Gangsterälgarna av Åsa Öhnell

Bokrecension

Gangsterälgarna av Åsa ÖhnellDetta var den absolut bästa barnbok som jag har läst på länge. Helt förtjusande illustrerade Raul Leon och berättade Åsa Öhnell om det svåra ämnet mobbing, om makt, förtryckeri, rädsla och tvång.

Jag läste den flera gånger för två av mina barnbarn, till bådas förtjusning. Axel som ska fylla sju (7) år inledde diskussioner efteråt. Lille Erik två (2) år, hade också synpunkter och eftersom han är mycket duktig på att tala, kommenterade han allt som han upptäckte kring elakheter.

Vilken förtjusande och lärande barnbok. En bok som på ett tydligt sätt visar hur långt en liten parvel är beredd att gå för att slippa undan översittarna. Förtryckarna, dvs älgarna, trodde att de var tuffa. För att vara tuff, krävs mod. Dessa visade sig vara fega uslingar, som de flesta mobbare faktiskt är. Mod hade till slut den lille Ibbe som avslöjade den råa verksamheten som pågick i skymundan.

– Golare har inga polare, säger gangsterälgarna och gömmer sig fegt bakom orden för att sätta skräck i Ibbe.

Och rädd är han. Han mår, som alla utsatta, riktigt dåligt. Trots det vågar han initialt inte göra annat än lyda och går hur långt som helst för att klara sig från älgarna. Hur tar han sig ur knipan och lyckas han göra det? Ja, läs boken och diskutera den tillsammans med ditt barn. Det här är ett mycket viktigt ämne.

Boken påverkade mig starkt. Som litet barn blev jag mobbad och jag kunde med vemod känna den sorg och oro som huvudkaraktären fick uppleva.

Bilderna är fantastiska med sina starka färger och texten är så otroligt bra.

Det här är en bok som borde läsas och diskuteras i varenda skola. Ett garanterat viktigt ämne som kan ligga som tema för skolarbetet och förhindring av mobbning.

Tack Åsa, för att du skapat denna skatt på marknaden. Den får givetvis högsta möjliga betyg av mig – 5 pennor.

5 pennorKöp den eller låna den på biblioteket till barn, barnbarn, vänner etc. Den skapar insikter som är viktiga i dagens samhälle – både för barn och föräldrar. Vill du läsa lite ur början, följ länken här:
Gangsterälgarna

Varma Läs-hälsningar
Monica Ivesköld

Tagged with →  
Share →
0 comments
Visit Us On FacebookCheck Our FeedVisit Us On LinkedinVisit Us On YoutubeVisit Us On Pinterest