Dagen F av Johannes Vivers

Dagen F av Johannes ViversRecension

Detta var en stor överraskning. När Johannes frågade mig om jag ville recensera hans debutroman svarade jag självfallet JA. Det är alltid roligt med debutromaner.

Johannes driver tillsammans med Pia Lerigon podden Skrivdrömmar. Pia har gått kurs för mig och frågade om jag ville svara på några frågor som de skulle ta upp i podden. Det gjorde jag. Därför passade Johannes på att fråga om recensionen när han berättade att han redigerade avsnittet.

Du kan lyssna på avsnittet här om bokbloggare och bokrecensenter.

I länken ovan berättar Pia bland annat om att hon gått kursen ”Utveckla dig själv och dina karaktärer” (en onlinekurs i Personlig Utveckling).

Nu till Johannes debut. Som jag skriver ovan blev den en överraskning. Johannes har verkligen hittat sin skrivarröst. Låt mig få ta ett exempel ur Johannes bok för att illustrera detta.

”…. Han hyste ömhet för det där ansiktet. Han hyste ilska. Vad blåslagen hon var. Och vad skör hon såg ut, utlämnad åt slangar och teknikens nycker. Han tog hennes hand och viskade tyst.
– Miranda … Jag är här nu. Vad sjutton har du gjort med dig?
Han ville inte att Tommy skulle höra. Det värkte i mellangärdet och en klump av tårar byggdes upp i halsen. Han vred sina händer. Fingrarna sved. Var det hans fel? ….”

Den är en härlig bok som handlar om två personer i ett äktenskap som i princip är en enda stor bluff. Men det slutar inte vid det. Den är full av oväntade moment. Vi får följa Miranda i ett kapitel och Gunnar i nästa. Så turas kapitlen om, boken igenom. Två perspektivpersoner som berättar om en vardag som helt har kantrat. Boken är full av svart humor blandat med feelgood. Jag skulle nog säga att den platsar i genren feelgood. En rolig bok där det händer massor både runt personerna och inne i deras huvuden. Någon liknande bok kan jag inte påstå att jag har läst. Den är verkligen värd att läsa och jag rekommenderar den varmt.

Den tar upp ämnen som vi kanske sällan läser om som homosexualitet och en viss form av hämnd. Karaktärerna lever ut mycket som tidigare hämmat dem och dagarna blir fulla av tokigheter och absurda inslag.

Kapitlen är korta och lättlästa. De triggar mig som läsare att få veta mer. Språket är vackert vilket inte är så konstigt med tanke på att Johannes jobbar som lärare i svenska som främmande språk på Folkuniversitetet och har varit översättare av nyheter, filmer och TV-program.

Johannes dedikering till mig i boken var: Vad vill du förändra?

Klart jag vill förändra något. Allt går att förändra i livet. Ändå vill jag gärna betona att jag faktiskt i stora delar lever min dröm. Precis så här har jag alltid velat ha livet. Jag är halva året i Spanien och andra halvan i Sverige. Genom att jag erbjuder över 25 onlinekurser, kan jag arbeta överallt. Dessutom är jag själv författare, vilket också går att utöva oberoende av plats och miljö.

Tusen tack, Johannes, för boken. Jag är glad att jag fick möjligheten att läsa den. Det var en härlig upplevelse, svår att lägga ifrån mig och jag önskar dig lycka till med boken. Hoppas på fler från dig.

Du får full pott av mig, dvs 5 av 5 möjliga pennor.

Så här står det på nätet om boken:

”Vad skulle hända om man inte släppte förbi den där stressade bilföraren bakom sig? Vad skulle hända om man sa åt en störig typ på bio att hålla käften? Vad skulle hända om man tvingades spela rysk roulett? Vad skulle hända om man gjorde upp med sina galna föräldrar, förnedrade sin chef som alltid mobbat en, kom i slagsmål med fotbollshuliganer och blev involverad i en droguppgörelse? Allt medan man drevs mot att göra upp med sitt största trauma och att hämnas en gång för alla? Detta var några av funderingarna som triggade i gång författarens fantasi och gav honom idén till skrönan Dagen F, som är en blandning av svart humor och feelgood.

Miranda och Gunnar lever i ett stelnat parförhållande. Gunnars homosexualitet avslöjas efter femton års äktenskap. Det blir början till en absurd resa, där hämningar släpps och infall levs ut. Vi följer de två huvudpersonerna i vartannat kapitel, allt medan de genomlever de tokigaste veckorna i sina liv och långsamt drivs mot att göra upp med sina största plågoandar. Om detta och mycket mer handlar boken Dagen F.”

Vid pennan
Monica Ivesköld

Tagged with →  
Share →