Flickorna av Emma Cline

Bokrecension

Flickorna av Emma ClineDen här boken blev jag rekommenderad att läsa. Kanske var mina förväntningar för höga. Den föll mig inte helt ”på läppen” så att säga. Visserligen handlar den om flower-power-tiden och romantiserar knarket och lössläppheten som var vanligt då, men det blev helt enkelt för mycket för mig som själv deltog i ett betydligt mer jordnära sextio- och sjuttiotal.

Emma Clines gestaltning och miljöskildring är mycket subtil och jag gillar hennes beskrivningar samtidigt som de blir lite ytliga, precis som de karaktärer hon skildrar. Jag förstår att hon vill att jag som läsare ska förstå innebörden av ”hjärntvätt” men har svårt att köpa berättelsen, trots att den baserar sig på en sann historia. Det är för mig aldrig lätt att sätta mig in i en slags sagovärld som bygger på brutalitet. Jag mår mest illa av detta. Boken var därför svårsmält och blev stundtals lite långrandig i sitt förskönande perspektiv.

Hennes sätt att skriva är visserligen stundtals poesi-aktigt och blir ibland lite för akademiskt, anser jag.

3 pennorBoken får 3 pennor av mig och jag rekommenderar den till dig som är intresserad av sekter och/eller Charles Manson.

Så här står det på nätbokhandeln:

»Det var skratten som fick mig att titta upp, och flickorna som fick mig att fortsätta titta.«
Så börjar Evie Boyds berättelse om den sommar i Kalifornien 1969 som förändrade allt.
I början av sommaren är hon fjorton år, uttråkad och otålig. Snart måste väl allting börja? Pappan har lämnat hennes mor för en yngre kvinna och en tyst förtvivlan präglar hemmet.

Det är i parken som Evie får syn på flickorna, en grupp med långa trassliga hår och smutsiga klänningar. De rotar i soporna efter mat och har något vilt över sig, men verkar samtidigt fria. När Evie några dagar senare möter en av dem, Suzanne, får hon följa med till en ranch där den karismatiske Russell lever med sin »storfamilj«, unga kvinnor som verkar göra vad som helst för honom. Evie dras in i Russells trollkrets. Först när hon är för långt in för att kunna backa förstår hon att det som håller på att hända är någonting fruktansvärt, något som kommer att sluta med död.

Den 27-åriga Emma Clines romandebut är en av de senaste årens stora litterära händelser. 35 länder köpte på kort tid rättig heterna. Romanen bygger löst på historien om Charles Manson och de mord som han fick sina kvinnliga följare att begå i slutet av 60-talet.

Vid pennan
Monica

 

Tagged with →  
Share →
Visit Us On FacebookVisit Us On LinkedinVisit Us On YoutubeVisit Us On PinterestVisit Us On Google PlusCheck Our Feed