Currently viewing the category: "Bokrecension"

Den lilla bokhandeln runt hörnet – av Jenny Colgan

den-lilla-bokhandeln-runt-hornet_pocketBokrecension

Detta var en överraskning. Jag hade hört både positiva och negativa kommentarer, innan jag startade min läsning. Kanske var det därför som jag älskade boken. Den levde verkligen upp till mer än mina förväntningar.

Någon hade sagt att den var lite trög att komma in i. Det tyckte inte jag. Jag hade på några timmar plöjt igenom nästan 100 sidor och hade svårt att lägga den ifrån mig. Njöt verkligen av både läsningen och att få vara där i Skottland med Nina och hennes böcker, hennes vardag och längtan efter kärlek.

5 pennorDen här boken får full pott av mig, dvs 5 av 5 möjliga pennor.

Min rekommendation – om du gillar feelgood – läs den!

Låt mig få citera ett litet stycke ur den, så förstår du hur färgat hennes språk är.

”Till en början kunde Nina inte följa någon. Det var lite som att åka Virvelvinden på ett nöjesfält där man måste skrika om man ville åka fortare. Det var mycket skrik och rop och männen fick armbåga sig fram, och först verkade allt bara vara ett enda kaos: en rugbymatch på ett dansgolv.”

Visst har hon ett ljuvligt språk och helt förtjusande liknelser och metaforer?

Så här står det i nätbokhandeln:

”Nina Redmond älskar böcker och som bibliotekarie får hon göra det hon gillar allra mest matcha rätt bok med rätt person. Men när hennes älskade bibliotek tvingas stänga står hon plötsligt utan jobb och har ingen aning om vad hon ska ta sig till. Men så hittar hon en annons om en charmig liten skåpbil och får en idé: hon ska starta en egen bokhandel, på hjul! Med all styrka, mod och optimism som hon kan uppbåda och därtill sitt livs samlade besparingar gör Nina sig redo för en nystart i de vackra skotska högländerna. Men verkligheten visar sig vara något helt annat än den verklighet hon gärna drömmer sig bort i. Hon möter en mängd människor som både förgyller och förpestar hennes tillvaro, till exempel en charmig tågkonduktör och en barsk och fåordig bonde på granngården.”

 

Vid pennan
Monica

 

 

Vägen till altaret – av Nora Roberts

Nora Roberts_vagen-till-altaret_haftadBokrecension

Nora Roberts är alltid Nora Roberts, brukar jag säga. Den här gången är jag inte lika säker. Visst, boken är en feelgood med kärlek, sex och lite dramatik. Men den är definitivt inte en av hennes bästa.

Jag har läst flera av hennes böcker om klanen MacGregor. En del, och framförallt den första, var förtjusande. Här kan du se min recension av den första boken i serien.

Denna bok, däremot, handlar om hur Daniel MacGregor (klanens huvudman) vill få sina kvinnliga barnbarn gifta och därmed smider planer för detta.

Boken är således indelad i tre delar, en för varje barnbarn.

Del 1 är förutsägbar (liksom alla delarna, givetvis). Del 2 är närmast tråkig i sin upprepning, och del 3 bjuder på en del motstånd men slutar precis så som jag visste på sidan 1.

2 pennorNej tack, den här boken kommer jag inte att läsa om. Däremot är det en feelgood för dig som gillar den genren och jag ger den 2 pennor av 5 möjliga.

Så här står det i nätbokhandeln:

”Daniel MacGregor smider nya planer. När han ser tillbaka på ett långt och lyckligt liv tillsammans med sin hustru Anna, finns det inget han önskar så mycket som att hans tre äldsta barnbarn också ska få uppleva äktenskaplig lycka. Och han har redan handplockat tre intet ont anande kandidater som han tycker skulle vara perfekta män åt Laura, Gwendolyn och Julia. Men det kan mycket väl visa sig bli hans svåraste matchmaking någonsin, för de tre kvinnorna är helt fokuserade på att göra karriär att gifta sig är det sista de har i tankarna. Som tur är har gamle Daniel fortfarande ett eller två ess kvar i rockärmen …”

Vid pennan
Monica

 

Det du inte vet av Anna Jansson

Anna Janssons det-du-inte-vet_pocketBokrecension

Jag älskar Maria Wern, både i böckerna och på filmerna. Den här boken var värd varenda minut. Sträckläste den.

