Currently viewing the category: "Film"

Fantastisk Roy Orbinson-show i Malmö

Idag skriver jag om den fantastiska showen som handlade om Roy Orbinsons liv. Det blir således ingen bokrecension.

Jag var på Nöjesteatern igår och såg showen.

Vilka sångare och musiker! Helt fantastiskt. Hela salongen gungade. Jag hade faktiskt träningsvärk i kroppen i morse, så mycket applåderade och rörde jag mig i stolen – och även stående.

De poängterade när vi kom att det inte var tillåtet att banda/filma eller fotografera. Men eftersom det var sista showen i Sverige, tillät Barry Steele (som är den som sjunger exakt som Roy) att vi fick. Så den här videon tog jag i slutet.

Barry Steele

Dessutom kan du gå in på den här sidan och titta på många härliga inspelningar med Barry Steele.

Jag säger bara WOW!

https://www.bing.com/videos/search?q=barry+steele&qpvt=barry+steele&FORM=VDRE

Trevlig vecka!

Monica

Konstfotografering – hur får du bättre bilder?

För ett antal år sedan gick jag utbildning i ’Konstfotografering’. Det har jag haft stor nytta av. Jag älskar att fotografera även om jag kanske inte varierar mig så mycket.

Ett riktigt bra tips, som jag vill dela med dig, är just variation i bildkompositionen.

Tänk dig att du har följande inställningsmöjligheter. De kan betraktas som ett slags ’bingo-bricka’ som några fotografer säger.

Bingo-bricka

Tänk dig att du tar nio olika bilder, dvs en nära objektet men högt. Kanske blir det en ansiktsbild.

Nästa foto tar du i mitten, långt bort. Då blir det kanske en massa miljö runt omkring.

På så sätt kan du laborera med olika bakgrundsbilder och få samma motiv i olika placeringar. Det blir spännande och inte stelt.

Du tar kanske en bild som är låg och nära.

Oavsett hur du väljer, får du olika motiv och häftiga bilder. Se mina exempel nedan.

Bild-motiv

Tips är att våga zooma in, rensa bort i bakgrunden, experimentera.

Även ljuset kan du nyttja på olika sätt. Ett fönster kan skapa spännande ljus på motivet eller – om du väljer att fotografera i motljus – kan det bli helt annorlunda.

Lycka till med fotograferingen!

Monica

Filmen Matilda på Netflix – recension

Matilda

Matilda är en superintelligent flicka som är olyckligt missförstådd av sina föräldrar, sin bror och skolans elake rektor. Men tack vare sin bästa vän och en lärare, upptäcker Matilda inte bara att hon har magiska krafter – utan att hon inte behöver bli arg för att kunna ge igen.

Den här filmen är så fin. Verkligen feelgood. Många skratt.

Jag har även sett den som musikal på Malmö Opera för något år sedan. DET var en otrolig upplevelse med saker som kom flygande över huvudet på oss. Folk stod upp och applåderade i slutet och verkligen dansade med – stående.

4 pennorÄven filmen fick mig att må bra. Så underbar. Missa den inte!

Jag ger den 4 av 5 pennor.

Här kan du se några härliga snuttar via trailers:

Vid pennan

Monica

Filmen Julie & Julia – recension

Som du vet har jag börjat blogga om en film eller serie i veckan. För dig som skriver, rekommenderar ja varmt att försöka titta på dessa filmer. De hjälper till med gestaltningen och kan vara lärorika. Precis som det är att läsa böcker.

Julie o JuliaDenna ljuvliga och roliga film från 2009 med Meryl Streep (som Julia), Amy Adams (som Julie), Stanley Tucci (som Paul) och Chris Messina (som Eric), fångade mig direkt.

Den handlar om Julie som vid 30-årskrisen bestämmer sig för att börja blogga utifrån en kokbok ”Det goda franska köket”, skriven av Julia. Julie ska under ett år tillaga samtliga rätter i boken som innehåller 524 matrecept. Genom att blogga om upplevelserna, missödena och frustrationen, ökar intresset för henne.

Filmen bygger på två sanna historier. Det gör den om möjligt än mer attraktiv att se.

Här får du den officiella trailern. Titta och njut!

Meryl Streep är fantastisk i rollen som Julia. Titta här! Kanske du får ett gott skratt, precis som jag?

