Currently viewing the category: "Digital utbildning"

Bra programvara för att testa brutna länkar

Idag testade jag en länk som i sig testade min webbsida. Mycket bra!

Att hitta länkar och sidor som inte fungerar, är en lisa för själen. Jag som bloggare har massor med sidor och kan absolut inte testa dessa i tid och otid. Givetvis har jag små program som testar åt mig. Exempelvis kommer det då ett mail till mig att någon länk har slutat att fungera.

Men jag tänkte att den här länken kunde vara intressant att testa. Den kommer jag att använda mig av fler gånger, kanske halvårsvis.

Jag började med att fylla i adressen till min webbsida och sedan en säkerhetskod. Programmet gick igång och gav mig omgående ett resultat.

Fyll i din URL

Sedan fick jag upp svaret och kunde åtgärda. Så här såg det ut:

Broken links

Jag noterade att jag hade två länkar vilka inte längre funkade att klicka på. De gav då server-responsen 404 vilket betyder att sidan inte längre finns eller är aktuell.

Någonstans hade jag också missat en länk till min tidigare sida för Resultat Direkt. Den har vi plockat ner från servern och således borde den inte finnas med. Nu gav den signalen ”time out”. Men jag vet att sidan inte finns. Mitt tidigare webbhotell såldes och sidan hamnade på en okänd server i England. Den var programmerad med en programvara som var ganska knepig och tidskrävande.

Genom att klicka på koden ”src” fick jag upp sidan i vilken länken var kodad. HTML-koden såg ut så här för en av länkarna:

Scr

Det innebar att jag med en enkel sökning, lätt kunde hitta sidan och därmed gå in i administratörsdelen och radera länken. Superbra!

Programmet (länken) analyserar obegränsat med sidor på din webb. Det är mycket användbart för SEO-optimering. Jag rekommenderar dig att testa. Här är länken till länken.

Optimerade hälsningar
Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

Nålsögat en unik metod för att minska stressen genom att stänga tankarna

Sedan ett antal år tillbaka är jag den ende i Sverige som fått tillstånd att köra denna kurs genom min kinesiske mentor. Jag har gjort om delar i kursen så att det passar oss västerlänningar bättre. Resultaten är stora hos deltagarna. Här ser du en grupp bestående av 12 deltagare och deras upplevelser.

Tio av tolv har upplevt att kursen hjälpt dem slappna av och minska stressen med 41,7%. Inte illa.

Nålsögat analys 1

Detta tycker jag är enormt bra eftersom hälften av deltagarna endast lägger 10 minuter per dag på sin träning:

 

Nålsögat analys 2

 

Vill du också lära dig metoden som gör att du kan stänga tankarna och minska stressen?

Häng då med på vår utbildning Nålsögat som du gör i din egen takt via digital plattform. Jag kör ett gratis webinar för att du ska få prova på den 16 juli kl 16.30-17.15. Här får du testa och uppleva hur du kan stänga tankarna. Kanske vill du fortsätta träna. För att få en stressfri tid så här under sommaren, slippa bli sjuk under semestern, som många blir, just för att de har stressat så innan de kan ge sig iväg. Eller varför inte, inför uppladdningen när du kommer tillbaka från semestern?

Häng med! Nedan anmäler du dig till webinariet eller via denna länk.

Gratis webinar

Välkommen!
Monica

 

Spännande utveckling med kosttillskott

Jag har blivit med vitaminer, mineraler och enzymer. Sedan en månad tillbaka har jag börjat dricka kosttillskott morgon och kväll. Precis samma som många av våra duktiga idrottsmän och –kvinnor dricker. De blir sponsrade av detta via landslagen, men jag får betala ur egen ficka. Det kan det vara värt. Om det bara gör nytta.

Ännu har jag inte märkt så mycket, bortsett från att överskottsvätskan, som jag har kämpat med i många år, nu lyser med sin frånvaro. Trots en het sommar, har mina ben varit bättre än på många år. Enda gången jag fick känningar av svullna fötter var på flyget ner till Spanien i början av juni.

