Dödens vingslag av Anne-Marie Schjetlein – recension

Dödens vingslagFormat: Inbunden

Serie: Del 6 i Andreas Nylund

Antal sidor: 317

Utgivningsdatum: 2021-10-19

Förlag: Bokfabriken

ISBN: 9789178358595

Recensionsex: Ja

Tusen tack Bokfabriken.

 

Typ av bok: Psykologisk spänningsroman

VAR utspelar sig romanen: I Halmstadsområdet

NÄR utspelar sig romanen: nutid

Hur fångade inledningen mig: Fastnade nästan omgående. Här kan du läsa inledningen som började med en prolog.

”Släggan var tung och murbruket hårt. Det krävde sin man att få ner väggen, men han fortsatte att arbeta. Han såg det färdiga resultatet framför sig Källarvalvet som skulle uppenbara sig. Det hade han sett på en gammal ritning. Ett underjordiskt förråd skulle det bli och det var välbehövligt.
Idén hade han fått i London, där butikernas källarplan ofta fortsatte in under gatorna och därmed gav dubbelt så stora utrymmen. Han trodde inte på idén ’just in time’ Det var dyrt att hålla ett stort lager, men det var ännu dyrare att inte ha artiklar hemma. Drömmen var välfyllda hyllor med allt från verktyg till skruvar, arbetskläder och stekpannor.”

VILKEN är själva handlingen: Vi får följa familjen kring Andreas och Stina Nylund, sjukhusmiljön där Andreas jobbar, hårsalongen där Stina arbetar och relationerna kring dessa personer och familjen.

Miljöbeskrivningarna: Tydliga.

Dialogerna: Skrivna med citationstecken. De leder handlingen framåt. Ger en bild över personerna.

Tidigare böcker i serien

För att du ska få en upplevelse av mina recensioner för några av de andra böckerna i serien, kan du klicka på dessa här:

Döden som vakar (4 av 5 pennor)

Döden under ytan (5 av 5 pennor)

Döden ingen ser

Baksidestexten – tagen från nätet

SOMMAREN HAR ETT FAST GREPP OM HALMSTAD, och Stina och Andreas bjuds in till landshövdingens fest på slottet. När Stina strövar omkring i korridorerna skymtar hon något bakom ett hörn. Chockad upptäcker Stina en död kvinna, vars fingrar är bundna till att ligga i kors.

En tid senare hittas ett lik inmurat i en källargång i Halmstads centrum. Skelettet visar sig vara gammalt och Stina lever sig in i myten om en hemlig gång till slottet, via vilken Christian IV:s älskarinna kunde komma till honom. Men hennes nyfikenhet förvandlas till fasa när det kommer fram att likets pek- och långfinger är bundet på samma sätt som den döda kvinnans.

Även på andra sätt verkar historien upprepa sig. Någon kopierar hemska händelser ur det förflutna, men varför?

Mest positivt

Igenkänningen för huvudkaraktärerna. Att varje perspektivperson har ett eget kort kapitel. Det blir mycket tydligt för mig som läsare. Även mördaren har egna små kapitel som leder oss framåt i storyn – utan att avslöja vem det är, förrän vi kommer till slutet av romanen.

Minst positivt

Lite tamare inledning än övriga böcker i serien. Några grammatiska fel som jag inte upptäckt i tidigare böcker.

Några valda texter ur boken

Som jag brukar, för att du ska få en uppfattning om författarrösten, delar jag några utvalda texter utan att avslöja några spoilers. Jag har tagit mig friheten att använda talstreck vid dialoger eftersom jag citerar texten.

Sidan 100

”Din studentfest var en lycklig dag i dina föräldrars trädgård och jag tänkte tillbaka till året innan och på mina föräldrars svek. Genom att dra upp axlarna och släppa ner dem igen försökte jag bli av med minnet. I stället såg jag mig om på människorna som samlats, med leenden och ljusa kläder. Från ditt öppna fönster strömmade musik från dina föräldrars present, en bergsprängare, där det spelades en cd-skiva som du hade fått av mig. Princes ljusa stämma och musikalitet slingrade sig mellan gästerna. Jag bar på en hemlighet. Jag hade lyckats få tag på biljetterna till konserten på Scandinavium senare i sommar och längtade efter att se din reaktion när gästerna hade gått.”

Sidan 200

”Stina hade sett fram emot att se och framför allt höra när Kirstens kör skulle uppträda. Men gårdagens avslöjande av Andreas om vems om hade kontaktat honom hade skakat henne i grunden. Delvis för att Andreas hade gått bakom hennes rygg, men kanske mest för vetskapen om att pappa fanns i Halmstad. Han ville träffa henne och det gjorde henne vettskrämd.”

Summering

3 pennorEn härlig, lättläst spänningsroman. Inte fullt lika fångande som de övriga i serien, tyckte jag. Tack till både författaren och Bokfabriken för upplevelsen!

Jag ger den en stark 3 (nästan 3+) av 5 pennor.

Vid pennan

Monica

 

 

 

Tagged with →  
Share →