Currently viewing the category: "Bokrelease"

Goda spare ribs att rekommendera

Spare ribs

En överraskning som jag inte tidigare hade provat, var dessa spare ribs. Enkla att tillaga och väldigt goda. Rekommenderas verkligen! Som viktväktare får jag betala 7 blå sp. Helt ok!

Jag serverade dem med en tomatsallad och ett halvt mini-painriche. Gott som fredagsrätt.

11 juliIdag fortsätter jag ägna mig åt mitt skrivande. Först ut är revideringen av kommande fackbok ”Börja skriva framgångsRIKT”. Den ska få mitt fulla fokus idag.

Gårdagen var som de flesta fredagar, en dag fylld med information till alla mina deltagare som går onlinekurser. Många olika kurser är igång just nu – och fler blir det. Jag förberedde även en del nya starter av kurser. Här kan du se några av dem:

 • Börja skriva framgångsRIKT – flera olika grupper på olika nivåer
 • Planera ditt skrivande och din marknadsföring – flera olika grupper på olika nivåer
 • Mentala vitaminkickar med Chi Neng Qigong
 • Minikurs i Struktur
 • Målarkurs i många olika tekniker
 • PowerPoint-kurs
 • Layout-kurs

Dessutom har jag några uppdrag inom textkorrigering och sättning. Två av dem är riktigt spännande. Det ena är en sagobok och det andra är en bok om att tappa håret för de som drabbats av bröstcancer.

Själv håller jag på med fler redigeringar av mina böcker. Barnboken ”Axel och sjöodjuret” är den ene och den andre är ”Elvira” (andra delen i den självstående Henrietta-serien).

Den här helgen ska jag även godkänna e-boken av ”Porten till friheten”. Ljudboken släpptes förra veckan och alla kan lyssna fr o m 15 juli. Nu är det e-bokens tur att släppas.

Önskar alla en skön helg! Monica

Vill du lyssna på inledningen till ”Porten till friheten”?

Det är dags nu … Äntligen!

I mängder med år har jag jobbat med min roman. Den är omskriven minst fem gånger sedan 40 år tillbaka. Den här versionen började jag skriva 2013. Även den är omskriven flera gånger. Sedan har jag tagit tid på mig att redigera, djupanalysera och finslipa på den. Och nu har jag äran att få skörda mitt verk – min baby.

Romanen är första fristående bok i Henrietta-serien. Nästa roman redigeras nu och jag hoppas den kommer ganska snart.

Min roman finns nu som ljudbok finns nu på Storytel. Hur det är med övriga ljudboksbolag, vet jag inte – i skrivande stund.

Låt mig presentera ljudboken lite kort med nedanstående film.

Är du sugen på att få höra första kapitlet?

Förlaget gav mig godkännande att lägga ut kapitlet. Så här kommer det.

Jag hoppas verkligen du blir sugen på att läsa/höra boken.

Den är således den första i en fristående serie. Jag jobbar på slutredigeringen av bok nr 2 – Elvira.

Ha en ljuvlig lässommar!

Monica

Antologin Sommarmystik

Sommarmystik omslag 1Snart kommer den; antologin Sommarmystik i vilken en av mina noveller finns med. Min novell heter Midsommarnattens Irrbloss.

Längre fram kommer du att få lyssna på inledningen till min novell för vi har spelat in småsnuttar av novellen på film.

Alltid lika roligt att få delta i antologierna. Jag har varit med i ett stort antal och även haft några av mina noveller som e-böcker och i veckotidningar. Ja det är faktiskt så många nu att jag tappat räkningen – en bra bit över tjugo olika.

Så håll ögonen öppna. Du kommer att få se och höra mer – jag lovar.

Med en önskan om en härlig lässtund

Monica

Presentation av början på onlinekursen och boken Börja skriva framgångsRIKT

Börja skriva framgångsRIKT

Onlinekursen Börja skriva framgångsRIKT (såväl som boken med samma namn) ser initialt ut så här:

Presentation av början på onlinekursen och boken Börja skriva framgångsRIKTIntroduktion:

 • Hantverket
 • Research
 • Hitta din röst

Att börja skriva

 • Hur börjar du?
 • Genrer
 • Utgå från en idé
 • Fackbok och kunskap
 • Storytelling – allmänt
 • Kompetenstrappan

Preparera dig inför skrivandet

 • Preparera för att minimera självsabotören
 • Karaktärslista
 • Fundera över premissen, actionscenerna och protagonisten
 • Bestäm NÄR du ska skriva
 • Planera i kalendern

Sätta mål för skrivandet

 • Du kan aldrig äta en hel elefant
 • Fler mål
 • Omvandla dröm till mål
 • Eliminera hinder
 • Reflektion
 • Vad målet kan göra för dig
 • Visualiseringstavla

Mängder med konkreta övningar utlovas. Jag hjälper dig som vill börja skriva att komma igång, steg för steg. Du som redan skrivit en del, får tips som gör att du kan öka din framgång.

