Effektiva e-posttips inför julen

Jag förespråkar julkort till jul. Själv skickar jag alltid ett 50-tal. Så blir det även i år. Men många väljer att skriva julhälsningen i ett mail. E-post är snabbt och enkelt och kostar dessutom inte något. Till mina kunder brukar jag göra massutskick med önskan om en god jul. Sedan skänker jag pengarna för portot till någon hjälporganisation.

På tal om att skänka. Du kan vinna början på vår onlinekurs i e-post, se nedan. Var med och tävla!

Men de personliga hälsningarna blir fortfarande fysiska julkort. Däremot använder jag givetvis e-postens adressregister för att snabbt få fram listan på mottagare.

Jag använder givetvis mina kontakter, gör en sökning på ”julkort” och får då fram listan baserat på att jag skapat en lista med namn och adresser (en mall). Så här kan den se ut:

Julkort

Det är alltför enkelt att skicka e-post. Därför kan det bli en tsunami i boxen. Men för att verkligen vara effektiv måste du rensa den VARJE dag. E-post läser vi inte – vi GÖR den! Det innebär att du måste fatta beslut för varje e-post; vad är detta, när ska uppgiften vara klar osv.

När du skickar e-post, var noga med att ange i ämnesraden vad du vill att mottagaren ska göra. De ska kunna prioritera e-posten utan att behöva öppna den. Exempel på tydliga ämnesrader är:

  • Fråga: NÄR kan jag får underlaget för projekt X?
  • Önskar få analys för projekt X SENAST den 1 februari
  • Info: Läs igenom innan månadsmötet

Prioritera inte åt någon annan. Sätt inte på någon flagga eller påminnelse. Mottagaren är ansvarig för e-posten – INTE du. Låt mottagaren själv få prioritera.

Blanda aldrig flera saker i ett och samma mail. Skriv då hellre flera mail.

Läs e-posten ENDAST 1-3 gånger per dag såvida du inte arbetar i en supportgrupp eller liknande.

Läs inte heller någon e-post när du är på väg hem. Risken är stor att du tror att du måste hantera en uppgift och därmed jobba över.

Kommunikation är svårt. Lätta därför upp vad du säger med ord så att mottagaren förstår att du försöker vara roligt eller liknande. Ovänskap uppstår vid envägskommunikation och e-posten är dito.

Vill du veta mer och kanske vinna första delen i vår onlinekurs ”Nycklar till vardagen – Outlook”? Klicka på länken och svara på frågan. En vinnare dras till jul.

Lycka till med e-posten

Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

 

 

 

Tagged with →  
Share →