Currently viewing the category: "Digital utbildning"

Skrivtips för hur du kan skapa en trovärdig protagonist

Här på min blogg händer det spännande saker under 2019. Det lovar jag.

Varje måndag kommer jag – som tidigare – att berätta om någon bok som jag läst. Ibland blir det en recension. Onsdagar och fredagar ger jag andra tips. Det kan vara effektivitetstips, skrivartips eller må bra-tips. Jag kommer att varva dessa. Allt för att alla ska kunna få ut något spännande av min blogg.

Idag bjuder jag på ett skrivartips, nämligen hur du kan skapa en trovärdig protagonist.

Trovärdig protagonist

Pro betyder för = Protagonist

Anti betyder mot = Antagonist

I alla böcker bör det endast finnas EN protagonist, dvs huvudkaraktär som romanen handlar om. Undantaget är ibland vissa kärleksromaner som kan påvisa att båda inblandade i kärleksaffären är protagonister. Då blir den ene antagonist till den andre mellan varven. Det är inte en lösning att rekommendera men den finns.

Din protagonist måste vara mänsklig, gärna med en stor konflikt inombords. Du bör introducera protagonisten direkt på sidan 1 i din roman. Här är tekniken för att skapa en trovärdig protagonist. Skriv upp 1-3 sidor med underlag baserat på följande. Använd dessa lite då och då i din roman.

 • Låt karaktären utsättas för fara. Det kan vara både fysisk och psykisk fara.
 • Tillåt karaktären att offra något. Karaktären måste utvecklas. Ibland kan det ske på bekostnad av insikter, andra gånger på bekostnad av materiella ting.
 • Gör karaktären dygdig men överdriv inte.
 • Gör karaktären generös. Alla uppskattar generösa personer. Fundera ut i vilket sammanhang din karaktär är generös.
 • Visa upp karaktärens skicklighet och klokhet.
 • Gör karaktären attraktiv men balansera upp detta. För att skapa karaktärens personlighet, kan du behöva göra tester på denne person. Om du inte själv har underlag för tester, rekommenderar jag att du anmäler dig till min onlinekurs ”Utveckla dig själv eller din karaktär”. Genom 30 olika tester kommer både din karaktär och du att utvecklas. Klicka och läs vidare.

Lycka till med ditt skapande!
Monica

 

Fördelarna med balans i livet

Att ha balans har stora fördelar. Det reducerar stressen och förser dig med belöningar såsom tillfredsställelse och lugn i sinnet. I en stor utredning på Boston College kring studier om familj kontra arbete har de funnit att de som balanserar upp arbete och fritid samt umgänge med familj och vänner upplever större succé på jobbet, är mindre stressade och har en tydligare planering som styr både fritid och arbetstid.

Balansen är ingen universal metod men hjälper dig få ett gott liv och må bättre.

Det är viktigt att skapa mål för allt omkring dig. Du behöver ha mål för resultat på jobb såväl som privat. Och för egen del rekommenderar jag att du skapar mål för dina hobbies och intressen, din träning, ditt umgänge med familj och vänner (bättre relationer), din livsstil, din matkultur och mycket annat.

En balanserad tillvaro främjar företagen eftersom deras anställda blir mer motiverade och skapar bättre resultat.

Själv har jag de senaste dagarna gjort avslut för 2018. Här är några frågor som du kan fundera över.

 • VAD gjorde att du mådde bra 2018?
 • VAD vill du ha mer av under 2019?
 • VAD ska du släppa för att må gott under 2019?

Ta fram papper och penna och ta dig en stund för reflektion. Skriv ner VILKA mål du uppnådde och VILKET resultat det skapade hos dig och andra. Själv har jag ett kollegieblock i en av mina lådor. I blocket skriver jag in mina önskningar så snart jag känner av sådan. Sedan vid årsskiftet tar jag fram blocket och tittar efter vilka önskningar som gått i uppfyllelse och vilka som kanske inte längre är aktuella.

Mål för 2019

Vilken balans vill du uppnå för 2019? Själv har jag lagt flera timmar på detta. Både reflekterat bakåt och konstaterat hur resultatet för 2018 blev och tittat framåt och funderat över hur jag vill ha mitt 2019.

