Currently viewing the category: "Bokrecension"

Kvinnan på bänken av Anna Jansson

Anna Janssons Kvinnan på bänkenBokrecension

Format: Inbunden

Serie: Maria Wern (del 19)

Antal sidor: 305

Förlag: Norstedts

ISBN: 9789113081656

Hon står sig, Anna Jansson. Än en gång har hon triggat igång mig med spänning. Boken slet nästan itu mig. Jag läste den på en enda dag. Kunde inte släppa den, överhuvudtaget. Allt annat fick vänta.

De välkända personerna från Gotland, som blivit mina vänner sedan många år, fanns där. Men den här gången var en av dem extra utsatt – och det var inte Maria.

Irritationen över en helt annan grupp som skulle lösa mysteriet, ökade för varje sida. Fullständigt inkompetenta karaktärer som jag tyckte mycket illa om från allra första stund.

En dag med Anna Jansson är minnesvärd. Så var även den här dagen. Boken tog slut och upplösningen var lite överraskande. Precis så vill jag att en bok ska vara. Där slutet inte går att gissa sig till fullt ut. Tack Anna Jansson för den upplevelsen.

Den här boken måste du läsa om du gillar spänningsromaner. Jag ger den full pott; fem pennor av fem möjliga.

Så här står det i nätbokhandeln om boken:

Kriminalinspektör Jesper Ek har blivit blixtförälskad. Men hans nya kärlek Julia är en gåta. Vad är det hon inte vill berätta? När hennes förflutna hinner ikapp har fällan slagit igen om Ek, som hamnar i en fruktansvärd knipa och inte ens kan ta hjälp av sina kollegor.

Maria Wern kallas till prästgården i Lärbro, och inser att den bär på många hemligheter. Enligt sägnen blev en präst dräpt i kyrkan på 1200-talet, och det sägs att dråparen går igen. Den unga prästen Alva har blivit hotad, och diakonen Ragnar är djupt oroad över att hon inte tar hoten på allvar. När Maria hittar klippböcker om Alva som diakonen gjort väcks nya frågor.

På Gotland har modergudinnan, som bär ormar i sina händer, dyrkats sedan stenåldern. Det är i denna miljö som Anna Janssons nya, spännande kriminalroman om Maria Wern utspelar sig.”

Vid pennan

Monica

Hem till jul & Den bästa julklappen av Nora Roberts

Nora Roberts Hem till jul o Den bästa julklappenBokrecension

Format: Häftad

Antal sidor: 237

Förlag: Förlaget Harlequin

ISBN: 9789150930429

Att läsa Nora Roberts innebär att vi vet vad vi får. Den här försenade julboken läste jag ut på två dagar. Den innehåller två olika små romaner; ”Hem till jul” och ”Den bästa julklappen”. Båda är sockersöta och fyllda med kärlek. De griper tag i mig och tårarna rinner.

Det här är kärlek på hög nivå, kärlek när den är som bäst. Skir, stark och överväldigande kärlek. Precis sådan som de flesta drömmer om – alla de som aldrig fått uppleva den, vill säga. Vi som har upplevt stormande kärlek själva, kan bara konstatera att vi önskar få tillbaka de första gyllene, trevande dagarna i upplevelsen.

Läs den här boken, även om det är länge till jul. Du blir inte besviken om du förväntar dig kärlek och pussar. Den är fylld av båda delarna.

Så här står det i nätbokhandeln om den:

Äntligen är Jason tillbaka igen. Hans barndomsstad är sig lik efter alla år. Frågan är om allt annat också är oförändrat? Finns Faith kvar, kvinnan han aldrig slutat tänka på, aldrig slutat älska? Och är hon beredd att ta emot hans kärlek? Allt han önskar är att de åtminstone ska få en jul tillsammans …”

Vid pennan

Monica

Fina flickor av Marianne E Gunve

Marianne E Gunves Fina flickorBokrecension

Format: Häftad

Antal sidor: 381

Förlag: Whip Media

ISBN: 9789188813602

Tack Marianne för att jag fick möjlighet att recensera din bok och för recensionsexemplaret.