I kursen kommer jag att ge övningar som gäller för dig som vill skriva noveller, romaner, spänning, fackböcker och mycket mer. Den här kursen är omfattande och ett stort stöd till alla som vill lära sig hantverket.

Vill du hänga med?

Onlinekursen är på 20 veckor och du får veta allt du behöver (och lite till) som gör att du når större framgång.

Om du vill veta mer, klicka på länken här och anmäl dig, så skickar jag ut information – utan förpliktelse.

Ja tack, jag vill veta mer!

Varmt välkommen

Monica Ivesköld

Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

Lansering av boken ”Redigera framgångsRIKT”

Boken Redigera FramgångsRIKTDå har den anlänt från tryckeriet och lanserats – min nya lilla häftade redigeringsbok med alla de tips du behöver för en effektiv redigering.

Du har möjlighet att provläsa några sidor här.

Det är en steg-för-steg-instruktion som gör redigeringen mer lustfylld.

Jag har – under många år – haft ett eget litet redigeringsschema (ett dokument) som hjälpt mig redigera både fackböcker, romaner och noveller. I några av mina kurser har detta ingått.

Nu har jag tagit ytterligare ett kliv och skrivit boken som alla kan behöva som stöd vid redigering.

Den innehåller ALLT du behöver tänka på. Följ den och hämta samtidigt hem dokumenten här som hjälper dig analysera och redigera. Du får dokument som hjälper dig ta bort onödiga ord, mall för handlingsplan som stöttar ditt redigeringsarbete och en checklista för den sista stora redigeringen – djupanalysen).

Boken är tunn och behändig. Lätt att ha tillgänglig vid all redigering. Den är uppdelad med symboler så att du om du ska redigera en novell, exempelvis, endast tar de avsnitt som avser noveller. Redigerar du skönlitteratur i övrigt, letar du efter den symbolen och samma sak för facklitteratur.

Som du vet har jag skrivit många fackböcker genom åren. Totalt 62 stycken nu i eget namn. Dessutom är mina romaner på väg ut. 5 stycken står på tur. Många noveller har det blivit i antologier och en barnbok.

Vill du köpa den med rabatt och ge dig själv som present, använd den här länken. Boka ditt exemplar nu till rabatterat pris. (Ordinarie pris 69 kronor + frakt. Ditt pris endast 59 kronor + frakt.)

Lycka till med din redigering!
Monica

Fler skrivartips om du skriver en roman eller fackbok

Igår passerade jag 72.966 ord. En dag kvar sedan är Nanowrimo slut för den här gången och jag har fått manus till ytterligare en roman. Idag fortsätter jag ge dig några skrivartips.

Utkast eller synopsis

SynopsisSkriv ner alla idéer du får. Skapa en synopsis om det är skönlitteratur. Passar även för facklitteratur, om du utgår från problemställningarna. Om du inte skriver ner vad du tänker, kommer tankarna att skingras och förbli i glömska. Du tänker 60-70.000 tankar varje dag och 90 % av dem upprepar du nästa dag. Använd utkastet eller synopsisen som ett stöd när du skriver. Kom ihåg att det är ett levande dokument. Du kan ändra hela tiden i det.

Tänk på att du hela tiden ska underhålla läsaren. Skriver du en roman, måste du ha med mängder av känslor i varje scen. Låt scenen sluta med en cliffhanger, dvs ett spänningsmoment som gör att du krokar fast läsaren. Då vill hen fortsätta läsa.

Tydliga instruktioner

Skriver du en fackbok, se till att den är strukturerad och berätta om vad du ska förklara, beskriv hur de ska göra och avsluta med en summering av vad de förhoppningsvis gjort. Jag blir ofta besviken på fackböcker eftersom författaren berättar om vad jag kan göra men glömmer avslöja HUR jag ska göra det. I en fackbok är det viktigt att du blottar ”hur:et” så att läsaren lösa problemet. Det finns tyvärr endast en av tio fackboksförfattare som har förstått innebörden av detta.

