Currently viewing the category: "Digital utbildning"

Öva på att må bra

Övning ökar dina hälsoutsikter. 30 minuters träning, fem gånger i veckan, på en nivå som höjer din hjärtfrekvens, är att rekommendera. Människor som tränar och övar på detta, har lägre frekvenser av hjärtsjukdomar, cancer, diabetes och demens.

Du kan dock överdosera träningen. Intensiv träning kan utlösa inflammation och överdrivna fria radikaler.

Om du bär på övervikt, minska onödigt intag av fel mat på ett gradvis och hållbart sätt. Stöd varje viktminskning med tillägg som innehåller komplett utbud av antiinflammatoriska näringsämnen och växtnäringsämnen, eftersom de alla tenderar att vara låga i kaloribegränsade dieter.

Själv har jag beslutat att träna mer – varje dag – för att må bättre. Ett sätt är att gå stavgång vilket jag satsar på. Ett annat sätt är att dansa. Själv älskar jag linedans och zumba. Har tänkt testa zumba hemifrån via filmer. Det finns även många filmer för linedans på YouTube. Ett ytterligare sätt kan vara att cykla på motionscykel samtidigt som jag tittar på TV på kvällen. Väl värt att testa.

Qigong Linedans och Zumba

Och för dig som inte vet det redan, kan jag berätta att jag dagligen gör Chi Neng Qigong-övningar. Om du är sugen på att lära dig detta, erbjuder jag onlinekurser i ämnet. Under 10 veckor kan du för en liten investering lära dig direkt via din dator. Vill du hänga med? Anmäl dig här: Må bra-kurs med Qigong.

Må bra-hälsningar

Monica Ivesköld

 

 

 

Veckans gästbloggsinlägg – Maria Viklund

Idag presenterar jag Maria Viklund som gästbloggar hos mig. Maria har skrivit boken ”Om att dö mitt i livet – och vad händer sen”.

Jag har ännu inte läst Marias bok så det här är således ingen recension. Därför låter jag Maria tala själv och beskriva lite om boken.

Mitt namn är Maria och jag har alltid skrivit

Maria ViklundDagböcker, korta berättelser, brev, arga insändare och dikter. Vid två tillfällen i mitt liv har jag upplevt att det jag skrivit liksom skrivit sig självt. Första gången var för ganska många år sedan, när jag befann mig på en dyster plats i livet. Då dyker det upp en flicka i mitt huvud – Matilda – som bjuder in mig att ta del av en episod av hennes liv. Det är så det känns. Inte som att jag hittar på, utan mer att hon kommer på besök i mitt huvud och använder mig som verktyg till att berätta sin historia. Jag har inget val. Jag MÅSTE skriva ”henne”. Det är så jag uttrycker det – ”skriva henne”. Hon får lov att breda ut sig och bli till via mina fingrar mot tangenterna. Jag är redskapet till den fysiska världen, kan man säga.

När jag skrev om Matilda behövde jag aldrig sitta och klia mig i huvudet och fundera över vad som skulle komma härnäst eller hur jag skulle formulera mig. Det var snarare så att jag var tvungen att läsa igenom texten efteråt för att ha riktig koll på vad jag skrivit. Hon tog mig med på en rundtur i lägenheten där hon bodde, visade mig föräldrarna och bjöd in mig att ta del av hennes innersta tankar. Det kändes som en gåva.

Matilda har inte lästs av någon annan. Ännu. Hon har legat i byrålådan. Kanske för att jag inte vågat visa henne. Egentligen gör det mig lite skamsen så här i efterhand. Hon gav mig en bit av sitt liv, och jag gömde undan det. Men nu ska Matilda få visa upp sig. Hon ska få delta i en novelltävling tillsammans med mig. Det känns väldigt spännande. Jag gillar Matilda.

Jag är inte säker på att hon kommer att vara en novell för evigt. Kanske dyker hon upp igen för att fortsätta berätta. Jag har försökt fortsätta berättelsen några gånger. Men då har allt blivit krystat och konstigt. För det är inte Matilda som berättar, det är jag som försöker fantisera ihop vad jag tror att Matilda har sagt och gjort. Och det går inte. Den andra gången som jag har upplevt detta.

För ett tag sedan började jag på allvar att skriva på min biografi över min sjukdomsperiod. I och med att jag startade, dök det upp en tjej i mitt huvud. Jag försökte hålla henne borta ett tag, men det gick inte. Egentligen har jag inte tid med henne eftersom jag håller på med biografin, men hon envisas. Hon tränger sig på. Ger mig meningar, ord och bilder. Hon visar mig sitt liv, sina rädslor och sin skam. Jag har inget annat val än att skriva henne. Det här är inte Matilda. Det här är en annan tjej och hon passar in i en idé som jag har haft under några år, men tar liksom över berättandet själv.

Jag har arbetat med missbruk och behandling i större delen av mitt liv, och har många gånger tänkt att jag ska skriva om en fiktiv person, som skulle få representera delar av alla de livsöden och historier jag fått ta del av. Och nu kommer den här tjejen. Som om jag öppnat en ventil i och med det andra skrivandet.  Hon beskriver sitt liv och ger mig en känsla av att hon behöver skrivas. Det känns ytterst angeläget. Hon använder ett språk som är rått och naket. Ett språk som jag själv inte skulle använda, med ord som jag nästan rodnar inför och jag tänker – Herre gud, ska jag skriva det här!? Och hon envisas. Och jag ger mig.

