Gulnäsa av Mia Mellström

Bokrecension

GulnäsaMia frågade mig om jag ville recensera barnboken Gulnäsa – Äventyr i Spännings-spannen. Det var ett bra beslut att säga ”ja” till denna. Mina norska barnbarn Oliver och Tristna (10 och 8 år) var på besök hos oss i 2,5 veckor och varje kväll läste vi ett avsnitt ur boken. Både pojkarna och jag såg med glad förväntan fram emot läsningen och vi skrattade gemensamt högt åt tokigheterna som Gulnäsa fick uppleva. Vilken underbar bok! Den varvar små berättelser med dikter och fina teckningar skapade av Anna Lindblom.

Jag tycker att den är årets barnbok och kan bara rekommendera den varmt. Missa inte en ljuvlig lässtund med denna bok och gemenskapen av ett eller flera små barn. Boken leder till diskussioner av dråpligheterna.

Den blev ett glatt minne för mig och jag kan fortfarande höra barnens klingande skratt, trots att de åkt tillbaka till Norge. Saknaden efter dem såväl som läsestunderna är enorm.

Så här står det i nätbokhandeln om boken:

”Arga Siv Jansson är jämt sur. Om jag är högljudd, överröstar hon mig för att få mig tyst och när jag blåser på de fina maskrosbollarna på gräsmattan, skäller hon. Hon kallar mig Gulnäsa, för att jag gillar maskrosor. Om man gnuggar näsan mot dem, innan de blir blås-blommor, blir den alldeles gul. Fast Gulnäsa …? Egentligen inte så dumt. Faktiskt inte dumt alls. Jag tänker heta Gulnäsa på riktigt från och med nu. Tack Siv Jansson!” Följ med Gulnäsa och kaninen Jakob på äventyr i Spännings-Spannen. De fiskar, hoppar längdhopp, leker pirater och utmanar en läskig drake. Och mitt i alltihop finns papegoj-ugglan Åskar och en trollkarl som söker efter en nyponros. Eller, vad det nu är han söker? Han är osäker själv. Kanske fattar du, när du dyker in i boken?

Boken får full pott (5 av 5 möjliga pennor) av mig.

Tack för att jag fick den här upplevelsen, Mia.

Till dig som ska besöka bokmässan i Göteborg:

Mia finns i Litterära konsulters monter vid skrivartorget, våning 2. Lanseringen blir på lördagen den 29e kl 15.00.
Mia hälsar er alla välkomna!

Vid pennan
Monica

 

Tagged with →  
Share →