Lucka 18 – Fängsla dina läsare av Catrine Tollström

Bokrecension.

Fängsla dina läsare av Catrine TollströmDenna bok är verkligen värd att finnas med i en julkalender och borde även stå på varje skrivande persons önskelista.

Fantastiska kapitel för den som har skrivit lite och kanske gått en del skrivarkurser. Åh vilken bok! Har du någon författare som du vill ge en julklapp, rekommenderar jag att du köper den här boken omedelbart. Den har så mycket matnyttigt. Innehåller en del saker som vi, som skriver, redan kan men behöver bli påminda om igen, och andra tips som vi aldrig kan få nog av.

Catrine har många matnyttiga kapitel, exempelvis om att skapa romanfigurer som berör, att beröra genom gestaltning såväl som på djupet, och genom spänning, checklistor och framgångsfaktorer. Här finns många lästips och igenkänningsfaktorer.

Redan inledningsvis går Catrine igenom vikten av att lära känna karaktärerna, kanske genom personlighetstester. Precis vad jag varmt förespråkar. Det är därför jag har skapat en ny onlinekurs för dig som är författare och som vill lära dig mer om vilka tester det finns och hur du kan använda specifika frågor för att fördjupa. Detta är mitt gebit sedan över 30 år och jag utbildar massor i personlig utveckling och att göra personlighetstester. (Läs mer om detta i lucka 12 i kalendern.)

Klicka här för att få smakprov ur Catrins bok.

Catrine tar upp allt det som jag tittar på när jag läser en skönlitterär bok och ska recensera den. Hon tipsar om bra böcker att läsa för att förstå. En metod som hon skriver om, som ingen tidigare gjort, är att vi kan använda Method Acting när vi skriver, dvs den metod som skådespelare använder. Själv har jag stått på scen i sammanlagt 16 år som amatör. 8 år som revyartist och 8 år som musikalartist. Jag har hela tiden använt denna metod när jag skriver. Nu fick jag bekräftelse på att det är suveränt.

För dig som är mindre van att skriva, är här gudomliga guldkorn om hur du bör tänka och göra för att inte distansera läsaren. Vanligt hos nylanserade författare är uppkomsten av alla ”han/hon” som inleder alltför många meningar. Jag vet hur lätt det är att skriva så, eftersom jag själv började skriva fler skönlitterära böcker och noveller för några år sedan. Facklitteratur kan jag utan och innan. Att skriva gripande, att gestalta, göra karaktärerna levande, måla med ord, är inte helt lätt. Trots att jag konstant gått skrivar-kurser, dagligen, i snart tre år, inser jag hur mycket jag har kvar att lära.

Det är mycket att tänka på. Som exempel nämner Catrine följande punkter:

 • Syftet med scenen (vad ska den förmedla)?
 • Vad behöver hända i scenen för att uppfylla syftet?
 • Miljö, plats för händelsen
 • Konflikter
 • Vems perspektiv skildras?
 • Undertexter. Vilar saker under ytan?
 • Stämning?
 • Planteringar för kommande scener?
 • Karaktärsutveckling?
 • Hur kan du engagera läsaren? – Lägga in oväntade händelser?
 • Hur långt in i scenen kan kapitlet inledas? Inled långt in, om det går. Gärna att det bränner till direkt.
 • Var ska scenen avslutas för att väcka mest nyfikenhet? Stoppa i tid! Avsluta med cliffhangers ex någon kommer in i rummet ….
 • Lös upp alla planteringar innan boken är slut!

Ovan för att ta några suveräna tips som Catrine bjuder oss läsare.

Tack Catrine för att jag fick möjligheten att läsa denna upplyftande bok och dessutom recensera den. Vilken upplevelse!

Du som läser det här ska veta att jag har läst oerhört många skrivar-böcker de senaste åren. En del påminner om varandra, andra är unika. Många är väldigt bra, några är som ett glas vatten; bra att ta till när man är törstig. Väldigt många handböcker liknar varandra.

Catrines bok är unik i sin vinkel att lägga tonen på att fängsla läsaren. Ingen annan bok som jag har läst, har den inriktningen.

Jag ger boken 5 av 5 möjliga pennor.
Toppvärde!

Skrivarhälsningar
Monica

Share →