Förväntningar

Det är praktiskt när du ska skapa att du har förväntningar. Oavsett om du vill måla, skriva eller något annat kreativt, behöver du ha förväntningar.

DansaTillåt dig att dansa med dina förväntningar!

Vilken vision har du? Låt inte glappet mellan vision och verklighet bli alltför stort. Då tappar du kanske greppet? Förbered dig som en balettdansös. Du behöver träna på varje fas i den kreativa processen. Ju mer du tränar, desto modigare blir du.

Ibland väljer jag att arbeta nästintill som en maskin. Om jag upptäcker att jag inte kan skriva, då skriver jag blogginlägg eller dagbok. Eller så kladdar jag med färg – utan press på att skapa något.

Jag väljer att ”gå till jobbet” genom att sätta mig framför datorn och skriva – oavsett vad. När jag har flödesskrivit en stund, brukar inspirationen dyka upp.

Eller så läser jag en bok. Ibland blir en mening eller ett stycke i den boken så glasklar att jag måste använda något liknande i mitt eget skrivande.

En tv-film eller -serie kan också duga. Jag gör några små anteckningar i form av frågor och vips dyker svaren upp som jag kanske kan använda i mitt skrivande.

Samma sak med målandet. Jag släpper prestationsångesten och kladdar med färg. Tillåter mig vara ett litet barn i mitt skapande. Hittar nya vägar, nya former, nya verktyg.

Jag väntar aldrig på att kreativiteten ska yppa sig. När jag väl sätter mig och ’bara gör’, det är då den kommer.

En av mina mentorer och handledare i måleriet under mina utbildningsår, brukade säga:

― Monica, du ska iaktta i 55 minuter och måla i 5.

Det ligger mycket tankar bakom de orden. Och de är verkligen SANNA!

Givetvis har jag dessutom många olika böcker på gång. Om jag fastnar i en, väljer jag en annan. Samma sak med mina målningar och bilder. Jag har flera på gång där alla befinner sig i olika faser.

Måla och skriv från ditt inre

Det är när du tillåter dig att gräva i ditt eget inre, som mycket dyker upp. Och det behöver inte vara sant. Precis som om du skapar en bro mellan ditt inre och det yttre, bygger du upp ord, meningar, stycken, sidor. Du kanske målar något som du inte alls hade tänkt dig. Använd intuitionen i stället för att skapa tekniskt riktiga saker.

Då blir det något annat än en roman/novell eller duk som ska fyllas med färg.

Lev! Njut! Kladda! Skapa! – Allt utan press.

Tillåt dig att vara den mest underbara version av dig själv – utan några krav.

Fokusera på leken – inte allvaret!

Följ din inre glädje och längtan!

Lycka till!

Monica

 

Share →