Jag har läst nästan alla hennes böcker och tycker verkligen att den här är en av de bästa som hon har skrivit. Boken får full pott, dvs 5 av 5 möjliga pennor och jag rekommenderar varmt att du läser den om du gillar spänning.

5 pennor

Så här står det på nätbokhandeln om boken:

Sensommarvärmen dröjer sig kvar på Gotland. Maria Wern är på fest hos sina nya grannar i Åminne när en explosionsartad brand utbryter i ett hus i närheten. Dådet sätts i samband med en serie inbrott i sommarstugeområdet. Morgonen därpå försvinner Tomas Hartmans dotter Sofi spårlöst från stranden i Åminne. På uppdrag av Region Gotland utredde hon konsekvenserna av oljeborrning på ön. Försvinnandet sker dagen innan resultatet ska presenteras. Både miljöaktivister och riskkapitalister i oljebranschen väntar ivrigt på hennes svar. Demonstrationerna mot oljeborrning drivs av Rasmus Flöjel, Sofis pojkvän under gymnasietiden. Allt fler ansluter sig till protesten. Tomas Hartman för en förtvivlad kamp mot tiden för att finna sin dotter. Han vet hur ängslig och sårbar hon egentligen är och hur hårt hon får kämpa mot sina egna demoner. Anna Jansson bjuder på både aktualitet, stegrande spänning och lite romantik i Det du inte vet – den nya kriminalromanen om Maria Wern.”

Läs och njut!
Vid pennan
Monica

Nå ut med din bok : marknadsföring för författare av Kristina Svensson

Recension

Nå ut med din bok av Kristina SvenssonDen här boken tyckte jag var direkt tråkig. Tilläggas bör att den innehåller en del av det som jag undervisar om gällande sociala medier i min onlinekurs. För mig blev det således gammal skåpmat.

Kanske berodde det på att den hade alltför litet radavstånd, vilket gjorde den mycket svårläst som e-bok.

Titta här hur det såg ut på min läsplatta. Textraderna försvann in i varandra.

Nå ut med din bok - texten 2Kanske var mina förväntningar för stora, eftersom Kristinas andra böcker är så bra.

Den här boken skrev Kristina som en del av en kurs, beskriver hon. Läs här vad Kristina själv skriver om boken:

Bakgrunden till att det blev en bok är att alla som deltog i kursen fick ett 7000 ords kompendium som stöd för minnet. Det var till största delen texter jag redan hade skrivit i andra sammanhang och klippte ihop. Jag lovade i ett svagt ögonblick att alla som inte hade möjlighet att gå kursen skulle få detta kompendium. Jag tänkte att jag lite snabbt och kvickt skulle ta kompendiet, fylla i luckorna och förvandla det till en e-bok. Hur svårt skulle det vara?

2 pennorJa, nog är det ett hopklipp alltid. Kvaliteten är inte i närheten av de övriga böcker som jag läst av Kristina. Tyvärr, får jag väl säga. Den känns verkligen som ett hastverk. Men det kan bara bli bättre. Kanske vid en uppdatering av boken.
Jag ger den här boken 2 av 5 pennor.

Nätbokhandeln skriver:

Vill du nå ut till läsare för att beröra, förändra eller underhålla? Har du skrivit en eller flera böcker och vill ha vägledning i marknadsföringsdjungeln? Här får du: Hjälp att vårda relationen med läsarna i sociala medier. Förslag på hur du kan marknadsföra dig på lokala marknader. Vägledning för media, annonser och samarbete. Boken blandar praktiska övningar med inspiration. Att nå ut med dina böcker har aldrig varit så roligt som nu.

