Glad Midsommar eller San Juan

San Juan båletSan Juan firas i Spanien med eldar. Klockan 24 tänds bålen på stränderna. Alla ska vara vitklädda och hoppa 7 gånger över bålet. Sedan badar man. Det ger lycka, påstår man.

Låter spännande att gå man ur huse för att delta i ett gemensamt firande på stranden och njuta av det varma vattnet i Medelhavet.

 

 

I Sverige dansar vi kring midsommarstången, plockar 7 sorters blommor och lägger under kudden för att drömma om vår tillkommande. Vi äter sill och jordgubbar, kanske med snaps. Oftast i mindre grupper. Svensken är inte lika social och tyvärr har mycket av den forna seden försvunnit. Jag minns midsommarens eftermiddagar när barnen var små. Hur vi gemensamt dansade kring stången. Glädjen var stor och folkmassorna vällde in. Idag kan det vara svårt att hitta dansbanor i södra Sverige. Koloni-områdena har ibland och campingplatserna. Och när vi väl hittat dansen, kanske
barnen inte vill dansa.

Midsommar i Sverige med dans

 

San JuanSpännande traditioner överallt som jag innerligt hoppas vi gemensamt värnar om. Midsommarstången som är så vacker. Önskar att jag hade fått se den överallt längs med vägarna.

 

Jag tar lite ledigt nu och önskar dig en hjärtligt glad Midsommar!

Monica

 

Tagged with →  
Share →
Visit Us On FacebookVisit Us On LinkedinVisit Us On YoutubeVisit Us On PinterestVisit Us On Google PlusCheck Our Feed