En bok blir till (tips fr Kim Kimselius)

Nedan är några värdefulla tips från Kim Kimselius som skrivit ett antal handböcker i konsten att skriva. Jag har valt att återkoppla till Kims tips genom att berätta om min kommande roman-serie. Tipsen från Kim ser du som rubriker nedan.

Blogga om dina böcker

Jo nog bloggar jag alltid. Dock inte alltid om ”mina böcker”, ha ha. Jag skriver mer än 2000 bloggar och inlägg i sociala medier per år. Många av dem handlar om recensioner av böcker, om skrivar- eller effektivitetstips (som är mina skötebarn). Nu börjar det bli dags att blogg om mina böcker.

Här kommer en liten kort uppdatering för dig som är intresserad.

  1. Henrietta - ingen ser 2Första romanen i serien handlar om Henrietta. Hon som inte vet om hon kommer att överleva och där, på sjukhuset, går tillbaka i tanken till barn och ungdom, en fruktansvärd tid ur ett maskrosbarns perspektiv. Det är en feelgood-roman kantad av dramatik.
  2. Andra romanen handlar också om Henrietta. Den är ren och skär feelgood.
  3. Tredje romanen handlar om Elvira, om hennes två ”Stig:ar” i livet. Även den en feelgood.

Skriv om hur boken kom till

LoveVarför har jag skrivit ovanstående romaner?

Syftet är att berätta om detta, som delvis bygger på sanna historier. Att få inspirera andra att våga, att satsa, att ge mod när vardagen är tuff och livet knyts till en snara då vi inte längre får luft.

Min första roman har jag skrivit minst fem gånger under årens lopp. Den har alltid funnits inom mig och velat komma ut. En historia om fysiskt och psykiskt förtryck men också om massor med kärlek, styrka och tankar.

Skriv om händelser runt boken

Henrietta är ett maskrosbarn som växer upp hos sin ängel till mormor och sin omtänksamme morfar (när han är nykter). Hur hon – varje vecka – tvingas besöka en släkting, en psykopat, som misshandlar henne både fysiskt och psykiskt. Styrkan i kärleken som hon möter, som ger henne modet att söka porten till friheten.

Dela ut delar av boken

Nedan kan du läsa inledningen på boken.


Skrubben – År 2009

Blicken irrade omkring i det lilla utrymmet. Till höger om henne hängde ett röd-orange-rutigt skynke från en list i taket. Sakta sträckte hon ut handen för att känna på det kraftfulla ulltyget. Om hon var levande borde hon få ett allergianfall eftersom hon normalt inte tålde ull i tyger. Inget hände. Kanske var hon död?

Läkaren med den lustiga klädseln hade dagen innan mumlat något som hon hade uppfattat som att de inte kunde rädda henne. Han såg ut som en sorgsen clown med prickig fluga innanför den vita läkarrocken. Runda mörka glasögon ramade in det i vanliga fall jovialiska ansiktet. Igår lyckades han hålla anletsdragen strama. När han öppnade munnen var det som att hon var barn på nytt, som när hon som liten tittade på gamla svart-vita filmer på TV. Ljudet av hans röst blev på något sätt filtrerat och alla orden trängde inte fram.

– Vi har provat allt. Medicinen biter inte på dig, Henrietta. Du reagerar inte som vi vill på droppet och din kropp saknar näring. Den aggressiva gallblåseinflammationen har nu spridit sig till bukspottskörteln. Vi vet faktiskt inte hur vi ska gå vidare. Det enda vi kan göra nu är att vänta och hoppas på ett mirakel.

Långt efter att ronden passerat, hade hon, vid de tillfällen då hon vaknat upp ur sin dvala, tänkt på hans ord, undrat om situationen verkligen var så illa. Skulle hon dö nu, var det så här det skulle sluta? Hon ville leva, inte dö. Det var nu hon skulle njuta tillsammans med sin älskade som i ungdomen hade hjälpt henne hitta porten till friheten.


Ut och föreläs

Kim skriver att vi ska föreläsa där vi känner att vi kan nå folk som kan få intresse för vår bok. Att vi ska dela ut visitkort och reklammaterial för att sprida insikten om vår bok.

Sälj inte!

Själv har jag rest land och rike runt för att föreläsa om effektivitet, under åren. Varje gång har jag haft med mig en resväska full med böcker. Framförallt boken ”FramgångsRIK & Lycklig” som har komplett facit för hur du verkligen kan göra, har väckt stor succé. Många har fått möjligheten att köpa den – på mina föreläsningar – till inköpspriset. En ynnest som jag bjudit åhöraren på.

Stäm träff med personer

Kim skriver stäm träff md personer som du mött på sociala medier. Boka tid med dem.

Det har jag gjort och på så sätt fått många nya vänner.

Lägg ut signeringstider

Lägg ut signeringstider i sociala medier och på bloggen, fortsätter Kim.

Separat sida?

Fundera över om du ska ha en separat sida för dina böcker, säger Kim. Jag har valt att INTE ha en separat sida, eftersom jag är produktiv när det gäller att skriva. Har fram till idag skrivit 60 facklitterära böcker (varav de flesta tyvärr inte längre finns eftersom de varit kopplade till IT som snabbt förändras). Jag har i stället valt att göra en Facebook-sida för allt mitt författande såväl som målande. Här hittar du den. På sidan talar jag inte bara om mina egna alster utan ger även tips för de som skriver och målar.

I fjol kom jag även ut med min första barnbok ”Pojkarna Bus och de 3 nycklarna”.

Dessutom har jag deltagit i många antologier, med mina noveller och även fått dem publicerade i tidningar.

Börja alltid med en ny bok

Kim avslutar med att det är viktigt att alltid påbörja en ny bok så snart du är klar med den förra. Böckerna säljer varandra.

Handbok för textproduktion - layout, design och formgivningSjälv har jag – just nu – således tre romaner på väg ut.

Jag ska påbörja en ny barnbok till sommaren. Och några fackböcker är också på väg att tryckas, varav några ges ut på nytt.

Den som finns först på väg är bibeln som alla som skriver behöver. Den som innehåller det mesta kring skrivregler men också kring bilder – ”Handbok för textproduktion  – Layout / Design / Formgivning. Några e-böcker finns också på gång.

I början av maj kommer även en ny antologi ut. Den heter ”Det som inte syns på ytan” och i den finns en av mina noveller med.

Skapa ett pressrum för artiklar på hemsidan

På min blogg finns lite information. Jag håller på att skapa en helt ny webbsida för mitt skrivande och målande.

Research-resor

Lägg ut bilder från dina research-resor, säger Kim. Prata om din bok utan att sälja – överallt. Länka vidare! Länka ut alla inlägg via ett socialt media och låt detta länka vidare till samtliga. Gärna från Instagram, där Kim länkar till twitter och därifrån till FB osv.

 

Ja det var många kloka ord som jag definitivt vill föra vidare. Tack Kim för din inspiration!
Vid pennan
Monica

Tagged with →  
Share →
1 comments
Kim M Kimselius
Kim M Kimselius

Oj, du är närmare 100 böcker än vad jag är. Härligt!

Tack för fina ord om min skrivbok. Ser fram emot blogginlägget.

Kram Kim <3

Visit Us On FacebookVisit Us On LinkedinVisit Us On YoutubeVisit Us On PinterestVisit Us On Google PlusCheck Our Feed