Fasanjägarna av Jussi Adler-Olsen

Fasanjägarna av Jussi AdlerDen blev utnämnd till årets bästa skandinaviska kriminalroman år 2010. Jag hittade den på bokrean i år. Vilket kap! Fångades från första sekunden. Boken gick inte att släppa. Sträckläste.

Dagens Nyheter hade skrivit ”Bland det absolut bästa som skrivs idag” och jag är böjd att hålla med. Wow, vilken härlig författare. Gillar språket som översatts till svenska.

Så här står det på nätbokhandeln:

Carl Mørck på Avelning Q, polisens cold case-avdelning, får en ny mapp på sitt bord: år 1987 hittas ett syskonpar brutalt mördade i en sommarstuga. Polisens utredning pekar på att mördaren finns bland en grupp unga internatskolelever, som kommer från några av de rikaste familjerna i Danmark. Men bevisen är inte starka nog och utredningen läggs på is. Flera år senare erkänner en av de misstänkta att han låg bakom morden. Därmed anses brottet vara uppklarat. Men när Carl börjar gräva i materialet upptäcker han att något är galet. Tillsammans med sin assistent Assad börjar Carl utreda kopplingen mellan den hemlösa Kimmie och tre av landets mäktigaste män. De letar desperat efter Kimmie eftersom hon har information som kan krossa dem. Kommer de att hitta henne? Och vill de verkligen det?

Och precis så som jag vill ha det, överraskar slutet. Det mesta i boken går att räkna ut i förväg men det gör den inte mindre spännande.

Rekommenderas varmt. Själv blev jag så biten att jag letade upp ytterligare en bok av samma författare. Har nu satt tänderna (?) eller rättare sagt – ögonen – i den. Så på sikt kommer det fler recensioner för denne författares böcker.

Vid pennan
Monica

 

Tagged with →  
Share →
Visit Us On FacebookCheck Our FeedVisit Us On LinkedinVisit Us On YoutubeVisit Us On Pinterest