Currently viewing the category: "Bokrecension"

Järnblod av Liza Marklund

Recension

Järnblod av Liza MarklundDetta är den sista boken om journalisten Annika Bengtzon, som Liza Marklund har skrivit.

Boken var mycket underhållande och välskriven. Svår att lägga ifrån sig. Så här står det på nätbokhandeln och bokens baksida:

”Liza Marklund avslutar sin succéserie om Annika Bengtzon

  • Prisbelönt och kritikerhyllad romansvit.
  • Mer än 15 miljoner sålda böcker.
  • En exposé över den svenska medieutvecklingen. Från internets möjligheter till papperstidningens fall.

Annika Bengtzons syster Birgitta är försvunnen. Hon gick iväg till jobbet en söndagsmorgon, men kom aldrig fram. Det sista livstecknet är ett sms Annika, hjälp mig!

Kvällspressens papperstidning ser ut att gå i graven. Om det inte sker ett mirakel kommer chefredaktör Anders Schyman att gå till historien som den som lade ner den svenska journalistiken.

Under tiden pågår en uppmärksammad rättegång om ett ytterst bestialiskt mord på en uteliggare.

Dagarna går och Birgitta kommer inte tillbaka. För att förstå vad som har hänt henne syster måste Annika återvända till sin barndoms bruksort och konfronteras med sitt eget, våldsamma förflutna.

Järnblod är en mörk thriller om relationer och försoning, identitet och hämnd.”

4 pennorJag gillar Liza Marklunds böcker och denna är definitivt en av hennes bästa. Jag ger boken 4 pennor och rekommenderar dig – som gillar thrillers – att läsa den.

Vid pennan

Monica

Vilka böcker har betytt mest för dig, ditt skrivande och din utveckling?

På 80-talet då jag började skriva facklitteratur kom jag i kontakt med en otrolig bok. Än idag vet jag inte vem som skrev den eller vilket förlag som gav ut den. Men det var en bok om något IT-program. Den var gjord som en bilderbok för barn och beskrev detaljerat hur läsaren skulle göra vid varje funktion i programmet. Boken satte avtryck på mig för livet.

När jag sedan började ge ut böcker inom motsvarande ämne – IT – var de fulla av bilder. Detta är något som jag fortsatt med genom åren.

En annan bok, eller rättare en hel serie, som betytt otroligt mycket för både mitt skrivande och min undervisning för layout under åren, är Åke Hallbergs böcker. Jag har dem fortfarande på hyllan. Här ser du några av dem.

Åke Hallberg

Jag gick många utbildningar för Åke Hallberg. Tyvärr gick han bort 2016 efter en tids sjukdom. Han var bokförläggare, grafiker, och vi satt båda på 80-talet som remissinstans till SIS (Standardiseringskommissionen i Sverige – som de hette förr). Numera heter de Swedish Standards Institute. Den gången gällde det tabulatorinställningen när vi skriver, dvs var tabulatorerna skulle vara. De är idag på samma ställe, nämligen på 1,25 cm bredd (baserat på en halv tum).

Slutligen en annan bok som betytt massor för mig, framförallt i mitt arbete med att utveckla människor och min roll som handledare för ledarskaps- och gruppdynamiska utbildningar, är ”Psyko Geometri” av professor Susan Dellinger. Hon och hennes geometriska figurer startade mitt intresse avseende olika personligheter.

Kimselius och TollströmNär det gäller själva skrivandet, har jag läst de flesta böcker som finns på marknaden i ämnet. Några av de absolut bästa är Kim Kimselius bok ”Att hitta glädje i skrivandet” och Catrine Tollströms ”Fängsla dina läsare”.

 

Läs mina recensioner här:

Hitta glädje i skrivandet

Fängsla dina läsare

 

Mina böcker
Idag har jag skrivit 61 fackböcker, 1 barnbok, 7 antologier och nu är en serie romaner på väg ut.

Här kan du se mina tre senaste böcker på Författare.se.

Och här har du en bild på samtliga av mina utkomna böcker under de senaste åren, där jag deltagit i sex antologier.

Vilka böcker har betytt mest för dig, ditt skrivande och din utveckling?

Kommentera!

Vid pennan

Monica Ivesköld

 

 

 

 

 

Toktanten av Birgitta Bergin

Bokrecension

Bergin_Toktanten_inbWow! Den här boken kunde jag inte lägga ifrån mig. Tur att det var påskledighet och att jag kunde sitta ute i solen och läsa klart den. Tog även nätterna till hjälp och fick tvinga mig att släcka lampan vid ett-tiden för att orka upp på morgonen.