Exempelvis har jag kommit fram till – vad gäller att lära mer om näringslära – att jag ska lägga en timme varje tisdag på följande:

 • Undersökning/research kring produkter som stärker mig
 • Läsa igenom bloggsidorna och Facebook-grupper kring må bra
 • Kontakta de som likväl som jag använder näringsprodukter
 • Göra webinar där jag presenterar vad jag gör och hur vissa produkter hjälper mig i vardagen
 • Koppla må bra-målen med övriga mål

Vilka mål har jag utöver må bra? Vilka mål har du? Här kan du se några av mina kommande arbets- och privata mål:

 • Jag har tänkt ge ut två nya romaner
 • En novellsamling kring Lycka ska ges ut
 • Fysiskt – fokusera på att må bättre för att orka prestera mer (= träna mer, gå fler promenader)
 • I hemmet kommer jag att rensa ut för att släppa in ny energi
 • Jag kommer att gå många utbildningar i konsten att skriva skönlitteratur (har redan köpt in fyra nya utbildningar samt ett nytt program som jag håller på att lära mig)

För att nå mina mål måste jag – såväl som du – göra två viktiga saker:

 1. Planera in tiden för dem i kalendern
 2. Följa upp att de blir gjorda så att jag/du skapar nya rutiner som stödjer

Min lösning har varit att dela in dagen i fyra delar, se nedan.

 1. Jobb / skrivande
 2. Träning
 3. Utrensning i hemmet
 4. Nöjen (läsning, korsord, målning, umgänge med nära och kära)

Jag hade som mål under 2018 att trappa ner min arbetstid. Detta har jag lyckats med. Mycket tack vare att jag jobbat som effektivitetskonsult i 30 år. Jag vet hur jag ska göra med planering och struktur samt automatiseringar.

Nu väljer jag således att dela in dagen så här (på ett ungefär):

08.00-11.00      Träning/motion

11.00-14.00      Arbete (skrivande)

14.00-17.00      Utrensning

17.00-20.00      Umgänge och nöjen

Detta är min intention. Får se om jag kan hålla den.

Hur vill du ha ditt liv?

Behöver du stöd och hjälp med målen? Jag erbjuder tre saker:

 1. Onlinekursen Resan (extra pris just nu – endast 1.095 kronor)
 2. Boken FramgångsRIK & Lycklig som i detalj beskriver hur du ska göra (som du får köpa till mitt inköpspris 66 kronor + frakt)
 3. Boken Över Mållinjen i vilken vi är 20 kvinnor som skrivit om hur vi lyckas nå mål – en inspirationsbok (du får den rabatterad så länge lagret räcker)

Genom att klicka på länkarna kan du boka/beställa till förmånlig investeringskostnad.

Lycka till med målen för 2019!

Monica

Ska 2019 bli året då du mår gott?

Det finns ett antal frågor som du kan ställa dig för att testa hur du vill må. Själv har jag börjat lära och läsa mer näringslära för att försöka ta reda på hur jag kan styra min kropp och själ. Jag har funderat mycket över följande frågor och vad jag kan göra för att förändra.

Trött - stressad

I några kommande blogginlägg ska jag berätta vad jag kommit fram till. Men här kommer frågorna:

 • Trött – Det kvittar hur mycket jag sover. Jag känner mig ändå trött. Det kan bero på olika faktorer i mitt liv. En av dem är att jag är nergången på grund av personliga skäl. Ett annat alternativ är att jag behöver tillföra kroppen mer näring och givetvis träning. Jag återkommer till detta.
 • Sliten – I mitt fall har det att göra med min dagliga situation som har varit fruktansvärd sedan maj månad 2018. Detta jobbar jag på. Livet och situationen som sådan är krävande och ligger delvis utanför min förmåga att åtgärda. Så kan det vara stundtals för oss alla. Men jag kommer att ägna mig mer åt Chi Neng Qigong (som jag utövar), mer åt meditation, och kanske bygga på med ännu mer träning (både mentalt och fysiskt). Att påverkas utan att kunna styra, gör att vi ibland känner oss maktlösa. Detta är vad som hänt mig. Har du kanske upplevt något liknande?
 • Stressad och överarbetad eller kanske utbränd – Jag är stressad på grund av situationen men inte överarbetad/utbränd. Om du upplever att du inte har kontroll på jobbet, kan jag hjälpa dig. Genom att skapa struktur, planering och ändra vissa vanor kan du styra upp arbetsdagen bättre.
 • Relationsproblem – Det kan handla om närmaste familjen eller konflikter på jobbet. Då och då drabbas vi. Jag kommenderar dig att läsa boken ”Mer än bara ord” i vilken jag är en av författarna. Den har blivit nominerad till ett pris i Sverige och ger tips på hur du kan förbättra din kommunikation.
 • Sjukdom – Det finns möjligheter att förbättra vardagen för oss när vi blir sjuka, men bara om vi själva vill. Mer om detta i kommande blogginlägg.
 • Behov av mer energi – Detta återkommer jag också till. Har tänkt blogga om hälsa under året och ge dig några värdefulla tips.
 • Ilska och förtvivlan – Det kan vi alla känna av då och då. Ofta går det att hantera. Framförallt kan du lära dig stänga tankarna när det gäller daglig stress. Givetvis funkar det inte i samband med nära anhörigs sjukdom och liknande sorg. Mitt tips till dig som vill lära dig stänga tankarna, är att gå kursen Nålsögat. Läs mer om den genom att klicka på länken.

