Currently viewing the category: "Föreläsning"

Att ge och få feedback

feedback

 

Att ge feedback är en konst. Det gäller att vara rak på sak, att hålla sitt fokus på att låta motparten växa, undvika att slänga skit på någon annan, och ge konstruktiv kritik. En viktig faktor är att aldrig ge feedback till någon som inte vill ta emot den. Vederbörande är då inte mottaglig och det kan leda till konflikt.

Att ta emot feedback är också en konst. Här gäller det att ta emot, smälta och bearbeta informationen som ska få dig att växa. Inte helt enkelt. Minst lilla felsteg från den som ger, kan leda till att mottagaren knäcks. För mig är feedback ”växtkraft” och som sådan måste du (som ger) tänka efter före. Utgå från dig själv och din upplevelse – aldrig från andra eller sladder. Göm dig inte bakom ord som ”det har jag hört att andra också tycker” eller liknande.

All feedback bör börja med orden:

”Min upplevelse är ….”

Ingen kan ta vår upplevelse ifrån oss. Men var saklig. Tala inte om att mottagaren är slarvig eller liknande, för då har du lagt in din värdering. Håll dig till fakta! Skulle du vilja informera personen om att du tycker vederbörande är slarvig, så säg hellre så här, exempelvis:

”När du slänger dina kläder omkring dig på golvet, upplever jag det som att du är slarvig och det stör mig.”

Fortsätt sedan med din önskan (som mottagaren kan strunta i men som du kan förmedla på ett diplomatiskt sätt). Exempelvis:

”…. Och jag skulle önska att ……”

Lycka till inför möjligheten att hjälpa någon annan växa. Någon som vill ta emot din värdefulla feedback. Eller om du får den själv av någon.

Glöm aldrig tacka för den värdefulla feedbacken!

Jag refererar också till denna pod där Pia Lerigon och Johannes Vivers talar om Hur hanterar man kritik(klicka på länken för att lyssna) och där Pia berättar och refererar till min onlinekurs ”Personlig utveckling”.

Lycka till med att ge och ta feedback!
Monica Ivesköld

 

Hur du kan skapa webinar och video-kampanjer

Webinar och video

Idag tänkte jag berätta lite om webinar. Under åren har jag hållit mängder med webinar. Det började faktiskt redan på 80-talet då jag tillsammans med Nordiska Ministerrådet skapade videos för tvåhundra personer ute i Stockholms skärgård. De skulle läras sig arbeta med datorer utan att ha någon handledare närvarande. På den tiden fanns inte internet. Och ändå fick vi igång dem. Varenda en lärde sig. Utmaningarna var således ännu större än om jag hade haft tillgång till internet där jag direkt, numera, kan visa hur du ska göra i ett program.

First Class-prgNej, då fick jag tänka ut finurliga saker. Hur lär man en person hantera en datormus? De hade aldrig sett varken datorer eller styrdon. Taxibåtar körde ut med datorerna och tillbehören till dem. Genom skriftliga instruktioner och ritade bilder (typ IKEA-instruktioner) satte de ihop datorerna. Sedan fick de stoppa in en liten diskett i stationen och den fick vi programmera så att den startade sig själv. På den berättade jag om hur de skulle hantera datormusen. Vi hade filmat detta och ritat med hjälp av multimediaprogram. När de väl var igång, fick de inlärningarna inspelade som videos på disketter. Sedan hade de tillgång till konferenssystem via First Class-programmet som även fungerade som ett slags mailprogram. Det används fortfarande på diverse universitet och skolor i Sverige.

Med hjälp av uppringd förbindelse kunde jag kolla trafiken på nätet. Den var ibland hög på nätterna, visade det sig.

Efter att internet hade gjort sitt intåg på marknaden, fick vi så småningom program för webinar och även egna små studioprogram för att kunna redigera filmer. Idag är dessa utvecklade och mycket mer användarvänliga. Själv har jag många olika program som jag använder när jag tillverkar videos. Och jag erbjuder totalt 27 olika onlinekurser idag med hjälp av denna teknik.