Denna var en överraskning. En full pott, en tia, men i mitt fall fem pennor av fem möjliga.

Jag älskade boken från första sidan till nästsista. Tyvärr blev jag lite besviken på slutet. Hade förväntat mig mer. Sista sidan gav inte det hopp jag hade tänkt mig. Det blev mer som en helt vanlig grå vardag. Synd, när resten av boken var en juvel, en bok som inte gick att lägga ifrån mig. Jag läste med andan i halsen och fick tvinga mig att inte tjuvkika framåt.

Men den här boken triggade igång alla möjliga känslor inom mig. Det var spänningen, sexualiteten kring det förbjudna, våndan inför alkoholismen och drickandet samt kärleken som spirade och sedan slog ut i full blom.

Wow, vilken berättarröst Marianne har. Detta är en bok som du som älskar feelgood, kärlek och dramatik absolut inte får missa. En resa tillsammans med människor som jag blev bekant med, som jag lärde känna – både goda och mindre goda.

Så här står det i nätbokhandeln om boken:

Marianne E. Gunve presenterar, i sin debut med den tvetydiga titeln ”Fina flickor”, ett ambivalent kvinnoporträtt med närhet och nerv. Vi möter en debutant med ett blommigt språk på mörk botten.

Ämnet är klassiskt, vi får följa en ung kvinna från första förälskelse och vidare in i en våldsam relationshistoria som i grunden likaväl skulle kunna utspela sig idag. Vad är då skillnaden? På Clarys tid var frigörelse och kampen för en egen identitet inte lika självklar som den borde vara för dagens unga kvinnor.

Vår resa med Clary påbörjas nämligen då det var viktigt att hålla på sig eftersom lidande och lidelse lätt blandades samman och gifte sig till personliga katastrofer. En kvinna valde ofta inte själv, varken partner eller livsväg. Det var centralt att bli utvald. Att bli sedd, att bli bejakad.

Längtan som driver huvudpersonen är ibland större än hennes hjärta mäktar med och det krävs självinsikter och mod för att Clary ska bli en hel person med tillgång till sina egna erfarenheter, för att hon ska bli en kvinna som kan stå upp för sig själv.”

5 pennorHögsta betyg således, dvs 5 av 5 möjliga pennor.

Vid pennan

Monica

Roger och Rebecka av Karin Alfredsson

Roger och Rebecka av Karin AlfredssonBokrecension

Serie: Vajlett och Rut (del 2)

Antal sidor: 299

Utgivningsdatum: 2020-01-28

Förlag: Bokfabriken

Tusen tack Bokfabriken för recensionsexemplaret. Jag har tidigare recenserat böcker skrivna av Karin Alfredsson och jag tycker verkligen om hennes sätt att skriva. Först läste och recenserade jag boken Sista färjan från Ystad, en rolig spänningsroman som jag uppskattade. Du kan läsa recensionen genom att klicka på titeln.

Sedan läste jag första delen i den här serien, boken Vajlett och Rut. Det är en lite annorlunda roman om förbjuden kärlek mellan två kvinnor. Du kan klicka på titeln och läsa min recension om den.

 

Fortsättningen är således den här boken Roger och Rebecka som handlar om Ruts son och en av eleverna till Vajlett. Den är helt självständig och du kan läsa den utan att ha läst första boken i serien. Jag gillar att läsa serier eftersom karaktärerna blir personliga bekanta till mig. Så var det även i den här boken. En fin människoskildring med tydliga karaktärer (Vajlett och Rut samt övriga i byn) och svårigheten att vara udda i en tid då detta inte var acceptabelt.