Det här är otroligt fascinerande tycker jag. Känslan av att det kommer in en person i mitt medvetande som GER mig berättelser. Jag behöver inte hitta på utan låter bara fingrarna gå över tangenterna och ut kommer de mest djupa, skamliga, råa och brutala livsskildringarna.

Jag känner mig så tacksam och glad över att få vara detta redskap. Deras historier behöver få berättas och läsas. Kanske kan de läka andra. I ett sådant arbete är jag mer än gärna en tjänare.

Så, endera är jag galen och borde vara föremål för psykiatrin, eller har jag turen att få ta del av de här historierna och äran att få dela dem. Jag väljer att tro på det senare.

Presentation av boken ”Om att dö mitt i livet – och vad händer sen”

Det här är berättelsen om hur urusel sjukvården är på att hantera vissa sjukdomstillstånd, hur lite vi vet om hur livet ska bli, men framför allt om hur mycket mening, hopp och livsglädje som vi kan få möta på andra sidan mörkret.

Boken bygger på mina dagboksanteckningar, instagraminlägg och sjukvårdsjournaler.

Du kommer att få ta del av mina tankar kring att diagnosticeras med ME (läs nedan mer om sjukdomen) och hur det påverkar hela livet och de som finns närmast. Här delar jag med mig av de faktorer som fungerat för mig i skapandet av ett nytt liv och en bättre hälsa. Jag har blivit bättre, inte frisk. Men vågar påstå att jag är lyckligare idag än innan jag blev sjuk.

Här kan du följa arbetet och få information om var du kan förbeställa boken som nu ligger på nätet. Välkommen!

Marias facebook-sida ”Om att dö mitt i livet” – klicka för att komma dit.

https://www.facebook.com/omattdomittilivet/

Varma hälsningar
Maria Viklund

***

Tack Maria för att du delar med dig. Här är lite fakta om sjukdomen ME.

40.000 svenskar kan vara drabbade av ME/CFS, kroniskt trötthetssyndrom. Många saknar diagnos eftersom sjukdomen yttrar sig på olika sätt. ME/CFS är en förkortning för myalgisk encefalomyelit och engelskans ”chronic fatigue syndrome”, men i vanligt tal kallas sjukdomen ofta bara för ME.

Monica

Emotionell intelligens (EI) – verktyg för kraftfull kommunikation

Mer än bara ordSom du säkert vet, är jag en av författarna i boken ”Mer än bara ord – På tal om framgångsrik kommunikation”. Boken har blivit nominerad till priser.

Jag kommer också i april att köra en specialbeställd kurs i kommunikation. Med anledning av detta, vill jag berätta lite mer om vad Emotionell Intelligens (EI) gör för vår kommunikation, både med oss själva och andra.

DarwinEmotionell intelligens är en annan typ av intelligens som krävs för att prestera något utöver det vanliga. Det har forskats en del på denna typ av intelligens under åren. Darwin kom underfund med att EI krävdes för att förbättra vår överlevnad. Det finns många faktorer kring EI men för att förklara emotionell intelligens kan vi säga att det är förmågan att känna in egen och andras emotionella behov. Om vi utnyttjar erfarenheten kring detta, kan vi förbättra vår framgång och lösa upp många blockerade situationer.

Alla med höga EI-värden har förmågan att förstå psykiska, mentala och sociala aspekter som påverkar oss såväl som negativa känslor och vad dessa gör för vår kropp, vårt sinne, våra relationer och våra möjligheter att uppnå mål. Dessa personer kan också modifiera sina egna känslor så att de får ut mer av aktiviteterna som leder till ett bättre liv.

Om du har höga EI-värden är du mer framgångsrik eftersom du förstår dina känslor och varför du beter dig som du gör. Du kan också lättare förstå andra människor. Detta verktyg gör att de enklare kan lösa eventuella konflikter som uppstår. Denna typ av människor är stabila vid kriser, starka kommunikatörer, och framgångsrika där andra fallerar.

Låt oss titta lite djupare på EI.

Teorier om multipla intelligenser

Tidigare har förståelsen för intelligens varit förknippad med kognitiva funktioner såsom minne, inlärning och problemlösning. Men sedan 1900-talets början har forskningen insett att det finns andra typer av intelligens.

Howard GardnerHoward Gardner publicerade 1983 en bok om Multipla intelligenser. Den låg till grund för ett gigantiskt projekt som jag var involverad i, nämligen det som kallades för Merlin (efter trollkonstnären). Merlin-projektet blev så framgångsrikt i slutet av 1980-talet att det rullades ut på alla universitet i Sverige och även på en del andra skolor. Gardners modell fokuserade främst på:

 • Intrapersonell intelligens, dvs förmågan att förstå någons känslor, motivation och rädslor
 • Interpersonell intelligens, dvs förmågan att förstå andra och deras önskemål, behov, motivationer och intentioner

En del av Gardners forskning lade grunden för EI men själva begreppet kom inte förrän 1985. 1995 kom Daniel Golemans modell som fortfarande ligger till grund för EI-konceptet. Goleman hänvisar till att människor har ”två hjärnor” en som arbetar med det rationella och en annan som arbetar med det emotionella (dvs IQ och EQ), och att de båda spelar en stor roll när vi talar om att nå framgång i livet och arbetet. Enligt Goleman är det viktigt med högt EI, dvs en samling egenskaper som hjälper oss använda och hantera känslor på ett intelligent sätt. Han presenterar fem begrepp inom EI:

