Cliffhanger och spänning – hur skriver du?

Jag håller på att revidera min nya fackbok ”Börja skriva framgångsRIKT”. Jag har nått kapitel 16 som handlar om cliffhangers och spänning.

Det är inte helt lätt att skriva och tillåta någon form av vettig cliffhanger i varje scen. Men de behövs för att driva berättelsen framåt i skönlitteraturen. Har du tänkt på att det även är viktigt att utnyttja metodiken i fackböcker? Att ställa frågor, kanske vara provokativ, är ett sätt att skapa fackbokens cliffhangers och göra texten spännande.

För att skriva spänning, finns egentligen väldigt tydliga direktiv. Just nu går jag en kurs i konsten att skriva en deckare/kriminalare. Förmodligen kommer jag aldrig att göra det, men att lära mig skriva spänning, ligger högt på listan. Kursen som jag går, just nu, är ingen höjdare, men den är tydlig med vad som ska finnas i varje scen/kapitel för att driva handlingen framåt.

Dessutom finns det många duktiga författare som gett ut böcker i ämnet spänning. Instruktionerna för att skapa cliffhangers är inte många, men jag har bildat mig en uppfattning som jag tror är knuten till detta. Den metod som jag har hittat, har jag vävt in i min bok ”Redigera framgångsRIKT” som avslutas med en djupanalys av varje scen. Den analysen har jag skapat utifrån kända metoder såsom Hjältens resa, Story Grid och Story Engineering. Att slå ihop dessa gurus tips och instruktioner gav mig en kick och förståelse för hur jag kan skapa cliffhangers.

I de böcker som jag läst, där cliffhangers blivit något som verkligen pushar på mitt läsande, har även författaren skrivit korta kapitel. Det gillar jag. Men smaken är självklart olika hos oss.

Hur skriver du cliffhangers och spänning, du som skriver? Kommentera gärna i mina inlägg.

Själv har jag tydliga cliffhangers i mina böcker. Exempelvis som nedan:

Cliffhanger 2

Visste du exempelvis att Zegarnik-effekten är en mental cliffhanger? Ett psykologiskt fenomen som innebär att du har lättare att komma ihåg oavslutade uppgifter än avslutade. Din hjärna uppskattar att du avslutar. Annars arbetar den vidare med uppgiften, bearbetar den i den ”mentala ryggsäcken”. Jag som arbetat med effektivitet, planering, struktur och målbilder såväl som mental träning – i hela mitt liv – har hjälpt många med just detta. Fenomenet uppstår när du startar projekt utan att avsluta. För du får inte en upplevelse av nöjdhet förrän du avslutat. Men vissa människor är starters, andra är avslutare. Det går att testa. Vilken kategori tillhör du?

Vid pennan

Monica

Tagged with →  
Share →