Det som är du känns: Clarissas bok av Elisabeth Lendelund – recension

Det som är du kännsFormat: Inbunden

Serie: Älvaliv – för en ny värld (del 1)

Antal sidor: 379

Utgivningsdatum: 2022-09-23

Förlag: Skimra.nu förlag

ISBN: 9789152739242

Recensionsex: Ja

 

Jag vann den andra boken ”Jonnas bok” i en tävling så den kommer jag att recensera senare.

Tusen tack Elisabeth för recensionsexemplaret!

 

Typ av bok: Autentisk feelgood med mycket FEEL. Detta är en bok med mycket känslor och tankar. Den har återkopplingar till mjuka metoder såsom mindfulness, meditation, vegetarian/vegan-tänk mm. Själv har jag jobbat med alternativa metoder i närmare 25 år och är familjär med det mesta som boken innehåller.

Hur fångade inledningen mig: Boken börjar med en prolog.
Så här börjar den:

”Juldagens tidiga kväll badar i ett nästintill magiskt fullmåneljus. Stora snöflingor singlar stillsamt ner över kursgården Älvaliv, alldeles nära havskanten på ön, dit tio kvinnor är på väg med olika bagage och förväntningar.”

VILKEN är själva handlingen: Som adopterad till Sverige under tidiga 70-talet har Elisabeth känt sig rotlös och instabil i livet. Olika aspekter av rotlöshet, utanförskap och separationsångest smyger sig in i hennes skrivande. Hon räds inte heller för att skriva om missbruk av olika slag; mat, spel, droger, samt om bipoläritet, svartsjuka, övergrepp med mera.

Intrigerna: Ibland känslomässigt dramatiska.

Miljöbeskrivningarna: Fina miljöbeskrivningar som även beskriver årstiderna.

Dialogerna: Driver framåt.

 

Baksidestexten – tagen från nätet

DET SOM ÄR DU KÄNNS tar oss med till underbara Älvaliv ute på ön där allt inryms. En hjärtöppnande plats där elva kvinnor möts – av en slump?

Första boken i en själfull bokserie som både skildrar människor när de inte får vara det som de är och när de får vara det fullt ut, utan rädslor och det som påtvingats oss.

Clarissa lever med en saknad efter sin andra hälft. Ovissheten kring vad som hände ligger som en dimma mellan henne och livet. När hon steg ur barndomens land blev hennes hem kusligt tyst och fyllt av det man inte kan prata om.

Clarissas syskon kämpar liksom hon.

Jonna har skapat ett själshem som erbjuder allt det hon älskar av miljö, gemenskap, mat, yoga, workshops och kurser. Hon bjuder nu in till systercirklar. Elva kvinnor kommer samman och genom att visa sig för varandra i närvaro och sanning, blir det till stor hjälp för varandra.

Du som läsare bjuds in till Älvaliv på ön vid havet, men riskerar att aldrig vilja lämna.”

Mest positivt

Lugnet i boken. Platsen är rofylld. Jag som har prövat på det mesta till självhjälp, känner igen mig i mycket av det som händer och sker. Gillar betoningen av att inte värdera – något som gör att de flesta människor mår dåligt.

Minst positivt

Initialt många karaktärer. Det tar ett tag innan läsaren får grepp om dem alla.
Dessutom tror jag att personer som aldrig testat självhjälps-grejor såsom meditation, yoga mm, kan bli aningen förvirrad över vad som händer. 😉 (Eller blir de kanske sugna på att pröva?)
Lite för många upprepningar av exempelvis ordet ”Hon” i början av vissa meningar i samma stycke, se nedan under ”Sidan 200”.

 

Några valda texter ur boken

Som jag brukar, för att du ska få en uppfattning om författarrösten, delar jag några utvalda texter utan att avslöja något viktigt. Jag har tagit mig friheten att använda talstreck vid dialoger eftersom jag citerar texten.

Sidan 100

”Han reste till Indien, till Poona, och hon hade tagit adjö på flygplatsen. Han hade med en glimt i ögat sagt att han skulle ju inte precis åka till världens ände och inte vara borta för alltid, men han hade fortfarande inte kommit tillbaka. Man hade sökt i bergen, men inga spår. Ingen visste något efter det att spåren tog slut i en by vid Himalaya för nära trettio år sedan.”

Sidan 200

”― Sug på den här! säger han. Det gör susen! Sedan ska du dricka mer vatten från vår källa.

Det smakar sött mot illamåendet. Hon gråter med snyftningar och det får henne att skämmas och känna sig besegrad. Hon vill bara bort, hon vill ha de där substanserna som hon haft i sin kropp och som tog bort alla känslor … allt. Hon har tagit till alkohol för att döva flera gånger efteråt. Hon som aldrig skulle … Det är därför hon är här, främst. Men hur fan ska hon stå ut med det som gör så ont i hela kroppen utan någonting?”

 

Summering

4 pennorEn känslomässig roman som jag ger 4 av 5 pennor. Läs den! Den är mycket annorlunda än vad du kanske läst tidigare inom genren feelgood.

Vid pennan

Monica

Tagged with →  
Share →