Det handlar om probiotika och prebiotika. Goda bakterier och fibrer som förstärker. De ska ge mig en frisk tarmflora, något som jag verkligen behöver. Eftersom jag har problem med lactos och även (till viss del, gluten) ser jag fram emot att få skörda ett nytt resultat. Näringsupptaget är viktigt för att förse min reumatiska kropp med ny energi. Jag har mycket energi redan och skapar varje dag, men biter ihop när det gör ont. Min förhoppning är att slippa ha ont i leder och kanske minska alla de förfärliga inflammationer som ständigt brusar i min kropp. Ca 1 miljon Lactobaciller och Bifidobakterier per dag, ska stödja och hjälpa mig. 32 växtbaserade enzymer där vissa spjälkar protein och andra bryter ner kolhydrater och fett. Massor med C-vitamin, betakaroten, E-vitamin och selen finns i tillskottet. Gurkmeja med högt upptag ska hjälpa mig med det värdefulla antiinflammatoriska.

Förutom alla fibrer får jag genom att dricka en komplett måltid, vilket jag hoppas ska kunna minska midjeomfånget, insulin, folsyra, B1, B2, B6 och B12 vitaminer, A, D3, C och E-vitaminer samt selen. Kalcium, Magnesium (som jag redan tar flytande) och som minskar mina kramper, Kalium och Fosfor, koppar, Järn, Mangan, Jod, essentiella fettsyror, protein och tillräckligt med kolhydrater.

Jag lovar hålla er underrättade om vad som händer. Skeptisk som jag är, köper jag inte vad som helst. Under tre månader i våras, testade jag cannabisolja. Den gav inte ett enda resultat. Bortkastade pengar.

Kanske undrar du varför jag fortsätter testa? Därför att jag har stora problem med inflammationer och förfärligt ont. Jag vägrar gå på cellgifter som har så många biverkningar och som gjorde att jag nästan strök med 2009. Därför testar jag nu detta. Mina referensramar baserar sig på att maken har tagit detta nu i ca 1,5 år och han säger att ”det har räddat hans liv”. Han har Parkinson och har blivit så mycket bättre på grund av detta rena kosttillskott. Kanske kan det rädda mitt liv också.

Varje morgon äter jag yoghurt eller flingor med banan och blåbär. Det kommer jag inte att sluta med. Blåbär är så nyttiga och innehåller antioxidanter. 8 mg askorbinsyra per 100 g. De kan hjälpa till att skydda mot sjukdomar såsom Alzheimer, Parkinson och diabetes eftersom det finns gott om flavonoider i dem. På amerikanska Mayo-klinikens tio-i-topp-lista ligger de högt. Sedan många år tillbaka har blåbär använts för att behandla synstörningar, magbesvär och högt blodsocker. De är också inflammationshämmande.

Glad midsommar med blåbär

Jag önskar dig en riktigt GLAD MIDSOMMAR och hoppas du äter många blåbär förutom sill, potatis och jordgubbar.

Monica

 

 

6 tips för att undvika utbrändhet eller utmattning

Att utbrändhet och utmattning kan ge hjärnskador är säkert ingen nyhet. Redan 2011 stod det så här i Östersundsposten: http://www.op.se/jamtland/ostersund/det-handlar-om-verkliga-hjarnskador.

Ganska nyligen hade jag en diskussion med läkare och sjuksköterskor på Lunds lasarett. De var övertygade om att utmattning och även depression kan ge kognitiva förändringar. Tankens kraft minskar.

Hur kan du då undvika detta?

Ja ibland går det helt enkelt inte. Och vi får ta smällen när den kommer.

Själv drabbades jag 2004. Allt handlade om dåligt ledarskap. Min närmaste chef tog inte tecknen på allvar, trots att vi alla bad om hjälp. Stressen var ett faktum.