Birgitta Bergin skriver fantastiskt och trovärdigt – om toktanter som går till överdrift. Och vem har inte stött på dessa hopplösa otäckingar i något sammanhang? Psykopater och narcissister finns det faktiskt en hel del av i vår omgivning. Toktanten är definitivt en av dem.

Så här står det på bokens baksida:

”VAD HÄNDER NÄR ett litet samhälle tas över av en person som inte skyr några medel för att få sin vilja igenom? Och hur långt är en människa beredd att gå för att få makt att härska över andra?

Äntligen har semestern börjat och Lena och Fredrik är tillbaka i sommarhuset, glada att få lämna vardagslivet i Paris. De har sett fram emot att ha familjen samlad, grilla tillsammans på kvällarna, träffa grannar på ett glas vin eller två och njuta av västkustens salta stänk.

Men det blir inte så.

De har fått en ny granne, och hon tycks vilja göra allt för att förstöra deras idyll. Plötsligt är det inte längre självklart var tomtgränsen går eller vilka stigar till stranden som är tillåtna att promenera på.

Frågorna bland grannarna hopar sig. Vad hände egentligen med Maria och Peters lilla hund? Varför går den nya grannen alltid runt med en stor skruvmejsel i handen? Och vad är det för märkliga ramsor hon mumlar på?

Plötsligt är dörrar stängda och folk ser sig om över axeln. Den hotfulla stämningen förvärras och till sist är alla i Lövudden indragna i ett drama som ingen vet slutet på…”

Än en gång har Birgitta Bergin överraskat mig. Tack Birgitta och Bokfabriken för recensionsexemplaret. Det var ett nöje att få läsa den här boken.

Boken var verkligen obehaglig och otroligt spännande. Precis som toktanten själv, kröp den in under huden på mig. Jag tänkte tillbaka och mindes en stor del av liknande hemskheter med andra tokstollar, under tiden som jag läste. Frustration och maktlöshet avlöstes inom mig. Jag, den snälla älskvärda personen, kom på mig själv med att önska att hemska saker skulle drabba toktanten.

Jag rekommenderar verkligen boken till alla som gillar spänning och feelgood (även om det fanns mycket feelbad i den här).

4 pennorAningen besviken att boken är slut och på slutet i sig – är jag fortfarande rädd. Måtte jag aldrig behöva uppleva någon toktant mer i mitt liv. Jag tilldelar boken fyra av fem pennor.

Monica Ivesköld

Värdshuset och Pojkvännen i serien Boonsboro av Nora Roberts

Bokrecensioner

Nora Roberts Värdshuset och PojkvännenVärdshuset är första delen i en trilogi. Jag hade redan läst den andra delen – Pojkvännen, som var den som kom i min väg för ett tag sedan. När min yngsta dotter läste den, blev hon så fashinerad att hon var tvungen att köpa första delen. Den fick jag sedan i present av henne. Tack för det, kära Alexandra.

Böckerna går utmärkt att läsa var för sig, men det blev lite som att ’hitta hem’ när jag nu läste första delen i serien.

Böckerna har härliga kärleksscener, spänning och fara och i denna serie ingår också en touch av det övernaturliga – allt som är att förvänta i en riktigt bra Nora Roberts-bok.

Så här står det på baksidan och i nätbokhandeln om boken Värdshuset:

”Hon kastade en sista blick på värdshuset medan hon körde iväg. Det hade legat där i över två århundraden, tänkte hon. Och på något vis höl det på att förändra allt.

Värdshuset är första delen i en ny romantisk trilogi som utspelar sig i den lilla staden Boonsboro i Maryland. Här bor de tre bröderna Montgomery som tillsammans med sin viljestarka mamma just börjat rusta upp stans förfallna värdshus, som de vill förvandla till ett modernt och charmigt hotell. Men familjens arkitekt, Beckett, har inte bara renovering i tankarna?

I staden bor också den unga änkan Clare Brewster, som flyttat hem med sina tre små söner och öppnat en bokhandel i närheten av värdshuset. Beckett har varit hemligt förälskad i Clare sedan skoltiden, men alltid dolt sina känslor. Till sin förvåning upptäcker Clare att hon dras till det gamla värdshuset och till mannen som ritat det. Kommer deras kärlek att få en andra chans, nu när allt är på väg att förändras i Boonsboro?

Nora Roberts är född och uppvuxen i Maryland, och i sin senaste romantrilogi har hon inspirerats av staden Boonsboro, där hon bor med sin familj. Liksom i böckerna har hon rustat upp ett gammalt värdshus som nu är hotell.”

