Boktips – Novellix noveller

Agatha Christie - Diamedes hästarIdag tänkte jag tipsa om Novellix noveller. Det är små härliga inbundna noveller. Jag hade turen att vinna en sådan liten bok i Facebookgruppen om Feelgood. Det var Agatha Christies ”Diomedes hästar”. Tusen tack till Sofia Ymén för boken.

Agatha Christie är alltid en läsframgång. Detta var kanske inte en av hennes bästa böcker, men den var en sann Christie-bok.

Så här står det på nätet om boken.

Beskrivning av boken

”Kriminalförfattaren Agatha Christie är världsberömd för sina böcker, vilka har sålts i mer än tre miljarder exemplar. Den femtonde september 2015 skulle hon ha fyllt 125 år, vilket firas stort i hela världen. Diomedes hästar är hämtad från novellsamlingen Herkules storverk (1947). Berättelsen handlar om en av Christies mest kända karaktärer, detektiven Hercule Poirot, som får lösa ett fall som både går ut på att avslöja en knarklangare och att skydda en ung kvinna från att dras med i dekadensen. Novellen är nyöversatt av Helen Ljungmark.

”Vem är ni egentligen?” sa hon. ”Ni var inte med på festen.” ”Nej, jag var inte med på festen. Jag är en vän till doktor Stoddart.” ”Är ni också läkare? Ni ser inte ut som en läkare.” ”Mitt namn”, sa Poirot och lyckades som vanligt få det enkla meddelandet att låta som första aktens slutreplik, ”mitt namn är Hercule Poirot …” Effekten uteblev inte. Ibland hade Poirot haft den smärtsamma erfarenheten att en okänslig yngre generation aldrig hade hört talas om honom. Men det var tydligt att Sheila Grant hade gjort det. Hon var handfallen – mållös. Hon bara stirrade och stirrade.”

Vem var Diomedes?

Det fanns flera som hette Diomedes i den grekiska mytologin men den mest kände var en hjälte i det trojanska kriget. Han var kung i Argos och en berömd krigare. Kanske var han även en av de som gömde sig i den trojanska hästen. När han kom tillbaka från kriget upptäckte han att hustrun varit otrogen och att han blivit undanträngd som kung.  Historien om Diomedes varierar.

Jag tror att Agatha Christe anspelar på den Diomedes med sin novell. Den handlar mycket riktigt om en militär. Men sedan skiljer sig berättelsen åt.

Om du är en upptagen person rekommenderar jag dig att satsa på Novellix noveller. De är korta och du hinner läsa dem utan att det tär på tidskapitalet.

Lycka till med läsningen

Monica

 

Tagged with →  
Share →
0 comments
Visit Us On FacebookCheck Our FeedVisit Us On LinkedinVisit Us On YoutubeVisit Us On Pinterest