Den sista akten av Mari Jungstedt – recension

Den sista aktenFormat: Pocket

Antal sidor: 310

Serie: Anders Knutas del 10

Utgivningsdatum: 2019-05-14

Förlag: Bonnier Pocket

ISBN: 9789174297676

Recensionsex: Nej

 

Lustigt nog har jag fått med mig två pocketböcker till Spanien. Båda handlar om Gotland och är kriminalare. Det gör inget, för jag älskar kriminalare.

 

Typ av bok: Kriminalroman

Hur fångade inledningen mig: Fångad direkt, givetvis. Så här börjar den:

”Mörkret hade sänkt sig omkring den medeltida klosterruinen långt ute på den gotländska landsbygden. Sensommarkvällen var varm och stilla. Några kråkor kraxade långt borta. Publiken satt på helspänn i koncentrerad tystnad. Ett lått sken lyste upp de tjocka kalksensvalven, skuggorna dansade mot de skrovliga stenväggarna. Shakespeares tragedi ’Macbeth’ närmade sig sin avslutning. Långsamt lättade tunna pelare av vit rök från scengolvet och svävade bort bland kraftiga almar och det täta buskaget bakom.”

VILKEN är själva handlingen: Kärlek, mord, skådespel.

Intrigerna: Oerhört dramatiska.

Miljöbeskrivningarna: Fina miljöbeskrivningar.

Dialogerna: Driver handlingen framåt.

 

Baksidestexten – tagen från nätet

Under den myllrande Almedalsveckan hittas den omstridda debattredaktören Erika Malm mördad på ett hotellrum i Visby. Undersökningarna leder tillbaka till ett hotbrev från nynazister, ett mystiskt besök på Romateatern och spåren av en hemlig älskare.

Kriminalkommissarie Anders Knutas och kollegan Karin Jacobsson står inför ett av sina mest uppmärksammade fall, samtidigt som de måste välja vad de ska göra åt den kärlek som spirar mellan dem. Tv-reportern Johan Berg är polisen hack i häl. Allt medan en okänd gärningsperson döljer sig i kulisserna. Någon som vill avgöra slutet på den sista akten.”

 

Andra böcker från denna författare

Jag har läst många tidigare böcker i serien men tyvärr inte recenserat dem.

Mest positivt

Den välskrivna texten och hur Mari Jungstedt alltid lyckas vrida historien något varv i slutet.

 

Några valda texter ur boken

Som jag brukar, för att du ska få en uppfattning om författarrösten, delar jag några utvalda texter utan att avslöja något viktigt. Jag har tagit mig friheten att använda talstreck vid dialoger eftersom jag citerar texten.

Sidan 100

― Så då hinner du inte träffa henne innan hon åker?
― Tror inte det, just nu jobbar hon med ett projekt som handlar om unga hemlösa tjejer i Stockholm och det måste hon hinna fixa med innan hon drar iväg.
― Att hon är så engagerad ändå, sa Knutas med beundran i rösten Trots sin uppväxt. Det är väl inte helt vanligt att ungar som är födda med silversked i mun bryr sig så mycket om fattiga och utslagna.
― Nej, säga vad man vill om hennes rikemansföräldrar, men de har inte skämt bort henne.
Det blev tyst i bilen en stund.”

Sidan 200

”Karin fick en känsla av att de som bodde här var minst tjugo år äldre än Sonja Stenström såg ut att vara. Hela inredningen var pensionärsaktig med gammaldags möbler, trasmattor, tavlor med korsstygnsbroderier på väggarna, ett piano i ett hörn, en otymplig chiffonjé med en pendyl och några inramade fotografier ovanpå. ”

Summering

4 pennorLika trevlig som övriga böcker i serien. Svår att lägga ifrån sig. Jag ger den 4 av 5 pennor.

Vid pennan

Monica

Tagged with →  
Share →