Bokens format är tilltalande likväl som trycket som gjorde att jag lätt kunde ta åt mig berättelsen trots en del tidstypiska uttryck. Karin Alfredsson, som varit journalist i 40 år, bokdebuterade 1979. Hon fick Svenska Deckarakademins debutantpris 2006 och gjorde sedan comeback 2017 med en bok som blev utsedd till Årets bok 2018.

4 pennorJag gillar den här boken och ger den 4 av 5 pennor. Det är en berättelse som inte helt lämnar mig även när boken är utläst och jag får insikt i hur det var att leva på den här tiden i Sveriges mindre byar med mycket religiösa regler och förmaningar.

Så här står det om den på nätbokhandeln:

Den blev så kort, Vajletts och Ruts gnistrande tid tillsammans. Sedan Roger kom måste hemligheten behållas, till varje pris. Annars kan Rut förlora sonen, och Vajlett sitt arbete. Roger trivs inte i byn, men så kommer Ingeborg, och hennes dotter Rebecka, tillbaka. Ingeborg, som enligt byhistorien gått ner sig på Ingeborgsmyran. Sanningen är att hon blev gravid och ivägkörd av sin far, men nu är han död och hon återvänder. Rebecka blir Rogers vän. De är de enda i byn som saknar syskon och pappor. I skolan regerar magister Forsberg. Han är intresserad av Vajlett och skulle kunna avslöja Vajletts och Ruts kärlekshistoria. Bland byns vuxna är han en självklar auktoritet, men barnen är rädda för honom. Hans undervisningsmetoder är helt annorlunda än Vajletts, men ska hon våga säga ifrån?

Vajlett funderar på att flytta, glömma Rut och de förbjudna känslorna och bli en alldeles vanlig ogift skolfröken igen. Tills en maskeradfest får henne att förstå att vägen tillbaka är stängd.

 

Jag rekommenderar dig varmt att läsa båda böckerna i serien, speciellt om du gillar feelgood och mänskliga skildringar.

Vid pennan

Monica Ivesköld

 

Kallare än is av Helena Kubicek Boye

Kallare än is - Helena Kubicek BoyeBokrecension

Förlag: Bokfabriken
ISBN: 9789178350698
Antal sidor: 301

Tack Bokfabriken för att jag fick möjlighet att läsa och recensera denna spännande bok.

Jag har tidigare recenserat del 1 i serien om Anna Varga – Innan Snön faller.

Du kan läsa den recensionen genom att klicka på länken ovan. Tyvärr missade jag del 2. Detta är del 3 i serien men alla böckerna är helt självständiga och går utmärkt att läsa separat eller i annan ordning.

Det är en lättläst bok som är svår att släppa. Framförallt älskar jag de korta kapitlen som Helena Kubicek Boye bjuder på där många avslutas med en cliffhanger. Härlig text, spänning med krydda och tydlig gestaltning, framförallt med den psykiatriska kliniken i bakgrunden.

Eftersom jag själv dels håller skrivarkurser, dels skriver egna romaner, konstaterade jag att jag blivit lite yrkesskadad. Ganska långt bak i boken är där nämligen en förveckling av en av karaktärerna. Namn har blandats ihop, något som tydligen både författare och andra läsare missat. Men det gör inget. Jag förstod ändå.

Så här står det om boken på nätbokhandeln:

”När två skridskoåkare hittar en ung kvinna död på isen utanför Säter börjar det åter viskas i Dalarna. Vad är det som pågår i trakterna av den beryktade kliniken?    

Psykologen Anna Varga har börjat arbeta inom öppenvårds­­psykiatrin. Efter de omtumlande dödsfallen på rättspsykiatriska kliniken känns övergången till öppenvården först som en befrielse. Men när det visar sig att den unga kvinnan, Felicia Frost, var en av Annas patienter påbörjas en internutredning. När polisen kör fast börjar Anna själv göra efterforskningar – det är något som inte står rätt till i familjen Frost. Samtidigt blir spänningarna allt större i det lilla samhället. Vargjakten har blivit inställd, och när en varghona hittas lemlästad delas samhället i två läger.