 1. Att lära känna sina känslor, dvs via självkännedom
 2. Att hantera känslorna
 3. Att motivera sig själv
 4. Att känna igen andras känslor (empati)
 5. Att hantera relationer vilket inkluderar färdigheten att hantera andras känslor och är grundläggande för framgångsrik kommunikation

Vikten av känslor

GrälPrecis som Darwin kom underfund med, är känslor viktiga för vår biologi. De signalerar till oss om något är fel eller om något inte lever upp till våra förväntningar och grundläggande behov. När vi inte uppnår något som vi verkligen behöver, skapar vi en negativ tanke som leder till en negativ känsla. Den kan vara ilska, rädsla, besvikelse, depression eller något liknande.

Under många år har jag arbetat med att lära andra stänga tankar. Detta är något som en av mina kinesiska mentorer har forskat mycket kring under väldigt många år. I min onlinekurs ”Nålsögat – lär dig stänga tankarna”, lär jag människor stänga tankarna som föder negativa känslor, stress och annat. Vill du veta mer eller gå kursen, klicka på länken. Det går således att lära sig stänga av negativa tankar. Enligt den österländska visdomen är det tankarna som startar känslorna men inom den kognitiva visdomen talar vi om att det kan vara både ock. I österland säger de att alla känslor kommer från hjärtat (inte hjärnan) och därmed i grund en är goda.

Enligt forskarna finns det sociala, mentala och fysiska konsekvenser som påverkar våra känslor. Våra känslor är kroppens sätt att tala till oss. Ofta ignorerar vi dem, tyvärr. När vi negligerar våra känslor säkerställer vi vår egen olycka och det kan leda till psykisk ohälsa, till och med död. Människor med högt EI är ofta framgångsrika i karriären, gladare, mår bättre, och trivs mer med relationer med andra.

Smiley gladEn person med högt EI-värde upplever en hälsosam balans av följande goda känslor:

 • Motivation
 • Vänskap
 • Fokusering
 • Självuppfyllelse
 • Lugn i sinnet
 • Medvetenhet
 • Balans
 • Självkontroll
 • Frihet
 • Bra autonomi
 • Belåtenhet
 • Uppskattning
 • Bra förbindelser
 • Önskemål

Barn ledsenEn person med lågt EI-värde upplever däremot många negativa tankar som leder till:

 • Ensamhet
 • Rädsla
 • Frustration
 • Dåligt samvete
 • Tomhet
 • Bitterhet
 • Depression
 • Instabilitet
 • Håglöshet
 • Besvikelse
 • Tvång
 • Förbittring
 • Ilska
 • Beroende
 • Mobbning
 • Misslyckande

Vi styrs dagligen av våra tre stora rädslor. Rädslan av att inte vara älskade, inte få tillhöra och inte ha kontroll.

Därför behöver vi ständigt jobba med vår EI, vår glädje och vår livskvalitet. Genom att förstå det grundläggande för EI och dina känslor, kan du enklare lära dig förstå och hantera tankar och känslor i olika situationer. Du kan lära dig välja bort negativa tankar som skapar olustkänslor och i stället välja lyckliga känslor.

Jag återkommer till detta i ett senare blogginlägg och lovar tipsa dig om hur du kan påverka dig själv för att må bättre.

Vid pennan
Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

Skapa illusioner i konsten

Örn i trappanRedan för många år sedan målade jag direkt på väggarna i mitt hem. Exempelvis gjorde jag denna örn med speciella lackfärger i trappan till undervåningen. Vi hade monterat upp stegar och plank som jag stod på och jag minns att färgen var så stark att jag blev lite ”på kanelen” (minst sagt). Inte helt enkelt att balansera på en planka och samtidigt vara rejält yr. Väggarna i trappan ner och hallen går i ett svagt skimmer mellan rosa, lila och till ljusblått. Den här örnen sitter nästan ända upp i taket (som är vitt) och är stor (ca 1 m mellan vingspetsarna).

I Adobe Create Magazine läste jag att detta har blivit väldigt populärt men att numera även lägga till det illusionistiska. Den här artikeln tycker jag är mycket intressant för er som älskar konst eller kanske själva målar (som jag gör).

Jag hänvisar till artikeln här (om länken vill):
The Art of Anamorphic Illusion

 

Tipsen i artikeln i länken ovanför är följande:

 1. Artikeln ur Adobe Creative MagazineUndersök platsen
 2. Skissa på konceptet och motivet
 3. Sätt upp en projektor
 4. Använd projektorn för att rita av kanten på motivet
 5. Måla i några minuter, iaktta, fortsätt måla

Punkt fem är en av de viktigaste som jag lärt mig under alla konstutbildningar som jag gick under ett tiotal år innan jag själv började ställa ut min konst. En av mina bästa mentorer sa då:

Iaktta i 50 minuter, Monica, och måla i 5-10 minuter!

Ett av de bästa råd jag fått inom konsten. Jag gick sommarkurser på Östra Grevie folkhögskola i tio år och lärde mig allt kring akvarell-, olje-, akryl-, pastell-målning, kroki-teckning och inte minst bildanalys. Något som jag idag delar med mig av till mina deltagare i onlinekursen för måleri. Är du sugen att lära mer om detta, anmäl dig till kursen där teori och praktik varvas. Du kör den direkt från din dator.