Inledande frågor

Om du vill köra webinar eller skapa videos behöver du ställa dig några viktiga inledande frågor:

 1. Ger det värde för dina tittare? Ger du dem kunskap?
 2. Kan du uppmärksamma dem på ett gemensamt problem som du kan lösa åt dem (med hjälp av produkter eller tjänster)?
 3. Vill de titta på dina program eller delta i ditt webinar? Har det någon unik vinkel? Är det engagerande och underhållande? Triggar du deras nyfikenhet och fantasi så att de vill fortsätta?
 4. Är du bekväm och professionell när du spelar in, dvs har du skapat proffsiga PowerPoint-presentationer, gjort tydliga inspelningar, är avslappnad och tillitsfull framför kameran?

Skapa ditt projektmål

Vilket är ditt mål med webinariet eller video-inspelningen? Är det att öka trafiken till din webbsida, att öka din försäljning eller kännedom om ditt varumärke? Du måste vara tydlig med vad du vill. Det är viktigt.

Identifiera din målgrupp – din publik

Är de som deltar i webinariet redan familjära med dina produkter? Har de självmant valt att titta på din video? Du kanske behöver presentera dig själv och ditt företag. Glöm inte att det du gör ska vara underhållande och utbildande.

Att skapa videokurser – onlinekurser

Detta kräver professionalitet. Hur lång ska varje video vara? Hur många ska du ha i en serie? Har du delat upp varje del i teman? Hur ofta ska ett avsnitt släppas? Har du valt plattform om du har tänkt dig en kurs?

Skriva manus

skriva-målaOm du är van att skriva för ögat men inte för örat, behöver du träna på detta. Börja alltid med ett manus.

Nyckeln till framgångsrik onlinekurs, videos eller webinar, är att börja med grunden.

Ställ dig frågorna:

 • Vad är syftet med videon/webinariet?
 • Kommer jag att ge mina lyssnare något gratis som de kan använda sig av?

Träna dig själv framför spegeln eller gå en kurs i framställning eller scenvana. Läs ditt manus högt framför spegeln så ser och hör du. Du blir bekant med ditt sätt att uttrycka dig. Undvik upprepningar och vad vi kallar ”ödemarker” (det är när du säger ”öööööhhh”). Dessa måste klippas bort vid inspelningar.

Gör klart ditt manus i en PowerPoint-presentation med tydlig uppställning, logotype osv. Vet du inte hur du ska ställa upp en presentation, rekommenderar jag min bok ”Handbok för textproduktion” som innehåller tydliga förklaringar för detta.

Använd tidsinspelningen i PowerPoint och testkör. Då ser du längden på ditt föredrag.

Filma/spela in eller köra webinar

Mobilen är en kameraDu kan enkelt själv spela in dina videos. Detta är vad du behöver:

 • En mobiltelefon eller iPad
 • Ett program som spelar in i datorn om du ska visa hur saker fungerar där
 • Ett program för att klippa dina filmer (gratisprogram som iMovie finns)

 

Lycka till!
Monica

 

 

Nålsögat en unik metod för att minska stressen genom att stänga tankarna

Sedan ett antal år tillbaka är jag den ende i Sverige som fått tillstånd att köra denna kurs genom min kinesiske mentor. Jag har gjort om delar i kursen så att det passar oss västerlänningar bättre. Resultaten är stora hos deltagarna. Här ser du en grupp bestående av 12 deltagare och deras upplevelser.

Tio av tolv har upplevt att kursen hjälpt dem slappna av och minska stressen med 41,7%. Inte illa.

Nålsögat analys 1

Detta tycker jag är enormt bra eftersom hälften av deltagarna endast lägger 10 minuter per dag på sin träning:

 

Nålsögat analys 2

 

Vill du också lära dig metoden som gör att du kan stänga tankarna och minska stressen?

Häng då med på vår utbildning Nålsögat som du gör i din egen takt via digital plattform. Jag kör ett gratis webinar för att du ska få prova på den 16 juli kl 16.30-17.15. Här får du testa och uppleva hur du kan stänga tankarna. Kanske vill du fortsätta träna. För att få en stressfri tid så här under sommaren, slippa bli sjuk under semestern, som många blir, just för att de har stressat så innan de kan ge sig iväg. Eller varför inte, inför uppladdningen när du kommer tillbaka från semestern?