I en fackbok bör du ha tydliga instruktioner, helst i punktform. Skriv dem exakt som de ska utföras. Jag har skrivit massor med böcker om IT och IT-program under åren. Det är viktigt att tänka på samma sätt som när en programmerare skapar ett program, dvs steg-för-steg.  Om jag exempelvis ska förklara hur en användare i Word kan sammanfoga två dokument, måste jag först förklara vitsen med detta. Vilket problem löser svaret? Läsaren måste förstå momentet och pedagogiken. Sedan kan jag förtydliga med instruktioner, exempelvis så här:

·         Välj fliken Granska
·         Använd knappen Jämför  Jämför
·         Välj Kombinera  Kombinera

Nu kan ingen gå vilse. Hänger du med?

Steg-för-steg berättar du hur läsaren ska göra. Tänk på samma sätt som när du skriver ett matrecept. Du kan inte skriva att någon ska rulla ihop köttdegen till bullar med stekt lök i, utan måste först förklara att de ska hacka löken, sedan steka den och slutligen blanda den i köttfärsen. Steg-för-steg i rätt ordning!

Skapa rutin

Om du vill skriva, hitta din tid på dygnet när det funkar bäst och håll dig till den. Själv skriver jag oftast på förmiddagarna fram till lunch. Då är jag mest kreativ och ambitiös. När är din bästa tid?

När du skriver, stäng av mobilen, gå ur e-posten och stäng ner internet så att du inte förvillar dig ut i sociala medier etc.

Fokusera!

Och har du inte redan gjort det, så stäng av allt blippande och pipande när det kommer mail. Distraktioner skadar dig. Det tar längre tid att komma tillbaka till utgångsläget än vad du, i din vildaste fantasi, kan tro.

Skriv först – redigera sedan

Om du skriver skönlitteratur, skriv – bara skriv! Redigera i nästa läge. Själv skriver jag mina råmanus i november. Sedan får de ligga till sig och mogna. Som en god ost eller ett lagrat vin. Oftast ett helt år. Därefter tar jag tag i dem igen och påbörjar en redigering som består av 13-15 rundor och oftast tar ett år.

Behöver du få komplett instruktion på hur du ska redigera, köp min nya bok Redigera framgångsRIKT som du får till rabatterat pris om du klickar på länken.

Skriver du facklitteratur kan det vara mer bråttom. Men även här rekommenderar jag att du skriver först och när allt är klart, redigerar du.

Avslutningsvis

Alla författare misstror sig själva. Det kommer du också att göra. Oavsett hur bra vi skriver, kommer vi i den kreativa fasen in i ett slags förnekelse. Då tycker vi allt är dåligt eller inte tillräckligt bra. Vi börjar tvivla på oss själva. Händer detta så låt texten vara ett tag. Gör något annat ett tag. Därefter tar du ett djupt andetag och bestämmer dig för att ta reda på vilka delar som är bra. Njut av dem och redigera de scener som du tycker saknar något.

Lycka till!

Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

 

Nanowrimo och boken ”Jul igen 2019”

Nanowrimo i målHäromdagen passerade jag målet 50.000 ord. Jag har dock inte avslutat min roman. Vill och behöver ha lite fler ord i mitt manus för att ha råd att redigera detta om ett antal månader.

För att få mitt certifikat, måste jag också verifiera och skicka in samtliga texter. Det sker på lördag den siste november. Då får jag följande certifikat signerat.

Ändå känner jag mig redan som en vinnare. Och med all rätt, hoppas jag. Förutom mitt romanmanus – Mamma låt mig leva – har jag även skapat diverse delar till min nya onlinekurs ”Börja skriva framgångsRIKT”. Jag har även skrivit och kompletterat manuset för boken med samma namn. Boken har just nu 238 sidor och den är inte klar än.

Jul igen 2019 avklipptDessutom har jag skickat iväg manus för boken ”Redigera framgångsRIKT” till tryckeriet. Om ett par veckor är den klar. En riktigt härlig julklapp hoppas jag.

Och vill du ha ytterligare ett julklappstips rekommenderar jag den nylanserade boken ”Jul igen 2019” med 24 härliga antologier, en för varje dag fram till julafton. En av de sista novellerna är min.

Här får du veta mer om den:

Köp den nu av mig! Beställ omgående för lite rabatt. Den kostar på nätet 167 kronor + frakt. Du får den av mig för 159 + frakt.