Utifrån min egen situation kommer jag att arbeta stenhårt med att må bättre. Jag lovar dig många härliga tips framöver. Följ bloggen så kommer du att få ta del av dem, eller prenumerera på mitt nyhetsbrev genom att fylla i din mailadress uppe i rutan till höger.

Välkommen!

Monica

Hur ser din balans i livet ut?

Att ha balans i livet innebär att du anstränger dig åt alla håll; arbete, familj, socialt umgänge, personligen och andligen. Det gäller att leva livet fullständigt och njuta av det. Att skapa balans i livet är som att bygga Eiffeltornet. Allt krävs för helheten.

Balans är som Eiffeltornet

Du måste komplettera alla delar och njuta fullständigt för att livet ska bli värdefullt. Undvik stress! Mycket stress går att styra bort, dock inte all. Stress i samband med sjukdom exempelvis kan vi inte undvika. Men du kan välja hur du tänker i samband med sjukdom.

Du kan satsa på att vara en god förälder, make/maka, vän, arbetskamrat eller chef, ha en bra utstrålning från håret till skorna, ha en friskare kropp, och framförallt ha ett friskt sinne. Du kan säkert förbättra dig inom alla områdena. Men börja med att välja de signifikanta områdena där det bäst behövs. Välj hur mycket tid du vill lägga på att må gott.

Skapa din målbild. Behöver du hjälp med den, har du några alternativ att utgå från.

Omslag Över Mållinjen   Boken FramgångsRIK o LyckligResan

 

 

 

 

 

 

Här ovan ser du tre val som kan hjälpa dig. Det är boken Över Mållinjen i vilken 20 kvinnor skrivit om hur de lyckats ta sig fram till målen. Jag är en av dessa kvinnor. Du har möjlighet att köpa boken FramgångsRIK & Lycklig som jag skrivit där du får ett komplett facit över hur du gör för att nå målen, minska stressen, strukturera livet och planera för att komma i hamn. Behöver du ytterligare hjälp, kan jag erbjuda dig onlinekursen Resan som du får köpa för extra förmånligt pris nu i början av året. Det är en sex veckors kurs där du lär dig plocka ut det viktiga i livet och uppnå det.

Vill du boka någon bok eller kursen, klicka på respektive länk nedan.

Över Mållinjen

FramgångsRIK & Lycklig

Resan (onlinekurs)

Arbetsdagen behöver inte vara från 9 till 5, där du lägger 8 timmar på arbetet. Det kan vara en blandning av arbete och fritid som attraherar just dig. Problemet behöver således inte vara arbetsdagen eller tiden som du tillbringar på jobb. Din fritid kan vara problemet. Kanske spenderar du mycket tid på TV-tittande, surfing på nätet, hobbies såsom golf eller liknande. Det är oftast konflikten mellan jobb och fritid som stökar till livet. Vet du exempelvis att över 8 miljoner amerikaner har dubbla jobb?

I en undersökning gjord i Toronto har man funnit att 66% av arbetande mödrar tillbringar mindre än 3,5 timme om dagen med sina barn. Papporna ännu mindre.

Arbetet bör aldrig påverka viktiga ting såsom sömn, relationer, hälsa, rekreation och familj. Om det gör det, är det ett tecken på att du saknar balans i livet.

Gör slag i saken! Fixa balansen i livet om den inte redan är perfekt.

Lycka till!
Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

 

 

 

 

 

 

Gott slut och gott nytt år!