Häng med! Nedan anmäler du dig till webinariet eller via denna länk.

Gratis webinar

Välkommen!
Monica

 

Skapa mall i Excel för att ha total överblick

Jag har sedan början av 2000-talet som certifierad verksamhetskonsult hjälpt många verksamheter automatisera och förbättra sina processer. En del mindre företag har inte råd och ork att skaffa BPMS (business process management systems) vilket annars innebär att alla aktiviteter som anställda gör, blir transparenta och syns i flödet. En del väljer att skapa enklare Excel-mallar för att snabbt skapa exempelvis en offert eller räkna på ett uppdrag, följa upp sina uppdrag/tjänster osv.

I förra veckan var jag ute hos en av mina kunder och skapade en sådan Excel-mall. Det är alltid roligt att sätta sig in i själva arbetsprocessen, deras mål och arbetsflöden. En stor utmaning att lösa och förbättra såväl som effektivisera med hjälp av en mall. Den sparar tid och kraft åt de som använder den.

Genvägar till mallar i ExcelSjälv har jag alltid några användbara mallar som jag ständigt följer upp. De ligger som genvägar på mitt datorskrivbord och jag kan lätt analysera värdena genom snabb tillgång till dessa mallar.

Här finns en mall för alla mina blogginlägg och inlägg i sociala medier. Den underlättar för mig när jag ska skriva blogginlägg eftersom jag redan förberett för alla de rubriker som kan vara intressanta under året.

Statistik i ExcelJag har självfallet en statistikmall i vilken jag följer upp all försäljning, både uppdrag och onlinekurser. Med denna mall ser jag på någon sekund hur mycket som återstår i försäljning under året, för att jag ska nå mitt säljmål. Jag ser hur många offerter jag får in i både pengar och procent.

Det triggar onekligen igång mig när jag ser att mina kunder köper och jag får ägna mig åt min största mission – att få andra att växa.

Min mall för böcker håller reda på varje bok och hur mycket respektive bok genererar i vinst eller – om jag investerat hela beloppet själv – hur mycket jag behöver sälja för att nå ”break even”. Jag ser snittpriset på intäkt per bok.

ProjektmallI Projektmallen som är en sammanställning över samtliga mina böcker och onlinekurser framgår tydligt vilka projekt som är igång, se bild.

Detta gäller både onlinekurser och böcker.

Här ser jag med grönt alla projekt som är klara och med gult de som pågår. Självfallet länkar jag sedan in planerna för respektive projekt i denna sammanställning vilket innebär att jag med ett klick får upp projektplanen för respektive projekt.

Jag rekommenderar dig verkligen att skapa Excel-mallar och lägga genvägarna på skrivbordet. På så sätt tar det dig endast några sekunder om dagen att hålla dig uppdaterad.

Lycka till!
Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

 

 

Du hänger väl med på onlinekursen Planera ditt skrivande?

Du hänger väl med …?

På onlinekursen som startar 28 majPlanera ditt skrivande.

Du får mallar, redigeringsschema, gratisprogram, instruktioner för hur du planerar ditt skrivande så att du verkligen når målet, samt tips på hur du marknadsför det du skrivit.

Här är länken till bokningen (fantastiskt pris för 20 veckor och allt innehåll – endast 1.995 kr). Titta nedan så ser du allt som ingår.

Anmäl dig här, betala handpenningen, sedan faktureras resterande belopp.