 

Ska du läsa någon av Kristinas böcker rekommenderar jag i stället Författarboken. Här kan du klicka och läsa min recension för den boken som jag tycker är mycket bra och där Kristina får full pott av mig i bedömningen.

Vid pennan
Monica

Veckans boktips – Utvandrarna av Vilhelm Moberg

UtvandrarnaI samband med en av alla de digitala utbildningar som jag går i konsten att skriva skönlitteratur, har vi också en läsecirkel. Vårens bok var Vilhelm Mobergs Utvandrarna.

Den har jag läst för många år sedan. Jag minns inte om det var i samband med att jag tog ett antal poäng i litteraturhistoria eller om det var i övriga skolan. Vad jag däremot minns är att jag tyckte mycket om den. Sedan har jag sett den på film. Även filmen är fantastiskt fin. För att inte tala om musikalen ”Kristina från Duvemåla” som bygger på boken. Den kan jag se och höra hur många gånger som helst. Allra bäst tycker jag sångerna är med Helene Sjöholm. De är så talande. Benny Anderssons och Björn Ulvaeus melodier talar till mig på ett djupare plan. Tillsammans med romanen, får dessa sånger eget liv. Tänk dig själv att stå på en båt över Atlanten, ha lämnat hemmet och gett dig ut på livets äventyr. Sången ”Hemma” där texten är:

” Jag minns en dag på Oceanen
emot oss kom ett ensamt skepp
Jag stod och tittade vid relingen
i skeppets akterstäv
fladdrade en fana
Där vinkade den svenska flaggan
Då tänkte jag, att dessa män
och kvinnor där på skeppet far vår väg tillbaks
Vi seglar bort – de seglar hem

Hemma, var ligger det nånstans
Kan nån ge svar
Nu är det midsommar och dans
hos mor och far”

När min yngsta dotter sjöng denna på en konsert i Trelleborg, var inte ett öga torrt. Den är så gripande. Precis som hela storyn.

Eller vad sägs om styrka texten i sången ”Du måste finnas” som Kristina sjunger när hon mist sitt barn. Den tar åtminstone mig med storm. Så här är några rader i den:

” Vem skulle hjälpa mig uthärda livet härute?
Vem skulle ge mig den kraften som jag måste få?
Vem skulle trösta mig, jag är så liten på jorden?
Om du inte fanns till, ja vad gjorde jag då?

Nej du måste finnas, du måste.
Jag lever mitt liv genom dig.
Utan dig är jag en spillra på ett mörkt och stormigt hav.
Du måste finnas, du måste, hur kan du då överge mig?
Jag vore ingenstans, jag vore ingenting. Om du inte fanns.”

Här har du länken på YouTube:

Jag såg fram emot att läsa boken ännu en gång – och denna gång med författarögon. Denna otroliga bok som är som en enda lång historielektion. Den skildrar ett stycke ur svensk historia i samband med utvandringen till Amerika. Läs och begrunda skillnaderna mellan det slitsamma bondesamhället på den tiden, jämfört med dagens kommersialisering och köpbegär.

Vilket språk det är i boken. Gammalmodigt men ack så talande. Ljuvligt att läsa om Mobergs ömsinthet för karaktärerna och att få ta del av alla de fördomar som vi människor har. Gestaltningen var annorlunda, ibland lite långrandig, men väldigt målerisk.

Kärleken mellan Karl-Oskar och Kristina i alla de små gesterna, upplevde jag som mycket stark. Moberg är duktig på att ta till symboler som sedan återkommer om och om igen i boken. Exempelvis gungan som Kristina älskar och deras brudtäcke.

Den här boken är en guldgruva och jag rekommenderar varmt alla att läsa den.
Monica

Av Gudarna Märkta – Snezana Lindskog

Bokrecension

Av Gudarna märkta - Snezana LindskogPå Skrivinspo-dagen i Malmö mötte jag Snezana och Per Lindskog. Det var en dag full av skrivartips och nyttigheter för oss författare. Samtidigt hade vi möjlighet att köpa varandras böcker.