Här kan du läsa om innehållet i andra boken – Pojkvännen:

”I den lilla staden Boonsboro närmar det sig invigning för familjen Montgomerys nyrenoverade värdshus. Den som håller i alla trådar är mellanbrodern Owen, familjens organisatör som har koll på minsta spik i bygget. Noggrann enligt honom själv, pedant enligt sina bröder. Men det han inte har planerat är att falla för Avery MacTavish, den eviga singeln som jonglerar pizzor och fakturor i sin restaurang tvärs över gatan?

5 pennorMed Pojkvännen fortsätter Nora Roberts sin omtyckta trilogi om värdshuset i Boonsboro och människorna runt omkring det.”

Böckerna får fem av fem pennor av mig.

Nora Roberts NyårskyssenSista delen – Nyårskyssen – hoppas jag kunna köpa och läsa längre fram.

Med en önskan om riktigt god läsning!
Monica

 

Tevisdom för vilsna själar: Noveller – av Cecilie Östby

Bokrecension

Tevisdom för vilsna själar av Cecilie ÖstbyTack Cecilie för ditt recensionsexemplar.

Den här novellsamlingen är en av de finare jag har läst. Cecilies finstämda texter ibland med tänkvärda knorrar är välskrivna. Orden målande. De flesta novellerna är intressanta och med ämnen som fångar. Egentligen undrar jag hur Cecilie har fått tankarna som är både vardagsnära och långväga.

För dig som gillar att läsa en novell före sängdags är den här lilla häftade boken en juvel. Köp den!

Inledningen till varje novell är som ett musikstycke. Det slår an en sträng inom mig. Låt mig ta mig friheten att citera en av Cecilies öppningar.

”HON HADE FEMTON MINUTER KVAR att leva. Vad gör man med sitt liv när det ska ta slut bara om en liten stund? Man gör det som är minst rationellt av allt …”

Cecilie fångar mig direkt i inledningen till varje novell.

Tidigare har jag recenserat boken Mistelbarn. Du kan läsa den recensionen här:

http://www.monicaiveskold.se/mistelbarn-av-cecilie-ostby/

Om jag ska vara ärlig, och det är jag alltid, gillar jag novellsamlingen ännu mer.

Så här står det i nätbokhandeln om boken:

12 noveller. 12 livsöden. Människorna som befolkar novellerna i Tevisdom för vilsna själar drivs alla av en längtan att få bli älskade. Samtidigt bär de på en djup misstro mot att de kan bli älskade för dem de är. De vackra är ju så mycket enklare att älska än de geniala.”
Cecilie Östby vill skriva om det som ligger under ytan som styr våra val och beteenden. Hon har deltagit i tretton novellantologier och debuterade som romanförfattare med Mistelbarn våren 2017.

4 pennorJag ger boken fyra av fem pennor och en mycket varm rekommendation.

Vid pennan
Monica

Brevet av Kathryn Hughes

Bokrecension

Brevet av Kathryn HughesDet här är en av de finaste feelgood-böckerna som jag har läst på länge. En underbar historia som var svår att lägga ifrån mig.

Den pendlade mellan obehag, omsorg och kärlek och vävde ihop då- och nutid till en fantastisk tavla.

Så här står det på baksidan av boken och i nätbokhandeln:

”1973: Tina Craig är gift med en våldsam man. Varje ledig timme hon har försöker hon arbeta för att samla ihop tillräckligt med pengar för att en dag lämna honom. För att helt kunna undvika hemmet arbetar hon också volontärt på en second hand-butik för välgörenhet. En dag när hon söker igenom fickorna på en gammal kavaj hittar hon ett brev. Det är förseglat och frankerat. Tina öppnar och läser brevet ett beslut som kommer att förändra hennes liv för all framtid.

1939: Billy Stirling har insett att han varit en riktig idiot, men nu ska han försöka ställa allt till rätta. Den 4:e december 1939 sätter han sig ner och skriver ett brev som han hoppas kommer att förändra framtiden. Det gör det också på många fler sätt än han kan ana.

Brevet berättas två kvinnors historier. De är födda med flera decennier mellan sig, men ödet för dem samman och en kvinnas olycka blir en annan kvinnas lycka.”

Boken påminde mig om filmen ”Brevet till Juliet” – en underbar film som du kan se trailern på här.

Både boken och filmen, som är helt olika men ändå har vissa igenkänningstecken för en god feelgood, rekommenderas varmt.

5 pennorBoken får fem av fem pennor av mig.

God läsning!
Monica

 

Lång väg till rättvisa av David Baldacci

Bokrecension

Daid Baldacci - Lång väg till rättvisaTack Bokfabriken för recensionsexemplaret.

