Currently viewing the category: "Digital utbildning"

Kyckling med whiskeysås

Kyckling med whiskeysåsKyckling är verkligen bra mat för en viktväktare som jag.

Idag bjuder jag på ett lättlagat, underbart recept där du (som är viktväktare) behöver betala Points för såsen, whiskyn och riset eller potatisen.

4 portioner

 • 4-8 kycklingfiléer (innerfilé eller lårfilé)
 • 1 tsk salt
 • 1 krm svartpeppar eller vitpeppar
 • Grillkrydda efter tycke och smak
 • 2 msk smör

Whiskysås

 • 6 dl vispgrädde
 • 1 dl whisky
 • 1 dl kinesisk soja

Gör så här

 1. Sätt ugnen på 200°
 2. Putsa och krydda kycklingfiléerna
 3. Bryn kycklingen i smör
 4. Lägg kycklingen en smord ugnsform
 5. Rör ihop grädde, whisky och soja och häll över kycklingen
 6. Gratinera i ca 25 min
 7. Servera med ris eller kokt potatis

Smaklig måltid!

Monica

Ge upp dina kontrollmekanismer

Ge upp dina kontrollmekanismerMaskerade kontrollmekanismer är strategier för att manipulera beteendet hos personer eller mekanismer hos dig som gör att du slipper ta ställning till att styra och skapa ditt eget liv. Personer använder de här strategierna eftersom de vill ha kontroll och dominera andra (eller slippa förändra sitt beteende).

Kontroll är väldigt uppenbart. När jag (som certifierad ledarskapsutbildare hos Försvarshögskolan) utbildade i Utvecklande ledarskap, var detta något som vi jobbade hårt med.

Vi ser det tydligt i det ”dåliga” ledarskapet (även självledarskapet). Människor som skriker åt andra (vem har inte gjort det, någon gång?), människor som kräver att vissa saker ska göras på ett visst sätt (och då menar jag inte utgå från kvalitetsnormer eller liknande, utan snarare utföra en arbetsuppgift på ett identiskt sätt som någon annan), och människor som älskar att sätta press på andra.

Maskerade kontrollmekanismer kan vara svåra att identifiera.

Här är de fem vanligaste:

 1. Kontroll med hjälp av skuld – Vi känner skuld och skam
 2. Beroenden – Blandas ihop med kärlek. Frasen: ”Jag kan inte leva utan …”
 3. Visa kärlek och sedan sluta – Manipulation av tillhörighet och tillgivenhet. Emotionell utpressning.
 4. Att ha gemensamma mål – Någon ”säljer” sitt mål till dig. Du är inte övertygad, men gör ändå som du blir tillsagd.
 5. Emotionell incest – Framförallt mellan förälder och barn. Någon får dig att känna att de betyder allt för dig. Det är ni mot världen.

Så, jag vill ge upp skuld och skam, beroenden (att jag inte kan leva utan vissa saker eller personer), emotionell utpressning, att inte utföra ”andras” påtvingade mål och den emotionella incesten som gör att jag tror att jag lierat mig med vissa personer.

Vad vill du säga adjö till under 2020? Vilka kontrollmekanismer ska du ta farväl av?

Skapa din framtid genom att välja bort sådant som får dig att må dåligt!

Vill du lära dig mer om dig själv (eller för dig som skriver, om dina karaktärer), utvecklas med hjälp av 33 spännande tester? Då kan du boka onlinekursen Personlig utveckling med personlighetstester som utvecklar dig eller dina karaktärer. Klicka på länken för att få veta mer. Passa på att boka dig på onlinekursen innan priserna går upp. Normalt kostar en enda personlighetstest mellan 1.500 och 15.000 kronor. Hela den här kursen, på 12 veckor, kostar just nu endast 2.500 kronor inkl moms.

Lycka till med din utveckling!

Monica Ivesköld

Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

Plugin för att duplicera och klona inlägg i WordPress

WebkursenIdag tänkte jag tipsa er som använder WordPress som verktyg för blogginlägg och websidor. En del av mina deltagare i kursen ”Skapa professionell websida” behöver kanske det här.

