. Jag som själv numera skriver romaner, uppskattar verkligen Sofies röst.

När man skriver själv och går utbildning efter utbildning i ämnet, blir man (läs: jag) lite skadad. Detta kan ibland förstöra texterna för mig. I stället för att läsa, analyserar jag. Men när jag fick Tiggaren i min hand, var jag tillbaka i mitt tidigare underbara ”lässtadium” och jag njöt av varje minut.

5 pennorSakta men säkert leder Sofie oss, en pusselbit i taget, mot gåtans upplösning. Jag rekommenderar varmt denna bok och ger den 5 av möjliga 5 pennor, baserat på skrivarkonsten, den underhållande faktorn och lättläsheten. Tack för härliga stunder. Det var svårt att lägga ifrån sig boken.

Läshälsningar
Monica

 

Konsten att döda – av Sören Bondeson

Konsten att döda - Sören BondessonJag går många utbildningar i ämnet ”Skriva skönlitteratur”. En av de digitala kurser jag går i år, innehåller även uppgifter att läsa specifik litteratur. Vi har i gruppen läst böcker, både bra och dåliga. Samtliga har jag recenserat. Nu var det dags att läsa något om själva uppbyggnaden. Det blev Sören Bondesons fantastiska bok – Konsten att döda – Så skriver du en kriminalroman.

Den här boken tillhör definitivt en av de bättre på marknaden och kunskapen från den kan användas i allt skrivande, inte bara kriminalromaner.

Det mesta var matnyttigt i boken. Jag har hört det tidigare, läst om det, studerat det, och ändå var det presenterat på ett lättfattligt sätt som gav merinsikter. Noggrant gick Bondeson igenom allt det viktiga som är ingredienserna till en bra bok. Han beskrev olika genre, hur man gör texten levande och hur man skriver dialog. Jag fick en insikt när det gäller den inre monologen som kan vara både direkt och beskrivande. Att våga byta tempus, exempelvis i en inre direkt monolog, har jag inte tidigare funderat över.

Jag hävdar att det är mycket viktigt att göra noggranna personlighetstester på sina karaktärer för att förstå dem. Bondesons bok bekräftar verkligen detta. Hur ska du veta hur din karaktär tänker om du inte vet hur hens personlighet tar sig uttryck?

En annan viktig insikt som jag fick när jag läste boken var de olika typerna av dialog, dvs direkt, undvikande och symbolisk. Att dialoger är förknippade med undertexter, visste jag redan, men här fick jag några spännande idéer som jag måste testa i mina romaner.

Boken talade så klart om karaktärer och perspektiv. Han delar frikostigt ut en mycket tydlig checklista på hur vi ska bygga upp varje karaktär. Själv jobbar jag hårt med perspektiven. Har en tendens att blanda ihop när jag kommer i ”flow”. Nu fick jag ytterligare idéer kring hur jag kan skriva växelperspektiv. Det blir en ny utmaning för mig, inser jag.

Bondeson gick igenom scenerna och gav en utmärkt checklista för dessa såväl som att ställa sig frågor för att bygga upp romanen. Han rekommenderade att göra en synopsis utifrån följande:

 1. Scenario
 2. Nedbrytning till scener
 3. Gestalta scenerna

Och precis som jag alltid hävdat, bekräftar han att synopsisen givetvis är ett levande dokument, dvs den ändrar sig hela tiden, baserat på vad som händer och de vägar som huvudkaraktären väljer att ta. Han säger att utan scenario går vi vilse. Jag, som är planerings-freak, brukar säga att det då blir som att delta i en orientering utan karta och kompass. Sedan ger han användbar checklista för hur vi ska skapa ett scenario och vilka viktiga frågor vi måste ställa oss.

Längre fram i boken skriver han om berättarteknik och hur vi bygger upp intrigen. Han synliggör några skrivarmodeller såsom Sjustegsmodellen och även Hjältens resa. Avslutningsvis ställer han viktiga frågor för reflektion, beskriver vad det är som skapar originalitet i boken och hur vi går tillväga för att skicka till förlag.

5 pennorBondesons bok är definitivt en av de bästa böckerna avseende att skriva. Den får full pott, dvs 5 pennor av 5 möjliga. Mina allra varmaste rekommendationer får boken, framförallt för att den även innehåller texter där Bondeson analyserar och förklarar det som han betonar i boken.