Digital Målerikurs (klicka här för att läsa mer och boka kursen)

Örn i akrylHär ser du en av mina bilder i akryl.

Tanken med kursen är att inspirera dig att våga börja måla. Under kursen kommer du att lära dig mer om teknik och framförallt bildanalys. Kursen ger dig möjlighet att med hjälp av målandet skapa ett inre lugn. Du får tips om material och tricks som du kan testa. Tekniker såsom olja, akryl, akvarell och pastell, har samtliga vars ett avsnitt men kursen tar även upp andra tekniker. Du får lära dig skillnaden mellan olika tekniker.

Här får du tips på hjälpmedel såsom pennor, kolkritor, stomp, knivar, penslar, staffli, duk och papper mm. Du får massor med kreativa övningar att jobba med. Under kursens gång får du lära dig om färganalys såväl som bildanalys. Du får testa kroki och får insikter i vad en äkta litografi innebär till skillnad från exempelvis screentryck.

Jag har målat i hela mitt liv. Har många års studier bakom mig avseende måleri och bildanalys och har ställt ut under åren 1996-2006.

Dessutom har jag utbildat reklamfolk i bildanalys sedan nittiotalet och även skrivit boken ”Handbok i textproduktion(som innehåller allt du behöver veta om layout).

Tidsåtgång

Kursen är på 5 veckor – avsätt 2,5 timme varannan vecka för eget måleri. Du varvar teori och prak­tiska övningar för att få ett snabbt och be­stående resultat. Avsnitten inleds med teori – allt via filmer. Du lär dig analysera bilderna vilket innebär att din konstnärliga sida växer.

Hur?

Du loggar in till plattformen via en individuell kod. Väljer själv ditt startdatum. Två och en halv (2,5) timme per vecka rekommenderar vi att du ägnar åt ditt målande.

Varannan vecka får du nya övningar att träna på. Du tränar på vad du lärt dig under kommande dagar, närhelst det passar dig. Vill du ha feedback på ditt målande, kan du köpa till coachning för en billig peng.

Passa på att njuta av att vara totalt fokuserad i ditt skapande!

Vid pennan och målarpenseln

Monica

 

De flesta har en tryckpress i fickan

2 män arbetar med papper och pennaJo så är det. Många av oss har mobiltelefoner som kan så mycket mer än att bara tala i telefon och de flesta har tillgång till internet. Vi har med andra ord ständigt ett gigantiskt möte – vi som är uppkopplade (och det är mer än 3 miljarder människor samtidigt, dygnet runt).

Förr handlade det enbart om papper och penna som den här bilden där två män arbetar vid en skrivpulpet.

Gutenberg uppfann boktryckarkonsten vid 1400-talets mitt. Idag skapas böcker på annat sätt. Reklam trycks och sprids i våra brevlådor men också via inlägg i sociala medier och bloggar.

Med hjälp av all ny teknik, måste vi – var och en – förändras. Både du och jag behöver ramverk för hur vi ska nå ut och vad vi vill satsa på.

Som du kanske har läst har jag en ny onlinekurs på gång ”Skriv attraktiva nyhetsbrev, bloggar och inlägg i sociala medier”. I den kursen kommer jag att tipsa deltagarna om hur de kan nå ut och även automatisera för att slippa lägga en massa onödig tid på detta.

Vilka potentiella scenarier har du framför dig? Når du ut i bruset?

Eftersom du har en egen tryckpress via din telefon eller padda kombinerad med internet, kan du ständigt nå ut. Frågan är hur du gör.

I onlinekursen ”Planera ditt skrivande och din marknadsföring” betonar jag vikten av att börja marknadsföra redan när du skriver ditt råmanus – om du är författare. Marknadsföring handlar om att ständigt förnya dig och bli bättre.

Fortsätt att utvecklas! Om du vill vara professionell på något, måste du hela tiden ligga i fronten. Det räcker inte att säga att jag har gjort si eller så. Låt mig ta ett exempel. Jag har skrivit 61 fackböcker sedan 80-talet. 2014 kom jag med i den första antologin. Totalt har jag deltagit med mina noveller i 6 antologier. Jag har gett ut en barnbok 2017. Sedan 2013 har jag gått mängder med utbildning i konsthantverket ”Skönlitteratur”. Trots att jag kan skriva, är detta hantverk något helt annat än att skriva en fackbok (som i sig också är ett hantverk). Jag har studerat metoder, teknik och den ädla konsten. Hur ska jag annars bli bättre och utveckla mig?

Bara i år har jag köpt sex nya utbildningar och går just nu utbildning nummer 2 i hantverket.

FotspårVad går du för utbildningar just nu? Hur gör du för att utvecklas och hitta nya möjligheter i vardagen?

Det är ett enda stort brus i sociala medier idag. Flertalet personer med egna företag eller verksamheter har stor kunskap om både marknadsföring och varumärken. Vad ska du göra för att synas och höras genom det bruset?

Vilka fotspår vill du lämna efter dig?

Mäter du vad som fungerar?

