Currently viewing the category: "Bokrelease"

Boken ”Dolt under ytan” – gänget och mitt radioprogram

Boken Dolt under ytanIdag blir det ingen recension utan jag vill berätta för dig om den kommande boken ”Dolt under ytan”.

Snart släpps den, antologin med kåserier och noveller om elände och livskriser. Min novell heter ”När livet kom emellan” och handlar om det hårda slag som jag och maken upplevde när vi båda fick vår dom. Drömmarna krympte, livet skakade, men vi hittade det igen och lever nu vår dröm.

Missa inte boken. Den lanseras snart.

Här ser du gänget bakom boken. Vi som skrivit boken är:

Maria Elena Bergman, Birgitta Boo, Daniel Brandt, Monika Chanovian, Agnetha Dentback, Susanna Ekström, Emelie Eliasson, Monica Ivesköld, Christina Johansson, Johan Johansson, Conny Knutsson, Sarah Larsson, Håkan Lindgren, Vanja Lindholm Paananen, Elisabeth Magnusson Rune, Jonathan Olsson, Rinella Rioda, Elisabet Runsten, Hanan Sabah Ryberg, Annelie Strömberg, Joakim Szczypinski och Rose Tillberg Mattsson.

Det är inte lätt att kåsera och skriva om kriserna i livet. Men det är himla skönt att få berätta, att få delge andra. Om vi dessutom kan göra det på ett sätt som skapar hopp för framtiden för andra människor i liknande situationer, är jag övertygad om att vi har lyckats med något stort.

Jag har inte läst övrigas berättelser, men har lyssnat en del på deras radioprat och läst lite om deras historier.

Vi bär alla på någon form av kors, tror jag. Det är olika hur vi uppfattar vårt elände. En del gräver ner sig, andra sträcker på sig och väljer att uppleva det positiva i stället för att gå under i den negativa spiralen. Många kommer stärkta ut ur situationen.

Jag tycker det ska bli spännande att få läsa alla berättelserna och hoppas att min historia kan entusiasmera andra att stärkas, när livet självt kommer emellan.

Vill du lyssna på Ariton-podden där jag berättar mer om min novell och spelar musik som betytt mycket för mig? Klicka på länken till Webbradio Ariton här.

Jag hoppas du är sugen på boken, så snart den lanseras. Här finns en länk där du kan beställa boken (Bokus) eller via den här länken (som är lite billigare), dvs Adlibris och läsa mer om den.

Så här står det om boken:

”När du möter någon på kryckor med gipsat ben vet du utan att personen behöver säga någonting att det finns saker som för denne kan vara utmanande. Många människor bär på sjukdomar, sorg, tankar och känslor som inte syns på ytan. Saker som gör att vardagen kan bli utmanande i relation till andra. I denna antologi delar 22 personer sina personliga berättelser om exempelvis ansiktsblindhet, social fobi, panikångest, sorg, mobbing, fibromyalgi och hörselnedsättning. Sådant som kan skapa förvirring, missförstånd, ilska, rädsla eller frustration för att det saknas kunskap eller förståelse.”

Vid pennan

Monica

Skrivcirkel och testläsning

Ikväll (det är tisdag) har jag varit i Malmö hos en av deltagarna i den slutna Facebook-gruppen Skrivcirkel i Malmö. Vi träffades i en hyrd lokal och samtliga gav feedback på utvalda texter. Ungefär varje till varannan månad träffas gruppen. I förväg blir vi tilldelade vilka texter vi ska läsa och sedan skickar alla in sina alster. Därefter testläser vi och ger återkoppling till var och en. Allt sker direkt i den slutna gruppen, bortsett från den personliga feedback som vi överlämnar när vi träffas. Ibland får vi handskrivna kommentarer på en kopia av texten.

TestläsningDen här gången fick vi dessutom några utvalda skrivartips från den person som hade bjudit in oss. Vi fick tips på hur vi lämpligen ger varandra respons samt även tretton värdefulla tips på att skriva bättre. Mycket omtänksamt.