Beställ boken genom att klicka här och skicka in din intresseanmälan, så får du information om hur du betalar.

Länk till boken Jul igen 2019

Varmt välkommen med din beställning av boken!

Monica Ivesköld

 

 

 

Lansering av boken ”Redigera framgångsRIKT”

Boken Redigera FramgångsRIKTIdag blir det ingen bokrecension utan ett erbjudande till dig som skriver.

Boken ”Redigera framgångsRIKT” är på väg till tryckeriet och anländer om ca tio dagar.

Överlycklig! Ett mål på väg att uppnås.

Så många av mina deltagare på kurserna samt även andra författare har bett mig skriva den här boken. Sedan 2013 då jag började skriva skönlitterärt har jag själv saknat en bok som lever upp till allt som behövs för att redigera med framgång.

En del av mina deltagare (framförallt de som går onlinekursen ”Planera ditt skrivande” har fått ett kompendium med redigeringstips av mig. Men i den här boken har jag kompletterat med så oerhört mycket mer. Dessutom får du, som köper boken, även tillgång till mallar.

Hoppas den kan inspirera dig till förbättrad och roligare såväl som effektivare redigering.

Boken avslöjar också några nya tips kring hur du kan öka spänningen i ditt skönlitterära skrivande.

Handbok för textproduktionJag har valt att göra den lik min bok ”Handbok i textproduktion – Layout, design och formgivning”. Samma typ av omslag. Du kan jämföra med nedan.

Baksidestexten är följande:

Gör redigeringsarbetet enklare, mer effektivt och framgångsRIKT.

I boken får du detaljerade tips om vad och hur du redigerar. Den är uppbyggd som en checklista som stöder ditt redigeringsarbete.

Använd boken för redigering av skönlitteratur (romaner) såväl som fackböcker och noveller.

Du får även tillgång till några färdiga mallar (handlingsplaner och checklistor för djupanalys) som kan hämtas på medlemssidan på webben (www.monicaiveskold.se).

 

Boken Redigera framgångsRIKT förhandsex

Genom små symboler ser du direkt om du behöver redigera eller ej, beroende på genre. Detta är symbolerna:

Symbolerna

Dessutom ger boken tips om hur du kan öka spänningen i ditt skönlitterära manus.

Boken innehåller bland annat tips för:

 • Skrivprocessen och konflikten
 • Titeln, logglinje och premiss
 • Intrigen (plotten)
 • Dramaturgin
 • Tidslinjer, tidsramar och tidlåsning
 • Disposition och flöde
 • Utvecklingskurvan
 • Formatmallar
 • Huvud/fot, numreringar och fotnot
 • Gestaltning
 • Dialog
 • Perspektiv
 • Tempus
 • Stavningskontroll
 • Förkortningar, datum och siffror
 • Horungar och änkor
 • Avstavning
 • LIX
 • Tvätta text och förtydliga verb
 • Småordslista för att förbättra manus
 • Bildanalys
 • Innehållsförteckning och sakregister
 • Djupanalys

Detta är en häftad bok på 68 sidor. Du ser tydligt för varje redigeringspunkt om den avser fackbok, skönlitteratur eller novell.

Priset kommer att vara mycket fördelaktigt. Endast 59 kronor + frakt (om du köper genom mig). Du får då lite rabatt. Vill du redan nu boka ditt exemplar? Gör det via länken nedan.

Ja tack, skicka mig boken Redigera framgångsRIKT à 59 kronor + frakt.

Välkommen till en förbättrad och roligare redigering!
Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

 

Att skriva en riktigt bra roman/novell

Idag har jag skapat 38.205 antal ord. Jag är framme vid kapitel 16.

17 nov

En fråga som jag ofta får på mina kurser är ”Vad skapar en riktigt god historia?

1. Visa en livstid på några ögonblick

Din utmaning som författare är att ”visa en livstid på några ögonblick”. Detta är extremt viktigt om du skriver en novell. Du har nämligen endast några få ögonblick på dig att berätta. Det gäller att välja vad du ska dela med dig.

En stor fallgrop är att vi börjar berätta i stället för att visa vad som händer. Tänk därför i scener, tid, dialog och handling. Var sparsam med informationen. Använd termen ”Show – do not tell”.

Själv har jag en utmaning i min nya roman. Från att ha börjat med scener som uppvisade en dag, har jag nu övergått till en annan tidsram där varje scen ska visa ett år i förfluten handling. En rejäl utmaning, tycker jag.