Du som är sugen på att gå onlinekursen, som är på fem veckor, kan läsa mer om den här och även boka dig:

”Skapa professionell websida”

Priset är endast 1.500 kronor nu innan vi gör årets höjningar.

Med detta plugin kan du enkelt duplicera dina inlägg.

Detta plugin tillåter dig att kopiera dina tidigare inlägg till nya utkast för vidare redigering.

Hämta plugin

 • Duplicate PostGå till Tillägg
 • Sök Duplicate post
 • Du får upp tillägget
 • Klicka på ”Installera nu”
 • Aktivera tillägget

Använda Duplicate Post

Genom att ställa dig på ett tidigare inlägg och klicka får du upp

Klona en post

Klickar du på ”Klona” får du upp en kopia som du sedan kan redigera i.

Klona en post 2

Sen är det bara att redigera.

Lycka till!

Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

 

 

Stick – barnbok om diabetes 6-9 år – av Peter Jihde och Mia Mellström

Stick - bok om diabetesBokrecension

Tack Mia, för att jag fick läsa den här fina barnboken.

Jag bestämde att jag skulle få en egen mysdag med ett av mina barnbarn, Axel som är 9 år. Hämtade honom på eftermiddagen och vi hade en riktigt härlig stund med boken ”STICK!!! ” samt pannkakor och datorspel där vi tävlade mot varandra. Åh så glad jag är att jag fick rå om honom och samtidigt läsa en så viktig bok.

Den blev uppskattad, av oss båda, framförallt eftersom den berättar om diabetes på ett mycket intressant sätt. Axel kunde liera sig med den fotbollsspelande killen i berättelsen. Han tyckte det var spännande och vi fick en härlig diskussion efteråt. Axel känner inget barn med diabetes, vilket gjorde diskussionen extra spännande.

Åh så bra boken är. Tydlig, rolig mitt i tragedin kring en livsvarig sjukdom, och mycket intressant. Vi får lära oss problematiken hur mat påverkar diabetes, kopplad till barnkalas. Vad som händer när man inte tar hand om diabetesen på ett vettigt sätt, vilket inte är helt självklart för ett barn.

4 pennorJag ger boken fyra av fem pennor baserat på lättheten att läsa den och det viktiga budskapet i den.

Hade önskat att den varit längre vilket jag även förstod att Axel skulle ha velat.

Än en gång tack!

Den här boken rekommenderas varmt. Den bör läsas av alla förskolor och skolor, tycker jag. Mycket underhållande och informativ.

Boken är storpocket på 32 sidor, för barn 6-9 år, och går att köpa på nätet eller direkt via Mia Mellström. Vill du beställa den, klicka på Mia så får du upp hennes mailadress.

Överskottet av boken går till Barndiabetesfonden.

Vid pennan

Monica Ivesköld

Eliminera stressen genom att förändra administrationen

StressVill du verkligen uppleva stress, känna att tiden inte räcker till, att du tappar kontrollen, sliter som en gnu utan att hinna med?

För över 30 år sedan började jag jobba som effektivitetskonsult. Jag VET att alla kan förändra sina beteenden, sin struktur och sitt sätt att planera. Om du lär dig hur, kommer du att ha eliminerat stressen redan innan du har förändrat ditt liv.

HjärnaDin hjärna är som ett konstgjort föremål som speglar allt du tidigare har lärt dig i livet. Du kanske säger att det är ”sådan du är”, det är din personlighet. Så är det givetvis. Detta eftersom du lever utifrån en inmatad programmering som du själv eller omgivningen har lärt dig.

Om du gör samma sak varje dag, arbetar på samma sätt och tänker likadant, umgås med samma människor, åker till samma jobb, och gör samma saker på samma förutsägbara tid, då är du programmerad till att få samma resultat som alltid. Kanske är det resultatet en känsla av att du inte räcker till, kanske är det resultatet en stressfaktor som du kan leva utan.

TankarErfarenheten av dina känslor bekräftar din identitet, allt som har att göra med ditt förflutna. Dessa känslor driver hur du tänker, vilket innebär att du tänker i det förflutna.