Snezana frågade om jag ville recensera hennes bok. Det ville jag gärna göra även om genren inte är den som jag normalt letar efter i bokhandeln.

Så här står det i nätbokhandeln om boken:

I en hård järnålder flätas Oges, Tassims och Heddas liv samman på ett vis som ingen kunnat ana. Oväntade känslor föds och leder till händelser bortom deras kontroll. I sökandet efter vart livet kan leda dem och vilka beslut som är de rätta att fatta träder asagudarna in och försöker styra dem alla. Men är det verkligen gudarnas hänsynslösa maktspel som tvingar dem att välja vägskäl eller är det ödets nyck? Av Gudarna märkta ger dig en tankeställare. Är det våra egna val som leder oss in på karga stigar eller styrs allt av gudarna? Boken innehåller starka scener och rekommenderas för en läspublik från 18+.

Jo boken var onekligen blodig men också hänryckande. Den var svår att släppa när jag väl kommit igång med läsandet. Snezanas språk är fylligt och boken väcker många tankar. Den handlar om ond bråd död såväl som djup kärlek. Låt mig citera några rader ur boken så att du förstår hur Snezana gestaltar.

Citat

”Hon försökte ta tag om sitt liv med de bundna armarna men lyckades illa. Det var ytterst svårt att värja sig från antastande händer som slet i hennes armar. Hon böjde istället sin taniga kropp mot marken för att ta skydd. Knäna svek henne. Två män lyfte upp henne med starka armar och stunden därpå blev hon överlämnad till mannen som offrat den honungsfärgade vackra klenoden för att få henne som sin ägodel.

Slut citat

Om du är en person som gillar böcker som ”Hungerspelen” och liknande, är den här boken som klippt och skuren för dig. Jag rekommenderar den verkligen.

Tack, Snezana, för att du gav mig möjligheten att få läsa denna fina bok. Jag ser fram emot fler böcker skrivna av dig.

5 pennorSnezana får full pott av mig, dvs 5 pennor, för sin ovanliga bok som bjuder på många olika vändningar under historiens gång. Den har dessutom ett något oväntat slut och jag gillar överraskningar (även om jag hade önskat annorlunda för Tassim och Hedda).

Vid pennan
Monica
https://www.bokbloggar.se/isbn/978-91-88795-16-8/

Via Dolorosa : smärtans väg av Dan Kandell

Bokrecension

Via DolorosaDet kom ett meddelande till mig, en förfrågan från Dan Kandell. Han skrev:

”Nu släpps min debutroman. Jag undrar om du har lust att läsa den och skriva om den på din blogg? Eller känner du att du inte vågar vara ärlig för att vi känner varandra? ”

Ja, vi känner varandra, Dan och jag. Dan som var regissör när jag under åtta år stod på scen med Svedala-revyn. Denne duktige Dan Kandell som jag ofta såg uppträda som skådespelare och musikalartist på Helsingborgs teater.

Dan har lärt mig massor om hur man rör sig på scenen, hur man fångar publiken, spottar konsonanter, skapar såväl distans som balans mellan publik och övriga aktörer. Som amatörartist fick jag enormt många kunskaper. Saker som jag sedan som amatör-musikalartist tog med mig när jag under ytterligare åtta år stod på scenen.

Dan hade läst om att jag numera var bloggare och bokrecensent. Jag, som själv är författare och har gått massor med utbildning i konsten att skriva skönlitteratur, älskar att läsa och skriva. Skönlitteratur började jag skriva 2015 efter att ha gett ut närmare 60 fackböcker.

Givetvis svarade jag Dan att jag kommer att vara totalt ärlig – oavsett om vi känner varandra eller inte. Och här kommer min recension. Låt mig börja med att citera baksidestexten och den text som finns i nätbokhandeln.