Onlinekursen Planera ditt skrivande – upplägg

 • Träffar / Webinar – Max en (1) timme per vecka
 • Råmanus-skrivande och redigering – Max två (2) gånger 1 tim per vecka Gratis Redigeringsschema
 • Handbok i textproduktion – Layout, design och formgivning: Bokning FÖRE den 7 maj, ingår den kostnadsfritt i kursen. Värdet är 300 kronor
 • Vecka 1 – OneNote för research + upplägg marknadsföring
 • Vecka 2 – Struktur för textproduktion
 • Vecka 3 – Projektplan och upplägg i digital kalender
 • Vecka 4 – Underlag för marknadsföring + budget
 • Vecka 5 – Uppstart av marknadsföring
 • Vecka 6 – Handlingsplan för hela projektet
 • Vecka 7 – Storyboard och visualiseringstavla
 • Vecka 8 – Mindmap för ditt skrivande och berättelsen
 • Vecka 9 – Synopsis
 • Vecka 10 – Karaktärsanalys
 • Vecka 11-14 – Råmanus och dokumentdisposition
 • Vecka 15 – Tidslinjer
 • Vecka 16 – Redigering utifrån redigeringsschema och Story Grid mm
 • Vecka 17 – Testläsning
 • Vecka 18 – Pitch för bok/novell med film på YouTube
 • Vecka 19 – Omslag
 • Vecka 20 – Lansering

Varmt välkommen!
Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

 

Svedala Företagsmässa och Rotary-föreläsning med TFFs Hasse Mattisson

Hasse Mattisson, försäljn chef TFFDet var en härlig samling företag som ställde upp i mässan den 6 april 2018 i Svedala. Som Rotarian, var jag inbjuden att lyssna på TFFs försäljningschef Hasse Mattisson.

Hasse berättade om den resa som TFF har gjort de senaste åren. Mycket intressant. De har även tagit ett beslut att synas mer digitalt – i allt de gör. De orden gladde mig extra mycket eftersom jag de senaste åren propagerat för den Digitala Transformationen, dvs det nyckelhål som alla verksamheter som vill överleva måste igenom.

Förutom föredraget var jag imponerad av de foton och den attityd som spelarna visar på bilderna, såväl som budskapen i bilderna och TFFs linjer för framtiden, med sin bredd och omfång. Titta bara på tuffingarna nedan. Jag blir så inspirerad av bilderna att jag genast skulle vilja gestalta det jag ser i deras ansikten (som författare). Strålande att få in så många känslor och kraftfullhet i fotona.

TFF

Jag önskar dem verkligen lycka till och är övertygad om att med den inställningen och motivationen, kommer de att nå ännu högre framgångar.

Vid pennan
Monica

 

Planera ditt skrivande – gratis webinar presenterar upplägget

Planera ditt skrivande - gratis webinar

Många vill inte planera. Några vill inte skriva synopsis. Andra frågar och undrar hur de ska kunna skapa resultat och bli klara med sin roman, novell eller fackbok. Oavsett hur du gör, är jag övertygad om att du MÅSTE planera. Exakt hur och vad, avgör du själv. Men om du inte arbetar med din text som ett projekt, kommer du kanske aldrig att kunna publicera den. Att  ha ett mål, främjar dig. En plan stöttar dig.

Under alla mina år som författare och effektivitetskonsult, har jag insett vikten av planering. Den ska vara till för att stödja – inte hindra dig.

Baserat på detta, startar jag vår onlineutbildning ”Planera ditt skrivande”, där jag hjälper dig igång. Steg-för-steg kommer vi tillsammans med planera och skriva. Jag lovar massor med tips. Du får alla möjliga användbara mallar av mig för att sätta igång. Du får tips på gratisprogram, appar mm. Jag leder, du testar och sedan väljer du själv vad du vill använda dig av.

Att skriva tillsammans ger också en dynamik utöver det vanliga. Vi kommer att sporra och trigga varandra. Du kommer att få mängder med inspiration vilket ökar din motivation.

Som extra grädde på moset, lovar jag dessutom följande.

 1. Alla som bokar sig för kursen före den siste april kommer att få min nya ”Handbok för textproduktion – layout, design och formgivning” på köpet.
 2. Alla som vill får delta i en tävling med en novell. Blir den antagen av en utvald jury, kommer vi att publicera en antologi till hösten.

Anmäl dig till mitt webinar, som är helt gratis, och som jag kör den 25 april kl 18.00. Då berättar jag mer om detta spännande projekt och onlinekursen.

Här är länken till webinariet.

Välkommen!

Monica

Jag önskar dig en riktigt Glad Påsk

Glad Påsk 3

Vill passa på att önska dig en riktigt härlig påskhelg med dessa erbjudanden.