Helena Kubicek Boye, psykolog, föreläsare och författare, följer upp romanerna Innan snön faller (2018) och Den ljusaste natten (2019) med en ny fristående spänningsroman om Anna Varga, psykolog vid den mytomspunna rättspsykiatriska kliniken i Dalarna.”

4 pennorJag gillar verkligen författarens röst och ger den här boken 4 av 5 pennor.

Vid pennan

Monica Ivesköld

Lucinda Riley – De sju systrarna

Lucinda Riley De sju systrarnaBokrecension

Den här boken i storpocketformat består av 539 sidor, utgiven av Strawberry förlag.

Jag är lycklig som fått de tre första böckerna i serien i födelsepresent av mina två döttrar med familjer. Sparade på starten ett bra tag, dels eftersom jag hade så många böcker att recensera, och dels eftersom boken är både tjock och med liten text som gjorde att jag drog mig för att börja läsa.

Den var inte helt enkelt att komma igång med. Min tveksamhet ökade när jag såg första sidans text. Riley hade börjat de första fyra meningarna, som i sig var ganska långa, med ordet ”Jag …”. Detta är något som jag personligen lär alla mina deltagare att undvika, eftersom upprepning av personliga eller possessiva pronomen distanserar läsaren. Min tveksamhet ökade och med all rätt.

Det var egentligen inte förrän på sidan 129 som jag var ordentligt fast i berättelsen. Då handlade det om en förfäder till huvudkaraktären Maia. Nämligen Izabela som åker från Rio de Janeiro till Paris. Där någonstans blev jag fångad av denna ljuvliga bok. Sedan var den svår att släppa.

Jag rekommenderar den verkligen. Nu är jag nyfiken på bok nummer två men den får vänta ett tag för högen med recensionsexemplar har växt och jag måste ta tag i dessa innan jag kan ägna Rileys nästa bok någon uppmärksamhet.

Så här står det i nätbokhandeln om boken:

”De sju systrarna är den första delen i en storslagen serie om familj, kärlek och identitet, som baseras på legenden om stjärnkonstellationen Plejaderna. Maia D Aplièse har länge isolerat sig i sitt barndomshem, det vackra slottet Atlantis vid Genèvesjön. Men efter att hennes adoptivfar hastigt går bort förändras allt. När hennes fem systrar kommer hem för att ta farväl av fadern får de alla varsin ledtråd, en pusselbit som ska hjälpa dem att finna sina rötter. Maias ledtråd för henne till en förfallen herrgård i Rio de Janeiro, där den äventyrslystna Izabela Bonifacio levde åttio år tidigare.”

4 pennorJag ger boken 4 av 5 pennor och ser med värme fram emot nästa bok i serien.

Vid pennan

Monica

LOLA barnvakten av Mia Mellström – Bokrecension

LOLA barnvakten av Mia MellströmTack Mia för recensionsexemplaret!

Jag älskar Mias böcker. De är underfundiga och spännande. Även mina barnbarn brukar uppskatta dessa fina böcker och vi har haft många diskussioner och skratt när vi läst dem. LOLA barnvakten läste jag tillsammans med mitt femåriga barnbarn Erik när vi hade en egen ”mysdag”.

LOLA barnvakten blev inte lika uppskattad som Mias andra böcker, men den hade några fina pedagogiska trix som vi båda älskade.

I boken skulle vi räkna stjärnor. DET blev otroligt uppskattat och min lille femåring var så stolt när han själv på egen hand lyckades räkna till ca 50. Inte utan att jag, mormor, också blev stolt. Det var ett härligt grepp i boken som vi båda uppskattade.

Boken är avsedd för barn 3-6 år.

Ett extra plus till de fina illustrationerna gjorda av Anna Lindblom.

De böcker som jag tidigare recenserat och som tagits emot mycket positivt hos mina andra barnbarn är:

Så här står det på nätbokhandelns sida om boken LOLA barnvakten:

Tvillingarna Saga och Sixten är sex år och avskyr barnvakter. Tills de lär känna Lola …

Hoppa in i en lek med en månbebis, en raket och en hund som är en korv – eller som i varje fall ser ut som en korv – och där alla behöver barnvakt ibland.