Jag jobbade 17 timmar dygnet. Det klarar vi av, under en kort period. Men den här arbetssituationen förändrades inte. Tiden gick inte att minska eftersom jag i praktiken skötte tre personers jobb. Och när jag signalerade, slog hon bort det hela. Det blev ett katastrofläge på företaget för vi var många som drabbades. Ett antal hjärtinfarkter, stressmagar och annat elände drabbade arbetslaget i vilket jag ingick.

Sex tips för hur du undviker detta

Numera vet jag bättre. Jag valde nämligen att ägna mig åt förebyggande effektivitetsstrukturer på nästa jobb. Här får du de viktigaste tankarna från mig. Tankar som gör att du kan undvika stress, utbrändhet och utmattning.

 1. Lär dig säga NEJ
 2. Mät tiden för varje aktivitet och notera den i kalendern (då har du underlag vid nästa tillfälle när du ska göra samma typ av uppgift)
 3. Bygg upp din struktur så att den är homogen, dvs den ska vara likadan i datorn, i e-posten, i den fysiska miljön och i hjärnan
 4. Skapa en hållbar struktur som fungerar år efter år
 5. Lägg in allt i din kalender – planera tydligt! Även återkommande småuppgifter ska läggas in. Planering är som budget. Den måste följas upp i realtid.
 6. Följ upp din planering genom att stämma av och ändra i din kalender så att du tydligt ser VAD du gjort, och HUR lång tid alla uppgifter tar. Du ska på några få sekunder kunna utläsa direkt i din kalender VILKA uppgifter du ägnat dig åt under veckan.

Kalender tydlig uppföljning

Så här ser exempelvis min kalender ut idag – efter att jag följt upp den gentemot den från början inplanerade.

Genom att synliggöra VAD du gjort, HUR lång tid det tog och VILKEN typ av uppgift det är, kommer du att få en mental klapp av ditt undermedvetna. På så sätt kan du:

 • Synliggöra för chefen hur din dag verkligen ser ut och vad du behöver förändra
 • Se VAR du lägger din värdefulla tid
 • Känna dig duktig och behövd (vilket vi alla bör se för att få känna oss kompetenta)

Detta förhindrar stress och därmed minskar möjligheterna för utbrändhet och utmattning. Något som tusentals av mina deltagare och klienter under åren kan vittna om.

Friska hälsningar
Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

 

 

Struktur: Skapa en kanon-struktur på 1 timme

Efter att ha varit ute och arbetat med företag och anställda i denna fråga under närmare 30 år, inser jag att vi har ett problem i Sverige. Ett problem som vi hade kunnat bortse ifrån om vi redan i grundskolan hade introducerat barnen i ämnet.

Varför lägger inte lärarna i skolan tid på följande tre viktiga punkter:

 1. Personlig utveckling
  Tala om och påvisa att vi alla är olika och att vi duger trots det
 2. Ta reda på hur varje elevs inlärningsprocess fungerar och lär ut möjligheterna och varför vi behöver lära på ett visst sätt, kopplat till vår hjärna
 3. Visa hur barnen ska strukturera och planera för att orka hänga med i skolarbetet

Jag slutar aldrig att förundras. Är kunskapen i samhället så låg att ovan inte behöver finns i skolplanen?

Låt barnen få göra några små personlighetstester. Alla kan de inte göra eftersom deras hjärnor inte är utvecklade än. Men någon liten test för att synliggöra och öka förståelsen för att kompisarna fungerar annorlunda. Vi talar om kulturella skillnader men glömmer bort personlighetsskillnaderna. Varje gång jag utbildar på högskolan i ämnet, säger de flesta samma sak: Varför fick vi inte lära oss detta redan i grundskolan?

Det finns säkra tester för att synliggöra hur varje individ behöver gå tillväga för att på bästa sätt ta åt sig kunskap. En av de viktigaste är VAK (Visuell-Auditiv-Kinestetisk) testet. Att lära kan vara olika svårt. Men många gånger handlar det om att förstå. Jag har sett framstående personer jobba med barn med lässvårigheter. Där de genom att lära barnen ombilda texten till bilder, kan snabba upp inlärningen och minska dyslexin och dyskalkylin.