Samma tankar leder till samma val och ger dig samma resultat. Du upprepar ditt beteende. Dina beteenden baserar sig på omedvetna val som leder till fler omedvetna beteenden. Dina tankar, känslor och handlingar blir signifikant med din personlighet.

”Jag är sådan …”

Om du visste hur många gånger under trettio år jag har hört den frasen. Vi är INTE ”sådan”. Vi blir vad våra beslut baserade på våra handlingar, tankar och känslor, leder oss till.

Vad styr dina tankar, känslor och handlingar? Jo, din biologi, dina neurokretsar, din kemi, dina hormoner, ditt genetiska uttryck och din hälsa. Om 95% av vem du är innebär en uppsättning memorerade beteenden av känslomässiga reaktioner, övertygelser, uppfattningar och attityder, fungerar de som ett undermedvetet datorprogram.

Inlärningstrappan

Utifrån inlärningstrappan går du från en omedveten medvetenhet om okunnighet, till medveten medvetenhet om okunnighet, till en medveten medvetenhet om förändring till en omedvetenhet i dina dagliga beteenden. Föreställ dig att du ska börja spela piano. Innan du bestämde dig för det, var du totalt okunnig om din okunnighet kring pianospel. Sen beslutar du dig att lära dig spela piano och inser hur svårt det kanske kan vara. Men efter idog träning, börjar du kunna spela piano. Kan kanske njuta av ditt spel. Du fortsätter träna och efter ett tag behöver du inte längre fundera över hur du håller fingrarna på tangenterna. Hjärnan har memorerat och du har programmerat den till en omedvetenhet. Samma sak gäller allt vi kan och gör.

Viktigt att komma ihåg är att du har tankar som saboterar din vilja. En del vill lära sig spela piano men kommer aldrig att kunna göra det. Det kan bero på att deras rädslor för misslyckanden är stora. Eller på att de har en förhalare inombords som skjuter upp möjligheten att lära pianospel.

Om du ändrar en vana, oavsett om den handlar om att förändra administrationen, blir stressfri, gå ner i vikt, sluta röka eller börja motionera, måste du titta på de saker som får dig att återvända till samma val. Granska ditt sinne, notera den lille förhalaren som sätter sig på axeln och säger:

 • Det är okej, jag kan börja i morgon. Vänta! Bry dig inte nu.

Den tanken måste du övervinna. Använd i stället tanken till att fantisera om vad som kan hända om du ändrar ditt beteende, dina tankar, känslor och handlingar. Låt den fantasin bli din verklighet!

När jag jobbar med människor och utbildar dem i effektivitet, låter jag dem få upplevelsen av vad som händer när allt är förändrat. Den tanken och känslan skapar en framtid som blir en realitet, fast den inte ens har hänt än. Det kallas för kvantmodellen. Känslan skapar en önskan om att nå fram och du får energi till att försöka.

Tyvärr går djuret inom dig igång på det och ibland blir det skrämt av tanken på att misslyckas eller på att det ovana känns motigt. Har du upplevt det någon gång?

Pensionera ditt gamla jag …

Pensionera ditt gamla jag och skapa nya goda vanor. Föreställd dig att du redan har lyckats. Hur skulle det kännas att få vara helt stressfri, att ha full kontroll på din e-post, dina uppgifter, din planering?

Går det? Självfallet. Jag har haft ett nytt ”jag” nu i tjugo år. Ända sedan jag den gången träffade en guru som visade mig hur jag skulle göra. Aldrig någonsin efter det har jag behövt uppleva stress i arbetssituationen baserat på planering eller struktur.

Vill du också förändra din vardag? Tillåt mig att hjälpa dig.

Ge din kropp en smakbit av framtiden!

Tillåt dig själv att ha kontroll, aldrig uppleva rädsla för att du ska glömma något och lätt och behändigt omprioritera varje dag.

Jag erbjuder dig onlinekurser i hur du stänger dina tankar. Vi kallar kursen Nålsögat. Du kan boka dig genom att klicka på länken. För 1.500 kronor får du en 8 veckors kurs som hjälper dig eliminera stressen. Du får lära dig hur du byter ut tanken mot kroppsminnet.

Vill du lära dig skapa en högre effektivitet med mer struktur och bättre planering? Då har vi ett antal onlinekurser för det. Här nere ser du några av dem. Klicka på respektive länk, så får du mer information.

