Fritt fall av Anneli Olsson – bokrecension

Fritt fallDen här underbara boken köpte jag i höstas av Anneli. Hon dedikerade den med följande citat:

Vad roligt att du vill läsa och hoppas att du kommer få trevliga lässtunder

Det fick jag, tack.

Format: Pocket

Serie: En feelgood-serie om Alva Bergman – del 1

Antal sidor: 344

Utgivningsdatum: 2020-05-15

Förlag: Tawera förlag

ISBN: 9789151942575

 

Anneli driver förlaget Tawera. Tyvärr saknas information om detta på Allabolag.se. Inte heller finns någon webbsida om förlaget. Det tycker jag är synd.

 

Typ av bok: Boken är i genren feelgood.

VAR utspelar sig romanen: Den utspelar sig både på resebyrån ”Far & flyg” i Sverige och på en större utlandsresa framförallt i Australien

NÄR utspelar sig romanen: Årtal står inte angivet men varje kapitel har datum som rubrik. Exempelvis börjar romanen ”Söndag 8 september”. Ett bra grepp att låta läsaren få följa med, även om det blir lite som en dagsboksanteckning.

VEM är protagonisten: Alva Bergman – en ung kvinna

VILKA styrkor och svagheter har protagonisten: Hon är flygrädd och har beslutsångest för det mesta. Styrkan är lojaliteten till jobbet och närstående samt vänner.

VEM är skurken: Chefen är en empatisk katastrof som gör tillvaron tung för Alva.

MOTIVET: Motivet till resan är framförallt att hitta sig själv.

Hur fångade inledningen mig: Jag väljer att citera inledningen, så får du själv se om du blir fångad.

”Krypningar av oro hade härjat i kroppen hela kvällen men höll på att ebba ut Sömnen började äntligen omfamna henne när det oroliga tilltog. Alva gnuggade ansiktet med handflatorna och låg sedan alldeles stilla. Höll andan för att lyssna efter ljuden som fångat uppmärksamheten Om det ens var verkliga ljud. Jo, där var de igen. Viskningar?”

Inledningen skapade nyfikenhet och jag kunde snabbt räkna ut varför. Men det avslöjar jag inte här.

VILKEN är själva handlingen: Handlingen är att Alva ger sig ut på en månadslång resa och där bekämpar sina rädslor. Hon lär sig stå på egna ben, bli tuffare.

Intrigerna: Är många. Det händer saker hela tiden. Inte alltid dramatiska saker, men sådant som skapar intresse för läsaren.

Miljöbeskrivningarna: Är fina. Läsaren får ofta vara med på platserna och i upplevelserna. Många exotiska miljöer.

Dialogerna: Det är många dialoger i romanen, vilket gör den intressant.

Baksidestexten – tagen från nätet

Så här står det på baksidan och på nätet:

”Att sätta förståndet och kanske livet på spel? Eller riskera att få leva med stämpeln feg lögnare i pannan?

När resesäljaren Alva Bergman utsätts för en riktigt grisig dumpning av pojkvännen kör hennes vinglande självkänsla rakt ner i diket. För att bevisa att hon inte alls är så feg och tråkig som han påstått, bestämmer hon sig för att följa med sin väninna på en långresa. Detta trots att Alva lider av grav flygrädsla och inte har satt sin fot på ett flygplan sedan hon var barn.

När väninnan får förhinder dras snaran åt än mer om Alvas hals. Ska hon ge sig av själv eller gömma sig hemma och låtsas inför alla att hon har rest? Hon har länge lyckats dölja vilken ovan resenär hon i själva verket är och har ingen lust att avslöjas nu. Alva ser ingen annan utväg än att kasta sig ut i en värld av nya platser och främlingar.”

Mest positivt

Lättläst. Välskriven. Humoristisk. Självkritisk.

Minst positivt

Lite för lång. Hade kunnat kortas ner betydligt. Vissa kapitel är onödigt utdragna.

Många possessiva pronomen som stoppar läsandet (sin, exempelvis – se nedan citat). Det förekommer massor med sin, sig, sitt i hela boken. Synd – för det drar som sagt ner läsningen.

Dessutom föredrar jag när dialogerna kommer på egna rader och resterande text står undertill. Då blir det tydligare.

Några valda texter ur boken

Jag brukar numera välja att skriva citat från utvalda sidor i de romaner som jag recenserar. Utan spoilers, givetvis. Så blir det även för den här.

Sidan 100

Här bör första vändpunkten komma. Det gör den också. Alva är på väg. Det är fredag 5 januari. Jag har bytt ut citationstecknen i dialogerna mot talstreck för tydligheten i mina citat nedan.

”― Herregud vad vi kommer att sakna dig.
― Och jag er.
Elin, Stina och Alva stod samlade i en ring med armarna om varandra och torkade sina tårar. Att Alvas inte främst rann på grund av separationsångest behövde de inte få veta. Mest var det skönt att kunna lätta öppet på trycket under arbetstid för en gångs skull även om hon föredrog att spara det till fritiden.
― Två månader kommer att kännas som en blinkning, så snart är jag tillbaka för att lösa era IT-problem. Alvabuffade retsamt till sina kollegor.”

Sidan 200

Andra vändpunkten bör infinna sig. Vi är nu på lördagen den 20 januari. Alva har således varit på resande fot i ca 15 dagar. Här får du en miljöbeskrivning.

”Hjulet på den ena väskan, vilket ställt sig i en konstig vinkel i Thailand, satt fortfarande kar men hade slutat rulla. Tänk om hon valt en ryggsäck istället eller åtminstone haft vett att begränsa sig till bara en resväska. Vägen visade sig i alla fall vara enklare än hon hade vågat hoppas på. Från Queen Street var det raka spåret på en mindre gata, fram till Nomads Fat Camel Hostel. Alva tog in vyn med skepsis. Den var futuristisk på något sätt. Eller väldigt retro. Svårt at välja vilken ytterlighet det var Fönstren buktade ut från huskroppen och liknande sådana där träfack med glaslådor för mjöl och socker som ofta satt under överskåp i svenska femtiotalskök.”

Sidan 300

Romanen är nu på väg till klimax. Det är måndag 22 februari. Här får du exempel på lite kärlekstext.

”Dominic makade sig så nära henne som det fysiskt var möjligt Hans rörelser med fingertopparna över ena axeln och nyckelbenet satte igång en kedjereaktion. Knottror spreds över huden, fick de ljusa håren på armarna att rea sig.
― Vad har du tänkt göra idag innan …? Mumlade Alva med ögonen halvt öppna.
― Hänga med dig, sa han snabbt. Dominic stödde sig på armbågen och sänkte ansiktet över hennes, snuddade lätt och retfullt vid hennes läppar med sina. Hon pressade sig mot Dominic och kysste honom ordentligt. Han övergav hennes läppar och fortsatte pussa lätt ner över halsens tunna känsliga hud och vidare mot brösten.”

Summering

4 pennorEn härlig feelgood, lättläst och fin. Jag rekommenderar den varmt och ger den – som debutroman – fyra av fem pennor. Ser fram emot Annelis nästa roman.

Romanen fångade mig. Den hade många intriger och dramaturgiska svängar. Blev inte långtråkig (som vissa feelgood-böcker ibland kan bli). Tack för det!

Vid pennan

Monica

 

 

 

Tagged with →  
Share →
0 comments
Animated Social Media Icons by Acurax Wordpress Development Company
Visit Us On FacebookCheck Our FeedVisit Us On LinkedinVisit Us On YoutubeVisit Us On PinterestVisit Us On Instagram