När jag är ute och jobbar med effektivitet på företag, får jag ofta höra: Oj, är det så enkelt att spara tid och bli mer effektiv!

Ja det är enkelt – om du vet hur du ska göra. Att strukturera tar oftast inte mer än en timme. En värdefull investering i ditt liv. Du måste bygga upp all struktur homogent, dvs den ska se lika ut i e-posten, i datorn, i bokhyllan och i hjärnan. Grunden är enkel. Du måste ta reda på vilka dina viktigaste arbetsområden är. Sedan lägger du upp detta i strukturen.

Enligt forskningen vet vi att du ALDRIG bör ha mer än 7 nivåer. Men undantag finns. Jag har 8 nivåer men den 8e är själva mailarkivet.

Struktur på 1 timmeSå här ser min struktur ut och det har den gjort de senaste 15 åren. Gissa om jag har lätt för att hitta gamla dokument. Det kan vara undermappar som kommer och går, beroende på att mina uppdrag/projekt förändras och därmed har olika namn.

Hur tror du min bokhylla ser ut? Eller mitt hängmappsskåp?

Givetvis är det strukturerat på samma sätt. När jag tänker uppdrag (eller projekt) finns det inget annat. Vad som sedan är undermappar under respektive kan variera beroende på årtal.

Så lycka till med din struktur! Du kan fixa den på mindre än en timme.

Strukturella hälsningar
Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

 

 

Story Engineering – en verklig toppenmetod

Recension

Story EngineeringNu har jag pluggat mig igenom boken Story Engineering av Larry Brooks. Det var värt varenda timme. Vilken otroligt bra metod och modell. Boken är på engelska.

Tillsammans med modeller som Story Grid och Hjältens resa är den här klart en succé. Jag har till mina kommande deltagare i kursen ”Planera ditt skrivande” som startade den 28 maj, skapat en mall för att använda för analys av text. Den mallen använder jag själv för varje skönlitterär berättelse som sista analys innan min text går iväg. Mallen och modellen blir klockren.

Jag lovar tipsa lite mer om vad Story Engineering innehåller, längre fram. Så här står det på nätbokhandelns sida:

What makes a good story or a screenplay great? The vast majority of writers begin the storytelling process with only a partial understanding where to begin. Some labor their entire lives without ever learning that successful stories are as dependent upon good engineering as they are artistry. But the truth is, unless you are master of the form, function and criteria of successful storytelling, sitting down and pounding out a first draft without planning is an ineffective way to begin. Story Engineering starts with the criteria and the architecture of storytelling, the engineering and design of a story–and uses it as the basis for narrative. The greatest potential of any story is found in the way six specific aspects of storytelling combine and empower each other on the page. When rendered artfully, they become a sum in excess of their parts. You’ll learn to wrap your head around the big pictures of storytelling at a professional level through a new approach that shows how to combine these six core competencies which include:* Four elemental competencies of concept, character, theme, and story structure (plot) * Two executional competencies of scene construction and writing voice The true magic of storytelling happens when these six core competencies work together in perfect harmony. And the best part? Anyone can do it!”

Boken har verkligen lyckats fånga de delar som behövs för att strukturera upp en god berättelse. Larry Brooks betonar vikten av olika delar och låter oss få insikt i de ”6 core competencies” som behövs för att alla berättelser ska bli professionella. Han tipsar om hur du gör spännande intriger i din roman och får den att hålla hela boken igenom. Strukturen och exakt tidpunkt är viktig, anser han.

För mig blev det solklart hur mina romaner ska disponeras i framtiden. Håller jag mig till konceptet, blir det både enklare för mig att skriva och mer intressant för läsaren.