Effektiva, lugna, stressfria hälsningar

Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

God fortsättning 2020 – Starta med struktur

Bygg upp strukturen

Struktur i datornDet första jag alltid gör vid årsskiftet är att bygga upp en ny struktur.

Här ser du hur jag byggt upp den på datorn. Sedan arkiverar jag alla mappar för 2019 i en mapp med namnet ARKIV 2019.

Struktur i e-postenDärefter gör jag en likadan struktur i e-posten. Du kan se här hur den ser ut. Den här strukturen fungerar år efter år och jag lär alltid mina deltagare på effektivitetskunderna detta. Undermapparna kan däremot vara olika för respektive år. Det kan bero på olika uppdrag (projekt) och liknande.

Givetvis är min kalender och mitt fysiska kontor uppbyggt på samma sätt. Allt är homogent och jag behöver inte lägga tid på att leta efter något.

Mailboxen är tom eller kategoriserad utifrån denna struktur.

Vill du lära dig mer, rekommenderar jag onlinekursen Framgång & Effektivitet där du blir rik i både tid och pengar. Här är länk till kursen ifall du vill läsa mer.

I år bjuder jag dig på de här strukturtipsen helt gratis och önskar dig ett riktigt gott 2020!

Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

 

 

Hur skulle du leva ditt liv om du visste att dina önskningar redan besvarats?

Detta är en viktig fråga.  Speciellt så här i juletider och när vi närmar oss nyår.

Allra först vill jag önska dig en riktigt GOD JUL!

God jul

Just nu bearbetar jag den genom att gå en onlinekurs för dr Joe Dispenza. En utomordentligt bra kurs där det handlar om att skapa min egen framtid.

Efter två års mardröm är det viktigt för mig att hitta mig själv och leva det liv som jag är värd.

Vad är du värd?

Själv anser jag att jag är värd att få vara lycklig och glad varje dag. Att ständigt njuta av tillvaron och sluta oroa mig.

Under tolv lektioner har jag bearbetat detta nu i den här kursen. Den är omfattande och jag ser fram emot fortsättningen.

I november gick jag en utbildning för min kinesiske mentor Li Hongshi. Det har jag gjort många gånger under de senaste åren och ständigt lärt mig nya saker. Så var fallet även den här gången. Li har skrivit en fantastisk bok som heter: Bring home your heart. Jag tänker citera lite ur den boken.

Ibland är det tillfälligheter som skapar vår framtid. För Li Hongshis del var det ett riskorn som förändrade hela hans liv. I mitt liv har det varit ett antal katastrofer. Sådant som jag inte själv kunnat påverka. Ändå lever jag stora delar av mitt liv utifrån min dröm.

Li Hongshi likväl som Joe Dispenza är överens om en sak; Många människor lägger ner tid på sin fysiska träning men negligerar sin mentala träning. Hur är det för dig?

Jag har blivit mer och mer medveten om vad min mentala träning gör för mig, min kropp och min själ. Därför ägnar jag mig också mer åt mental träning än jag gjort tidigare. Just nu tränar jag mig att meditera mer – gärna varje dag.

De flesta människor följer motståndets lag, blir offer för omständigheterna. Så har det varit för mig också. Men det är slut med det nu – har jag bestämt. Nu ska jag styra min framtid på samma sätt som jag styr min kalender och planering.

För att det ska funka behövs andra människor med likvärdigt tänk. Det är dem jag har letat efter under många år. Nu har jag funnit gruppen som delar min övertygelse. Detta genom onlinekursen som jag går. Vi har tillgång till en sluten Facebook-grupp och kan diskutera tankarna där. Men vi har även bestämt att träffas fysiskt, vilket gläder mig. Det ska verkligen bli en höjdare.

Jag har givetvis kontakt sedan tidigare med de som gått Li Hongshis kurser under åren. Ändå möts vi sällan.

Det är när vi skapar energi som vi också skapar hälsa. Och det är vad jag tänker göra från och med nu.