För er som testläser, delar jag med mig av några av tipsen här nedan.

 1. Driver konflikten handlingen framåt?
 2. Kan något i texten styrkas?
 3. Är perspektivet tydligt?
 4. Är replikerna rappa och kärnfulla?
 5. Är detaljerna väl valda?
 6. Hur är språket, atmosfären, gestaltningen?
 7. Miljöskildringen?

Det är en fröjd att få vara deltagare i en läscirkel med syfte att hjälpa varandra nå fram med texten, att öka läsbarheten, att motivera och entusiasmera varandra. Att få beröm, styrka och tips till förbättring är gudabenådat och något som jag önskar att alla författare får uppleva.

Sammanfattningen för egen del efter kvällen blev att jag behöver stanna kvar längre i varje scen, att inte ha alltför bråttom utan stoppa upp och ge läsaren fler detaljer. Dessutom behöver jag fundera ett varv till om jag ska låta min text flätas samman utifrån nu- och dåtid, så som jag har skrivit den. Alternativet är en tydligare prolog som jag redan skissat på och kanske en epilog i slutet. Det här behöver landa inom mig. Men utan tvekan är romanen om Henrietta ännu ett steg längre mot publicering.

Vid pennan

Monica

 

 

 

 

 

Till dig som författare – digitala kurser

Som du kanske vet, har jag lanserat en specifik ”författar”-version av några av våra digitala kurser, dvs anpassad till dig som är författare eller skriver.

Följande kurser finns:

Personlighetsutv onlinekurs första veckan
Personlig utveckling behöver vi alla. Om vi inte utvecklas, avvecklas vi. Jag kallar det ”lilla döden”. Pilotgruppen för den kursen har börjat första avsnittet med att kartlägga sig själv och sina karaktärer.

 

 

FörfattarateljénBehöver du gå en hel kurs för att lära dig skriva eller fördjupa ditt skrivande, rekommenderar jag:

 • Författarateljén som du kan boka här
  OBS! Erbjudandet gäller endast till i morgon kväll.
  Det är Ann Ljungbergs härliga årskurs. Själv har jag gått hennes Skrivarkontakt de senaste åren vilket har gett mig både ny kunskap och nya vänner.

Välkommen till ett utvecklande skrivarår

Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

Pojkarna Bus och de 3 nycklarna

Till dig som bor i Skåne, Malmö-/Svedala-området

Välkommen på bokrelease!

Alla barn tillsammans med föräldrar är välkomna till Svedala Bibliotek tisdag den 25 Juli kl. 14.00-15.30!

Pojkarna Bus och de 3 nycklarna

Nu är det dags. Bokrelease för barnboken ”Pojkarna Bus och de 3 nycklarna”. Boken har jag skrivit tillsammans med två av mina barnbarn. Den handlar om dessa pojkar och deras enormt stora sten som finns på riktigt på deras tomt i Norge. Stenen är stor som en lekstuga.

Resten av sagan är påhittad, givetvis. Läs om hur det går för pojkarna när de möter en häxa som försöker förvandla dem, hur de blir attackerade av spindlar och gräshoppor och till slut ber om hjälp.

BullarJag kommer att läsa lite ur boken för dig och du blir bjuden på bullar och saft.

Adressen är Storgatan i Svedala, mitt i byn. Här kan du skriva ut inbjudan (Releaseparty 1 rev 170713 B), ifall du vill. Klicka på länken.

Oliver och Tristan från Norge, mina barnbarn (9 och 7 år), som varit med och skrivit boken, deltar också. Nu har du chansen att träffa dem och ställa frågor direkt till dem.

Oliver-Tristan-MormorAlla som köper boken får en liten överraskning. Boken kan läsas av alla men är riktad till dig som ska eller har börjat skolan. Texten är lättläst.

 

 

 

Varmt välkommen! Vi ser fram emot en rolig stund!

Monica Ivesköld tillsammans med Oliver & Tristan

 

Visit Us On FacebookVisit Us On LinkedinVisit Us On YoutubeVisit Us On PinterestVisit Us On Google PlusCheck Our Feed