Lite kort kan man säga att det finns en viktig del som ingår i researchen och den andra viktiga delen är själva berättarrösten. Här bör du inse att du kan stryka mycket text och inte vara övertydlig. Sedan har han delat upp strukturen i fyra delar, ungefär så här:

 1. Visa vad som står på spel, låt läsaren få empati för huvudkaraktären och plantera första stora intrigen i vändpunkt 1.
 2. Låt huvudkaraktären svara på vad som hänt, lära sig följa en ny väg och fatta nya viktiga beslut. När vi och huvudkaraktären tror sig veta, då kommer mittpunkter in och förändrar allt.
 3. Nu händer något kritiskt. Huvudkaraktären överrumplas och måste hitta nya lösningar. När vi tror att så är fallet, då kommer vändpunkt 2. Efter den blir huvudkaraktären en annan person eller har utvecklats så att han/hon själv kan bli en hjälte i slutdelen.
 4. Upplösningen innebär att huvudkaraktären hittar verktygen, förstår hur han/hon måste agera och fatta beslut och reda ut problemen med personlig utveckling som följd.

Det kan tyckas enkelt att förstå modellen och metoden, vilket det också är när du verkligen förstår hur du ska bygga upp din roman, men jag läser minst en bok i veckan och kan lugnt påstå att den sällan stämmer med modellen. De romaner som direkt faller mig ”på läppen” så att säga, inser jag nu har följt metod och upplägg till punkt och pricka. Samma sak gäller filmer som bygger på modellen.

I fortsättningen ska jag använda denna modell även när jag recenserar. Då blir det så mycket enklare att sakligt ge återkoppling till författarna.

Vid pennan – en glad och lycklig

Monica

 

 

Startskottet för onlinekursen ”Planera ditt skrivande” har ljudit

Måndagen den 28 maj gick startskottet. Under 20 veckor kommer jag att träffa dessa härliga deltagare via webinar och förhoppningsvis inspirera dem att planera för sitt skrivande OCH sin marknadsföring. Alla mallar finns på en digital plattform som de har tillgång till. Där finns också en del skriftliga instruktioner och handledningar.

Oavsett vad vi skriver, vill vi gärna nå ut med det. Hur ska omgivningen få veta vad du skriver och när de har tillgång till det?

Ett sätt är att skriva bloggar – som den här. Men då måste läsarna hitta hit. Hur gör de det?

Under första veckans kurs fick deltagarna lära sig hantera ett av mina egna älsklingsprogram, nämligen OneNote. Det är det program som jag rekommenderar för research. Toppenbra eftersom vi kan stoppa in allt i det; texter, bilder, länkar, kopior, ja allt.

Mitt digitala kollegieblockVi startade med att skapa vårt digitala kollegieblock i vilket vi sedan skapar flikar för olika saker. I mitt fall skapade jag tre flikar; Mål med skrivandet, Marknadsföring, och Research.

Under varje flik finns ett antal sidor. Där lägger jag in allt jag behöver och vill komma ihåg.

Nu har deltagarna fått i uppgift att skriva ner sina tankar kring marknadsföring, fundera över målet med skrivandet och även börja bygga upp den research som behövs för att komma vidare. Det här är tre viktiga punkter för att komma igång ordentligt. Och som vi alla vet, alla goda ting är tre.

Det ska bli spännande att få veta hur veckan har avlöpt, vad deltagarna har lyckats med. Själv ligger jag hela tiden steget före, givetvis. Jag måste också göra övningarna. Egentligen har jag gjort dem i många år för en av mina specialiteter är planering. Det är anledningen till att jag kommit ut med tre (3) böcker nu under första delen av 2018.

Boken Dolt under ytanSjön - bok

Handbok i textproduktion - omslagTvå antologier i vilka mina noveller finns med, har släppts eller släpps nu den 25 juni. Det är boken ”Dolt under ytan” där jag skriver en sann novell om mitt liv, boken ”Sjön” som är en skräckis så här i värmen. Dessutom kommer min bok ”Handbok i textproduktion – layout, design och formgivning” från tryckeriet den 25 juni. Den innehåller allt du behöver veta om hur du ställer upp din text och gör den läsbar för omgivningen. Mer om dessa böcker, längre fram.

