Currently viewing the category: "Bokrelease"

Döden som vakar av Anne-Marie Schjetlein – bokrecension

Den femte boken i serien med sjukhusmiljö. Karaktärerna är numera ’gamla bekanta’ och jag gillar dem verkligen.

Döden som vakarFormat: Inbunden

Serie: Andreas Nylund (del 5)

Antal sidor: 366

Utgivningsdatum: 2020-10-14

Förlag: Bokfabriken

ISBN: 9789178353781

Recensionsex: Ja

 

Tusen tack Bokfabriken för möjligheten att få läsa och recensera den här fristående delen i serien.

Den här spänningsromanen var svår att lägga åt sidan. Jag nästan sträckläste den. Så bra! Och ändå var det inte förrän i slutet något speciellt hände.

Jag älskar de korta kapitlen som dessutom tydligt talar om för mig, som läsare, ur vems perspektiv berättelsen sker.

Vi får följa Andreas (A) Stina (S), Mannen (?) som vi inte vem det är förrän i slutet, Uno (U) och Marianne (M). Däremellan blir vi bekanta med ett antal karaktärer som inte har egna kapitel utan som vi lär känna genom övrigas ögon.

Ett härligt grepp som kan se ut så här inledningsvis (bokstaven synliggör utifrån vems perspektiv):

 • Kap 1 – A
 • Kap 2 – S
 • Kap 3 – ?
 • Kap 4 – A
 • Kap 5 – S
 • Kap 6 – U
 • Kap 7 – A
 • Kap 8 – S osv

Vid kapitel 27 dyker således även Marianne upp.

Totalt 138 kapitel, lättlästa och spännande som fångar mig direkt.

Det blir mycket tydligt både vad gäller handling, tankar och dialoger. Fungerar klockrent utom i kapitel 136 som härrör från Stina men där vi helt plötsligt går in i huvudet och tanken hos Andreas. Kanske en liten miss?

Slutet är överraskande, även om säkert fler än jag kunde räkna ut lite av det. Jag älskar överraskningar i böcker.

Så här står det på nätbokhandelns sidor:

”ANDREAS, STINA OCH BARNEN är lyckliga i sin stora bonus-familj och njuter av tillvaron med bebisen Julia. Men för Andreas tar arbetet på sjukhuset ut sin rätt. Personalen är slutkörd och stressen hotar kvaliteten på vården. Andreas oroar sig även för en av sina svårt sjuka patienter som har sin pappa vid sin sida dag som natt. När hon äntligen vaknar upp ur koman är pappan som bortblåst och patienten hävdar att hennes föräldrar är omkomna sedan länge.

Hemma börjar Stina känna sig rastlös. Hon vill vara mer än fembarnsmamma och bestämmer sig för att ta tag i sina gamla frisördrömmar. Nu behöver hon och Andreas anpassa sig till en ny vardag om inte familjelyckan ska hotas. Samtidigt oroar sig vännen Lena för sin frånvarande man. Andreas kan inte släppa mysteriet med den försvunne pappan, och upptäcker snart liknande fall runt om i Sverige. Vem är han och varför utgav han sig för att vara patientens närmaste anhörig? När Andreas börjar lägga ett pussel framträder en bild av det mest förbjudna.”

4 pennorGillar du mindre blodig spänning är den här boken definitivt för dig. Lite blod förekommer dock. Schjetleins berättarröst är härlig och hon vet vad hon talar om. Det märks att hon har insikt i sjukhus och vård.

Jag ger den här romanen 4 av 5 pennor.

Vid pennan

Monica Ivesköld

 

Var vill du synas med din bok?

Det är viktigt att synas. Du bör välja platsen med omsorg. Var finns din målgrupp?

Var vill du synas

Ibland måste du kanske även delta i mässor och andra event för att synas. Vilka ska du satsa på?

portentillfriheten_bookeaSka du kontakta bokhandeln? Annonsera i någon tidning?

Det gäller verkligen att fundera över hur du ska nå ut. Och jag menar inte att du ska spamma med ditt budskap. Tänk på att ständigt förnya det. Du kan inte lägga ut samma bild om och om igen. Det tråkar ut läsarna. Gör ett större material där du har många olika bilder. Låt dina läsare få vara med och dela vad som händer med dig.