Jag har tidigare rosat Kristina Svenssons Författarboken  och även Kim Kimselius bok Att hitta glädje i skrivandet. Dessa tre böcker kommer framgent att vara mina stöd i mitt skrivande.

Varma skrivar- och läsarhälsningar
Monica

Förlagsboken av Gunilla Widergren och Lars E Pettersson – recension

FörlagsbokenSå här står det på nätbokhandeln:
Den oundgängliga praktiska handboken för alla som arbetar på förlag eller med bokproduktion över huvud taget. Boken behandlar alla de olika momenten i bokframställningen. ….. I bokens fördjupningsavsnitt behandlas områden som formgivning och typografi, offerter och teknisk upphandling, papperskunskap, förlagsekonomi, upphovsrätt och avtal, marknadsföring och distribution med mera.”

Och det är helt riktigt. Detta är en bok ENDAST avsedd för professionella förlagsfolk, dvs de olika yrkesroller som förekommer där. Boken är inget för dig som skriver (författare/skribent). Den är, enligt min mening, (och jag har jobbat professionellt med detta under närmare 30 år) alltför teknisk. Men som handbok för yrkesproffs är den utmärkt.

Vill du lära dig allt om detta, men med utgångspunkt för dig som författare, skribent eller administratör som skriver mycket, rekommenderar jag min egen bok ”Grundläggande Layout”, som den hette tidigare. Numera heter den ”Layout / Design / Formgivning” – men inte heller det namnet är tillräckligt omfattande. Det är 3e utgåvan av min bok och numera inkluderar jag även alla de möjligheter du har med anledning av avancerade verktyg i exempelvis Word och andra design-program.

Länk till innehållsförteckningen (så du kan se innehållet).

Du ska veta att vi även har en digital kurs som baserar sig helt på boken. Och i kursen blir du inspirerad, får tydliga övningar, filmer som visar på HUR, text och bilagor som beskriver VAD och VARFÖR osv.
Beställningslänk till kursen, för dig som är intresserad av fördjupning i layout.

I Förlagsboken

… ingår ett stort avsnitt för redaktörer och lektörer avseende redigeringsarbetet.

Själv har jag sedan tidigare skapat en checklista som jag utgår från. Den är omfattande. Vid skrivande stund, exempelvis, har jag gjort 13 redigeringar avseende min nya roman. Fler blir det. Min checklista innehåller allt som även Förlagsboken informerar om.

Som exempel kan jag nämna att Förlagsboken går igenom flera olika korrekturläsningsprocesser. De skriver:

” I ett första, ej ombrutet, korrektur ska du kontrollera

 • Radlängd;
 • Rubrikgraderna i huvud och mellanrubriker, radavstånd och mellanrum:
 • Att typsnitt och typsort genomgående är korrekta, särskilt vid byte ……;
 • Placeringen av citat, tabeller och ……;
 • Utgångarna (ofullständig rad som avslutar stycke), blankrader och indrag vid nya stycken;
 • Löpande noter och andra hänvisningar;
 • Att gemena siffror använts genomgående …..;
 • Att det finns ordentliga markeringar i marginalen vid sidhänvisningar ……;
 • Att avstavningen är korrekt – kantläs! …..;
 • OBS således att detta är första korrekturet innan texten ombrutits.”

Sedan går boken vidare på djupet och visar upp tryckkonsten. Om papper skriver de exempelvis:

Man bör vara särskilt uppmärksam med val av papper ……… Effekten blir tydligast på bestruket papper. Hårstrecken i många typsnitt tål inte att tunnas ut för mycket …………… …………… Papperets opacitet (ogenomskinlighet) bestäms av sammansättningen av pappersmassa och andra ingredienser, av dess bulk (mått på täthet) samt av dess gramvikt.”

Det finns bilder på papper, antal sidor på arket vid tryck, layout-grids osv. Och allt är skrivet på en nivå som riktar sig till förlagspersoner – inte till dig som författare/skribent.