 • Kursen Planera ditt skrivande startar april/maj. För att presentera den, bjuder jag på ett gratis webinar den 25 april kl 18.00.
  Boka dig här för gratiswebinariet!
 • För alla som bokar sig för kursen Planera ditt skrivande före den 30 april, har jag en överraskning. Du får då min nytryckta bok ”Handbok för textproduktion” – helt gratis (värde ca 300 kr)
  Boka kursen direkt här!
 • I kursen kommer du även att få möjlighet att skapa en novell. Ett antal utvalda noveller blir sedan en bok till hösten.

Glad Påsk-ägg

Glad Påsk
Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

 

Att turnera som föreläsare

Lucka 6 i julkalendern – Vad behöver du tänka på som föreläsare?

FacksnackUtifrån min mission att hjälpa andra, har jag det senaste året rest runt en del som föreläsare. Vad jag förstår har mina föreläsningar varit mycket uppskattade. Samtliga har utvärderats i efterhand, både av mig och av mina uppdragsgivare.

Framförallt har jag föreläst om framgång och lycka, något som de flesta vill uppnå. Men även föreläsningar om hur vi enkelt kan eliminera stress, eller hur vi kan skapa glädje i arbetslivet med hjälp av energi, och givetvis massor med föreläsningar kring hur vi kan utvecklas som person, gärna baserat på tester på nätet, har förekommit.

Turnéerna har varit i hela södra Sverige, ibland några få timmar, ibland längre.

Feedback

Här ser du några av alla de kommentarer jag fick vid en av mina föreläsningar. Det var totalt 83 personer som svarade. Lycka är att få så mycket positiv feedback 😉 .

 • Dagens bästa pass. Tack för förtydligad självinsikt 😉 Nu mår vi alla bättre och förstår varandra. En tankeställare hur vi ser på varandra. Kul med vilken typ man är-övningarna. Enkelt sett att se hur folk är! Trevlig, engagerad föreläsare, trevlig och uttrycksfull. Bra på att förklara. Tydligt, roligt och intressant – Tack Monica! Bra tempo, intressant, god kunskap, roligt. Du är intresserad av ditt uppdrag!!! Engagerad och inspirerande! Härlig energifull! Mycket bra inlevelse. Väldigt klar och tydlig, med härlig energi. Bra och lättförstådd. Intressant. Min upplevelse var att du berörde många intressanta vinklar, som jag tar med mig framöver. Du är väldigt duktig på att förmedla budskap. Engagerad och glädjespridare. Glad. Duktig på att berätta. Mycket bra genomförd föreläsning. Jätte informativ. Spännande. Härligt och förtroendegivande. Mycket intressant. Roligt, lättsamt, medryckande. Positiv, realistisk. Kul och annorlunda upplägg angående teamwork och personligheter. Positiv – ger energi. Intressant. Alla behöver fundera över hur man kommunicerar bättre. Glatt, trevligt och roligt. Energi. Tydlighet. Min upplevelse är att jag tycker detta var en trevlig föreläsning. Motiverande! Bra tempo! Bra med övningar. Super! Häftig energi och man lyssnade verkligen och lärde sig mycket! Toppen! Mycket lärorikt! Min upplevelse är att din presentation är mycket tänkvärd och att kommunikation och samarbete är nyckeln till framgång. Roligt upplägg med övningar varierat med info. Intressant ämne. Hade velat lyssna mycket längre. Toppen Bra! Roligt och lärorikt. Fick mig att tänka. För mig ett nytt sätt att se på saker. Lättsam presentation av svårt ämne med vissa tips. Superbra. Vill ha mer. Tack! Deltagaren hade tecknat en gigantisk ”tummen upp”. Även många smileys förekom.

Vad behöver du tänka på ifall du vill börja föreläsa?

Var beredd vid startskottetDet är en del att tänka på som föreläsare. Du måste bygga upp din föreläsning utifrån några viktiga regler. Att vara beredd vid startskottet, mår du gott av.