Låt mig få citera Li Hongshis grundläggande sju frågor:

 1. ”Känner du dig själv?
 2. Var befinner du dig?
 3. Vem är du?
 4. Har du tagit över kontrollen över ditt liv?
 5. Lyssnar du på dig själv?
 6. Har du hämtat hem ditt hjärta – din kärlek till dig själv och ditt liv?
 7. Hur mycket tid är din egen?”

Fundera över dessa överväldigande frågor. När du vet svaret är du på väg.

Jag önskar dig en riktigt GOD JUL och ett GOTT NYTT ÅR!

God jul och gott nytt år

Tävla och vinn så här på julafton

Idag lottar jag ut en onlinekurs som jag kallar för RESAN. Den handlar om att sätta mål. Mål som skapar lycka i livet. Vill du vinna den? Motivera varför du ska vinna den genom att boka dig för tävlingen. Du bokar ingen kurs, bara tävlingen. Här är länken till den.

Vinnaren meddelas till nyår.

Lycka till!

Nu tar jag julledigt. Hoppas du gör det samma.

Monica Ivesköld
Milor Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

Balansera dina hobbies, ditt arbete, din familjetid och ditt liv

Det är inte helt enkelt att hinna med allt vi vill.

Balansera ditt liv

Själv lägger jag mycket tid på mitt skrivande nu under vinterhalvåret. På sommaren prioriterar jag golf.

Vad lägger du tid på?

Känner du igen dig när jag säger att kalendern alltid är överfull. Själv planerar jag minutiöst men måste ändå omprioritera varje dag. Så är det och så blir det – alltid. Oavsett hur välplanerad jag är, kommer det alltid något som jag inte planerat för eller tar något längre tid än beräknat. Idag var det läkarbesök och inköp som tog längre tid än jag hade föreställt mig.

Väl hemma, blev det alltför mycket i kalendern. Jag skulle skriva blogginlägg för några veckor framåt, hade jag planerat. Gå igenom ett par lektioner i de kurser som jag för tillfället deltar i. Jag blir nämligen aldrig fullärd – oavsett hur mycket utbildning jag går. Jag hade tänkt mig göra några sillinläggningar och förbereda annan julmat. Som tur var, hade jag tagit fram färdig middag ur frysen så den skulle åtminstone inte ta tid från mig.

Och ett dåligt samvete kröp fram ur dunkelt. Jag hade lovat barnbarnet att ha en mysig stund med en ny barnbok som jag ska recensera. Det fick jag dessvärre flytta fram. Tiden räckte helt enkelt inte till.

Sen dök ännu ett samvete upp. Min egen träning hade jag försummat den här dagen.  Vid närmare granskning, inte bara idag utan i tre dagar – på raken. Helt oacceptabelt, speciellt som jag är viktväktare och verkligen behöver röra på mig.

Sakta insåg jag att mina prioriteringar ofta var mer för andra än för mig. Det måste jag ändra på. Jag vill verkligen prioritera min träning, mitt skrivande, mina kurser och inlärning.

Balansera - illusionAtt hitta balans är en illusion – om du inte redan visste det. Du ”hittar” inget. Du måste till varje pris, planera och prioritera. Det finns inget alternativ. Vill du hinna med dina önskningar i livet, måste du välja in dem. Tydliggör dem i kalendern!

Sluta skjut upp de saker som skapar glädje i livet.  Fullfölj dina drömmar. Skapa mål! Tillåt prioriteringarna att eliminera dina hinder som stoppar dig från att utvecklas, från att ha roligt, glädjas och njuta. Livet är här och nu – inte i morgon!

Ibland räcker det med 15 minuter för varje rolig aktivitet. Så här kan det se ut för mig:

 • 15 minuter skrivarträning (onlinekurs)
 • 15 minuter mental träning med meditation (för att lära mig ändra mitt beteende och mina gener och skapa bättre liv)
 • 15 minuter bloggskrivning
 • 15 minuter Qigong-träning så att kroppen blir rörligare och jag får lite aktiviteter per dag

Japp, så enkelt var det! Totalt unnade jag mig 1 timme per dag för saker som var oerhört viktiga för mig. Hur svårt kan det vara?

Prioritera - njutJag la in dem i kalendern – som helig tid! MIN tid, min njutning.