Innehållet i boken är exempelvis:

 • Ekonomi och avtal
 • Boken som ett lagarbete
 • Manuskriptet
 • Korrektur och kontroller
 • Formgivning
 • Typografins grunder
 • Bilder
 • Originalframställning
 • Upphandling
 • På tryckeriet
 • Marknadsöring, distribution och försäljning
 • osv

3 pennorSom proffsverktyg ger jag boken 3 av 5 pennor, baserat på att innehållet är mycket bra och tydligt men jag tycker att den är tråkig.

Skrivhälsningar
Monica Ivesköld

 

Påfågelns skugga – en iransk verklighet; av David M Perser

Påfågelns skuggaDenna bok rekommenderas varmt. Livet ser inte likadant ut numera, efter att jag läst den. Boken öppnade verkligen mina ögon för kulturella skillnader.

Denna självbiografiska berättelse tar sin utgångspunkt i Irans huvudstad Teheran på 1960-talet. Författaren David M Perser växer upp i en välbärgad miljö med en mor som är muslim och en far som är kristen. Han engagerar sig i kampen mot shahen, som störtas 1979, och är en av den hemvändande Ayatollah Khomeinis närmaste livvakter. Missnöjet med det muslimska maktmissbruket gör att han hamnar i Evin-fängelset där han utsätts för upprepad tortyr. Med hjälp av människosmugglare lyckas han ta sig till Turkiet och hamnar så småningom i Sverige där han hotas till livet och bevakas av säkerhetspolisen. Förutom den politiska utvecklingen skildrar författaren vardagslivet i Iran och sin egen utveckling från tidig barndom. Det är en engagerande, lättläst och välskriven berättelse och en ögonvittnesskildring av hur utvecklingen i Iran drabbar en enskild person. Miljöerna känns levande, liksom personporträtten. Styrkan i berättelsen är skildringen av författarens egen utveckling under den turbulenta tiden i Iran på 1970-80-talen.

Den iranska påfågelstronen med rötter i tidigt 1600-tal störtades i januari 1979. Shahen Riza Pahlavi och hans drottning Farah Diba tvingades hastigt fly landet. I kampen för ett rättvisare och mindre auktoritärt samhälle deltog en ung man i de revolutionära aktionerna.

Påfågelns skugga är hans skildring från tidig barndom i Teherans finare kvarter och i en familjs komplexa brytpunkt mellan kristendom och islam.  Han tilltalas av mullornas vilja till förändring och får allt större uppdrag inom den revolutionära rörelsen och utses till närmsta livvakt åt den från exilen hemvändande Ayatollah Khomeini. En flicka med familj från den absoluta överklassen blir hans käresta och tillsammans planerar de en framtid. Men den revolutionära utvecklingen leder till att de ungas kärlek slutar i våldsam tragedi.  Besvikelsen över det muslimska maktmissbruket leder honom till kontakter med den nya oppositionen. På Khomeinis initiativ hamnar han i det beryktade Evinfängelset och blir under ett par år utsatt för ständig och brutal tortyr.  Efter frigivning lyckas han med hjälp av människosmugglare fly till Turkiet. I Istanbul sover han i skydd av parkbänkar, livnär sig på bakgårdarnas sopor och i djupaste misär. Med hjälp av en prostituerad lyckas han överleva och hamnar slutligen i Sverige.

Påfågelns skugga är en ögonvittnesbild och samtidigt en kärleksskildring av en folklig resning som havererade och där historiska vingslag ständigt är närvarande i den fortsatta kampen.

Boken är skrämmande men insiktsfull och den ger, trots alla vedervärdigheter ett stort hopp framförallt till frihet och möjligheter för människor i nöd.

Jag har personligen träffat David, då han föreläste på Stilettlunchen i Staffanstorp. En lunch för framförallt kvinnor i regionen, som vill mötas, äta gott och få nya insikter kring livet i stort. På Stilettlunchen träffas vi första onsdagen i månaden och det krävs inget medlemskap. Vi betalar vår lunch, som serveras på Staffanstorps Gästis, och ofta är en kulinarisk upplevelse i sig.

David gjorde stort intryck på mig under föreläsningen. Redan vid starten, utsatte han mina och övrigas värderingar. Idag jobbar han just med värderingar och kulturkrockar. David berättade om hur han, när han kom till Sverige, träffade på två motorcyklister (troligen från ett beryktat band) och hur de gjorde gesten ”långfingret” åt honom. Detta är något som betyder ”bra” i vissa länder, så han uppskattade verkligen gesten.  Han berättade också att omvänt, när vi gör ”tummen upp”-gesten, betyder den något helt annat exempelvis i Iran.

