Har du brist på magnesium?

Förra veckan skrev jag om magnesiumbrist. Det är så intressant att vi tar ännu ett inlägg om detta.

Magnesium är ett näringsämne som vi vanligtvis inte får i oss tillräckligt av. Mineralet har fler än 600 metaboliska funktioner. Det skyddar hjärnan. Magnesium är faktiskt så bra mot kronisk stress och ångest att många forskare kallar tillskottet för ”naturens valium”. Hjärnan älskar magnesium.

Hjärna röntgenbild

Magnesium är ingen mirakelkur. Att ta tillskott fixar inte varken ångestsyndrom eller kramper över en natt. Anledningen är att vi i västerlandet har hög brist på mineral i vår kost. Livsmedlen saknar detta näringsämne eftersom det inte längre finns i jorden där grönsakerna odlas. Fälten gödslas med fosfor, kväve och kalium – inte magnesium. 70 % av oss har mycket låga nivåer magnesium i kroppen. Däremot har Japan jord som är rik på magnesium. Japanerna konsumerar ca 700 mg i snitt, vilket påverkar deras livsålder, minskar risken för demens, skapar bättre benhälsa osv.

Forskningen är omfattande. Näringsämnet har många fördelar för vår psykologiska hälsa.

Varför älskar hjärnan magnesium?

MagnesiumFörst konstaterar vi att vår kost och spannmål saknar magnesium på grund av industriellt jordbruk och konstgjord gödsel. När våra reserver av mineralet sjunker kommer vi att märka en känslighet för stress och ångest. Här är några förklaringar:

 • Magnesium finns i många av våra biokemiska reaktioner.
 • Det spelar en viktig roll i celltransport och hjälper cellerna att skapa aerobisk energi.
 • Mycket av det samlas i benhinnorna.
 • Det främjar proteinbildning.
 • Det är vitalt för nervstimulans och muskelsammandragningar, inklusive hjärtat.

Under de senaste 50 åren har magnesium varit en av våra största näringsbrister tillsammans med järn och vitamin D.

Brist på magnesium skapar ångestsyndrom

Bevis från kliniska studier och laboratorier visar att en allvarlig, kronisk magnesiumbrist leder till ett flertal neurologiska problem. Några av dessa är hyperexcitabilitet (dvs överdriven retbarhet), epileptiska anfall och psykiatriska symptom från apati till psykos. Det är allvarligt, men det finns hopp. Allt som krävs är magnesiumtillskott.

Själv har jag tagit upplösligt magnesium för mina kramper i mer än fem år då jag hittade detta på apoteket i Spanien. Det finns numera här också, men inte då. Genom att jag började ta magnesium blev jag piggare och behövde inte vakna varje natt med kramp. Makens Parkinson som också innebär många kramper i tid och otid, minskade och försvann nästan helt. Numera har vi gått över till flytande näringstillskott för hela dygnet vilket innebär att varje kväll tar vi magnesium tillsammans med övriga mineraler som kroppen behöver för att fylla på.

Tsinghua University i Peking

Neuroforskaren Gusong Liu från Tsinghua University i Peking, är en av de främsta experterna inom studien av kopplingen mellan magnesium och vår kognitiva samt emotionella hälsa.

Här är några av hans upptäckter:

 • Magnesium är ett naturliga avslappnande medel
 • De har upptäckt är att magnesium minskar stress och ångest genom att stimulera hjärnans GABA-receptorer. GABA (gamma-aminosmörsyra) agerar avslappnande för hjärnaktiviteten. Om denna beståndsdel inte fungerar som den ska kan hjärnan försättas i ett konstant tillstånd av ”hyperaktivitet”. Då oroar vi oss mer, får besatta tankar, vaknar plötsligt på natten med hjärtklappning mm. Sakta men säkert faller vi ned i en spiral av ångest, en utmattande process som magnesium kan reglera.
 • Magnesium minskar mängden kortisol i blodet. Ett intressant faktum och en av anledningarna till att hjärnan älskar magnesium. Ämnet begränsar utsöndringen av stresshormoner. Kortisol är ett stresshormon. Magnesium skyddar genom att förebygga att ämnet når hjärnan. Som du kanske vet är kortisol en av de farligaste utlösarna av ångest. Det är till exempel vad som utlöser den klassiska ”hjärndimman”. Den hindrar oss från att fokusera, tänka logiskt och minnas ordentligt.
 • Magnesium förbättrar vårt humör. Tillräckliga nivåer av magnesium i kroppen styr våra grundläggande processer såsom muskelavslappning och balans i nervsystemet. En stor positiv aspekt är dess påverkan när det kommer till produktion av korrekta nivåer av serotonin. Serotonin är det hormon som fungerar som en neurotransmittor som reglerar humöret. Låga nivåer är kopplade till depression. Om vi behåller god serotoninproduktion kommer vi att få mer energi och vara mer optimistiska. Magnesium kan hjälpa oss med det.

Hjärndimma

En koppling mellan depression och bristande sömn kräver livsstilsförändring. Meditation är bra. Minskat intag av kött. Arbeta med den mentala förmågan hjälper. Ofta kan sömnproblemen starta detta. För att förändra sömnen kan köttintaget minskas. Meditation, Yoga, Thai Chi och Qigong är utmärkta för att förändra och förbättra både sömn och depression. Hjärndimma innebär röriga tankar, dåsigt huvud. Ofta stoppar patienter med hjärndimma i sig sötsaker och choklad, men det hjälper bara för stunden. Näringstillskott rekommenderas.

För de som drabbats gäller det att fokusera på kamratskap, kärlek och personlig utveckling – inte materiella saker.

Hur vet man om man ska ta magnesiumtillskott?

Nu kanske du är redo att åka och inhandla magnesium. För dig som har njurproblem bör du dock ta det lugnt och diskutera med din läkare.

Om du lider av ångest, stress, sömnlöshet eller någon form av depression kan magnesium verkligen hjälpa. Tala först med läkare.

Förbättra kosten. Köp ekologiskt eftersom det försäkrar att jorden innehåller magnesium. Du vill inte ha bekämpningsmedel eller annat som minskar magnesiuminnehållet i frukten eller grönsaken.

Här är några exempel på livsmedel som är rika i magnesium. Dessa bör du äta ofta.

 • Avokado
 • Lax
 • Pumpa-, sesam- och solrosfrön
 • Persilja
 • Senapsfrön
 • Mandel, kastanjer och valnötter
 • Vetekli
 • Spenat
 • Linser och kikärtor
 • Skaldjur
 • Russin och katrinplommon
 • Ärtor

Ta hand om dig själv

Monica

Tagged with →  
Share →