För mig blev det första gången jag läste en Baldacci-roman men absolut inte den sista. Boken var svår att lägga ifrån sig, välskriven och otroligt spännande. Enda smolken i bägaren är att baksidestexten inte helt lever upp till själva innehållet i boken. Kanske beror det på att det är en serie och jag, som läsare, ska förstå vem Atlee Pine egentligen är och vad som präglar henne men jag hade förväntat mig få upplösningen på storyn om systern. Den här boken handlar om helt andra saker, och Mercys bortförande är endast ett litet sidospår som tangerar inledningen.

Så här står det på nätbokhandeln om den:

”Ole, dole, doff … Det har etsat sig fast för alltid i Atlee Pines minne – kidnapparens fasansfulla ramsa när han valde mellan sexåriga Atlee och hennes tvillingsyster Mercy. Mercy blev bortförd, Atlee skonades. Hon återsåg aldrig sin syster igen. Tre decennier efter den fruktansvärda natten arbetar Atlee Pine för FBI:s Arizona-avdelning där hon ensam ansvarar för Grand Canyon. När en turist försvinner spårlöst djupt inne i Grand Canyon kallas Pine in för att leda utredningen. Det visar sig snart att turisten inte rest till Grand Canyon för att beundra det dramatiska landskapet. Men när Pine börjar få ihop intressanta ledtrådar i fallet blir hon plötsligt bortkopplad från utredningen. Att vägra lyda order kan äventyra hennes karriär vid FBI, men om hon inte fortsätter utreda fallet på egen hand riskerar hon nationens säkerhet. Atlee Pine tvingas till ett ödesdigert beslut. Lång väg till rättvisa är första delen i bästsäljaren David Baldaccis nya serie om den iskalla och intelligenta ensamvargen Atlee Pine. DAVID BALDACCI föddes 1960 i Richmond i Virginia och är en av världens mest populära författare. Hans böcker är översatta till fler än 45 språk och har sålt i mer än 120 miljoner exemplar i över 80 länder. Samtliga av hans böcker har legat på New York Times bästsäljarlista.”

4 pennorJag rekommenderar boken och ger den 4 av 5 pennor.

Önskar er en härlig läsvecka

Monica

 

Vad händer med novellantologin om Lycka?

Alla författarna (vi är totalt 20 stycken) har nu inkommit med redigerade noveller och det är dags för redaktörsläsning och korrigering. De har fått ett digert redigeringsschema av mig, som förhoppningsvis hjälpt dem gå igenom sitt manus på ett kvalitativt sätt. Utifrån en färdig mall – som jag skapat – för sättningen i boken, har de fått arbeta med både mall och format.

Det har varit många roliga diskussioner kring hur dialoger och annat ska skrivas. Personligen gillar jag typen med talstreck som innebär att läsbarhetsindex höjs när läsaren får boken i sin hand. Många tycker däremot om att skriva dialog med citationstecken. Det är lika rätt, vilket som, men jag har således gått på läsbarheten.

En skiss för bokens omslag har tagits fram av en av författarna i diskussion med mig. Den jobbar vi vidare på.

Titel på boken ska beslutas.

Författarpresentation - fotonNästa steg är att samtliga författare ska skriva en presentation och skicka in foton på sig själva. Instruktioner för detta kommer att lämnas ut inom kort.

Så här ser min egen presentation ut i några av de senaste antologier som jag medverkat i, boken ”Över mållinjen” som handlar om hur du lyckas nå målen i livet och i vilken jag beskriver min egen metod MMM (DröM-Mission-Mål). Här kan du läsa en av recensionerna om den boken.

Nominering till projektledarbokBoken ”Mer än bara ord” handlar om kommunikation. Den har nominerats till årets projektledarbok, se nedan.

Läs mer här om nomineringen.

Vill du lyssna på mitt lilla radioprogram i samband med att boken ”Mer än bara ord” kom ut? Här är länken till detta.
I den här inspelningen sjunger dessutom både min ena dotter och min svärson (som på den tiden spelade musikal).
Inspelningen av programmet är en kärleksförklaring.

Det är en spännande tid och jag hoppas vår antologi om Lycka kommer att tilltala läsaren.

Vid pennan
Monica

 

 

Patriark av LiseLotte Divelli

Bokrecension.

PatriarkJag bara älskar LiseLottes böcker. Hennes första bok – Skärvor – sträckläste jag. Du kan läsa min recension här. Recension av boken Skärvor.

Boken Skärvor kommer som tv-serie. Den började spelades in i november 2018, om jag är rätt underrättad. Vill du följa inspelningen så finns en del information här på Facebook-sidan Tv-Skärvor.