Just nu bearbetar förlaget exempelvis omslaget till min tryckta roman. Den kom i juli i ljud- och e-bok. Då så omslaget ut så här.

Om du klickar på den här länken – Porten till friheten – når du Bokus sida. Strax under bilden står det ”Provlyssna”. Klicka där. Då får du höra början av min roman.

Porten till friheten – ljudbok

Här kan du se omslaget för den tryckta boken som kommer inom kort.

Omslag tryckt bok

Detta är något som jag gärna dela med dig. Nu väntar jag andaktsfullt på att få se hur omslaget till den tryckta boken blir. Det ska vara liknande det som finns på e- och ljudboken.

Och innan jul lär de släppa min tryckta roman. Oj så spännande detta är.

Samtidigt har jag skickat iväg mitt fackboksmanus ”Börja skriva framgångsRIKT” till ett antal förlag. Jag hoppas innerligt att något av dem är intresserade av att producera min bok. Om inte, kommer jag att själva lägga ut dem med hjälp av print-on-demand-förlaget Books on Demand.

Jag lovar att berätta mer så snart jag vet!

Ha det ljuvligt så länge

Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

 

Bara vanlig – bokrecension

Författare: Niclas Wennerlund & Peter Westberg

Bara vanligFormat: Häftad

Antal sidor: 172

Utgivningsdatum: 2020-08-24

Förlag: Joeslgården förlag

ISBN: 9789189009516

 

Recensionsex: Ja – tack Peter och Niclas!

 

Detta är en bok som framförallt de som arbetar med barn, dvs lärare och förskollärare men också personal inom sjukvården MÅSTE läsa. Kanske skulle även alla barnfamiljer läsa boken. Om inte annat så för att öka förståelsen för funktionsnedsättning.

Så här tycker jag om boken

En mycket bra inledning som fångar. Synd att första meningen/stycket upprepas.

Boken är mycket personlig inledningsvis och jag fick direkt igenkänning från min egen uppväxt med en mormor som älskade mig och där mor och far är upptagna av sina nya familjer. Känslan var så kraftig. Samma sak i nästa kapitel. Även jag blev mobbad i skolan.

Sedan får vi en ärlig beskrivning av hur stökig Niclas var i ungdomstiden samt mötet med mamman till barnen. Jag kan tycka att kapitlet om hur Niclas flyttar ihop med kärleken var lite kort.

Kapitlen som redovisar den dåliga kontakten med föräldrarna är modigt skrivna, speciellt när första dottern Emilia kommer. Texten är väldigt utlämnande vilket är bra. Fångade mig direkt.

När dottern Melina föds med avsaknad av Corpus Callosum, ställs livet på sin spets genom negativa läkarbesök och ointresserade neurologer. Även här får jag stark igenkänning. Neurologer kan vara antingen väldigt bra eller totalt ointresserade. Jag har stött på båda typerna.

Vad var mindre bra med boken?

Ja jag blev lite förvirrad eftersom det ibland står att sambon heter Linda och ibland Lena. Detta borde inte ha fått passera redaktörens blick, anser jag. Fick stanna upp och fundera, flera gånger. Mycket irriterande!

I kapitel 9 exempelvis är det stor upprepning av ordet ”jag”. Detta borde också ha granskats av redaktören och redigerats innan tryckningen.

Men det handlar således om skrivtekniska missöden som kan korrigeras vid nytryck – om än ledsamma sådana.

Jag blev också lite besviken över att dottern Emilia fick så liten plats i boken. Frågorna inom mig haglade. Hur har hon känt sig när Melina får all fokusering av föräldrarna? Detta kan vara något att fundera på för författarna vid nytryck.

Summering

Jag blev djupt fångad av inledningen till boken. Men i slutet blev det lite mycket facktermer och beskrivningar. Hade önskat att den var mer gestaltande även här.

Som sagt, jag tycker boken ska läsas av alla de som kommer i kontakt med barn och deras utveckling. Det är definitivt en fackbok.