I nästa övning i onlinekursen ”Planera ditt skrivande (och din marknadsföring)”, som sker om en vecka, träffas vi och då blir det dags för strukturen. Struktur och planering hänger samman som handen i handsken. Utan struktur, ingen planering. Och utan planering, ingen struktur. Så enkelt är det.

Inspirationshälsningar

Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

Tidningen Faktum skapar ansvar, vardagsplanering, rutiner och socialt sammanhang

Amanda Ljungdahl och Mats Lindsjö på Rotary berättar om tidningen FaktumTidningen Faktum är en gatutidning. Du har säkert sett försäljare stå utanför affärer och sälja den. Hur många gånger har du köpt tidningen och varför?

Själv har jag köpt den för att hjälpa. Men efter att ha varit på Rotary och fått en föreläsning kring detta, har jag ändrat uppfattning. Den här tidningen är så mycket mer än bara en tidning. Genom att försäljarna själva får åka och hämta den, betala 30 kronor för den och sälja den för 60, skapas ett jobb – ingen välgörenhet. De får leva på mellanskillnaden, tar ett steg mot ett ordnat liv och håller sig flytande. De skapar ett socialt värdigt liv.

På föreläsningen den 13 april berättade Amanda Ljungdahl om tidningen och Mats Lindsjö om försäljningen av den och hur han jobbar sju dagar i veckan utanför ICA i Svedala. Han kör med sin moped varje dag från Malmö till Svedala. Mats är så positiv men också stolt över det han gör. Det är alltid roligt att träffa på Mats och utbyta några ord.

Mats berättade hur han köper en låda med tidningarna en gång per månad och sedan jobbar han med dem tills de är sålda. Men han åker till ICA oavsett, för där möter han personer som blivit hans sociala nätverk. Mats berättade också om sitt missbrukarliv och vad det var som fick honom att sluta med sprit och knark samt hur han finansierade sitt missbruk förr i tiden.

Alla legitimerade försäljare har en egen försäljningsplats och ska bära sin försäljarlegitimation väl synlig. Mats arbetsplats är ICA i Svedala.

Faktum grundades 2001 av aktivisten och socialentreprenören Maria Hanseblad samt journalisterna Per Adolfsson och Emil Sernbo. Då rekryterades försäljarna på parkbänkar och utanför Systembolaget. 2004 arrangerade Faktum Fotbolls-VM för hemlösa i Göteborg. 2007 avslöjade Faktum att kommunala bostadsbolag samarbetade med Säpo för att kartlägga hyresgäster. I Faktum kan vi läsa profilintervjuer med kända personer inom både idrotts- och musikvärlden.

2016 hade Faktum en läsräckvidd på 144.000 personer.

Tidningen är mycket intressant, väl värd att inköpas.

Glöm inte att inleda en dialog med försäljaren av tidningen. Människan bakom försäljningen har ofta en intressant historia att bjuda på och många tänkvärda sanningar för oss alla.

Socialt nätverk är viktigt för vår överlevnad.

Vänliga hälsningar
Monica

 

Vann utlottning av tidningen Språk

Tidningen SpråkSynøve B Dufva utlyste en tävling där man kunde vinna lektörsläsning av ett kapitel. Det gjorde jag inte men jag är tacksam för att jag vann utlottningen av tidningen Språk. Så roligt. TACK!

Tävlingen hade titeln: ”Varför vill du ha en förstakapitelanalys av mig?”

Det är spännande att få delta i tävlingar. Själv har jag skrivit några noveller under året och faktiskt kommit med i tre (3) kommande antologier. Den första boken ”Dolt under ytan” lanseras nu i maj. Boken ”Sjön” kommer till sommaren och till hösten (augusti/september) kommer boken om kommunikation.

 

Här ser du omslagen till två av de tre antologier som jag kommit med i. Hör gärna av dig till mig om du är sugen på att köpa någon av dem.

Boken Dolt under ytanDen här boken Dolt under ytan, handlar om sådant som vi inte ser. I mitt fall skriver jag om när världen krackelerade på grund av de domar läkarna delade ut till mig och min man. Framtiden kröp ihop, våra drömmar förkortades. Min novell heter När livet kom emellan.

