Fokusera på ditt projekt/ditt skrivande

Det finns massor med distraktion. Bloggar, poddar, sociala medier, e-post osv. Listan kan bli hur lång som helst. Och tiden försvinner i ett nafs.

Själv lägger jag ca en timme varje morgon på e-post och sociala medier. Men det gör jag medvetet och enligt planering.

Här är några tips för att du ska kunna hålla dig mer fokuserad när du arbetar/skriver.

Fokusera

 1. Bli en planerare
  Ange tidsblock för olika uppgifter och håll dem åtskilda. Själv använder jag olika färger beroende på fokuseringsgrad. Här kan du se min kalender för veckan:
  Kalender

Om du exempelvis skriver mellan klockan 8 och 10 varje morgon och sedan behöver en timme för att förbereda ett möte, schemalägg förberedelsetiden.

Framför allt: Tulla inte på skrivtiden! Den är synnerligen viktig.

 1. Stäng ner sociala medier och telefonen
  Stäng av telefonen under ditt skrivande. Ta bort alla störande pling för e-post etc. Då riskerar du inte att tappa bort dig. Du ska veta att ställtiderna för att gå från ett arbetsmoment till ett annat är mycket höga.

 

 1. Konsultera din kalender
  Och glöm inte säga NEJ. Att säga JA innebär alltid att du säger NEJ till något annat.
  Om du är noga med att skriva in ALLT i kalendern, kan du se vad du måste säga NEJ till när du säger JA till något annat.

 

 1. Bilda en ansvarsgrupp
  Tillåt dig ha en grupp omkring dig som dels kan vara ärliga mot dig, dels stötta dig när du behöver detta. Det behöver nödvändigtvis inte vara familjemedlemmar eller goda vänner. Du kan kanske etablera en grupp med andra författare.

  Berätta för dem om dina deadlines. Dela varandras kalendrar och sporra varandra i projekten och skrivandet. Välj människor som bryr sig tillräckligt för att berätta sanningen för dig.

 

 1. Vakta din skrivtid!
  Du har planerat ditt skrivar-schema; skydda detta.

Lycka till!

Monica Ivesköld

 

Tagged with →  
Share →