Här är länken till den ideella förening som startats – Bara vanlig – inklusive video som berättar mer om verksamheten.

2 pennorJag ger boken 2 pennor, framförallt baserat på missar vid redigeringen (se ovan) men också eftersom jag upplevde kvaliteten ojämn i slutet när jag jämför med början som är otroligt fängslande.

Så här står det i nätbokhandeln

”Bara vanlig: Om en pappas kamp för sin dotters rätt till ett värdigt liv.
Melina föddes med särskilda behov. Trots dagliga kramper visar hon att allt är möjligt.
Läkarna trodde aldrig att hon skulle lära sig gå, men hon överbevisade dem vid fem års ålder.
I dag är hon vuxen och hennes far, Niclas Wennerlund, berättar här om kampen mot funkofobin, den fördom som satt så många käppar i hjulet under dotterns uppväxt.
Följ med Melina och hennes pappa på en resa mellan glädje, hopp och sorg.
Niclas har skapat ”Bara Vanlig”, en mötesplats för alla med funktionsvariationer, för var och en som önskar att få vara just det, bara vanlig.

Niclas Wennerlund är en social entreprenör och föreläsare som bor i Stockholm.
Han driver den ideella organisationen Bara vanlig som anordnar löparträffar för människor med funktionsvariationer av alla slag. De träffas för att träna tillsammans, alla utifrån sina egna förmågor, och avslutar alltid med en fika. Den första löpargruppen startade 2016 på Hellasgården i Stockholm. Idag är Bara vanlig en nationell rörelse som finns på ett tiotal platser i landet och har uppmärksammats av bland annat Kronprinsessan Viktoria och Peter Forsberg.
De har utvecklat en egen metod som ska spridas för implementering hos föreningar, företag, skolor, gruppboenden, korttidsboenden och daglig verksamhet.
Niclas jobbar aktivt för att belysa och motverka såväl funkofobi som den utbredda psykiska och fysiska ohälsa som överrepresenteras bland människor med funktionsvariationer.

Tillsammans med Peter Westberg har han skrivit boken som handlar om hur det är att leva med en dotter som har kognitiva funktionsvariationer och bland annat saknar tal.

Boken skrevs för att ge ökad förståelse och för att visa att alla kan bidra i samhället.”

Vid pennan

Monica Ivesköld

 

Fantastiskt fint reportage i Lokaltidningen

Tack Lokaltidningen för detta fantastiskt fina reportage. Så roligt att bli uppmärksammad, speciellt som jag känner mig som en debutant (trots alla mina tidigare böcker).

I samband med utgivningen av ljud- och e-boken ”Porten till friheten” (den tryckta boken kommer till hösten), kom Mattias Grenholm och intervjuade mig för Lokaltidningen. Tusen tack!

Här kan du läsa hela reportaget.

Lokaltidningens reportage

Här ser du några av alla de böcker som jag medverkat i, de senaste åren.

Böcker senaste åren

Fler är på G! Men de återkommer jag till.

God läsning/lyssning önskar

Monica

Porten till friheten är släppt som e-bok

portentillfriheten_bookeaNu är min roman släppt både som ljudbok och e-bok. Till hösten släpps den tryckta boken. Beslut om datum fattas i början av september, enligt förlaget.

Redan har de första kommentarerna om boken kommit in. De som lyssnat skriver att de är mycket berörda. Jag är oerhört tacksam för att så är fallet. Exakt min intention att beröra, nämligen.

Boken går att låna på biblioteken och finns för samtliga ljudboksplattformar samt du kan även köpa den här.

Länk till Bokus

Just nu redigerar jag roman nr 2 – Elvira – som jag hoppas att förlaget vill ge ut.

Men först ut är således fackboken Börja skriva framgångsRIKT som jag nu redigerar. Sedan har jag även en barnbok Axel och sjöodjuret på väg ut samt ytterligare en fackbok.

E-boken och ljudboken Porten till friheten går nu att låna på bibliotek för den som är intresserad.

Hoppas du njuter av min roman.