Staden är farlig.
De hemtrevliga och korrekta tegelfasaderna är bara kulisser. Bakom kulisserna ruvar mörkret.
Staden är ett nät.
Där en människa spårlöst kan försvinna.
Staden är ett skådespel.
Där sanningen och lögnen flyter samman. Där den ständiga kampen står mellan rätt och orätt. Där kommersen styr över liv och död.
Man ska akta sig för Staden.
Man riskerar att hamna i nätet. Och bli tvungen att vandra Smärtans Väg …

Via Dolorosa är en surrealistisk deckare inspirerad av film-noir.

Dan Kandell är förutom författare också skådespelare, regissör och dramatiker.”

Slut citat

Under mina år på revyscenen förundrades jag ofta över Dans texter. De var alltid skrivna så att de fångade både mig som aktör och publiken, ofta med en härlig slutknorr. Det spelade ingen roll om det var revytexter eller sångtexter. Ibland var de sarkastiska och dräpande. Ständigt slog han knock-out med sina texter.
Därför var det med förväntan (som jag hoppades Dan skulle uppfylla) som jag påbörjade läsningen av Dans bok.

Låt mig förtydliga:

Film-noir är egentligen franska och betyder ”svart film”. Det är en subgenre inom thrillerfilmen. Tidigt var filmerna skapade i svart-vitt. Ljussättningen var dyster och handlingen utspelade sig ibland mellan cyniska män och manipulerande kvinnor.

Handlingen i Dans bok är delvis som det brukar i film-noir, en dyster värld av falskspel, svek, girighet, korruption och mord. Osminkade skildringar av våld och brottslighet.

Dan skriver med en tydlig filmgestaltning vilket innebär att han verkligen målar med ord. Det är tydligt att han är van att läsa och skriva manus. Boken är spännande och jag kunde inte lägga den ifrån mig.
Själv fastnade jag – som i ett nät – av berättelsen. Från första till sista sidan var det en målande och förförande ondska. Och precis som i film-noir blev berättelsen emellanåt svart.

5 pennorTack Dan för att jag fick möjlighet att läsa denna fina bok. Jag ger dig fem pennor med ett litet minus eftersom jag inte blev överförtjust i slutet. Ändå måste jag säga att du slutade med en touche som var oväntad. Jag älskar att bli överraskad i slutet av en bok. Du lyckades med detta även om min önskan av slutet hade varit en annan.

Jag rekommenderar varmt Dans bok till alla er som gillar deckare och film-noir. Språket är enastående och bilderna flödar.

Vid pennan
Monica
https://www.bokbloggar.se/isbn/978-91-88769-26-8/

 

Vila i frid av Sofie Sarenbrant

Recension

Vila i fridJag gillar verkligen Sofie Sarenbrants böcker. Det är andra boken jag läser av henne och även denna gång hade jag svårt att lägga den ifrån mig. Spänningen steg. Igenkänningen var stor eftersom jag själv har varit på Yasuragi på Hasseludden.

Så här står det på internetbokhandeln om handlingen:

”En känd skådespelerska hittas medvetslös i kvinnornas tvagningsrum på Yasuragi Hasseludden och kort därefter upptäcks ett äldre par döda i rum 327. Ingen av incidenterna verkar vara annat än olyckor, men hotellchefen Peter Berg och vd:n Nils Wedén får ändå onda aningar. När ytterligare en person avlider på spa-anläggningen, den här gången i de varma källorna utomhus, går det inte att förneka att … ”

Jag ger boken mina varmaste rekommendationer. Fem av fem möjliga pennor utdelas.

Jämför min recension av boken Tiggaren:

http://www.monicaiveskold.se/tiggaren-av-sofie-sarenbrant/

Har du inte läst någon bok av Sofie Sarenbrant, har du härlig spänning framför dig.