Det finns viktiga faktorer för att mäta vad som funkar. De tre viktigaste är:

 1. Räckvidden
 2. Engagemanget
 3. Resultatet

När du skickar nyhetsbrev exempelvis, behöver du ta reda på hur många som läser ditt brev, hur många som öppnar det mm.

När du lägger ut inlägg i sociala medier måste du ta reda på hur många ”gilla” du får och hur många kommentarer samt delningar.

När du skriver bloggar, behöver du ta reda på vilket resultat ditt inlägg får baserat på antalet artiklar du lägger ut.

Allt detta måste du följa upp. Gör du det?

För att mäta behöver du utgå från mål som du skapar. Börja därför med att definiera målen. Skapa exempelvis nyckeltal utifrån målen. Har du verktyg som hjälper dig analysera? Det finns många typer av verktyg. Google Analytics är ett av dem.

BloggaVill du veta mer? Boka dig för den nya onlinekursen ”Skriva attraktiva nyhetsbrev, bloggar och inlägg i sociala medier”.

Vi startar den 4 mars.

Bloggande hälsningar från

Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

 

 

 

Ny kurs ”Skriv attraktiva nyhetsbrev, bloggar och inlägg i sociala medier”

Blogga

Idag vill jag slå ett slag för vår nya kurs ”Skriv attraktiva nyhetsbrev, bloggar och inlägg i sociala medier”.

Den 4 mars startar vår nya kurs.

Jag kommer att lära dig hur du bygger upp alla nyhetsbrev, bloggar och inlägg i sociala medier för en lång tid, kanske rentav ett helt år. Du får massor med användbara verktyg av mig, verktyg som inte kostar dig något. Du får lära dig automatisera så arbetsinsatsen blir mindre än vad du hade tänkt.

Just nu har vi ett specialerbjudande. Du får kursen för endast 1.500 kronor inkl moms OCH dessutom ingår webinarier helt utan kostnad (normalt kostar webinar ytterligare 1.500 kronor). Ordinarie pris för en liknande kurs brukar ligga på ca 10.000 kronor.

Möjlighet att påverka kursen finns också. Häng med! Varmt välkommen!

Anmäl dig här:

Onlinekursen ”Skriv attraktiva nyhetsbrev, bloggar och inlägg i sociala medier”

Vilka förväntningar kan du då ställa? Jo att få tips om hur du ska strukturera upp dina inlägg och bloggar, skapa förutsättningar för att locka läsaren och schemalägga dina bloggar och inlägg i sociala medier.

Är du riktigt flitig kan du skapa inlägg för ett helt år framåt.

Du kommer att få lära dig exakt VAD det är som fångar en större publik. Några tips får du redan här:

 1. Attraktiva rubriker
 2. Spännande text
 3. Häftiga bilder

För att skriva bloggar, krävs att du vet vad du talar om. Att skriva text handlar om att nå ut i skrivprocessen. För att göra detta måste du ha:

 1. Mål för ditt skrivande och din målgrupp
 2. Skapa känsla baserat på upplevelser för läsaren
 3. Få läsaren att tänka vidare och därmed fatta beslut

Ovan gäller både för bloggar, inlägg och nyhetsbrev.

I onlinekursen kommer vi att diskutera:

 1. Hur du strukturerar och spånar
 2. Hur du planerar
 3. Textinnehåll och hur du kan jobba med detta

Det gäller att veta VAD du ska skriva VAR du ska skriva det och NÄR det ska lanseras. Med andra ord behöver du tänka ”projekt”. Som internationellt certifierad PMI-manager (Project Management Institute), kan jag ge dig de tipsen. (Det visste du kanske inte att jag var?)

Här ser du ett av mina gantscheman över blogginlägg i februari. Du får lära dig göra sådana scheman. Du kommer att få tips om var du kan hitta information för dina inlägg och hur du med hjälp av en metod som kallas ”Nockout” kan bygga upp dem.

Gantschema

Onlinekursen Skapa attraktiva nyhetsbrev, bloggar och inlägg

Du får lära dig skapa attraktiva nyhets­brev, bloggar och inlägg, via videofilmer och instruktioner. Du får grundläggande tips för att öka kommuni­ka­tionen så att du når ut med ditt budskap. Målet är att du ska ha skapat alla nyhetsbrev bloggar och inlägg för lång tid framåt – kanske ett helt år.

Du får lära dig att:

 • Skapa attraktiva nyhetsbrev med hjälp av ett program som är gratis upp till 2000 mottagare
 • Öka kommunikationen och nå ut med ditt budskap
 • Skapa blogginlägg som din målgrupp vill läsa
 • Skapa inlägg i sociala medier, med inriktning mot målgrupp
 • Skapa fyndiga rubriker – som slår
 • Hantera bilder i sociala medier mm

Förkunskaper 

 • Inga

Tidsåtgång

5 veckor är den digitala kursen och du har tillgång till plattformen och övningarna lite längre, så att du hinner repetera.

Genomförande

Utvecklingsprogrammet innebär att du arbetar utifrån övningar i form av filmer och instruktioner. Dessa finns på en plattform som du får inloggning till. Du ar­be­tar i ”skarpt läge. Utvecklingen sker direkt i din dator. Vi varvar teori och prak­tiska övningar för att få ett snabbt och bestående resultat.

Via webinar stämmer vi av – varje vecka – och ger varandra inspiration.

Hur?