Så här börjar den: ”2006 var ett sorgens år. Exakt hur förfärligt det skulle bli, förstod vi inte förrän året var till ända. Slag i slag skedde det som skulle komma att bli som ett bakvänt lotteri. Första niten drog maken.

 

Sjön - bokI boken Sjön har förlaget samlat ett antal fantasier kring en sjö.

Det ska bli spännande att läsa båda böckerna.

Min novell i boken Sjön, heter Bottenlös och börjar så här:

”Kolsvart låg den där som en juvel slipad i diabas. De sa att den var bottenlös. Alldeles rund som ögat på ett as, glodde den på mig.”

Och dessutom kommer jag ut med en fackbok ”Handbok för textproduktion – layout, design och formgivning” inom kort. Den blir en viktig del för de som anmält sig till onlinekursen ”Planera ditt skrivande” som vi startar den 28 maj.

Ett produktivt år, med andra ord. Och det slutar inte med dessa böcker. Nej förhoppningsvis kommer även min roman ut; ”Porten till friheten”. Men mer om varje bok, längre fram.

Skrivarhälsningar
Monica Ivesköld

 

 

Skapa mall i Excel för att ha total överblick

Jag har sedan början av 2000-talet som certifierad verksamhetskonsult hjälpt många verksamheter automatisera och förbättra sina processer. En del mindre företag har inte råd och ork att skaffa BPMS (business process management systems) vilket annars innebär att alla aktiviteter som anställda gör, blir transparenta och syns i flödet. En del väljer att skapa enklare Excel-mallar för att snabbt skapa exempelvis en offert eller räkna på ett uppdrag, följa upp sina uppdrag/tjänster osv.

I förra veckan var jag ute hos en av mina kunder och skapade en sådan Excel-mall. Det är alltid roligt att sätta sig in i själva arbetsprocessen, deras mål och arbetsflöden. En stor utmaning att lösa och förbättra såväl som effektivisera med hjälp av en mall. Den sparar tid och kraft åt de som använder den.

Genvägar till mallar i ExcelSjälv har jag alltid några användbara mallar som jag ständigt följer upp. De ligger som genvägar på mitt datorskrivbord och jag kan lätt analysera värdena genom snabb tillgång till dessa mallar.

Här finns en mall för alla mina blogginlägg och inlägg i sociala medier. Den underlättar för mig när jag ska skriva blogginlägg eftersom jag redan förberett för alla de rubriker som kan vara intressanta under året.

Statistik i ExcelJag har självfallet en statistikmall i vilken jag följer upp all försäljning, både uppdrag och onlinekurser. Med denna mall ser jag på någon sekund hur mycket som återstår i försäljning under året, för att jag ska nå mitt säljmål. Jag ser hur många offerter jag får in i både pengar och procent.

Det triggar onekligen igång mig när jag ser att mina kunder köper och jag får ägna mig åt min största mission – att få andra att växa.

Min mall för böcker håller reda på varje bok och hur mycket respektive bok genererar i vinst eller – om jag investerat hela beloppet själv – hur mycket jag behöver sälja för att nå ”break even”. Jag ser snittpriset på intäkt per bok.

ProjektmallI Projektmallen som är en sammanställning över samtliga mina böcker och onlinekurser framgår tydligt vilka projekt som är igång, se bild.

Detta gäller både onlinekurser och böcker.

Här ser jag med grönt alla projekt som är klara och med gult de som pågår. Självfallet länkar jag sedan in planerna för respektive projekt i denna sammanställning vilket innebär att jag med ett klick får upp projektplanen för respektive projekt.

Jag rekommenderar dig verkligen att skapa Excel-mallar och lägga genvägarna på skrivbordet. På så sätt tar det dig endast några sekunder om dagen att hålla dig uppdaterad.

Lycka till!
Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

 

 

Visit Us On FacebookVisit Us On LinkedinVisit Us On YoutubeVisit Us On PinterestVisit Us On Google PlusCheck Our Feed