Gott slut

Idag avslutas år 2018. För mig har det varit ett mardrömsår men ändå har jag hunnit med en massa saker. En hastig sammanräkning innebär att jag kan se några riktigt stora genombrott för egen del. Hur har du gått i mål?

Om vi tittar på jobbet, kan jag konstatera följande resultat. Så förutom att tomten kom, som vanligt, har jag lyckats uppnå mina mål för året.

Tomten kom

Onlinekurser

Jag har skapat två nya onlinekurser under året. En för de som skriver. Den heter ”Planera ditt skrivande och din marknadsföring”. Under 20 veckor får du alla de tips du behöver för att planera ditt skrivande och din marknadsföring samt även massor med skrivartips.

Sedan valde jag att meddela Försvarshögskolan för vilka jag kört ledarskapsutbildningar de senaste åren, som certifierad, att jag inte längre ville förnya mitt certifikat. Eftersom jag trappar ner verksamheten och planerar för min kommande pension, anser jag att det blir för dyrbart att lägga över femtiotusen på kurser och resor/uppehåll, vilket är kostnaden för att förnya certifikatet. I stället byggde jag en onlinekurs ”Utveckla dig själv och dina karaktärer med hjälp av personlighetstester”. Den riktade jag till alla som ville utvecklas och även de som skriver kan använda den för att skapa trovärdiga karaktärer. Under 12 veckor får du tillgång till 30 fantastiska tester som uppvisar vem du är och förklarar för dig varför du beter dig så som du gör.

Klicka på länkarna ifall du vill läsa mer om kurserna och boka dig inför nästa år. Du väljer själv när du vill starta.

Böcker

Jag har deltagit i sex antologier under året (om man räknar boken Jul igen som utkom i december 2017). Det innebär att jag skrivit fantasi eller fakta för att få delta tillsammans med andra författare i fina böcker. Här kan du se dem:

6 antologier

Förutom antologierna, där en av dem är en diktbok för barn, har jag även gett ut min egen fackbok ”Handbok för textproduktion”. Den kan du läsa mer om genom att klicka på länken.

Jag är nöjd med min produktion för året.

Den sista boken, som hade release den 21 december, är ”Över Mållinjen”. Vi kommer att ha en virtuell presentation och släpp av den i januari och du är välkommen att delta – om du vill.

Här kan du lyssna på en av de poddar i vilken de berättar mer om boken:

Podd om boken ”Över Mållinjen”

Missa inte det virtuella lanseringspartyt den 13 januari.

Då får du tips om varför du kanske inte alltid fullföljer mål, att du måste identifiera dina rädslor så att du inte skapar hinder. Lär dig fira de små vardagsmålen!

Här kan du se vad förlaget Ariton skrivit i pressreleasen om boken.

Över mållinjen: 20 kvinnor berättar hur

Omslag Över Mållinjen

Hur tar du dig dit du vill? Har du svårt att nå ända fram till mållinjen? Och över den?

Vare sig du drömmer om att få ordning på din ekonomi, hitta ett nytt boende, skapa en ny karriär eller vill övervinna hinder så är det inte alltid att bara bestämma sig. För dig som vill få tankeväckande och inspirerande tips har vi skapat denna bok som bland annat tar upp: Att skriva mentalt kontrakt med dig själv, drömma sanndrömmar och inte låta ett nej stoppa dig. Att våga misslyckas, göra fel, gå sönder och komma igen. Att låta saker och ting ta tid, att ta ett steg i taget och våga realisera din potential.

Låt dig inspireras av 20 kvinnor som uppnått sina mål!

Kvinnorna är:

Achillea Dahl, Agneta Orlå, Annika McClintock, Carina Hammarsten, Carolina Vahlstedt, Charlotte Ahlberg, Eleonore Hammare, Elisabeth Jönsson, Fanny Lundgren, Lisa Valtersson, Malin Inger, Malin Lundskog, Marie-Louise Kanon, Monica Ivesköld, Nina Jansdotter, Petronella Simonsbacka, Sabina Renck, Sarah Larsson, Susanne Hydén och Ylva Wegler.

Vill du köpa boken till rabatterat pris? Kontakta mig. Jag har några exemplar att erbjuda dig.

Gott slut och gott nytt år

Önskar

Monica Ivesköld

Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

Lucka 23 – Lille julaftonstips på filmer

Idag dag före dan, tänkte jag tipsa om några trevliga filmer som jag rekommenderar så här i juletider.