3 pennorJag rekommenderar LOLA barnvakten och ger den 3 pennor.

Vid pennan

Monica

David Baldacci – Minuten före midnatt – Bokrecension

David Baldacci Minuten före midnatt

Tack Bokfabriken för denna fantastiskt spännande bok.

Detta är del 2 i serien om Atlee Pine. Första delen, Lång väg till rättvisa, som du kan läsa mer om här, var spännande. Men denna bok är ännu svårare att lägga ifrån sig. Böckerna är helt fristående så du kan läsa vilken som men det blir större anknytning till den speciella karaktären Atlee Pine när du läser dem i ordning.

Den får definitivt full pott av mig, dvs 5 pennor.

Boken är på 446 sidor och utgiven av Bokfabriken.

Språket är, som oftast i Baldaccis böcker, välarbetat. Intrigen bygger vidare på Atlee Pins sökande efter sin kidnappade tvillingsyster men hon har även en seriemördare att leta reda på. Jag älskar böcker som jobbar med flera intriger samtidigt och där dessa är inflätade i varandra.

Baldacci har mycket levande karaktärer som jag tycker det är lätt att sympatisera med. Så även i den här boken. Dessutom håller han oss läsare på halster – länge och väl. Ofta är antagonisten inte självklar, vilket blir en extra krydda vid läsningen.

Så här står det om boken på nätet:

FBI-agenten Atlee Pine tvingas ta tjänstledigt efter att ha gjort sig skyldig till övervåld i jakten på en brutal brottsling. Den oplanerade ledigheten ger henne möjlighet att resa tillbaka till Andersonville i Georgia, där hennes tvillingsyster Mercy kidnappades och försvann tre decennier tidigare. Kanske kan hon äntligen få klarhet i vem som låg bakom kidnappningen. Men sökandet efter ledtrådar leder henne in på en väg kantad av mord, lögner och hemligheter som skakar henne i grunden. Ingenting av det Atlee Pine trott sig veta visar sig vara sant.  

Minuten före midnatt är den andra fristående delen i bästsäljaren David Baldaccis nya serie om den iskalla ensamvargen Atlee Pine.

Baldacci är definitivt en av de bästa thrillerförfattarna, anser jag. Hans karaktär Atlee Pine är mycket speciell och kanske inte alltid sympatisk vilket gör henne extra spännande.

David Baldacci är en av världens mest populära författare. Hans böcker är översatta till fler än 45 språk och har sålt i mer än 130 miljoner exemplar i över 80 länder. Samtliga av hans böcker har legat på New York Times bästsäljarlista.

5 pennorÄn en gång, tack Bokfabriken för recensionsexemplaret. Jag ger denna thriller full pott, dvs 5 pennor av 5 möjliga och ser fram emot nästa bok i serien.

Vid pennan

Monica Ivesköld

Hemma där hjärtat väntar – av Sofia Ymén

Hemma där hjärtat väntarBokrecension

Äntligen blev jag färdig att läsa den här boken. Så många gånger som jag har velat läsa den. Och vilket bra beslut.

Det är en härlig feelgood/romance med några oförutsedda saker som lyfter handlingen ordentligt. Välskriven och bra!

Det är första boken i en serie kallad Österbyserien.

Jag kan lova att jag kommer att läsa övriga böcker i serien, längre fram. Här kan du se samtliga böcker i Österby-serien.

Boken gavs ut 2018 av Förlaget Harlequin.

 

4 pennorJag rekommenderar den varmt och ger den 4 av 5 pennor i genren.

Boken är lättläst och berörande på 287 sidor. Miljöbeskrivningarna är fina och persongalleriet lagom stort för att jag, som läsare, ska hinna lära känna några av huvudkaraktärerna.