 1. Den ska innehålla bilder, tydlighet, och gärna något som aktiverar åhörarna
 2. Du måste skaffa dig scenvana, veta hur du ska gå, stå och höras
 3. Träna framför spegeln, ofta och mycket, samt klocka din föreläsning

Det är viktigt att du tänker på att vi alla är olika. En person kan vara visuell och behöver bilder, en annan kan vara auditiv och hör vad du säger, och en tredje kan vara kinestetisk och behöver utmanas med aktiviteter eller få känna på något, kanske hålla något i handen.

För att vara trovärdig, är det viktigt att du vet hur du rör dig över scenen. Ditt kroppsspråk avslöjar dig, vare sig du vill eller ej. Du måste ha ett öppet kroppsspråk som bjuder in till förtroende och tänka på att inte distrahera åhörarna. Dessutom kan en liten sak som hur du håller fötter eller knän, avgöra om du får deltagarna med dig eller ej.

Bäst är att träna mycket inför ett föredrag. Repetera och klocka din föreläsning. I PowerPoint exempelvis har du möjlighet att sätta ett tidtagarur så att du ser hur lång tid du tar på dig. Skriv ut eget underlag som stöttar dig med ledord. Träna framför spegeln tills din kropp uppvisar ett avslappnat intryck och du själv tror på vad du säger.

Lycka till!

Monica

Framgång och Effektivitet på Casino Cosmopol i Malmö den 19 oktober

Casino Cosmopol i MalmöDå var det dags för en föreläsning för Qoola Qvinnor i Malmö, med rubriken ”Framgång och Effektivitet”. Den blir i samband med Afternoon Tea och mingel kl 15-18.

Vill du veta mer och kanske boka dig, checka den här länken till Evenemanget på Qoola Qvinnors sida. Du kan delta som gäst om du inte är medlem av QQ.

Jag tänker utdela lite tips kring hur du skapar din framgång, så som du vill ha den. Föreläsningen baserar sig på boken ”FramgångsRIK & Lycklig” i vilken även facit finns med.

Framgångsrik-föreläsning på CasinotMånga tror inte att de kan påverka sin egen framgång. Om du tillhör den skaran, vill jag betona att du faktiskt KAN. Det handlar om att våga, att frigöra tid för att skapa resultatet och att eliminera de hinder som håller dig kvar. Ge dig själv en chans till lycka. Lycka skapar framgång – aldrig omvänt.

 

För att frigöra tid behöver du:

 1. Ändra beteenden som inte är lyckosamma
 2. Skapa en struktur som gör att du aldrig behöver leta efter något (framförallt i e-posten, digitalt i datorn och fysiskt på kontoret)
 3. Skapa en proaktiv årsplanering som hjälper dig nå det resultat som du vill ha

Som effektivitets- och automatiseringskonsult, har jag jobbat med detta i 30 år. Snart är det dags för mig att gå i pension. Jag har skapat min framgång och lycka och kan berätta att det numera finns speciella saker på min ”bucket lista” som jag vill uppleva innan jag dör.

 • En av mina punkter är att ge ut en roman-serie. Första boken är skriven och redigeras nu, andra boken är skriven i råmanus och för tredje boken pågår research.
 • En annan punkt är att skriva ytterligare en barnbok – denna gång tillsammans med ett av mina andra barnbarn. Research pågår.
 • Några fler resor vill jag hinna med
 • Jag vill förbättra min hälsa och träna mer
 • Och givetvis vill jag vara tillsammans med nära och kära – de som betyder så mycket i mitt liv

Ovan är några av de punkter som jag nu skapar min ”Storyboard” omkring. Den som jag visualiserar så att jag garanterar att jag uppnår resultatet.

Hur ser din lista ut?

Vill du veta hur du gör för att frigöra tid, skapa struktur, eliminera hinder och därmed regissera din egen ”lycka” och framgång? Häng med på min föreläsning den 19 oktober. Kostnad för afternoon tea tillkommer.

Varma hälsningar
Monica Ivesköld

 

 

 

Visit Us On FacebookVisit Us On LinkedinVisit Us On YoutubeVisit Us On PinterestVisit Us On Google PlusCheck Our Feed