Currently viewing the category: "Dator"

Fredagstipset för dig som har webbsida

Idag, fredag, jobbar jag med mina onlinekurser och deltagarnas frågor/svar. Dessutom gör jag lite annat spännande mellan varven.

Som idag, då jag körde en check av min websida för att se om det fanns några brutna länkar som inte WordPress noterade.

Här är länken som jag bjuder på den här veckan:

Kolla dina webbsides-länkar genom att klicka här

Följande fick jag veta. Bra att kolla detta med jämna mellanrum. Nu kan jag gå igenom sidorna (URL) och även koden, för att rensa och fixa. Något som jag varmt rekommenderar alla er som har egna websidor att göra.

Broken links

Här kan du se att jag fått en del 404-fel, dvs servern har inte svarat eller sagt att sidan inte finns. Det finns kod som ger timeout-återkoppling och även en sida som inte längre existerar.

Mer arbete, således, för att rätta till.

Det är mycket intressant information. 1.396 websidor genomgicks av programmet och 9 brutna länkar hittades.

Testa gärna din egen webbsida nu. Lycka till!

Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

 

7 månaders dator-helvete

Ny datorKan det vara så att mitt sjumånaders helvete äntligen är över? Eländet med den nya datorn gånger två, som gjort mig sömnlös och orsakat massor med extrajobb under alla dessa månader, är förhoppningsvis löst. Här ser du tåget som går … äntligen … framåt. Tacksamheten är enorm. En ny dator invigs idag den 1 juli. Det är en ThinkPad. Aldrig mer en HP-dator. Trist! Jag som varit så nöjd sedan 80-talet med alla mina HP-datorer. Men de som jag haft i år har gett mig grått hår.

Detta är så sanslöst att jag måste berätta min story, nästan ofattbart. Verkligheten överträffar dikten, säger man ibland. Och jag kan intyga hur sant detta är. Måtte aldrig – ens min värste fiende – få uppleva något liknande.

Så håll nu alla tummar och tår för mig och min nya dator. Jag har, än en gång, lagt ner massor med timmar på att backa upp från en dator till en server, från servern till ny dator osv. En syssla som jag ägnat mycket tid åt under sju månader. Ja faktiskt både dagar och veckor. Och då ska du beakta att jag är effektivitetskonsult.

Idag är alla backup:er på plats. Min leverantör hjälpte mig göra en central backup av hela datorn inklusive alla program etc. Det verkar faktiskt som om det mesta finns med i den nya datorn. Även drivrutiner för skrivare. Framförallt fungerar den! Tangentbordet är underbart men vissa tangenter ligger på annat ställe. Exempelvis sitter Fn-tangenten till vänster om Ctrl, vilket är nytt för mig. Så en del snabbfunktioner behöver jag lära om. Det är inget som sker över en natt – jag lovar. Vår hjärna är komplicerad och jag har skrivit maskin sedan 55 år tillbaka. Knapparna sitter som en smäck. Det blir en utmaning att lära nytt.

Vad var det som hände, egentligen …?

Jag köpte en ny HP-dator vid årsskiftet och den 6 januari började spektaklet. Två timmars mekande med att försöka fixa tangentbordet så att jag kunde redigera mina texter. Som du vet, är jag författare. En stor del av tiden går till redigering. Tangentbordet funkade inte. Jag kunde inte ens förflytta mig längst upp eller ner i texten. Trodde jag skulle få hjärnblödning.

Den 10 januari backade jag upp alla dokument och min leverantör var vänlig att hämta datorn för att försöka åtgärda felet. Hårddisken byttes ut. Den 14 januari fick jag tillbaka den. Samtidigt fick jag hjälp med några installationer som jag inte hade fått att fungera tidigare. Jag har betalt många tusenlappar för att få installation av mina program som jag av erfarenhet vet, annars tar dagar. Men i brådskan hade jag glömt drivrutinerna för en A3-skrivare och installationen av Photoshop Elements. Nu fick jag dessa på plats.

Dagen efter, den 15 januari, nya datorproblem. Jag kunde inte skriva och redigera. Teknikerna kunde inte fixa. Den 16 januari backade jag datorn på nytt. Vid varje felanmälan fick jag ta fram den riktigt gamla datorn på vilken jag har skrivit sönder tangentbordet, köra ner en manuell backup (det tog timmar), för att jobba vidare.

Den 20 januari fick jag åter min nya dator och la tillbaka backup från gamla datorn. Redan på eftermiddagen upptäckte jag nya problem. Den la av helt, gick inte att få igång. Svart skärm – ingen reaktion från operativsystemet. Nya åtgärder!

Den 24 januari la jag tre timmar på tangentbordstester. Inget fungerade. Den 29 januari nya backup:er och datorn återbördades till leverantören, två och en halv mil från mitt kontor. Den 7 februari fick jag tillbaka den. Återigen la jag en massa tid på backup.

Den 11 februari la jag totalt tre timmar på att köra backup fram och tillbaka mellan datorerna. Tangentbordet på den nya datorn fungerade fortfarande inte. Nu var min leverantör också frustrerad och bad mig kontakta agenten, dvs HP, direkt. Det gjorde jag.

Den 12 februari hjälpte HP mig felsöka i datorn. Vi kunde inte lösa problemet och nya fel uppstod den 14 februari. Den 17 februari la jag ner en hel dag på olika backup:er och testade lösningar. Den 18e fortsatte vi att testa BIOS och försöka få FN-tangenten att fungera. Utan att lyckas.  Efter telefondiskussioner med HP, förstod de att jag behövde en ny dator. Mitt måndagsexemplar vägrade fungera. Den 19e nya problem. Mer tid åtgick till datorbackup. Fick ta den gamla datorn i bruk – igen.

