Fördelarna med balans i livet

Att ha balans har stora fördelar. Det reducerar stressen och förser dig med belöningar såsom tillfredsställelse och lugn i sinnet. I en stor utredning på Boston College kring studier om familj kontra arbete har de funnit att de som balanserar upp arbete och fritid samt umgänge med familj och vänner upplever större succé på jobbet, är mindre stressade och har en tydligare planering som styr både fritid och arbetstid.

Balansen är ingen universal metod men hjälper dig få ett gott liv och må bättre.

Det är viktigt att skapa mål för allt omkring dig. Du behöver ha mål för resultat på jobb såväl som privat. Och för egen del rekommenderar jag att du skapar mål för dina hobbies och intressen, din träning, ditt umgänge med familj och vänner (bättre relationer), din livsstil, din matkultur och mycket annat.

En balanserad tillvaro främjar företagen eftersom deras anställda blir mer motiverade och skapar bättre resultat.

Själv har jag de senaste dagarna gjort avslut för 2018. Här är några frågor som du kan fundera över.

 • VAD gjorde att du mådde bra 2018?
 • VAD vill du ha mer av under 2019?
 • VAD ska du släppa för att må gott under 2019?

Ta fram papper och penna och ta dig en stund för reflektion. Skriv ner VILKA mål du uppnådde och VILKET resultat det skapade hos dig och andra. Själv har jag ett kollegieblock i en av mina lådor. I blocket skriver jag in mina önskningar så snart jag känner av sådan. Sedan vid årsskiftet tar jag fram blocket och tittar efter vilka önskningar som gått i uppfyllelse och vilka som kanske inte längre är aktuella.

Mål för 2019

Vilken balans vill du uppnå för 2019? Själv har jag lagt flera timmar på detta. Både reflekterat bakåt och konstaterat hur resultatet för 2018 blev och tittat framåt och funderat över hur jag vill ha mitt 2019.

Exempelvis har jag kommit fram till – vad gäller att lära mer om näringslära – att jag ska lägga en timme varje tisdag på följande:

 • Undersökning/research kring produkter som stärker mig
 • Läsa igenom bloggsidorna och Facebook-grupper kring må bra
 • Kontakta de som likväl som jag använder näringsprodukter
 • Göra webinar där jag presenterar vad jag gör och hur vissa produkter hjälper mig i vardagen
 • Koppla må bra-målen med övriga mål

Vilka mål har jag utöver må bra? Vilka mål har du? Här kan du se några av mina kommande arbets- och privata mål:

 • Jag har tänkt ge ut två nya romaner
 • En novellsamling kring Lycka ska ges ut
 • Fysiskt – fokusera på att må bättre för att orka prestera mer (= träna mer, gå fler promenader)
 • I hemmet kommer jag att rensa ut för att släppa in ny energi
 • Jag kommer att gå många utbildningar i konsten att skriva skönlitteratur (har redan köpt in fyra nya utbildningar samt ett nytt program som jag håller på att lära mig)

För att nå mina mål måste jag – såväl som du – göra två viktiga saker:

 1. Planera in tiden för dem i kalendern
 2. Följa upp att de blir gjorda så att jag/du skapar nya rutiner som stödjer

Min lösning har varit att dela in dagen i fyra delar, se nedan.

 1. Jobb / skrivande
 2. Träning
 3. Utrensning i hemmet
 4. Nöjen (läsning, korsord, målning, umgänge med nära och kära)

Jag hade som mål under 2018 att trappa ner min arbetstid. Detta har jag lyckats med. Mycket tack vare att jag jobbat som effektivitetskonsult i 30 år. Jag vet hur jag ska göra med planering och struktur samt automatiseringar.

Nu väljer jag således att dela in dagen så här (på ett ungefär):

08.00-11.00      Träning/motion

11.00-14.00      Arbete (skrivande)

14.00-17.00      Utrensning

17.00-20.00      Umgänge och nöjen

Detta är min intention. Får se om jag kan hålla den.

Hur vill du ha ditt liv?

Behöver du stöd och hjälp med målen? Jag erbjuder tre saker:

 1. Onlinekursen Resan (extra pris just nu – endast 1.095 kronor)
 2. Boken FramgångsRIK & Lycklig som i detalj beskriver hur du ska göra (som du får köpa till mitt inköpspris 66 kronor + frakt)
 3. Boken Över Mållinjen i vilken vi är 20 kvinnor som skrivit om hur vi lyckas nå mål – en inspirationsbok (du får den rabatterad så länge lagret räcker)

Genom att klicka på länkarna kan du boka/beställa till förmånlig investeringskostnad.

Lycka till med målen för 2019!

Monica

Share →
0 comments
Visit Us On FacebookCheck Our FeedVisit Us On LinkedinVisit Us On YoutubeVisit Us On Pinterest