Du loggar in i studieplattformen där det finns ett nytt avsnitt med övningar varje vecka. Varje modul innehåller video­filmer, pre­sentationer, filmade instruktioner, övningar mm. Du får även mallar som underlättar och tips om gratisprogram för att kunna automatisera. Du studerar i din egen takt under 5 veckor. Du får lära dig automatisera och schemalägga dina inlägg så att du slipper tänka på hur du ska få ut dem. På så sätt kan du begränsa din tid i sociala medier. Du kommer att njuta av ditt resultat.

 

Du kommer exempelvis att få jobba med:

 • att skapa en individuell mindmap – utifrån direktiven – för dina blogginlägg, nyhetsbrev och inlägg i sociala medier
 • att skapa en aktivitetsplan som synliggör lansering och schemaläggning av bloggar, nyhetsbrev och inlägg i sociala medier
 • att skapa dispositioner som gör det enkelt att bygga upp och länka via hyperlänkar till andra program för redigering
 • att skapa inläggen utifrån övningarna samt lära dig lägga upp sändlistor och mallar i MailChimp för nyhetsbrev
 • att skapa blogginlägg och inlägg i sociala medier i form av serier och knyta ihop dessa
 • att automatisera med hjälp av gratisprogram och systematiskt arbete för korsbefruktning mellan de sociala medierna

 

Sugen? Det hoppas jag. I så fall ses vi på kursen den 4 mars. Välkommen!

Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

 

Äkta figursättning i Word

Att skriva text i spalter i Word, kan de flesta. Däremot är det få som känner till möjligheten att skapa äkta figursättning. Om du tittar på nedanstående bild så ser du att jag har frigjort bilden och lagt den mellan spalterna. Detta går att lösa i Word. Däremot är den inte figursatt.

Figusättning 1

För att skapa figursättning måste du frilägga bakgrunden. Den blå bakgrunden ska tas bort och kvar ska endast smileyn finnas.

Figursättning 2

Då får du en sådan här fin text med äkta figursättning.

Figursättning 3

Ser du så vackert texten rundas av runt figuren?

Detta är endast EN av alla de övningar som jag har med i min onlinekurs ”Orden runt på 80 dagar” och som lär dig finesserna i Word samt hur du kan skapa mer professionella dokument och texter.

Om du är intresserad av att få instruktion för hur du gör figursättningen, ber jag dig klicka på länken här och skicka ett mail till mig. Skriv ”Figursättning JA TACK” i rubriken. Så kommer den till dig i ett kommande nyhetsbrev.

Tack, jag önskar få instruktion för figursättning!

Vill du lära ännu mer, får du möjlighet att boka dig på onlinekursen ”Orden runt på 80 dagar”. Klicka på länken och boka. Välkommen! Priset för denna omfattande kurs som du har tillgång till under 180 dagar (och således inte enbart 80) är endast 1.995 kronor inkl moms. Du studerar i din egen takt.

Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

Tips på diet för alla som har inflammationer

Frukt o grönsaker

Viktiga antiinflammatoriska dieter inkluderar frukt, grönsaker och Omega 3-rik fisk såsom vild lax (inte odlad eftersom den är matad med Omega 6) och makrill, sill, tonfisk och sardiner.

Frukt med höga antiinflammatoriska och antioxidantvärden är blåbär, hallon, björnbär, jordgubbar, körsbär exempelvis.

Lämpliga grönsaker är broccoli, sparris, rödbetor, spenat, kål och svamp.

Dessa frukter och grönsaker är alla bra med antiinflammatoriska och antioxidantegenskaper. Vanligtvis är det så att ju fler (naturliga) färger du har på din tallrik, desto högre anti-oxidant och antiinflammatorisk innehåll i din diet.

Egentligen finns ingen dålig frukt. Bananer exempelvis höjer blodsockernivån men är en utmärkt källa till kalium och fibrer.

Själv startar jag min dag numera med yoghurt med blåbär och banan och står mig gott på denna måltid fram till lunch.

Här får du en tabell som stöd:

ÄT MER AV ÄT MINDRE AV
FRUKT Jordgubbar, hallon, björnbär, blåbär, svarta vinbär, citrusfrukter, plommon, körsbär, druvor
GRÖNSAKER Broccoli, Spenat, Kål, Lök, Morötter, Sötpotatis, Vitlök, Paprika, Svamp, Zucchini, selleri, sparris Potatis eller potatisprodukter, majs eller majsprodukter, såvida inte du är mycket aktiv fysiskt
Äggprodukter och Legymer Linser, bönor, ärtorTofu (från sojabönor), hummus (från kikärter)
Kryddor Gurkmeja, vitlök, ingefära, cayenne, chili, currypulver, basilika, timjan, svartpeppar, kanel, oregano, rosmarin, muskotnöt Salt
Fett/Olja Oliv- och rapsolja Solrosolja och margarin
FISK Lax (vild), sill, tonfisk, makrill, sardiner, öring, ostron Djupfryst och friterad fisk
KÖTT Gräsmatadtnötkött, får och lamm, fritt gående kyckling Intensivt odlat nötkött, fläsk eller fjäderfä. Korv, hamburgare, bacon, varm korv, salami
MEJERIprodukter Riktiga ostar, speciellt gröna och blåa, naturell yoghurt, ”levande” kultur Söta yoghurt och glass
BRÖD Fullkorn och råg i begränsat mått, även om fysiskt aktiva människor kan äta mer Ljust mjöl och vetemjöl
Spannmål Spannmål utan tillsatt socker, müsli och havregröt Cornflakes och spannmålsprodukter med socker
KAKOR och SNACKS Chips, kex, kakor och pajer
PASTA och KORN Naturlig pasta, brunt ris, quinoa Vitt ris, vit pasta, gnocci
NÖTTER och SÄD Ät med måtta – de är fulla av omega 6 fettsyror Saltade och rostade nötter
GODIS Endast dito med sötningsmedel men med försiktighet Socker, honung, sirap, melass
DESSERTER och sötsaker Mörk choklad De flesta sötsaker och desserter, glass, bakverk
DRINKAR Frukt- och grönsaksjuicer, te, kaffe, mjölk, lite rödvin Sockertillsatta drinkar, coca cola och liknande läsk, sprit

