Currently viewing the category: "Fackbok"

Nanowrimo och mina kommande fackböcker

Ja så var då november och mitt intensiva skrivande över. Jag vann med råge. Slutade på över 72.000 ord (men i själva verket skrev jag mer än 75.000 ord). Så nöjd!

Att kämpa och få uppskattning för det – är guld värt.

Som du kan se av nedanstående bild, blev det två fackböcker. Dels boken ”Skriva fackböcker”, dels boken som jag initialt döpte till Bröllopsboken men som nu har fått titeln ”Smekmånad livet ut”. Det är en bok för alla par-relationer. En bok som mina deltagare under de senaste 30 åren bett mig skriva. Den innehåller massor med övningar för paren som genom dessa kan utvecklas tillsammans och bättre lära sig förstå varandra. Det här är en bok som borde finnas i alla hem.

Boken ”Skriva fackböcker” fick du läsa lite om i fredags. Kanske vill du få en bok som hjälper dig från A till Ö att skriva fackböcker? Hör gärna av dig för mer information.

Böckerna ska nu ligga till sig lite och sedan redigerar jag dem. Min förhoppning är att de kommer ut i början på nästa år.

Här kan du se lite mer av min statistik från Nanowrimo:

Du ser hur jag jobbade, dag för dag. Men det var inte alltid det gick som på räls … Här ser du hur olika jag lyckades skriva. En bra statistik, tycker jag. Du ser även snittet per dag.

Nanowrimo 4

Och detta skrivande är inte nog …

Jag släpper inom kort barnboken ”Axel, Erik och sjöodjuret Fnurk”. Har nämligen vunnit en baksidestext-tävling hos BoD som ger ut den. Gissa om jag är glad. Men mer om detta i nästa blogginlägg.

Och givetvis fortsätter jag även att redigera romanen ”Elvira” (som ska döpas om till något annat). Även den återkommer jag om i nytt inlägg.

Jag önskar dig en riktigt GOD JUL!

Monica

 

 

 

Presentation av min nya fackbok – ”Skriva fackböcker”

Under flera år har många av mina deltagare bett mig skriva den här boken. Kanske är du en av dem?

Är du sugen på att skriva en fackbok. Då är kanske den här boken exakt vad du behöver för att komma i gång.

Skriva fackböcker

Skriva fackböcker är boken för dig som vill lära dig skriva facklitteratur från början till slut och få en tydlig checklista och inspiration över hur du ska skapa boken.

Det ska vara kul och lätt att skriva en fackbok.

Eller vad tycker du?

Med hjälp av min nya fackbok, min 70e bok faktiskt, kommer du att veta med hjälp av steg-för-steg hur du kan skapa din fackbok.

Jag önskar dig stort lycka till och glöm inte följa mig i mitt arbete med boken.

Lycka till!

Monica

Min kommande fackbok om att skriva fackböcker

Nu är den på G. Boken om att skriva fackböcker. Efter att ha skrivit 68 fackböcker valde jag att skriva två till varav den ena – Skriva fackbok – handlar om att skriva fackböcker och den andra – Bröllopsboken (förbättra dina relationer) – handlar om att öka kommunikationen och förstå andra bättre samt utvecklas själv.

Jag beslutade mig för att skriva båda samtidigt. Varför? Jo då kan jag använda tekniken som jag använder när jag skriver Bröllopsboken för att exemplifiera hur du ska skriva fackbok.

Här kan du se början av min fackbok om att skriva fackböcker:

Skriva fackböcker

Kanske är du sugen på att veta mer? Hänga med mig på bloggen och i sociala medier ett tag framöver så ska du få lite tips.

Välkommen!

Monica

 

 

Vad skulle hända om …?

Just den frasen använder jag mig ofta av när jag skriver.

Vad skulle hända om

Som du vet, skriver jag både fackböcker (håller på med min 70e fackbok nu), romaner (har gett ut den första och har skrivit totalt sex romaner), barnböcker (har gett ut den första och den andra är på väg ut) och noveller (har deltagit i ca 30 antologier genom åren).

Det har blivit en del sedan 80-talet.

Mina två nya fackböcker handlar dels om att skriva fackböcker, dels om att skapa bättre relationer (främst för dig i parrelation). Den sista blir ett slags bröllopsbok som du även kan ge bort till alla bröllopspar. Detta har mina deltagare under åren poängterat: ALLA borde gå någon av dina kurser för att lära sig utvecklas och förbättra kommunikationen. Jag har tagit fasta på det viktiga tipset, tack.

Romaner, noveller och barnböcker har alltid:

  1. Början – något händer (vad, vem, när?)
  2. Mitten – händelsen fortsätter/förändras, tid går, fördjupning. (hur?)
  3. Slut – nu har något förändrats (hur, varför?)

Och du kan använda delar av detta även när du skriver fackböcker men då behöver du ställa dig frågan:
― Vad skulle hända om …?

Början

Början på en roman, novell etc är superviktig. Du ska börja när det är som mest spännande. Sätt eländet på kartan! Fånga läsaren!

Samma sak gäller givetvis även för en fackbok. Ska du fånga läsaren behöver du illustrera hur hemskt det skulle kunna vara. Ett klassiskt uttryck som du säkert har hört någon säga är:

― Min man/fru förstår mig inte!

DET kan bli början till en Relationsbok.

Jag får ofta höra:

― Hur börjar jag?

Detta gäller både för fackböcker och romaner/noveller.

Således är det viktigt att knyta an till detta när du börjar.

Mitten

Mitten av en fackbok bör innehålla massor med exempel, övningar och gärna facit så att läsaren får ta del av HUR de ska komma vidare.

I mina fackböcker berättar jag detaljerat HUR de ska göra. Följer de mina anvisningar kommer de att lyckas. Samma sak med dessa båda böcker som är på gång.

Slutet

I en roman ska huvudkaraktären ha utvecklats både på sin fysiska resa och mentalt.

I en fackbok gäller det att summera så att läsaren får en silad version av vad jag gått igenom i boken. Detta är viktigt. Många glömmer bort att göra så.

Givetvis ska du alltid när du skriver fackböcker (eller föreläser) börja med att tala om VAD du ska berätta, sen berättar du och slutligen knyter du ihop genom att tala om VAD du har gått igenom med läsaren.

Kom ihåg att nyfikenheten är kunskapens fader och repetitionen dess moder.

Vill du hänga med mig och höra hur det går för mig och mitt skrivande? Kanske vara behjälplig när jag behöver ställa frågor? Följ mig både på bloggen och i sociala medier (främst Facebook och Instagram).

Vi ses!

Monica