Boken Patriark gick inte heller att släppa. När jag väl börjat läsa den, var jag tvungen att få veta slutet. OBS att böckerna är självständiga (inte fristående). Patriark är således inte Skärvor del 2 utan en helt egen bok.

Så här står det om Patriark på nätbokhandelns sidor och på baksidan av boken:

”Vem äger rätten till ett barn?

Dagen som ingen trodde skulle komma drabbar Fredrik och Jessica Flink med full kraft. Deras trygghet hotas. Milo, deras fyraåriga son, är i fara. Mc-presidenten Stefan Andreason, som säger sig vara Milos biologiska far, har krävt ett dna-test. Efter avtjänat fängelsestraff vill han ha juridisk rätt till framtida umgänge.

Ett möte med en åklagare bekräftar deras värsta farhågor, Andreason har lagen på sin sida.

I maktlös förtvivlan bestämmer sig Fredrik och Jessica för att göra allt de kan för att rädda sitt barn. Det otänkbara måste hanteras på de kriminellas sätt; med våld. Beslutet utlöser en lavin av händelser och konsekvenserna blir förödande för alla inblandade.

PATRIARK är andra delen i serien om maktkampen mellan Rubicon MC och polisen.”

Gå hit och köp båda böckerna. Om du gillar spänningsromaner ska du definitivt läsa dessa.

Författaren, bloggaren och amatörfotografen LiseLotte har även inslag i lokalradion.

LiseLotte gick från att vara småbarnsmamma och gift med en blivande polis, till att bli en gangsterflickvän i slutet av 90-talet och dömd till fängelse för ett rån. I dag skriver hon böcker och vill hjälpa unga tjejer att ta sig ur destruktiva grupper. Hennes böcker är mycket trovärdiga och det märks att hon vet vad hon skriver om.

4 pennorTack LiseLotte för att jag fick läsa din bok. Jag ger den 4 av 5 pennor, vilket är i jämförelse med den första boken Skärvor som jag tycker har ett ännu bättre språk och tydlighet.

Missa den inte! Köp båda böckerna och njut.

Vid pennan
Monica

Skrivtips för hur du kan skapa en trovärdig protagonist

Här på min blogg händer det spännande saker under 2019. Det lovar jag.

Varje måndag kommer jag – som tidigare – att berätta om någon bok som jag läst. Ibland blir det en recension. Onsdagar och fredagar ger jag andra tips. Det kan vara effektivitetstips, skrivartips eller må bra-tips. Jag kommer att varva dessa. Allt för att alla ska kunna få ut något spännande av min blogg.

Idag bjuder jag på ett skrivartips, nämligen hur du kan skapa en trovärdig protagonist.

Trovärdig protagonist

Pro betyder för = Protagonist

Anti betyder mot = Antagonist

I alla böcker bör det endast finnas EN protagonist, dvs huvudkaraktär som romanen handlar om. Undantaget är ibland vissa kärleksromaner som kan påvisa att båda inblandade i kärleksaffären är protagonister. Då blir den ene antagonist till den andre mellan varven. Det är inte en lösning att rekommendera men den finns.

Din protagonist måste vara mänsklig, gärna med en stor konflikt inombords. Du bör introducera protagonisten direkt på sidan 1 i din roman. Här är tekniken för att skapa en trovärdig protagonist. Skriv upp 1-3 sidor med underlag baserat på följande. Använd dessa lite då och då i din roman.

  • Låt karaktären utsättas för fara. Det kan vara både fysisk och psykisk fara.
  • Tillåt karaktären att offra något. Karaktären måste utvecklas. Ibland kan det ske på bekostnad av insikter, andra gånger på bekostnad av materiella ting.
  • Gör karaktären dygdig men överdriv inte.
  • Gör karaktären generös. Alla uppskattar generösa personer. Fundera ut i vilket sammanhang din karaktär är generös.
  • Visa upp karaktärens skicklighet och klokhet.
  • Gör karaktären attraktiv men balansera upp detta. För att skapa karaktärens personlighet, kan du behöva göra tester på denne person. Om du inte själv har underlag för tester, rekommenderar jag att du anmäler dig till min onlinekurs ”Utveckla dig själv eller din karaktär”. Genom 30 olika tester kommer både din karaktär och du att utvecklas. Klicka och läs vidare.

Lycka till med ditt skapande!
Monica

 

Visit Us On FacebookVisit Us On LinkedinVisit Us On YoutubeVisit Us On PinterestVisit Us On Google PlusCheck Our Feed