Så här står det om den på nätet:

Klaras morbror har gått bort och lämnat sin veterinärpraktik till henne. I sex månader måste hon få det att fungera för att få sitt arv. Ska hon riva upp hela sitt liv i stan för att driva en klinik som knappt går runt – och som dessutom ligger i Österby, byn där hon växte upp? Hon bestämmer sig för att ta chansen. Men uppdraget blir svårare än hon kunnat föreställa sig, inte minst eftersom hennes ungdomskärlek Axel finns där. Klara inser snart att hennes hjärta inte bara klappar för Axel, utan också för byn hon en gång kallade hemma.” 

Vid pennan

Monica

 

 

Det hemliga rummet av Eva Swedenmark och Annica Wennström

Det hemliga rummetBokrecension

Jag hade turen att vinna denna bok i en Facebook-tävling i gruppen Feelgoodfredag. Så tacksam för den, Eva Swedenmark.

Det är en lite annorlunda berättelse om ett antal damer som alla låtsas. Verkligheten är en annan.

Denna bok är en blandning av feelgood och relationsberättelse med inslag av kriminalitet.

Så här står det på nätet om den:

”Magda, Amelie, Simona och Vibeke har fått kontakt via Magdas blogg. Nu träffas de för första gången i ett hus Magda ärvt. Hon vill ha sällskap och bjuder in sina bloggvänner. Men vilka är dessa kvinnor egentligen, bakom den bild de skapat på nätet? Och vad händer när deras hemligheter avslöjas? De söker sig till varandra några varma sommarveckor i Fredrika, en vacker plats i Norrlands inland. Alla bär de på erfarenheter och historier som de valt att dölja. Ska de tillsammans kunna finna en ny trygghet?

Vem kan man lita på om det nu finns någon man kan lita på? Eller finns hoten, osäkerheten och lögnerna alltid kvar?

Dessutom dröjer det inte länge innan kvinnorna får en känsla av att vara betraktade när de lever sitt stilla liv i huset. Vem smyger omkring i skogsbrynet och vid strandkanten? Är det någon som besöker huset om natten?

Snart hotas den sköra vänskap de byggt upp när en inkräktare slår sig in i deras tillvaro. Och de kan inte stillatigande finna sig i detta

Det hemliga rummet är en annorlunda relationskrim, om kvinnor som söker vänskap och trygghet. Men kan vänskap och tillit växa i en tillvaro skuggad av övergrepp, död och en ständigt närvarande rädsla?”

 

Här är ett utdrag som visar på berättarrösten i boken:

”Amelie tittade på dem, två barn som borde skratta mer, leka och stoja. Hon ville ge dem det. Tids nog skulle det vara för sent. Precis som det alltid varit för sent för henne.

  • Titta!

Hon vek ett kuvert av ett papper, det fanns tejp i barnens pysselväska. Allvarligt skrev Vera en hälsning till sin mormor. De stoppade ner kartan och tejpade igen kuvertet. Amelie textade namnen på moror och morfar. Inget av barnen visste adressen. Amelie strök dem över kinderna.

  • Det ordnar sig. Nu tar vi bilen och sticker in till Fredrika och postar det.”

 

I ovanstående lilla text ligger många hemligheter, många planteringar som sedan får en förklaring på slutet. Jag gillar den typen av böcker som inte är förutsägbara. Det här är en oförutsägbar bok med många hemligheter.

Det som kan tyckas vara en vacker liten gest startar något stort. Men ingen förstår – än.

Bilderna och miljön målas upp galant och för varje hemlighet som spräcks, som när man knackar hål på ett ägg, uppstår nya konflikter, nya intriger.

TACK än en gång för boken. Jag rekommenderar den varmt och ger den 3,5 av 5 möjliga pennor.

Läshälsningar

Monica Ivesköld

 

 

Visit Us On FacebookCheck Our FeedVisit Us On LinkedinVisit Us On YoutubeVisit Us On Pinterest