Flickan på perrongen av Gill Thompson – recension

Flickan på perrongenFormat: Inbunden

Antal sidor: 416

Utgivningsdatum: 2022-01-31

Förlag: Historiska media

ISBN: 9789177895510

Recensionsex: Ja

 

Tusen tack Historiska media för recensionsexemplaret!

 

Typ av bok: Feelgood / Relationsroman

Hur fångade inledningen mig: Åh vilken fantastisk bok.  Den börjar med en prolog som avser Prag 1930. Här kan du läsa inledningen.

Eva hade redan skjutit tillbaka pianopallen och skulle just stoppa ner noterna i väskan när professor Novotny lyfte på handen för att hejda henne.
― Ett ögonblick, kära du. Han höjde ett smalt finger att understryka siffran. ― Jag har ett stycke som jag skulle vilja att du tar med dig hem.
Medan professorn rotade igenom den vajande pappershögen kastade Eva en blick på klockan på väggen. Halv fem. Hon hoppades att det här inte skulle ta lång tid. Det hade under lektionens gång blivit mörkare i konservatoriets övningsrum, skuggorna sträckte sig över golvet.

VILKEN är själva handlingen: Romanen handlar om andra världskriget och en familj i Tjeckien samt en i England.

Intrigerna: Dramatiska, andlösa.

Miljöbeskrivningarna: Otroliga miljöbeskrivningar.

Dialogerna: Driver handlingen framåt.

 

Baksidestexten – tagen från nätet

Året är 1939 och nazisterna har ockuperat stora delar av Tjeckoslovakien. För att rädda livet på sin dotter Miriam ställs den unga mamman Eva inför ett omöjligt val. Det enda sättet att föra Miriam i säkerhet är att skicka iväg henne från Prag, även om det betyder att hon aldrig kommer att få se sin dotter igen. I London kämpar frivilligarbetaren Pamela med att hitta nya hem till de judiska barn som anländer. När vänskap uppstår mellan Pamela och en av de räddade flickorna bestämmer hon sig för att själv ta hand om henne. Men när Pamelas egen son tar värvning inser hon hur lätt även hennes värld kan rasa samman.

Flickan på perrongen är en hjärtskärande bladvändare om livsöden, flykt och mörka hemligheter.”

Mest positivt

En fångande historia, hopplös att lägga ifrån sig. Gripande människoöden. Baserad på troliga historier som verkligen utspelade sig. Gastkramande. Lycka-förtvivlan, glädje-sorg, varvas.
En eloge till översättaren Annika Sundberg som gjort ett fantastiskt arbete med boken.

Minst positivt

Önskar att dialogerna hade kommit på egna rader utan inskjuten text.

Några valda texter ur boken

Som jag brukar, för att du ska få en uppfattning om författarrösten, delar jag några utvalda texter utan att avslöja något viktigt. Jag har tagit mig friheten att använda talstreck vid dialoger eftersom jag citerar texten.

Sidan 100

”Eva gav honom en kopp med varmt kaffe. Hans log sina vita fingrar runt den.
― Tack, liebling. Jag röde vid mezuzan några gånger när jag gick in.
Eva svalde. ― Kommer vi att klara oss?
Josef ställde ner koppen. ― Det tror jag. Doktor Svoboda och jag har arbetat med de nya antiserumen i flera månader. Vi står på gränsen till ett genombrott. Nazisterna stöttar vårt arbete. De kommer att skydda oss.
― Men tänk på hur judarna behandlas i Tyskland. De fruktar för sina liv. Borde vi inte flytta härifrån? Ta med oss mina föräldrar? Eva såg plötsligt framför sig hur hennes mor tog på si alla kläderna igen och hur Abba skaffade ännu fler väskor.
Josef drack lite mer kaffe.  ― Jag kan inte lämna mitt arbete å institutet. Jag tycker att vi rider ut stormen och ser vad som händer. Det uppstår alltid panik i sådana här situationer Det kommer säkert att lugna sig.”

Sidan 250

”Det ryckte i Kates mun. ― Jag har tre bröder i RAF, sa hon. ― Jag hade ingen lust att sitta hemma och sy medan de hade kul.
― Kul? Pamela vände på huvudet och stirrade på henne.
― Förlåt. Det var tanklöst av mig. Ni måste vara förfärligt orolig för en sons skull.
Pamela grep tag om handtagen på den bruna handväskan som låg i hennes knä. ― Det är ingen fara. Jag tror faktiskt att Will hade kul. Hon svalde. ― Han var alltid så full av liv när han kom hem på permission.
Kate nickade. ― Så är det. Jag har arbetat med radarkontroll, provskjutit luftvärnskanoner, till och med manövrerat spärrballonger. Vi ligger förstås inte i frontlinjen, men vårt arbete är livsviktigt. Hon gjorde en paus när hon körde om en gammal man på cykel. ― Jag är dödstrött för det mesta, men livet är mer spännande än någonsin.
Pamela log. Så hade Will också tyckt. Hon knäppte upp handväskan, tog upp ett paket med mintkarameller och höll fram dem till Kate.”

Summering

5 pennorEn fantastisk roman. Definitivt en av de bästa i år. Jag ger den full pott, dvs 5 av 5 pennor.

Vid pennan

Monica

Tagged with →  
Share →