Första filmen är Mowgli, andra är Laxfiske i Gemen, serien ”Call the midwife” eller som den heter på svenska ”Barnmorskorna i East End”, och slutligen filmen The Greatest Showman.

I slutet av mitt inlägg passar jag även på att lägga ut länkarna till alla de onlinekurser med massor med videofilmer som du kan köpa nu till extra julklappstips med upp till 30% rabatt. Gäller fram till nyår.

Filmen Mowgli

Detta är Mowgli:
Panterns svarta nos. Han luktade på en brun sko bland allt det gröna. En bedårande varg med ledsna ögon syntes. Pantern nosade på ett barn alldeles ensam i djungeln. Barnet klappade i händerna och pantern sa:

– Jag har aldrig sett något liknande tidigare. Ett människobarn!

Pojken växte upp och red på pantern i full galopp genom djungeln, ut på klippavsatser som fick magen i gungning, genom vattenfall som strilade och blötte. Apor stack fram huvudetna bakom gigantiska grodblad, tog tag i pojken, hissade upp honom på plattåerna och anföll honom. Bakgrunden var som en tavla med stora spöklika träd, liljeväxter och massor med orange och röda blommor, en del påminde om julkaktusen på köksbordet, andra om höstaster. Trädstammar hade fallit ner och hindrade framfarten. De låg utplacerade på de obefintliga stigarna som djuren använde framförallt för att komma undan tigern som ständigt var blodtörstig. Djupa dalar och höga berg där dimman låg som snötäcken och dolde människobyn längst ner i dalen. Pojken lärde sig klättra i träd och hoppade från gren till gren med hjälp av den militanta björnen.

Filmen Laxfiske i Gemen

En underbar och annorlunda film med duktiga skådespelare. Jag rekommenderar varmt filmen. Här kan du se trailern och lite av innehållet.

TV-serien ”Call the midwifes” / Barnmorskorna i East End

Jag kan aldrig se mig mätt på denna fina serie som ständigt får mig att må gott. Oavsett hur tufft människorna har det i femtiotalets England finns där alltid något som får lyckan att le.

Här får du en liten försmak av tv-serien:

Filmen The Greatest Showman

Slutligen rekommenderar jag denna fina film. Berättelsen om hur den första cirkusen kom till. En underbar film med många överraskningar.

Onlinekurser att ge dig själv i julklapp

Boka nu, bestäm när du vill starta. Här får du julklappstipsen till dig själv.

Kanonerbjudanden fram till nyår. GOD JUL från mig!

 1. Resan
 2. Framgångsrik och effektivitet – Bli rik i tid och pengar
 3. Livet på en pinne
 4. Skapa en hållbar struktur
 5. Skapa en hållbar planering
 6. Planera ditt skrivande
 7. Powerpoint
 8. Word
 9. Excel
 10. Outlook
 11. Skapa en professionell websida och blogg
 12. Layout / Design / Formgivning
 13. Nå ut i sociala medier
 14. Öka eller dubbla din försäljning
 15. Stressa ner med Nålsögat
 16. Mentala vitaminkickar med Qigong
 17. Personlighetstesterna som utvecklar dig Målarkurs

GOD JUL

önskar

Monica
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

Lucka 22 – Layout-tips

Du behöver veta hur du ska ställa upp din text. Någon gång i livet skriver du. Det kan vara ett brev, en text på en bloggsida, en presentation, ett CV när du söker jobb, en broschyr, en personaltidning eller något helt annat.

Layout handlar om att ställa upp texten, att skapa en skiss som gör det lätt för mottagaren att läsa och förstå. Skriver du i Word, kan du behöva skapa mallar för ditt skrivande. Då måste du känna till normer och regler för hur du ska skriva. Hur bred ska marginalen vara? Vilket teckensnitt och vilken storlek ska du använda? Hur ska du göra rubriker? Ja frågorna är många.

Jag har utbildat i layout och Office-program som Word i över trettio år. Första gången jag skulle köra en kurs i Layout, insåg jag hur lite jag egentligen visste. En research som varade i flera år, startades. Jag gick massor med utbildningar för att lära mig. Syftet var att skriva så att andra finner det enkelt att läsa. Biblioteket gav mig böcker att låna. När jag hade läst ca 30 stycken, valde jag att köpa alla Hallbergs böcker. De finns fortfarande kvar i min bokhylla. Hallberg och några andra stora gurus blev mina layout-gudar.