Fler tips nästa vecka!

Med önskan om ett må bra-år

Monica

Karaktärer i böcker

Till dig som skriver!

Hur skapar du karaktärer som berör?

Kanske vet du att jag har en onlinekurs där du själv eller din karaktär kan göra 30 personlighetstester. Om du är intresserad, kan du läsa mer om den här – Personlig utveckling.

Karaktär som berörEn bra karaktär skapar en person som läsaren kan relatera till. Karaktärens agerande, motivation och beteenden är modellerade på hur vi tänker och agerar. Vet du att du kan använda psykoterapi för att utveckla dina karaktärer?

Här får du några tips om vad det är som motiverar människor att göra det de gör. Vi är alla olika. Ingen av oss gillar samma filmer, böcker, konst, eller har samma intressen.

En terapeut uppmanar oss att berätta vår historia, att undersöka den och komplettera med de saknade bitarna. Att utmana och sträva efter att lära hur olika bitar skapar aspekter för vår upplevelse.

Jag ville aldrig bli terapeut, för jag anser att historien inte går att återställa. Däremot ville jag hjälpa människor förändra framtiden, skapa lycka och framgång. Därför blev jag NLP-coach. NLP står för Neuro Lingvistisk (språklig) Programmering. Du kan programmera dig själv till ett behagligt liv. Samma sak för våra karaktärer. Det är DET som utgör utvecklingen.

De som skriver fiktion använder redan psykologi till viss del. Psykologi handlar om att analysera och förstå varför människor tänker, känner och beter sig så som de gör. Med hjälp av psykologin kan vi komma till insikt och få nya erfarenheter.

Berätta om

Skillnaden

Terapeuten hjälper sina klienter att lösa problem, författaren kan använda samma teknik för att skapa problem för karaktären.

Författarens jobb är att reta och plåga karaktären för att hen ska intensifiera sina brister till en outhärdlig nivå innan hen kan lösa dem.

Här får du några användbara tips

Använd dig av nedanstående om det kan hjälpa ditt skrivande.

Skyll på föräldrarna

Påverkan av våra småbarnsår har en enorm inverkan på hur vi – som vuxna – beter oss. Det kan fungera på samma sätt för våra karaktärer. I min kommande roman ”Porten till friheten” är detta en av ingredienserna för att skapa problem hos karaktären.

Med hjälp av transaktionsanalys kan karaktärerna få inflytelserika meddelanden under sin barndom. Det finns två typer som påverkar oss som barn:

 • Injunktioner
 • Pådrivare

Injunktioner (befallningar/tillsägelser/förbud)

Negativa saker som påverkar. Saker som gör att karaktären tror att det är något fel på hen, att hen inte får göra och vara som andra människor, eller något speciellt. Denna typ av meddelanden från föräldrarna är sällan avsiktliga. De levereras på ett subtilt sätt genom beteendemässiga signaler och absorberas i det undermedvetna. Ord förmedlar budskap. Ofta långt bortom vad vi avser. Kroppsspråk är en viktig parameter när det gäller att förmedla budskap. Narcissister och psykopater är formidabla på detta. Men till skillnad från andra, brukar de mena vad de säger och gör. Nedan finns några förbud uppradade som en del barn får uppleva. Barn behandlar nedanstående meddelanden på en undermedveten nivå och accepterar antingen budskapet eller reser sig mot det. Om barnet accepterar budskapet blir det övertygat om att något är fel med hen. Om det blir rebell mot budskapet kan barnet utveckla olämpliga beteenden som gör livet svårare. Vill du lära mer finns det en känd psykolog som bloggar om detta – Claire Newton.

  • Skrik eller gråt inte! Det är skamliga känslor. Behåll dem för dig själv.
  • Tänk inte! Dina åsikter är intet värda. Eller ’pojkar gillar inte smarta tjejer’.
  • Varför kan du inte vara mer ……?
  • Finns inte: ’Jag gav upp mina egna drömmar och förhoppningar för att ta hand om dig’.
  • Tillhörigheten: ’Försök inte passa in. Det kommer bara att skada dig.’
  • Var inte barnslig: ’Väx upp så att du kan ta hand om mig.’
  • Väx inte upp: ’Barn är söta. Tonåringar besvärliga’.
  • Könet: ’Män är äckliga. Kvinnor är svaga.’
  • Var inte viktig: ’Du förtjänar inte uppskattningar eller uppmärksamhet.’
  • Älska inte: ’Om du blir knuten till andra människor kommer de att skada dig.’