4 pennorJag ger den här filmen 4 av 5 pennor. Underbar! Missa den inte om du gillar feelgood-filmer.

Monica

 

Filmen ”The young Victoria”

The young VictoriaVarje vecka tänkte jag tipsa dig om en film eller tv-serie som imponerat på mig. Den här veckan vill jag slå ett slag för den fantastiska filmen om unga prinsessan och sedermera drottning Victoria. Åh vilken förtjusande film med Emily Blunt och Rupert Friend i huvudrollerna.

The young Victoria skådespelarnaDeras fantastiska kärlekshistoria tog mig med storm. I vissa scener förmodligen eftersom Rubert Friend gestaltade prins Albert på ett sätt som stundtals påminde mig om min egen make i vår ungdom.

De fick nio barn tillsammans. Bemärkningsvärt, speciellt med tanke på att de också delade på arbetet att regera England. Drottning Victoria blev, som bekant, den regent som levt längst. Tyvärr dog prins Albert ung. Han fick tyfus och dog vid 42 års ålder. Resten av livet valde drottning Victoria att tillägna honom varje dag genom att varje morgon lägga fram hans kläder. Detta gjorde hon tills den dag hon själv dog vid 81 års ålder.

Här kan du se trailern till filmen:

Här har du ytterligare ett ljuvligt klipp:

5 pennorDet var en mycket berörande film som får högsta betyg av mig. Fem pennor ger jag den och rekommenderar den varmt till dig som gillar filmer, byggda på mer eller mindre sanna historiska berättelser.

Monica

Eurovision – en film som lockar till skratt

EurovisionFilmrecension

Storyn är ganska töntig men det finns en hel del skratt. Musiken och sångerna är fantastiska. Jag skulle kunna se om den enbart för musikens skull.

Huvudrollsinnehavarna, Lars och Sigrit, ska representera Island i den stora Eurovision Song Contest. Kommer deras dröm att uppnås?

Här kan du kika och lyssna på en sekvens i filmen.

Jag får gåshud när jag lyssnar på den. Sångerskan bakom prestationen är ingen mindre än Molly Sandén.

Will Ferell spelar Lars Erickssong och Rachel McAdams (som hade huvudrollen som den unga kvinnan i filmen Dagboken – en av mina absoluta favoriter) spelar Sigrit Ericksdottir. Dan Stevens spelar den vackre ryske sångaren Alexander Lemtov. Rösterna är fantastiska. Mikael Persbrant har en ledande roll, Pierce Brosnan spelar Lars fader, och vi får även se vår egen eurovision-tävlande John Lundvik i filmen.

Här ser du filmtrailern. Missa inte filmen.

4 pennorJag ger den 4 av 5 pennor framförallt för de fantastiska musik- och sångnumren.

Vid pennan

Monica

 

 

TV- serien Unorthodox på Netflix

Filmrecension

Här kommer veckans filmserie-rekommendation. Den här filmen kan även laddas ner.

Unorthodox

Bilden är lånad från Instagram

En chassidisk judinna i Brooklyn flyr från ett arrangerat äktenskap. Hon hamnar i Berlin. Där tas hon om hand av en grupp musiker. Men det är inte lätt att klippa av religiösa band. Snart kommer hennes förflutna ikapp henne.

Medverkande: Shira Haas,Amit Rahav,Jeff Wilbusch

Serien baserar sig på en sann historia om Esther Shapiro, en ung kvinna som lämnar mannen. Båda är unga och naiva och får äktenskapliga råd av övriga ortodoxa släktingar – även i intima sammanhang.

Hon växer upp hos sina djupt religiösa farföräldrar. Modern har lämnat den nersupne fadern och blev därmed också tvingad att lämna sitt barn. En sorglig historia som är enormt bra, tycker jag.

Vill du kika på trailern, ser du den här:

4 pennorJag ger den här gripande serien fyra pennor.

Monica

TV-serien High Seas / Öppet Hav på Netflix

Film- och TV-serie-recension

High Seas - Öppet Hav

Bilden ovan är lånad från filmpresentationen

Nu börjar jag även tipsa om filmer och TV-recensioner. Många av oss som skriver, använder film och TV-serier för att förbättra vårt eget skrivande. Jag är inget undantag.

Den här serien fick jag tips om. Lite trög initialt i första avsnittet men sen gick det inte att sluta följa den. Oj, oj, oj, så många cliffhangers. Precis som det ska vara. Varje scen/avsnitt avslutades med en dundrande cliffhanger.

