Helgonet av Carin Gerhardsen – bokrecension

HelgonetFormat: Pocket

Serie: Hammarbyserien del 4 av 8

Antal sidor: 294

Utgivningsdatum: 2018-09-14

Förlag: Bookmark Förlag

ISBN: 9789188745880

Recensionsex: NEJ

 

Den här boken kan du låna på biblioteket eller köpa billigt på Bokbörsen.

 

Jag gillar verkligen Carin Gerhardsens skrivarröst såväl som hennes sätt att skapa korta kapitel med tydliga datumintervall. Hon har i stället för kapitelnamn förtydligat exempelvis ”Söndag morgon” eller Måndag förmiddag”. På så sätt kan vi se hur tiden påverkar händelseförloppet.

Dessutom följer Gerhardsen den outtalade tydliga mallen för en spänningsroman. Åtminstone så som jag lär ut den i min onlinekurs ”Skriva spänning” (som du kan läsa mer om här om du klickar på länken). Lite info om onlinekursen ”Skriva spänning”.

Kapitel 1 innehåller mordet. Kapitel 2 får vi lära känna några av de poliser som arbetar med fallet, osv.

När en fjärdedel av boken återstod, hade poliserna löst mordet. Detta var ett härligt författar-grepp. Först blev jag nästan lite ställd. Förstod inte riktigt hur jag som läsare skulle tackla upplevelsen och kände mig nästintill lite lurad. Men sen insåg jag hur genialiskt detta var. Det fanns så många olösta delar som behövde rättas till. Då fångade Gerhardsen mig på nytt i ett grepp som gjorde att jag knappt kunde släppa boken. Var tvungen att sträckläsa den till slutet.

Möjligen tycker jag lite illa om att sluta en bok med en cliffhanger, vilket sker här för att därmed få oss läsare att vilja fortsätta läsa. Även om det är en serie, tycker jag det är lite tokigt för läsaren. Detta drar ner mitt betyg en aning.

Så här står det om boken i nätbokhandeln.

När den högt älskade och respekterade familjefadern Sven-Gunnar Erlandsson skjuts till döds med ett skott i nacken efter en krogkväll i glada vänners lag lamslås omgivningen. Vem kunde önska livet ur Erlandsson? Enligt alla källor en varm och generös människa, med religiöst patos och ett brinnande intresse för barn- och ungdomsfotboll. Dessutom med ett stort engagemang för samhällets utstötta.

Det är semestertider, men kriminalkommissarie Conny Sjöberg kallar samman arbetslaget från Hammarbypolisen för att ta itu med fallet. Det enda man har att gå på är en uppblött papperslapp med utfluten text och en uppsättning spelkort man funnit i offrets ficka. Kan mordet ha med poker att göra? Var Erlandsson en fuskare som gått för långt och därför avrättats med en kula i huvudet? Eller var han ett offer för någon av de människospillror han brukade besöka i husvagnsgettot i Huddingeskogen, och så generöst dela med sig av sitt överflöd till?

Utredningen leder poliserna ut på en resa till skräckinjagande platser i mörkaste skogen, till ett hillbilly-Sverige de aldrig tidigare stött på, till andra sidan jordklotet och till de svartaste delarna av människans själ.”

4 pennorJag rekommenderar verkligen den här boken och ger den 4 av 5 möjliga pennor.

Vid pennan

Monica

 

Tagged with →  
Share →
0 comments
Visit Us On FacebookCheck Our FeedVisit Us On LinkedinVisit Us On YoutubeVisit Us On Pinterest