Det där med hypnos …

Som utbildad hypnoterapeuth får jag ofta frågor kring vad hypnos är, om alla kan bli hypnotiserade osv. Jag har därför valt att göra några spännande blogginlägg om just hypnos.

Hypnos fungerar!

Du går själv ner i hypnotiskt tillstånd minst två gånger per dag, oftast fler. Det är när du vaknar och när du somnar. Hypnos är nämligen tillståndet mellan sömn och vakenhet. Det öppnar upp din kropp, din själ och dina drömmar. Du vet säkert att idrottsmän och -kvinnor presterar bättre med hypnos. De allra flesta golfare exempelvis har testat. Att jobba med hypnos är det som skiljer vinnaren från förloraren. Hypnos kan hjälpa dig prestera men också förändra beteenden. Själv fick jag – för många år sedan – hjälp av en kollega att sluta äta chips. Jag äter annat skräp (älskar Crunchys, exempelvis) men var tidigare tokig i framförallt Grillchips. Hon hjälpte mig sluta stoppa i mig dessa och det har fungerat med några små undantag i många år, således.

Om du vill testa hypnos krävs det att du är lekfull och framförallt mycket nyfiken.

Jag har haft många klienter som velat gå ner i vikt, hitta sina mål eller omvandla drömmar till mål, eller som – precis som jag – velat slippa äta något onyttigt eller tvärtom, lära sig äta något som de inte gillar.

Numera tar jag inte längre emot hypnos-klienter, men jag använder tekniken för egen del och när jag jobbar med coachning och ibland i mina online-utbildningar för att få igång deltagare.

Vi vet att hypnos kommer från Egypten. Det visste kanske inte du. Men till tempel i Egypten kom folk med sjukdomar och obehag som de ville bota. Ibland föll personen i sömn. Några sov länge, andra bara i några sekunder. Detta var grunden till hypnos. Man märkte att personen ofta blev frisk eller av med sina besvär. Ibland kunde de som somnade hitta ett slags metod för egenvård. Den äldsta skrift som tar upp hypnos är skriven ca 1.550 f.Kr. och innehåller massor med recept. Hypnos benämns i den här papyrusen att det handlar om att någon lägger händerna på någon för att bekämpa någon åkomma. Men ordet hypnos fanns inte förrän ganska nyligen. I den Egyptiska mytologin finns gudinnan Isis och där förekommer detta i vad som kallades för ”sömn-tempel”. Troligen var även arkitekten och läkaren Imhotep inblandad. Han var ett egyptiskt universalgeni som tjänade farao Djoser (2667–2648 f.Kr.) under 3:e dynastin i Egypten. Han var överstepräst i solguden Ras tempel i Heliopolis och dessutom farao Djosers uppsatta politiska rådgivare.

Han är den förste arkitekt som finns i skriftliga källor. Det var han som var någon slags förman för det första pyramidbygget i Egypten (farao Djosers trappstegspyramid i Sakkara). Farao Djoser och andra faraoner i Egypten blev hedrade långt efter sin död och fick storslagna monument uppförda i sina namn. Imhotep är en av de få dödliga som har hedrats efter döden men hans grav har inte hittats. Imhotep lär enligt legenden ha varit präst, läkare, filosof, poet och astronom. Under Sentiden (747–332 f.Kr.) dyrkades han som gud och ansågs vara son till visdomsguden Thot. Så vitt man vet så är han den första som har använt sig av pelare inom arkitekturen.

Egypten

Sakkara (eller Saqqara som det ibland skrivs) är ett vidsträckt begravningsområde i Egypten strax väster om Nilen cirka 20 kilometer söder om Kairo centrum. Området var ett gravfält (nekropol) för forntida Egyptens huvudstad Memfis från tidig dynastisk tid (cirka 3000–2680 f.Kr.) och Gamla rikets tid (cirka 2680–2150 f.Kr.) i vilka åtskilliga kungar och högre ämbetsmän begravdes. Det har gjorts flera viktiga arkeologiska fynd i området. Bland annat ett antal mastabas samt tre träsarkofager. Den ena av sarkofagerna innehåller en mumie från Nya riket, cirka 1500–1000 f.Kr. De två andra kommer från Mellersta riket omkring 2000 f.Kr.

Trappstegspyramiden i Sakkara lär ha varit första steget i utvecklingen av den egyptiska begravningsritualen. Före Imhoteps konstruktion begravdes faraoner i enkla mastabagravar. Ordet ”mastaba” är arabiska och betyder bänk. En mastaba är en bänkformad byggnad i lertegel med ett schakt under sig. Schaktet leder till en gravkammare under marken. Farao Djoser bad Imhotep att bygga en trappa med flera mastabor på varandra.

Kung Djoser ville ha en trappa upp till himmelen, till de gudar han en dag skulle ansluta sig till i livet efter detta. Djosers grav blev 62 meter hög och den största byggnaden i Egypten, samt den första i världen som var helt byggd av sten. Monumentet är en magnifik byggnad som visar vilken status en egyptisk härskare har haft. Själva gravkammaren är placerad mitt i pyramiden och konstruerad för att klara det enorma tryck som stenarna ovanför orsakar. Djosers pyramid ligger väster om den dåvarande huvudstaden Memfis. Sakkara var en viktig nekropol för kungar och ämbetsmän fram till Nya riket. Djosers pyramid ligger på ett muromgärdat område med samma storlek som en stad (cirka 13 000 kvadratmeter) Inom området finns kultkapell där farao Djosers odödliga själ dyrkades, men också byggnader som skulle symbolisera en stad som Djoser skulle kunna styra över i livet efter detta.

Pyramiden ser numera ut som en stor grushög.

Imhotep är historiens första läkare som är känd vid namn. Han tros ha varit delaktig i flera viktiga framsteg inom den egyptiska läkekonsten, bland annat behandlingar av benbrott och anatomiska observationer. Han är förmodad författare till förlagan för den så kallade ”Edwin Smith-papyrusen”, som är skriven cirka 1700 f.Kr. Den beskriver anatomiska observationer och förbannelser. På den tiden var magi och vetenskap samma sak. Dock spekuleras det en hel del om huruvida Imhotep verkligen har skrivit denna papyrusrulle. Han ansåg också att himmelen skyddade jorden så att inte rymden skulle ”ramla” ner. Imhotep verkar även ha varit chefsskulptör och chefsvasmakare.

Min erfarenhet av hypnos i samband med operation

Inom läkarvetenskapen tar en del avstånd från detta, vilket jag tycker är konstigt. Det var nämligen en läkare som fick mig intresserad för ca 45 år sedan.

Jag hade fått ett problem som krävde operation. Då fanns det en professor Kengeman (tror jag han hette) på UMAS i Malmö. När jag blev inlagd frågade de mig om jag kunde tänka mig att utföra operationen via hypnos. Nyfiken som jag alltid varit på alternativa metoder, tackade jag JA.

Professorn hade en pipig röst och när jag träffade honom blev jag tveksam. Men det visade sig att han använde en annan röst vid hypnosen. Han berättade för mig att jag skulle känna när han skar och ha ont efteråt. Så var det också. Men jag var trygg i professorns händer och han hade gärna fått dela mig i fyra delar – viss om att han skulle fixa till allt på vägen. Så utan narkos, utfördes operationen.

Nästa vecka berättar jag mer …

Monica

 

Share →