Du vet väl att jag är bokrecensent sedan många år tillbaka. Dock kan jag inte recensera min egen bok. Kanske någon annan som vill ta på sig detta?

Här kan du se flera av de böcker jag har recenserat senaste tiden. Klicka på bilden så får du fram en länk till sidan Bokblogg.se. Där kan du skriva mitt namn – Monica Ivesköld – överst. Så får du se både min blogg och mina böcker.

Bokblogg

Vill du lyssna gratis i 14 dagar, klickar du på länken här nedan.

Nextory – gratis 14 dagars ljudboksplattform med mina böcker.

Vill du läsa lite om några av mina böcker, kan du kika på denna sida. De senaste böckerna är tyvärr inte med, men jag hoppas de kommer inom kort.

Se några av mina böcker här

Hoppas du gillar dem!

Monica

 

 

Goda spare ribs att rekommendera

Spare ribs

En överraskning som jag inte tidigare hade provat, var dessa spare ribs. Enkla att tillaga och väldigt goda. Rekommenderas verkligen! Som viktväktare får jag betala 7 blå sp. Helt ok!

Jag serverade dem med en tomatsallad och ett halvt mini-painriche. Gott som fredagsrätt.

11 juliIdag fortsätter jag ägna mig åt mitt skrivande. Först ut är revideringen av kommande fackbok ”Börja skriva framgångsRIKT”. Den ska få mitt fulla fokus idag.

Gårdagen var som de flesta fredagar, en dag fylld med information till alla mina deltagare som går onlinekurser. Många olika kurser är igång just nu – och fler blir det. Jag förberedde även en del nya starter av kurser. Här kan du se några av dem:

 • Börja skriva framgångsRIKT – flera olika grupper på olika nivåer
 • Planera ditt skrivande och din marknadsföring – flera olika grupper på olika nivåer
 • Mentala vitaminkickar med Chi Neng Qigong
 • Minikurs i Struktur
 • Målarkurs i många olika tekniker
 • PowerPoint-kurs
 • Layout-kurs

Dessutom har jag några uppdrag inom textkorrigering och sättning. Två av dem är riktigt spännande. Det ena är en sagobok och det andra är en bok om att tappa håret för de som drabbats av bröstcancer.

Själv håller jag på med fler redigeringar av mina böcker. Barnboken ”Axel och sjöodjuret” är den ene och den andre är ”Elvira” (andra delen i den självstående Henrietta-serien).

Den här helgen ska jag även godkänna e-boken av ”Porten till friheten”. Ljudboken släpptes förra veckan och alla kan lyssna fr o m 15 juli. Nu är det e-bokens tur att släppas.

Önskar alla en skön helg! Monica

Vill du lyssna på inledningen till ”Porten till friheten”?

Det är dags nu … Äntligen!

I mängder med år har jag jobbat med min roman. Den är omskriven minst fem gånger sedan 40 år tillbaka. Den här versionen började jag skriva 2013. Även den är omskriven flera gånger. Sedan har jag tagit tid på mig att redigera, djupanalysera och finslipa på den. Och nu har jag äran att få skörda mitt verk – min baby.

Romanen är första fristående bok i Henrietta-serien. Nästa roman redigeras nu och jag hoppas den kommer ganska snart.

Min roman finns nu som ljudbok finns nu på Storytel. Hur det är med övriga ljudboksbolag, vet jag inte – i skrivande stund.

Låt mig presentera ljudboken lite kort med nedanstående film.

Är du sugen på att få höra första kapitlet?

Förlaget gav mig godkännande att lägga ut kapitlet. Så här kommer det.

Jag hoppas verkligen du blir sugen på att läsa/höra boken.

Den är således den första i en fristående serie. Jag jobbar på slutredigeringen av bok nr 2 – Elvira.

Ha en ljuvlig lässommar!

Monica

Antologin Sommarmystik

Sommarmystik omslag 1Snart kommer den; antologin Sommarmystik i vilken en av mina noveller finns med. Min novell heter Midsommarnattens Irrbloss.

Längre fram kommer du att få lyssna på inledningen till min novell för vi har spelat in småsnuttar av novellen på film.

