Ett oemotståndligt liv av Birgitta Bergin – recension

Ett oemotståndligt livFormat: Inbunden

Serie: Anna Holm (del 4)

Antal sidor: 318

Utgivningsdatum: 2021-04-15

Förlag Bokfabriken

ISBN: 9789178354184

Recensionsex: JA – Tusen tack Bokfabriken!

Typ av bok: Relationsroman

 

VAR utspelar sig romanen: I Stockholm och lite i NewYork samt Trosa

NÄR utspelar sig romanen: Nutid och dåtid (dvs ett antal år bakåt i tiden)

VILKEN är miljön: Flera olika men pubar, nattklubbar, hemmiljöer och på företag

Hur fångade inledningen mig: Som alltid med Birgittas böcker, fastnar jag direkt. Den inleds med en prolog som jag egentligen tycker är onödig.

Första kapitlet inleds med följande meningar:

”Jag är sen, jag är alltid sen, och med raska kliv går jag mot Stureplan. Den gröna gubben har redan förvandlats till röd, men jag småspringer den sista biten och hinner precis över gatan innan första bilen i kön börjar rulla. Ändå hör jag ett ilsket tut från någon stressad bilförare som anser sig ha rätten till gatan mer än jag – det är ju ändå röd gubbe.”

VILKEN är själva handlingen: Handlingen handlar framförallt om Anna, hennes man Filip, ungdomarna Amelia och Alex.

Intrigerna: Är täta och gör att det är svårt att lägga boken ifrån mig.

Miljöbeskrivningarna: Fina.

Dialogerna: Driver handlingen framåt, som sig bör. Se exempel nedan.

Karaktärerna: Trovärdiga.

Mest positivt

Birgittas fina skrivarröst som jag verkligen gillar. Alla intriger och de tydliga karaktärerna som jag direkt fattar tycke för.

Jag älskar korta kapitel vilket det är i boken och dessutom tydliga med rubrik utifrån personens perspektiv. Dessutom är den skriven i presens vilket gör att den kommer nära.

Andra recensioner över denna författare

Tidigare recensioner av Birgitta Bergins böcker:

Ett oemotståndligt begär

Toktanten 

Alla älskar Bianca

Älskade jävla jul

Samtliga tidigare recensioner har fått 4-5 pennor av 5 möjliga av mig.

Baksidestexten – tagen från nätet

”Anna tror inte sina ögon. Killen som kommer in på Riche är en kopia av hennes första kärlek Calle, som tragiskt dog innan de hann bygga ett liv tillsammans.

Det har tagit många år att finna kärleken på nytt, och Annas vardag med Filip och hennes två barn skakas om efter mötet i baren. Den unge mannen är som ett spöke från det förflutna och minnena av Calle hotar relationen med Filip. Anna kan inte släppa det: Vem är han? Har han en anknytning till Calle?

Samtidigt tyr sig en ung medarbetare, Amelia, till Anna. Amelia berättar om sin pojkvän och säger att ingen är så ensam som han. Hon kan inte lämna honom, trots att han ofta sviker henne och flyr in i en värld av droger och evigt festande. Han har ingen annan än Amelia. Vem vet vad som skulle ske om hon också överger honom.

Sanningen kommer ikapp Anna när hon kastas mellan kärlek och försoning, hemligheter och partydrogernas helvete.

 

Ett oemotståndligt liv är den fjärde, fristående romanen om Anna Holm.”

Några valda texter ur boken

Som jag numera brukar göra, följer här några valda textsnuttar ur boken. Jag har tagit mig friheten att skriva dialogerna med talstreck eftersom jag citerar ur boken. Det står att boken har 318 sidor men i själva verket är den på 319 sidor.

Sidan 100

”― Men … vad menar du? Vadå son? Vad har du fått det ifrån?
― Jag stötte ihop med honom. Här på Riche, förra fredagen.
― När vi var här? Men det sa du inget om. Så … det var därfördu ville gå hit igen?
― Ja, jag hoppas att han ska komma hit en gång till.
― Vem ska komma hit? Han som du tror är sonen? Jag fattar inte.”

Sidan 200

”Ljuset är dunkelt här och framför honom sprutar det vatten från en fånig staty som ser ut som en ängel. Det är Sivs löjliga fontän som hon lät flytta hit från huset i Trosa. Alex har alltid hatat den. Men här kan han vara ifred och just nu är det precis det han vill. För äntligen är han med Amelia. Hon har dragit upp benen och kurat ihop sig mot honom. Han har lagt ena armen om hennes axlar och i den andra handen har han en drink. Han är långt ifrån nykter, men känner ändå att han har hyfsad koll.”

Summering

5 pennorEn underbar relationsroman, svår att lägga ifrån sig. Jag rekommenderar den varmt. Karaktärerna är så kraftfulla att jag bara måste få veta hur det går. Det är en helt fristående roman även om den ingår i en serie om Anna Holm, huvudkaraktären. Känslorna rullar vid läsningen. Jag ger den 5 pennor av 5 möjliga. Full pott!

Vid pennan

Monica

 

Tagged with →  
Share →