En av de viktigaste sakerna som jag lärde mig var att en rad aldrig bör överstiga 13 cm i bredd. Längre rader orkar inte ögat med.

När jag hade pluggat färdigt skapade jag min första bok i Layout. Den har sedan getts ut efter omarbetning fler än tre gånger. Nu i somras gav jag ut en ny bok i ämnet. Den innehåller visserligen en del äldre information också. Layout hade upprinnelse i Guthenbergs 1500-tal.

På 80-talet satt jag själv med i SIS (Standardiseringskommissionen i Sverige) som representant för bland annat regler om tabulatorlägen. Det visste du kanske inte?

Idag avslutar jag med de viktigaste skrivreglerna nedan att användas vid dokumentskrivning:

 • Marginalerna bör vara minst 2 cm
 • Radlängden bör aldrig överstiga 13 cm (ca 63 nerslag)
 • Rubriker bör skrivas i teckensnitt utan fötter – typ Arial – för att synas
 • Rubriker bör vara i storleksordning som är delbart med siffran 6, dvs 18, 24, 36 punkter
 • Rubriken kan lämpligen stå i vänstermarginalen MEN texten bör placeras i tabulatorlägena
 • Brödtext, dvs löpande text, bör skrivas med teckensnitt med fötter. Times New Roman är ett lämpligt snit

Exempelvis:

Rubrik och brödtext - ex

För dig som vill lära mer, erbjuder vi dels en onlinekurs i 20 veckor i Layout, Design och Formgivning. Dels kan du få köpa min ”Handbok i textproduktion” som ger dig exempel på allt du behöver veta om layout och skrivregler.

Här kan du läsa Iréne S Räisänens fina recension för handboken. Klicka på länken!

Recension handboken

Iréne skriver bland annat:

Referens handbok i textproduktion

Idag får du julrabatt på både onlinekurs och bok. Klicka på länkarna nedan för att beställa.

Stort lycka till med ditt skrivande!

Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

Lucka 20 – Planera för att minska stressen

Stress är ett stort växande problem. Tempot i dagens verksamheter ökar och informationsflödet är kraftfullt och svårt att sålla ur. E-post och internet är ett par av våra värsta fiender om vi inte hanterar dem rätt.

DatumOrganisera ditt arbete med en bättre struktur. Se mitt tips i gårdagens kalender. Planera så att hjärnan får njuta och du därigenom frigör tid och mår gott.

Vill du lära dig planera för ett gott 2019? Då bjuder jag på vår onlinekurs ”Skapa en hållbar planering”. Klicka på länken för att boka dig. Du får 500 kronor i rabatt fram till Annandagen, dvs en tredjedel av priset i julklappsrabatt.

Ordinarie pris: 1.500 kronor

Ditt pris t o m Annandagen: 1.000 kronor

Neurovetenskapen har revolutionerat vår syn på planering. Om du hade haft tillgång till ett mikroskop som kunnat visa dig hur din hjärna sorterar information, hade du säkert blivit orolig. Hjälp därför din hjärna att sortera och prioritera på rätt sätt. Om du jobbar smart, kommer du att ha energi även när du går hem från jobbet. Energi till dina egna intressen, familj och hem.

Här får du några av mina bästa tips för planering som minskar stress:

 1. Utgå från din biologiska klocka! Är du en morgonmänniska, ska du göra alla de svåra uppgifterna på morgonen, till skillnad från om du är en kvällsmänniska. Då kan du lugnt vänta. Tyvärr gör flertalet inte så. De allra flesta kommer till jobbet, startar datorn och börjar med e-posten. Den kan du göra med förbundna ögon. Vänta därför med den tills de stora krävande uppgifterna är klara.
 2. Prioritera rätt! I vår onlinekurs lär vi ut ett riktigt dynamiskt sätt att prioritera genom att utgå från fem frågor. Vi har döpt metoden till EDV – E det viktigt. Men du kan redan nu ställa dig frågan om det du tänker göra är VIKTIGT.
 3. Avsluta allt du kan! Genom att du avslutar avlastar du hjärnan. Gör klart så mycket som möjligt och planera in resten.
 4. Arbeta med EN sak i taget – inte flera. Hjärnan blir splittrad av att du hoppar mellan arbetsuppgifter. Glöm inte bokföra din tid. Det är inget onödigt moment utan tvärtom mycket nödvändigt för att din hjärna ska få ”en klapp på axeln” som säger att den är duktig. Vi behöver beröm – även din hjärna.
 5. Skriv lista – se gårdagen kalendertips!

