Hur funkar lektörsläsning?

Idag är det den 12 december och jag tänker tipsa dig som skriver om lektörsläsning samt även om vad gestaltning innebär.

Lektörsläsning

LektörsläsningMånga undrar kanske om det är värt pengarna att anlita en lektör. Själv har jag haft förmånen att ha fått underbara kommentarer från lektör för min första roman ”Porten till friheten” som snart ska till förlag.

Dessutom har jag haft första delen av min kommande roman ”Elvira” hos två olika lektörer. Den första lektören gjorde vad som kallades för en ”Första kapitel-analys” och den gav mig inspiration att fortsätta skriva. Den andra lektören genomgick 50 sidor av texten och gav mig inspirerande tips. Hon tog upp följande punkter och kommenterade dessa:

  • Historien
  • Dramaturgin, gestaltning
  • Karaktärer
  • Språk.
  • Dialoger
  • Titlar
  • Handlingsplan

Så här skriver lektören om min kommande roman.

Jag kan bara utgå ifrån att det kommer bli en kärlekshistoria utan dess like då den är baserad på en sann historia.

Gissa om den kommentaren inspirerar mig att fortsätta skriva och redigera.

Romanen handlar om Elvira som i unga år blir änka med tre små barn. På 50-talet, då detta inträffar, var det vanligt på större arbetsplatser att de hade egen läkare och sjuksyster. Så var det i detta fall. Maken Stig dog knall och fall och den hemska nyheten levererade läkaren och sjuksystern till Elvira.

Boken baserar sig på verkliga händelser och jag har lagt ungefär ett år på att utföra en research med många intervjuer.

Lektören tycker att det är genialiskt när jag beskriver hur Elvira tvingas bära ett svart dok så att alla kan se hur hon sörjer. Något som var vanligt på 50-talet. Du som levde på 50-talet kommer att känna igen en del ur boken. På samma sätt blir det för dig som vill veta mer om 20-talet. Själv levde jag inte då, men har fått allt berättat. Du får veta om hur det var att gå ut och dansa på 40-talet, vilket jag har fått positiv respons på.

Eftersom jag medvetet varierar längden på scenerna, blev jag glad när jag fick positiv feedback på detta av lektören. Hon anser att detta gör att läsarens hjärna håller sig alert.

Så för dig som undrar hur en lektör jobbar, har du nu fått veta lite mer. Det finns en stor del bra kommentarer som jag kommer att använda mig av vid redigeringen av boken ”Elvira”. Våga satsa på lektör om du skriver!

Gestalta – att måla med ord

PaintEn av de största utmaningarna när jag skriver är att gestalta och inte berätta. Jag har gått massor med kurser i hantverket och lär mig varje dag något nytt. Att gestalta är som att måla med ord. Att undvika att skriva exempelvis ”kände hon” och i stället visa läsaren hur hon gör när hon ”känner” just det som jag vill förmedla.

Lär dig måla genom min onlinekurs

Vill du hellre lära dig måla än att skriva, har jag ett julerbjudande till dig. Om du bokar min digitala målarkurs innan jul, får du den till rabatterat pris.

Tanken med kursen är att inspirera dig att våga börja måla. Under kursen kommer du att lära dig mer om teknik och framförallt bildanalys. Kursen ger dig möjlighet att med hjälp av målandet skapa ett inre lugn. Du får tips om material och tricks som du kan testa. Tekniker såsom olja, akryl, akvarell och pastell, har samtliga vars ett avsnitt men kursen tar även upp andra tekniker. Du får lära dig skillnaden mellan olika tekniker. Dessutom får du tips på hjälpmedel såsom pennor, kolkritor, stomp, knivar, penslar, staffli, duk och papper mm.

Du får massor med kreativa övningar att jobba med. Under kursens gång får du lära dig om färganalys såväl som bildanalys. Du får testa kroki och får insikter i vad en äkta litografi innebär till skillnad från exempelvis screentryck.

Jag har målat i hela mitt liv. Har många års studier bakom mig avseende måleri och bildanalys och har ställt ut under åren 1996-2006.

Kursen är på 10 veckor (med 5 delar totalt) – avsätt 2,5 timme varannan vecka för eget måleri. Du varvar teori och prak­tiska övningar för att få ett snabbt och be­stående resultat. Avsnitten inleds med teori – allt via filmer. Du lär dig analysera bilderna vilket innebär att din konstnärliga sida växer.

Ordinarie pris för kursen är 1.500 kronor.

Du får den nu med julrabatt för endast 1.000 kronor.

Ge dig en utvecklande klapp till jul och bestäm själv när du vill starta kursen.

Klicka på länken här för att boka Målarkursen.

Välkommen!
Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

Tagged with →  
Share →