David bad en av initiativtagarna till Stilettlunchen att sitta hela lunchen igenom iklädd en abaya, dvs en dräkt där endast ögonen är synliga.  David betonade att denna klädsel ofta har att göra med osäkerheten hos kvinnan samt kunskap i ämnet. De vågar inte ta av sig abayan, även om de får, eftersom den gör kvinnorna osynliga, vilket de ofta föredrar. Därför lägger han ner mycket tid på att informera dem om rättigheter, möjligheter och försöker skapa självrespekt för de som kommer hit. Både män och kvinnor behöver lära om och förstå svenska regler, menade David.

Jag passade på att slå upp i tidningen Saudi Gazette, där det stod om klädkod för svenskar som reser dit, exempelvis. Det var till och med otillåtet att bära färgglada scarfs. Så här stod det:

”We promote STRICTLY a western lifestyle and the dress code. Local traditional dress is not acceptable in any of the public areas and this applies to ALL resident and their guests, at all times.”

En av Davids uppdrag handlar även om att informera oss svenskar om alla de skillnader som finns i kulturerna. Det är så många fler krockar än vad jag i min vildaste fantasi föreställt mig.

4 pennorDavid talar perfekt svenska, han har en gedigen utbildning och ett enormt arbete framför sig. Jag rekommenderar varmt hans bok. Den får 4 av 5 pennor av mig. Anledningen är att det finns några partier i boken som berättar utifrån ett politiskt perspektiv, vilket inte går att undvika i den här typen av bok, och de delarna bör vi inte hoppa över, även om vi inte är politiskt intresserade. Boken öppnade mina ögon på många sätt. Det är otroligt att en person som David kan överleva och gå vidare med en sådan drivkraft. Jag önskar honom stort lycka till i missionen!

Monica

 

 

 

Författarboken – Av Kristina Svensson – recension

FörfattarbokenDen här boken, Författarboken av Kristina Svensson, är verkligen en gedigen handbok.

Jag har under de senaste 2 åren läst massor med böcker i skrivandets konst. Detta är en av de mest värdefulla.

5 pennorDen får definitivt 5 av 5 pennor av mig. Alla blivande författare borde läsa den, oavsett hur mycket kunskap du egentligen redan har. Kristina delar frikostigt med sig av alla tips från manus till utgivning.

Några värdefulla tips från boken

Skapa en websida med lämpliga menyer såsom:

 1. Nyheter
 2. Om mig
 3. Om böckerna/boken
 4. För media
 5. Kontakt

Lägg in författarbiografi, foto på dig själv samt publicera intervjuer, bokrecensioner och filmer från bokrelease på Youtube. Besluta om antalet inlägg per vecka på din blogg och glöm inte följa upp statistiken. Marknadsför boken på Facebook, LinkedIn, Pinterest, Google+, Twitter och Instagram.

Skicka ut första halva kapitlet, nyhetsbrev och länk till websidan för mer information, vilket är något som jag definitivt kommer att göra nu i höst. Håll utkik efter detta och ge mig gärna feedback.

Lägg upp noveller och delar av boken på Wattpad. Du kan läsa några av mina noveller där exempelvis, se länkarna nedan.

Kristina skriver vidare några användbara råd kring redigering av boken. Dessa råd har jag med i min lathund, som jag tidigare delat ut helt gratis till en stor del av mina skrivande kunder med flera. Detta är viktiga råd. Exempelvis bör du givetvis checka:

 1. Rättstavningsprogram
 2. Avstavning
 3. Tvätta bort kelgrisar

Hon betonar vikten av följebrevet till förlagen och hur en baksidestext bör göras. Sedan går hon igenom budget och projektplan, tryckning, sättningsprogram, sajter för provläsning, ISBN-nr, USP, Pitch, produktblad, PR och releasefest.

Boken är smockfull av goda råd och tips på hur du gör i praktiken. Den är verkligen värd att läsas av ALLA författare och skribenter.

Varma bokhälsningar
Monica

 

 

Visit Us On FacebookVisit Us On LinkedinVisit Us On YoutubeVisit Us On PinterestVisit Us On Google PlusCheck Our Feed