Jag önskar dig lycka till med planeringen!

Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

Lucka 19 – Struktur, ordning och reda

Idag är det den 19 december och jag tänkte tala lite om struktur. Snart är det även nyår och då är det viktigt att du bygger upp strukturen för nästa år – 2019. Hur du bör göra, kommer jag att berätta om på det nya året.

Lite användbara strukturtips får du nedan.

Skulle det inte räcka, får du även rabatt på vår populära onlinekurs i Struktur. Kursen kostar normalt 1.595 kronor och du får rabatt på den fram till och med annandagen. Ditt pris blir då endast 1.200 kronor.

Klicka på länken nedan och beställ!

Skapa en hållbar struktur för 2019

Motsatsen till ordet struktur är kaos. Sedan snart 30 år tillbaka har jag varit ute på företag och i verksamheter och lärt ut begrepp som gör att det blir ordning och reda. Att ha ett tomt skrivbord är ett nyckelbegrepp – oavsett vad du tror och tänker. Att ha en parallell struktur i ditt fysiska material såväl som i datorn och i e-posten är ett annat grundfenomen som gör att du kan vinna tid.

Kaos på skrivbordet, i datorn eller i e-posten skapar kaos i hjärnan. Stressen är given.

Som du kanske vet är det två stora män som kommit på metoderna för struktur. Den ene heter David Allen och är mannen bakom GTD – Get things done. Den andre är Kerry Gleeson som skapat metoden Gör Det Nu och PEP. Jag har arbetat för Kerry Gleeson i över fyra år.

Sedan dess har jag utvecklat metoden ytterligare och utifrån den skapat en egen metod som vi kallar för Navigera Direkt.

Genom att strukturera upp, slipper du lägga 6-9 timmar per vecka på att leta efter dokument och liknande. Tycker du det låter mycket? Det är bevisat med hjälp av statistik. Jag har kört utbildningar i effektivitet i över tjugo år och har träffat tusentals människor som får mäta sitt letande initialt och när vi är klara, gör vi om mätningen. Differensen däremellan är tydlig. Du kan spara många timmar per vecka genom att ändra din struktur.

En god struktur ger dig energi att avsluta aktiviteter. Du får helt enkelt mer gjort.

Det finns även en del tidstjuvar kopplade till strukturen. Att skjuta upp saker är förödande. Din hjärna jobbar konstant med det som du borde ha gjort i stället för det som du ska göra. Att skapa en massa listor fyller på stressen, även om det är bra att notera vad som ska göras och därmed slippa belasta huvudet med detta.

Men att ha en massa listor som inte minskas skapar oöverkomlig stress.

Här får du ett av mina allra bästa tips – som funkar klockrent nu till jul.

Skriva listor

Börja med att göra ett dokument med tre kolumner. Notera allt som du har att göra i mittersta kolumnen.

Ex tips på lista 1

När allt är nerskrivet, skriver du in ett K för kort uppgift och L för lång uppgift i den vänstra kolumnen. K = allt som tar mindre än 30 minuter och L = allt som tar över 30 minuter.

Ex tips på lista 2

Slutligen skriver du in datum i kolumnen till höger. Du skriver SLUT-datum för korta uppgifter (dvs NÄR ska de vara klara) och START-datum för långa uppgifter (dvs NÄR ska du starta projektet). Långa uppgifter som är längre än fyra (4) timmar hanteras som ett projekt. Du måste då starta med att skapa en enkel projektplan i vilken du lägger in alla de uppgifter som ingår i projektet. Exempelvis om jag ska göra en animerad film, gör jag en liten projektplan där jag berättar om vilka delar som ska ingå.

Ex tips på lista 3

Lycka till med att frigöra tid och skapa en ny struktur!

Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

 

Lucka 18 – Naturens bästa antibiotikum

Det finns olika saker för att lyckas i livet. Ett är att ta hand om din kropp, se nedan tips. Ett annat är att styra vad som händer – dina handlingar. Om du skriver exempelvis vill sälja dina böcker, behöver du kanske lära dig mer om hur du kan öka din försäljning. Om du har eget företag, behöver du också veta mer om hur du når ut med dina tjänster eller produkter.