Pådrivare

Pådrivarna kan skada psyket på ett barn. Dessa föräldrar ger mer medvetna budskap åt sina barn men har även ett undre meddelande vilket driver barnet att uppnå saker för att därigenom bli mer älskat. Budskapet är ’Lev upp till mina förväntningar och jag kommer att älska dig mer’. Karaktären känner sig inte tillfreds om hen inte lever upp till detta.

 • Var perfekt
 • Försök mer
 • Var vänlig mot andra
 • Skynda dig
 • Var stark

Använd dessa och bygg upp karaktären

Bygg en stor intern konflikt med hjälp av ovanstående. Skapa ett psykologiskt inre krig. Låt din hjälte kämpa för att komma överens med sina inre motstridiga styrkor. Låt hen kämpa för att uppfylla kraven och må bra. Här är några exempel:

 • Jag borde inte göra mig viktig men det är ok så länge jag är perfekt
 • Folk kommer bara att bry sig om mig om jag gör allt för att tillfredsställa dem
 • Jag borde inte känna så som jag gör. Därför måste jag gömma mina känslor och vara stark för att bli accepterad

Som sagt, mycket av detta har jag använt i en av mina romaner.

När du använder detta när du skriver, var försiktig så du inte skriver läsaren på näsan. Använd det i små portioner. Låt det komma fram i din text på ett subtilt sätt.

Låt din karaktär göra en resa och komma underfund med detta själv. Skapa en inre kamp. Låt läsaren få ta del av den inre konflikten som driver handlingen framåt. Karaktären kommer garanterat att förändras. Inom terapin är detta ett sätt att hjälpa klienten att släppa smärta, skuld, eller vad som håller tillbaka dem från lycka. Din karaktär kan lära sig hantera sitt förflutna på liknande sätt. Eller kanske inte … beroende på vad du vill skapa med din text.

Är du intresserad av att lära dig mer? Anmäl dig till den 12 veckor långa onlinekursen i Personlig utveckling.

Öva på detta

Du kan skapa en övning baserat på ovanstående och får två val av mig.

 1. Vilka meddelanden fick din karaktär som barn? Vilka händelser skedde i samband med att karaktären fick dessa meddelanden?
 2. Skapa en ny karaktär för övningen! Sixten vaknar en morgon på en kall parkbänd och undrar varför hans liv har gått så fel.

Eller så kan du skapa något utifrån dessa påståenden:

 • Du förtjänar inte min uppmärksamhet
 • Du är dum
 • Jag som förälder vet bäst
 • Du betyder inget
 • Jag önskar att du aldrig hade blivit född

Eller dessa mer positiva meddelanden. De kan få enorm verkan på din karaktär:

 • Du är viktig för mig
 • Var glad
 • Det är ok att vara som du
 • Du är smart och begåvad
 • Jag älskar dig

Skriv i 15 minuter om meddelandena och vad de har skapat för resultat hos din karaktär.

Lycka till!

Monica Ivesköld

Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

Skrivtips för hur du kan skapa en trovärdig protagonist

Här på min blogg händer det spännande saker under 2019. Det lovar jag.

Varje måndag kommer jag – som tidigare – att berätta om någon bok som jag läst. Ibland blir det en recension. Onsdagar och fredagar ger jag andra tips. Det kan vara effektivitetstips, skrivartips eller må bra-tips. Jag kommer att varva dessa. Allt för att alla ska kunna få ut något spännande av min blogg.

Idag bjuder jag på ett skrivartips, nämligen hur du kan skapa en trovärdig protagonist.

Trovärdig protagonist

Pro betyder för = Protagonist

Anti betyder mot = Antagonist

I alla böcker bör det endast finnas EN protagonist, dvs huvudkaraktär som romanen handlar om. Undantaget är ibland vissa kärleksromaner som kan påvisa att båda inblandade i kärleksaffären är protagonister. Då blir den ene antagonist till den andre mellan varven. Det är inte en lösning att rekommendera men den finns.

Din protagonist måste vara mänsklig, gärna med en stor konflikt inombords. Du bör introducera protagonisten direkt på sidan 1 i din roman. Här är tekniken för att skapa en trovärdig protagonist. Skriv upp 1-3 sidor med underlag baserat på följande. Använd dessa lite då och då i din roman.

 • Låt karaktären utsättas för fara. Det kan vara både fysisk och psykisk fara.
 • Tillåt karaktären att offra något. Karaktären måste utvecklas. Ibland kan det ske på bekostnad av insikter, andra gånger på bekostnad av materiella ting.
 • Gör karaktären dygdig men överdriv inte.
 • Gör karaktären generös. Alla uppskattar generösa personer. Fundera ut i vilket sammanhang din karaktär är generös.
 • Visa upp karaktärens skicklighet och klokhet.
 • Gör karaktären attraktiv men balansera upp detta. För att skapa karaktärens personlighet, kan du behöva göra tester på denne person. Om du inte själv har underlag för tester, rekommenderar jag att du anmäler dig till min onlinekurs ”Utveckla dig själv eller din karaktär”. Genom 30 olika tester kommer både din karaktär och du att utvecklas. Klicka och läs vidare.

Lycka till med ditt skapande!
Monica

 

Visit Us On FacebookVisit Us On LinkedinVisit Us On YoutubeVisit Us On PinterestVisit Us On Google PlusCheck Our Feed