Alltid lika roligt att få delta i antologierna. Jag har varit med i ett stort antal och även haft några av mina noveller som e-böcker och i veckotidningar. Ja det är faktiskt så många nu att jag tappat räkningen – en bra bit över tjugo olika.

Så håll ögonen öppna. Du kommer att få se och höra mer – jag lovar.

Med en önskan om en härlig lässtund

Monica

Presentation av början på onlinekursen och boken Börja skriva framgångsRIKT

Börja skriva framgångsRIKT

Onlinekursen Börja skriva framgångsRIKT (såväl som boken med samma namn) ser initialt ut så här:

Presentation av början på onlinekursen och boken Börja skriva framgångsRIKTIntroduktion:

 • Hantverket
 • Research
 • Hitta din röst

Att börja skriva

 • Hur börjar du?
 • Genrer
 • Utgå från en idé
 • Fackbok och kunskap
 • Storytelling – allmänt
 • Kompetenstrappan

Preparera dig inför skrivandet

 • Preparera för att minimera självsabotören
 • Karaktärslista
 • Fundera över premissen, actionscenerna och protagonisten
 • Bestäm NÄR du ska skriva
 • Planera i kalendern

Sätta mål för skrivandet

 • Du kan aldrig äta en hel elefant
 • Fler mål
 • Omvandla dröm till mål
 • Eliminera hinder
 • Reflektion
 • Vad målet kan göra för dig
 • Visualiseringstavla

Mängder med konkreta övningar utlovas. Jag hjälper dig som vill börja skriva att komma igång, steg för steg. Du som redan skrivit en del, får tips som gör att du kan öka din framgång.

I kursen kommer jag att ge övningar som gäller för dig som vill skriva noveller, romaner, spänning, fackböcker och mycket mer. Den här kursen är omfattande och ett stort stöd till alla som vill lära sig hantverket.

Vill du hänga med?

Onlinekursen är på 20 veckor och du får veta allt du behöver (och lite till) som gör att du når större framgång.

Om du vill veta mer, klicka på länken här och anmäl dig, så skickar jag ut information – utan förpliktelse.

Ja tack, jag vill veta mer!

Varmt välkommen

Monica Ivesköld

Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

Lansering av boken ”Redigera framgångsRIKT”

Boken Redigera FramgångsRIKTDå har den anlänt från tryckeriet och lanserats – min nya lilla häftade redigeringsbok med alla de tips du behöver för en effektiv redigering.

Du har möjlighet att provläsa några sidor här.

Det är en steg-för-steg-instruktion som gör redigeringen mer lustfylld.

Jag har – under många år – haft ett eget litet redigeringsschema (ett dokument) som hjälpt mig redigera både fackböcker, romaner och noveller. I några av mina kurser har detta ingått.

Nu har jag tagit ytterligare ett kliv och skrivit boken som alla kan behöva som stöd vid redigering.

Den innehåller ALLT du behöver tänka på. Följ den och hämta samtidigt hem dokumenten här som hjälper dig analysera och redigera. Du får dokument som hjälper dig ta bort onödiga ord, mall för handlingsplan som stöttar ditt redigeringsarbete och en checklista för den sista stora redigeringen – djupanalysen).

Boken är tunn och behändig. Lätt att ha tillgänglig vid all redigering. Den är uppdelad med symboler så att du om du ska redigera en novell, exempelvis, endast tar de avsnitt som avser noveller. Redigerar du skönlitteratur i övrigt, letar du efter den symbolen och samma sak för facklitteratur.

Som du vet har jag skrivit många fackböcker genom åren. Totalt 62 stycken nu i eget namn. Dessutom är mina romaner på väg ut. 5 stycken står på tur. Många noveller har det blivit i antologier och en barnbok.

Vill du köpa den med rabatt och ge dig själv som present, använd den här länken. Boka ditt exemplar nu till rabatterat pris. (Ordinarie pris 69 kronor + frakt. Ditt pris endast 59 kronor + frakt.)

Lycka till med din redigering!
Monica

Visit Us On FacebookCheck Our FeedVisit Us On LinkedinVisit Us On YoutubeVisit Us On Pinterest