Skrivartips

Om du skriver behöver du veta några av de stora hemligheterna med skrivandets hantverk. Jag har själv börjat på några nya onlinekurser i ämnet (som jag redan gett mig i julklapp). I en av dem har jag fått lära mig något nytt som jag vill tipsa dig om, nämligen balansen mellan komplotten (plotten) i romanen och själva handlingen (storyn).

Komplotten är emotionell och handlingen är fysisk. Komplotten är aktion, saker som gör att något händer som du som läsare vill veta mer om. Handlingen innehåller reaktion, dvs tankar som leder karaktären framåt mot en utveckling i vilken hen kan besegra problemen i komplotten.

Storyn är den emotionella resan som karaktären gör från början till slut medan komplotten är något som sker under resans gång.

Öka eller dubbla din försäljning?

De flesta som har eget företag, vet att det kräver list att sälja – utan att vara säljande. Vill du lära dig mer om hur du ökar, kanske rentav dubblar, din försäljning? Vår onlinekurs innehåller övningar som direkt får dig att öka intäkterna, antingen genom att du minskar din administrativa tid eller genom att du får fler affärer.

Ordinarie pris på kursen är 4.900 kronor.

Om du bokar dig innan annandagen får du kursen för endast 2.500 kronor. Passa på! Ge dig själv – som jag har gjort – lite utveckling i julklapp! Klicka på länken nedan för att boka dig.

Öka eller dubbla din försäljning-kursen – julrabatt

Naturens eget antibiotikum

Avslutningsvis får du här några goda naturtips som gör att du kan hålla dig frisk. Här är en lista på antibiotikum som naturen själv bidrar med.

VitlökVitlök

Vitlök innehåller en substans som heter allicin, vilken enligt forskning innehåller ett antal potenta antibakteriella egenskaper. Den är särskilt effektivt mot en vanlig tarmburen bakterie, kallad candida.

Ingefära

IngefäraIngefära har antibakteriella egenskaper. Den kan ätas rå eller drickas som te.

Själv kokar jag gärna te på den. Skiva den i tunna bitar och lägg i kokande vatten, låt dra. Dricks sedan. Gott och näringsrikt.

Jag steker den gärna i tunna skivor tillsammans med morötter eller champinjoner och har som tilltugg och grönsak till kötträtter.

KokosKokosnötsolja

Ett antal naturliga fettsyror som finns i kokosnötolja har visat sig hämma tillväxten av vissa antibiotikaresistenta bakterier. Kokosolja kan också appliceras ytligt som en skyddande barriär för läkning av sår.

Äpplecider-vinäger

ÄppleÄppelcidervinäger har använts historiskt som en behandling mot infektioner och som skyddande medel för öppna hudsår. Forskningen har funnit att den har förmågan att blockera de enzymer som är nödvändiga för e-kolibakterier. Det används vanligtvis i dagliga doser för att förebygga och till och med behandla urinvägsinfektioner.

HonungHonung

Honung användes i antiken för behandling av infektion och läkning av sår. Honung producerar enzymet väteperoxid, vilket är ett känt saneringsmedel när det isoleras.

Timjan

TimjanTimjan som eterisk olja har testats mot bakterier och jäst och visat sig ha potenta antibiotiska egenskaper. Precis som vitlök visade den sig vara starkt effektivt mot Candida. Timjanolja kan drickas eller användas ytligt som en naturlig behandling för bakterierelaterade hudförhållanden och akne.

KryddnejlikaKryddnejlika

Kryddnejlika kan vara mycket effektivt som naturligt antibiotika. Den kan effektivt döda bakterier och är vanligtvis rekommenderad som lösningar för plack på tänderna, på grund av sina antiinflammatoriska egenskaper.

Oregano

OreganoOreganoolja är ett kraftfullt antiviralt och antiinflammatoriskt medel som behandlar infektioner och förhindra utvecklingen av antibiotikaresistenta bakteriestammar. Ta det som ett tillägg. Det skyddar kroppen mot skadliga bakterier, men varning för dess styrka! Utspädning rekommenderas för att förhindra hudkänslighet.

 

Jag önskar att du får må gott och hoppas att tipsen kan hjälpa till!

Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

 

 

Visit Us On FacebookVisit Us On LinkedinVisit Us On YoutubeVisit Us On PinterestVisit Us On Google PlusCheck Our Feed