Den nåltovande skräckförfattaren Nathalie Sjögren gästbloggar

Idag bjuder jag på en ny gästblogg. Det är Nathalie Sjögren som berättar om sitt skrivande. Tack, Nathalie.
Monica

***

Nathalie SjögrenJag är Nathalie Sjögren, den som skapar med både ull och ord. Idag gästbloggar jag här hos Monica och jag tänkte berätta om mig och mitt skapande.

Jag skapar hela tiden

För det är så jag ser på det jag gör: jag skapar. Oavsett om det är med pennan i hand eller med en filtnål. Nåltovning är ett hantverk där man med hjälp av en speciell nål med hullingar på sig formar ull och gör figurer i ull. Det finns oändliga möjligheter i vad du kan skapa när du väl har kommit igång.

Jag tycker om att varva mitt skapande genom att i perioder skriva och i perioder jobba med ullen. Det gör att jag hela tiden får utlopp för min kreativitet men samtidigt inte känner att jag hamnar i en svacka. När jag får skrivkramp går jag över till ullen och medan jag jobbar med den kan jag bearbeta i tankarna hur jag ska utveckla scener jag skriver.

Allt detta gör jag på fritiden då jag på dagtid jobbar som gymnasielärare i engelska och historia. Jag har lärt mig att det går bra att skriva bara i tre minuter. Visst, det hade varit underbart att få hela dagar på sig och bara skriva utan att bli stört, men den lyxen har inte jag. Därför har jag tränat mig till att skriva på vissa dagar och vissa tider. Då kan jag lättare fokusera på annat och när det väl är dags att skriva kommer mitt flow snabbare.

Har alltid skrivit

Sedan jag var liten har jag alltid fantiserat och skrivit. Jag pratar alltid högt för mig själv och leker fram olika scener och historier. Det är mitt sätt att skriva det allra första utkastet. Bäst gör jag det när jag tar promenader i skogen. Där är jag helt för mig själv och kan agera ut olika scener, låtsas att jag är mina olika karaktärer och prova variationer på dialoger och reaktioner. Det är i skogen som jag kommer på det mesta av mina böcker.

Nathalie Sjögren på naturreservatetMin senaste bok, Undergång, kom jag på genom att vandra på naturreservatet Näsbokrok. Miljön där inspirerade mig så mycket att jag åkte dit flera gånger och längs stigen kom på scen efter scen. Om man tar den stigen kan man följa boken i kronologisk ordning.

Skriver alltid för hand

När jag skriver gör jag det alltid för hand först. Jag har försökt några gånger att skriva direkt på datorn, men jag får inte samma känsla då. Det blir inte riktigt min röst som kommer fram. Jag tycker om att se min egen handstil och hur jag formar bokstäverna när jag skriver med pennan. Allt eftersom jag har skrivit för hand överför jag det till datorn och kan då finslipa och redigera samtidigt. Det är också praktiskt, då jag oftast har med mig penna och papper överallt. T.ex. när min son är på simskola och jag sitter på läktaren och väntar. Då passar jag på att skriva.

Förtjust i skräck

Skräck har alltid fascinerat mig. Jag gillar spänningen i det hela, att man när som helst kan stänga igen boken om den blir för läskig, eller byta till en annan kanal om man tittar på tv. Just att man har kontroll över situationen.

När jag själv skriver skräck älskar jag att ta ut svängarna och se hur mycket jag kan utsätta mina karaktärer för eller hur otäcka skurkar jag kan skapa. Ju otäckare desto bättre. Ibland har det blivit för mycket och i redigeringsrundorna har jag fått stryka och tona ner vissa delar som blev för blodiga utan att tillföra något till historien.

Skriver om min debutroman

2011 debuterade jag med skräckromanen I nattens mörker. Det var en bok som jag började skriva på när jag var 19 år och som jag skrev på i perioder. När tio år hade gått insåg jag att jag faktiskt måste bli klar någon gång. Jag hade precis blivit mamma och när min son sov satte jag mig ner och skrev.

Därefter följde en period av redigering, lektörshjälp, letande efter förlag tills jag äntligen fick napp och fick den publicerad. Tyvärr var jag väldigt grön och visste inte hur allt gick till när man trycker en bok. Det fanns kvar en hel del stavfel och logiska luckor i berättelsen. Det gjorde att jag funderade på att hitta ett annat förlag.

Nathalie Sjögren med UndergångI och med att jag hade min bok kunde jag stå på olika bokmässor. På dessa mässor lärde jag känna andra fantastikförfattare och förläggare. Fantastik är samlingsnamnet på fantasy, skräck och science fiction. Samtidigt fortsatte jag att skriva, bland annat på det som skulle bli Undergång. När jag så småningom frågade några av dessa författare om de ville testläsa mitt manus var Lisa på Fantasi-förlaget en av dem. Hon läste den över en helg och sa att hon gärna ville publicera boken. Dessutom hade hon läst I nattens mörker och jag frågade då om hon kunde tänka sig att trycka om den i en ny, förbättrad version. Även det sa hon ja till.

Därför kommer jag i år ut med min andra bok som egentligen är min första. Vi har gjort om en hel del och den har blivit mer tätare, mer spännande och mer otäck. Några scener har jag strukit, andra har jag lagt till och vissa karaktärer har jag slagit ihop till en. Under en ganska lång tid har vi jobbat med titeln Dödsvinter men nu har vi slutligen ändrat den till Serandos förbannelse.

Framtida projekt

Jag har ett annat manus som jag har skrivit klart men som behöver redigeras. Det har jag inte skickat till något förlag ännu och jag har låtit det ligga och vila medans jag jobbade på Serandos förbannelse. Men snart ska jag göra om några scener och sedan lämna över det till andra för att läsa.

Dessutom har jag planer på att skriva fortsättningen på Undergång, för den slutade med en cliffhanger där man undrar hur det ska gå för en av karaktärerna. Jag har redan skrivit några scener och har hela boken klar i huvudet och nu har jag tid för att skriva mer.

Förutom dessa böcker har jag även en bok i nåltovning på gång. Det är en instruktionsbok där jag med bilder och beskrivningar visar steg för steg hur man nåltovar och olika figurer man kan skapa, t.ex. tomtar, snögubbar, hjärtan och emojis. Det kommer att tryckas via förlaget Whip media och vi håller just nu på med att bestämma format och utseende på boken.

Nu hoppas jag du vet mer om vad den nåltovande skräckförfattaren gör. Jag hoppas du läser min bok Undergång och min kommande bok Serandos förbannelse.

Ulliga bokhälsningar
Nathalie Sjögren

 

Tagged with →  
Share →
0 comments
Visit Us On FacebookVisit Us On LinkedinVisit Us On YoutubeVisit Us On PinterestVisit Us On Google PlusCheck Our Feed