Trampa på gasen och öka tidsramen

2. Skapa en karaktär som förändras

Förändras huvudkaraktären (protagonisten) i din berättelse? Är hen annorlunda i slutet av den, jämfört med i början? Din protagonist måste lära sig något under resan. Om inte, är det slöseri med läsarens (och din egen) tid. Visar du tydligt förändringen? Om inte, hur kan du introducera en ökande konflikt som hjälper din protagonist att förändras?

Öka konflikten mot klimax

3. Var realistisk

Möjligtvis om du skriver ”fantasy” kan du överdriva möjligheter till realism. Men tänk i alla fall: ”Skulle karaktären verkligen kunna göra detta? Är det realistiskt?

För att skapa realistiska historier, behöver du göra grundläggande research. Men om du ska skriva ”fantasy” kan detta vara svårt. Då får du först skapa din fiktiva värld.

Oavsett, kan du alltid tänka på detta när du redigerar. Gör en revision där du tittar på realismen i din story. Här är några tips:

  • Läs igenom dialogerna högt. Efter varje, fråga dig själv: ”Skulle karaktären verkligen säga så? Är det sant för den han eller hon är?”
  • Titta på varje handling som utförs av en karaktär och fråga: ”Skulle karaktären verkligen göra så? Stämmer det baserat på vem han eller hon är?
  • Titta på de mer spektakulära händelserna i din berättelse. Går du för långt i fantasin för att skapa dramat? John Steinback sa: ”Jag överdriver aldrig. Jag minns bara stort.”

Redigera framgångsRIKTVar skeptisk när du redigerar. Någon ska läsa din roman/novell.

Vill du ha hjälp med redigeringen? Inom kort lanserar jag boken ”Redigera framgångsRIKT”. Den kommer att vara häftad med ca 68 sidor. Priset kommer att ligga på ca 59 kronor + frakt (om du köper den direkt från mig).

Lycka till med skrivandet!
Monica

Boken Jul igen 2019 släpps den 26 oktober

Den 26 oktober lanseras årets julbok – JUL IGEN – med 24 härliga noveller. Idel kändisar. Många duktiga novellförfattare återkommer, som du ser nedan. Lyssna här på inledningen av min novell.

Jul igen 2019 avklipptHär kan du se innehållet:

 1. Tomtegröten av Jesper Berg
 2. Ingenting är omöjligt på julen av Sarah Larsson
 3. Gårdstomten av Philip Stenström
 4. Sumpvatten av David Renklint
 5. Karamellkungen av Monika Chanovian
 6. En liten ask av Jens Nilsson
 7. Quistus misstag av Eva Sjögren
 8. De dödas natt av Annah Oj
 9. Det som syns i snö av Carina Persson
 10. Korvstoppning av Andreas Lindholm
 11. Stramt och stilrent av Eva Häggmark
 12. Tomteupproret av Anna Granberg
 13. Den vinkande kvinnan av Kristina Soumela
 14. Dödshemligheten av Laura Marken
 15. En önskan till jul av Patricia Buske
 16. Den upphöjda av Sissel Myrup
 17. Jul på kyrkogården av U P Enna
 18. Högtiden av Frida Windelhed
 19. När tomten fick skoskav av Ingbritt Wik
 20. Anställningsintervju hos tomten av Monica Ivesköld
 21. Endast tomten är vaken av My Lemon
 22. Stjärnor och julrosor av Tora Wall
 23. Miraklet av Sara Dalengren
 24. Stormtroopers, Agda och Mormor av Emelie Kempe

Boken kostar 189 kronor + frakt i nätbokhandeln. Du får köpa den av mig för 159 kronor + frakt.

Boka den nu. Jag har några exemplar till försäljning. Boka ett ex här (i mån av tillgång)! Skriv ”Boken Jul igen 2019″ i ämnesraden och sedan skriver du ditt namn, adress, telefonnr. Så hör jag av mig om det finns några ex kvar.

Detta är tredje antologin som jag medverkar i under 2019. Den första var Lyckliga tider som kom i juli. På bokmässan släpptes Tabu (med erotiska noveller). Nu är det således dags för julboken för vuxna.

Jag önskar dig en härlig helg med mycket läsande

Monica

 

Visit Us On FacebookCheck Our FeedVisit Us On LinkedinVisit Us On YoutubeVisit Us On Pinterest