Vid pennan
Monica

 

Gulnäsa av Mia Mellström

Bokrecension

GulnäsaMia frågade mig om jag ville recensera barnboken Gulnäsa – Äventyr i Spännings-spannen. Det var ett bra beslut att säga ”ja” till denna. Mina norska barnbarn Oliver och Tristna (10 och 8 år) var på besök hos oss i 2,5 veckor och varje kväll läste vi ett avsnitt ur boken. Både pojkarna och jag såg med glad förväntan fram emot läsningen och vi skrattade gemensamt högt åt tokigheterna som Gulnäsa fick uppleva. Vilken underbar bok! Den varvar små berättelser med dikter och fina teckningar skapade av Anna Lindblom.

Jag tycker att den är årets barnbok och kan bara rekommendera den varmt. Missa inte en ljuvlig lässtund med denna bok och gemenskapen av ett eller flera små barn. Boken leder till diskussioner av dråpligheterna.

Den blev ett glatt minne för mig och jag kan fortfarande höra barnens klingande skratt, trots att de åkt tillbaka till Norge. Saknaden efter dem såväl som läsestunderna är enorm.

Så här står det i nätbokhandeln om boken:

”Arga Siv Jansson är jämt sur. Om jag är högljudd, överröstar hon mig för att få mig tyst och när jag blåser på de fina maskrosbollarna på gräsmattan, skäller hon. Hon kallar mig Gulnäsa, för att jag gillar maskrosor. Om man gnuggar näsan mot dem, innan de blir blås-blommor, blir den alldeles gul. Fast Gulnäsa …? Egentligen inte så dumt. Faktiskt inte dumt alls. Jag tänker heta Gulnäsa på riktigt från och med nu. Tack Siv Jansson!” Följ med Gulnäsa och kaninen Jakob på äventyr i Spännings-Spannen. De fiskar, hoppar längdhopp, leker pirater och utmanar en läskig drake. Och mitt i alltihop finns papegoj-ugglan Åskar och en trollkarl som söker efter en nyponros. Eller, vad det nu är han söker? Han är osäker själv. Kanske fattar du, när du dyker in i boken?

5 pennorBoken får full pott (5 av 5 möjliga pennor) av mig.

Tack för att jag fick den här upplevelsen, Mia.

Till dig som ska besöka bokmässan i Göteborg:

Mia finns i Litterära konsulters monter vid skrivartorget, våning 2. Lanseringen blir på lördagen den 29e kl 15.00.
Mia hälsar er alla välkomna!

Vid pennan
Monica

 

Veckans boktips: Kvinnan i rummet av Jussi Adler-Olsen

Kvinnan i rummetOm du gillar kriminalromaner är Adler-Olsens böcker otroligt bra, tycker jag. Jag är helt biten av dem. Du kan se min tidigare recension här. Fasanjägarna.

Författaren har blivit belönad med Glasnyckeln 2010, dvs årets bästa skandinaviska kriminalroman.

Detta är en mycket bra bok om än med en fasansfull upplösning som gjorde mig illa berörd. Boken är svår att släppa. Jag nästintill sträckläste den.

Så här står det på nätet om den.

Den första boken i Jussi Adler-Olsens hyllade serie om Avdelning Q

Kriminalinspektör Carl Mørck är tillbaka på jobbet efter en traumatisk händelse där han och två kollegor blivit nedskjutna. Ena kollegan dog och den andre är förlamad. Carl är oskadd men plågas av skuldkänslor gentemot sina kollegor.

Den unga och lovande politikern Merete Lynggaard försvinner spårlöst en vårdag 2002. Medierna kastar sig över fallet och börjar spekulera om allt ifrån självmord och mord till kidnappning och frivilligt försvinnande. Polisen inleder snart en stor utredning lyckas inte hitta de skyldiga.

Carl Mørck och hans assistent Hafez el-Assad får ansvaret för utredningen av Merete Lynggaards försvinnande och snart börjar det hända saker. De är en hänsynslös förbrytare på spåren. Kommer de att hitta galningen innan det är för sent?

Jag rekommenderar den varmt.

Vid pennan
Monica

 

Visit Us On FacebookVisit Us On LinkedinVisit Us On YoutubeVisit Us On PinterestVisit Us On Google PlusCheck Our Feed