Släpp orealistiska förväntningar på dig själv!

Vilka är dina prioriteringar för att njuta idag? Vad är viktigt för dig för att få ett behagligt liv? Kan du eliminera ett antal ”måsten”?

Träna och tävla för att vinna

Prioritera nu vilka saker som gör dig lycklig. Ta bort alla distraktioner under kommande 15 minuter och ge dig själv en upplevelse under dessa minuter.

Idag lottar jag ut en onlinekurs till dig som vill lära dig planera och prioritera bättre. Klicka här för att komma till bokningen av utlottningen (inte bokning av kursen utan själva lotteriet). Motivera varför just du ska vinna. Vinnaren meddelas till nyår.

Stort lycka till!

Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

Att skapa en blogg och websida

En författare, exempelvis, behöver definitivt en blogg och websida. Det är inga konstigheter idag att skapa en egen websida med blogg. Men stöd kan behövas. Därför har vi utvecklat en onlinekurs på 5 veckor som hjälper dig i förfarandet.

Websida o blogg

Hur går det till?

För att installera WordPress behöver du en webserver. Det vanligaste, billigaste och enklaste sättet att komma åt en sådan är att köpa ett konto hos ett webhotell. Kontakta mig så kan jag fixa lite rabatt åt dig på något av de webhotell som jag rekommenderar. Alla webhotell är nämligen inte säkra och har bra support.

Du behöver också köpa dig en domän. Jag rekommenderar författare, exempelvis, att köpa en domän i eget namn. Själv har jag ett antal domäner varav min blogg ligger på monicaiveskold.se (den du är på nu).

Skillnaden mellan WordPress.org och WordPress.com

På WordPress.com kan du sätta upp en WordPress-sida utan att ha webbhotell men du är begränsad till de teman och funktioner som finns där. Allt går således inte att göra. Du kan inte ladda upp egna teman eller installera tilläggsprogram (för säkerhet, sökning, kalendrar osv).

Själv administrerar jag en sådan sida för LinneaSol, vårt spanska bostadsområde. Här kan du se den sidan!

WordPress.com är jämförbart med Blogger eller Tumblr. En hostad plattform som drivs av WordPress.

Däremot om du väljer ett kvalitativt webhotell, köper en domän så brukar de installera upp det ”äkta” WordPress-programmet från www.wordpress.org åt dig. Du behöver således sällan göra något själv mer än logga på och börja bygga din sida.

Tävla och vinn första delen i onlinekursen ”Skapa en professionell Websida”

Vill du tävla? Gå in via länken och motivera varför du ska vinna första delen i kursen. Vinnaren meddelas vid årsskiftet. Du bokar dig INTE för någon kurs utan bokar även för tävlingen.

Här är länken till tävlingen

Lycka till!

Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

 

Skapa bilder för bloggar och sociala medier

Det är inte lätt att få till en bra bild i sociala medier, Facebook, på LinkedIns blogg, i bloggen osv. Det är viktigt att du kollar att din blogg exempelvis arbetar med ett tema som omvandlas för att passa andra typer av media (mobil, iPad osv).

I WordPress har du möjlighet att byta teman under Utseende-menyn. Du kan även anpassa med hjälp av Widgets, dvs små program som hjälper dig bygga upp utseendet och delar på sidan.

En mall kan vara så här:

 • Bildstorlek för mobilen: 820 x 461 pixlar (OBS att bilden behöver vara högre)
 • Omslagsbild i sociala medier/blogg: 820 x 312 pixlar

Du ska alltid göra en bild som är 461 pixlar hög för att den ska passa överallt men fokusera på vad som finns inom höjden 312 pixlar.

Skapa ett gratiskonto på Canva.

Canva

Vill du veta hur du ska göra, klicka här och hämta hem en PDF-fil som beskriver hur.

Canva-instruktion.

På tal om sociala medier, idag kan du tävla och vinna början av onlinekursen ”Nå ut i sociala medier”.

Klicka på länken här och tävla. Vinnaren meddelas vid årsskiftet.

Lyckat till!

Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

Visit Us On FacebookCheck Our FeedVisit Us On LinkedinVisit Us On YoutubeVisit Us On Pinterest