Spanjorerna är duktiga på att skapa serier. En av mina absoluta favoriter är Grand Hotel som jag gärna hade tittat på igen.

Öppet Hav handlar om två systrar. De upptäcker efterhand mycket obehagliga familjehemligheter. Allt sker ombord på en lyxkryssare på väg från Spanien till Brasilien på 1940-talet. Jag matades av mystiska dödsfall och härliga karaktärer som jag skarpt kom att gilla. Skådespelarna är duktiga att gestalta de unika personerna.

Medverkande: Ivana Baquero, Jon Kortajarena, Alejandra Onieva

Vill du se en trailer, bjuder jag på den här nedan.

4 pennorDen här serien får du inte missa om du gillar feelgood och spänning. Den blir lite av ett behov. Jag ger den 4 pennor och rekommenderar den varmt till alla författare som vill träna på cliffhangers.

Ha en ljuvlig TV-stund

Monica

Filmen Carrie Pilby

Idag tänkte jag blogga om en underbar feelgood-film i stället för en bok.

Carrie är ett tillbakadraget geni på 19 år som smider storslagna planer på att bryta isoleringen och hitta en kompis. Hon vill skaffa ett jobb och kanske till och med gå på dejt med någon.

Den här filmen är underbar med många speciella överraskningar. Se den!

Jag lägger till två olika trailers här, så att du kan kika lite i förväg. Tyvärr är de inte översatta och texten i filmen är bara den värd en extra stjärna.

Den här tjejen är charmfull och överraskande. En film att bli glad över.

Njut av en annorlunda film som stannar kvar i minnet.

Monica

Att skriva med humor

Skratta

Det är inte lätt att skriva med humor, speciellt som vi har olika typ av humor. Det som några skrattar åt, är inte roligt för andra.

Men det finns några knep som du kan använda.

Charles Dickens och Mark Twain anses som några av de stora mästarna vad gäller att skriva med humor. Själv älskar jag P G Woodhouses böcker som är fulla med underfundigheter. Å andra sidan älskar jag engelsk humor.

Humor, precis som spänning, måste driva berättelsen framåt. Läsaren lär sig mer om karaktärerna när vi tar in humor och tokigheter i vår story.

Läs någon bok av ovanstående författare och fundera över var du skrattade. Analysera och se hur författaren får till humorn.

Ska du vara rolig måste du undvika vissa saker, exempelvis:

 • Förlöjligande, hånfullhet och förolämpningar
 • Ordvitsar. Göteborgare gillar ibland dessa men för oss andra är de tröttsamma. Samma sak gäller Norge-vitsar.

Här får du några användbara tips:

 1. Ironi , sarkasm och självdistans. Detta ser vi ofta i historier med någon boll som landar på fel ställen, dvs i ett fönster eller liknande. Jag brukar använda självdistans och ironisera över mig själv. Exempelvis när jag tidigare kom in i en klädesaffär – och bar på lite övervikt – då kunde jag säga:

  – Har ni kläder för valar?

 2. Missförstånd
 3. Pinsamheter. I en av mina romaner har jag skrivit en ganska humoristisk historia om när byxorna sprack på bussen. Det kan fungera.
 4. Absurditeter
 5. Allvarlig klumpighet. Fungerar framförallt på film. Ett exempel är Bridget Jones dagbok. Se gärna klippet här:
 6. Förveckling. Används ofta i revyer. Här ser du ett klipp från Falkenbergs-revyn 2018 – Resklart:
 7. Ge din karaktär färre färdigheter. Då blir det roligt när hen ska göra något och inte riktigt kan eller fattar.
 8. Iaktta stand-up-komikerna och hur de får oss att skratta. Här är en gammal stand up från 2014 med den obetalbare Johan Glans:

Efter att ha stått på scen och spelat revy i åtta år, har jag lärt en del om humor. Men allt är, som sagt, inte roligt. Kanske tycker du den här noveller är rolig – kanske inte. Den heter en underhållande resa och den bjuder jag er alla på idag. Klicka här för att komma till den.

Dessutom tänkte jag att du som bjuder mig på den roligaste historien vinner några avsnitt i min nya onlinekurs Börja skriva framgångsRIKT. Lycka till! Du tävlar här!

Lycka till med humor-skrivandet

Monica