Damen med bysten av Karin Brunk Holmqvist – Bokrecension

Damen med bysten av Karin Brunk HolmqvistFormat: Pocket

Antal sidor: 192

Utgivningsdatum: 2020-05-08

Förlag: Bokfabriken

ISBN:  9789178352500

Recensionsex: Tack Bokfabriken för möjligheten

Jag har tidigare läst några böcker av Karin Brunk Holmqvist och alltid haft roligt åt dem. De är lättsamma och underfundiga med mycket humor.

I den här boken, som handlar om Hammenhög och Simrishamn, fanns det några riktiga godbitar för mig. Skrattet porlade.

På sidan 39 står följande:

”Jens tittade mot det vackra tingshuset. Det hade varit byns stolthet, men som så mycket annat i samhället hade verksamheten lagts ner i Hammenhög och flyttats.”

Jo då, det här tingshuset har sedan många år tillbaka haft konstutställningar, framförallt i samband med påskrundan som jag och vännerna har besökt de senaste 30 åren. Alltid lika lustfyllt.

Det står vidare:

”Men när tingshuset varit i bruk vandrade lagmannen, nämndemännen och de andra ofta över gårdsplanen till gästgiveriet när det var lunchdags. Det var likadant som när Rotarys gubbar var där för att äta lunch. De såg ut som ett liktåg eller begravningsfölje när de kom, stela och välklädda med blanka skor.”

Som jag skrattade. Dels för att jag själv många gånger besökt gästgiveriet och även övernattat där, dels för att jag sedan ca 20 år tillbaka faktiskt tillhör Rotary. Det är inte längre enbart gubbar i Rotary men när jag blev invald var jag den 3e kvinnan. En unicitet på den tiden.

Så här står det på internethandelns sida om boken:

”I Hammenhög på Österlen bor Lovisa och Elvy. De är bästa vänner och träffas så gott som varje dag, då deras hus ligger mitt emot varandra i den lilla byn.
En av Lovisas käraste ägodelar är en staty som hon fått ärva. Bysten, som Lovisa kallar Helga Müller, är en stilig kvinna och Lovisa brukar prata med henne när hon sköter sysslorna därhemma.
När Antikrundan kommer till Simrishamn beger sig Lovisa och Elvy dit, kånkande på Helga Müller. Enligt tv-programmets expert är bysten värd sjuttiofemtusen kronor, och Lovisa blir närapå stum av förundran.
I tv-myllret smyger sol-och-våraren Edmund omkring. Han ställer sig in hos Lovisa och lovar henne ännu mer pengar om hon låter honom sälja bysten. Lovisa är frestad medan den mer klarsynta Elvy anar oråd.
Det stilla livet i Hammenhög hotas och inte bara av Edmunds upptåg. Ungkarlen Jens samlar mod för att våga närma sig den väna Lovisa och skvallret går om hemska upptäckter i Ljungs gamla hus.”

3 pennorJag gillar den här lättlästa boken, rekommenderar den som sommarläsning och ger den tre pennor.

Vid pennan

Monica

Tagged with →  
Share →
0 comments
Visit Us On FacebookCheck Our FeedVisit Us On LinkedinVisit Us On YoutubeVisit Us On Pinterest