Den 20e åkte jag iväg till leverantören med dator-helvetet och hade blivit lovad en ny. Den 21e fick jag en ny dator. Jag la ner massor med timmar på nya backup:er. Och fick äntligen igång den nya datorn och kunde för första gången under 2020 arbeta vettigt.

Tacksam åkte jag iväg till mitt älskade Spanien med den nya datorn och en stor klump i magen. Måtte den hålla! Det gjorde den! Vi återvände på grund av Coronan den 17 mars.

Den 6 april hade jag webinar. Ljudet fungerade inte, sa deltagarna. Jag satte in en separat mikrofon. Webinariet bandades. Deltagarna sa att ljudet svajade. Ofattbart! Jag kunde inte tro att det var sant. Nu hade jag ju en ny dator. Det måste vara nätet som var kasst.

Den 17 april insåg jag att mikrofonen i den nya datorn nr 2 faktiskt inte funkade. Inte ens med separat mikrofon. Alla inspelningar som jag gjorde, svajade. Det gick inte att tala till datorn utan separat mik. Jag ringde HP. De höll på – tillsammans med mig i flera timmar – att testa ljudet, utan att lyckas. Fick mail med länkar till program för operativsystemet som skulle uppdateras. Fortfarande ingen succé. Flera telefonsamtal senare, insåg de att något var fel – fruktansvärt fel.

Den 20e april fick jag på nytt backa upp datorn. En tekniker från HPs underleverantör kom till kontoret för att fixa. Han bytte moderkortet men felet kvarstod.

Efter flera telefonsamtal, mycket väntetid på grund av leveranssvårigheter, kom så äntligen en ny tekniker den 4 maj. Han bytte ljudkortet. Men fortfarande fungerade ingen mikrofon.

Eftersom jag skulle ha stora digitala webinarier och konferenser, var jag tvungen att jobba parallellt med två datorer. En jäkla massa tid åtgick till backup:er mellan dem.

Den 18 maj ringde äntligen HP och lovade fixa eländet. Men det skulle dröja. Några reservdelar fanns inte hemma, den här gången – heller!

Den 26 maj kom en fullständigt oengagerad tekniker för att byta skärmen (i vilken mikrofonen sitter). Efter två och en halv timme, ropade han på mig och undrade om jag hade ett separat tangentbord för tangentbordet hade kraschat!!! Något sådant hade jag inte. Och ville jag få åtgärd, fick jag själv ringa HP, sa han. Det gjorde jag. Och jag skrädde inte längre orden.  De undersökte om de hade ett tangentbord som jag kunde låna. Men nej, så antingen fick jag själv leta upp någon som kunde låna ut eller köpa ett separat, ansåg de. Efter ett antal dagar hade jag fixat ett tangentbord. Tiden för backup:er hit och dit översteg nu all planering. Jag var uppgiven, trött, stressig och förtvivlad. Då skrev jag till en av de högsta cheferna på HP. Han ringde mig den 29e maj och lovade att de skulle åtgärda.

Den 5 juni hämtade UPS datorn för transport till Stockholm. Nu skulle den fixas!

Efter en vecka hade jag inte hört något, så då ringde jag upp själv. Nej, de hade inte löst problemet, sa de, och det skulle ta tid för de saknade reservdelar. Igen!

Under tiden fick jag andra datorproblem, denna gång eftersom Telia tagit över mitt webbhotell och plötsligt fungerade inte mina blogg- och webbsidor. Detta löstes, tack och lov, inom några dagar. Men det gjorde mig inte mer inspirerad.

Den 18 juni ringde jag på nytt till HP och undrade vad som hände med datorn. De väntade fortfarande på reservdelar.

Den 23 juni kom ett mail att en serviceavdelning hos HP hade tagit över. Då skrev jag ett syrligt brev till alla och ifrågasatte deras kundservice, förmåga etc. Samtidigt gick ”proppen” och jag bestämde mig för att ringa konsumentombudsmannen i kommunen. Han var en vänlig själ som verkligen förstod mitt dilemma och vi gick igenom lagar och förordningar. Datorn var inköpt privat och därför kunde jag häva köpet. Enligt lagen behöver vi inte stå ut med mer än två tekniska fel utan kan häva köp inom ett år. Jag kontaktade min leverantör som lovade ställa upp.

Det gjorde de. Är så tacksam för att jag har denna fantastiska leverantör – CC.IT. – som genast köpte in en Think Pad åt mig och lovade ta den obrukbara i retur så snart den anlände från storstaden.

Den 26 juni åkte jag till leverantören med min backup. De skulle lägga ner allt åt mig så snart nya datorn anlände.

HP-datorn kom med UPS från Stockholm. Jag öppnade den för att rensa ut mina dokument. Passade på att testa. Tror du att den fungerade? Nej! De hade bytt skärm och moderkort (igen!) men den var fortfarande obrukbar. Ingen mikrofon fungerade.

I veckan körde jag till min leverantör och hämtade den här fina, nya datorn, som jag nu hoppas ska fungera så som en dator ska. Mikrofon och tangentbord funkar. Jag är oerhört tacksam.

Vilken välsignelse! Tack vare kraschen blev jag dessutom av med hela bokföringen för 2020. Panik! Trodde jag skulle storkna. Men så skönt när vi fann den på den packade backupen och nu finns den i datorn – igen.

Däremot får jag förbereda mig att lägga några timmar på ominstallation av vissa program som tyvärr inte funkar i den nya, exempelvis mitt Scrivener. Får bita ihop tänderna och fixa det.

Låt oss nu hoppas att jag slipper datorproblem för många år framåt, tack.

Monica